Pečeni karamelizirani grejpfrut

  • Grejpfrut 2 komada
  • Smeđi šećer 4 žlice. kašike
  • Cimet 1 čajna kašika

Uz moj grejpfrut prerežite ga na pola. Zatim lagano oštrim tankim nožem odvojite meso od belih vena.

Zatim nožem plitko nacrtamo duž konture kože: odvajamo pulpu od kože.

Pomiješajte šećer i cimet, a ovom smjesom pospite polovine grejpa. Oblik šaljemo u rernu prethodno zagrijanu na 250 stepeni 7-10 minuta.

Gotov pečeni grejp možete preliti mješavinom šećera i cimeta, ukrasiti mentom i poslužiti blago ohlađen.

Način kuhanja:

  • Operite i narežite grejpfrut na dve polovine. Za jednu porciju treba nam polovica. Dakle, sada ne koristimo drugi, ili kuhamo dvije porcije odjednom i ostavimo jednu za kasnije ili obradujemo nekoga :)
  • Svaku polovicu izrežite malo kore dok su stabilne.
  • Oštrim nožem premjestite se na mjesta na kojima su povezane kriške grejpa i blizu kore.
  • Na svaku polovicu izlijte med tako da ga dobro nasiti grejpfrut na mjestima posjekotina nožem. Dodajte cimet.
  • Stavite u rernu prethodno zagrijanu na 180 ° C na 15 minuta.
  • Ostaviti da se malo ohladi. Zahvaljujući rezovima, ovaj fitnes desert možete jesti i kašikom.
    Proteini: 1,6 g Masti: 0,4 g Ugljikohidrati: 22,9 g
  • Kalorije: 95,9 Kcal
  • Težina serviranja: 230 g (1 porcija)
    Proteini: 0,7 g Masti: 0,2 g Ugljikohidrati: 9,9 g
  • Kalorije: 41,6 Kcal
  • Težina serviranja: 230 g (1 porcija)

Kako napraviti pečeni grejpfrut

Grejpfrut prepolovite na kriške. Da bi polovine grejpa čvrsto stajale na limu za pečenje prilikom pečenja, izrežite mali dio kore na dnu svake polovine.

Da biste olakšali uzimanje kriški grejpa žlicom nakon pečenja, napravite posjekotine oštrim tankim nožem po obodu grejpa između kore i kriške do dubine od 2 - 3 cm. Zatim napravite uredne rezove od sredine do oboda između kriški. Pokušajte da ne oštetite kriške!

Ravnomjerno pospite površinu grejpa grejpom smeđim šećerom (2 do 3 žličice). Po želji, mogu ih malo posipati cimetom u prahu.

Pokrijte lim za pečenje folijom ili pergament papirom, na lim za pečenje stavite polovine grejpa.
Stavite lim za pečenje u rernu, zagrejano na maksimalnu temperaturu i pecite u režimu „roštilja“ 5 minuta.

Prilikom pečenja polovine grejpa su karamelizirane, šećer će prodrijeti u sve posjekotine koje ste napravili, površina će biti prekrivena svijetlosmeđom kore.

Pečene karamelizirane grejpfrut izvadite iz rerne, ohladite 1 min. i poslužite dok je još toplo.

Kuhanje pečenog grejpa s cimetom

Pečeni grejpfrut je desert koji se lako priprema, ali zdrav i zanimljiv. Ako su vam umorni deserti koji su uobičajeni i poznati od djetinjstva, pa čak i nerviraju vas svojim predvidljivim ukusom, ako želite probati nešto novo i originalno, onda je ovaj desert stvoren upravo za vas.

Jedan ukus pečenog grejpa s medom, orašastim plodovima i cimetom doista voli novinu osjetljivosti ukusa, drugi uopće ne razumiju ovaj desert. Mislim da je ovaj desert vrijedan pokušaja kuhanja kako biste sami izmislili svoje mišljenje.

Kako kuhati „Pečeni grejpfrut“ korak po korak s fotografijom kod kuće

Za rad nam je potreban grejpfrut, mljeveni cimet, med, orasi, puter.

1 grejpfrut prerežite na pola. Sa dna odrežite malo kože tako da svaka polovica postane stabilna. Povrh svake polovice grejpa izrezati klinčiće (to se radi isključivo zbog ljepote posluživanja, neće utjecati na ukus, tako da ovaj korak možete preskočiti).

U sredinu grejpa stavite mekani puter (5 g) i malo ga raširite (ako želite, ovaj korak možete preskočiti i ne dodavati ulje).

Na ulje stavite med (2 kašike L.) i rasporedite ga preko celog kriška. Pospite mlevenim cimetom (0,1 kašike kašike). Oljuštite orahe i stavite u sredinu polovina grejpa.

Polovine grejpa stavite u posudu za pečenje.

Kuhajte u rerni prethodno zagrijanoj na 170 ° C 10 minuta. Pečeni grejpfrut spreman za posluživanje.

Pecite grejpfrut sa cimetom

Mnogi ne vole grejpfrut za specifičan ukus, a upravo on ga osvaja. No kako god bilo, ova opcija kuhanja će odgovarati i jednima i drugima. Gorčina grejpa neće biti tako izražena, a cimet će dati voću poseban šarm, dobro, mi ćemo svakako dodati slatkiše.

Pečeni grejpfrut sa cimetom nije teško pripremiti. Kupite malo zrelog voća, zalijte ga mljevenim cimetom, maslacem i šećerom (po mogućnosti smeđim). Dok pripremate grejpfrut za pečenje, pećnica će se već ugrijati, jer mi to prvo uključimo: 180 stepeni i gornji mod.

Moj grejpfrut, lagano isecite kore na stražnjici sa obe strane, to će učiniti našu poslasticu postojanom. Nakon što smo rezali naš grejpfrut na dva dela. Pečena, bit će sočnija, pa je bolje kašu odvojiti od filmova i oguliti unaprijed. I to radimo na ovaj način: uzmemo oštar tanki nož i pažljivo narežemo meso na mjestima gdje postoje pregrade, a gdje se meso pričvršćuje na kore. Nastojte da ne oštetite kore, jer u protivnom će najukusnije iscuriti prilikom pečenja. Sada izmiksajte šećer sa mljevenim cimetom. U kojem omjeru? Po vašem ukusu. Ako zaista volite cimet, pomiješajte 1 do 2. Isto napravite sa šećerom: što više dodate, slađi će biti pečeni grejpfrut.

Kalup za pečenje obložite pergamentnim papirom i na njega stavite polovine voća. U sredinu svakog stavite mali komad maslaca (sa pola kašičice) i obilno ga pospite mešavinom šećera i cimeta. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 5-7 minuta, čim se šećer otopi, desert je spreman.

Zakuhajte grejpfrut sa medom i đumbirom

Grejpfrut pečen sa đumbirom i medom može se nazvati pravim skladištem zdravlja u hladnoj sezoni. Ali ako vam đumbir nije najdraži, onda možete bez njega pripremiti poslasticu.

Pripremite voće kao što je opisano u prvom receptu. Polovine položite na pokriveni lim za pečenje, a preko vrhnja dodajte mešavinu meda i rendanog đumbira. Za jednu veliku grejpfrut dovoljna je jedna žličica naribanog korijena i dvije kašike tekućeg meda. Polovine su dovoljne za pečenje samo 5-10 minuta (na temperaturi 190 stepeni). Pečeni grejpfrut sa medom možete nadopuniti nasjeckanim orasima ili zamijeniti đumbir sa mentom, sve je to stvar ukusa.

Grejpfrut na Aljasci

Desert koji neće biti samo ukusan, nego i vrlo lijep. Kapica od najosjetljivijih merege dat će joj originalnost, ali sam pečeni grejpfrut možete pripremiti s medom ili s cimetom, evo kako vaše srce želi. Takvo će se voće ispasti vrlo sočno jer ćemo ga pripremiti malo drugačije.

Uzmite dva grejpa i prerežite na pola. Kapu uklanjamo kašičicom u zasebnoj posudi, rešimo se pregrada. Dobivena masa napunit će polovine grejpa (dovoljno za dvije stvari). Žličicu šećera pospite po vrhu ili prekrijte medom i pošaljite u prethodno zagrijanu rernu. U međuvremenu umutite 2 bjelanjka i pol šolje šećera, dodajte malo limunovog soka ili limunske kiseline. To bi trebalo rezultirati održivim vrhovima proteina. Ohladiti grejpfrut (pečen), pa poklopiti proteinskim poklopcem i ponovo poslati u rernu. Naše meringue bi trebale biti svijetlosmeđe. Desert je spreman!

Pecite grejpfrut sa voćem i bobicama.

Šta je sa raznolikošću? Imate li par grejpa, usamljenu jabuku, bananu i neke bobice? Odličan razlog da skuhate ukusan i dijetalni desert!

Grejpfrut prepolovite i stavite na lim za pečenje ili u kalup, pospite šećerom na vrhu pomešan sa cimetom (možete i bez njega). Operite voće u male kockice ili kriške, dodajte bobice, kašiku ulja, ako želite, možete malo soka. Promiješajte voćnu salatu i provijte na polovine grejpa. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 10-12 minuta.

Sve je genijalno jednostavno, samo trebate navući malo domišljatosti, a kamo li u kuhinju bez mašte! Napraviti ukusan, dijetalni i zdrav desert lako je. Ne zaboravite eksperimentirati, dopunjavati i otkrivati ​​nove recepte. Ukusna vam kreativnost i dobar apetit!

Pečeni grejpfrut sa cimetom i šećerom, korak po korak, recept

Zagrejati pećnicu na 250 stepeni.

Moj grejpfrut prerežite na pola i izrežite komad grejpa radi stabilnosti.

Nožem crtamo duž bijelih vena grejpa i duž konture kože, ne trudite se toliko da voće ne ispada. Treba nam ovo da izoliramo sok i tada će biti povoljnije da ga dobijemo kašikom.

Biljno ulje pomiješamo sa šećerom i cimetom, masom prekrivamo polovine grejpa.

Pecite u rerni 7-15 minuta, dok šećer ne karamelizira. Ohladite 5 minuta, ukrasite mentom i poslužite.

Sviđa li vam se recept? Pretplatite se na nas u Yandex Zen-u.
Pretplatom možete vidjeti više ukusnih i zdravih recepata. Idi i pretplati se.

Pogledajte video: Krema od grejpa - Fini Recepti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar