Kakva je razlika između flemoksina i flemoklava

Bolesti bakterijske etiologije važno je učinkovito i pravodobno liječiti. Antibakterijski lijekovi na bazi amoksicilina su izvrsni za ovu svrhu. Oni ne samo da za kratko vrijeme pomažu da se zaustave štetni učinci mikroflore na organizam, već ih u potpunosti uništavaju.

Danas je tržište antibiotika ispunjeno ogromnim brojem lijekova koji se razlikuju po jačini izloženosti i drugim karakteristikama. U današnjem materijalu naš je izvor odlučio detaljnije razmotriti takve popularne lijekove kao što su Flemoxin i Flemoklav, kao i istaknuti najznačajnije razlike među njima.

Flemoksin Solutab - sastav, svojstva i oblik oslobađanja

Flemoksin Solutab je antibakterijski proizvod širokog spektra

Prije analize utjecaja lijekova na ljudski organizam i isticanja razlika među njima, nije suvišno razmotriti svaki antibiotik odvojeno. Započnimo s razmatranjem lijekova s ​​Flemoxinom.

Dakle, trgovački naziv ovog antibiotika izgleda kao Flemoxin Solutab. Lijek pripada grupi antibakterijskih sredstava na bazi aktivne tvari „amoksicilin“ (farmakološka grupa lijeka je penicilin, polusintetički antibiotici). Flemoxin je dostupan u bijelim ili blago žutim tabletama, koje imaju ovalni oblik i sliku logotipa proizvođača, kao i digitalnu oznaku. Potonje je identifikacija i ukazuje koliko aktivne tvari tableta sadrži.

Digitalna identifikacija ima sljedeće grupiranje:

  • "231" - 125 mg
  • "232" - 250 mg
  • "234" - 500 mg
  • "236" - 1000 Mg

Tablete su sortirane pravokutnim pakiranjem i sličnim blisterima, koji sadrže 5 tableta i predstavljeni su u 2 ili 4 kopije.

Aktivna supstanca u pripravku "Flemoksin Solutab" predstavljena je amoksicilinom koji se nalazi u lijeku u gore navedenim dozama.

Pored njega, sastav leka uključuje disperzibilnu celulozu, mikrokristalnu celulozu, krospovidon, vanilin, saharin, magnezijum stearat i neke arome.

Svojstva Flemoksin Solutaba standardna su za njegovu farmakološku grupu. Jednostavno rečeno, ovaj lijek zaustavlja razvoj bakterijske mikroflore koja je izazvala bolest i s vremenom smanjuje njegov štetni učinak na pacijentovo tijelo na minimum. Zahvaljujući tome, antibiotik je prihvaćen kao odlično baktericidno svojstvo širom svijeta.

Više informacija o Flemoxin Solutabu možete pronaći u videu:

Moguće je uzimati Flemoxin Solutab s patologijama bakterijske etiologije takvih ljudskih organa kao što su:

  • respiratorni sistem
  • genitourinarni sistem
  • gastrointestinalnog trakta
  • kože i ostalih mekih tkiva

Važno je uzimati lijek uzimajući u obzir preporuke liječnika i pozadinske informacije predstavljene u uputama za antibiotik. Upravo u ovom drugom možete detaljnije saznati kontraindikacije, doziranje i ostale stvari koje se tiču ​​Flemoxin Solutaba.

Flemoklav Solyutab - sastav, svojstva i oblik oslobađanja

Flemoksin Solutab efikasno leči respiratorne infekcije izazvane bakterijskom infekcijom

Flemoklav Solyutab se, pak, ne razlikuje mnogo od svog protivnika u pogledu oslobađanja. Ovaj antibiotik je dostupan i u tabletama sličnim dimenzijama Flemoxin. Međutim, tablete su podijeljene u 4 mjehurića, što u jednom pakovanju može biti od 4 do 8. Istovremeno, aktivna tvar (isti amoksicilin) ​​u Flemoclavu je nešto manje nego u prethodno razmatranom lijeku.

Ovisno o obliku oslobađanja, antibiotik može sadržavati od 125 do 875 mg aktivne tvari, dopunjeno odgovarajućom dozom posebne tvari - klavulanske kiseline.

Sastav Flemoklava Solutaba uključuje:

  • aktivna supstanca - amoksicilin trihidrat
  • klavulanska kiselina
  • mikrokristalna celuloza
  • vanilin
  • saharin
  • magnezijum stearat
  • arome

Slično kao kod Flemoxina, Flemoclav ima antibakterijsko svojstvo širokog spektra dejstva, jer oba leka pripadaju istoj farmakološkoj grupi - penicilin, polusintetički antibiotici.

Uprkos toj sličnosti, lijek se primjenjuje u manjem broju situacija.

Flemoklav se široko koristi u liječenju sljedećih patologija:

  • respiratorne bolesti
  • bolesti genitourinarnog sistema
  • lezije kože i mekih tkiva
  • retko - gastrointestinalna patologija

Doziranje za upotrebu određuje isključivo liječnik na temelju težine tijeka bolesti i dobi pacijenta. Treba shvatiti da je pravilna upotreba osnovni faktor uspješne terapije, pa stoga treba uzimati Flemoklav uzimajući u obzir preporuke liječnika i proizvođača lijeka. O kontraindikacijama, roku trajanja i sličnim stvarima o lijeku možete saznati pažljivo pročitajući upute za njega.

Flemoksin i Flemoklav - u čemu je razlika?

Čini se da je, nakon dobivanja općih podataka o Flemoxinu i Flemoklavu, izuzetno teško utvrditi bilo kakve razlike između lijekova. Ipak, ovo je prilično pogrešna tvrdnja, jer se, dublje prodiravši u proučavanje antibiotika, mogao razlikovati niz razlika među njima. Naš resurs je proveo ovaj postupak i spreman je da vam predstavimo njegove rezultate.

Prije svega, napominjemo da Flemoklav Solyutab sadrži klavulansku kiselinu, a njen protivnik ne. Ta razlika čini prvi antibiotik stabilnijim u borbi protiv bakterijske mikroflore, jer se klavulanska kiselina vezuje za beta-laktamaze bakterija, što pomaže u zaštiti antibiotika od štetnih učinaka posebno jakih mikroorganizama i njihovih enzima koji mogu uništiti lijek i neutralizirati njegov učinak. Takva beznačajna nijansa stavlja Flemoklava Solyutaba u časniji položaj u odnosu na njegovog trenutnog protivnika.

Pored toga, kombinovana upotreba klavulanske kiseline i amoksicilina omogućava Flemoclavu da dodatnim prednostima:

  • povećati svestranost lijeka, odnosno ovaj antibiotik može se boriti protiv velike liste bakterija od svog protivnika - Flemoxin
  • smanjite dozu uzetog antibiotika jer se amoksicilin nadopunjuje odgovarajućom dozom klavulanske kiseline (na primjer 250 + 62,5 mg ili 875 + 125 mg)

Unatoč manjoj listi patologija za liječenje od kojih se koristi Flemoklav, ona je univerzalnija, posebno u liječenju patologija respiratornog trakta. Vrijedi napomenuti da oba lijeka koja razmatramo proizvodi ista farmakološka kompanija iz Holandije. U stvari, oni su bliski analozi s malim razlikama u sastavu, koji modificiraju metodu i učinak izloženosti lijekovima.

Upoređujući statističke podatke prikupljene od strane stručnjaka o tretmanu Flemoxin i Flemoklav, može se razlikovati sledeće:

  • prilikom upotrebe prvog antibiotika, oko 50% ljudi primijeti primjetni učinak lijeka
  • kada se u sastavu koristi lek s klavulanskom kiselinom, ovaj efekat primećuje više od 60% pacijenata

Ne postoje druge razlike između lijekova, osim njihove cijene. U prosjeku, Flemoklav košta 10-20% skuplje od svog protivnika kad se koristi u sličnim situacijama.

Ne zaboravite da su oba antibiotika snažna i ne treba ih propisivati ​​tokom samoliječenja od strane pacijenta ili njegove rodbine.

Koji je od njih najoptimalniji za prijem u određenom slučaju može utvrditi samo liječnik koji posjeduje potrebne podatke o patologiji i kliničkoj slici bolesti kod pacijenta. Nepravilna organizacija antibiotske terapije je opasna praksa koja može izazvati neke komplikacije kod pacijenta, zapamtite to.

Rezimirajući današnji materijal, napominjemo da su Flemoxin i Flemoklav - iako vrlo topljivi i vrlo slični antibiotici, ali ipak imaju razlike među sobom. Najznačajniji od njih je opći princip izloženosti štetnoj mikroflori. Može se reći da je Flemoklav univerzalni antibiotik koji će se manifestovati malo bolje od protivnika. Uprkos tome, konačan izbor između dva lijeka trebao bi donijeti samo pohađajući stručnjak, uzimajući u obzir sve značajke bolesti kod pacijenta. Nadamo se da vam je materijal koji je ranije predstavljen bio koristan. Sretno u liječenju bolesti!

Kakva je razlika između flemoksina i flemoklava?

U oba preparata aktivna supstanca je zatvorena u mikrosferi otpornim na kiselinu, što omogućava aktivnoj tvari da stigne do mjesta na kojem će se apsorbirati što je moguće efikasnije.

Flemoksin Solutab sadrži antibakterijsku supstancu Amoksicilin i dostupan je u sljedećim dozama:

  • 0,125 g
  • 0,25 g
  • 0,5 g
  • 1 g

Flemoklav solyutab pored amoksicilina sadrži i klavulanska kiselina - tvar koja je blokator grupe bakterijskih enzima - beta-laktamaza, i ima antibakterijsko delovanje. Dakle, flemoklav je kombinirani pripravak. U tabletama Flemoclav sadržaj aktivnih tvari je sljedeći:

  • amoksicilin 0,125 g + klavulanska kiselina 31,25 mg,
  • amoksicilin 0,25 g + klavulanska kiselina 62,5 mg,
  • amoksicilin 0,5 g + klavulanska kiselina 125 mg,
  • amoksicilin 0,875 g + klavulanska kiselina 125 mg.

Anti-beta-laktamazna aktivnost klavulanske kiseline dodatno proširuje spektar antimikrobnog djelovanja kombinacija koje sadrže ovu supstancu, jer blokira bakterijske enzime koji uništavaju antibiotik amoksicilin.

Na ovaj način sličnost leži u činjenici da oba ova lijeka sadrže istu antibakterijsku komponentu - amoksicilin, dakle, princip djelovanja na patogene mikroorganizme je isti.

Međutim, sastav utječe ne samo na učinkovitost lijeka, već i na njegovu sigurnost. Klinička ispitivanja pokazuju da klavulanska kiselina može izazvati neželjene neželjene reakcije koje nisu karakteristične za amoksicilin. Samim tim, lista kontraindikacija flemoklava bit će mnogo šira. Konkretno, učestalost gastrointestinalnih simptoma (mučnina, proliv, povraćanje) kod upotrebe flemoklava je veća.

Razlike:

  • Flemoclav je kombinacija dvije aktivne tvari: amoksicilina i klavulanske kiseline. Flemoksin je pojedinačni lek.
  • Još jedna značajna razlika između flemoksina i flemoklava je cijena. Razlika je obično između 15 i 30 posto, ali u nekim je slučajevima ta razlika opravdana.

Indikacije i raspon djelovanja

I flemoksin solutab i flemoklav solutab vrlo su efikasni protiv mnogih gram-pozitivnih i gram negativnih patogena uzrokujući sljedeće grupe bolesti (radi se o mikroorganizmima protiv kojih je aktivna tvar oba lijeka amoksicilin):

  • respiratorne infekcije
  • urogenitalni organi,
  • bolesti probavnog trakta,
  • infektivne lezije kože i mekih tkiva,
  • zarazne bolesti koštanog tkiva,
  • zarazne lezije ENT organa,

Učinak flemoklava je širi zbog činjenice da se može boriti s bakterijama beta laktamaze.

Mikroorganizmi otporni na beta-laktamazu ili protiv kojih patogena nemoćni flemoksin:

  • Pseudomonas aeruginosa
  • Aeromonas hydrophila
  • Staphylococcus aureus

Beta-laktamaze - Ovo je grupa enzima koji su razvijeni u velikom broju mikroorganizama i njihova je prirodna zaštita. Neosporna prednost flemoklava je ta što klavulvična kiselina inaktivira ove supstance, čime lišava bakterije njihovu sposobnost da se odupru izloženosti lijekovima.

Ako se zna da bolest izazivaju ovi predstavnici mikrosvijeta, tada se flemoklav svakako treba koristiti jer će djelotvornost flemoksina u tim slučajevima biti nedovoljna jer će njegov učinak biti oslabljen.

Flemoksin ili flemoklav - što je bolje?

Pa šta odabrati - flemoksin ili flemoklav?

Ispitujući supstance koje čine ova dva lijeka, vidimo da je flemoklav sposoban da se efikasno bori protiv mikroorganizama koji su sposobni da stvaraju beta-laktamaze, dok flemoksin nema što protiviti ovoj grupi bakterija. Iako je, u nekim slučajevima, flemoksin je u stanju da se izbori sa infekcijom.

Dakle, ako je uzročnik bolesti nepoznat, poželjno je koristiti flemoklavjer ovaj lijek ima veće šanse da se izbori sa zaraznom lezijom. Pored toga, uključivanje klavulanata u antibiotik može u nekim slučajevima čak i smanjiti količinu uzetih antibiotika (povećanjem njegove efikasnosti).

Treba imati na umu da antibiotici nisu tako bezopasni koliko biste mogli pomisliti, kad ih vidite u prodaji. Ne upotrebljavajte ih bez savjetovanja s liječnikom, kao ni donošenje vlastitih odluka koji će antibiotik preferirati.

Neka konačna odluka, što odabrati u svakom slučaju - flemoksin ili flemoklav, - liječnik uzima u obzir karakteristike tijeka bolesti i svojstva lijekova.

Sastav lijekova

Prema farmaceutskim podacima, Flemoxin je analog Flemoclava. Toliko ljekarnika nudi ih kao alternativu svojim kupcima, ako im je propisanih lijekova ponestalo. U stvari, to nije sasvim tačno. A sada da objasnimo zašto.

Aktivna supstanca jednog i drugog lijeka je amoksicilin. Ovo je antibiotik niza penicilina, poznat po širokom spektru djelovanja i djelotvornosti relativno velikog broja patogenih mikroorganizama. Štoviše, Flemoklav sadrži i klavulansku kiselinu, koja ne samo što štiti antibiotske ćelije u unutrašnjem okruženju tijela, već pokazuje i vlastito antibakterijsko djelovanje, pojačavajući učinak amoksicilina.

Evo prve razlike - različite farmakološke grupe. Flemoksin je antibiotik penicilina, a Flemoklav je kombinirani lijek, penicilini s inhibitorima beta-laktamaze.

Oblik izdavanja i doziranje

Flemoksin Solutab i Flemoklav Solutab proizvodi Astellas Pharma Europe BV (Holandija). Oblik za puštanje - tablete za dispergiranje, lako rastvorljive u vodi.

Ako iz nekog razloga pacijent ne može uzimati lijek u čvrstom obliku tablete, oba lijeka su pogodna za pripremu suspenzije koja ima dobar ukus.

Što se tiče doziranja, postoje već neke razlike. Dakle, Flemoxin je dostupan u sljedećim dozama:

Gde je mg količina aktivne tvari amoksicilina u 1 tableti. Svaka tableta ima graviranje koje odgovara doziranju. Radi praktičnosti, naveli smo ga u zagradama.

U dozi lijeka Flemoklav naznačena je količina amoksicilina i klavulanske kiseline:

  • 125 mg + 31,25 mg (421),
  • 250 mg + 62,5 mg (422),
  • 500 mg + 125 mg (424),
  • 875 mg + 125 mg (425).

Tablete imaju i oznaku koja odgovara količini aktivne tvari.

Farmakološka svojstva

Sada se prelazimo na pitanje koja je glavna razlika između Flemoxina i Flemoklava. Sa gledišta hemije, amoksicilin je po strukturi sličan ampicilinu. Oba antibiotika imaju isti spektar djelovanja protiv patogenih mikroorganizama. Istovremeno, amoksicilin se apsorbuje 50-60% bolje ako se uzima oralno. Zbog toga se postiže veća koncentracija aktivne tvari u krvi i kao rezultat veća učinkovitost u liječenju bakterijskih infekcija.

Amoksicilin, kao i drugi penicilinski antibiotici, naziva se beta-laktamom. Princip rada molekula antibiotika na ćelijama patogenih mikroorganizama je vrlo jednostavan. Zbog njegove kemijske građe, njegove strukturne komponente imaju sposobnost vezanja na centar enzima koji je odgovoran za ubrzanje proizvodnje peptidoglikana.

Peptidoglikan je važna komponenta stanične stijenke patogene bakterije. Kršenje procesa sinteze ovog važnog elementa koči proces podele ćelijskih struktura.

Mehanizam razvoja bakterijske upale je aktivna reprodukcija ćelija, u kojoj se iz svake roditeljske jedinice formiraju dvije kćerke jedinice. Inhibicija proizvodnje peptidoglikana dovodi do kvara mehanizma za uklanjanje pogrešaka i, kao rezultat, smrti ovih ćelija.

Ali, nažalost, u našem se svijetu razvilo ne samo čovječanstvo, već i bakterije. Mnogi od njih uspjeli su razviti zaštitu svoje porodice protiv antibakterijskih lijekova - enzima beta-laktamaze, koji imaju sposobnost razgradnje molekula antibiotika. Ovaj koncept bolje znamo kao otpornost na antibiotike ili otpornost patogene mikroflore na djelovanje lijeka.

Upravo su se za takve slučajeve razvijali kombinirani pripravci, od kojih je jedan Flemoklav. Za razliku od Flemoxina, sadrži klavulansku kiselinu. Kada se gutaju, molekule klavulanske kiseline vezuju se za bakterijske enzime i blokiraju njihov rad. To vam omogućava da očuvate integritet ćelija antibiotika i, kao rezultat, postignete maksimalan terapeutski efekat.

Koji lijek odabrati: procjena efikasnosti

S obzirom na razlike u farmakološkim svojstvima zbog sastava lijekova, njihov će terapeutski učinak također biti drugačiji. I tamo gdje Flemoksin ne može učinkovito odoljeti mikroorganizmima koji stvaraju beta-laktamaze, Flemoklav se savršeno nosi s tim zadatkom.

Glavne prednosti kombinovanog antibiotika:

  • širok spektar primjena proširivanjem liste bakterija osjetljivih na djelovanje lijeka,
  • veća klinička efikasnost lijeka,
  • smanjenje doze neophodno za postizanje terapijskog efekta.

Na osnovu prethodnog možemo izvesti prave zaključke da je Flemoxin ili Flemoklav bolji. Dakle, Flemoklav postaje prvi izbor za zarazne bolesti uzrokovane bakterijama koje su već razvile otpornost na antibiotike. Među njima su:

  • otitis media
  • sinusitis
  • bronhitis
  • infekcije mokraćnih puteva
  • infekcije kože i mekih tkiva,
  • apscesi usne šupljine (uključujući za prevenciju komplikacija nakon operacije, vađenje zuba).

Neke činjenice u korist Flemoklava govore o sledećem:

  1. Pacijenti s dijagnozom reaktivnog artritisa (djeca). U roku od mjesec dana jedna grupa pacijenata liječena je amoksicilinom, a druga - kombinirano sredstvo s klavulanskom kiselinom. Rezultati terapije antibioticima prve grupe - kod 48% djece primijećeno je poboljšanje. Rezultati liječenja amoksicilinom u kombinaciji s klavulanskom kiselinom bili su viši - kod 58% mladih pacijenata postojao je pozitivan trend.
  2. Hirurška stomatologija. Prema opažanjima stomatologa, uzimanje kombiniranih antibakterijskih sredstava može ne samo skratiti razdoblje rehabilitacije nakon operacije (vađenje zuba), već i značajno ublažiti pacijentovo stanje.
  3. Sveobuhvatno liječenje čira na želucu koje provocira Helicobacter pylori. Liječenje kombiniranim antibiotikom klavulanatom u 92% slučajeva pomaže postizanju potpunog oporavka. Istovremeno, jedna doza amoksicilina daje pokazatelje koji ne prelaze 85%.

Sigurnost Flemoxina i Flemoklava: postoji li razlika

I nakon svega toga postavlja se sasvim logično pitanje: ako su kombinirani antibiotici tako efikasni u borbi protiv bakterijske infekcije, zašto onda oslobađati monopreparacije? Ali, kako smo saznali, Flemoxin se razlikuje od Flemoklava i nivoa sigurnosti. I u ovoj je kategoriji on lider.

Svi znamo o nuspojavama uzimanja amoksicilina. No, sama klavulanska kiselina može izazvati neželjene reakcije. Stoga, kada se uzimaju kombinirani lijekovi, rizici razvoja ovih nuspojava značajno se povećavaju, lista kontraindikacija se proširuje.

Prema statističkim podacima, kod uzimanja antibiotika u kombinaciji s klavulanskom kiselinom, pritužbe na pojavu želučanih „nuspojava“ su mnogo češće. A rizik od razvoja bolesti jetre povećava se šest puta!

Zbog toga nemojte samo-liječiti i birati lijekove po vlastitom nahođenju. Ne želeći to, riskirate ozbiljno narušiti zdravlje, a ne riješiti se prvog problema - bakterijske infekcije.

Flemoksin i Flemoklav u pedijatriji

Oba leka se koriste za lečenje bakterijskih infekcija kod dece. Dnevna doza Flemoklava za djecu tjelesnu težinu do 40 kg izračunava se na osnovu 30 mg amoksicilina po kg tjelesne težine. Za Flemoxin se koristi formula za izračunavanje 40-60 mg amoksicilina po kg tjelesne težine.

Preciznije preporuke u pogledu trajanja kursa i režima možete dobiti od svog lekara. Pri odabiru lijeka uzimaju se u obzir ne samo vrsta infekcije, već i dob djeteta kao i prisutnost pratećih bolesti.

Trošak lijekova

Zaključno je potrebno spomenuti još jednu razliku između ovih antibiotika - cijena. Standardni režim liječenja infekcije uključuje tjedni kurs, pod uvjetom da se lijek uzima 2-3 puta dnevno. Budući da su tablete dostupne u pakiranjima od 20 kom., Za potpuni kurs bit će potrebno 1 pakovanje lijeka. Cijene Flemoxin Solutaba ovisno o doziranju kreću se od 230-470 rubalja po pakovanju, za Flemoklav Solutab - 308-440 rubalja. Odnosno, razlika je oko 17-30%, kombinirani antibiotik s klavulanskom kiselinom je skuplji.

Antibiotici nisu bezazlen vitamin. Stoga ne možete sami odlučiti koji će lijek biti bolji u vašem slučaju. Povjerite ovaj izbor profesionalcu.

"Flemoksin Solutab"

Flemoksin tablete imaju zareze sa brojevima. Svaki zarez odražava količinu aktivnog elementa. Kreće se od 125 do 1000 mg. Usklađenost:

Aktivna komponenta nadopunjuje:

  • crospovidone
  • mikrokristalna celuloza,
  • ukusa
  • magnezijum stearat,
  • vanilija
  • saharin
  • celuloza koja se može dispergovati

Lijek se stavlja u plastični blister za nekoliko tableta. Uz njega je upakovana u kutiju od kartona i uputstva.

Flemoklav Solyutab

U preparatu je aktivna komponenta prisutna u količini od 125-875 mg. Flemoklav tablete spadaju u grupu polusintetičkih antibiotika penicilina.

Trenutna komponenta nadopunjuje:

  • mikrokristalna celuloza,
  • arome (mandarina, limun),
  • magnezijum stearat,
  • vanilija
  • saharin
  • klavulanska kiselina (nema je u Flemoxinu).

Tablete su upakovane u plastični blister. Zajedno sa uputama oni se nalaze u kartonskoj kutiji.

Mehanizam delovanja

Često pacijente zanima: jesu li ovi lijekovi ista stvar ili ne. Prema principu liječenja oni su identični.

Tablete se rastvaraju u čaši pročišćene vode. Moguće je progutati antibiotik i piti ga s vodom. Dozvoljeno je pripremiti sirup (tabletu razrijediti u maloj količini vode). Lijek ima prijatan slatkast ukus, pa neki pacijenti radije žvaču lijek i tada gutaju.

Koristite lijek istodobno s obrokom, prije ili nakon njega. Alat, kada se koristi, inhibira patogenu floru u tijelu, inhibira rast i razmnožavanje bakterija. Rezultat je oporavak.

Poređenje "Flemoklava Solutab" i "Flemoksin Solutab"

Princip djelovanja ova dva lijeka je identičan. Ali istovremeno postoje razlike između sredstava:

  1. Za Flemoclav karakterizira prisustvo klavulanske kiseline. To dovodi do povećane otpornosti lijekova u borbi protiv složenih infekcija.
  2. Istovremeni učinak klavulanske kiseline i amoksicilina na tijelo povećava svestranost Flemoklava. Ljekari ga propisuju u većem obimu.
  3. Velika pouzdanost, širok spektar djelovanja mogu smanjiti masni udio stvarnog antibiotika u Flemoklava tableti. Učinkovitost i pouzdanost u potpunosti su sačuvani.

Važno je znati: oba proizvođača proizvode oba lijeka. Ovo je farmaceutska kompanija u Holandiji.

Koji je lek efikasniji?

Neovisna laboratorija provela je studiju o komparativnoj učinkovitosti sredstava. Flemoklav se pokazao 10% produktivnijim od Flemoxina. Poboljšanje dobrobiti nakon terapije primijetilo je 60% onih koji su koristili Flemoklav. Pacijenti koji uzimaju Flemoxin zabilježili su pozitivan rezultat u samo 50% slučajeva.

Ova studija indirektno odgovara na pitanje: postoji li razlika između njih i onoga u čemu se sastoji.

Koji je lijek sigurniji?

U ljekarnama kupci često postavljaju pitanje: koja je razlika između Flemoxina i Flemoklava-a, koji je bolje kupiti. Antibiotici uništavaju sve oblike života u tijelu: štetne i korisne. Stoga tretman treba biti što kraći (uz zadržavanje pozitivnog rezultata).

Sa ove tačke gledišta, „Flemoklav Solutab“ je sigurniji. Maseni udio antibiotika je nešto niži, a efikasnost je povećana klavulanskom kiselinom. Ali konačnu odluku mora donijeti liječnik. Provest će kompetentni pregled i propisati lijek.

Flemoklav Solutab

Lijek ima za cilj liječenje dišnog sistema, čije kršenje je uzrokovano bakterijskom infekcijom. Flemoksin je u obliku tableta. Aktivna supstanca je amoksicilin. Doziranje aktivnog sastojka ovisi o obliku otpuštanja. Antibakterijsko sredstvo može sadržavati od 125 do 875 mg aktivnog sastojka. Aktivna tvar nadopunjava se posebnom komponentom. Zove se klavulanska kiselina.

Flemoklav je antibiotik širokog spektra. Kao i Flemoksin, Flemoklav je uključen u jednu farmakološku grupu - penicilin, polusintetički antibiotici.

Flemoklav je propisan za:

  • respiratorne bolesti
  • bolesti genitourinarnog sistema,
  • lezije gastrointestinalnog trakta.

Samo liječnik kod kojeg se pacijent promatra može odrediti željenu dozu na osnovu težine tijeka bolesti i starosti.

Amoksicilin i klavulanska kiselina mogu razviti niz neželjenih reakcija. Često se pacijenti žale na bolove u stomaku, povraćanje, proliv, dispepsiju, nadimanje i isušivanje sluzokože u usnoj šupljini. Ovaj lijek može se propisati trudnicama. Klavulanska kiselina i Amoksicilin ne utiču negativno na intrauterinski razvoj. Ali u svakom slučaju, prvih mjeseci ljekari pokušavaju zamijeniti Flemoklav nježnijim lijekom. Ako, prema svjedočenju, žena treba proći na liječenju tokom dojenja, tada će biti dobro da dijete na neko vrijeme pređe na umjetno hranjenje.

Ako uzimate Flemoklav po svim pravilima, tada možete postići brze pozitivne rezultate. Da biste to učinili, morate poslušati sve preporuke liječnika i pažljivo proučiti opis aplikacije.

Flemoksin sadrži amoksicilin. To je aktivna supstanca i pokazuje otpornost na trihidratne spojeve. Amoksicilin je dio grupe polusintetskih penicilina. Njihov hemijski spektar i aktivna struktura slični su Ampicilinu.

Flemoksin se sastoji od dodatnih sastojaka, a to je hemijske supstance koja pruža topljivost u minimalnim količinama. Kemijske supstance uključuju celulozu i mikrokristalnu celulozu.

Da bi uklonili gorčinu u tabletama, apotekari su dodali posebne arome. Zahvaljujući njima, tablete su postale prijatnog ukusa, podsećajući na okus mandarine i limuna.

Ovaj lijek je takođe predstavljen u obliku tableta. Njihova boja može biti bela ili svetlo žuta. Boja može varirati zbog doziranja celuloze.

Ljekari mogu prepisati Flemoxin djeci. Zbog toga su ljekarnici stvorili posebne dječje tablete sa nižim dozama aktivne tvari. Ali, davanje pilula malom djetetu vrlo je teško, a Flemoxin se ne pušta u obliku praha. Iako su svi oralni antibiotici dostupni u ovom obliku.

Liječnik koji radi na liječenju može propisati lijek ženi tokom gestacijskog razdoblja, ali samo pod uvjetom da pozitivni rezultati premašuju rizik od nuspojava.

Aktivna supstanca flemoksin lako prodire kroz placentnu barijeru i izlučuje se u majčinom mlijeku tokom laktacije. Ovo može izazvati osjetljivost kod novorođenčadi.

Nuspojave se mogu javiti u obliku mučnine, povraćanja, gubitka okusnih pupoljaka. Također, zbog pojedinačne netolerancije na aktivnu tvar, pacijent započinje alergijske reakcije u vidu kožnih osipa.

Flemoxin obrazac za puštanje:

  • Flemoksin Solutab - doza 125 mg,
  • Flemoksin Solutab - doza od 250 mg,
  • Flemoksin Solutab - doza od 500 mg,
  • Flemoksin Solutab - doza od 1000 mg.

Kakva je razlika između Flemoxina i Flemoclava?

Hemijska struktura amoksicilina gotovo je ista kao ampicilina. Ima isti spektar antibakterijskih djelovanja. Ali postoji jedna glavna razlika - amoksicilin se lakše apsorbira, čime se osigurava veća razina aktivne komponente u krvi.

Penicilini, ampicilini, oksacilini, amoksicilini - to su beta-laktamski antibiotici, odnosno, struktura njihovih molekula sadrži beta-laktamski prsten. Zbog toga djeluju identično na bakterijske stanice. Mehanizam djelovanja je hemijska struktura: antibiotik se veže na aktivno središte enzima. Dolazi do vrste katalitičke razmjene peptidoglikana. Peptidoglikan djeluje kao važna komponenta zidova bakterijskih stanica. Ako ga tijelo proizvodi, tada je postupak dijeljenja završen. Kad se bakterije razmnože, jedna roditeljska stanica dijeli se na dvije kćeri. Ali, ako se sinteza peptidoglikana koči, nova ćelija ne dobija svoje mjesto i ne odvaja se od matične. Zbog toga dolazi do smrti dvije ćelije.

Zašto onda izmisliti kombinirani lijek ako je sve tako jednostavno? Svaki patogen ima prirodnu zaštitnu barijeru. Proces evolucije razvio je u njima posebne enzimske supstance, to su beta laktamaze.

Pa koja je razlika između ova dva lijeka? Flemoklav uključuje ne samo amoksicilin, već i klavulansku kiselinu. Beta - laktamaze se vezuju za klavulansku kiselinu i započinje inaktivacija. Dakle, aktivna komponenta nije oštećena enzimima i djeluje na nju antibakterijski.

Šta je bolji flemoksin ili flemoklav?

Iznad smo ispitali sastave ova dva lijeka i utvrdili da se Flemoklav bolje bori protiv patogenih mikroorganizama koji stvaraju beta laktamaze. Flemoksin, u međuvremenu, ne odolijeva tim bakterijama. Ali, češće, Flemoxin se nosi s zaraznim bolestima.

Ako doktori nisu dijagnosticirali bolest, naime njen patogen, bolje je uzimati Flemoklav. Lijek ima velike šanse da se izbori sa zaraznim bolestima upalne prirode. Osim toga, klavulanska kiselina u nekim situacijama smanjuje koncentraciju antibiotika i povećava učinkovitost.

Iako su antibiotici postali popularni, imaju jedan negativan efekat - negativno utiču na mikrofloru ljudskog tela.

Stoga, liječnici ne preporučuju samostalno uzimanje antibiotika. Bolje je dati izbor lekaru.

Također, liječnik će vam pomoći da odaberete jedan od dva dotična lijeka.

Doze i obrasci za puštanje

Farmaceutska kompanija "Astellas Pharma Europe B.V." proizvodi i Flemoxin i Flemoklav. Koja je razlika između njih osim jedne dodatne komponente u sastavu?

Oblik oslobađanja oba sredstva su tablete rastvorljive u vodi (solutab). Ovaj se oblik smatra izuzetno pogodnim jer vam omogućuje da popijete tabletu i napravite rješenje koje će biti zgodnije, na primjer, djeci. Koja je razlika između "Flemoksin solutab" i "Flemoklav solutab": samo jedna od doza.

Postoje četiri moguće doze za Flemoxin:

Gravirana vrijednost doze tvari sadržane u njoj uvijek je prisutna na tableti.

U preparatu Flemoklav postoji mala razlika u odnosu na analog klavulanske kiseline u najvećoj dozi. Maksimalni sadržaj amoksicilina je 875 mg.

Poređenje tečajeva liječenja

Tijek liječenja, doziranje i učestalost primjene lijeka "Flemoxin" i "Flemoklav" se ne razlikuju. Doze od 1000 mg za Flemoxin i 875 mg za Flemoclav uzimaju se dva puta dnevno najmanje 7 dana. Dok se doza od 500 mg za oba lijeka pije tri puta dnevno tokom istog perioda.

Procjena performansi

Uzimajući u obzir pitanje u čemu se "Flemoxin" razlikuje od "Flemoclava", potrebno je procijeniti razlike u učinkovitosti lijekova tokom terapije. Kao što je već spomenuto, kombinirani pripravak znatno je superiorniji u učinkovitosti, uspješno uništavajući infekciju gdje lijek ne uspije s jednom supstancom u sastavu.

"Flemoklav" je lijek izbora u slučajevima bolesti uzrokovanih rezistentnim mikroorganizmima. Koristi se uglavnom kod infekcija gornjih disajnih puteva, mokraćnog sistema, kože i mekih tkiva.

Također se zasebno razmatra liječenje čira na želucu uzrokovano Helicobacter pylori. Upotreba zaštićenih kombiniranih antibiotika u terapiji povećava uspješnost terapije za više od 90% u usporedbi s primjenom nezaštićenog beta-laktama. Stoga je prednost Flemoklava u ovom slučaju apsolutno očigledna.

Primjena u dječjoj praksi

Konkretno, upotreba u pedijatriji ne pokazuje razlike između Flemoxin Solutab i Flemoklava Solutaba u pogledu lakoće upotrebe. Oba lijeka se mogu koristiti za djecu uz dozvolu ljekara. Beba od 3 meseca može se liječiti ovim antibioticima. Oblik doziranja solutab omogućava vam da otopite (dispergirate) lijek u vodi i dajete djeci rješenje, što je mnogo povoljnije od uzimanja antibiotika u tableti.

Za djecu su "Flemoxin" i "Flemoklav" dostupni u dozama od 375 mg i 250 mg, a koriste se dva puta i tri puta dnevno. Mora se imati na umu da se oba lijeka trebaju uzimati u redovitim intervalima.

U dobi od 10 godina dijete može povećati dozu odrasloj osobi i uzimati lijek prema istoj shemi koja se koristi za odrasle pacijente: 500 mg tri puta dnevno i 875 mg (1000 mg za Flemoxin) dva puta dnevno.

Sigurnost upotrebe

Sigurnost upotrebe lijeka je daleko od posljednjeg faktora pri odabiru antibiotika, jer je ova skupina sposobna dati brojne neželjene nuspojave. Štoviše, činjenica da su monopripremači i dalje popularni, unatoč prednosti kombiniranih verzija, sugerira da je Flemoklav lošiji po kriterijumu sigurnosti.

To je istina: i pored činjenice da je aktivna tvar u oba lijeka jednaka, dodatna tvar u Flemoklavu može dati i niz nuspojava. To je uglavnom zbog slične strukture klavulanske kiseline sa drugim beta-laktamskim supstancama.

Žalbe nuspojava u slučaju upotrebe Flemoklava javljaju se češće nego za jedan lijek, a bolesti jetre bilježe se šest puta češće.

Budući da pacijent neće moći sam procijeniti razinu sigurnosti lijeka, preporučuje se povjerenju liječniku koji će na temelju medicinske anamneze određene osobe moći zaključiti preporučljivost uzimanja jednog ili drugog antibiotika.

Zamjena jednog lijeka drugim

Kao što je već spomenuto, zamjena Flemoklava Flemoxinom i obrnuto na sredini kursa krajnje je nepoželjna, s obzirom da mikroorganizmi mogu razviti dodatnu otpornost na lijek. No u slučajevima kada propisani lijek nije na prodaju ili ga uskoro neće biti dostupan, dopušteno je kupiti sličan, s dodatkom ili odsutnom klavulanskom kiselinom.

Izuzetak su bolesti uzrokovane mikroorganizmima otpornim na antibiotike. U ovom slučaju je potrebno liječenje kombiniranim lijekom, jer antibiotik u obliku jednog lijeka jednostavno neće imati željeni učinak na patogen.

Svaka zamjena u terapiji antibioticima zahtijeva obavezno odobrenje liječnika, jer mikrobna infekcija može dovesti do ozbiljnih posljedica ako je djelotvornost lijeka manja od očekivane. Stoga, ako pacijent nije pronašao lijek koji mu je potreban za prodaju, trebali biste saznati od liječnika je li dopuštena zamjena sličnim lijekom i kako prilagoditi kurs. Možda ćete trebati promijeniti dozu, učestalost primjene i trajanje liječenja.

Što je poželjnije

Prema rezultatima proučavanja informacija o oba lijeka, možemo reći da se preferencija jednog ili drugog treba temeljiti na individualnom pristupu pacijentu. Naravno, ako u tijelu postoji ozbiljna infekcija uzrokovana rezistentnim bakterijama koje se ne mogu liječiti konvencionalnim antibioticima, izbor u korist kombiniranog sredstva je očit. Ali nije uvijek pogodan za ljude koji imaju kontraindikacije i sklonost nuspojavama.

Također, cijena lijeka igra važnu ulogu: antibiotik s klavulanskom kiselinom uvijek košta malo više. Razlika možda neće utjecati na jednu tabletu ili čak jedan kurs, ali ako je osoba sklona razvoju infekcija, razlika može dodati i opipljivu količinu koju ne može svatko priuštiti da potroši.

Konačni argument uvijek treba biti riječ o doktoru kao osobi koja najviše zna. Ako inzistira na uzimanju upravo onog specifičnog od ova dva lijeka, trebalo bi ga slijediti u njegovo dobro. Naravno, tijekom imenovanja trebali biste provjeriti kod stručnjaka zašto je lijek propisan i kako liječnik vidi daljnje liječenje.

Ostavite Svoj Komentar