Dijabetička osteoartropatija

Dijabetička artropatija je patologija kostiju i zglobova sa njihovim degenerativno-distrofičnim lezijama, koja predstavlja ozbiljnu komplikaciju dijabetesa. Uz ovu bolest, česti su upalni procesi, zglobovi se deformišu i uništavaju. I stariji i mladi ljudi mogu se razboljeti.

Artropatija se razvija otprilike 6 godina nakon dijagnoze dijabetesa. Naročito ako se ne provodi sistematski sveobuhvatni tretman ili terapija nije bila dovoljna. A dugoročne posljedice dijabetesa najrazličitije su i ne manje složene od samog dijabetesa. Na primjer, pored artropatije često se javljaju polineuropatija, angiopatija, encefalopatija, dijabetička retinopatija, dijabetička nefropatija i dijabetička koma.

Patološki procesi kod dijabetičke artropatije uglavnom su jednostrani, ali ponekad su pogođena oba zgloba.

Simptomi i uzroci

Simptomi se izražavaju bolom i nelagodom u zglobovima, posebno u kolenu i gležnju. Pacijentu je teško kretati se, ukočenost u zglobovima.

Bolest je često vrlo teška. Dijabetes tipa 2 izaziva takve simptome. Još u mladoj dobi, u prisutnosti teškog dijabetesa, osoba može postati invalid, izgubivši svu sposobnost za rad.

Glavni uzroci dijabetičke artropatije su dijabetička acidoza i smanjenje u tijelu kalcijevih soli, polineuropatija.

Prvo su pogođeni sledeći zglobovi:

  • metatarsofalangeal
  • koljeno
  • gležanj
  • s vremenom - kuk.

Ovaj stadijum se takođe izražava ozbiljnim hormonskim promjenama u tijelu, pa stoga u liječenju nema važnu ulogu samo ortopedski kirurg, već i endokrinolog.

Činjenica da su ponajprije zahvaćeni zglobovi koljena, gležnja i metatarsofalangela povezana je s najvećim opterećenjem na njih, na primjer, pri hodu.

Simptomi bolesti mogu biti sljedeći:

  • krutost
  • ograničenje amplitude pokreta,
  • oteklina, oteklina, posebno uveče,
  • bol na palpaciji,
  • neznatno povećanje lokalne temperature.

Tijekom radiografije mogu se dodatno otkriti rubni osteofiti i subhondralna osteoskleroza.

Postoje 4 stadija dijabetičke artropatije, od kojih svaki karakteriše odgovarajuće simptome.

  • 1. faza - akutna. Postoji lagano oticanje ili oticanje stopala, ponekad i crvenilo kože. Bolovi na palpaciji i tokom kretanja izostaju. Tokom ispitivanja rendgenskim metodama moguće je otkriti prve znakove osteoporoze.
  • 2. faza - subakutna. Oticanje i oteklina se povećavaju, a kod dužeg hodanja bol je već prisutan. Krckanje se ponekad čuje u zglobovima. U istraživanju - pojava promjena u konfiguraciji stopala i početno formiranje koštanih struktura.
  • 3. stadijum - hronični Događaju se patološke promjene u kosturu. Izgubi se pokretnost zahvaćenog zgloba. Bol može biti konstantna, ne samo dok hodate, već i u mirovanju.
  • 4. faza - komplicirano. Nezavisno kretanje je nemoguće. Jaki su oštri bolovi pri najmanjem pokušaju ustajanja ili sjedenja. Česta pojava dijabetičkog stopala. Tokom studije primećuje se uništavanje koštanog tkiva.

Zajedno sa glavnim simptomima, postoje i urogenitalni znakovi bolesti: u donjem dijelu trbuha, cervicitis, intermenstrualno krvarenje kod žena je moguće, a kod muškog je akutni oblik prostatitisa, oslabljena funkcija mokrenja.

Komplikacije

Mogu biti drugačija. Dakle, zbog činjenice da je smanjeni raspon pokreta i osjetljivosti moguća su razne ozljede. Često su to subluksacije i dislokacije, mikrodijade ligamenta, traume mišićnim vlaknima.

Formirana osteoporoza dovodi do činjenice da se pojavljuju česti prijelomi, a ne fuzija kosti. Prisiljena zabava u sjedećem ili ležećem položaju pogoršava cirkulaciju krvi u kardiovaskularnom sustavu, što dovodi do dodatnih komplikacija: skokova krvnog pritiska, srčanih bolova, glavobolje, povećanog šećera u krvi, oslabljenog rada dišnog sustava i razvoja polineuropatije.

Dijagnostika

Dijagnoza se temelji na sveobuhvatnoj procjeni ukupne kliničke slike. Doktor prikuplja cjelokupnu anamnezu pacijenta, provodi klinički pregled, imenuje konzultaciju nekoliko visoko specijaliziranih specijalista radi utvrđivanja funkcionalne sposobnosti kardiovaskularnog, endokrinog, živčanog i koštanog sustava tijela.

Provode se laboratorijske i instrumentalne dijagnostičke metode, koje uključuju:

  1. Rendgenski snimanje zahvaćenih zglobova u nekoliko projekcija (otkriven je i stepen razrjeđivanja koštanog tkiva i stepen mineralizacije).
  2. CT i MRI zahvaćenih zglobova (određuje se stepen uništenja koštanog tkiva, različite promene mekih tkiva).
  3. Posebna tehnika koja vam omogućuje preciznije određivanje strukture koštanog tkiva - Scintigraphy.
  4. Opći test krvi (kako bi se utvrdio nivo leukocita i ESR).
  5. Biohemijski test krvi (za određivanje markera upale).
  6. USDG arterija (fakultativno).
  7. Dvostrano skeniranje.
  8. Krvni test za šećer.

U teškim situacijama ponekad se obavlja biopsija kosti. Ova je dijagnostička metoda također bitna za potvrdu dijagnoze.

Liječenje dijabetičke artropatije

Budući da se dijabetička artropatija pojavljuje kao komplikacija šećerne bolesti tipa 2, glavni tretman trebao bi biti usmjeren na ispravljanje osnovne bolesti. Za to, doktor propisuje posebne lijekove za normalizaciju šećera u krvi. Ponekad je u ozbiljnom stanju neophodna terapija insulinom.

Takođe se preporučuje za lečenje:

  1. Kompleks vitamina i minerala (posebno su važni B vitamini koji su uključeni u obnovu i normalizaciju stanja živčanih vlakana).
  2. Neurotrofični lekovi.
  3. Inhibitori holinesteraze
  4. Prihvatanje lipoične kiseline.
  5. Primjena hondroprotektivnih lijekova (iznutra u obliku kapsula i izvana u obliku masti / gela).
  6. Biofosfonati.
  7. Nesteroidni protuupalni lijekovi (u obliku tableta ili injekcija u teškim slučajevima).
  8. Anabolički steroidi (obnavljaju koštano tkivo).
  9. Fizioterapeutski tretman (na primer, magnetoterapija ili elektroforeza sa posebnim lekom).
  10. Fizioterapijske vežbe (u prvim fazama bolesti).

S razvojem zaraznih procesa, propisani su antibakterijski agensi.

U kasnijim fazama dijabetičke artropatije indicirano je hirurško liječenje.

Narodni lijekovi

Koriste se kao dodatni glavni tretman i nakon konsultacije s liječnikom.

Korisni su topli čajevi s lišćem jorgovana, borovnice, ribizle, nevena i cvjeta kamilice, infuzije iz svježe nabranog maslačka.

Možete napraviti sljedeći oblog: uzeti u istim omjerima lišće lipe, koprive i neven. Samljeti ili sitno nasjeckati, izmiješati, dodati 1 kašika kašike maslinovo ulje i isto toliko orahovog ulja. Smjesa se nanosi na bolesne zglobove pola sata 2 puta dnevno. Tako se upala ublažava, smanjuje se bol, pukotine i rane na koži zarastaju.

Pravodobno kompetentno liječenje brzo donosi povoljan ishod i otklanjanje komplikacija. Napredni oblici dijabetičke artropatije dovode do invaliditeta.

Je li stranica bila korisna? Podijelite ga na svojoj omiljenoj društvenoj mreži!

Kako je to opasno?

Kao što je već spomenuto, dijabetička osteoartropatija je ozbiljna bolest, što znači da je opasna. Ovo oboljenje je sasvim sposobno da dovede do savršenog uništenja zahvaćene kosti ili zgloba, kao i da je uzrok kroničnih ozljeda koštano-koštanog sustava, čireva na oboljelom udu i upale, prelazeći u neovisne bolesti:

  • Osteomijelitis - oštećenja koštane srži.
  • Erysipelas - jaka gnojna infektivna upala kože i sluzokože.
  • Phlegmon - gnojna upala masnog tkiva, koja se širi po cijelom tijelu.
  • Gangrena - nekroza.

Bilo koja od gore navedenih komplikacija ne samo da može dovesti do gubitka udova ili zgloba, već je smrtonosna i ostavlja ozbiljne komplikacije iza sebe.

Simptomatologija

Simptomi dijabetičke osteoartropatije ovise o stadijumu razvoja bolesti:

OštarPogođeno područje bubre, primjetna je rana osteoporoza, ali nema bolova.
SubakutnoOticanje se povećava i širi, čuje se škripanje u zglobu i smanjuje se pokretljivost. Osjeća se bol, a prve promjene u konfiguraciji kosti vidljive su na rendgenu.
HroničniNakon prelaska u hronični stadij, razvijaju se nepovratne promjene u kosturu, hipermobilnost zglobova, kosti postaju vrlo krhke i gube potpornu sposobnost. Bol je već konstantna, čak i u mirovanju.
KomplikovanoPojavljuju se trofični ulkusi, razvija se dijabetičko stopalo, osjeća se oštra bol tokom pokreta pogođenog udova, na rendgenu je jasno vidljivo uništavanje kostiju.

Četvrta faza je nepovratna i dovodi do invaliditeta zbog gubitka sposobnosti za samostalno kretanje.

Prevencija

Da bi se izbjegao razvoj dijabetičke osteoartropatije, bolesnici s dijabetesom moraju biti pažljivi pratite nivo šećera i time odgodi polineuropatiju što je duže moguće ili je liječiti u ranim fazama, ne čekajući ozbiljne komplikacije.

Periodični preventivni pregled u podolog, uzimanje lijekova za jačanje skeleta i izbjegavanje previše aktivnih sportova koji bi mogli riskirati ozljede, posebno dislokacije.

Posledice i komplikacije

S ranom dijagnozom moguće je potpuno izlječenje bez ikakvih negativnih posljedica, međutim, s godinama se zahtijeva oporavak više jer se koštano tkivo regenerira mnogo gore.

U posljednjem stadiju dijabetička osteoartropatija se ne liječi. U ovom slučaju jedino što se može učiniti je zaustaviti daljnje uništavanje kosti i tkiva koje ga okružuju.

U najtužnijem ishodu osteoartropatija može u potpunosti izgubiti zglob ili upaljeni ud, a hronična upala kostiju može izazvati jednu od smrtonosnih bolesti uzrokovanu njenim širenjem na meka tkiva i koštanu srž, nakon čega slijedi njihova smrt.

Lokalizacija lezija

U velikoj većini slučajeva OAP zahvaća kosti i zglobove stopala. 1991. godine predložena je klasifikacija OAP-a ovisno o lokalizaciji procesa. Kod 20-25% pacijenata OAI zahvaća oba stopala, ali obično ne istovremeno. Postoje slučajevi OAP-a s oštećenjem ostalih zglobova: koljena, pa čak i lakta.

Slika 1

Etiologija, patogeneza i prirodni tok OAP-a

Osteoartropatija je u osnovi oštećenje kostiju, za razliku od tipičnih oblika osteoporoze, koji su po prirodi isključivo lokalnog karaktera. Uzrok ove lezije kosti je kršenje inervacije donjih ekstremiteta zbog dijabetičke neuropatije.

Dugo vremena se razvoj OAP razmatrao uglavnom sa stajališta neurotraumatske i neurovaskularne. Prema prvom, motorički i senzorni (putem gubitka proprioceptivnih refleksa) oblici neuropatije dovode do oslabljene biomehanike stopala. Rezultat je abnormalno opterećenje pojedinih zglobova stopala prilikom hodanja, što vodi nakon nekog vremena do njihovog uništenja. Alternativna teorija utemeljena je na otkrivanju znakova arteriovenske krvi koja prolazi kroz vaskularni sloj koštanog tkiva u OAP-u, pa je izvučen zaključak o vodećoj ulozi abnormalnog poboljšanja protoka krvi u koštanom tkivu u razvoju lokalne osteopenije. 1989., naučnici su predložili da i ponavljajuća ozljeda stopala i povećani protok krvi u koštanom tkivu igraju ulogu u razvoju OAI. Stoga se oba ova patološka procesa odražavaju u „sintetičkoj“ teoriji.

Poznato je da se OAP ne razvija kod pacijenata s oštećenim dovodom krvi donjim ekstremitetima. To je zato što je kod ishemijskih i neuroishemijskih oblika sindroma dijabetičkog stopala nemoguće abnormalno povećati protok krvi u koštanom tkivu.

Unatoč činjenici da je razvoj OAP-a samo kod teške dijabetičke neuropatije dobro poznat, skoro je nemoguće predvidjeti razvoj OAP-a, budući da se ta komplikacija ne javlja kod svih bolesnika, čak i kod teške neuropatije. S tim u vezi, sugerisano je da OAP ne uzrokuje bilo koji oblik, već samo određene „podvrste” neuropatije. 1992. godine britanski istraživači iznijeli su hipotezu (naknadno potvrđenu u brojnim radovima) da poseban oblik dijabetičke neuropatije s primarnim oštećenjem mijelinskih živčanih vlakana i relativnom sigurnošću bezmielinovyja dovode do OAA, što uzrokuje kršenje mikrovaskularnog tona, što dovodi do pojačanog protoka krvi u koštanom tkivu.

Ovi patološki procesi služe kao preduvjet, svojevrsna podloga za manifestaciju OAP - osteoporoza distalnih dijelova donjih ekstremiteta, što smanjuje otpornost kostiju na štetne posljedice. U toj situaciji provocirajući faktor (minimalna trauma pri hodanju ili operaciji stopala) dovodi do oštećenja kosti ili pojačanog protoka krvi u njoj, aktiviranja osteoklasta i „pokreće“ brzi i non-stop proces osteolize, bez tretmana koji vodi do uništavanja kostura stopala.

Nakon manifestacije OAP, proces prolazi kroz četiri faze.

Slika 2

Prvi (akutni) stadijum karakterizira edem stopala, blaga hiperemija i lokalna hipertermija. Bol i groznica nisu karakteristični. Radiografija ne može otkriti destruktivne promjene (u ovoj fazi one su predstavljene samo mikro-lomovima), otkriva se osteoporoza kostiju stopala.

Slika 3

Drugi (subakutni): fragmentacija kostiju i početak deformacije stopala. U tipičnim slučajevima dolazi do spljoštenosti luka stopala na zahvaćenoj strani. Edemi i upale u ovoj fazi su smanjeni. Radiološki određena fragmentacija koštanih struktura.

Slika 4
Slika 5a.

Treće (hronično): teška deformacija stopala, prisustvo spontanih prijeloma i dislokacija. Vrsta deformacije ovisi o lokaciji lezije. U tipičnim slučajevima, opterećenje stopala dok hoda dovodi do deformacije tipa „težine papira“ ili „ljuljanja stopala“. To je popraćeno valgusnim deformitetom unutrašnjeg ruba stopala u tarzalnoj regiji, korakoidnim deformitetom prstiju. Radiološka - fragmentacija kostiju, jaka skeletna deformacija, periostealna i paraosalna kalcifikacija. Funkcija skeleta stopala je potpuno narušena, u teškim slučajevima stopalo se može figurativno uporediti sa „vrećicom kostiju“.

Slika 5b.

Četvrto (stadij komplikacija): preopterećenje pojedinih odeljenja deformiranog stopala dovodi do stvaranja ulceroznih oštećenja, s njihovom infekcijom, razvoja flegmona stopala, osteomijelitisa, gangrene.

OAP tretman

U akutnoj fazi cilj liječenja je zaustavljanje procesa osteolize, sprečavanje patoloških prijeloma ili konsolidacija istih.

Najčešća greška je primjena vazoaktivnih lijekova. Ovi lijekovi nisu prikazani za sve oblike sindroma dijabetičkog stopala (samo za ishemijsku i neuroishemijsku), ali u slučaju OAP-a mogu povećati ionako prekomjeran protok krvi u koštanom tkivu.

Osnova za liječenje akutne boli koja je u napadu potpuno je rasterećenje udova sve dok znaci upale (edem, lokalna hipertermija) ne nestanu. Adekvatno istovarivanje osigurava konsolidaciju koštanih fragmenata i važnije je od liječenja lijekovima. Ako se ne vrši istovar, pomicanje koštanih fragmenata i razvoj progresivne deformacije stopala, prikazane na Sl. 2-5. U prvim danima i sedmicama bolesti naznačeno je strogo mirovanje u krevetu. Hodanje je u budućnosti moguće, ali samo u posebno izrađenoj ortozi koja značajan dio opterećenja prenosi s stopala na donji dio nogu. Privremeno iskrcavanje tokom izrade ortoze može se izvesti pomoću režnja koja se od ortoze razlikuje u njegovom uobičajenom obliku (prodaje se gotove) i manje tijesnoj fiksaciji udova.

Nakon otklanjanja edema (obično nakon 4 mjeseca), ortoza se postepeno napušta, a pacijentu je dopušteno hodati u individualno izrađenim ortopedskim cipelama.

Standardna metoda iskrcavanja udova tijekom OAP-a u većini stranih zemalja, posebno zemalja engleskog govornog područja (SAD, Velika Britanija, Australija, itd.) Je upotreba učvršćenja obloga izrađenih od polimernih materijala sličnih svojstava kao gips (Total Control Cast). Ali čak i sa visoko kvalificiranim osobljem koje izvodi ovaj postupak, metoda je prepuna razvoja kožnih lezija (podnožja) ispod imobilizacijskog preliva u 10% slučajeva.

U akutnoj fazi OAP koriste se lijekovi koji utječu na metabolizam kostiju.

Bisfosfonati i kalcitonin inhibiraju proces resorpcije kosti.

Domaći bisfosfonat prve generacije ksidifona (etidronat) odlikuje se pristupačnom cijenom. 15-25 ml gotove otopine propisano je na prazan stomak u povremenim kursevima (na primjer, prvih 10 dana svakog mjeseca), jer njegov stalni unos stvara rizik od osteomalacije. Moderni bisfosfonati - fosamax (alendronat) i drugi - koriste se u neprekidnom režimu i efikasniji su. Doza fosamaxa je 10,0 mg (jedna tableta) na prazan stomak dnevno. Postoje izvještaji o intravenskoj primjeni koštanih bisfosfonata (klodronata) kod pacijenata sa OA.

Kalcitonin (myakalcic) koristi se subkutano ili intramuskularno pri 100 IU jednom dnevno (obično 1-2 tjedna), zatim u obliku nazalnog aerosola od 200 IU dnevno.

Stimulacija koštanog tkiva aktivnim metabolitima vitamina D3 (alfa D3-Teva i dr.) I anabolički steroidi.

Alpha D3-Teva se koristi od 0,5-1 mcg dnevno (2-4 kapsule) nakon obroka. Alpha D3-Teva pomaže poboljšati apsorpciju kalcijuma u crijevima i aktiviranje procesa remodeliranja kostiju, ima sposobnost suzbijanja povećanog nivoa paratireoidnog hormona, pojačanog živčano-mišićnog provođenja, smanjujući manifestacije miopatije. Dugotrajna terapija Alpha D3- Teva pomaže u smanjenju boli, povećavanju snage mišića, koordinaciji pokreta, smanjenju rizika od padova i lomova kostiju. Učestalost nuspojava tokom dugotrajne terapije Alpha D3-Theva ostaje niska.

Anabolički steroidi (retabolil, nerobol) propisuju se kao injekcije jednom nedeljno u trajanju od 3-4 nedelje.

Pripravci kalcijuma ne vrše samostalni uticaj na metabolizam kostiju, jer je uključivanje kalcijuma u sastav koštanog tkiva regulisano odgovarajućim hormonima. Ovi lijekovi se koriste kao pomoćni sredstva za osiguravanje odgovarajućeg unosa kalcijuma u liječenju patologije koštanog tkiva (koja treba biti 1000-1500 mg / dan, uzimajući u obzir sve prehrambene proizvode). Najveću bioraspoloživost imaju laktat i kalcijum karbonat. U sastavu su preparata kalcijum-Sandoz forte, vitrum-kalcijum i kalcijum-D3-Nekomedija, kojoj se može propisati jedna tableta dnevno (oko 500 mg elementarnog kalcijuma). Poslednji od ovih lekova takođe sadrži vitamin D3ali u preventivnim dozama, stoga ovo sredstvo treba posmatrati prije svega kao izvor kalcijuma. Preparati s kalcijumom uzimaju se popodne, jer je u to vrijeme njihova maksimalna apsorpcija. Kalcijum glukonat (tablete od 100 mg) je jeftin, ali razlikuje se u niskoj bioraspoloživosti, zbog čega je potrebna dnevna doza lijeka 10 tableta.

Kalcitonin i bisfosfonati mogu prouzrokovati hipokalcemiju, vitamin D3 i preparati kalcijuma - povećavaju nivo kalcijuma u krvi. Stoga je potrebno odrediti nivo ioniziranog kalcijuma prije tretmana i svakog mjeseca prema njegovoj pozadini (u modernim laboratorijama ovaj se pokazatelj određuje u kapilarnoj krvi). Obično se koristi kombinacija jednog od inhibitora resorpcije, vitamina D.3 i preparati kalcijuma. Ovisno o razini ioniziranog kalcijuma, doze određenih lijekova povećavaju se ili smanjuju. Trajanje lečenja je 4-6 meseci.

Pomoćna sredstva (NSAID, elastično zavijanje udova, ponekad diuretici) koriste se za uklanjanje edema.

Rendgenska terapija zahvaćenih zglobova omogućava vam da brzo zaustavite upalu. Međutim, prema brojnim placebo kontroliranim studijama, činjenica poboljšanja prognoze tijeka OAP-a nakon rendgenskog zračenja nije potvrđena. Stoga se rendgenska terapija treba koristiti samo u kombinaciji s adekvatnim rasterećenjem udova.

Optimalan ishod liječenja započetog u akutnoj fazi je prevencija prijeloma ili konsolidacija fragmenata. Rezultati liječenja omogućuju nam prosuđivanje promjena u kliničkoj slici i kontrolu radiografije nakon 4-6 mjeseci od manifestacije bolesti.

Nakon propadanja upalnih pojava, povećani rizik od OAP ostaje (u istim ili drugim područjima). Osim općih preventivnih mjera (vidi dolje), pri hodu je prikladno nositi ortopedsku obuću koja smanjuje opterećenje na zglobove stopala (prije svega tarza).

U slučaju da je postupak u drugoj ili trećoj fazi, glavni cilj liječenja je prevencija komplikacija OAP-a. Uz prisustvo deformacija stopala, neophodne su složene ortopedske cipele s unutarnjim reljefom koji ponavljaju anomalan oblik stopala. Čvrsti potplat s takozvanom rolom - uzdignut prednji dio - sprečava daljnje premještanje koštanih fragmenata prilikom hodanja. Stalno nošenje visokokvalitetne ortopedske cipele sprječava razvoj trofičnih čira na mjestima visokog pritiska. Pokušaji ortopedske korekcije deformiteta u OAI (potpora luka i sl.) Su uzaludni i ispunjeni brzim razvojem čira.

Metode hirurške popravke skeleta stopala s OAP-om

Predloženi su brojni metodi kirurške intervencije usmjerene na ispravljanje deformiteta stopala tijekom OAA (artrodeza, resekcija koštanih struktura koje stvaraju povećani pritisak na površini plantara i dovode do stvaranja necelivog čira), ali u Rusiji je malo iskustva s njihovom primjenom. Nesumnjivi uvjet za uporabu ovih metoda je potpuno utapanje upalnog procesa i osteolize (jer u protivnom kirurška intervencija može pridonijeti pojavi novih žarišta uništenja). Vjerovatno, liječenje lijekovima koji jačaju koštano tkivo stvara povoljnije uslove za operaciju. Međutim, pitanje indikacija za kirurško liječenje i njegovu sigurnost kod pacijenata sa OA i dalje ostaje kontroverzno. Najčešće, indikacija za takav tretman je jak deformitet stopala, koji onemogućuje izradu odgovarajuće ortopedske cipele. U svakom slučaju, nakon operacije, potrebno je osigurati potpuno pražnjenje pogođenog udova od tri mjeseca (odmor u krevetu, u daljnjem tekstu: Total Contact Cast ili njegov ekvivalent).

Mehanizam razvoja i uzroci bolesti

Osteoartropatija (OAP) je uništavanje kostiju i zglobova neinfektivnog porekla na pozadini dijabetičkog stopala. Patologija se često suočava sa specijalizovanim specijalistima: ortopedima, hirurzima, endokrinolozima. Teško je izdvojiti pacijenta od velikog broja dijabetičara koji su u riziku, pa se bolest rijetko dijagnosticira na vrijeme.

Glavni razlog razvoja bolesti je dijabetička neuropatija.

Ovo je poraz perifernih nervnih završetaka u kombinaciji sa kršenjem mikrocirkulacije. Visoka razina šećera negativno utječe na nervna vlakna i uništava vaskularni zid, što uzrokuje kršenje strukture, snage i funkcija koštanog tkiva. S padom metabolizma i osjetljivosti započinje destruktivni aseptični proces u kostima.

Banalna modrica, blaga dislokacija pa čak i uganuće gležnja mogu izazvati bolest. Mala ogrebotina ili pukotina na koži pretvara se u čir koji je teško zaliječiti. Priložena infekcija širi se na okolna meka tkiva, a zatim se kosti uključuju u proces.

Simptomi i znakovi osteoartropatije

Charcotovo stopalo često se razvija kod dijabetičara koji su bolesni više od 10 godina. To su pacijenti s dekompenziranim oblikom patologije i prvog i drugog tipa. S vremenom takvi pacijenti dožive neuropatske komplikacije. Dovode do čestih lomova kostiju stopala, povećane krhkosti, čak i uz manja opterećenja. Pojačani protok krvi uklanja kalcijum iz kostiju, pogoršavajući stanje. Pojava čira također je povezana s neuropatijom.

Patološki proces najčešće pogađa kosti tartusa i falange prva dva prsta. Mogu biti pogođeni drugi prsti, pogotovo mali prst, kao i gležanj. Osteoartropatiju karakteriše takva koštana patologija:

  • proliferacija kortikalnog sloja - hiperostoza,
  • osteoporoza - povećana krhkost kostiju,
  • potpuna resorpcija kostiju - osteoliza.

Neuroishemični oblik osteoartropatije razvija se od poremećaja cirkulacije u donjim ekstremitetima, ali osjetljivost je sačuvana i stopalo nije deformirano. Koža je hladna na dodir, javlja se slab puls, oticanje.

Mogući je i drugi oblik, u kojem zbog smanjenja osjetljivosti pacijent ne osjeća bol prilikom kretanja. Opterećenje na zglobovima se ne raspodjeljuje ispravno, što prijeti naknadnom deformacijom.

Stadiji osteoartropatije

Proces se razvija postepeno i vodi pacijenta do nepovratnih destruktivnih promjena u kostima. Tok bolesti podijeljen je u četiri stadija.

  1. Istezanje zglobne kapsule, subluksacija, mikrofraktura. Stadij se događa akutno, koža stopala postaje crvena i nabrekne, lokalna temperatura raste. Nastaju čirevi koji zahvaćaju samo površinski sloj epiderme. Oni se liječe metodom uklanjanja kalusa.
  2. Oticanje se povećava, dok se crvenilo i temperatura kože smanjuju. Produljenim hodanjem pacijent osjeća nelagodu praćenu bolom. Pokretljivost zglobova je smanjena, čuje se škripanje, stopalo počinje deformirati. Postojeći čirevi se produbljuju bez oštećenja kosti sa oslobađanjem gnoja.
  3. U hroničnom stadijumu deformacija postaje uočljiva, osjećaj podrške na nozi nestaje. Oblik unutrašnjosti stopala postaje poput težine papira, a prsti su zakačeni. Dolazi do uobičajenih dislokacija i lomova, bol se pojavljuje čak i u mirovanju. Dubok čir zahvaća kosti.
  4. Ovu fazu karakterišu komplikacije povezane sa destrukcijom kostiju. Nepovratna je i vodi do invaliditeta. Pacijenti se ne mogu samostalno kretati.

Uslovno, postoji nulta faza. U ovom razdoblju čirevi još nisu formirani, ali deformitet stopala je već izdvojen. Mogu se pojaviti kukuruz, kukuruz, prekomjerna keratinizacija kože.

Liječenje dijabetičke osteoartropatije

OAP terapija primarno uključuje kontrolu glikemije. Pacijentima treba mjeriti glukozu ujutro na prazan stomak i dva sata nakon obroka.

U akutnom obliku osteoartropatije potrebno je iskrcavanje obolelog ud. U ranim danima potreban je odmor u krevetu da se spriječi pomicanje vjerojatnih fragmenata kosti. Nakon uklanjanja edema i hiperemije dopušteno je malo kretanje. Da bi smanjili pritisak na stopalo, koriste se posebna sredstva za imobiliziranje stopala. To su razni preljevi, zavoji, ortoze, pojedinačna ortopedska obuća.

Liječenje se provodi lijekovima različitih grupa. Biofosfonati pomažu u usporavanju procesa uništavanja kostiju - ovo je Xidiphon, Fosamax. Za regulaciju metabolizma kalcijuma i fosfora propisan je hormon štitnjače kalcitonin. Nesteroidni protuupalni lijekovi propisani su za borbu protiv artralgije (bolovi u zglobovima). Za obnavljanje koštanog tkiva potrebni su anabolički steroidni lijekovi. Ako nastanu komplikacije infektivne prirode, pacijentu je potrebno liječenje antibioticima.

Postoji nekoliko načina za ispravljanje deformiteta stopala.

Jedan od njih je uklanjanje koštanih struktura da bi se smanjio pritisak na potplat. Operacija se izvodi nakon što su se upalni procesi potpuno ugušili. Indikacija za amputaciju je jak deformitet u kojem je nemoguće proizvesti odgovarajuću ortopedsku obuću. Operacija se izvodi s nepovratnim oštećenjima u kasnim fazama dijabetičkog OAP-a. Uklanjaju falange prsta, kosti stopala ili dio noge, ali operacija ne isključuje pojavu novih rana i čireva.

Predviđanje i prevencija dijabetičke osteoartropatije

Ishod bolesti ovisi o stadiju osteoartropatije. Pravovremena dijagnoza i trenutno liječenje mogu zaustaviti destruktivni proces. U protivnom, vaskularne komplikacije će dovesti do gubitka funkcije pokreta i invalidnosti. Kod hroničnog osteomijelitisa potrebna je radikalna resekcija ili amputacija.

Prevencija se zasniva na pravilnom liječenju dijabetesa.

Pacijenti trebaju imati kontrolu nad svojim stanjem. Važno je održavati razinu šećera u krvi na minimalno prihvatljivim brojevima. Dijabetičari tipa 2 moraju na vrijeme preći na inzulin. Pacijenti moraju posjetiti endokrinologa dva puta godišnje i pravodobno prilagoditi lijekove za snižavanje šećera u krvi.

Izuzetno je važno spriječiti modrice, dislokacije, lomove. Ljekari preporučuju da pacijenti s dijabetesom nose ortopedsku obuću, kao i da pregledaju noge i otkriju oštećenja na koži da spriječe čireve. Ako sumnjate na deformaciju stopala, odmah treba posjetiti ortopeda.

Pogledajte video: Dijabeticka polineuropatija Oštećenje živaca nogu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar