Forum za osobe sa dijabetesom

Smirnov - 07. oktobar 2018. 10:25

Smirnov - 27. avgusta 2018. 02:17

Smirnov - 27. avgusta 2018. 02:10

Smirnov - 23. jula 2018. 10:09

ludovic - 15. jula 2018. 06:08

  • Ukupno 321 postova
  • 1.366 korisnika
  • CecilDrymn Novi član
  • 37 Zapisnik o posjećenosti

Liječenje dijabetesa tipa 1 s autolognim matičnim ćelijama


Registrovan: 09.04.2013. 21:28
Poruke: 45

Dobar dan svima!

Recite mi kako mislite da je ova metoda liječenja dijabetes melitusa tipa 1 i njegovih komplikacija efikasna? Koristi li se u Rusiji (posebno u Moskvi)?

Pronađene su sljedeće informacije: „U Europi se pacijenti sa dijabetesom tipa 1 i 2 liječe vlastitim (autolognim) matičnim ćelijama.

Klasično liječenje dijabetesa danas je neučinkovito i povezano je s određenom nelagodom za pacijenta. Uprkos liječenju, dijabetes dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Trenutno je liječenje matičnim ćelijama jedna od najmodernijih i najefikasnijih metoda liječenja ove bolesti.

Vlastita terapija matičnim ćelijama pruža pravu priliku za izbjegavanje razvoja teških komplikacija dijabetesa i poboljšanje općeg stanja. Ovo je prava šansa za poboljšanje kvalitete života pacijenata. "

Povratak na vrh
drugačije

Registrovan: 11. jula 2012., 14:17
Poruke: 127

Sa naučne tačke gledišta, lečenje dijabetesa tipa 2 matičnim ćelijama je apsurdno, jer kod ovih pacijenata njihovo more inzulina. ali mišićne ćelije to ne percipiraju.

Kod dijabetesa tipa 1 uloga matičnih ćelija takođe se ne razumije. Matične ćelije B-otoka nalaze se u kanalima gušterače. Čak i kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 s dugogodišnjim iskustvom, ove ćelije su mnoge, ali su u stanju „spavanja“, jer autoimuni napadi tijela inhibiraju proizvodnju enzima koji su katalizatori za rast ove vrste matičnih stanica.
Ako su matične stanice prisiljene da uđu, tada će se uvesti i faktori rasta za te stanice, što znači da će prvo biti medeni mjesec, a zatim i pogoršanje šećerne bolesti uslijed novog napada imuniteta.
Ako koristite lekove koji suzbijaju imunološki sistem i uvode matične ćelije - to je za onkologe, jer matične ćelije su uzrok tumorskih procesa.

Ovdje su jednom napisali da je u Skolkovu sada grupa genetičara razvila metodu za uzgoj posebnih krvnih zrnaca koja blokiraju imunološki odgovor tijela u mnogim tjelesnim stanjima. bez suzbijanja osnovnih funkcija samog imunološkog sistema za borbu protiv infekcija. U tom bi slučaju bila moguća prirodna regeneracija njihovih matičnih stanica i proizvodnja njihovog inzulina. Ali. kao i uvijek, ovo se djelo provodi u SAD-u i Izraelu, bez prava na korištenje u Rusiji.

I čisti postupak uvođenja st-stanica, prema mom mišljenju, čisti je reklamna kampanja, koja prije ili kasnije vodi da pogorša dijabetes.
Ako ima novca i vjere u strane liječnike - naprijed, kada novaca ponestane, obavezno otpišite koliko je mjeseci (tjedana) trajalo bez vanjskog inzulina, nakon čega je došlo do pogoršanja

Posljednje uređivanje othermed dana 24. ožujka 2014. 08:18, ukupno 1 uređeno.

Lijek za nas ⇒ Dijabetes za djecu i matične stanice

Poruka firsovakamilla »3. dec 2015. 12:47

Poruka sharmelka »3. dec 2015. 13:32

Poruka Svyatv 03. februara 2016. 20:04

Poruka mamurder »9. februara 2016. 14:30.

Nedavno sam naišao na članak:
Masačusetski tehnološki institut, dečja bolnica u Bostonu i niz drugih medicinskih ustanova sprovode prve kliničke procedure za transplantaciju otočnih ćelija koje proizvode inzulin.

Studije na miševima pokazale su da ljudske ćelije inkapsulirane pomoću posebne tehnologije mogu izliječiti dijabetes u samo šest mjeseci bez značajnih imunoloških odgovora.

Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, imunološki sistem napada gušteraču. Kao rezultat toga, tijelo gubi svoju prirodnu sposobnost kontrole šećera u krvi. Zbog toga dijabetičari moraju sami pažljivo pratiti nivo, izmjeriti ga nekoliko puta dnevno i napraviti što više injekcija inzulina.

Idealan tretman dijabetesa bio bi zamjena uništenih ćelija otočića (otočića Langerhansa) koje sadrže 1–2% mase gušterače. Skup tih ćelija je kritičan za život organizma, ali njih je vrlo malo.

Do sada ih je transplantacija također predstavljala problem. Stotine pokušaja transplantacije bilo je uspješno, ali zahtijevalo je uporabu imunosupresiva kroz preostali život pacijenta.

Nova tehnologija transplantacije koristi poseban materijal za kapsulaciju ćelija humanih otočića prije transplantacije. Specijalnom kapsulom stanice donora čine „nevidljivim“ za imuni sistem primaoca. Zahvaljujući tome, nema odbacivanja stranog tkiva, a simptomi dijabetesa potpuno nestaju nakon 6 mjeseci.

Stanice koje proizvode inzulin unutar kapsule stvorene su na bazi matičnih ćelija i proizvode strogo potrebnu količinu inzulina kao odgovor na šećer u krvi. U laboratorijskim testovima, novi tretman pružio je efekat tokom čitavog perioda ispitivanja: do 174 dana.

Opsežna klinička primjena nove tehnike pokazat će koliko je učinkovita za ljude. Sve su šanse da će dijabetes dodati na popis poraženih bolesti koje su ranije bile neizlječive.

Poslano nakon 4 minute:
Uz sva istraživanja i znanstvena otkrića, malo je vjerojatno da će farmaceutske kompanije tako lako riješiti se viška profita. Nikome nije korisno što su ljudi zdravi.

Poslano nakon 2 minute 33 sekunde:
Sin je 9 godina, dijabetes 1 od 2 godine. Nije dobijeno jasno objašnjenje pojave dijabetesa. Niko od rodbine nije imao dijabetes.

Uzroci dijabetesa tipa 1

Kod dijabetesa tipa 1, nedostatak inzulina razvija se zbog smrti beta ćelija koje se nalaze u otočićima pankreasa Langerhans. To mogu uzrokovati takvi faktori:

  • Nasljedna genetska predispozicija.
  • Autoimune reakcije.
  • Virusne infekcije - ospice, rubeola, citomegalovirus, kozica, virus Coxsackie, zaušnjaci.
  • Teška psihoemocionalna stresna situacija.
  • Upalni proces u gušterači.

Ako pacijent ne počne liječiti inzulinom, razvija dijabetičku komu. Osim toga, postoje opasnosti u obliku komplikacija - moždani udar, srčani udar, gubitak vida kod šećerne bolesti, mikroangiopatija s razvojem gangrene, neuropatije i patologije bubrega s zatajenjem bubrega.

Metode liječenja dijabetesa tipa 1


Danas se dijabetes smatra neizlječivim. Terapija je održavanje nivoa glukoze u okviru preporučenog raspona putem ishrane i ubrizgavanja insulina. Pacijentovo stanje može biti relativno zadovoljavajuće uz pravu dozu, ali ćelije gušterače se ne mogu vratiti.

Učinjeni su pokušaji transplantacije gušterače, ali uspjeh još nije zabilježen. Svi insulini se primenjuju ubrizgavanjem, jer se pod dejstvom klorovodične kiseline i pepsina iz želudačnog soka uništavaju. Jedna od mogućnosti primjene je podrivanje inzulinske pumpe.

U liječenju dijabetesa pojavljuju se nove metode koje su pokazale uvjerljive rezultate:

  1. DNK vakcina.
  2. Reprogramiranje T-limfocita.
  3. Plazmafereza
  4. Tretman matičnim ćelijama.

Nova metoda je razvoj DNK - vakcine koja suzbija imunitet na nivou DNK, dok uništavanje stanica pankreasa prestaje. Ova metoda je u fazi kliničkih ispitivanja, utvrđuju se njena sigurnost i dugoročne posljedice.

Oni takođe pokušavaju izvesti akciju na imuni sistem uz pomoć posebnih reprogramiranih ćelija koje, prema programerima, mogu zaštititi inzulinske ćelije u gušterači.

Da bi se to učinilo, uzimaju se T-limfociti, u laboratorijskim uslovima se mijenjaju njihova svojstva tako da prestaju uništavati beta ćelije gušterače. I nakon povratka u krv pacijenta, T-limfociti počinju obnavljati ostale dijelove imunološkog sistema.

Jedna od metoda, plazmafereza, pomaže u čišćenju krvi od proteinskih kompleksa, uključujući antigene i uništene komponente imunološkog sistema. Krv se propušta kroz poseban aparat i vraća se u vaskularni krevet.

Terapija dijabetesa matičnim ćelijama


Matične ćelije su nezrele, nediferencirane ćelije koje se nalaze u koštanoj srži. Normalno, kada je neki organ oštećen, oni se oslobađaju u krv i na mestu oštećenja stiču svojstva obolelog organa.

Terapija matičnim ćelijama koristi se za liječenje:

  • Multipla skleroza.
  • Cerebrovaskularna nesreća.
  • Alzheimerova bolest.
  • Mentalna retardacija (nije genetskog porijekla).
  • Cerebralna paraliza.
  • Zatajenje srca, angina pektoris.
  • Ishemija udova.
  • Obliterantni endarteritis.
  • Upalne i degenerativne lezije zglobova.
  • Immunodeficiency.
  • Parkinsinsonova bolest.
  • Psorijaza i sistemski eritematozni lupus.
  • Hepatitis i zatajenje jetre.
  • Za podmlađivanje.

Razvijena je tehnika liječenja dijabetesa melitusa tipa 1 matičnim ćelijama i pregledi o njemu daju razlog za optimizam. Suština metode je da:

  1. Koštana srž uzima se iz sternuma ili butne kosti. Da biste to učinili, izvedite njegovu ogradu pomoću posebne igle.
  2. Tada se te ćelije prerađuju, neke se zamrzavaju za sljedeće postupke, ostale se stave u svojevrsni inkubator i od dvadeset hiljada za dva mjeseca narastu do 250 miliona.
  3. Tako dobivene ćelije unose se pacijentu preko katetera u gušteraču.


Ova operacija se može izvesti pod lokalnom anestezijom. A prema pregledu pacijenata, od samog početka terapije osjete oštar porast topline u gušterači. Ako nije moguće davati kateterom, matične ćelije mogu ući u tijelo intravenskom infuzijom.

Za ćelije je potrebno oko 50 dana da započnu proces obnove gušterače. U tom periodu u pankreasu se dešavaju sledeće promene:

  • Oštećene ćelije zamenjuju matične ćelije.
  • Nove ćelije počinju proizvoditi inzulin.
  • Novi krvni sudovi se formiraju (koriste se posebni lijekovi za ubrzavanje angiogeneze).

Nakon tri mjeseca, procijenite rezultate. Prema autorima ove metode i rezultatima dobivenim u evropskim klinikama, pacijenti s dijabetesom melitusom normaliziraju svoje opće dobro, razina glukoze u krvi počinje padati, što omogućava smanjenje doze inzulina. Pokazatelji i normacija glikoziranog hemoglobina u krvi su stabilizirani.

Liječenje matičnim ćelijama za dijabetes daje dobre rezultate s započetim komplikacijama. Kod polineuropatije, dijabetičkog stopala, ćelije se mogu uvesti direktno u leziju. Istovremeno se oslabljena cirkulacija krvi i provođenje živaca počinju oporavljati, trofični čirevi zarastaju.

Da bi se učvrstio učinak, preporučuje se drugi način davanja. Transplantacija matičnih ćelija vrši se šest mjeseci kasnije. U ovom slučaju koriste se ćelije koje su već uzete u prvoj sesiji.

Prema podacima liječnika koji liječe dijabetes matičnim ćelijama, rezultati se pojavljuju u oko polovice pacijenata i sastoje se u postizanju dugoročne remisije šećerne bolesti - oko godinu i pol. Postoje izolovani podaci o slučajevima odbijanja inzulina čak i tokom tri godine.

Nuspojave matičnih ćelija


Glavna poteškoća u terapiji matičnim ćelijama za dijabetes tipa 1 je ta što se, prema mehanizmu razvoja, dijabetes ovisan o inzulinu odnosi na autoimune bolesti.

U trenutku kada matične ćelije steknu svojstva inzulinskih ćelija gušterače, imunološki sustav započinje isti napad protiv njih kao i prije, što otežava njihovo upadanje.

Kako bi se smanjilo odbacivanje, koriste se lijekovi za suzbijanje imuniteta. U takvim uslovima su moguće komplikacije:

  • povećava se rizik od toksičnih reakcija,
  • može se pojaviti mučnina, povraćanje,
  • s uvođenjem imunosupresiva gubitak kose je moguć,
  • tijelo postaje bespomoćno od infekcija,
  • može doći do nekontrolirane diobe ćelija, što dovodi do tumorskih procesa.

Američki i japanski istraživači u ćelijskoj terapiji predložili su modifikacije metode uvođenja matičnih ćelija ne u tkivo gušterače, već u jetru ili ispod kapsule bubrega. Na tim su mjestima manje skloni uništavanju stanica imunološkog sustava.

Takođe u razvoju je metoda kombiniranog liječenja - genetska i stanična. Gen se ubacuje u matičnu ćeliju genetičkim inženjeringom, koji potiče njegovu transformaciju u normalnu beta ćeliju, a već pripremljena ćelija koja sintetiše inzulin ulazi u organizam. U ovom slučaju imuni odgovor je manje izražen.

Tokom upotrebe potreban je potpuni prestanak pušenja, alkohola. Preduvjet su i dijeta i dozirane fizičke aktivnosti.

Transplantacija matičnih ćelija obećava je područje u liječenju dijabetesa. Mogu se donijeti sljedeći zaključci:

  1. Terapija ćelijskih ćelija pokazala je efikasnost ove metode u lečenju šećerne bolesti tipa 1, kojom se smanjuje doza inzulina.
  2. Posebno dobar rezultat je postignut u liječenju krvožilnih komplikacija i oštećenja vida.
  3. Bolje se liječi dijabetes melitus tipa 2 koji nije ovisan o insulinu, remisija se postiže brže jer imunološki sustav ne uništava nove stanice.
  4. Unatoč pozitivnim pregledima i opisanim od strane endokrinologa (uglavnom stranih) rezultata terapije, ova metoda još nije u potpunosti istražena.

Video u ovom članku dodatno će govoriti o liječenju dijabetesa matičnim ćelijama.

Pogledajte video: RS: Četiri lijeka za dijabetes više nisu besplatna (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar