Lopirel: analozi, sastav, doziranje, upute za upotrebu, indikacije i kontraindikacije

Aktivna komponenta lijeka selektivno inhibira vezanje molekula ADP sa receptorima koji se nalaze na površini broj trombocita. Dakle, aktiviranje kompleksa GPIIb / IIIa i agregacija trombocita postaje nemoguće. Takođe klopidogrel inhibira procese agregacije izazvane od strane drugih antagonisti. Trombociti ostaju oštećeni i ne mogu ih preraditi do kraja svog životnog ciklusa. agregacija.

Nakon primanja prve serije lijeka počinje se odvijati antitrombotski proces, razina leukocita će se utvrditi za 3-7 dana primjene. U prosjeku, 5 dana nakon prekida liječenja, agregacija trombocita i trajanje krvarenja vraćaju se na početni nivo.

Lijek se prilično brzo apsorbuje Gastrointestinalni trakt. Međutim, koncentracija klopidogrelu plazmi je vrlo malo, apsorpcija je 50%. Lijek se dobro vezuje za proteine ​​krvne plazme.

Klopidogrel se metabolizira u jetri, oko 80% metabolita koji su pronađeni u plazmi su neaktivni. Aktivni metabolit, koji pruža neophodno anti-agregat delovanje, nastalo reakcijom oksidacije, uključujući izoenzim citokroma P450 - 2B6 i 3A4. Sam metabolit brzo reaguje sa trombociti i nije otkriven u krvnoj plazmi.

Poluživot je za aktivnu supstancu 6 sati, a 8 za neaktivni metabolit. Proizvodi se izlučuju uglavnom mokraćom i izmetom.

Osobe koje pate od teškog zatajenja bubrega, smanjenje učinkovitosti lijeka za 25% u usporedbi sa zdravim ljudima.

Indikacije za upotrebu Lopirela

Lijek se koristi za prevenciju arterijska tromboza kod osoba koje pate od akutnog koronarnog sindroma:

Takođe su naznačeni za upotrebu su aterotrombotik komplikacija kod obolelih pacijenata infarkt miokarda, moždani udarimati bolest periferne arterijske okluzije. U tom se slučaju lijek koristi kao profilaksa.

Kontraindikacije

Lijek nije propisan:

  • u teškim zatajenje jetre,
  • trudnica i dojilja
  • u hemoragični sindrom,
  • u intrakranijalno krvarenje, čir na želucunespecifično ulcerozni kolitis, tumori pluća, tuberkuloza i hiperfibrinoliza,
  • djeca mlađa od 18 godina
  • u alergije o komponentama lijeka,
  • s netolerancijom galaktoza.

Treba kombinirati oprez pri kombiniranju lijeka sa acetilsalicilna kiselina, NSAID, heparin, tromboliti, s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom, prije operacije.

Lopirel, upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na režim unosa hrane.

Upute za upotrebu Lopirel (75 mg)

Po pravilu sa infarkt miokardaishemijski moždani udar, pacijentima s arterijskim bolestima na periferiji propisuje se 1 tableta 1 put dnevno.

Trajanje prijema nakon srčani udar - od 1 do 25 dana, posle moždani udar - 7 dana ili 6 meseci.

Ako je pacijentkoronarni sindrom bez podizanja ST ili je održan koronarno stentiranje, tada liječenje započinje dozom od 300 mg, a zatim se propisuje 75 mg (jedna tableta) jednom dnevno u trajanju od 3 mjeseca (kurs se može produžiti na godinu dana). Kod takvih bolesti po pravilu se dodatno propisuju alicetil salicilna kiselinaPreporučena doza je 100 mg.

Oblik i sastav izdavanja

Lopirel je dostupan u obliku tableta u filmskoj ljusci: okrugla, bikonveksna, ružičasta, s graviranom "I" na jednoj strani (7 ili 10 tableta u blister pakovanju: u kartonskom pakovanju od 1, 2, 4 ili 8 blistera, 7 tableta ili 1, 2, 3, 5, 6, 9 ili 10 blistera za 10 tableta, u kartonskom pakovanju za bolnicu 10, 20, 30 ili 40 blistera).

1 tableta Lopirel sadrži:

  • aktivna supstanca: klopidogrel - 75 mg,
  • pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, laktoza, talk, gliceril dibehenat, krospovidon (tip A),
  • školjka: Opadry II 85G34669 ružičasti talk, polivinil alkohol, makrogol 3350, titanijev dioksid (E171), željezo-oksid crvenilo crveno (E172), lecitin (E322).

Mehanizam delovanja

Klopidogrel spada u kategoriju prolijekova. Jedan od njegovih metabolita je aktivni inhibitor agregacije trombocita: inhibira vezanje adenozin-difosfata (ADP) i P2Y12trombocitni receptor praćen ADP-posredovanom aktivacijom kompleksa glikoproteina IIb / IIIa, što izaziva suzbijanje agregacije trombocita. Nepovratni mehanizam vezivanja omogućava trombocitima da budu imuni na stimulaciju ADP-a tokom celog života (otprilike 7–10 dana). Vraća se normalna funkcija trombocita ovisno o brzini njihovog ažuriranja.

Lijek također inhibira agregaciju trombocita uzrokovanu agonistima osim ADP-a. Stvaranje aktivnog metabolita je uzrokovano djelovanjem izoenzima sistema P450a budući da se neki izoencimi mogu razlikovati u polimorfizmu ili ih mogu inhibirati drugi lijekovi, nije svaki pacijent dovoljan inhibicija agregacije trombocita.

Farmakodinamička svojstva

Svakodnevni unos klopidogrela u dozi od 75 mg daje značajno suzbijanje agregacije trombocita izazvane ADP-om od prvog dana primjene. Postepeno, u toku 3-7 dana, stepen supresije raste, dostižući konstantan nivo nakon dostizanja ravnotežnog stanja. Kada se uzima ravnoteža dnevna doza od 75 mg, agregacija trombocita se suzbija za 40-60%. Tokom 5 dana nakon prestanka uzimanja lijeka, vrijeme krvarenja i agregacija trombocita postepeno se vraćaju na početni nivo.

Klinička efikasnost / sigurnost

Klopidogrel sprečava razvoj aterotromboze u bilo kojoj lokalizaciji aterosklerotskih vaskularnih lezija (na primjer, s lezijama koronarnih, perifernih ili cerebralnih arterija).

U kliničkom ispitivanju ACTIVE-A, pokazano je da ako je atrijska fibrilacija postojala kod pacijenata koji su imali jedan ili više faktora rizika za vaskularne komplikacije, ali su mogli uzimati indirektne antikoagulanse, kombinacija klopidogrela i acetilsalicilne kiseline (u usporedbi s monoterapijom acetilsalicilnom kiselinom) zajedno je smanjila učestalost uzeti infarkt miokarda, moždani udar, sistemska tromboembolija izvan centralnog nervnog sistema ili vaskularni mortalitet, uglavnom zbog smanjenja rizika od moždanog udara. Učinkovitost istodobne primjene klopidogrela i acetilsalicilne kiseline pokazala se rano i trajala 5 godina. Smanjenje vjerojatnosti razvoja velikih vaskularnih komplikacija kod pacijenata koji su uzimali acetilsalicilnu kiselinu i klopidogrel uglavnom je osigurano značajnim smanjenjem učestalosti moždanog udara. Tijekom terapije ovim lijekovima smanjen je rizik od moždanog udara bilo koje težine, postojala je i tendencija smanjenja incidencije infarkta miokarda, ali nije bilo razlike u učestalosti tromboembolije izvan središnjeg živčanog sustava ili vaskularne smrti. Uporedo s tim, uzimanje klopidogrela i acetilsalicilne kiseline smanjilo je ukupno vrijeme hospitalizacije za pacijente s problemima kardiovaskularnog sistema.

Usisavanje

Kao i kod pojedinačne, a sa kursnom dozom klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno, supstanca se brzo apsorbuje. U prosjeku, maksimalna koncentracija nepromijenjenog klopidogrela u krvnoj plazmi dostiže se oko 45 minuta nakon oralne primjene i kreće se od 2,2 do 2,5 ng / ml. Apsorpcija klopidogrela putem bubrega (prema izlučivanju njegovih metabolita) iznosi najmanje 50%.

Metabolizam

Aktivna supstanca intenzivno se metabolizira u jetri. In vivo i in vitro klopidogrel se metabolizira na dva načina: putem esteraze praćene hidrolizom, što rezultira stvaranjem neaktivnog derivata karboksilne kiseline (85%) iz metabolita koji cirkuliraju u sistemskoj cirkulaciji kroz sistem citokroma P450.

U početnoj se fazi klopidogrel metabolizira u intermedijarni metabolit - 2-oksoklopidogrel. Naknadni metabolizam oksoklopidogrela uzrokuje pojavu aktivnog metabolita, derivata tiola klopidogrela. Ovaj metabolički put in vitro nastaje uz sudjelovanje izoenzima CYP2C19, CYP3A4, CYP2B6 i CYP1A2. Aktivni metabolit tiola izoliran in vitro nepovratno se i brzo veže na receptore trombocita, inhibirajući njihovu agregaciju.

U slučaju pojedinačne doze klopidogrela u dozi od 300 mg, maksimalna koncentracija aktivnog metabolita dvostruko je veća nego kod uzimanja održavajuće doze klopidogrela od 75 mg tijekom 4 dana. Maksimalna koncentracija aktivnog metabolita klopidogrela zabilježena je 0,5-1 sat nakon uzimanja lijeka.

Kod ljudi, nakon oralne primjene 14-stupnjeva klopidogrela u trajanju od 120 sati, približno 46% radioaktivnosti se izlučuje kroz crijeva, a približno 50% radioaktivnosti se izlučuje putem bubrega. Nakon jednokratne doze klopidogrela u dozi od 75 mg, poluživot je otprilike 6 sati. S jednom dozom i ponovljenim dozama, poluživot cirkulirajućeg neaktivnog glavnog metabolita u krvi je oko 8 sati.

Farmakogenetika

Aktivni metabolit klopidogrela i intermedijarni metabolit 2-oksoklopidogrel formiraju se upotrebom izoenzima CYP2C19. Genotip CYP2C19 izoenzima utječe na antiagregacijski učinak i farmakokinetiku aktivnog metabolita tijekom ex vivo studije agregacije trombocita.

Alel gena CYP2C19 * 1 odgovara u potpunosti funkcionalnom metabolizmu, a aleli gena CYP2C19 * 3 i CYP2C19 * 2 su nefunkcionalni i uzrokuju pad metabolizma kod većine predstavnika mongloidne (99%) i kavkaške (85%) rase. Ostali aleli koji uzrokuju smanjenje ili nedostatak metabolizma (uključujući ali nisu ograničeni na alele gena CYP2C19 * 4, * 5, * 6, * 7, * 8) su rjeđi. Pacijenti koji su slabi metabolizatori trebali bi imati dva navedena alela gena s gubitkom funkcije. Prema objavljenim podacima, učestalost fenotipa slabih metabolizatora CYP2C19 kod pojedinaca negroidne rase je 4%, kavkaske rase - 2%, a Kineza - 14%.

Procjena farmakokinetike i antiagregacionog učinka prilikom uzimanja početne doze od 300 mg klopidogrela i njegovog naknadnog unosa od 75 mg dnevno, kao i kod uzimanja početne doze klopidogrela od 600 mg i njegovog naknadnog unosa od 150 mg dnevno tijekom 5 dana (dok se ne postigne ravnoteža ) provedeno je ispitivanje presjeka u kojem je učestvovalo 40 volontera u 4 grupe od 10 osoba sa 4 podtipa izoenzima CYP2C19 (ultra brzi, intenzivni, slabi ili srednji metabolizatori). Kao rezultat, kod intenzivnih, srednjih i ultrabrzih metabolizatora nije bilo značajnih razlika u izloženosti aktivnog metabolita, kao ni u prosječnim vrijednostima inhibicije agregacije trombocita (induciranog ADP). Izloženost aktivnog metabolita u slabim metabolizatorima u usporedbi s intenzivnim metabolizatorima smanjila se za 63–71%. U slučaju primjene režima od 300 mg / 75 mg, antiagrebočni učinak slabih metabolizatora smanjio se s prosječnim vrijednostima inhibicije agregacije trombocita, koje su bile 24% (nakon 24 sata) i 37% (5. dan) u usporedbi sa srednjom inhibicijom agregacije trombocita u intenzivni (39% - nakon 24 sata i 58% - 5. dana) i srednji (37% - nakon 24 sata i 60% - 5. dana) metabolizatori. U slučaju korištenja sheme 600, alel gena CYP2C19 * 1 daje potpuno funkcionalan metabolizam mg / 150 mg, izloženost aktivnom metabolitu u slabim metabolizatorima bila je veća nego kod sheme od 300 mg / 75 mg. Srednja inhibicija agregacije trombocita bila je 32% (nakon 24 sata) i 61% (peti dan), što je više od iste vrijednosti za režim od 300 mg / 75 mg, ali bilo je slično grupi bolesnika s povećanim CYP2C 19- metabolizam, koji je primao liječenje prema shemi 300 mg / 75 mg. Treba napomenuti da u studiji, uzimajući u obzir klinički ishod za pacijente ove skupine, režim doziranja klopidogrela još nije utvrđen.

Metaanaliza šest studija, koja uključuje podatke 335 dobrovoljaca koji su primili klopidogrel i ostali u stanju ravnotežne koncentracije, pokazuje da je izloženost aktivnog metabolita u slabim metabolizatorima smanjena za 72%, a u srednjim metabolitima - za 28%, iako je prosječna vrijednost inhibicije agregacije trombocita bila smanjen u odnosu na intenzivne metabolizatore za 21,4, odnosno 5,9%.

Povezanost genotipa CYP2C19 i kliničkih ishoda kod pacijenata koji su primali klopidogrel nije procijenjena u prospektivnim, kontroliranim, randomiziranim ispitivanjima, međutim do danas postoji nekoliko retrospektivnih analiza. Objavljeni podaci iz nekoliko kohortnih studija, kao i rezultati genotipizacije u kliničkim studijama: CHARISMA (n = 2428), CURE (n = 2721), TRITON-TIMI 38 (n = 1477), CLARITY-TIMI 28 (n = 227), ACTIVE- A (n = 601).

Tri kohortne studije (Giusti, Collet, Sibbing) i klinička studija TRITON-TIMI 38 kod pacijenata kombinirane skupine sa slabim i srednjim metabolizmom zabilježile su visoku učestalost kardiovaskularnih komplikacija (infarkt miokarda, moždani udar, smrt) ili tromboze stenta u usporedbi s sličnim podaci o intenzivnim metabolizatorima.

U kohortnom istraživanju Simon i istraživanju CHARISMA, pojačana učestalost kardiovaskularnih komplikacija zabeležena je samo u slabim metabolizatorima (u poređenju sa intenzivnim).

U kohortnom istraživanju Trenk i istraživanjima CLARITY, CURE, ACTIVE-A nije postojala povezanost kardiovaskularnih komplikacija s intenzitetom metabolizma CYP2C19.

Do danas provedene kliničke studije imaju veličinu uzorka nedovoljnu za otkrivanje razlika u kliničkom ishodu kod pacijenata s niskom CYP2C19 izoenzimskom aktivnošću.

Posebni klinički slučajevi

Farmakokinetika aktivnog metabolita klopidogrela za pojedine grupe nije proučavana.

U istraživanjima koja su uključivala starije volontere (starije od 75 godina), u usporedbi s podacima mladih dobrovoljaca, nisu utvrđene razlike u vremenu krvarenja i agregaciji trombocita. Za liječenje starijih pacijenata prilagođavanje doze Lopirel nije potrebno.

Farmakokinetika klopidogrela kod pacijenata mlađih od 18 godina nije proučavana.

Kod teškog oštećenja bubrega (s klirensom kreatinina od 5 do 15 ml / min) kao rezultat opetovane primjene klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno, stupanj iniciranja agregacije trombocita izazvane ADP-om bio je 25% niži nego kod zdravih dobrovoljaca, međutim vrijeme krvarenja je ostalo slično ovom pokazatelju za zdrave dobrovoljce koji su primali dnevnu dozu klopidogrela 75 mg. Lijek su dobro podnosili svi pacijenti.

Kod teškog oštećenja jetre kao rezultat uzimanja klopidogrela u dozi od 75 mg dnevno tokom 10 dana, stepen inhibicije ADP-a izazvane agregacije trombocita bio je sličan onom za zdrave dobrovoljce.Obe grupe su takođe bile uporedive u srednjem vremenu krvarenja.

Prevalencija alela CYP2C9 gena izoenzima, koji su odgovorni za smanjeni i intermedijarni metabolizam, varira među predstavnicima različitih rasnih skupina. Za predstavnike mongoloidne rase postoji mala količina literaturnih podataka koja ne dopušta procjenu genotipizirajućeg značaja izoenzima CYP2C19 u pogledu razvoja ishemijskih komplikacija.

Farmakološko djelovanje

Aktivna komponenta lijeka Lopirel selektivno inhibira vezanje ADP molekula na receptore koji se nalaze na površini trombocita. Stoga aktiviranje kompleksa GPIIb / IIIa i agregacija trombocita postaje nemoguće. Klopidogrel takođe inhibira procese agregacije izazvane od drugih antagonista. Do kraja životnog ciklusa, trombociti ostaju oštećeni i nesposobni za agregaciju.

Nakon primanja prve serije lijeka počinje se odvijati antitrombotski proces, razina leukocita će se utvrditi za 3-7 dana primjene. U prosjeku, 5 dana nakon prekida liječenja, agregacija trombocita i trajanje krvarenja vraćaju se na početni nivo.

Lijek se prilično brzo apsorbira u probavnom traktu. Međutim, koncentracija klopidogrela u plazmi je vrlo niska, apsorpcija je 50%. Lijek se dobro vezuje za proteine ​​krvne plazme.

Klopidogrel se metabolizira u jetri, oko 80% metabolita koji su pronađeni u plazmi su neaktivni. Aktivni metabolit, koji ima potrebno antiagregacijsko djelovanje, nastaje oksidacijskom reakcijom, s učešćem citokroma P450 izoenzima 2B6 i 3A4. Sam metabolit brzo reagira s trombocitima i ne otkriva se u krvnoj plazmi.

Poluživot je za aktivnu supstancu 6 sati, a 8 za neaktivni metabolit. Proizvodi se izlučuju uglavnom mokraćom i izmetom.

Osobe koje pate od teškog zatajenja bubrega, smanjenje učinkovitosti lijeka za 25% u usporedbi sa zdravim ljudima.

Uputa za upotrebu

Lopirel tablete treba uzimati oralno, bez obzira na unos hrane.

Pacijenti koji su pretrpjeli ishemijski / infarkt miokarda ili koji imaju bolest perifernih arterija trebali bi uzimati 75 mg jednom dnevno. Nakon srčanog udara, terapija počinje od prvih dana i traje do 35 dana, a nakon moždanog udara - od 1 sedmice do 6 mjeseci.

U prisutnosti akutnog koronarnog sindroma bez povišenja ST segmenta (uključujući bolesnike sa stentiranjem tijekom perkutane koronarne intervencije), terapija se započinje dozirnom dozom od 300 mg (jednokratna primjena), a zatim prelaze na 75 mg u roku od 24 sata u 1 dozi (kombinacija s acetilsalicilnom kiselinom u doziranju ne iznad 100 mg). Kurs traje do 1 godine.

Kod akutnog koronarnog sindroma sa povišenjem ST segmenta (u kombinaciji s aspirinom i trombolitičkim tvarima) tablete se propisuju jedanput u dozi od 75 mg po 24 sata za 1 primjenu s početnom primjenom dozirne doze (jednom, uz trombolitike i aspirin). Liječenje započinje što je prije moguće i traje najmanje još mjesec dana. Doziranje punjenja nakon dobi od 75 godina se ne koristi.

Nuspojave

  • limfni i krvožilni sistem: rijetko - eozinofilija, leukopenija, trombocitopenija, rijetko neutropenija (uključujući tešku neutropeniju), vrlo rijetko aplastična anemija, trombotska trombocitopenična purpura, agranulocitotonija, pancitopenija, teška trombocitopenija, granuloza, gipulocitopenija, granuloza, granulocitotonija, granuloza, granulocitotonija
  • imunološki sistem: vrlo rijetko - anafilaktoidne reakcije, bolest u serumu, učestalost je nepoznata - razvoj unakrsnih reakcija preosjetljivosti na tienopiridine (na primjer, tiklopidin i prasugrel),
  • mišićno-koštano i vezivno tkivo: vrlo retko - artritis, hemarthrosis (krvarenje u mišićno-koštanom sistemu), mialgija, artralgija,
  • nervni sistem: rijetko - glavobolja, intrakranijalno krvarenje (neki slučajevi sa smrtnim ishodom), vrtoglavica, parestezija, vrlo rijetko - poremećaji ukusa,
  • koža i potkožno tkivo: često - modrice, rijetko - svrbež, osip, purpura, vrlo rijetko - angioedem, bulozni dermatitis (multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza), sindrom preosjetljivosti na lijekove, eritemski ili eksfolijativni osip osip sa sistemskim simptomima i eozinofilijom, urtikarijom, lichen planusom, ekcemima,
  • vid: retko - krvarenja u očima (u tkivu oka, konjunktiva, mrežnica),
  • jetra i mokraćovod: vrlo rijetko - hepatitis, akutno zatajenje jetre, abnormalnosti u laboratorijskim ispitivanjima funkcionalnog stanja jetre,
  • instrumentalna i laboratorijska ispitivanja: rijetko - smanjenje broja neutrofila, porast vremena krvarenja, smanjenje broja trombocita i dr.
  • poremećaji na mjestu uboda i opći poremećaji: često - krvarenje s mjesta uboda, vrlo rijetko - groznica,
  • sluh: rijetko - vrtoglavica,
  • psiha: vrlo rijetko - konfuzija, halucinacije,
  • gastrointestinalni trakt: često proliv, gastrointestinalno krvarenje, dispepsija, bolovi u trbuhu, rijetko gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, mučnina, povraćanje, nadimanje, zatvor, rijetko retroperitonealno krvarenje, vrlo rijetko retroperitonealno i gastrointestinalno fatalno crevno krvarenje, kolitis (uključujući limfocitni ili ulcerativni), pankreatitis, stomatitis,
  • respiratorni sistem: često - krvarenje iz nosa, vrlo retko - bronhospazam, krvarenje iz respiratornog sistema (plućna krvarenja, hemoptiza), eozinofilna pneumonija, crevni pneumonitis,
  • bubrezi i mokraćovod: rijetko - hematurija, vrlo rijetko - povećanje koncentracije kreatinina u krvi, glomerulonefritis,
  • krvne žile: često - hematomi, vrlo rijetko - krvarenje iz operativne rane, obilno krvarenje, snižen krvni pritisak, vaskulitis.

Posebna uputstva

Zatajenje jetre: u umjerenom stepenu - s oprezom, kod težih - kontraindicirano je.

Predoziranje karakterizira porast vremena krvarenja. U ovom stanju se lečenje sastoji u transfuziji trombocitne mase, jer nema antidota.

  • Zabilježeni su slučajevi jakog krvarenja tokom perioda paralelne upotrebe s Lopirel acetilsalicilnom kiselinom, kao i heparinom.
  • Zatajenje bubrega: terapija se izvodi s oprezom pri umjerenom stepenu bolesti.
  • Oprez je važan kod pacijenata koji su iz različitih razloga izloženi riziku krvarenja ili koji koriste određene lijekove.
  • U hirurškim zahvatima, kada je efikasnost protiv trombocita nepoželjna, kurs se zaustavlja 1 tjedan pre datuma operacije.
  • Pacijenti su podložni stalnom nadzoru zbog skrivenih krvarenja.
  • Vozački transport i složeni uređaji: nisu pogođeni.
  • Klopidogrel ima sposobnost inhibiranja aktivnosti izoenzima CYP2C9, pa postoji mogućnost povećanja koncentracije tolbutamida i fenitoina u krvi. Istodobna primjena ovih sredstava s Lopirelom je sigurna.
  • Pacijent treba znati da se vrijeme krvarenja značajno povećava, tako da bilo koji ljekar treba biti svjestan terapije.
  • Kod akutnog ishemijskog moždanog udara lijek se ne preporučuje za upotrebu (manje od 1 tjedna).
  • Mlađe od 18 godina zabranjeno je uzimati lekove.
  • U liječenju bolesnika s akutnim infarktom miokarda (sa povećanjem segmenta ST), liječenje započinje prvih nekoliko dana nakon razvijenog infarkta miokarda.

U slučajevima krvarenja prati se funkcija krvi i jetre.

Interakcija lijekova

Lijek se može kombinirati sa atenololom, fenobarbitalom, estrogenima, cimetidinom ili nifedipinom.

Dokazano je da dnevni unos acetilsalicilne kiseline (do 1000 mg dnevno) i klopidogrela ne utječe na zbirna svojstva lijeka. Međutim, trajanje istodobne primjene ovih lijekova ne smije biti duže od jedne godine (mora se paziti).

  • U kombinaciji s oralnim antikoagulansima, posebno varfarinom, vjerovatnost pojave i trajanje krvarenja mogu se povećati.
  • Kombinacija lijeka s trombolitikom se također ne preporučuje, jer sigurnost takve kombinacije nije precizno utvrđena.
  • Unatoč dobrim rezultatima kliničkih studija interakcije lijeka s heparinom, potrebno je biti oprezan kada ih istovremeno uzimate.
  • U osoba s povećanim rizikom od krvarenja i uzimaju Lopirel, ne preporučuje se dodatno uzimanje inhibitora glikoproteina IIb / IIaa.
  • Možda kombinacija lijeka s digoksinom, teofilinom, antacidima.

Lijek inhibira metabolizam lijekova čiji farmakokinetički parametri ovise o izoencimu CYP2C9. Konkretno, lijek može povećati koncentraciju fenitoina i tolbutamida u plazmi. Mora se paziti.

Dokazano je da kombinacija klopidogrela - naproksena povećava rizik od pojave latentnog gastrointestinalnog krvarenja. Međutim, u slučaju ostalih nesteroidnih protivzakonitih lijekova, takav obrazac nije dokazan. S tim u vezi, s kombinacijom ovih lijekova treba biti oprezan.

Analozi lijeka Lopirel

Struktura određuje analoge:

  1. Plavix,
  2. Agregatno
  3. Sylt,
  4. Fluder,
  5. Fagot,
  6. Troken
  7. Deplatt 75,
  8. Thromborel,
  9. Detrombe
  10. Plagirao sam
  11. Cardutol,
  12. Targetek
  13. Klopilet,
  14. Clapitax
  15. Clopidogrel,
  16. Lirta
  17. Lista 75,
  18. Egithromb,
  19. Cardogrel
  20. Lopirel
  21. Plogrel,
  22. Klopirel.

U skupinu sredstava protiv trombocita spadaju analozi:

  1. Fazostabilno
  2. Agregatno
  3. Pentilin
  4. Agrenox
  5. Ayferol
  6. Thromborel,
  7. Clopidogrel,
  8. Clapitax
  9. Cardutol,
  10. Parsedil
  11. Integrilin
  12. Lirta
  13. Agrilin,
  14. Lopirel
  15. Tiklo
  16. Aklotin,
  17. Curantyl
  18. Troken
  19. Pentomere
  20. Persantina
  21. Metiletilpiridinol,
  22. Klopilet,
  23. TRENTPENTAL
  24. Radomin
  25. Brilinta
  26. Fluder,
  27. Targetek
  28. Cardiomagnyl
  29. Tromboreduktin,
  30. Cardioxypine
  31. Eifitol
  32. Acetilsalicilna kiselina
  33. Trental
  34. Coplavix,
  35. Vixipin
  36. Agapurin
  37. Doksilek,
  38. Akonol,
  39. Učinkovit
  40. Emoksibel
  41. Klopirel,
  42. Alprostan,
  43. Žali se
  44. Ginkio
  45. Aspinat
  46. Colpharite
  47. Ginos
  48. Emoksipin
  49. Ibustrin
  50. Tiklid,
  51. Mikristin
  52. Fagot,
  53. Pentoksifilin
  54. Tagren
  55. Plavix,
  56. Cilostazol
  57. Lista 75,
  58. Monafram
  59. Godasal
  60. Muse
  61. Laspal
  62. Ticagrelor,
  63. Ksantinol nikotinat,
  64. Pentamon
  65. Ralofect,
  66. Cardogrel
  67. Trombital
  68. Ventavis.

Predoziranje

Uz predoziranje lijekova, moguće je povećanje trajanja krvarenja i daljnje pogoršanje stanja.

Lečenje - u skladu sa simptomima.

Specifično protuotrov lek nema. U ekstremnim slučajevima moguće je prekidanje lijeka transfuzijom žrtve. trombocitna masa.

Interakcija

U kombinaciji sa oralni antikoagulansiposebno varfarin, vjerojatnost pojave i trajanje krvarenja mogu se povećati.

Kod ljudi koji imaju povećan rizik od krvarenja i uzimaju Lopirel, ne preporučuje se dodatno uzimanje inhibitori glikoproteina IIb / IIІa.

Dokazana kombinacija klopidogrelnaproksen povećava rizik od latentnog gastrointestinalnog krvarenja. Međutim, u slučaju drugih NSAID takav obrazac nije dokazan. S tim u vezi, s kombinacijom ovih lijekova treba biti oprezan.

Uprkos dobrim rezultatima kliničkih studija interakcije lijekova sa heparin, na njihovom istodobnom prijemu treba biti oprezan.

Kombinacija lijeka sa tromboliti, jer sigurnost takve kombinacije nije tačno utvrđena.

Dokazan dnevni unos acetilsalicilna kiselina(do 1000 mg dnevno) i klopidogrel ne utiče agregat svojstva lijeka. Međutim, trajanje istodobne primjene ovih lijekova ne smije biti duže od jedne godine (mora se paziti).

Lijek inhibira metabolizam lijekova, farmakokinetika pokazatelji o kojima ovisi izoencim CYP2C9. Konkretno, lijek može povećati koncentraciju u plazmi fenitoin i tolbutamid. Mora se paziti.

Možda kombinacija alata sa digoksin, teofilin, antacidi.

Analozi Lopirela

Analozi lijeka: Klopidogrel, Avix, Atrogrel, Deplat, Zilt, Karum Sanovel, Clopidale, Klopikor, Lopigrol, Orogrel, Plavigrel, Plagril, Reodar, Tessiron, Trombone, Flamogrel 75, Aterocardium, Gridoklein, Deplatt, Cardogrerel Kreg, Karlogrerel Kreg, Karlogrel Kreg, Karlogrel Neo, Plavix, Platogril, Reomax, Trombeks.

Doziranje i primjena

Za prevenciju ishemijskih poremećaja kod pacijenata nakon infarkta miokarda, ishemijskog moždanog udara i nedavno dijagnosticirane bolesti periferne arterije, odraslima (uključujući starije pacijente) propisano je 75 mg 1 puta dnevno, bez obzira na unos hrane. Liječenje treba započeti u razdoblju od nekoliko dana do 35 dana nakon infarkta miokarda stvaranjem patološkog Q vala i od 7 dana do 6 mjeseci nakon ishemijskog moždanog udara.

Primjena kod odraslih i starijih bolesnika s normalnom aktivnošću izoenzima CYP2C19

Uz infarkt miokarda, ishemijski moždani udar i dijagnosticiranu bolest periferne arterijske okluzije, 75 mg Lopirela propisuje se jednom dnevno.

Kod akutnog koronarnog sindroma bez povišenja ST segmenta (infarkt miokarda bez Q talasa, nestabilna angina) liječenje treba započeti jednom dozom punjenja (300 mg), nakon čega se 75 mg propisuje jednom dnevno (zajedno s dnevnom dozom od 75–25 mg acetilsalicilne kiseline ) Budući da upotreba većih količina acetilsalicilne kiseline povećava rizik od krvarenja, doza acetilsalicilne kiseline preporučena za ovu indikaciju ne smije prelaziti 100 mg. Optimalno trajanje terapije nije zvanično određeno. Prema kliničkim studijama, lijek treba uzimati do 1 godine. Maksimalni blagotvorni efekat uočen je nakon 3 meseca lečenja.

U akutnom koronarnom sindromu s povišenjem ST-segmenta (akutni infarkt miokarda karakteriziran porastom segmenta ST) propisuje se utovarna doza od 300 mg jednom, nakon čega 75 mg jednom dnevno u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom (u kombinaciji sa ili bez trombolitika). U liječenju pacijenata starih 75 godina i starijih, terapija Lopirelom treba provoditi bez uzimanja doze opterećenja. Kombinirana terapija započinje odmah nakon pojave simptoma i traje 4 tjedna. Učinkovitost kombinacije acetilsalicilne kiseline i klopidogrela kod ovih indikacija tijekom 4 tjedna nije proučena.

Uz atrijsku fibrilaciju (atrijska fibrilacija) propisuje se 75 mg Lopirela jednom dnevno. Zajedno s klopidogrelom treba započeti i nastaviti primjenu acetilsalicilne kiseline (dnevna doza od 75-100 mg).

Ako propustite sljedeću dozu Lopirela, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • ako je nakon preskakanja doze prošlo manje od 12 sati, trebali biste odmah uzeti dozu Lopirela i uzeti sljedeće doze lijeka kao i obično,
  • ako je nakon preskakanja doze prošlo više od 12 sati, sljedeću dozu Lopirela treba uzimati kao i obično (zabranjena je dvostruka doza).

Značajke aplikacije

Krvni test treba obaviti tokom prvog tjedna liječenja u slučaju kombinacije klopidogrela s acetilsalicilnom kiselinom, NSAID-a, heparina, inhibitora glikoproteina IIb / IIIa ili fibrinolitika, kao i kod bolesnika s povećanim rizikom od krvarenja (ozljede, hirurške intervencije ili druga patološka stanja).

Zbog rizika od krvarenja i hematoloških nuspojava, ako se klinički simptomi koji sugeriraju da se pojave tijekom liječenja, treba odmah obaviti krvni test (APTT, broj trombocita, testove funkcionalne aktivnosti trombocita) i funkcionalnu aktivnost jetre.

U slučaju kirurških intervencija, ako antiagregacijski efekat nije poželjan, klopidogrel treba prekinuti 7 dana prije operacije.

Klopidogrel treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata s rizikom krvarenja (posebno gastrointestinalnih i intraokularnih).

Pacijente treba upozoriti da trebaju obavijestiti liječnika o svakom slučaju krvarenja.

Zbog nedovoljnih podataka, klopidogrel se ne smije propisivati ​​u akutnom razdoblju ishemijskog moždanog udara (u prvih 7 dana).

Mjere sigurnosti

Propisuje se s oprezom bolesnicima s povećanim rizikom od krvarenja (ozljede, hirurške intervencije itd.) I s ozbiljnim oštećenjem bubrežne i jetrene funkcije (može se razviti hemoragična dijateza).

Sigurnost i efikasnost kod pacijenata mlađih od 18 godina nisu utvrđeni.

Lijek sadrži laktozu, pa ga ne bi trebale uzimati osobe koje imaju genetsku intoleranciju na laktozu.

Klopidogrel je predlijek koji prolazi metaboličku pretvorbu koja uključuje brojne jetrene enzime. Istodobna primjena lijekova koji inhibiraju aktivnost jetrenog enzima CYP2C19 može dovesti do promjene u formiranju aktivnog metabolita i, samim tim, do smanjenja terapijskog učinka. Prijemanje klopidogrela i blokatora protonske pumpe u različito doba dana ne utječe na razvoj reakcije interakcije.

Istodobna primjena klopidogrela s blokatorima protonske pumpe treba isključiti, za što postoje dokazi o njihovoj sposobnosti da oslabe terapijsku efikasnost klopidogrela, na primjer, omeprazola.

Ako pacijent treba uzimati blokatore protonske pumpe dok uzima klopidogrel, treba propisati one lijekove ove grupe koji imaju najmanje izraženu sposobnost interakcije. Jedan od tih lijekova je pantoprazol.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u tabletama koje sadrže 1 aktivnu komponentu (klopidogrel hidrosulfat) i pomoćne tvari koje nemaju antiagregacijski učinak. Koncentracija osnovnog spoja je 97,87 mg. Ova količina odgovara 75 mg klopidogrela. Tablete imaju posebnu ljusku, zahvaljujući kojoj je učinak lijeka ublažen. U tom se slučaju aktivna tvar oslobađa postepeno, dolazi do apsorpcije u crijevima. Manje komponente:

  • crospovidone
  • laktoza
  • mikrokristalna celuloza,
  • gliceril dibehenat
  • Opadry II 85 G34669 roze,
  • talk u prahu.

Pakovanje sadrži 14, 28 ili 100 tableta.

Lijek je dostupan u tabletama koje sadrže 1 aktivnu tvar.

Farmakokinetika

Lijek počinje djelovati odmah na polju primjene - nakon 2 sata dolazi do smanjenja intenziteta spajanja trombocita. Što je doza veća, to će brže biti i poboljšanje. Kada se uklone akutni simptomi bolesti, količina lijeka se smanjuje. Kao rezultat, nakon uzimanja doza održavanja Lopirel za 4-7 dana, dostiže se maksimalna koncentracija ljekovite supstance. Dobiveni efekat održava se tokom životnog vijeka krvnih zrnaca (5-7 dana).

Apsorpcija klopidogrela je brza, dok je vezanje na proteine ​​u plazmi prilično veliko (98%). Konverzija ove tvari se događa u jetri. Realizira se na 2 načina: kroz esteraze s daljnjim oslobađanjem karboksilne kiseline (ne pokazuje aktivnost), uz sudjelovanje citokroma P450. Proces vezivanja na receptore trombocita odvija se pod utjecajem metabolita.

Treba imati na umu da uzimanje lijeka u velikoj dozi (300 mg jednom) dovodi do značajnog povećanja vršne koncentracije. Vrijednost ovog pokazatelja je 2 puta veća od maksimalne koncentracije u slučajevima kada se doze održavanja (75 mg) uzimaju 4 dana.

Izlučivanje supstanci sadržanih u sastavu lijeka nastaje putem bubrega.

Izlučivanje tvari sadržanih u sastavu lijeka događa se putem bubrega i crijeva (u jednakim omjerima). Taj je proces spor. Kompletno uklanjanje aktivnih supstanci često se događa 5. dan nakon uzimanja posljednje doze Lopirela.

S pažnjom

Ako se planira operacija, lijek nije propisan zbog rizika od krvarenja. Ostala patološka stanja koja su uključena u skupinu relativnih kontraindikacija:

  • bolesti kod kojih je vjerovatnost krvarenja prilično velika, na primjer, s oštećenjem organa vida ili gastrointestinalnog trakta,
  • anamneza alergije na tienopiridine.


Za cerebralno krvarenje uzimanje Lopirela je kontraindicirano.
Lopirel je zabranjen u pogoršanju peptičkog čira.
S oštećenjem probavnog trakta, Lopirel treba uzimati s oprezom.

Kako uzimati Lopirel

U većini slučajeva propisuje se 0,075 g jednom dnevno. Upute za upotrebu lijeka u drugim slučajevima:

  • koronarni sindrom praćen porastom ST: na 0,075 g dnevno od drugog dana, prva doza je 0,3 g jednom, trajanje liječenja nije duže od 4 tjedna, nije utvrđena klinička učinkovitost dužeg liječenja,
  • koronarni sindrom bez znakova povišenja ST: obrazac je isti, ali trajanje kursa može biti i duže (do 12 mjeseci),
  • Atrijalna fibrilacija: 0,075 g dnevno.

U svakom slučaju se preporučuje upotreba ASA. Međutim, postoje ograničenja: ne više od 0,1 mg dnevno.

Uzimanje lijeka za dijabetes

Prihvatljivo je koristiti lijek za takvu bolest, ali treba biti oprezan zbog laktoze koja je dio toga. Osim toga, na pozadini dijabetesa povećava se rizik od nastanka moždanog udara, infarkta miokarda. Terapija protiv trombocita važan je korak u liječenju ove bolesti, samo se doziranje određuje pojedinačno, uzimajući u obzir stanje u tijelu.

Dozvoljeno je koristiti lijek za dijabetes, ali treba biti oprezan pri njegovom uzimanju.

Gastrointestinalni trakt

Digestija, bol u trbuhu, promjene strukture stolice češće se ispoljavaju, može se javiti mučnina. Manje često se primjećuje razvoj erozije u stomaku, pražnjenje stolice je otežano, stvaranje plinova se intenzivira. Ponekad se dijagnosticira čir, pojavljuje se povraćanje. Kolitis i pankreatitis su još rjeđe.

Centralni nervni sistem

Vrtoglavica, glavobolja, poremećaj ukusa, njen potpuni gubitak. Mogu se pojaviti halucinacije. Primjećuje se konfuzija svijesti.


Tokom liječenja Lopirelom može doći do mučnine i povraćanja.
Vrtoglavica je nuspojava lijeka Lopirel.
Lopirel može uzrokovati glavobolju.
Dok uzimate Lopirel, može se pojaviti bol u trbuhu.
Nuspojava lijeka Lopirel je pojava hepatitisa.
Svrab na koži nuspojava je lijeka Lopirel.
Tijekom liječenja Lopirelom mogu se pojaviti halucinacije.





Neželjene reakcije

Prema uputama, Lopirel 75 mg ima određene zabrane uzimanja:

  1. Eozinofilija (bolest u kojoj dolazi do povećanja broja eozinofila).
  2. Leukopenija (smanjenje broja belih krvnih zrnaca u krvi).
  3. Trombocitopenija (stanje koje karakterizira smanjenje broja trombocita ispod normalnog, što je praćeno krvarenjem i problemima sa zaustavljanjem krvarenja).
  4. Neutropenija (smanjena razina neutrofilnih granulocita u krvi).
  5. Nasljedna ili stečena patologija krvi zbog oštećenja matičnih stanica koštane srži.
  6. Trombotska trombocitopenična purpura (ozbiljna bolest koju karakterizira mikroangiopatska hemolitička anemija).
  7. Vrtoglavica
  8. Granulocitopenija (niska brojka belih krvnih zrnaca).
  9. Anemija
  10. Intrakranijalno krvarenje.
  11. Stečena hemofilija (retka nasledna bolest povezana sa oštećenom koagulacijom).
  12. Anafilaktoidne reakcije.
  13. Zbunjenost.
  14. Halucinacije.
  15. Migrene
  16. Parestezija (poremećaj osjetljivosti, za koji je karakteristično da se spontano pojavljuju osjećaji peckanja i puzanja goosebumps).
  17. Kršenja ukusa.
  18. Krvarenje u očima.
  19. Hematomi.
  20. Jako krvarenje.
  21. Snižavanje krvnog pritiska.
  22. Vasculitis (skupina bolesti zasnovana na imunopatološkoj vaskularnoj upali).
  23. Epistaksa.
  24. Bronhospazam (patologija koja nastaje kada su glatki mišići bronhije ugovoreni i njihov lumen je smanjen).
  25. Pljućno krvarenje.

Prema uputama za Lopirel, poznato je da, osim gore opisanih nuspojava, lijek može izazvati sljedeće negativne reakcije:

  1. Eozinofilna pneumonija (bolest u kojoj se eozinofili nakupljaju u plućnim alveolama).
  2. Proliv (patološko stanje u kojem osoba ima brzo pražnjenje, dok stolica postaje vodenasta).
  3. Intersticijski pneumonitis (oštećenje pluća kod kojeg upalni proces utječe na intersticij).
  4. Dvanaestopalačni čir (čir koji nastaje zbog djelovanja kiseline i pepsina na sluznicu dvanaestopalačnog crijeva kod ljudi sa visokom kiselošću).
  5. Napuhanost.
  6. Gastritis (produljena bolest koja je karakterizirana distrofičnim i upalnim promjenama želučane sluznice, nastavlja se s kršenjem regeneracije).
  7. Crijevna opstrukcija.
  8. Retroperitonealno krvarenje.
  9. Upalna bolest sluznice debelog creva.
  10. Pankreatitis (bolest kod koje se uočava upala gušterače).
  11. Angioedem (akutno stanje koje karakterizira brzi razvoj lokalnog edema sluznice, kao i potkožnog tkiva i same kože).
  12. Osip od koprive.
  13. Artritis (bolest zglobova, praćena upalom).
  14. Hemartroza (krvarenje u zglobu šupljine).
  15. Artralgija (bol u zglobovima).
  16. Hematurija (prisustvo krvi u urinu).
  17. Glomerulonefritis (bolest bubrega karakterizirana lezijom glomerula).

Mogu li koristiti lijek tokom trudnoće?

Prema recenzijama Lopirela, poznato je da za klopidogrel nije dokazano da ima negativan učinak na trudnoću i porođaj, ali zbog nedostatka kliničkih informacija propisivanje lijeka je kontraindicirano trudnicama.

Tijekom studija utvrđeno je da aktivna supstanca i njeni metaboliti prelaze u majčino mlijeko, tako da dojenje treba prekinuti tijekom liječenja lijekom. Nema podataka o izolaciji klopidogrela s majčinim mlijekom. "Lopirel" je kontraindiciran za djecu mlađu od osamnaest godina.

Lopirel ima određene zamjenske lijekove:

  1. "Plagril."
  2. Egitromb.
  3. Plavix.
  4. "Deplatt 75".
  5. Detrombe.
  6. Clapitax.
  7. "Lista 75".
  8. Zilt.
  9. Avix.
  10. "Orogrel".
  11. Brilinta.
  12. "Platogril."
  13. Reomax.
  14. "Medogrel".
  15. Cardogrel.
  16. Tessiron.
  17. "Clorelo."
  18. Klopikor.
  19. Claridol
  20. Gridoklein.

Prije zamjene originala obratite se liječniku.

Lijek je dostupan u obliku tableta, koje su obložene filmskim premazom. Imaju okrugli, bikonveksni oblik, ružičaste boje. Tablete su upakovane u blistere od deset komada. "Plagril" analog "Lopirel".

Dva sata nakon uzimanja početne doze - četiri stotine miligrama - uočena je inhibicija agregacije trombocita. Maksimalni učinak postiže se nakon sedam dana, uz stalnu upotrebu lijeka u dozi od pedeset do sto miligrama dnevno.

Prema uputstvu za upotrebu sa Lopirel analogom 75 mg, poznato je da efekat leka traje deset dana. Nakon prekida terapije „Plagrilom“ na 5 dana, vrijeme krvarenja i kombinacija trombocita vraćaju se na prvobitni nivo. Lijek sprječava pojavu aterotromboze kod ljudi koji imaju aterosklerotsku vaskularnu bolest.

Terapiju lijekovima treba prekinuti sedam dana prije operacije, u kojoj je antibakterijski učinak nepoželjan. U tom slučaju osoba mora obavijestiti medicinskog stručnjaka o bilo kojem slučaju krvarenja tokom upotrebe Plagrila. Osim toga, ako se osoba treba podvrgnuti operaciji ili je propisan neki drugi lijek, pacijent bi također trebao obavijestiti liječnika o upotrebi Plagrila. Tokom perioda liječenja potrebno je pratiti rad jetre.

Lijek pomaže smanjenju baze trombocita, što izazivaju drugi agonisti, inhibirajući njihovu aktivaciju oslobođenim adenozin-difosfatom.

Prema uputama, analog Lopirel koristi se u profilaktičke svrhe kako bi se spriječio nastanak aterotromboze:

  1. Kod ljudi koji su pretrpjeli infarkt miokarda, kao i ishemijski moždani udar s dijagnosticiranom lezijom perifernih arterija.
  2. U osoba s akutnim koronarnim sindromom.
  3. Kod pacijenata koji su bili podvrgnuti krilatici tijekom koronarne angioplastike.

Osim toga, Klopikor se preporučuje u profilaktičke svrhe tromboembolijskih, aterotrombotskih događaja s atrijskom fibrilacijom.

Kada se uzima lijek u dozi od sedamdeset i pet miligrama dnevno, značajna inhibicija agregacije trombocita provodi se od prvog dana terapije. Tokom narednih sedam dana ova akcija se povećava.

Suzbijanje stvaranja trombocita u ravnoteži je u prosjeku od četrdeset do šezdeset posto (kada se uzima lijek u koncentraciji od sedamdeset i pet miligrama dnevno). Nakon prestanka krvarenja, stupanj povezanosti trombocita vratio se na početnu razinu za pet dana.

Prema pregledima, analog Lopirel 75 mg - Zilt pomaže u sprečavanju nastanka srčanog udara ili šloga kod pacijenata sa vaskularnom aterosklerozom.

Aktivna supstanca se brzo apsorbuje nakon oralne primjene. Maksimalni sadržaj klopidogrela prosječno je 2,2–2,5 nanograma po mililitru (nakon gutanja sedamdeset i pet miligrama lijeka). Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije je oko četrdeset i pet minuta. Stupanj apsorpcije aktivne komponente, prema informacijama o izlučivanju metaboličkih proizvoda lijeka bubrezima, iznosi pedeset posto.

Ne preporučuje se propisivanje lijeka osobama sa akutnim ishemijskim moždanim udarom sa receptom manjim od jedne sedmice. "Zilt" produžuje vrijeme krvarenja, to treba uzeti u obzir kada se primjenjuje istovremeno s "Aspirinom", nesteroidnim protuupalnim lijekovima, "Heparinom" i "Warfarinom". Takve bolesnike treba ispitati na povećanu osjetljivost na tiklopidin, prazogrel i druge tienopiridine, jer je moguća unakrsna reakcija povećane osjetljivosti između lijekova ove grupe.

Kada u bolesničkoj anamnezi ukazuju na povećanu osjetljivost na druge tienopiridine, treba ga pažljivo posmatrati tokom liječenja kako bi se utvrdili znakovi preosjetljivosti na aktivnu komponentu. Prilikom pripreme pacijenta za planiranu operaciju primjena lijeka treba prekinuti na pet do sedam dana.

Osobu treba upozoriti na mogućnost produženog krvarenja tokom terapije i potrebu da se o svakom slučaju krvarenja obavijesti medicinski stručnjak. Kada se konzultirate s drugim ljekarima, uvijek biste trebali prijaviti upotrebu lijeka "Zilt", ove su informacije važne kako prilikom propisivanja novih lijekova, tako i prilikom posjete stomatologu.

Ovo je antitrombotski lijek koji narušava povezanost trombocita, blokirajući proces povezivanja adenozin-difosfata s receptorima koji se nalaze na membrani trombocita, a također aktivira receptore glikoproteina. "Reomax" pomaže u smanjenju agregacije trombocita, što provociraju drugi agonisti, inhibirajući njihovu aktivaciju oslobođenim adenozin-difosfatom.

Djelatna tvar (klopidogrel) selektivno veže adenozin-difosfat s trombocitnim receptorima, inhibirajući njihovo udruživanje. Nepovratno se povezujući s tim živčanim završetcima, krvne stanice čine funkcionalnim tokom cijelog njihovog "životnog" ciklusa. Egithromb je analog tableta Lopirel.

Suzbijanje asocijacije primjećuje se nakon dva sata, a maksimalan učinak primjećuje se nakon pet do sedam dana. Ne utječe na aktivnost skupine enzima koji hidroliziraju fosfodiestersku vezu.

Uz prisustvo kroničnih bolesti mozga, kod kojih se kolesterol i druge masti talože na unutrašnjem zidu arterija u obliku plakova i plakova, a sami zidovi postaju gušći i gube elastičnost, lijek pomaže u sprječavanju tromboze.

Lijek predstavlja farmakološku grupu lijekova - sredstva protiv trombocita. Upotrebljava se za sprečavanje aterotrombotskih komplikacija u različitim patološkim procesima srčanih bolesti.

Aktivni sastojak u tabletama Plavix je klopidogrel. Inhibira proces lepljenja trombocita. Ovaj biološki učinak nastaje zbog selektivnog suzbijanja procesa vezivanja adenozin-difosforne kiseline na specifične nervne završetke trombocita i naknadne aktivacije procesa njihovog vezivanja. Taj se efekat javlja tokom cijelog životnog vijeka trombocita (sedam do deset dana), pa se mogućnost nastavka agregacije pojavljuje tek nakon regeneracije stanica.

Farmakološki učinak Plavixa nastaje nakon razmjene klopidogrela u jetri i stvara se aktivni metabolički produkt koji inhibira proces adhezije trombocita. Nakon početka upotrebe Plavixa, provođenje antiagregacijske aktivnosti provodi se dva do tri dana, a zatim dostiže konstantan nivo.

Nakon prekida terapije Plavixom aktivnost trombocita nastavlja se pet do sedam dana. Korištenje lijekova značajno smanjuje vjerojatnost razvoja cerebralne ishemije, kao i infarkt miokarda kod različitih patologija srca i krvnih žila, uključujući povećanje atrijskih kontrakcija, što povećava vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka u njihovoj šupljini.

Lijek spada u terapijsku grupu lijekova - sredstva protiv trombocita i antikoagulansi. Brilinta se koristi u složenom liječenju kardiovaskularnih bolesti kod kojih postoji povećani rizik od nastanka krvnih ugrušaka unutar kapilara, što može dovesti do moždanog udara ili infarkta miokarda.

Nakon upotrebe lijeka, oralno aktivna komponenta lijeka apsorbira se u krv iz tankog crijeva. Farmakološki sadržaj u krvi postiže se dvadeset do trideset minuta nakon upotrebe lijeka, maksimalna koncentracija postiže se nakon sat i pol.

Aktivna komponenta ravnomjerno se širi tkivima cijelog tijela, prolazeći kroz barijeru u moždano tkivo i kroz placentnu barijeru u plod i mlijeko tijekom laktacije. Aktivna supstanca (ticagrelor) izmjenjuje se u stanicama jetre, njeni proizvodi raspadanja izlučuju se u žuči. Poluvrijeme života je oko sedam sati.

Primjena kod pacijenata s genetski utvrđenom smanjenom aktivnošću izoenzima CYP2C19

S niskom aktivnošću izoenzima CYP2C19, antiagrebozni učinak klopidogrela se smanjuje. Kada se koriste velike doze (dozirajuća doza od 600 mg, a zatim i 150 mg dnevno), antiplacinski učinak klopidogrela se povećava. S obzirom na kliničke rezultate studije, nije bilo moguće uspostaviti optimalni režim doziranja za pacijente sa smanjenim metabolizmom zbog niske aktivnosti izoenzima CYP2C19.

Primjena kod pacijenata različitih nacionalnosti

Za predstavnike različitih etničkih grupa, prevalencija alela gena izoenzima CYP2C19, koji su odgovorni za smanjeni i intermedijarni metabolizam klopidogrela u aktivni metabolit, varira. O predstavnicima mongoloidne rase postoje samo ograničene informacije u vezi s procjenom odnosa između genotipa CYP2C19 izoenzima i kliničkih rezultata.

Upotreba kod muškaraca i žena

Mala studija koja je uspoređivala farmakodinamička svojstva Lopirela kod oba spola pokazala je niži stupanj inhibicije ADP-inducirane agregacije trombocita kod žena, ali nije bilo razlike u vremenu krvarenja. U velikom kontroliranom istraživanju CAPRIE (kombinacija klopidogrela i acetilsalicilne kiseline u bolesnika s povećanom vjerovatnoćom za razvoj ishemijskih komplikacija) kod žena i muškaraca učestalost kliničkih ishoda, klinička i laboratorijska odstupanja od norme i druge nuspojave bile su iste.

Nuspojave

Provedeno je sigurnosno istraživanje koje je obuhvatilo više od 44 000 pacijenata, uključujući i preko 12 000 pacijenata koji su bili na liječenju najmanje 1 godinu. Opća tolerancija klopidogrela slična je toleranciji na acetilsalicilnu kiselinu, bez obzira na rasu, spol i starost pacijenata. Brojne kliničke studije (CURE, CAPRIE, COMMIT, CLARITY, ACTIVE A) otkrile su klinički značajne nuspojave navedene u nastavku.

U ispitivanju CAPRIE tolerancija klopidogrela (dnevna doza od 75 mg) odgovarala je vrijednosti za acetilsalicilnu kiselinu (dnevna doza od 325 mg). Spontane poruke sadrže informacije o neželjenim reakcijama.

U kliničkim ispitivanjima i upotrebi klopidogrela nakon stavljanja lijeka u promet zabilježeni su najčešći slučajevi krvarenja (posebno u prvom mjesecu liječenja).

U kliničkom ispitivanju CAPRIE ukupna stopa krvarenja uz zasebnu upotrebu klopidogrela ili acetilsalicilne kiseline bila je 9,3%. Zabilježeno je ozbiljno krvarenje klopidogrelom s istom učestalošću kao i s acetilsalicilnom kiselinom.

U kliničkom ispitivanju CURE koji je koristio acetilsalicilnu kiselinu i klopidogrel tijekom 7 dana nakon cijepljenja koronarnih arterija kod onih bolesnika koji su prekinuli liječenje više od 5 dana prije operacije, nije primijećeno povećanje učestalosti jakih krvarenja. U bolesnika koji su nastavili uzimati kompleks ovih lijekova 5 dana prije početka obilaženja preskoka koronarnih arterija, opaženo je jako krvarenje s učestalošću od 9,6% (za kombinaciju acetilsalicilna kiselina + klopidogrel) i 6,3% (za kombinaciju acetilsalicilna kiselina + placebo).

Kliničko ispitivanje CLARITY pokazalo je općeniti porast stope krvarenja za grupu acetilsalicilna kiselina + klopidogrel u odnosu na acetilsalicilnu kiselinu + placebo grupu. U obje skupine učestalost teških krvarenja bila je slična i gotovo neovisna o vrsti terapije heparinom ili fibrinolizom i početnim karakteristikama bolesnika.

U kliničkom ispitivanju COMMIT, ukupna incidencija cerebralnih krvarenja ili velikih ne-cerebralnih krvarenja je bila niska i nije se razlikovala za obje grupe.

U kliničkom ispitivanju ACTIVE-A, učestalost većih krvarenja bila je veća za grupu acetilsalicilna kiselina + klopidogrel nego za grupu acetilsalicilna kiselina + placebo (6,7%, odnosno 4,3%). U osnovi, velika krvarenja u obje skupine bila su ekstrakranijalna (5,3% odnosno 3,5%), najčešće se razvila gastrointestinalna krvarenja (3,5%, odnosno 1,8%). U grupi s acetilsalicilnom kiselinom + klopidogrelom, intrakranijalna krvarenja su češća u usporedbi s acetilsalicilnom kiselinom + placebo skupinom (1,4% odnosno 0,8%). Nisu utvrđene i statistički značajne razlike za učestalost hemoragičnog moždanog udara (0,8% i 0,6%) i fatalnog krvarenja (1,1%, odnosno 0,7%, respektivno).

U kliničkim studijama i sa spontanim izvještajima zabilježene su sljedeće neželjene reakcije:

  • limfni i krvožilni sistem: rijetko - eozinofilija, leukopenija, trombocitopenija, rijetko neutropenija (uključujući tešku neutropeniju), vrlo rijetko aplastična anemija, trombotska trombocitopenična purpura, agranulocitotonija, pancitopenija, teška trombocitopenija, granuloza, gipulocitopenija, granuloza, granulocitotonija, granuloza, granulocitotonija
  • imunološki sistem: vrlo rijetko - anafilaktoidne reakcije, bolest u serumu, učestalost je nepoznata - razvoj unakrsnih reakcija preosjetljivosti na tienopiridine (na primjer, tiklopidin i prasugrel),
  • psiha: vrlo rijetko - konfuzija, halucinacije,
  • nervni sistem: rijetko - glavobolja, intrakranijalno krvarenje (neki slučajevi sa smrtnim ishodom), vrtoglavica, parestezija, vrlo rijetko - poremećaji ukusa,
  • vid: retko - krvarenja u očima (u tkivu oka, konjunktiva, mrežnica),
  • sluh: rijetko - vrtoglavica,
  • krvne žile: često - hematomi, vrlo rijetko - krvarenje iz operativne rane, obilno krvarenje, snižen krvni pritisak, vaskulitis,
  • respiratorni sistem: često - krvarenje iz nosa, vrlo retko - bronhospazam, krvarenje iz respiratornog sistema (plućna krvarenja, hemoptiza), eozinofilna pneumonija, crevni pneumonitis,
  • gastrointestinalni trakt: često proliv, gastrointestinalno krvarenje, dispepsija, bolovi u trbuhu, rijetko gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, mučnina, povraćanje, nadimanje, zatvor, rijetko retroperitonealno krvarenje, vrlo rijetko retroperitonealno i gastrointestinalno fatalno crevno krvarenje, kolitis (uključujući limfocitni ili ulcerativni), pankreatitis, stomatitis,
  • jetra i mokraćovod: vrlo rijetko - hepatitis, akutno zatajenje jetre, abnormalnosti u laboratorijskim ispitivanjima funkcionalnog stanja jetre,
  • koža i potkožno tkivo: često - modrice, rijetko - svrbež, osip, purpura, vrlo rijetko - angioedem, bulozni dermatitis (multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza), sindrom preosjetljivosti na lijekove, eritemski ili eksfolijativni osip osip sa sistemskim simptomima i eozinofilijom, urtikarijom, lichen planusom, ekcemima,
  • mišićno-koštano i vezivno tkivo: vrlo retko - artritis, hemarthrosis (krvarenje u mišićno-koštanom sistemu), mialgija, artralgija,
  • bubrezi i mokraćovod: rijetko - hematurija, vrlo rijetko - povećanje koncentracije kreatinina u krvi, glomerulonefritis,
  • instrumentalna i laboratorijska ispitivanja: rijetko - smanjenje broja neutrofila, porast vremena krvarenja, smanjenje broja trombocita i dr.
  • poremećaji na mjestu uboda i opći poremećaji: često - krvarenje s mjesta uboda, vrlo rijetko - groznica.

Krvarenje, hematološki poremećaji

Kada se pojave klinički simptomi koji ukazuju na pojavu krvarenja i rizik od razvoja neželjenih efekata, potrebno je hitno izvršiti klinički test krvi, utvrditi aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme, broj trombocita, funkcionalnu aktivnost trombocita i druga potrebna ispitivanja.

Lopirel treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s povećanim rizikom krvarenja povezanih s hirurškim intervencijama, ozljedama, drugim patološkim stanjima i kod bolesnika koji primaju nesteroidne protuupalne lijekove (posebno acetilsalicilnu kiselinu, heparin, inhibitore COX-2, glikoprotein IIb / IIb / inhibitore IIIa ili selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina).

Prvih tjedana terapije Lopirelom i / ili nakon invazivnog kardiološkog postupka ili hirurške intervencije trebalo bi obaviti pažljivo praćenje znakova krvarenja, uključujući i latentno.

Zbog mogućeg povećanja intenziteta krvarenja, ne preporučuje se kombinirana primjena Lopirela i varfarina. Izuzetak su rijetke kliničke situacije: prisutnost leve komore plutajućeg tromba, stentiranje kod pacijenata s atrijskom fibrilacijom itd.

U slučaju predstojeće planirane hirurške operacije i u nedostatku potrebe da se osigura učinak protiv trombocita, primjenu Lopirela treba prekinuti 7 dana prije intervencije.

Prije početka bilo kakvih novih lijekova i prije nadolazeće operacije, pacijent mora obavijestiti liječnika (uključujući stomatologa) o uzimanju Lopirela.

Lijek produljuje vrijeme krvarenja, pa ga treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika sa bolestima koja predisponiraju krvarenje (posebno intraokularnim i gastrointestinalnim).

Pacijenta moramo upozoriti da u slučaju uzimanja Lopirela (u monoterapiji ili u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom), zaustavljanje krvarenja zahtijeva više vremena. Ako dođe do neobičnog krvarenja (po trajanju ili lokalizaciji), morate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Trombocitna trombocitopenična purpura (TTP)

Čak i nakon kratkog uzimanja klopidogrela, zabilježeni su vrlo rijetki slučajevi trombotske trombocitopenične purpure, za koju je bila karakteristična trombocitopenija, mikroangiopatska hemolitička anemija, praćena oštećenom funkcijom bubrega, groznicom, neurološkim poremećajima. TTP se smatra potencijalno opasnim fenomenom koji zahtijeva trenutno liječenje, uključujući plazmaferezu.

Stečena hemofilija

Za vrijeme liječenja klopidogrelom zabilježeni su slučajevi stečene hemofilije. Kada potvrdite produženje aktiviranog djelomičnog tromboplastinskog vremena bez razvoja krvarenja ili s njim, trebali biste razmotriti vjerojatnost stečene hemofilije, a ako se postavi odgovarajuća dijagnoza, prestanite uzimati Lopirel i započeti adekvatno liječenje.

Nedavni ishemijski moždani udar

Lopirel se ne preporučuje prilikom propisivanja akutnog ishemijskog moždanog udara prije 7 dana zbog nedostatka podataka o njegovoj upotrebi u ovom stanju.Kombinirana terapija acetilsalicilnom kiselinom i klopidogrelom u bolesnika s nedavnim prolaznim ishemijskim napadom ili ishemijskim moždanim udarom i velikom vjerojatnošću ponavljanja aterotrombotskih događaja nije efikasnija od monoterapije s klopidogrelom, ali ima veći rizik od obimnog krvarenja.

Trudnoća i dojenje

Studije na životinjama nisu otkrile direktan i neizravan štetni učinak klopidogrela na embrionalni razvoj, trudnoću, porođaj, postnatalni razvoj, ali zbog nedostatka relevantnih kliničkih podataka primjena Lopirela je kontraindicirana u trudnica.

Tijekom istraživanja na štakorima utvrđeno je da klopidogrel i njegovi metaboliti prelaze u majčino mlijeko, stoga u slučaju liječenja Lopirelom dojenje treba prekinuti. Nema podataka o izolaciji klopidogrela s majčinim mlijekom.

Pogledajte video: Lopirel Tablet. Medicine review. হরটর রগ সরত ডকতরর পরমরশ নন (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar