Glucofage tablete Duge 500, 750 i 1.000 mg: upute za upotrebu

Opis važan za 15.12.2014

  • Latinsko ime: Glukofag dugačak
  • ATX kod: A10BA02
  • Aktivna supstanca: Metformin (Metformin)
  • Proizvođač: 1. MERC SANTE SAAS, Francuska. 2. Merck KGaA, Njemačka.

Tablete dugog djelovanja sadrže 500 ili 750 mg aktivne tvari - metformin hidroklorid.

Dodatne komponente: natrijum karmeloza, hipromeloza 2910 i 2208, MCC, magnezijum stearat.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Metformin je biguanidesa hipoglikemijskiefekatsposobna da snizi koncentracijuglukoza u krvnoj plazmi. Međutim, to ne stimuliše proizvodnju insulindakle ne izaziva hipoglikemija. Tijekom liječenja, periferni receptori postaju osjetljiviji na inzulin, a upotreba glukoze u stanicama raste. Sinteza glukoze u jetri smanjena je zbog inhibicije glikogenolize i glukoneogeneze. Odgođena apsorpcija glukoze u probavnom traktu.

Aktivna komponenta lijeka stimulira proizvodnju glikogen delujući na glikogen sintazu. Povećava transportni kapacitet bilo kojeg membranskog transportera glukoze.

U tretmanu metformin pacijenti zadržavaju tjelesnu težinu ili primjećuju umjereno smanjenje. Supstanca blagotvorno deluje na metabolizam lipida: smanjuje nivo ukupnog trigliceridi holesterola i LDL.

Tablete dugog djelovanja karakteriziraju odgoda apsorpcije. Stoga terapeutski učinak traje najmanje 7 sati Apsorpcija lijeka ne ovisi o hrani i ne uzrokuje nakupljanje. Primijećeno je neznatno vezanje na proteine ​​u plazmi. Metabolizam nastaje bez stvaranja metabolita. Izlučivanje sastojaka događa se u nepromijenjenom obliku uz pomoć bubrega.

Indikacije za upotrebu

Glukofag Long je propisan za dijabetes tipa 2 u odraslih bolesnika s pretilošću u slučajevima neučinkovite prehrane i tjelesne aktivnosti kao što su:

  • monoterapija
  • kombinovano lečenje sa drugim hipoglikemijskim lekovima ili insulinom.

Kontraindikacije

Lijek nije propisan za:

  • osjetljivostdo metformina i drugih komponenti,
  • dijabetička ketoacidoza, prekoma koma
  • oštećena ili nedovoljna funkcija bubrega ili jetre,
  • akutni oblici raznih bolesti,
  • opsežne povrede i operacije,
  • hronični alkoholizamintoksikacija alkoholom
  • trudnoća
  • laktacidoza,
  • koristiti 48 sati prije ili nakon radioizotopskih ili rendgenskih ispitivanja koja uključuju uvođenje kontrastnog medija koji sadrži jod,
    hipokalorična dijeta,
  • mlađi od 18 godina.

Oprez prilikom propisivanja ovog lijeka treba biti oprezan u odnosu na starije pacijente, ljude koji obavljaju težak fizički posao, jer to može izazvati razvoj laktacidozau lečenju dojilja.

Nuspojave

Tokom terapije lekovima moguć je razvoj laktacidoza, megaloblastična anemija, smanjena apsorpcija vitamina B12.

Također, nisu isključene smetnje u radu živčanog sistema - promjena ukusa, aktivnosti gastrointestinalnog trakta - mučnina, povraćanje, bol, proliv, gubitak apetita. Ti simptomi su obično uznemirujući na početku liječenja i postepeno nestaju. Kako bi se spriječio njihov razvoj, pacijentima se savjetuje da uzimaju metformin zajedno ili odmah nakon jela.

U rijetkim slučajevima, abnormalnosti u radu jetre i žuči, manifestacija kože alergijske reakcije.

Predoziranje

Recepcija metformin u dozi manjoj od 85 g ne izaziva razvoj hipoglikemije. Ali vjerovatnost razvoja ostaje laktacidoza.
Kada se manifestiraju simptomi laktacidoze, potrebno je odmah prestati uzimati lijek, u bolnici, utvrditi koncentraciju laktata, uz pojašnjenje dijagnoze. Primjećuje se efikasnost postupka uklanjanja laktata i metformina iz tijela pomoću hemodijalize. Istovremeno se provodi i simptomatska terapija.

Interakcija

Razvoj laktacidoza Može izazvati kombinaciju lijeka s radioaktivnim sredstvima koja sadrže jod. Zato se 48 sati prije i nakon radiološkog pregleda uz primjenu radiopaka koji sadrži jod preporučuje ukidanje glukofaga Long.

Istovremena upotreba lijekova s ​​indirektnim hiperglikemijskim efektom - hormonalnih lijekova ili tetrakozaktidkao i β2-adrenergički agonisti, danazol, hlorpromazin i diureticimože uticati na koncentraciju glukoze u krvi. Zbog toga je potrebno kontrolirati njegove pokazatelje, a po potrebi izvršiti prilagodbu doze.

Pored toga, uz prisustvo zatajenja bubregadiureticipromovišu razvoj laktacidoza. Kombinacija sa sulfonilureje, akarboza, inzulin, salicilati često uzrokuje hipoglikemiju.

Kombinacije sa amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, trimetoprimi vankomicinkoji se izlučuju u bubrežne tubule, ulazi u konkurenciju s metforminom za cevasti transport, koji povećava njegovu koncentraciju.

Datum isteka

Glavni analozi ovog lijeka: Bagomet, Glycon, Glyformin, Glyminfor, Langerine, Metospanin, Metadiene, Metformin, Siafor i drugi.

Upotreba alkohola povećava vjerovatnost razvoja laktacidoza u akutnom intoksikacija alkoholom. Učinak jačanja opažen je tokom posta, nakon niskokalorične prehrane i prisutnosti zatajenja jetre. Stoga konzumaciju alkohola tijekom liječenja treba odbaciti.

Glucophage Recenzije

Često pacijenti ostavljaju recenzije o Glucofage Long 750 mg, jer je ova doza propisana za vrijeme liječenja dijabetes tipa 2 u svojoj srednjoj fazi. U tom slučaju većina pacijenata primjećuje dovoljnu efikasnost lijeka. Često postoje izvještaji da kada su ovaj lijek uzimali dijabetičari s velikom tjelesnom težinom, tada su kasnije primijetili umjereno smanjenje težine na prihvatljivije pokazatelje.

Što se tiče Glucofage xr 500, tada se lijek u ovoj dozi može propisati u početnoj fazi liječenja. Ubuduće je dopušteno postepeno povećavanje doze dok izbor ne bude najefikasniji.

Treba napomenuti da samo specijalista može propisati bilo koje hipoglikemijske lijekove. Osim kompetentnog medicinskog tretmana, liječnik će preporučiti promjene u ishrani, fizičke vježbe, koje bi trebale biti sastavni dio života ljudi koji pate od dijabetesa. Samo će takav pristup osigurati normalan kvalitet života i ne oštro osjetiti sve nepoželjne simptome ovog kršenja.

Oblik i sastav izdavanja

Tablete dugog djelovanja sadrže 500, 750 ili 1.000 mg aktivne tvari metformin hidroklorid.

Sastav 1 tableta:

  • aktivna tvar: metformin hidroklorid - 500, 750 ili 1000 mg,
  • pomoćne komponente (500/750/1000 mg): natrijum karmeloza - 50 / 37,5 / 50 mg, mikrokristalna celuloza - 102/0/0 mg, hipromeloza 2208 - 358 / 294,24 / 392,3 mg, hipromeloza 2910 - 10/0/0 mg, magnezijum stearat - 3,5 / 5,3 / 7 mg.

Farmakološki efekat

Farmakološki učinak metformina usmjeren je na snižavanje šećera u krvi, koji se može povećati od unosa hrane. Za ljudsko tijelo je ovaj proces prirodan, a u njemu je uključen gušterača, koja je odgovorna za proizvodnju inzulina. Zadatak ove supstance je razlaganje glukoze u masne ćelije.

Kao lijek protiv dijabetesa i oblikovanja tijela, Glucophage Long obavlja nekoliko korisnih funkcija:

  1. Stabilizira metabolizam lipida.
  2. Ona kontrolira reakciju na razgradnju ugljikohidrata i njihovu pretvorbu u tjelesnu masnoću.
  3. Normalizuje nivo glukoze i holesterola, što je opasno za tijelo.
  4. Uspostavlja prirodnu proizvodnju inzulina, čime se smanjuje apetit i gubi vezanost za slatkiše.

Kada nivo glukoze u krvi padne, molekuli šećera šalju se direktno u mišiće. Nakon što je pronašao utočište, šećer izgara, masne kiseline oksidiraju, proces apsorpcije ugljikohidrata odvija se usporeno. Kao rezultat toga, apetit postaje umjeren, a masne ćelije se ne nakupljaju niti se talažu u različitim dijelovima tijela.

Uputa za upotrebu

Uputa za upotrebu kaže da se Glucofage Long uzima oralno 1 put / dan, za vrijeme večere. Tablete se gutaju cijele, bez žvakanja, s dovoljnom količinom tekućine.

Doza lijeka treba biti odabrana pojedinačno za svakog pacijenta na osnovu rezultata mjerenja koncentracije glukoze u krvi. Glukofag Long treba uzimati svakodnevno, bez prekida. U slučaju prekida liječenja, pacijent mora o tome obavijestiti liječnika. Ako preskočite sljedeću dozu, sljedeću dozu treba uzeti u uobičajeno vrijeme. Ne udvostručite dozu Glucofage Long-a.

Monoterapija i kombinirana terapija u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima:

  1. Za bolesnike koji ne uzimaju metformin, preporučena početna doza Glucofage Long je 1 tab. 1 put / dan
  2. Svakih 10-15 dana liječenja preporučuje se prilagođavanje doze na temelju rezultata mjerenja koncentracije glukoze u krvi. Sporo povećanje doze pomaže u smanjenju nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.
  3. Preporučena doza Glucofage Long je 1500 mg (2 tablete) 1 put / dan. Ako, uzimanjem preporučene doze, nije moguće postići odgovarajuću kontrolu glikemije, moguće je povećati dozu na najviše 2250 mg (3 tablete) 1 put / dan.
  4. Ako se s 3 tablete ne postigne odgovarajuća kontrola glikemije. 750 mg 1 puta / dan, moguće je preći na pripravak metformina s uobičajenim oslobađanjem aktivne tvari (na primjer, Glucofage, filmom obložene tablete) s maksimalnom dnevnom dozom od 3000 mg.
  5. Za pacijente koji su već primali liječenje tabletama metforminom, početna doza Glucofage Long trebala bi biti jednaka dnevnoj dozi tableta s uobičajenim otpuštanjem. Pacijentima koji uzimaju metformin u obliku tableta s uobičajenim oslobađanjem u dozi većoj od 2000 mg ne preporučuje se prelazak na Glucofage Long.
  6. U slučaju planiranja prijelaza s drugog hipoglikemijskog sredstva: potrebno je prekinuti uzimanje drugog lijeka i započeti s uzimanjem Glucofage Long u dozi navedenoj.

Kombinacija sa insulinom:

  • Da bi se postigla bolja kontrola koncentracije glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Uobičajena početna doza Glucofage Long je 1 tab. 750 mg 1 put / dan tokom večere, dok se doza inzulina bira na osnovu mjerenja glukoze u krvi.

Posebna uputstva

  1. Prije početka liječenja i redovito u budućnosti potrebno je utvrditi klirens kreatinina: u nedostatku poremećaja, barem 1 put godišnje, kod starijih bolesnika, kao i u bolesnika s klirensom kreatinina u nižim normalnim rasponima, od 2 do 4 puta godišnje. S klirensom kreatinina manjim od 45 ml / min primjena Glucofage Long je kontraindicirana.
  2. Pacijentima se savjetuje da nastave dijetu s ravnomjernim unosom ugljikohidrata tijekom dana.
  3. Bilo kakve zarazne bolesti (infekcije mokraćnih puteva i dišnih puteva) i liječenje treba prijaviti svom ljekaru.
  4. Neophodno je uzeti u obzir vjerovatnoću nastanka laktične acidoze s pojavom mišićnih grčeva, koji su praćeni bolovima u trbuhu, dispepsijom, teškim mučninama i općom slabošću.
  5. Lijek treba prekinuti 48 sati prije planiranih hirurških operacija. Nastavak terapije moguć je nakon 48 sati, pod uslovom da je tokom pregleda renalna funkcija prepoznata kao normalna.
  6. Laktacidozu karakteriše bol u trbuhu, povraćanje, acidotična kratkoća daha, hipotermija i grčevi mišića praćeni komom. Dijagnostički laboratorijski parametri - smanjenje pH u krvi (5 mmol / l, povećani omjer laktata / piruvata i povećani anionski jaz. Ako se sumnja na laktičnu acidozu, Glucofage Long se odmah otkazuje.
  7. U slučaju mogućeg oštećenja bubrežne funkcije na pozadini kombinirane primjene antihipertenzivnih lijekova, diuretika ili nesteroidnih protuupalnih lijekova u starijih bolesnika, potrebno je obratiti posebnu pažnju.
  8. Veći rizik od hipoksije i zatajenja bubrega opažen je kod pacijenata sa zatajenjem srca. Ova skupina pacijenata tokom terapije treba redovito nadzirati rad srca i funkcionalno stanje bubrega.
  9. Uz prekomjernu težinu, trebali biste i dalje pridržavati hipokalorične prehrane (ali ne manje od 1000 kcal dnevno). Takođe, pacijenti moraju redovno da izvode fizičke vežbe.
  10. Za kontrolu dijabetesa trebalo bi redovno obavljati rutinske laboratorijske pretrage.
  11. Uz monoterapiju, Glucophage Long ne uzrokuje hipoglikemiju, ali preporučuje se oprez kada se koristi u kombinaciji s inzulinom ili drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima. Glavni simptomi hipoglikemije: pojačano znojenje, slabost, vrtoglavica, glavobolja, palpitacije, oslabljena koncentracija pažnje ili vida.
  12. Zbog nakupljanja metformina moguća je rijetka, ali ozbiljna komplikacija - laktacidoza, za koju je karakterističan visok smrtnost u nedostatku hitnog liječenja. Uglavnom su se tokom upotrebe Glucofage Long-a pojavljivali takvi slučajevi šećerne bolesti na pozadini teškog zatajenja bubrega. Treba uzeti u obzir i druge srodne faktore rizika: ketozu, slabo kontrolirani dijabetes, dugo gladovanje, zatajenje jetre, prekomjerno konzumiranje alkohola i bilo koja stanja povezana s teškom hipoksijom.
  13. Neaktivne komponente Glucofage Long mogu se izlučiti kroz crijeva nepromijenjene, što ne utječe na terapijsku aktivnost lijeka.

Interakcija lijekova

Istodobna upotreba lijekova s ​​indirektnim hiperglikemijskim efektom - hormonalni lijekovi ili tetrakozaktid, kao i β2-adrenergički agonisti, danazol, klorpromazin i diuretici, mogu utjecati na koncentraciju glukoze u krvi. Zbog toga je potrebno kontrolirati njegove pokazatelje, a po potrebi izvršiti prilagodbu doze.

Osim toga, uz prisustvo zatajenja bubrega, diuretici doprinose razvoju laktacijske acidoze. Kombinacija sa derivatima sulfoniluree, akarbozom, insulinom, salicilatima često izaziva hipoglikemiju.

Razvoj laktacidoze može uzrokovati kombinacija lijeka s radioaktivnim sredstvima koja sadrže jod. Zato se 48 sati prije i nakon radiološkog pregleda uz primjenu radiopaka koji sadrži jod preporučuje ukidanje glukofaga Long.

Kombinacije s amiloridom, digoksinom, morfijom, prokainamidom, kinidinom, kininom, ranitidinom, triamterenom, trimetoprimom i vankomicinom, koje se izlučuju u bubrežne tubule, natječu se sa metforminom za cevasti transport, što povećava njegovu koncentraciju.

Odabrali smo nekoliko recenzija o gubitku kilograma o lijeku Glucofage:

  1. Bosiljak. Uzimam lijek na recept za smanjenje šećera. Propisana je 1 tableta po 750 mg jednom dnevno. Prije uzimanja lijeka, šećer je bio 7,9. Dvije nedelje kasnije, prazan stomak smanjen je na 6,6. Ali moja recenzija nije samo pozitivna.U početku me boli stomak, počela je dijareja. Nedelju dana kasnije započeo je i svrab. Iako je ovo naznačeno u uputama, ljekar će morati ići.
  2. Marina Nakon porođaja isporučili su otpornost na inzulin i rekli da se to često događa kod osoba s viškom kilograma. Dodijeljeno uzimanje Glucofage Long 500. Uzela je i malo prilagodila dijetu. Odbacila oko 20 kg. Postoje, naravno, i nuspojave, ali za to je ona kriva. Onda jedemo malo nakon što popijemo tabletu, a ja ću raditi previše fizički - tada me boli glava. I tako - tablete su divne.
  3. Irina Odlučio sam piti Glucofage Long 500 za mršavljenje. Prije njega bilo je mnogo pokušaja: i različiti elektroenergetski sustavi i teretana. Rezultati su bili nezadovoljavajući, višak kilograma se vratio čim je prestala sljedeća dijeta. Rezultat lijeka je iznenadio: gubio sam 3 kg mjesečno. Nastavit ću piti, a to košta mnogo.
  4. Svetlana Moja mama ima dijabetes tipa 2. Lijek je efikasan. Razina šećera značajno je pala. Mami je još uvijek dijagnosticirana gojaznost. Ovim lijekom uspio sam izgubiti malo kilograma, što je u starosti teško. Sada se osjeća puno bolje. Što je zgodnije - Glucophage Long treba uzimati samo jednom dnevno. A prije toga bile su tablete koje je trebalo piti dvaput - ne uvijek prikladno.

Prema pregledima, Glucofage Long je efikasan lijek za dugotrajnu upotrebu. Retko se izvještava o razvoju nuspojava. S viškom kilograma primjećuje se postepeno smanjivanje.

Sljedeći lijekovi su analogi lijeka:

  • Bagomet,
  • Glycon
  • Gliformin
  • Glyminfor,
  • Langerine
  • Metospanin
  • Metadien
  • Metformin
  • Siafor i neki drugi.

Prije upotrebe analoga, posavjetujte se s liječnikom.

Pogledajte video: PlayStation 4 - raspakiravanje i prvi pogled. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar