Koja alkoholna pića mogu piti s dijabetesom tipa 2?

Bolest kao što je dijabetes zahtijeva od osobe da nadzire prehranu kroz cijeli život. Apsolutno sva hrana i pića biraju se prema glikemijskom indeksu (GI). A ako je slika izuzetno jasna s hranom, onda je s alkoholom sve mnogo složenije.

Mnogi se pacijenti pitaju - mogu li piti alkohol s dijabetesom tipa 2? Nemoguće je odgovoriti nedvosmisleno da ne ili ne. Doista, ako slijedite sve preporuke i ne kršite dopuštenu dozu, tada će rizik od komplikacija za tijelo biti minimalan. Ipak, prije namjere konzumirati alkoholno piće, najbolje je konzultirati se s endokrinologom.

U nastavku ćemo razmotriti definiciju GI, njegov utjecaj na tijelo dijabetičara i vrijednosti za svako alkoholno piće, date su i preporuke kada i kako bolje uzimati alkohol.

Glikemijski indeks alkohola

Vrijednost GI je digitalni pokazatelj učinka hrane ili pića na glukozu u krvi nakon što je progutamo. Prema tim podacima, liječnik sastavlja dijetalnu terapiju.

Kod dijabetesa tipa 2 dobro odabrana dijeta služi kao glavna terapija, a sa prvim tipom smanjuje rizik od hiperglikemije.

Niži je GI, niže su jedinice hljeba u hrani. Vrijedno je znati da čak i za svaki dozvoljeni proizvod postoji dnevna norma, koja ne smije biti veća od 200 grama. GI se takođe može povećati od konzistencije proizvoda. Ovo se odnosi na sokove i jela od pire-a.

GI je podijeljen u tri kategorije:

  • do 50 komada - nizak,
  • 50 - 70 PIECES - srednja,
  • od 70 jedinica i više - visoko.

Hrana sa niskim GI trebala bi biti glavni dio prehrane, ali hrana s prosječnim indikatorom je rijetka. Hrana sa visokim GI strogo je zabranjena, jer može izazvati nagli skok šećera u krvi i, kao rezultat, dodatnu dozu kratkog inzulina.

Baveći se GI-om, sada biste trebali odlučiti kakve alkoholna pića možete piti s dijabetesom, s obzirom na njihovu brzinu.

Dakle, moguće je piti takav alkohol kod dijabetesa:

  1. obogaćena desertna vina - 30 jedinica,
  2. suho bijelo vino - 44 kom.,
  3. suho crno vino - 44 kom.,
  4. desertno vino - 30 kom.,
  5. pivo - 100 kom.,
  6. suhi šampanjac - 50 komada,
  7. vodka - 0 komada.

Ovi niski pokazatelji GI u alkoholnim pićima ne ukazuju na njihovu neškodljivost kod dijabetesa.

Pijenje prvenstveno utiče na metabolizam jetre, što može dati podsticaj razvoju hipoglikemije.

Alkohol i dozvoljena pića

Pijenjem alkohola, alkohol se prilično brzo apsorbira u krv, nakon nekoliko minuta vidljiva je njegova koncentracija u krvi. Alkohol prvenstveno utječe na jetru, uslijed čega usporava opskrba glukozom u krvi, jer je jetra "zauzeta" borbom protiv alkohola, što doživljava kao otrov.

Ako je pacijent ovisan o insulinu, tada morate prije konzumiranja alkohola zaustaviti ili smanjiti dozu inzulina, kako ne biste izazvali hipoglikemiju. Alkoholna pića s dijabetesom su također opasna jer mogu izazvati odgođeno smanjenje šećera u krvi. Da biste izbjegli negativne posljedice, potrebno je pratiti nivo šećera glukometrom svaka dva sata, čak i noću.

Odgođena hipoglikemija može izazvati moždani udar, srčani udar i nanijeti nepopravljivu štetu kardiovaskularnom sistemu u cjelini. Osoba koja pije alkohol trebala bi unaprijed upozoriti rodbinu na takvu odluku, kako bi u slučaju hipoglikemije mogla pružiti pomoć, a ne smatrati je banalnom intoksikacijom.

Sledeći alkohol se ne preporučuje kod dijabetesa:

Ovakva pića brzo povećavaju šećer u krvi, te nakon kratkog vremena blokiraju jetrene enzime iz metabolizma glikogena u glukozu. Ispada da sa početkom pijenja alkohola šećer u krvi raste, a zatim počinje naglo padati.

U maloj količini možete piti:

  1. suho crno vino
  2. suho bijelo vino
  3. desertna vina.

U slučaju dijabetesa ovisnog o inzulinu, potrebno je unaprijed prilagoditi dozu produženog inzulina i kontrolirati razinu glukoze u krvi pomoću glukometra.

Pravila za piće

Dugo se vjerovalo da uz pomoć alkohola možete sniziti, pa čak i liječiti visoki šećer u krvi. Sve je to zbog činjenice da alkohol sam ometa normalnu funkciju jetre, čiji enzimi ne mogu osloboditi glukozu. Uz ovu pozadinu, ispada da pad šećera u krvi pada.

Ali ovako malo poboljšanje prijeti pacijentu s hipoglikemijom, uključujući i odgođenu. Sve to usložnjava izračunavanje doze inzulina, i produženog i kratkotrajnog. Uz sve to, alkohol se smatra visokokaloričnim pićem i izaziva nečiji glad. Redovita upotreba alkohola može, prema svemu navedenom, izazvati gojaznost.

Postoje određena pravila i zabrane, čije poštivanje će pomoći dijabetičaru da značajno smanji rizik od konzumiranja alkohola:

  • jak i gaziran alkohol je zabranjen,
  • ne biste trebali piti odvojeno od obroka i na prazan stomak,
  • alkoholna pića se ne računaju prema shemi jedinice za hljeb,
  • potrebno je napraviti užinu sa sporo probavljivim ugljikohidratima - raženi hljeb, pilaf s smeđom rižom itd.,
  • dan prije konzumiranja alkohola i neposredno tokom toga, ne uzimajte metformin, kao i akarbozu,
  • svaka dva sata za praćenje šećera u krvi,
  • ako je prekoračena dozvoljena norma alkohola, tada biste trebali napustiti večernju injekciju inzulina,
  • isključiti aktivnu fizičku aktivnost na dan unosa alkohola,
  • rođake treba unaprijed upozoriti na njihovu namjeru da piju alkohol, kako bi, u slučaju komplikacija, mogli pružiti prvu pomoć.

Na endokrinologu je da odluči može li se piti alkohol i u kojim dozama, s obzirom na težinu ljudske bolesti. Naravno, niko ne može dozvoliti ili zabraniti upotrebu alkoholnog dijabetesa, on mora lično procijeniti štetu od utjecaja alkohola na organizam u cjelini.

Treba biti svjestan da je alkohol za dijabetičare podijeljen u dvije kategorije. Prva uključuje žestoka pića - rum, konjak, votku. Dozvoljena doza ne veća od 100 ml. U drugu grupu spadaju vina, šampanjac, likere, njihova dnevna doza i do 300 ml.

Preporuke dijabetesne tablice

Bez obzira na unos alkohola, hranu za dijabetes treba odabrati prema glikemijskom pokazatelju. U slučaju alkoholnih pića, trebali biste jesti snack sa sporo probavljivim ugljikohidratima - raženi hljeb, pilaf s smeđom rižom, složeno prilog i mesna jela. Općenito, takvi se ugljikohidrati najbolje konzumiraju ujutro, kada je tjelesna aktivnost osobe na vrhuncu.

Pacijentova dnevna prehrana treba da uključuje voće, povrće i životinjske proizvode. Masna, brašno i slatka hrana isključeni su iz jelovnika. Proizvodi od brašna dopušteni su na jelovniku, samo ih treba kuhati s raženim ili zobenim brašnom.

Ne treba zaboraviti ni najmanju stopu unosa tekućine, a to je 2 litre. Možete izračunati svoju pojedinačnu potrebu, a na 1 kalorijski pojeden račun uđe 1 ml tečnosti.

Dijabetičari se mogu piti:

  1. zeleni i crni čaj
  2. zelena kafa
  3. sok od rajčice (ne više od 200 ml dnevno),
  4. radič
  5. pripremite razne dekocije, na primjer, skuvajte kožu mandarina.

Ovaj napitak oduševit će pacijenta ne samo ugodnim ukusom, nego će imati i blagotvoran učinak na nervni sistem, kao i povećati otpornost tijela na infekcije raznih etiologija.

Voćni sokovi za dijabetes su kontraindicirani, čak i ako se prave od voća s niskim GI. Takvo piće može izazvati hiperglikemiju. Njihova prisutnost u ishrani dopuštena je samo povremeno, ne više od 70 ml, razblaženih vodom, a zatim volumen od 200 ml.

Postoje i pravila za termičku obradu posuđa. Sva prehrana protiv dijabetesa priprema se s minimalnim biljnim uljem. Dopuštena je sljedeća termička obrada:

  • ugasiti
  • kuhati
  • za par
  • u mikrotalasnoj
  • na roštilju
  • u rerni
  • u sporom šporetu, s izuzetkom načina "prženja".

Pridržavanje svih gore navedenih pravila garantiraju pacijentu kontrolu razine šećera u krvi u granicama normale.

Video u ovom članku nastavlja temu dijabetesa i alkohola.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar