Džem bez šećera

Džem i pekmez sigurno se mogu nazvati najomiljenijom delicijom, malo tko može uskratiti zadovoljstvo pojesti nekoliko kašika mirisnog i ukusnog proizvoda. Vrijednost pekmeza je u tome što ni nakon duge termičke obrade neće izgubiti korisne kvalitete bobica i voća iz kojih se priprema.

Međutim, liječnicima nije uvijek dopušteno da konzumiraju pekmez u neograničenim količinama, prije svega, džem je zabranjen u prisustvu šećerne bolesti, drugih metaboličkih poremećaja i prekomjerne težine.

Razlog zabrane je jednostavan, džem s bijelim šećerom je prava visokokalorična bomba, ima previsok glikemijski indeks, džem može naštetiti pacijentima koji imaju visoku razinu glukoze u krvi. Jedini izlaz iz ove situacije je napraviti džem bez dodavanja šećera. Prihvatljivo je uključiti takav desert u prehranu bez rizika da se dobije komplikacija bolesti.

Ako pravite džem bez šećera, još uvijek ne škodi izračunati broj hljebnih jedinica i glikemijski indeks proizvoda.

Ducane Dumpkin Jam 5.0

Džem bez šećera za one koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, poput Ducane prehrane. Osim toga, ovaj džem je pogodan ne samo za ispijanje čaja, već i za upotrebu u pečenju. . dalje

Potvrdite brisanje recepta

Ova se radnja ne može poništiti.

Mnogi od vas mogu prigovarati i ispitivati ​​recepte pekmeza bez šećera za zimu. Ali, ne žurite sa zaključcima! Naravno, neki savjet kako napraviti džem bez šećera nije dovoljan, jer je ovdje glavna stvar odabir pravih (zrelih i slatkih) sastojaka. Ovoj lekciji odvojite malo slobodnog vremena i shvatit ćete da je berba konzerviranja bez šećera za zimu jednostavno neophodna kao dio vašeg godišnjeg kulinarskog rituala. Najčešće se za postizanje potrebnog stupnja slatkoće koristi kombinacija više sastojaka: voća i bobica. Slobodno eksperimentirajte i budite sigurni da isprobate domaći džem bez šećera, jer je vrlo ukusan i najvažnije - zdrav!

Džem od maline

Džem za dijabetičare iz malina izlazi prilično gust i aromatičan, nakon dužeg kuhanja bobica zadržava svoj jedinstveni okus. Desert se koristi kao zasebno jelo, dodaje se u čaj, koristi se kao osnova za kompote, kiselu.

Izrada marmelade oduzima puno vremena, ali isplati se. Potrebno je uzeti 6 kg malina, staviti je u veliku tavu, s vremena na vrijeme dobro protresti za sabijanje. Bobice se obično ne peru kako ne bi izgubili dragocjeni i ukusni sok.

Nakon toga morate uzeti emajlirano kantu, staviti komad tkanine nekoliko puta presavijen na njegovo dno. Na tkaninu se stavlja kontejner s malinama, u kantu se ulije topla voda (kantu trebate napuniti na pola). Ako se koristi staklena posuda, ne treba je stavljati u previše vruću vodu, jer može doći do puknuća zbog temperaturnih promjena.

Kašika se mora staviti na štednjak, dovesti vodu do vrenja i onda se plamen smanjiti. Kada se priprema džem bez šećera za dijabetičare, postepeno:

  1. sok se ističe
  2. bobica se taloži na dnu.

Zbog toga je povremeno potrebno dodavati svježe bobice dok kapacitet ne bude pun. Pecite džem sat vremena, potom ga umotajte, zamotajte u ćebad i ostavite da vari.

Na temelju ovog načela priprema se džem od fruktoze, jedina razlika je u tome što će proizvod imati malo drugačiji glikemijski indeks.

Džemper za noć

Za dijabetičare tipa 2, doktor preporučuje pravljenje džema od suncokreta, nazivamo ga noćasti. Prirodni proizvod imat će antiseptički, protuupalni, antimikrobni i hemostatski učinak na čovjekovo tijelo. Takav se pekmez priprema na fruktozi s dodatkom korijena đumbira.

Potrebno je temeljito oprati 500 g bobica, 220 g fruktoze, dodati 2 kašike nasjeckanog korijena đumbira. Senku treba odvojiti od krhotina, šapama, a zatim iglom probiti svaku bobicu (da ne bi došlo do oštećenja tokom kuvanja).

U sljedećoj fazi kuha se 130 ml vode, zaslađivač se u njemu rastvara, sirup se ulije u bobice, kuha se na laganoj vatri, povremeno miješajući. Ploča se isključuje, džem se ostavi 7 sati, a nakon tog vremena dodaje se đumbir i ponovo kuha nekoliko minuta.

Gotov džem možete jesti odmah ili ga prebaciti u pripremljene staklenke i čuvati u hladnjaku.

Pekmez od mandarina

Od mandarina možete napraviti i džem, agrumi su neophodni za dijabetes ili višak kilograma. Džem od mandarine pomaže jačanju imunološkog sustava, smanjenju koncentracije kolesterola u krvi niske gustine, pomaže poboljšanju probave i kvalitativno snižava šećer u krvi.

Možete pripremiti poslastica za dijabetičare na džemu od sorbitola ili fruktoze, glikemijski indeks proizvoda će biti nizak. Za pripremu uzmite 1 kg zrelih mandarina, isto toliko sorbitola (ili 400 g fruktoze), 250 ml čiste vode bez plina.

Plod se prvo opere, prelije kipućom vodom, a koža se odstrani. Uz to, ne boli uklanjanje bijelih vena, meso izrežite na male kriške. Kopriva će biti jednako važan sastojak džema, a izrezana je i na tanke trakice.

Mandarine se stavljaju u šerpu, prelije se vodom, kuhaju 40 minuta na najslađoj vatri. Za voće je ovo dovoljno:

  • postaju mekani
  • višak vlage prokuhan.

Kad je spremno, džem bez šećera skine se sa šporeta, ohladi, sipa u blender i dobro nasjecka. Smjesa se ponovo vrati u šerpu, doda se zaslađivač i dovede do vrenja.

Takav džem od dijabetesa može se odmah sačuvati ili jesti. Ako postoji želja za pripremanjem džema, on se još vruće izlije u sterilne staklene staklenke i razvalja.

Konzervirani džem može se čuvati u hladnjaku godinu dana, i konzumira se sa šećernom bolešću prve i druge vrste.

Džem od jagoda

Uz dijabetes tipa 2, džem bez šećera može se pripremiti od jagoda, ukus takve poslastice ispostavit će se bogat i svijetao. Kuhajte džem prema ovom receptu: 2 kg jagoda, 200 ml soka od jabuke, sok pola limuna, 8 g želatine ili agar-agar.

Prvo se jagode namoče, opere, stabljike se uklanjaju. Pripremljenu bobicu stavite u lončić, dodajte sok od jabuke i limuna, prokuhajte 30 minuta na laganoj vatri. Dok ključa, uklonite pjenu.

Otprilike 5 minuta prije kraja kuhanja morate dodati želatinu, prethodno otopljenu u hladnoj vodi (trebalo bi biti malo tečnosti). U ovoj je fazi važno pažljivo promiješati zgušnjivač, jer će se u protivnom pojaviti kvržice u pekmezu.

  1. sipati u šerpu
  2. dovesti do ključanja,
  3. prekinuti vezu.

Proizvod možete čuvati jednu godinu na hladnom mjestu, dozvoljeno je jesti ga uz čaj.

Džem od brusnica

Na fruktozi za dijabetičare priprema se džem od brusnica, poslastica će povećati imunitet, pomoći u suzbijanju virusnih bolesti i prehlade. Koliko marmelada od brusnica je dozvoljeno jesti? Kako ne biste naštetili sebi, trebate koristiti nekoliko kašika deserta dnevno, glikemijski indeks pekmeza omogućava vam da ga često jedete.

Džem od brusnica može biti uključen u. Štaviše, jelo će pomoći u smanjenju šećera u krvi, normalizuje probavne procese i ima blagotvoran učinak na gušteraču.

Za pekmez morate pripremiti 2 kg bobica, izdvojiti ih od lišća, smeća i svega suvišnog. Potom se bobice operu pod tekućom vodom, odbace se u drugar. Kad voda proključa, brusnice se stavljaju u pripremljene staklenke, pokrivaju i kuhaju koristeći istu tehnologiju kao i džem od maline.

Mogu li dati džem za dijabetes? Ako nema alergijske reakcije, dozvoljeno je konzumiranje džema od svih kategorija dijabetičara, što je najvažnije, prebrojite jedinice kruha.

Džem od šljiva

Nije teško napraviti džem od šljiva i za dijabetičare recept je jednostavan, ne treba puno vremena. Treba uzeti 4 kg zrelih, čitavih šljiva, oprati ih, ukloniti sjemenke, grančice. Pošto je šljive u kršenju metabolizma ugljikohidrata dopušteno konzumirati, pekmez se može jesti i.

Voda se kuha u aluminijskoj posudi, u nju se stavljaju šljive, kuhaju se na srednjem plinu, uz stalno miješanje. U ovu količinu voća mora se sipati 2/3 šalice vode. Nakon 1 sata, trebate dodati zaslađivač (800 g ksilitola ili 1 kg sorbitola), promiješati i kuhati dok se ne zgusne. Kada je proizvod spreman, doda se malo vanilin, cimet za ukus.

Je li moguće jesti džem od šljive odmah nakon kuhanja? Naravno, moguće je, po želji, i beriti se za zimu, te se u tom slučaju još vruće šljive prelijevaju u sterilne staklenke, valjaju i hlade. Čuvati na hladnom mjestu.

Generalno, možete pripremiti džem za pacijente sa dijabetesom od bilo kojeg svježeg voća i bobica, glavni uvjet je da plodovi ne bi trebali biti:

Ako u receptu nije drugačije navedeno, voće i bobice temeljito se operu, uklone se jezgra i stabljike. Kuhanje je dozvoljeno na sorbitolu, ksilitolu i fruktozi, ako se ne dodaje zaslađivač, morate odabrati voće koje može osloboditi puno vlastitog soka.

Džem od fruktoze savršen je za ljude koji imaju dijabetes, ali koji ne žele sebi odreći slatkih poslastica.

Hrana bogata fruktozom najbolje je rješenje za ljude koji žele smršavjeti.

Svojstva fruktoze

Takav pekmez od fruktoze mogu sigurno koristiti ljudi bilo koje dobi. Fruktoza je hipoalergenski proizvod, tijelo se metabolizira bez sudjelovanja inzulina, što je važno za dijabetičare.

Osim toga, svaki je recept jednostavan za pripremu i ne zahtijeva dugo stajanje kod štednjaka. Može se kuhati doslovno u nekoliko koraka, eksperimentirajući sa komponentama.

Prilikom odabira određenog recepta, morate uzeti u obzir nekoliko točaka:

  • Voćni šećer može pojačati ukus i miris bašte i divljih bobica. To znači da će džem i džem biti aromatičniji,
  • Fruktoza nije toliko jak konzervans kao šećer. Stoga se džem i džem kuhaju u malim količinama i čuvaju u hladnjaku,
  • Šećer čini boju bobica svjetlijom. Tako će se boja marmelade razlikovati od sličnog proizvoda napravljenog sa šećerom. Proizvod čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Recepti s džemom od fruktoze

U receptima za džem od fruktoze možete koristiti apsolutno bilo koje bobice i voće. Međutim, takvi recepti imaju određenu tehnologiju, bez obzira na korištene proizvode.

Da biste napravili džem od fruktoze, trebat će vam:

  • 1 kilogram bobica ili voća,
  • dvije čaše vode
  • 650 gr fruktoze.

Redoslijed stvaranja džema od fruktoze je sljedeći:

  1. Prvo morate bobice i voće dobro isprati. Ako je potrebno, uklonite kosti i ogulite.
  2. Od fruktoze i vode trebate skuhati sirup. Da biste mu dali gustinu, možete dodati: želatinu, sodu, pektin.
  3. Donesite sirup do vrenja, promiješajte i potom kuhajte 2 minute.
  4. Sirpu dodajte kuvane bobice ili voće, potom prokuhajte i kuhajte oko 8 minuta na laganoj vatri. Dugotrajna toplinska obrada dovodi do činjenice da fruktoza gubi svoja svojstva, pa se džem od fruktoze ne kuha duže od 10 minuta.

Džem od jabuka s fruktozom

Uz dodatak fruktoze, možete napraviti ne samo džem, već i džem, koji je pogodan i za dijabetičare. Postoji jedan popularni recept, trebat će:

  • 200 grama sorbitola
  • 1 kilogram jabuke
  • 200 grama sorbitola,
  • 600 grama fruktoze,
  • 10 grama pektina ili želatine,
  • 2,5 čaše vode
  • limunska kiselina - 1 kašika. kašika
  • četvrtina čajne kašike sode.

Jabuke se moraju oprati, oguliti i oguliti, a oštećene dijelove ukloniti nožem. Ako je kora jabuke tanka, ne možete je ukloniti.

Jabuke narežite na kriške i stavite u emajlirane posude. Ako želite, jabuke se mogu naribati, nasjeckati u blenderu ili mljevene.

Da biste napravili sirup, trebate da pomiješate sorbitol, pektin i fruktozu s dvije čaše vode. Zatim sirup ulijte u jabuke.

Posuda se stavi na štednjak i masa se do vrenja dovede, a zatim se smanjuje toplota, nastavlja se kuhati džem još 20 minuta, redovno miješajući.

Limunska kiselina je pomešana sa sodom (pola čaše), tečnost se sipa u šerpu sa džemom, koja već ključa. Limunska kiselina ovdje djeluje kao konzervans, soda uklanja oštru kiselost. Sve se miješa, trebate kuhati još 5 minuta.

Nakon što posudu maknete s vatre, džem treba malo ohladiti.

Postepeno, u malim porcijama (da se čaša ne rasprsne), sterilizirane staklenke morate napuniti džemom, pokriti ih poklopcima.

Staklenke sa džemom treba staviti u veliku posudu s vrućom vodom, a zatim ih pasterizirati na laganoj vatri oko 10 minuta.

Na kraju kuhanja zatvorite staklenke poklopcima (ili ih uvaljajte), preokrenite, poklopite i ostavite da se potpuno ohlade.

Staklenke sa džemom čuvaju se na hladnom i suhom mjestu. Poslije je uvijek moguće dijabetičare, jer recept isključuje šećer!

Kada pravite džem od jabuka, recept može uključivati ​​i dodavanje:

  1. cimet
  2. zvijezde karanfila
  3. limunova korica
  4. svježi đumbir
  5. anis.

Džem na bazi fruktoze sa limunom i breskvama

  • Zrele breskve - 4 kg,
  • Tanki limuni - 4 kom.,
  • Fruktoza - 500 gr.

  1. Breskve narežite na velike komade, prethodno oslobodite od semenki.
  2. Samljejte limun u malim sektorima, uklonite bijele centre.
  3. Pomiješajte limun i breskve, napunite polovinom dostupne fruktoze i ostavite preko noći ispod poklopca.
  4. Ujutro kuhajte marmeladu na srednje jakoj vatri. Nakon što ključaju i uklone pjenu, kuhajte još 5 minuta. Ohladite džem 5 sati.
  5. Dodajte preostalu fruktozu i prokuhajte ponovo. Nakon 5 sati ponovite postupak ponovo.
  6. Dovedite džem do vrenja, a zatim sipajte u sterilizirane staklenke.

Džem od fruktoze sa jagodama

Recept sa sljedećim sastojcima:

  • jagode - 1 kilogram,
  • 650 gr fruktoze,
  • dvije čaše vode.

Jagode treba sortirati, oprati, ukloniti peteljke i staviti u drugar. Za i na fruktozi se koriste samo zreli, ali ne prezreli plodovi.

Za sirup morate staviti fruktozu u lončić, dodati vodu i staviti na ključ na srednje jakoj vatri.

Bobice stavite u tavu sa sirupom, prokuhajte i kuhajte na laganoj vatri oko 7 minuta. Važno je pratiti vrijeme, jer s produljenom toplinskom obradom slatkoća fruktoze opada.

Džem odstranite sa vatre, ostavite da se ohladi, a zatim prelijte u suhe čiste staklenke i poklopite poklopcima. Najbolje je koristiti konzerve od 05 ili 1 litre.

Konzerve se prethodno steriliziraju u velikoj posudi vrele vode na laganoj vatri.

Nakon flaširanja držite na hladnom mestu.

Džem na bazi fruktoze sa ribizlom

Recept uključuje sljedeće komponente:

  • ribizla - 1 kilogram,
  • 750 g fruktoze,
  • 15 gr agar-agar.

  1. Jagode treba odvojiti od grančica, oprati pod hladnom vodom i bacati u drugaricu kako bi čaša bila tečna.
  2. Ribizlu usitnite mikserom ili mlinom za meso.
  3. Prebacite masu u posudu, dodajte agar-agar i fruktozu, a zatim izmešajte. Stavite tavu na srednju vatru i kuhajte da prokuha. Čim džem ključa, sklonite ga s vatre.
  4. Džem razmažite po steriliziranim staklenkama, a zatim ih čvrsto pokrijte poklopcem i ostavite da se ohlade okrećući staklenke naopako.

Korak po korak recept za kuhanje džema od fruktoze sa fotografijom

Dakle, pređimo na posao:

Voće operite i narežite na manje komade.

Stavite posudu s vodom na vatru, trebate prokuhati sirup.Pošaljite nasjeckano voće u kipuću tečnost, kuhajte džem na laganoj vatri 7 minuta.

Ne kuhajte voće duže vrijeme, u suprotnom fruktoza može izgubiti svako svojstvo.

Nakon sedam minuta isključite toplotu i sipajte pekmez u staklenke, pokrijte poklopcima i čuvajte u tamnoj, hladnoj prostoriji. To je to, ukusna, zdrava i aromatična marmelada od fruktoze je napravljena!

Jam od fruktoze za dijabetičare

Dakle, za pravljenje džema prema ovom receptu trebat će vam:

Sastojci
bilo koje voće ili bobice - 1 kg,
fruktoza - 650 grama,
voda - 2 čaše.

Sada se prebacimo na posao:

  1. Bobice ili voće temeljito operite, po potrebi uklonite sjemenke ili ogulite.
  2. Stavite posudu sa vodom na vatru, dodajte fruktozu i prokuhajte sirup.
  3. Nakon par minuta dodajte istu sodu, malo želatine i pektina, ponovo ostavite da sadržaj proključa, kuhajte nekoliko minuta.
  4. U sirup dodajte pripremljeno voće i kuhajte džem 7 minuta. To je sve, zatim sipajte staklenke sa stvarima, valjajte ih poklopcima, ohladite i spustite u podrum za spremanje, svi, pa čak i dijabetičari, mogu uživati ​​u takvoj slatkosti svakog dana tokom zime!
Dobar apetit!

Ljetna sezona nije samo sezona odmora, izleta na more i zemlju, kupanje i jedenje jagoda iz vrta, ljetna sezona je i vrijeme ozbiljne brige i priprema za cijelu dugu zimu. Predlažem da kuhate džem na fruktozi.

Fruktoza naglašava okus i miris svježih bobica. Ali fruktoza uljepšava bilo koju bobicu. Ne preporučuje se čuvanje ovog džema duže vrijeme, osim u hladnjaku. Barem ja cijelu zimu imam džem od fruktoze i nije plijesniv, ne postaje kiseo i ne luta. Prilikom izrade džema od jagoda, fruktoza se ponaša isto kao saharoza.

1) Bobice temeljito isperite, po potrebi izvadite sjemenke.

2) Odvojeno, skuhajte sirup od vode i fruktoze. Za gustoću možete dodati želatinu, ili pektin. Donesite kuhati.

3) U pripremljene bobice dodajte sirup i prokuhajte. Kuhamo na laganoj vatri 5-7 minuta (fruktoza mijenja svojstva dugom toplinskom obradom, tako da ne biste trebali ni razmišljati oko 20 minuta).

4) Gotov džem, čekamo da se malo ohladi i položimo u suhe tegle i pokrijemo poklopcima.

5) Staklenke steriliziramo tako što ih stavimo u lonac s vodom na laganoj vatri. Konzerve od pola litre potrebno je sterilizirati 10 minuta, litre -15.

Sastojci: bobice ili voće iz kojih planiramo kuhati džem - 1 kg.
Fruktoza - 650 gr.
Voda - 2 čaše.

„Trešnja sa crvenom ili crnom ribizlom“
Bolje je uzimati veliko voće i bobice. Izlaz: limenke od 3 litre. 1 kg trešanja, 1 kg crvene ili crne ribizle, 1 l vode, 500 g fruktoze. Uklonite stabljike i stabljike trešnje i stabljike ribizle. Skuhajte sirup, stavite višnje i kuhajte 5 minuta, a zatim ribizlu još 2 minute. Prebacite u vrele staklene staklenke, napunite sirupom i zatvorite.

"Maline u sirupu"

Konzervirano voće jarke boje, poput maline ili kupine, čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Prinos: 3 litre limenke s 2 kg maline, 1 litra vode, 500 g fruktoze. Maline isperite i lagano osušite papirnatim ručnikom. Skuhajte sirup, dodajte bobice i kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Izvadite bobice žlicom na žlicu, stavite ih u staklene staklenke i prelijte kipućim sirupom. Zatvorite čvrsto i ostavite da se ohladi

„Brza ribizla“ (pet minuta)
1) 3 šolje vode, 6 šoljica crnog ribizla, 3 šolje fruktoze. Stavite bobice u kipuću vodu i kuhajte 5 minuta, a zatim dodajte fruktozu, promiješajte i kuhajte 15 minuta. Izvadite, stavite u sterilizirane staklenke i zatvorite.

Džem od breskve sa limunom na fruktozi
Zrele breskve - 4 kg, 4 velika limuna, s tankom i ne gorkom kore, 500 gr. fruktoza
Breskvu ogulite, narežite na velike komade.
Izrežite limun na sitne sektore, koricom, izvadite sve sjemenke i sredinu bijelog.
Pomiješajte breskve i limun, prekrijte polovinom sve fruktoze, ostavite da stoji preko noći pod poklopcem.
Ujutro kuhajte na srednje jakoj vatri do ključanja, smanjite vatru, kuhajte 5-6 minuta. (uklonite pjenu), isključite grijanje, ohladite pod poklopcem 5-6 sati.
Sipajte ostatak fruktoze, ponovite cijeli prethodni postupak. I nakon 5-6 sati opet.
Zatim ponovo prokuhajte i ulijte u čiste, sterilizirane staklenke.

Slastičarna od ribizle

Ribizla 1,2 kg crne ribizle (možete koristiti mešavinu crne i crne ribizle u omjeru 1: 3),
800 g fruktoze ili zaslađivača,
1 vrećica quittina,
neki rum.
Četke ribizle stavite u vodu i dovedite do ključanja. Izlijte bobice na gazu i iscijedite sok. U sok dodajte fruktozu, Quittin, rum, dobro promiješajte i dovedite do ključanja. Kuhajte 5 minuta. Sipajte u banke.

Džem od ksilitola.
Kada kuhate takav džem, prilično je teško postići optimalnu kombinaciju bobica i ksilitola. Čak i iskusni proizvođači koji pripremaju marmeladu na ksilitu često imaju na sebi male bijele kristale. To se događa jer je topivost ksilitola niža nego kod šećera.

Stoga, kada počnete kuhati pekmez, morate imati na umu da količina sastojka za zaslađivanje treba biti 15-20% manja od šećera. Pa, ako je moguće zamijeniti treći dio ksilitola sorbitolom, to će umanjiti i rizik od kristalizacije.
Da bi se bobice bolje zasitile sirupom, prvo ih probuše, a potom kuhaju tri minute u maloj količini vode (blanšira). Ksilitol treba razrijediti odvojeno i isto tako prokuhati (čime se isključuje mogućnost da čestice ksilitola uđu u džem i na zidove posude; nakon hlađenja mogu postati kristalizacijski centri). Na taj način pripremljene komponente sada se mogu miješati i dalje kuhati, poput običnog džema, dok se ne skuvaju. Gotov proizvod se brzo hladi.

Ksilitol, za razliku od šećera, nije konzervans, tako da se džem ne pokvari, treba ga sterilizirati i hermetički zatvoriti, valjati kao zimski kompot ili jednostavno brzo jesti.

Jabučni džem, džemovi - sve to, bez sumnje, čak vole dijabetičari tipa 2, pa će stoga recepti za njihovu pripremu bez tako štetne komponente kao što je šećer, nesumnjivo zanimati mnoge. Idealne komponente su fruktoza, sorbitol. Međutim, toplo se preporučuje da se pre upotrebe posavetujete sa stručnjakom. Pored toga, ne treba zaboraviti na pravila za pripremu džema od jabuka bez šećera, kojih se moraju strogo pridržavati kako bi se postigla maksimalna korist.

Zašto jabuke?

Kao što znate, jabuke su tačno ona vrsta voća koja se može konzumirati sa bilo kojom vrstom dijabetesa. Naravno, puno ovisi o pojedinoj sorti (neke su slađe, druge manje), pa zato morate biti oprezni. Istovremeno, preporučljivo je uzeti u obzir i trenutne pokazatelje naknade za šećer i dijabetes općenito, tako da svaka vrsta pekmeza nije 100% korisna. Dakle, jedenje jabuka može ukrasiti bilo koji dijabetički stol. To vrijedi ne samo za svježe predmete, već i za džemove, konzerve, sokove i druge spojeve. Zato se toplo preporučuje obratiti pažnju na značajke pripreme pekmeza, koje će biti potrebno promatrati kod dijabetesa tipa 1 i 2.

Pravljenje pekmeza za dijabetičare

Prije svega, treba razumjeti da džem za dijabetičare treba uključivati ​​isključivo zamjene šećera. To može biti ksilitol, sorbitol, fruktoza i, naravno, stevija.

Osim toga, ne treba zaboraviti ni poseban zgušnjivač, dizajniran posebno za osobe sa dijabetesom tipa 1 i 2 - Sladis.

Želeo bih da skrenem pažnju na takve karakteristike procesa kao što su:

  • da biste napravili džem, toplo se preporučuje upotreba sorbitola ili polovine sorbitola s ksilitolom. Pretpostavimo da prilikom upotrebe jednog kg zrelog voća treba koristiti 700 g. sorbitol, ili 350 gr. sorbitol i ksilitol, fruktoza i drugi predmeti,
  • jabuke koriste isključivo slatko i kiselo i elastično
  • plodovi se moraju oguliti i isjeći na tanke kriške. Treba imati na umu da će izgled džema na steviji ili fruktozi, kao i njegov ukus, u velikoj mjeri ovisiti o preciznosti rezanja.
  • Prije svega kuha se gusti sirup - trebat će koristiti jedan kg zaslađivača na kg jabuke,
  • a zatim sipajte oko 160 ml vode i dovedite u fazu ključanja.

Tada se toplo preporučuje da pripremljene kriške voća spustite u kipuću slatku masu i prokuhajte ih temeljito miješajući. Veoma je važno ne masati ih, već ravnomjerno miješati dok ne budu prozirni. U ovom slučaju će priprema biti što korektnija.

Stupanj spremnosti pekmeza može se kontrolirati na ovaj način: kapnite malu količinu sirupa na čistu tanjur. Ako se stvrdne i ne širi, onda možemo reći da je džem spreman. Štoviše, već u pripremljenom džemu kriške jabuke neće isplivati, one će se ravnomjerno rasporediti u već pripremljenom sirupu.

Za dodatnu aromu pekmeza u nekim se slučajevima na kraju kuhanja koriste komponente poput vanilin, mljeveni cimet ili, na primjer, limunova korica.

Ako se za pripremu takvog recepta kao džem od fruktoze koristi prezrela imena izuzetno slatkih sorti, tada će biti potrebno dodati sličnu količinu brusnica na svaki kilogram voća - od 150 do 200 grama. U ovom slučaju za dijabetičare recept će biti najkorisniji, i za bolesti tipa 2 i 2.

Kako napraviti džem od jabuka?

Posebno se ističu osobine izrade džema, što je također više nego prihvatljivo za dijabetičare. Govoreći o osobitostima pripreme, toplo se preporučuje obratiti pažnju na potrebu upotrebe takvih sastojaka kao što su srednje velike zelene jabuke (10 komada), svježe cijeđeni sok od pola limuna. Takođe, ne treba zaboraviti ni jednu kašiku žličice. ekstrakt vanilije, jedna prstohvat soli, nadomjestci šećera. Treba razumjeti da je, poput marmelade s fruktozom, u ovom slučaju dopušteno koristiti steviju, sorbitol i druga imena.

Primjećujući značajke procesa kuhanja, imajte na umu da se jabuke najbolje upotrebljavaju u zelenom . Oni se prethodno isperu pod tekućom vodom, preliju kipućom vodom, kore se odrežu i jezgra se odstrani. Nakon toga, isjecite na oko šest do osam kriški i prebacite u tavu. Zatim dodajte limunov sok, sol, vaniliju. Sve ovaj sastav sipajte s malom količinom vode, ali uz njega je jako važno da zadržite dovoljnu količinu - ne preveliku, jer u suprotnom kompot može ispasti. Nakon toga bit će potrebno:

  • kuhajte sastav na laganoj vatri tačno sve dok plod ne omekša i konzistencija je puno gušća,
  • džem se hladi, usitnjava mikserom ili se usitnjava do najjednoličnijeg stanja u procesoru za hranu,
  • da biste dali veći stupanj slatkoće, dopušteno je koristiti niskokaloričnu zamjenu za šećer, na primjer, steviju,
  • Prije upotrebe nadomjestaka za šećer, preporučuje se pažljivo pročitati upute. Jer, na primjer, ako sipate značajnu količinu, ukus će se pogoršati, a džem će biti gorak - to vrijedi i za slučaj kada se priprema džem od fruktoze.

Ostali recepti s jabukama

Od jabuka će biti od koristi ako ih koristite ne samo u obliku džema ili džema, već i kao dio ostalih predmeta. Na primjer, iskorištavanje zamrzavanja. Kada govorimo o tome, treba razumjeti da je praktički sve dopušteno smrzavanje, i to povrće, voće, bobice, pa čak i zelje. Međutim, preliminarno se preporučuje jabuke za ispiranje i sušenje, stavljanje u jedan sloj na najobičnije pladanj i zamrzavanje. Potom bi ih trebalo spakovati u malim porcijama. Džem od fruktoze ili džem od sorbitola ne smiju se pripremati na ovaj način.

Dozvoljena je i berba jabuka u vlastitom soku , naravno, bez dodatka šećera . Recept je krajnje jednostavan i sastoji se u sljedećem: bit će potrebno pripremiti najobičniju vodenu kupelj: voda se sipa u lonac znatne veličine, u nju se stavlja staklenka napunjena jabukama. Kad se plodovi zagreju što je više moguće, oni će se slegnuti, pa će biti moguće dodati još jabuka, drugi pristup. Tako da će biti moguće ponoviti dva ili više puta. A kao rezultat toga, jabuke će morati biti ravnomjerno prekrivene sokom. Nakon toga, zatvoreni su poklopljenim poklopcem i čuvaju na hladnom mjestu.

Dakle, kuhanje džema ili fruktoznog džemata za dijabetičare je više nego prihvatljivo. Međutim, preporučuje se proučavanje recepata za marmeladu s fruktozom i drugim zamjenama šećera kako biste postigli najispravniji algoritam kuhanja. Ne treba zaboraviti i prikladnost upotrebe nezaslađenih jabuka.

Prođite BESPLATNI TEST! I PROVJERITE, DA LI SVE ZNATE O DIJABETIMA?

Vremensko ograničenje: 0

Navigacija (samo brojevi poslova)

0 od 7 izvršenih zadataka

ŠTA POČETI? Uvjeravam vas! Biće vrlo zanimljivo)))

Već ste prošli test. Ne možete ga ponovo pokrenuti.

Morate se prijaviti ili registrirati kako biste započeli test.

Da biste započeli ovo, morate provesti sljedeće testove:

Tačni odgovori: 0 od 7

Ostvarili ste 0 od 0 bodova (0)

Hvala na vašem vremenu! Evo rezultata

  1. Uz odgovor
  2. Sa oznakom sata

Što doslovno znači naziv „dijabetes“?

Koji hormon nije dovoljan za dijabetes tipa 1?

Koji simptom NIJE PRETHODNI za dijabetes?

Koji je glavni razlog razvoja dijabetesa tipa 2?

Ukusni džem bez šećera napravite sami

Vrijeme je za zalihu ukusnih i zdravih proizvoda za zimu - salate, kiseli krastavci, kompoti i konzerve. Kako se ljudi s dijabetesom ne bi osjećali uskraćeno - uostalom, zabranjeno im je šećer u svim jelima - evo nekoliko ukusnih i apsolutno sigurnih recepata. Džem, džemovi, džemovi i kompoti sasvim sigurno ne rade bez uobičajenog slatkog konzervansa za nas. I ujedno se odlično čuvaju za duže vrijeme.

Koliko se čuva marmelada bez šećera?

Stari ruski recepti uvijek su radili bez šećera. Jam se često začinjava medom ili melasom. Ali najjednostavnije i najčešće bilo je uobičajeno kuvanje bobica u ruskoj pećnici. Kako skuhati zimsku poslasticu bez šećera u modernim uvjetima?

Za dugoročno skladištenje (do godinu dana) važno je temeljito sterilizirati staklenke i poklopce (oni se moraju zasebno kuhati). Najbolja opcija je osigurati da se džem ne izgubi, to je izračunati potrebnu količinu dobrote do sljedeće berbe, a zatim ne morate riješiti fermentiranog ili kiselog viška.

Džem od maline bez šećera

Recept je jednostavan i ekonomičan - nema potrebe trošiti novac na šećer ili zamjene za šećer. Ovako pripremljene bobice zadržavaju svoj okus i blagodati u najvećoj mjeri. Kasnije, kad dođe vrijeme za otvaranje limenki, bobici možete dodati zaslađivač - steviju, sorbitol ili ksilitol, ako želite.

Od sastojaka trebat će samo bobice u proizvoljnoj količini. Na ovaj način možete kuhati bilo koje voće - borovnice, maline, jagode, koprive i tako dalje.

Ako je malina, onda je ne trebate prati. Na dno posude gaza se položi u nekoliko slojeva. Na nju se postavlja staklena posuda sa malinama. U posudu se sipa voda i zapali se.Kuhajte bobicu u vlastitom soku sat vremena, neprestano dodajući svježe maline (smirit će se kako se zagrije). Zatim se limenka namota, okrene naopako i prekri se toplim pokrivačem. Tako treba stajati dok se potpuno ne ohladi. Džem se može čuvati u hladnjaku do naredne berbe.

Sastojci za 10 obroka ili - broj proizvoda za posluživanje koji su vam potrebni izračunava se automatski! '>

Ukupno:
Težina sastava:100 gr
Kalorični sadržaj
sastav:
43 kcal
Protein:1 gr
Zhirov:0 gr
Ugljikohidrati:12 gr
P / Š / Š:8 / 0 / 92
H 100 / C 0 / B 0

Vrijeme kuhanja: 1 h 50 min

Korak kuhanja

Za pripremu ovog pekmeza od koprive potrebne su samo bobice jagode i odgovarajuće posuđe: tava s debelim dnom, pamučni ručnik, male staklenke s poklopcem. Staklenke se prvo moraju dobro isprati i sterilizirati. Koprive se mogu uzimati bilo koje, prema raspoloživosti i ukusu: zelene ili crvene. Dobro ga operite, slomite četkice i pore. Čak i zimi možete pripremiti ovu deliciju ako dođe do smrzavanja kopriva.

Džem će se kuhati kuhanjem, bez šećera i bilo kakvih dodataka. Iako možete dodati limun ili naranču, on će dati ugodnu citrusnu notu džema. Odmrznite ga i na isti način kuhajte džem. U šerpu sipajte vodu, a na dno stavite pamučni ručnik. Staklene staklenke napunimo bobicama jagode na ramenima staklenki. Voda u tavi treba doseći ramena limenke tako da se voda ne prolije u limenke s bobicama prilikom ključanja

Uključite vatru, dovedite vodu da proključa, kuhajte na jakoj vatri oko 30 minuta. Smanjite toplotu i pirjajte oko 1 sat. Jagode će pustiti sok i prokuhati.

U procesu ključanja i sleganja bobica, prebacujemo ih u jednu teglu, a u drugu napunimo svježu partiju bobica. Iz tepsije izvadimo prvu teglu gotovog marmelade i namočimo je steriliziranim poklopcem. Djelujemo i sa drugim teglama kada se pekmez kuha. Bolje je uzimati male staklenke, tako da nakon otvaranja brzo koristite džem.

Konzervu okrenite naopako, umotajte peškirom i ostavite preko noći da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim čuvajte marmeladu u hladnjaku ili nekom drugom hladnom mjestu. Ukusan, zdrav džem bez šećera je spreman. Čuva se dugo, ali ispada vrlo ukusno i mirisno, što neće dopustiti da džem od koprive stagnira u smočnici. Dobar apetit!

Pogledajte video: Džem od šljiva bez šećera - Sugar Free - Plum Jam Recipe (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar