Aprovel tablete 300 mg br. 28

Farmakodinamika

Antagonist receptora angiotenzina II. Uzrokuje povećanje renini angiotenzin II u krvi i smanjenje koncentracije aldosteron. Koncentracija kalijumau krvi se ne mijenja.
Doza ovisi o dozi, ali ako se primjenjuje iznad 900 mg / dan, porast hipotenzivnog učinka je zanemariv. Pad krvnog pritiska primećen je nakon 3–6 sati, efekat traje 24 sata.
Antihipertenzivni efekat raste 1-2 tjedna, a maksimum se otkriva nakon 1-1,5 mjeseci. Efikasnost ne zavisi od spola. Lijek ne utječe na nivo mokraćne kiseline u krvi. Sindrom otkazivanja nije zapažen.

Irbesartan ne utječe na bubrežnu funkciju kod pacijenata sa dijabetička nefropatija, glomerulonefritisStoga je lek izbora kod ovih bolesnika.

Farmakokinetika

Dobro se apsorbuje, bioraspoloživost od 60-80%. Maksimalna koncentracija utvrđena je u krvi nakon 1,5-2 sata, ravnoteža - nakon 3 dana. Veže se za proteine ​​za 96%.

Metabolizira ga jetreni citokrom P450 CYP2C9. Izlučuje se jetrom i bubrezima. T1 / 2 je 11-14 sati Za bolesnike s oštećenom funkcijom ovih organa, kao i za starije ljude, ne prilagođava se doza.

Indikacije za upotrebu

Aprovel se koristi za:

Sa oprezom se propisuje kada hiponatremija, stenoza aortnog ventila, stenoza bubrežne arterije, koronarna bolest srcateška jetrenai zatajenje bubrega.

Nuspojave

Aprovel može uzrokovati:

  • vrtoglavica ortostatska hipotenzija,
  • slabost
  • tahikardija,
  • kašalj, bol u grudima,
  • mučnina, povraćanje, prolivžgaravica
  • seksualna disfunkcija,
  • povećanje CPK, hiperkalemija,
  • bolovi u kostima i mišićima
  • osip, urtikarija, angioedem.

Upute za upotrebu Aprovela (Metoda i doziranje)

Tableta se uzima oralno, bez žvakanja. Lečenje započinje 150 mg jednom dnevno, ova doza omogućava kontrolu krvnog pritiska 24 sata. Uz neefikasnost, doza se povećava na 300 mg.

At šećerna bolest tipa II sa hipertenzijom 150 mg / dan propisuje se prvo s povećanjem do 300 mg, jer je ova doza poželjnija u liječenju nefropatija. Za osobe starije od 75 godina i za pacijente na hemodijalizi lijek je propisan u početnoj dozi od 75 mg. Imenovanje diuretika pojačava efekat leka.

Lijek Co. Aprovel je kombinacija irbesartana + hidroklorotiazid u dozama od 150 mg / 12,5 mg i 300 mg / 12,5 mg.

Upute za uporabu Aprovel sadrži informacije da oslabljena funkcija bubrega i jetre kod pacijenata ne zahtijeva prilagođavanje doze.

Predoziranje

Prijem u dozi do 900 mg / dan. 2 mjeseca nije bila praćena simptomima predoziranja. Mogući simptomi: bradikardijaili tahikardijasnižen krvni pritisak.

Liječenje se sastoji od ispiranja želuca, praćenja pacijenta i simptomatskog liječenja.

Interakcija

Aprovel kada se koristi sa preparatima kalijuma može izazvati povećanje kalijuma u krvi. Tiazidni diuretici pojačavaju njegovo hipotenzivno dejstvo.

Pripravci koji sadrže aliskirenne može se koristiti zajedno s Aprovelom kada dijabetes ili zatajenje bubregas obzirom da postoji visoki rizik značajnog pada krvnog pritiska, oštećenja bubrežne funkcije i pojave hiperkalemija.

Kada se koristi sa drogama litijumaPreporučuje se kontrola litijuma u krvi.

NSAIDoslabiti hipotenzivni učinak, povećati nivo kalijuma i rizik od oslabljenog rada bubrega.

Irbesartan ne utječe na farmakokinetiku digoksin.

Farmakološko djelovanje Aprovela

Prema uputama, Aprovel pomaže u smanjenju krvnog pritiska bez uticaja na rad srca. 3-6 sati nakon uzimanja Aprovela, opaža se maksimalno sniženje krvnog pritiska. Učinak lijeka traje oko jedan dan. Ako pijete tabletu Aprovel u dozi od 150 mg, tada će terapeutski učinak biti isti kao ako dva puta uzimate lijek 75 mg. Prema uputama, Aprovel ima hipotenzivni učinak, koji se razvija unutar jedne do dvije sedmice od početka uzimanja lijeka. Maksimalna terapija primjenom Aprovela postiže dobre rezultate nakon 4-6 tjedana od početka lijeka. Recenzije o Aprovelu kažu da kad prestanete uzimati lijek, hipotenzivni učinak traje još neko vrijeme. Sindrom povlačenja lijeka Aprovel nije prisutan. Aprovel se izlučuje iz organizma žučom i urinom.

Oblici oslobađanja i sastav Aprovela

Farmaceutska industrija proizvodi Aprovel u obliku tableta od 150 mg i 300 mg. Tablete Aprovel imaju bikonveksni oblik, ovalne su, bele boje. Blister sadrži 14 tableta. U kartonskom pakovanju lijeka, Aprovel se događa u jednom, dva ili četiri blistera.

Aktivna supstanca koja je dio lijeka je irbesartan.

Kontraindikacije

Kontraindikacija za upotrebu Aprovela je preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka. Prema uputstvu, Aprovel se ne treba uzimati tokom trudnoće i dojenja. Ako je potrebno, ženi je propisan lijek Aprovel za vrijeme dojenja, tada za vrijeme liječenja treba napustiti dojenje. S oprezom, Aprovel se koristi kod pacijenata mlađih od 18 godina, jer ispitivanja sigurnosti primjene lijeka od ove grupe pacijenata nisu provedena.

Doziranje i primjena

Prema uputama, Aprovel se uzima oralno. Pije se bez obzira na obrok, jednom dnevno. Početna doza Aprovela je 150 mg - ako je potrebno, možete ga povećati na 300 mg lijeka dnevno. U bolesnika s oštećenjem bubrega početna doza treba biti 75 mg dnevno. Pacijenti stariji od 75 godina trebali bi uzimati i početnu dozu Aprovela u količini od 75 mg. Za liječenje bolesnika sa hipertenzijom i dijabetesom tipa 2, početna doza Aprovela je 150 mg dnevno. Tada se može postepeno povećavati na 300 mg. Pregledi na Aprovel potvrđuju dobar hipotenzivni učinak kod pacijenata s jakom hipertenzijom.

Upute za upotrebu proizvoda Aprovel (APROVEL)

aktivna supstanca: irbesartan, 1 tableta od 75 mg sadrži 75 mg irbesartana, 1 tableta od 150 mg sadrži 150 mg irbesartana, 1 tableta od 300 mg sadrži 300 mg irbesartana,
pomoćni sastojci: laktoza, kukuruzni škrob, natrij kroskarmeloza, poloksamer 188, hidrirani silicijum dioksid, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat.

Doziranje i primjena

Početna i održavajuća doza je 150 mg jednom dnevno s hranom ili na prazan stomak. Aprovel u dozi od 150 mg jednom dnevno obično omogućava bolju 24-satnu kontrolu krvnog pritiska nego u dozi od 75 mg. Međutim, na početku terapije može se koristiti doza od 75 mg, posebno za pacijente na hemodijalizi ili za bolesnike starije od 75 godina.

Za bolesnike čiji krvni tlak nije dovoljno reguliran u dozi od 150 mg jednom dnevno, doza Aprovela može se povećati na 300 mg jednom dnevno ili se može propisati drugi antihipertenzivni lijek. Konkretno, pokazano je da dodavanje diuretika, poput hidroklorotiazida, terapiji Aprovelom ima dodatni učinak.

Za bolesnike s hipertenzijom i dijabetesom tipa 2, liječenje treba započeti s dozom od 150 mg irbesartana jednom dnevno, zatim ga donijeti do 300 mg jednom dnevno, što je najbolja doza održavanja za liječenje bolesnika s bubrežnom bolešću.

Pozitivan nefroprotektivni učinak Aprovela na bubrege kod pacijenata s hipertenzijom i dijabetesom tipa II prikazan je u studijama u kojima se irbesartan koristio kao dodatak drugim antihipertenzivnim lijekovima, ako je potrebno, kako bi se postigao ciljni nivo krvnog tlaka.

Zatajenje bubrega Prilagođavanje doze nije potrebno pacijentima sa oštećenom funkcijom bubrega. Za pacijente na hemodijalizi potrebno je koristiti nižu početnu dozu (75 mg).

Smanjenje BCC-a. Zapremina tečnosti / krvi koja cirkuliše i / ili natrijuma je smanjena, potrebno je ispraviti je pre upotrebe leka „Aprovel“.

Zatajenje jetre. Za bolesnike s blagom do umjerenom insuficijencijom jetre, prilagođavanje doze nije potrebno. Nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod pacijenata s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom.

Stariji pacijenti. Iako liječenje bolesnika starijih od 75 godina treba započeti s dozom od 75 mg, obično nije potrebno prilagođavanje doze.

Upotreba u pedijatriji. Irbesartan se ne preporučuje u liječenju djece i adolescenata zbog nedovoljnih podataka o njegovoj sigurnosti i djelotvornosti.

Neželjene reakcije

Učestalost nuspojava opisana u nastavku utvrđena je na sljedeći način: vrlo česta ((1 / 10), česta (³1 / 100, 2% više pacijenata u odnosu na bolesnike koji su primali placebo.

Iz nervnog sistema. Česta ortostatska vrtoglavica.

Vaskularni poremećaji Česta ortostatska hipotenzija.

Mišićno-koštani poremećaji, poremećaji vezivnog tkiva i kostiju. Česta bol u mišićno-koštanom tkivu.

Laboratorijska istraživanja. Hiperkalemija se vjerovatnije pojavila kod dijabetesa koji su primali irbesartan nego placebo. U bolesnika sa šećernom bolešću sa hipertenzijom, imali su mikroalbuminuriju i normalnu funkciju bubrega, hiperkalemija (³ 5,5 mEq / mol) uočena je u 29,4% (vrlo česte nuspojave) pacijenata koji su primali 300 mg irbesartana i u 22% bolesnika koji su primali placebo . U bolesnika sa šećernom bolešću sa hipertenzijom, koji su imali hronično zatajenje bubrega i tešku proteinuriju, hiperkalemija (³ 5,5 mEq / mol) uočena je u 46,3% (vrlo česte nuspojave) pacijenata koji su primali irbesartan i u 26,3% bolesnika koji su primali placebo.

Uočeno je smanjenje hemoglobina, koji nije bio klinički značajan kod 1,7% (uobičajene nuspojave) hipertenzivnih bolesnika i progresivne dijabetičke nefropatije liječene irbesartanom.

Sljedeće dodatne nuspojave zabilježene su tijekom razdoblja ispitivanja nakon stavljanja lijeka u promet. Pošto se ovi podaci dobivaju iz spontanih poruka, nemoguće je utvrditi učestalost njihove pojave.

Iz imunog sistema. Kao i kod ostalih antagonista receptora angiotenzina II, retko su prijavljene reakcije preosjetljivosti, poput osipa, urtikarije, angioedema.

Kršenje metabolizma i apsorpcija hranljivih sastojaka. Hiperkalemija

Iz nervnog sistema. Glavobolja.

Oštećenje sluha i vestibularni aparat. Tinnitus.

Gastrointestinalni poremećaji. Disgeuzija (promjena ukusa).

Hepatobiliarni sistem. Hepatitis, oslabljena funkcija jetre.

Mišićno-koštani poremećaji, poremećaji vezivnog tkiva i kostiju. Artralgija, mijalgija (u nekim slučajevima povezana sa porastom nivoa CPK u serumu), grčevi mišića.

Poremećena bubrežna funkcija i mokraćni sistem. Oštećena bubrežna funkcija, uključujući zatajenje bubrega kod pacijenata visokog rizika (vidjeti „Značajke upotrebe“).

Na delu kože i potkožnog tkiva. Leukocitoklastični vaskulitis.

Upotreba u pedijatriji. U randomiziranoj studiji tokom tronedeljne dvostruko slepe faze kod 318 dece i adolescenata u dobi od 6 do 16 godina sa hipertenzijom primećene su sledeće nuspojave: glavobolja (7,9%), hipotenzija (2,2%), vrtoglavica (1,9%), kašalj (0,9%). Tokom 26-tjednog otvorenog razdoblja ispitivanja najčešće su primijećena odstupanja od norme takvih laboratorijskih pokazatelja: porast kreatinina (6,5%) i porast CPK (SC) kod 2% djece primatelja.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Primjena lijeka "Aprovel" kontraindicirana je u II i III trimestru trudnoće. U drugom i trećem tromjesečju trudnoće, agensi koji direktno utječu na renin-angiotenzinski sustav mogu uzrokovati bubrežni zastoj fetusa ili novorođenčeta, hipoplaziju fetalne lubanje pa čak i smrt.

U svrhu opreza ne preporučuje se upotreba u prvom tromjesečju trudnoće.

Neophodno je prije planirane trudnoće prijeći na alternativnu terapiju. Ako se dijagnosticira trudnoća, primjena irbesartana treba što prije prestati i stanje ultrazvuka lubanje i bubrežne funkcije provjeriti ultrazvukom ako je nepažljivi tretman dugo trajao.

Upotreba lijeka "Aprovel" kontraindicirana je tijekom dojenja. Nije poznato da li se irbesartan izlučuje u majčinom mlijeku. Aprovel se izlučuje u mlijeku pacova tokom laktacije.

Aprovel je proučavan u populaciji djece u dobi od 6 do 16 godina, ali danas dostupni podaci nisu dovoljni za proširenje njegovih indikacija za upotrebu kod djece dok se ne dobiju dodatni podaci.

Značajke aplikacije

Smanjenje BCC-a. Simptomatska arterijska hipotenzija, posebno nakon prve doze, može se pojaviti kod pacijenata s niskim BCC i / ili niskom koncentracijom natrijuma zbog intenzivne diuretičke terapije, dijeta s ograničenim unosom soli, proljeva ili povraćanja. Ovi pokazatelji moraju se vratiti u normalu prije upotrebe lijeka "Aprovel".

Arterijska Renovaskularna hipertenzija. Kada se koriste lijekovi koji utječu na renin-angiotenzin-aldosteron, kod pacijenata s obostranom stenozom bubrežne arterije ili stenozom arterije jednog bubrega, postoji povećan rizik od razvoja teške arterijske hipotenzije i zatajenja bubrega. Iako takvi slučajevi nisu primijećeni uz primjenu lijeka Aprovel, uz uporabu antagonista receptora angiotenzina I, mogu se očekivati ​​slični efekti.

Bubrežni zatajenje i transplantacija bubrega. Kada koristite Aprovel za liječenje bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega, preporučuje se redovno praćenje nivoa kalija u krvi i kreatinina u serumu. Nema iskustva s Aprovelom za liječenje pacijenata s nedavnom transplantacijom bubrega.

Pacijenti s arterijskom hipertenzijom, bubrežnim bolestima i dijabetesom tipa II. Učinak irbesartana na bubrege i kardiovaskularni sistem nije bio isti u svim podskupinama koje su analizirane u studiji na pacijentima s teškom bubrežnom bolešću. Konkretno, pokazalo se da je nepovoljnije za žene i subjekte rase koji nije bio.

Hiperkalemija Kao i kod drugih lijekova koji utječu na renin-angiotenzin-aldosteron, hiperkalemija se može razviti tijekom liječenja lijekom Aprovel, osobito u slučaju bubrežnog zatajenja, teške proteinurije uslijed dijabetičke nefropatije i / ili zatajenja srca. Preporučuje se pažljivo praćenje serumskih koncentracija kalija u rizičnih bolesnika.

Litijum. Istovremeno se ne preporučuju litij i aprovel.

Stenoza aortnog i mitralnog zaliska, opstruktivna hipertrofična kardiomiopatija. Poput ostalih vazodilatatora, potrebno je koristiti lijek s krajnjim oprezom kod bolesnika sa stenozom aorte ili mitralnog zaliska, opstruktivnom hipertrofičnom kardiomiopatijom.

Primarni aldosteronizam. Pacijenti s primarnim aldosteronizmom obično ne reagiraju na antihipertenzivne lijekove koji djeluju inhibiraju renin-angiotenzin.Stoga se Aprovel ne preporučuje za liječenje takvih bolesnika.

Opće karakteristike. U bolesnika čiji vaskularni tonus i bubrežna funkcija uglavnom ovise o aktivnosti renin-angiotenzin-aldosterona (na primjer, u bolesnika s teškim kongestivnim zatajenjem srca ili s osnovnom bolešću bubrega, uključujući stenozu bubrežne arterije), liječenje ACE inhibitorima ili antagonistima angiotenzin-II receptora, koji utječu na ovaj sustav povezan je s akutnom hipotenzijom, azotemijom, oligurijom, a ponekad i akutnim zatajenjem bubrega. Kao i bilo koji antihipertenzivni agens, prekomjerno sniženje krvnog pritiska kod pacijenata sa ishemijskom kardiopatijom ili ishemijskom kardiovaskularnom bolešću može dovesti do infarkta miokarda ili moždanog udara. Poput inhibitora enzima koji pretvara angiotenzin, irbesartan i drugi antagonisti angiotenzina očito su manje učinkoviti u snižavanju krvnog tlaka kod predstavnika crne rase nego u predstavnika drugih rasa, vjerojatno zato što su uvjeti s niskim nivoom renina češći među populacijom bolesnika crne rase s hipertenzijom .

Kontraindicirana je upotreba lijeka za liječenje pacijenata s rijetkim nasljednim problemima - intolerancijom galaktoze, nedostatkom Lapp laktaze ili malapsorpcijom glukoze i galaktoze.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama

Učinak na sposobnost upravljanja vozilima i obavljanje radova za koje je potrebna veća pažnja nije proučen. Farmakokinetička svojstva irbesartana pokazuju da je malo vjerovatno da će utjecati na tu sposobnost.

Tijekom upravljanja vozilom ili rada sa strojevima, treba imati na umu da se tijekom liječenja mogu pojaviti vrtoglavica i umor.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika Aprovel je moćan, oralno aktivan, selektivni antagonist receptora angiotenzina II (tip AT 1). Vjeruje se da blokira sve fiziološki značajne efekte angiotenzina II posredovanog receptorom AT 1, bez obzira na izvor ili put sinteze angiotenzina II. Selektivni antagonistički učinak na receptore angiotenzina II (AT 1) dovodi do povećanja koncentracije renina i angiotenzina II u plazmi i do smanjenja koncentracije aldosterona u plazmi. Kada se koristi u preporučenim dozama, nivo kalija u serumu se ne mijenja značajno. Irbesartan ne suzbija ACE (kininaza II) - enzim koji stvara angiotenzin II, metabolizira bradikinin u tvorbu neaktivnih metabolita. Da bi pokazao svoj učinak, irbesartan ne zahtijeva metaboličku aktivaciju.

Klinička efikasnost u hipertenziji. Aprovel smanjuje krvni pritisak uz minimalnu promjenu brzine otkucaja srca. Smanjenje krvnog pritiska ako se uzima jednom dnevno ovisi o dozi, s tendencijom da dostigne plato u dozama većim od 300 mg. Doze od 150-300 mg, ako se uzimaju jednom dnevno, snižavaju krvni tlak izmjeren u položaju ležeći ili sjedeći na kraju akcije (to jest 24 sata nakon uzimanja lijeka) u prosjeku za 8-13 / 5-8 mm RT. Čl. (sistolički / dijastolički) više nego placebo.

Maksimalno smanjenje krvnog pritiska postiže se 3-6 sati nakon uzimanja lijeka, antihipertenzivni učinak traje 24 sata.

24 sata nakon uzimanja preporučenih doza smanjenje krvnog pritiska je 60-70% u odnosu na maksimalno smanjenje dijastoličkog i sistolnog krvnog pritiska. Uzimanje lijeka u dozi od 150 mg jednom dnevno daje efekat (uz najmanje djelovanje i prosječno 24 sata), sličan onome koji je postignut raspodjelom ove dnevne doze u dvije doze.

Antihipertenzivni efekat leka „Aprovel“ se manifestuje u roku od 1-2 nedelje, a najizraženiji efekat postiže se u 4-6 nedelja od početka lečenja. Antihipertenzivni učinak traje uz dugotrajno liječenje. Nakon prekida liječenja, krvni tlak se postepeno vraća u prvobitnu vrijednost. Sindrom povlačenja u obliku povećane hipertenzije nakon povlačenja lekova nije primećen.

Aprovel sa tiazidnim diureticima daje aditivni hipotenzivni efekat. Za bolesnike kod kojih sam irbesartan nije dao željeni učinak, istodobna primjena male doze hidroklorotiazida (12,5 mg) s irbesartanom jednom dnevno uzrokovala je veći pad krvnog tlaka za najmanje 7-10 / 3-6 mm Hg. Čl. (Sistolni / dijastolički) u usporedbi s placebom.

Učinkovitost lijeka "Aprovel" ne ovisi o dobi ili spolu. Pacijenti crne rase koji pate od hipertenzije imali su značajno slabiji odgovor na monoterapiju irbesartanom, kao i na druge lijekove koji utječu na renin-angiotenzinski sistem. U slučaju istodobne primjene irbesartana s hidroklorotiazidom u maloj dozi (na primjer, 12,5 mg dnevno), odgovor kod pacijenata crne rase dostigao je nivo reakcije kod pacijenata bijele rase. Nisu primijećene klinički značajne promjene u nivou mokraćne kiseline u serumu ili izlučivanje mokraćne kiseline u urinu.

U 318 djece i adolescenata u dobi od 6 do 16 godina koji su imali hipertenziju ili rizik od njezine pojave (dijabetes, prisustvo hipertenzivnih bolesnika u obitelji), proučavali su smanjenje krvnog tlaka nakon titriranih doza irbesartana - 0,5 mg / kg (niske), 1,5 mg / kg (prosječno) i 4,5 mg / kg (visoko) tokom tri tjedna. Na kraju trećeg tjedna minimalni sistolni krvni tlak u sjedećem položaju (SATSP) smanjio se sa početnog nivoa u prosjeku 11,7 mm RT. Čl. (Mala doza), 9,3 mm Hg. Čl. (Prosječna doza), 13,2 mmHg. Čl. (Velika doza). Nisu primijećene statistički značajne razlike između učinaka ovih doza. Prilagođena prosječna promjena minimalnog dijastoličkog krvnog pritiska u sjedećem položaju (DATSP) bila je: 3,8 mmHg. Čl. (Mala doza), 3,2 mmHg. Čl. (Prosječna doza), 5,6 mmHg. Čl. (Velika doza). Nakon dve nedelje, pacijenti su bili randomizirani na upotrebu aktivnog leka ili placeba. U bolesnika koji su primali placebo, SATSP i DATSP su porasli za 2,4 i 2,0 mm Hg. Art., A kod onih koji su koristili irbesartan u različitim dozama, odgovarajuće promjene su bile 0,1 i -0,3 mm RT. Čl.

Klinička efikasnost u bolesnika sa arterijskom hipertenzijom, bubrežnim bolestima i dijabetes melitusom II. Studija IDNT-a (irbesartan za dijabetičku nefropatiju) pokazala je da irbesartan usporava napredovanje oštećenja bubrega kod pacijenata sa kroničnim zatajivanjem bubrega i teškom proteinurijom.

IDNT je dvostruko slijepa, kontrolirana studija koja je uspoređivala morbiditet i smrtnost među pacijentima koji su primali aprovel, amlodipin i placebo. U njemu je sudjelovalo 1715 pacijenata s hipertenzijom i dijabetes melitusom II, kod kojih je proteinurija ≥ 900 mg / dan i nivo kreatinina u serumu u rasponu od 1,0–3,0 mg / dl. Proučavani su dugoročni efekti (u proseku 2,6 godina) efekata upotrebe leka „Aprovel“ - efekat na progresiju bubrežne bolesti i ukupnu smrtnost. Pacijenti su primali titrirane doze od 75 mg do 300 mg (održavajuća doza) Aprovela, 2,5 mg do 10 mg amlodipina ili placeba, ovisno o toleranciji. U svakoj skupini bolesnici su obično primali 2-4 antihipertenzivna lijeka (npr. Diuretike, beta blokatore, alfa blokatore) radi postizanja unaprijed zadanog cilja - krvnog tlaka na razini ≤ 135/85 mm Hg. Čl. ili smanjenja sistolnog pritiska za 10 mm RT. Čl., Ako je početna razina bila> 160 mm RT. Čl. Ciljna vrijednost krvnog tlaka postignuta je za 60% bolesnika u skupini koja je primala placebo, a za 76% i 78% u skupinama koje su primale irbesartan odnosno amlodipin. Irbesartan značajno smanjuje relativni rizik od primarne krajnje tačke, koji se kombinira sa udvostručenjem kreatinina u serumu, bolesti bubrega u završnom stadiju ili ukupnom smrtnošću. Otprilike 33% bolesnika postiglo je primarni kombinirani krajnji ishod u grupi s irbesartanom u usporedbi s 39% i 41% u skupinama placeba i amlodipina; smanjenje relativnog rizika od 20% u usporedbi s placebom (p = 0,024) i pad relativnog 23% rizik u usporedbi s amlodipinom (p = 0,006). Kada su analizirane pojedinačne komponente primarne krajnje točke, pokazalo se da nema učinka na ukupnu smrtnost, istovremeno, postojala je pozitivna tendencija smanjenja slučajeva završnog stadija bolesti bubrega i statistički značajno smanjenje broja slučajeva udvostručenjem serumskog kreatinina.

Procjena učinka liječenja provedena je u različitim podskupinama, raspoređena prema spolu, rasi, dobi, trajanju dijabetesa, početnom krvnom tlaku, koncentraciji kreatinina u serumu i brzini izlučivanja albumina. U podskupinama žena i predstavnika crne rase, koji su činili 32% i 26% cjelokupne ispitivane populacije, nije došlo do značajnog poboljšanja stanja bubrega, iako intervali povjerenja to nisu isključili. Ako govorimo o sekundarnoj krajnjoj točki - kardiovaskularnom događaju koji je završio (fatalno) ili nije završio (nefatalnom) smrću, tada nije bilo razlike između tri skupine u cjelokupnoj populaciji, iako je učestalost nefatalnog infarkta miokarda (MI) bila veća kod žena i manje kod muškaraca iz grupe irbesartana u poređenju s placebo skupinom. U usporedbi s skupinom amlodipina, incidencija nefatalnog infarkta miokarda i moždanog udara bila je veća kod žena iz grupe irbesartana, dok je broj bolničkih slučajeva zatajenja srca u cijeloj populaciji bio manji. Nije pronađeno uvjerljivo objašnjenje za takve rezultate kod žena.

Studija "Učinak irbesartana na mikroalbuminuriju kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa II i hipertenzijom" (IRMA 2) pokazala je da 300 mg irbesartana u bolesnika s mikroalbuminurijom usporava napredovanje do pojave očigledne proteinurije. IRMA 2 je dvostruko slijepa, placebo kontrolirana studija koja je procijenila smrtnost među 590 pacijenata sa šećernom bolešću tipa II sa mikroalbuminurijom (30-300 mg dnevno) i normalnom funkcijom bubrega (kreatinin u serumu ≤ 1,5 mg / dL kod muškaraca i 300 mg dnevno i povećanje SHEAS-a za najmanje 30% od početnog nivoa). Unaprijed određeni cilj bio je krvni tlak na razini ≤135 / 85 mmHg. Čl. Da bi se postigao taj cilj, po potrebi su dodani dodatni antihipertenzivi (osim ACE inhibitora, antagonista receptora angiotenzina II i blokatora dihidropiridina u kalcijevom kanalu). U svim grupama za liječenje, razina krvnog tlaka koju su postigli pacijenti bila je slična, ali u skupini koja je primala 300 mg irbesartana, manji broj ispitanika (5,2%) od onih koji su primali placebo (14,9%) ili 150 mg irbesartana dnevno (9,7%), dostigao krajnju točku - eksplicitnu proteinuriju. To ukazuje na 70% smanjenje relativnog rizika nakon visoke doze u poređenju s placebom (p = 0,0004). Istovremeno povećanje brzine glomerularne filtracije (GFR) tokom prva tri meseca lečenja nije primećeno. Usporavanje napredovanja do pojave klinički izražene proteinurije bilo je primjetno već nakon tri mjeseca, a taj je učinak trajao voz od dvije godine. Regresija na normoalbuminuriju (1 glasanje - ocjene

Sastav lijeka

Lijek se zasniva na irbesartanu. Ovo je njegova aktivna supstanca. Ostale komponente su prisutne u tabletama, uključujući:

  1. Magnezijum stearat,
  2. Silica
  3. Monohidrat laktoze.

Prije početka liječenja, pacijenti trebaju pažljivo pročitati cijeli sastav lijeka. Pogodan je samo za one ljude koji nisu alergični na njegove komponente. To može pomoći ljekar koji smatra preporučljivim preporučiti primjenu Aprovelove hipertenzije.

Obrazac za puštanje

Lijek pripada grupi antagonista receptora druge grupe angiotenzina. U prodaji ga možete naći u obliku tableta. S jedne strane, na njima je gravura. Ona prikazuje srca. Na naličju su brojevi 2872.

Postoje 2 vrste droge. Oni se međusobno razlikuju u doziranju aktivne tvari. 150 mg ove komponente je prisutno u nekim tabletama, a 300 mg u drugima. Zahvaljujući tome, liječnici uspijevaju odabrati optimalni tijek terapije za pacijenta, što će mu pomoći u suočavanju sa bolešću, ali neće izazvati nikakve komplikacije.

Lijek se proizvodi u različitim dozama.

Tokom trudnoće i dojenja

"Aprovel" 300 mg i 150 mg zabranjen je za upotrebu u lečenju hipertenzivnih žena koje imaju bebu. Ako je pacijentica ranije pila ovaj lijek, tada bi odmah trebala prestati uzimati ga nakon trudnoće.

Terapijska upotreba Aprovela ne može se nazvati poželjnom za žene koje doje. Odbijanje od nje pomoći će zaštiti njihove djece od razvoja bolesti do kojih aktivna supstanca lijeka može dovesti.

Pogledajte video: $80 Tattoo Vs. $875 Tattoo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar