Upute za upotrebu glimepirida, cijena, analozi, recenzije

Glimepirid je moderan lijek koji potiče proizvodnju inzulina, eliminira glikemiju.

Lijek je prvi put proizveo Sanofi.

Danas se u svakoj zemlji pravi takav lijek.

Upute za uklanjanje glikemije su jednostavne, lijek ima mnogo analoga koji su pristupačni. Lijek je sastavna komponenta složenog liječenja, monoterapija ne uklanja glikemiju.

Indikacije za upotrebu

Glimepirid je propisan za dijabetes tipa 2, kada dijeta i vježbanje ne donose rezultate, gubitak težine ne ublažava stanje.

Ako lijek nije dovoljno učinkovit, možete ga kombinirati sa metforminom ili umjetnim inzulinom.

Obrazac za puštanje

Glimepirid je dostupan u tabletama i kapsulama, podijeljen je u 4 vrste:

  • 1 mg ružičaste kapsule
  • 2 mg limete,
  • 3 mg žuto
  • Plava 4 mg.

Kapsule su u aluminijskim blisterima u kartonskoj kutiji. Maksimalni rok trajanja je 3 godine na sobnoj temperaturi.

Cijena lijeka u ljekarnama iznosi od 153 do 355 rubalja. Glimepirid se prodaje samo na recept.

Aktivna tvar glimepirid od 1 do 6 mg uključena je u jednu tabletu.

Pomoćne tvari: laktoza, celuloza, polisorbat 80, povidon K-30.

Uputa za upotrebu

Da biste u potpunosti zaustavili glikemiju, nije dovoljno koristiti samo lijekove. Pacijenti organiziraju dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, mirno okruženje s minimalnom količinom živčanih podražaja. Liječnici konstantno promatraju dijabetes, izvodi se redovno vježbanje s umjerenom fizičkom aktivnošću.

Glimepirid je komponenta složene terapije. Vežbe snage se rade 2-3 puta nedeljno. Hodajte u prosječnom tempu 3 puta sedmično. Plivanje, vožnja biciklom - 1 put sedmično. Svaki dan trebate se popeti stepenicama, mirno prošetati ulicom.

Fizikalna terapija je neophodna osobi s dijabetesom tipa 2, koji vodi sjedilački način života. Bez pauze u fiksnom položaju, pacijentu je dopušteno da ostane najviše pola sata. Doziranje se određuje ovisno o stadiju bolesti, pratećim poremećajima, blagostanju, starosnoj kategoriji, reakciji tijela na sastavne komponente lijeka.

Ljekari savjetuju da glimepirid uzima 1 g dnevno. Nakon nekoliko tjedana, kada se pojave prvi rezultati, doza se mijenja za povećanje učinka. Rijetko liječnici propisuju 4 mg dnevno. Najveća dopuštena količina lijeka je 6 mg dnevno. Maksimalna količina metformina ne kontrolira u potpunosti glikemiju. Stoga dijabetičari koriste i glimepirid.

Kombinirana terapija se provodi s minimalnom dozom glimepirida. Redovno praćenje razine glukoze omogućava vam određivanje odgovarajuće doze. Svaka promjena tijeka terapije vrši se tek nakon odobrenja liječnika. Moguća je kombinacija glimepirida i inzulina. Doziranje u ovoj situaciji je minimalno.

Na osnovu rezultata analiza, doziranje se mijenja svake dvije sedmice. Lijek se kombinira s obrokom, savjetuje se piti tablete za doručak. Preporučuje se uzimanje tableta 15 minuta prije obroka kako bi počele djelovati. Ako pacijent propusti lijek, morate ih koristiti što je prije moguće, bez promjene doze.

Kada minimalna doza izazove hipoglikemiju, liječnici ukidaju lijek, jer pacijent dijetom, smirivanjem, fizičkim odgojem ne može kontrolirati razinu šećera. Inzulinska rezistencija se smanjuje kada je moguće kontrolirati dijabetes tipa 2, postepeno nestaje potreba za lijekovima. Potrebno je mijenjati dozu brzim gubitkom težine, promjenom vrste fizičkog napora, pod jakim stresom ili pod utjecajem drugih faktora koji kompliciraju glikemijske krize.

Interakcija s drugim lijekovima

Lijek djeluje bolje u kombinaciji sa takvim lijekovima:

  • Inzulin
  • Allopurinol,
  • Dizopiramiddol,
  • Mikonazol
  • Tetraciklin
  • Azapropazon.

Primjena glimepirida s određenim lijekovima izaziva slabljenje hipoglikemijskog efekta. Stoga se drugi lijekovi primjenjuju samo nakon odobrenja liječnika.

Smanjenje hipoglikemijskog efekta i povećanje šećera u krvi događa se kod kombinacije takvih lijekova:

Simptomi hipoglikemije su oslabljeni ili potpuno eliminirani pri interakciji s beta-blokatorima. Na pozadini primjene glimepirida dolazi do promjene u aktivnosti kumarinskih derivata. Istodobnom primjenom lijekova koji smanjuju proizvodnju krvi iz koštane srži povećava se vjerojatnost mielosupresije. Alkoholna pića imaju različite učinke na hipoglikemijski učinak.

Nuspojave

Navodimo glavne nuspojave:

  • složena hipoglikemija, nalikuje moždanom udaru, ali se simptomi eliminiraju nakon zaustavljanja sindroma,
  • problemi sa vidom uslijed promjene šećera u krvi, što dovodi do deformacije sočiva, promjene ugla refrakcije svjetlosti,
  • problem sa krvnim ćelijama
  • povraćanje, mučnina, proliv, bolovi u stomaku, jetra luči puno enzima, pojavljuje se žutica, pojavljuje se kolestaza, u teškim situacijama razvija se zastoj bubrega,
  • problemi sa imunitetom, alergije, vaskulitis, osetljivost na svetlo, krvni pritisak se brzo smanjuje, javlja se kratkoća daha, anafilaktički šok. Na prvi znak urtikarije trebate kontaktirati stručnjaka.

Ponekad se količina natrijuma u krvi smanjuje.

Kontraindikacije

Ne koristite u takvim situacijama:

  • trudnoća
  • alergična na sastavne sastojke,
  • pacijenti s ketoacidozom
  • sa dijabetesom tipa 1,
  • s prekomatom ili komom.

Kontraindikacija su bolesti jetre i bubrega.

Predoziranje

Predoziranje je uzrok hipoglikemije koja traje i do 3 dana. Nakon remisije često se javlja ponovljena komplikacija. Znakovi ne odlaze tokom dana nakon apsorpcije lijeka u probavnom traktu.

Javljaju se sledeći simptomi:

  • mučnina
  • gagging
  • desna strana boli
  • povećava se emocionalna ekscitabilnost
  • ruke se tresu
  • vid se pogoršava
  • problemi sa koordinacijom pokreta,
  • čovek gubi svest
  • pojavljuju se grčevi
  • stalno želite spavati.

Da biste smanjili učinak lijeka, potrebno je inducirati povraćajući refleks ili isprati nečim stomakom, piti aktivni ugalj, laksativ. U nekim slučajevima pacijent se šalje u bolnicu, ubrizgava mu glukoza i prati se šećer u krvi.

Ovo nije potpuni popis lijekova, a svake godine novi lijekovi ulaze na tržište.

Konstantin, 48 godina:

Ja koristim glimepirid u početnoj dozi od 2 mg, sada uzimam 4 mg 2 puta dnevno ujutro i navečer. Kupujem domaći lijek, jer je uvozni lijek preskup. Šećer se može smanjiti sa 13 na 7, za mene je to dobar pokazatelj. Doktor savjetuje pijenje tableta prije srdačne večere ili doručka. U protivnom, šećer pada previše. Za doručak morate jesti kašu, meso, piti sve sa mlijekom.

Nakon uzimanja endokrinologa, moja terapija je bila prilagođena i propisan mi je Glimepirid. Lijek dobro smanjuje šećer u krvi. Prvo sam kupio Glimepirid Canon, efekat je bio zadovoljavajući, pa pokušavam koristiti samo ovaj lijek. Tablete su male, lako se gutaju. Upute za lijek su veoma velike, proizvođači s kupcima postupaju odgovorno. Malo je nuspojava, možda za ovo moram zahvaliti svom tijelu.

Lijek se koristi za poboljšanje pokazatelja glikemije dijabetičara s drugom vrstom bolesti. Uputa ne određuje u kojim je slučajevima potrebno koristiti takav lijek, lijek i tijek terapije određuje samo endokrinolog. Šećer kod dijabetičara raste zbog loše percepcije enzima pankreasa, smanjenja proizvodnje inzulina. Otpor se javlja do prvih simptoma dijabetesa, a otkriva se u pretilih bolesnika.

Problemi nastaju zbog lošeg kvaliteta proizvoda, pasivnog načina života i problema s viškom kilograma. U tom stanju se inzulin proizvodi u velikim količinama, stanice su vrlo otporne, tijelo ne može prevladati ovo stanje, krv se loše čisti od viška šećera. Pacijent mora promijeniti način života, baviti se sportom, pravilno jesti, piti tablete.

Ostavite Svoj Komentar