PP šarlota - 10 dijeta i niskokaloričnih recepata

Klasični recept za jabučnu šarlotu posuđen je iz engleskih kuharica. Moderni recept za pita od jabuka malo se razlikuje od izvornog izvora. U početku su peciva izgledala kao prozračni puding od jabuke, prelivena vrhom raznim slatkim umacima. Na primjer, u Njemačkoj se šarlota pekla od običnog hljeba s dodatkom voćne mase i vrhnja. Takav recept i dalje postoji i uživa određenu popularnost. S vremenom su se sve pite od jabuka na biskvitnom tijestu počele nazivati ​​šarlota.

Danas kulinarski stručnjaci pojednostavljuju recept u najvećoj mogućoj mjeri. Postao je pristupačniji, ali zbog kaloričnog sadržaja neke su domaćice prisiljene da se suzdrže od takvog pečenja. Tada su inventivni slastičari ponudili nekoliko opcija za dijetalnu pripremu šarlote, zamijenivši neke od sastojaka.

Šarlota bez šećera: smanjite kalorije

Ako koristite kalkulator kalorija, lako je otkriti da 100 grama slatkog deserta sadrži 200 kcal. Da biste smanjili kalorijski sadržaj bilo kojeg proizvoda od brašna, morate brze ugljikohidrate (šećer, brašno) zamijeniti s više "mirnih". Na primjer, med i stevija su dobar pandan šećeru. Ovi sastojci dopušteni su čak i dijabetičarima. Osušeno voće takođe može dati dodatnu slatkoću. Šarlota bez šećera s jabukama, kruškama i sušenim voćem izgledat će ne manje atraktivno.

Smanjite broj žumanaca

Zatim razmislite o sastojku kao što je jaje. Prema receptu za tortu, potrebno im je 5-7 komada, sa stanovišta dijetetike ovo je prilično veliko poprsje. Ali pronađen je izlaz. U recept možete dodati samo proteine, a tada će se sadržaj kalorija znatno smanjiti, a biskvit će i dalje dobro rasti.

Možete smanjiti broj jaja uz pomoć praška za pecivo ili sode, ugasjene limunovim sokom. Takvi sastojci će pružiti dobru visinu keksa.

Brzi ugljikohidrati zamijenjeni vlaknima

Charlotte bez šećera i žumanjka je vrlo stvarna stvar. Ali šta je sa brašnom? Gotovo je glavni sastojak jela. Iskustvo pokazuje da ga je takođe moguće zameniti. Na primjer, tako da šarlota sa medom i jabukama bez šećera ne izgubi ukus, pšenično brašno možete zamijeniti rižom ili heljdom. Primjena ovsene kaše će također biti prikladna. Pšenično brašno nije potrebno u potpunosti isključiti, dio njega možete zamijeniti zdravom hranom bogatom vlaknima i vitaminima.

Neke zamjene i izuzeci

Maslac iz recepta se može u potpunosti isključiti. Nitko neće primijetiti nepostojanje takvog proizvoda. U desert se mogu dodati fermentirani mliječni proizvodi poput kefira. Za podmazivanje plijesni, poželjno je koristiti biljno ulje i površinu velikodušno isprati kašikom. Kad radite u kuhinji, mašta i zdrav razum vrlo su korisni. Uz pomoć takvih kvaliteta svaka će, pa čak i neiskusna, ljubavnica dobiti šarlotu s jabukama bez šećera, čiji će recept zatražiti zahvalni gosti.

Tajne veličanstvenog dijetalnog keksa

Glavni pokazatelj kvalitetne šarlote je dobro samljeveni, visoki biskvit. Da bi se postigao savršen rezultat, sastojci se moraju miješati u određenom slijedu. S obzirom da su neki proizvodi zamijenjeni niskokaloričnim, tehnologija kuhanja bit će sljedeća. Najprije treba odvojiti žumance od proteina. Svako to uradi najbolje što može. Preporučuje se vađenje jaja iz frižidera jer se ohlađeni protein bolje biče. Naš recept se zove „Charlotte bez šećera“, ali slatkoća bi i dalje trebala biti u desertu, zato hrabro kombinirajte protein s medom i počnite lukati maksimalnom brzinom najmanje 10 minuta.

Sljedeće možemo dodati samo zamjenu za pšenično brašno. To se vrši pažljivo kako vjeverice ne bi izgubile svoj veličanstveni izgled. Brašno pomešajte kašikom, mikser mi više neće dobro doći. Rezultat bi trebala biti masa slična gustom tijestu za palačinke.

  • bjelanjka - 5-6 komada,
  • integralno brašno (zob, heljda, pirinač) - jedna čaša,
  • med ili bilo koji drugi prirodni nadomjestak šećera - 1 šalica.

Priprema punjenja dijetalnim voćem

Kao što znate, voće takođe ima različite kalorije. Šarlota bez šećera biće najkorisnija ako koristite jabuke kiselih sorti kao nadjev. Za to je idealna sorta Antonovka. Takvo voće ima prilično gustu strukturu i u gotovoj pita izgleda estetski ugodno.

Kruške se mogu koristiti i u desertu, ali prvo ih treba potamniti u tavi. To se odnosi na čvrste zelene sorte.

Da biste koristili sušeno voće kao nadjev, potrebno ih je unaprijed pripremiti. Dobro oprano voće preliti je kipućom vodom i ostaviti dok se voda potpuno ne ohladi. Potom se plodovi polože na ručnik i uklone suvišna vlaga. Ako se to ne učini, dno torte će biti previše mokro i neće se pravilno peći.

Ne možete koristiti voće sa sjemenkama i nježno meso u obliku punjenja. Također vrijedi podsjetiti da se prilikom pripreme jabuka i krušaka treba oguliti oguliti. Tako da pripremljeno voće ne potamni, čekajući da se prolije, može se potopiti u blago zasoljenu vodu i osušiti ručnikom prije polaganja.

Pripremljeno testo izlijte na jabuke i suho voće položeno u kalup i pecite na temperaturi od 200 stepeni 20 minuta.

Šarlota sa medom bez šećera

Kao što znate, med se najsigurnije apsorbira u tijelu i u prehrani mu je dozvoljen određeni omjer. Također biste trebali znati da tijekom toplinske obrade ovaj proizvod mijenja svojstva i djelomično gubi korist. Stoga se šećer mora pažljivo zamijeniti medom. U recept možete dodati steviju ili fruktozu.

Pita sa jabukama bez šećera na kefiru

Ispada da je vrlo ukusna kefirna šarlota bez šećera. Proizvodi od kiselog mleka se dodaju da malo razblaže grubo vlakno od heljde ili zobene kaše. Učinite to dok ručno umiješate brašno. Prema klasičnom receptu za dezert, trebate 100 ml kefira. Ovaj sastojak dodaje suptilan kremast okus kolaču i djelomično djeluje kao ulje.

Dijetalnu šarlotu možete kuhati i sa sirom. Ovaj će proizvod djelomično zamijeniti brašno. Naravno, sir će biti malo masti. Takav se sastojak dodaje u tijesto za vrijeme ručnog miješanja brašna. Svaka domaćica određuje dozu prema svom ukusu.

Sada znate kako se pravi šarlota bez šećera. Recept za ovaj desert je u članku.

Šta to razlikuje redoviti recept od dijeta?

  • Prvo, to je pravo brašno. Nutricionisti i nutricionisti već dugo savjetuju da se odriče uobičajene pšenice i da je zamijeni s zdravijom cjelovitom žitom. Šta će mu dati? Primat ćete mnogo više korisnih tvari i vitamina, a također, što je izuzetno važno, u svoju prehranu unesite vlakna koja moraju biti prisutna u ishrani ako ste na dijeti. Cjelovito brašno nije podvrgnuto tako moćnoj obradi kao pšenica i zadržava sva svoja jedinstvena svojstva. Neki recepti omogućavaju miješanje raznih sorti. Tako možete uzeti pola pšenice i dodati pola brašna od cijelog zrna, od ovog će se vaš recept samo poboljšati i dobit ćete pravo pp tijesto. Obratite pažnju na raženo brašno, heljdu, zobene pahuljice i laneno sjeme. Posljednja klasa brašna je idealna ako trebate dodati više proteina u svoju prehranu.
  • Recept za šarlotu ne sadrži šećer. Morat ćete pripremiti slatko jelo, ali koristiti samo prirodna zaslađivača. Zapamtite da 100 grama šećera sadrži čak 400 kalorija, pa se svako jelo koje koristi ovaj proizvod ne može smatrati dijetom. Opremite se prirodnim zaslađivačima - stevija ili agavin sirup savršen je. Kalorični sadržaj obične šarlote iznosi oko 250 kalorija na 100 grama, a isključujući šećer, kalorije možete smanjiti na 120-150 kalorija! Slažete se da je to značajna razlika.
  • Glavni sastojak ove pita je jabuka. Ovo voće možete sigurno uključiti u vašu prehranu tokom gubitka kilograma, jer 100 grama jabuka sadrži samo oko 50 kalorija. Ogroman plus jabuka je to što je pored mase vitamina, ovo voće idealan izvor vlakana. Istina, većina se nalazi u oguliti, pa ako želite, jabuke ne možete oguliti od oguliti, to će vašu tortu samo učiniti dijetalnijom. Ali, ako su vam umorne jabuke, uvijek ih možete zamijeniti rabarbarom (okus će biti jednako slatko-kiseli) ili bilo kojom bobicom, kruškama, breskvama ili marelicama.

Kao što vidite, ovaj recept uvijek ima mjesto za vaše eksperimente i sami možete odabrati sastojke i osnovu za ovo jelo.

Da li je moguće ispeći slatki kolač bez šećera i brašna?

To je sasvim moguće učiniti. Brašno možete zamijeniti zobenom kašom, kasikom ili sirom. A šećer je zaslađivač: med, melasa, agavin nektar, stevija, javorov sirup.

Ako patite od dijabetesa i nemate vještine za rad s pečenjem, započnite s dijetalnom šarlotom s jabukama. Bit će ne samo ukusan, nego i niskokaloričan i zdrav.

Kalorija i BJU klasični recept za šarlotu u odnosu na dijetu

Da biste shvatili razliku, trebate uporediti približni broj kalorija i BJU redovnu šarlotu i prehranu u obliku tablice.

Charlotte classic

Naziv proizvodaTežina / gramProtein / gramMasnoća / GramUgljikohidrati / gramiKalorije / poziv
Šećer u prahu140139.72523.60
Pšenično brašno (premium)12512.881.3886.13417.50
Pileća jaja150 (3 komada)19.0516.351.05235.50
Jabuke2501124.5117.5
Zajedno32.9318.73251.41294.4

Dijeta Charlotte

Naziv proizvodaTežina / gramProtein / gramMasnoća / GramUgljikohidrati / gramiKalorije / poziv
Dušo63 (3 žlice)0.545.4183.3
Zobena kaša15017.8510.80103.95549.00
Pileća jaja100 (2 kom.)12.7010.900.70157.00
Jabuke2501124.5117.5
Zajedno31.5522.7174.551006.8

Tabela pokazuje da je druga opcija manje kalorična i lagana.

5 recepata za šarlotu u rerni

Charlotte se obično peče u rerni. Ovo je stara i provjerena metoda, poznata svim domaćicama. Postoje tona recepata.

Ako ste na dijeti ili imate dijabetes, onda će ovaj recept biti relevantan za vas. Recept sadrži zdrave sastojke koji imaju malo kalorija.

Za kuhanje trebat će vam:

  • 150 g pšeničnog brašna (premium),
  • 3-4 kašike zobene kaše,
  • 2 pileća proteina + 1 celo jaje (sa žumancem),
  • 0,5 tsp soda
  • 2-3 kašike meda
  • sol po ukusu
  • 0,5 šalica kefira,
  • 4-6 jabuka
  • limunov sok s pola limuna.

Način kuhanja:

  1. Umutite jaja. Treba dobiti homogenu masu.
  2. Ako je med gust, rastopite ga. Nakon što se sjedinjuju s tučenim jajetom.
  3. Bjelanjke istucite s dva jaja odvojeno. Preduvjet je dobiti gustu pjenu. Ako se bjelanjke dugo tope, dodajte im malo soli.
  4. Nakon što kombinirate jaje s medom i vjeverice.
  5. Sve vrijeme miješajte i postepeno dodajte brašno u sastav.
  6. Dodajte zobene kaše.
  7. Ulijte sodu u kefir, promiješajte.
  8. Ulijte kefir u ukupnu masu.
  9. Ako se tijesto temeljito miješa i u njemu se ne vide grudice, onda ga možete sipati u namazan oblik.
  10. Jabuke operite i narežite na kriške. Limunov sok spriječit će njihovo tamnjenje. Njome prelijte kriške voća. Gotove jabuke nasumično stavite na testo.
  11. Unaprijed uključite pećnicu da se zagrije.
  12. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Stavite na stol u toplom obliku, tada će torta imati nezaboravan ukus.

Sa Herkulom

Charlotte s Herculesom bit će niskokalorična. Ako ste umorni od klasičnog recepta, želite raznolikost, onda je ovo što vam treba.

Trebat će vam:

  • 4 kom pileći jaje protein
  • 200 g zobene kaše,
  • 4-5 jabuka
  • 1 kašika. l bez brda brašna
  • 140 g granuliranog šećera
  • soda - na vrhu noža,
  • prstohvat soli
  • pod od čokolade (neobavezno),
  • 4-5 oraha (neobavezno),
  • 1,5 tbsp. l drobtine.

Način kuhanja:

  1. Bjelanjke odvojite od žumanaca. Umutite bjelanjke dok se ne pjene.
  2. Polako ubrizgajte šećer u prahu.
  3. Dodajte sol, soda.
  4. Izlijte zobene kaše i izmešajte.
  5. Kalup namažite maslacem, ravnomjerno obložite krušnim mrvicama.
  6. Jabuke operite, narežite na kockice ili kriške. Pospite brašnom. Stavite na dno.
  7. Sipati masu po vrhu.
  8. Zagrijte rernu. Zatim stavite obrazac s tijestom i pričekajte pola sata. Optimalna temperatura pečenja je 180 stepeni.

Da biste poboljšali ukus i ljepotu, na vrh stavite šarlotu sa zdrobljenom čokoladom i orasima.

Ako želite zamijeniti brašno i imate kašu, onda je ovo dobar izbor.

Trebat će vam:

  • 5 jabuka
  • 3-4 jaja
  • 150-200 g šećera,
  • 150 g brašna
  • 2-3 kašike. l pavlaka
  • 150 g kaše
  • 5 g praška za pecivo
  • sol i soda na vrhu noža,
  • vreća vanilin
  • oguliti i sok od limuna.

Način kuhanja:

  1. Za pripremu jela ogulite jabuke, isecite na kriške, prelijte sokom od limuna.
  2. Uključite rernu i zagrejte na 180 stepeni.
  3. Pekač namažite maslacem, pospite brašnom.
  4. Na dno stavite jabuke.
  5. Umutite jaja, dodajte pavlaku.
  6. U zasebnoj zdjeli pomiješajte kašu, brašno, sodu, sol, prašak za pecivo.
  7. Kombinirajte jaja i miješane sastojke.
  8. Sipajte testo u jabuke.
  9. Pecite oko 40 minuta.

Nakon hlađenja, desert pospite šećerom u prahu i orasima.

Dijeta Charlotte s jabukama i sirom

Ovo slatko jelo savršeno je za laganu večeru ili doručak, za odrasle i djecu.

Trebat će vam:

  • 0,5 kg skute,
  • 2 kašike kašike dušo
  • 2-3 jaja
  • 1 vanilin
  • 1 prašak za pecivo
  • malo cimeta
  • limunska korica,
  • 2-3 jabuke.

Način kuhanja:

  1. Umutite jaja i pomešajte sir.
  2. Unesite med, brašno.
  3. Dodajte koru, cimet, prašak za pecivo i vaniliju.
  4. Pekač obrišite uljem, pospite brašnom.
  5. Ulijte testo.
  6. Unaprijed stavite isječene jabuke.
  7. Stavite u rernu na pola sata.

Sa sastojcima možete testirati svaki put. Dodajte nešto novo ili uklonite postojeće komponente.

Dijeta niske kalorijske šarlote sa kukuruznom brašnom

Još jedan recept sa zanimljivim sastavom. Postoji kukuruzna brašna.

Uzmi:

  • 5 jabuka
  • 300 g kukuruzne brašna
  • 130 g vode
  • soda na vrhu noža,
  • 0,5 tsp sirće
  • 1 jaje

Način kuhanja:

  1. Kukuruznu mrvicu samljeti.
  2. Sjedinite jaje sa brašnom i izmešajte. Dodajte vodu po potrebi.
  3. Jabuke isperite vodom, isjecite na kriške.
  4. Na lim za pečenje stavite poseban papir, jabuke na vrh.
  5. U zasebnoj posudi pomiješajte soda i sirće. Tokom šištanja, pomešajte sastav sa testom.
  6. Sipajte testo preko jabuka.
  7. Stavite formu s tijestom u rernu. Zagrejte ga na 170-180 stepeni.
  8. Pecite tortu 25-35 minuta.

Koristite toplo ili hladno.

S breskvama u laganoj šerpi

Jabuke možete zamijeniti breskvama. Zimi su pogodne konzerve. Ljeti svježe. Ako nemate pećnicu, ali imate spor štednjak, poslužite se.

Uzmi:

  • 4-5 jaja
  • 200 g šećera za glazuru
  • 200 g brašna
  • 3-4 breskve
  • vanilin.

Način kuhanja:

  1. Uzmi jaje. Odvojite žumance i vjeverice.
  2. Umutite bjelanjke dok se ne pjene.
  3. Žumance izmutite sa šećerom u prahu i vanilijom.
  4. Sjediniti sa vevericama, prekriti brašnom, promešati.
  5. Obrišite posudu za multi-kuhalo uljem.
  6. Ulijte testo.
  7. Stavite narezane breskve.
  8. Odaberite mod "Pečenje". Trebat će vam oko 50-70 minuta da pripremite jelo.

Ako nema više kuhala, pecite u rerni.

Recept za šarlotu i kupus: jednostavan i ukusan

Ako mislite da je to jelo uvijek slatko, onda se varate! Uz pomoć običnog bijelog kupusa, možete dobiti savršenu niskokaloričnu pitu, koja će biti ne samo ukusna, već i zdrava.

  • 500 grama kupusa. Da bi jelo postalo nježnije, najbolje je koristiti mladi kupus.Ali ako nemate, samo skuhajte obični kupus. Ispecite, kao i obično, u manje komade i malo popržite u tavi na maslacu. Za promjenu možete dodati nekoliko gljiva, pustiće sok i nadjev će biti sočan.
  • 100 grama brašna. Koristićemo integralno i pšenično brašno. Pomiješajte ih u jednakim omjerima.
  • 3 jaja. Umutite ih zajedno sa šećerom, solju i ostalim začinima po ukusu.
  • prašak za pecivo. Obavezno dodajte 1,5 kašike.
  • Kako bi jelo imalo izražen ukus, dodajte 1 kašiku šećera.
  • Sol i papar po ukusu.

U dobro izmućenu jajnu masu dodajte brašno i sve ponovo promiješajte. Tu dodamo brašno svom punjenju. Sve oblikujemo u oblik (ne zaboravite da ga pokrijete pergamentom) i pošaljemo u pećnicu na 40 minuta.

Značajke izrade šarlote

Charlotte za pacijente s dijabetesom priprema se prema tradicionalnom receptu, ali ne dodaje se šećer, a glavni sastojak jela su jabuke. Najbolje je odabrati nezaslađeno voće koje raste na našem području. Nutricionisti obično preporučuju uzimanje jabuka žute ili zelene boje, one imaju najmanje šećera i najviše minerala, vitamina i voćnih kiselina.

Za pripremu deserta možete koristiti pećnicu ili spor štednjak. Ako pacijent ima dijabetes tipa 2, koji povećava tjelesnu težinu, treba mu koristiti zobene mekinje umjesto brašna, one se prethodno usitne u mlincu za kafu.

Nakon što pojedete komad šarlote, ne boli izmjeriti pokazatelje glikemije, ukoliko oni ostanu u granicama normale, desert se bez straha može uključiti u dijetu pacijenta. Kad se primijete fluktuacije parametara, potrebno je napustiti jelo i zamijeniti ga nečim više laganim i dijetalnim.

Štetno je da dijabetičari jedu pšenično brašno, zato ga treba koristiti raži, ima niži glikemijski indeks. Nije zabranjeno miješati ove vrste brašna, te dodavati u tijesto nemasni jogurt, bobice, skute ili drugo voće koje nije prihvatljivo za hiperglikemiju.

Tradicionalni recept za dijabetičke šarlote

Kao što je rečeno, recept za pravljenje šarlota za pacijenta s dijabetesom ne razlikuje se baš od klasičnog recepta, jedina je razlika odbijanje šećera. Šta može zamijeniti šećer u šarloti? To može biti med ili zaslađivač, šarlota sa medom umjesto šećera nije ništa gora.

Uzimaju se takvi sastojci: čaša brašna, trećina čaše ksilitola, 4 pileća jaja, 4 jabuke, 50 g putera. Prvo se jaja isperu toplom vodom, zatim izmiješaju sa nadomjestkom šećera i tuče mikserom dok se ne dobije gusta pjena.

Nakon čega je potrebno pažljivo uvesti prosijano brašno, ono ne bi trebalo postavljati pjenu. Zatim se jabuke ogrube, koštice, režu na kriške, namažu u dubokom obliku s debelim zidovima, namažu uljem.

Tijesto se izlije na jabuke, oblik se stavi u rernu na 40 minuta, temperatura je oko 200 stepeni. Spremnost jela provjerava se drvenim ražnjićem, čačkalicom ili običnom šibicom.

Ako koru pita pitate nabodavanjem, a na njemu nema tragova tijesta, onda je desert potpuno spreman. Kad se ohladi, jelo se poslužuje za stolom.

Šarlota sa mekinjama, raženo brašno

Dijabetičarima koji žele smršavjeti preporučuje se korištenje zobenih mekinja umjesto brašna da bi se smanjio sadržaj kalorija u šarloti. Za recept treba pripremiti 5 kašika mekinja, 150 ml nemasnog jogurta ili kisele pavlake, 3 jaja, prstohvat cimeta u prahu, 3 srednje jake kisele jabuke, 100 g nadomjestka šećera. Možete koristiti ekstrakt stevije (med biljke).

Mekinje se pomiješaju sa zaslađivačem i dodaju jogurtu, zatim se jaja temeljito razbiju pa se uvaljaju i u tijesto. Jabuke su oguljene, narezane na divne kriške, a na vrhu posipane cimetom.

Za kuhanje je bolje uzeti odvojivi oblik, obložiti ga pergament papirom ili poseban oblik silikona. Sjeckane jabuke stavljaju se u posudu, prelivaju tijestom, stavljaju u rernu na oko 30-40 minuta. Desert se mora jesti nakon hlađenja.

Budući da je glikemijski indeks raženog brašna nešto niži od pšeničnog brašna, indicirano je za upotrebu kod šećerne bolesti. Ali najbolje je ne proizvod u potpunosti zamijeniti, nego miješati obje vrste brašna u jednakim omjerima, to će desert spasiti od beznačajne gorčine i učiniti ga zdravijim.

Za jelo uzmite:

  • pola čaše raženog i bijelog brašna,
  • 3 pileća jaja
  • 100 g rafiniranog nadomjestka šećera,
  • 4 zrele jabuke.

Kao i u prethodnom receptu, jaja se miješaju sa zaslađivačem, tuku se šlagom ili mikserom 5 minuta, dok se ne dobije gusta i postojana pjena.

Rezultirajućoj masi dodaje se prosijano brašno, a jabuke su oguljene i narezane na kockice. Na dnu namazanog oblika rasporedite plodove, prelijte ih tijestom, stavite u rernu da se peku.

Možete dodati malo kruške ili drugog voća jabukama koje nisu zabranjene kod dijabetesa. Neke bobice, poput brusnica, također su idealne.

Recept za kuhanje

Pita sa jabukama možete pripremiti ne samo u rerni, već i u sporom šporetu. Za kuhanje zamenite brašno ovsenom brašnom, umesto šećera uzmite steviju. Sastojci za jelo: 10 velikih kašika žitarica, 5 tableta stevije, 70 g brašna, 3 bjelanjka, 4 jabuke nezaslađenih sorti.

Za početak, protein se odvoji od žumanjka, pomiješa se sa zaslađivačem, snažno umutite vilicom ili mikserom. Jabuke se ogrube, iseču na kriške, zajedno sa zobene kaše, dodaju tučenim proteinima i lagano izmešaju.

Tako da šarlota ne gori i ne lepi za posudu, kalup je namazan uljem, sipa se proteinsko-voćna smeša, stavlja u režim Pečenje. Vrijeme kuhanja u ovom se slučaju postavlja automatski, obično 45-50 minuta.

Skuva Charlotte

Tijekom pripreme pite, pacijenti s dijabetesom uopće ne smiju koristiti sintetički zaslađivač, svidjet će im se desert s jabukama i skuta. Ima odličan ukus, nedostatak šećera u njemu uopće nije uočljiv. Za jelo uzimaju proizvode: 0,5 šalica brašna, čaša nemasnog prirodnog sira, 4 jabuke, par jaja, 100 g putera, 0,5 šalica kefira bez masti.

Kuvanje počinje ljuštenjem jabuka, narežu se na kockice, lagano prže u tavi, toplotna obrada ne smije premašiti 5 minuta. Preostale sastojke pomešajte, formirajte testo.

Jabuke se prebace u kalup, preliju tijestom, stave u rernu na 200 stepeni na pola sata. Gotovo jelo ostaviti u kalupu dok se potpuno ne ohladi, u protivnom kolač se može pokvariti i izgubiti izgled.

Kao što vidite, recepti promijenjeni za dijabetičace pomažu u diverzifikaciji prehrane i ne štete tijelu, ne izazivaju povećanje šećera u krvi. Ako se pridržavate recepta i uklonite zamjenjivi štetni proizvod, dobit ćete potpuno dijetalno i nevjerovatno ukusno jelo, sigurno i zdravo. No, čak i upotreba takve hrane uključuje umjerenost, jer u protivnom nema potrebe govoriti o koristima za pacijenta.

Korisna i štetna svojstva zaslađivača raspravljaju se u videu u ovom članku.

Recepti šarlote bez šećera za dijabetičare

U prehrani dijabetičara preporučuje se isključivanje slastica i peciva, jer ova jela sadrže veliku količinu šećera.

Zamjenom namirnica koje sadrže visoku razinu ugljikohidrata s dijetnom, možete pripremiti ukusan i siguran desert koji ne šteti zdravlju osobe koja boluje od dijabetesa.

U receptima za dijetu moraju se poštovati određena pravila, ali općenito se tehnologija njihove pripreme ne razlikuje od uobičajene.

Sigurna hrana za dijabetes Charlotte

Charlotte je pita od jabuke koja se priprema jednostavno i brzo, a uz poštivanje određenih pravila prilikom izbora hrane, može se koristiti u prehrani dijabetičara. Ova peciva priprema se prema tradicionalnom receptu, ali bez upotrebe čistog šećera.

Ključne preporuke za pečenje dijabetičara:

  1. Brašno. Preporučljivo je kuhati koristeći raženo brašno, zobene pahuljice, heljdu, možete dodati pšenične ili zobene mekinje ili umiješati nekoliko sorti brašna. Bijelo brašno najvišeg stupnja nije dozvoljeno dodavati u tijesto.
  2. Šećer. Zaslađivači se unose u tijesto ili punjenje - fruktoza, stevija, ksilitol, sorbitol, med je dozvoljen u ograničenim količinama. Prirodni šećer je strogo zabranjen.
  3. Jaja. Maksimalni broj jaja u testu nije veći od dva komada, opcija je jedno jaje i dva proteina.
  4. Masti. Maslac je isključen, zamjenjuje ga mješavinom niskokaloričnih biljnih masti.
  5. Punjenje. Jabuke su odabrane kisele sorte, uglavnom zelene, koje sadrže minimalnu količinu glukoze. Osim jabuka možete koristiti višnje, kruške ili šljive.

Treba imati na umu da čak i kada koristite proizvode odobrene za dijabetičare, količina pojedenog kolača treba biti umjerena. Nakon jela jelo potrebno je izvršiti kontrolno mjerenje nivoa glukoze u krvi, ukoliko pokazatelji ne prelaze normu, tada se jelo može dodati u ishranu.

Dijabetički recepti

Voćne pite kuhajte u rerni ili sporom kuhaču, ako ima način pečenja.

Poznato je nekoliko sorti recepata za šarlotu bez šećera. Oni se mogu razlikovati u korištenju brašna različitih žitarica ili žitarica, upotrebi jogurta ili sira, kao i raznovrsnog voća za punjenje.

Korištenje zobenih mekinja umjesto brašna pomoći će u smanjenju kaloričnog sadržaja jela. Takva zamjena blagotvorno djeluje na probavni trakt, pomaže u snižavanju kolesterola u krvi, uklanjanju otpada iz tijela.

Recept za fruktoznu šarlotu sa ovsenim mekinjama:

  • čaša zobenih mekinja
  • 150 ml jogurta bez masnoće,
  • 1 jaje i 2 vjeverice,
  • 150 grama fruktoze (po izgledu podsjeća na granulirani šećer),
  • 3 jabuke nezaslađenih sorti,
  • cimet, vanilija, sol po ukusu.

  1. Pomiješajte mekinje sa jogurtom, dodajte sol po ukusu.
  2. Umutite jaja s fruktozom.
  3. Jabuke ogulite i narežite na tanke kriške.
  4. Pomiješajte pretučena jaja sa mekinjama, gnječite tijesto konzistencijom kisele pavlake.
  5. Obložite stakleni oblik pergamentnim papirom, ulijte gotovo tijesto u njega.
  6. Na tijesto stavite jabuke, a povrh pospite cimetom ili zrncima zamjene šećera (oko 1 kašika).
  7. Pecite u rerni na 200ºC oko 30-40 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe boje.

U laganoj šporet

Korištenje sporog štednjaka štedi vrijeme, čuva korisna svojstva proizvoda i smanjuje količinu iskorištene masti. Ljudima sa šećernom bolešću preporučuje se ovaj uređaj prilikom kuhanja jela iz svakodnevne prehrane, kao i za pečenje deserta.

Šarlota sa ovsenom kašom "Hercules" i zaslađivačem priprema se prema sljedećem receptu:

  • 1 šolja zobene kaše
  • zaslađivač u obliku tableta - 5 komada,
  • 3 bjelanjka,
  • 2 zelene jabuke i 2 kruške,
  • 0,5 šalice zobene kaše
  • margarin za podmazivanje kalupa,
  • soli
  • vanilin.

Da bi tijesto bilo viskoznije, uz ovsenu kašu koristi se i zobena kaša koja se dobija mljevenjem Herculesa u mlincu za kafu.

  1. Umutite bjelance dok se ne pojave stabilni vrhovi iz pjene.
  2. Samljeti tablete za nadoknadu šećera, sipati u proteine.
  3. Ovsenu kašu izlijte u posudu sa proteinima, dodajte sol, vanilin, pa pažljivo dodajte brašno i izmešajte.
  4. Jabuke i kruške ogulite, narežite na kockice sa stranicom od 1 cm.
  5. Pripremljeno voće sjediniti sa tijestom.
  6. Otopite kašiku margarina i namažite posudu sa krokeom.
  7. Stavite voćno tijesto u posudu.
  8. Podesite način "Pečenje", vrijeme će se postaviti automatski - obično je 50 minuta.

Nakon pečenja izvadite šolju iz rerne i stavite da kolač odstoji oko 10 minuta. Izvadite šarlotu iz kalupa, vrh pospite cimetom.

Upotreba raženog brašna u pečenju smatra se korisnijom opcijom, može ga se u potpunosti zamijeniti pšeničnim brašnom ili upotrijebiti u jednakim količinama s heljdinim, zobenim ili bilo kojim drugim brašnom.

Šarlota sa medom i jabukama bez šećera na raženom brašnu peče se u rerni, za to će vam trebati:

  • 0,5 šalice raženog brašna,
  • 0,5 šoljica zobi, heljde, pšeničnog brašna (neobavezno),
  • 1 jaje, 2 bjelanjka,
  • 100 grama meda
  • 1 kašika margarina
  • jabuka - 4 komada
  • soli
  • vanilija, cimet po izboru.

Tehnologija kuhanja je klasična. Umutite jaja dok se dvaput ne poveća volumen, a zatim prelijte medom i izmešajte. Koristi se tekući med, ako je već kristalizirao, prvo ga treba ugrijati u vodenoj kupelji.

Brašno od heljde može se pripremiti samostalno mljevenjem mljevenja u mlincu za kavu, a priprema se i zobena kaša ako je nije moguće kupiti u specijaliziranim prodavaonicama.

U mješavinu jaja sa medom dodajte brašno različitih sorti, posolite i zamijesite testo. Jabuke se operu, jezgre i iseku na velike kockice.

Posuda za tortu zagrijava se u rerni, zatim se namaže margarinom, na dno su položene jabuke.

Odozgo se voće prelije tijestom, stavi u prethodno zagrijanu rernu (180 stupnjeva), peče 40 minuta.

Druga opcija za pečenje u rerni je s heljdinim pahuljicama. Ovo pečenje je pogodno za dijabetičare tipa 2, ima niži sadržaj kalorija. U receptu nema masti, što će takođe pomoći da ne dobijete višak kilograma.

  • 0,5 šalica heljdinih pahuljica,
  • 0,5 šoljica heljdinog brašna
  • 2/3 šalice fruktoze
  • 1 jaje, 3 vjeverice,
  • 3 jabuke.

  1. Protein se odvoji od žumanceta i ostatak tuče, dodajući fruktozu, otprilike 10 minuta.
  2. Brašno i žitarice izlijte u umućene bjelanjke, posolite, promiješajte, dodajte tamo preostali žumance.
  3. Jabuke se pripremaju prema uobičajenoj šemi, narežu se na kockice i pomešaju sa tijestom.
  4. Po želji se dodaju vanilija i cimet.
  5. Dno obrasca obloženo je pergamentom, razvaljano je testo sa jabukama.
  6. Pecite u rerni na temperaturi od 170 stepeni 35-40 minuta.

Potrebno je nadgledati vrh pite, tijesto zbog heljde ima tamniju boju, spremnost za provjeru drvenim štapom.

Recept za šarlotu bez šećera i putera:

Skut će pomoći da voćnoj torti date ugodan ukus, s ovom opcijom možete u potpunosti izbjeći upotrebu zaslađivača. Skuva je bolje odabrati onu koja se prodaje u trgovini, sa malo masti ili s minimalnim sadržajem masti - do 1%.

Za skute šarlote trebat će vam:

  • 1 šolja skute
  • 2 jaja
  • ½ šalice kefira ili jogurta (niskokalorični),
  • brašno - ¾ šolje,
  • 4 jabuke
  • 1 kašika meda.

U ovom je slučaju bolje koristiti zobene pahuljice - raž ili heljda ne kombiniraju se po ukusu sa sirom.

Jabuke bez jezgre i kore narezati na sitne kockice, dodati im med i ostaviti nekoliko minuta.

Umutite jaja, dodajte preostale proizvode i gnetite testo.

Posudu za pečenje zagrijati, podmazati s malom količinom margarina ili ulja, na dno se položi jabuka, prethodno baciti u drugar za uklanjanje suvišne tekućine. Tijesto pažljivo prelijte jabukama. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni, pecite 35-40 minuta. Ohlađena šarlota izvadi se iz njihovog oblika, vrh se posipa zdrobljenom fruktozom u prahu.

- recept za desert sa niskom kaloričnom sirom:

Posebno odabrani recepti omogućavaju dijabetičarima da znatno razvesele svoj jelovnik, koriste peciva i druge deserte u njemu. Med i zaslađivači moći će zamijeniti šećer, mekinje i žitarice tijestu će dati neobičnu teksturu, skuta ili jogurt dodaće neobične tonove okusa.

Preporučeni ostali povezani članci

Charlotte za dijabetes

Dijeta za dijabetes ne isključuje u potpunosti pečenje i slatku hranu. Charlotte napravljena bez šećera jedan je od deserta koji će vam se sigurno svidjeti. Za vas smo odabrali recepte šarlota sa izborom proizvoda na osnovu njihovog glikemijskog indeksa.

Klasična šarlota za dijabetičare smatra se zabranjenim proizvodom, jer sadrži puno šećera i kalorija. No ovaj će voćni kolač postati vaša omiljena poslastica, ako ga kuhate od "pravih" proizvoda.

Da bi vam šarlota mogla donijeti samo ukusno zadovoljstvo i ne postati štetna, treba se pridržavati nekoliko pravila:

  • odaberite prave sastojke
  • ne prejedajte,
  • uzeti u obzir individualnu toleranciju zaslađivača,
  • drže se tehnologija kuhanja.

Šarlota za dijabetičare priprema se samo od integralnog brašna, najbolje je koristiti raženo brašno ili mješavinu raživog i pšeničnog (omjer 1: 1).

Jaja su uključena u recept za pečenje, ali dijabetičari znaju da je dozvoljeno samo jedno jaje dnevno.

Ako recept kaže, na primjer, 4 jaja, treba uzeti jedno cijelo jaje i tri proteina, jer taj protein ima nizak glikemijski indeks (45 jedinica) i nisko je kaloričan.

Klasična šarlota je napravljena od jabuka. Mnogi dijabetičari greše, preferirajući isključivo kisele sorte, kiselina nije znak niskog sadržaja šećera.

Osim jabuka možete koristiti i kruške, šljive, višnje. Umjesto šećera koristi se fruktoza.

Ako je prema receptu potreban jogurt, kefir ili kisela pavlaka da biste napravili šarlotu, morate uzeti proizvode sa malo masti ili sa minimalnim udjelom masti.

Sladilo treba koristiti isključivo prirodno, jer sintetički proizvod prilikom termičke obrade mijenja sastav i može biti štetan!

Posudu za pečenje namažite malom količinom masnoće i pospite rižinim brašnom.

Šarlotni recepti za dijabetičare

Baš kao i obična šarlota, i jelo za dijabetičare ima puno interpretacija. Možete ga kuhati u pećnici ili polaganom kuhaču. Kuhanje u laganoj šporet je brže, tijesto je ukusno i vrlo je mekano, ali morate uzeti u obzir da trebate staviti manje voćnog punjenja u šarlotu ili okrenuti pitu kako bi se tijesto ravnomjerno peklo.

Šarlota sa jabukama i cimetom

Ova šarlota se može kuhati u sporom šporetu. Za pripremu jela trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 4 jaja (cela i 3 veverice),
  • jabuke - 0,5 kg
  • brašno (raženo) - 250 g, može ići i malo više,
  • mjerna kašika sladila,
  • prašak za pecivo - pola kesice,
  • pola kašičice soli,
  • cimet po ukusu.

Kuhanje tijesta. Pomiješajte jaja sa nadomjestkom šećera i dobro ih tucite na mikseru (dok se ne stvori bujna pjena). Smjesi dodajte prosijano brašno, dodajte sol, cimet, prašak za pecivo, dobro promiješajte. Kao rezultat, trebali biste dobiti homogenu, kremastu masu.

Orezane jabuke narežite na kockice (3 cm), pomešajte sa tijestom. Posudu za pečenje namažite biljnim uljem i pospite raženim brašnom. Jednu jabuku narežite na tanke kriške i položite ih na dno kalupa. Izvaljajte testo. Vrijeme kuhanja u sporoj pećnici je 1 sat (način "pečenja"), ali ne zaboravite povremeno provjeravati spremnost tijesta.

Pečenje iz multikućnjaka vadi se najkasnije nakon 15 minuta. nakon kuvanja. Ovoga puta morate držati poklopac otvorenim.

Šarlota na kefiru s kruškama i jabukama

Još jedno sočno i meko jelo mnogima će se sigurno svidjeti. Za pripremu 6 obroka trebat će vam:

  • 200 ml kefira,
  • 250 g raženog brašna
  • 3 jaja
  • 2 kruške i 3 jabuke,
  • čajna kašika sode
  • 5 žlica. kašike meda.

Šarlota se priprema na sledeći način:

  1. Oguljene kruške i jabuke narežite na kockice.
  2. Umutite jaje i bjelanjke dok ne porumeni, dodajte soda i med u smjesu (gusti med se mora otopiti u parnoj kupelji).
  3. Kefir (prethodno zagrejan) sipajte u smešu, sipajte u njega brašno i dobro izmešajte.
  4. U pripremljeni oblik (uzgred, silikon se može podmazati ničim) sipajte treći dio tijesta, rasporedite voće i napunite ga ostatkom.
  5. Pecite na temperaturi od 180 C, vreme kuvanja 45 minuta.

Šarlota na kefiru sa sirom

Ovo jelo nije samo ukusno, već sadrži i minimalno kalorija, tako da je savršeno za doručak, čak i za dijabetičare tipa 2. Recept ispod je za 4 porcije. Da biste spremili jelo, uzmite sljedeću hranu:

  • 300 g šljive
  • 150 g raženog brašna
  • 3 žlice. l dušo
  • 200 g sira bez masnoće,
  • 1 jaje

Šljive se ogule i odlože na dno pripremljenog oblika (oguljene na dno). U prosijano brašno sipa se topli kefir, dodaje se tečni med i meša do homogene konzistencije. Tijesto se ravnomjerno sipa na šljive. Pecite u dobro zagrijanoj rerni pola sata (na 200 ° C). Prije nego što gotovu šarlotu izvučete iz oblika, ostavite je da odstoji 5 minuta.

Za one koji radije vide stotinu puta jednom pročitati, nudimo video sa korak po korak kuhanjem još jednog prekrasnog jela - šarlote od hercula.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2 uopće ne bi trebali potpuno odustati od slatkiša. Ali trebate razmotriti iz koje će se hrane kuhati, koliko i kada jesti. Nudimo vam da se upoznate sa nekim preporukama:

  • Za pripremu obroka koristite hranu sa glikemijskim indeksom ispod 50 jedinica. (minimalna upotreba proizvoda druge grupe je prihvatljiva - s koeficijentom do 70),
  • mnogi ljudi znaju da je zobena kaša zabranjena dijabetičarima, ali možete koristiti i zobene brašno,
  • s obzirom da se frakcijska prehrana pripisuje dijabetičarima, šarlotu možete jesti u malim porcijama,
  • dijetno pečenje treba konzumirati za prvi ili drugi doručak, aktivni pokret pomoći će vašem tijelu da brže apsorbira glukozu u krv,
  • isključite ovo jelo iz ishrane tokom pogoršanja bolesti.

Kao što vidite, sa dijabetesom možete jesti ukusno. Šarlota za dijabetičare je odličan primjer. Dali smo samo nekoliko osnovnih recepata, a možete zamijeniti i eksperimentirati zamjenjujući jedan sastojak drugim. Uživajte u obroku i budite zdravi!

Šarlota bez šećera s jabukama: recepti za dijabetičare

Dijetalni kolači razmazit će one koji su iz zdravstvenih razloga kontraindicirani šećerom. Ili onima koji teže vitkoj figuri. Recept za šarlotu bez šećera obično uključuje med, fruktozu ili druge zaslađivače. Kao rezultat toga, jelo ne gubi ukus na uobičajenu šarlotu, naprotiv, med dodaje jedinstvenu aromu.

Šarlota bez šećera s jabukama prema ovom receptu priprema se vrlo lako. Sastojci su isti kao u klasičnom receptu, samo se šećer zamjenjuje s četiri kašike meda.

Kombinacija voća s medom i cimetom sigurno će uživati ​​ne samo oni koji prate kalorični sadržaj jela, već i svi kod kuće.

Recept će biti posebno relevantan u augustu, kada svježi usjev jabuke sazri i počne sakupljati med.

  • jaje - 3 kom.,
  • jabuke - 4 kom.,
  • puter - 90 g,
  • cimet - pola kašičice,
  • med - 4 kašike. l.,
  • prašak za pecivo - 10 g,
  • brašno - 1 šolja.

  1. Rastopite puter i pomešajte sa zagrejanim medom.
  2. Umutite u jaja, sipajte prašak za pecivo, cimet i brašno da dobijete testo.
  3. Ogulite i narežite jabuke na kriške.
  4. Voće stavite u prikladnu posudu za pečenje i izlijte testo.
  5. Šarlotu pecite u rerni 40 minuta, odaberite temperaturu od 180 ° C.

Zbog činjenice da nema faze čuvanja šećera i jaja, vrlo veličanstvena šarlota neće raditi. Ali biće mirisna i zdrava.

Med je slađi od šećera. Ovo je prirodna fruktoza koju tijelo bolje apsorbuje i ne skladišti u masnoće. Kad zamijenite šećer u receptima medom, uzmite ga četvrtinu ili pola manje, nego šećer.

S ovsenom kašom

Za one koji su na dijeti, savršen je recept za voćnu tortu s ovsenom kašom. Oni zamjenjuju pola norme brašna. Umjesto šećera, med se opet koristi. Osim toga, u receptu nema ulja, što znači da neće biti dodatnih centimetara u struku.

  • zobena kaša - pola čaše,
  • brašno - pola čaše,
  • jabuke - 4 kom., odaberite slatku sortu,
  • med - 3 kašike. l.,
  • cimet - prstohvat
  • jaje - 1 kom,
  • proteina od 3 jaja.

  1. Odvojite žumance i protresite.
  2. Četiri vjeverice umutite u drugu šolju u jaku pjenu.
  3. Protein dodajte brašno i žitarice, mešajući odozdo prema gore. Tu sipajte žumance.
  4. Jabuke ogulite od sredine i narežite na kockice.
  5. Dodajte im med i izmešajte.
  6. Ulijte jabuke u testo.
  7. U tepsiju stavite papir za pečenje i u njega izlijte testo.
  8. Kolač pecite u rerni pola sata na 180 ° C.

Gotovo jelo poslužite sa zelenim čajem. Zobena kaša u sastavu će dodati testo u vazduh. Po želji se mogu prethodno mljeti.

Sa kefirom i sirom

Delikatno skučeno tijesto dobro se slaže s komponentom meda u pita. Ovaj je recept pogodan i za gubitak kilograma, jer u njemu ima jako malo kalorija.

  • jabuke - 3 kom.,
  • brašno - 100 g
  • med - 30 g
  • sir 5% - 200 g,
  • kefir s malo masti - 120 ml,
  • jaje - 2 kom.,
  • puter - 80 g.

  1. Jabuke ogulite i narežite na kriške.
  2. Ispecite puter od maslaca i meda u tepsiji za pečenje 5-7 minuta.
  3. Napravite tijesto od skute, kefira, brašna i jaja. Umutite mikserom.
  4. Ulijte voće u testo.
  5. Pecite šarlotu u rerni na 200 ° C pola sata.

Fruktozna pita od jabuka

Recept Charlotte za fruktozu gotovo se ne razlikuje od klasične verzije, umjesto šećera uzima se samo fruktoza. Kuhanje je nadohvat ruke bilo koga, čak i početnika.

  • prirodni ili nemasni jogurt od kisele pavlake - 150 ml,
  • fruktoza - 100 g,
  • jaje - 3 kom.,
  • cimet - prstohvat
  • zobene mekinje - 5 kašika. l.,
  • jabuka - 3 kom.

  1. Pomiješajte jogurt, mekinje i fruktozu.
  2. Umutite jaja i stavite ih u testo.
  3. Jabuke ogulite i narežite na kockice, pospite cimetom.
  4. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje i stavite u njega jabuke.
  5. Tijesto izlijte po vrhu.
  6. Desert pecite u rerni na 200 ° C pola sata.

Sačekajte da se šarlota ohladi i možete pozvati dom na čaj.

Na raženo brašno

Raženo brašno je korisnije od pšeničnog brašna, jer je njegov glikemijski indeks niži. U šarloti za dijabetičare od raženog brašna obe brašna su uzeti jednako. Ali sasvim je moguće promijeniti proporcije u korist raži da bi se povećala korisnost gotovog jela.

  • raženo brašno - pola čaše,
  • pšenično brašno - pola čaše,
  • jaje - 3 kom.,
  • fruktoza - 100 g,
  • jabuka - 4 kom.,
  • malo ulja za podmazivanje.

  1. Umutite jaja i fruktozu 5 minuta.
  2. Sipajte prosijano brašno.
  3. Jabuke ogulite i nasjeckajte, pa ih pomešajte sa tijestom.
  4. Masnoći oblik napunite testom.
  5. Odaberite temperaturu od 180 ° C i pecite tortu 45 minuta.

Šarlota sa niskom kaloričnom šećerom

Najlakša opcija uklanjanja šećera iz ovog jela je korištenje prirodnog zaslađivača. Najbolje je uzimati steviju, ova zamjena idealna je za pečenje, osim toga, okus se praktički ne razlikuje od šećera.

  • 100 grama prirodnog jogurta. Budući da pripremamo niskokalorično jelo, nemojte koristiti jogurte sa šećerom i raznim aditivima.
  • Stevia. Po vašoj želji. Možete koristiti steviju u prahu, tekući ekstrakt ili steviozid. U ovom receptu je prikladno koristiti tekući ekstrakt, odmah ga dodajući jogurtu. Upamtite da je 1 šalica šećera otprilike 1-2 kašike ekstrakta, pa je važno ne stavljati ga previše.
  • Bran Ovaj se recept može sigurno smatrati naj dijetalnijim, jer ćemo umjesto brašna koristiti mekinje. Oni ne samo da doprinose gubljenju kilograma, nego uklanjaju toksine iz tijela i snižavaju holesterol. Trebat će vam 6 žlica. Možete koristiti pšenične mekinje ili mešati sa ovsenim mekinjama.
  • 4 jaja
  • Jabuke ili kruške. Operite, očistite, isecite na komade. Par plodova će biti dovoljno.

Jogurt pomiješamo sa mekinjama i ulijemo u razmućena jaja. Naše pp testo je spremno. Na formu stavljamo kriške voća (ne zaboravimo da položimo pergament) i tijesto izlijemo na naš pp. Šaljemo u rernu, prethodno zagrejanu na 180 stepeni, na 30-40 minuta.

Kuhanje Charlotte za dijabetičare bez šećera

Dijabetičari također žele jesti ukusnu, iako ne baš zdravu hranu. Jedan od tih recepata je šarlota - ukusna pita koja je po pitanju pripreme prilično jednostavna. Međutim, prije upotrebe šarlote za dijabetičare tipa 2, preporučuje se upoznati se s općim pravilima za pripremu ove pogače, kao i sa različitim varijacijama recepata.

Smjernice za kuhanje dijabetesa

Pečenje za dijabetičare mora biti u skladu s dva pravila: biti zdrava i ukusna. Da bi se to postiglo, bit će potrebno poštovati brojna pravila. Prije svega, pšenično brašno zamijenjeno je raženim, jer uporaba nekvalitetnog brašna i grubog mljevenja ne utječe na razinu glukoze. Kuhanje šarlote bez šećera uključuje:

  • odbijanje upotrebe pilećih jaja za miješanje tijesta ili minimiziranje njihovog broja. Međutim, u kuvanom obliku kao punjenje dopušteno je njihovo dodavanje,
  • puter se zamenjuje biljnim ili na primer margarinom. Niža koncentracija masti, to bolje
  • umjesto šećera preporučuje se upotreba bilo kojeg nadomjestaka: stevije, fruktoze. Što je prirodniji proizvod, to je bolje
  • sastojke za punjenje treba odabrati posebno pažljivo. Na primjer, to ne bi trebalo biti slatko voće, bobice, druga visokokalorična hrana koja može potaknuti porast razine šećera.

Važno je pravilo da se kontrolira sadržaj kalorija i glikemijski indeks pečenja izravno tijekom postupka pripreme (ovo je vrlo važno za dijabetes tipa 2). Takođe je preporučljivo odbiti kuhati velike porcije, koje će eliminisati prejedanje, kao i upotrebu ustajale hrane.

Pita sa kefirom i sirom

Varijacija klasičnog Charlotte recepta za dijabetičare je pečenje uz dodatak skute i kefira. Za to se koriste: tri jabuke, 100 gr. brašno, 30 gr. med, 200 gr. posni sir (5% masti - najbolja opcija). Dodatni sastojci su 120 ml nemasnog kefira, jedno jaje i 80 gr. margarin.

Ovaj ukusni recept možete pripremiti na sljedeći način: jabuke se ogulje i režu na kriške. Potom se prže uz dodatak ulja i meda. To se mora učiniti u tavi koja je pogodna za pečenje. Prženje ne bi trebalo trajati duže od pet do sedam minuta.

Tijesto se pravi od sastojaka poput sira, kefira, brašna i jaja koji se umutite mikserom. Potom se prženo voće prelije tijestom i peče šarlota u rerni. To se preporučuje ne duže od 30 minuta, pri temperaturnim pokazateljima ne većim od 200 stepeni.

Pravljenje domaćeg kondenziranog mlijeka za dijabetičare

Peciva od raženog brašna

DIJABETE - NEMA SENCE!

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će zauvijek nestati za 10 dana, ako pijete ujutro ... "pročitajte više >>>

Šarlota bez šećera može se kuhati na ražnom brašnu. Kao što znate, potonja je korisnija od pšenice zbog činjenice da je njen glikemijski indeks niži.

Nutricionisti preporučuju korištenje 50% raženog i 50% običnog brašna u procesu pečenja, ali taj omjer može biti od 70 do 30 ili čak i više.

Za pravljenje pite, dijabetičar će trebati da koristi:

  • 100 gr. raženo brašno i proizvoljna količina pšenice,
  • jedno pileće jaje, koje će zamijeniti prepelice (ne više od tri komada),
  • 100 gr. fruktoza
  • četiri jabuke
  • malu količinu margarina za podmazivanje.

Proces kuhanja počinje tako što se jaja i fruktoza tuku pet minuta. Zatim se prosijano brašno sipa u ovaj sastav. U isto vrijeme jabuke koje se miješaju sa tijestom ogluše se i iseku na sitne komade. Podmazani oblik ispunjen je tijestom. Temperatura treba biti ne viša od 180 stupnjeva, a vrijeme pečenja - oko 45 minuta.

Recept za multikuker

U dijabetičkoj prehrani može biti prisutna šarlota koja se ne kuha u pećnici, već u sporom štednjaku. Ovaj nestandardni recept omogućit će dijabetičaru da uštedi vrijeme i diverzificira njegovu prehranu. Još jedna karakteristika pečenja u ovom slučaju je uporaba zobene kaše koja može djelovati kao potpuna zamjena za brašno.

Sastojci za pripremu takve šarlote su: pet tableta nadomjestaka šećera, četiri jabuke, jedan protein, 10 žlica. l zobene pahuljice. Za podmazivanje koristite i malu količinu brašna i margarina.

Proces kuhanja je sljedeći:

  1. proteine ​​ohladiti i umutiti zajedno sa nadomjestkom šećera do pjenaste boje,
  2. jabuke su oguljene i isečene na kriške,
  3. brašno i zobena kaša se dodaju proteinima i lagano mešaju,
  4. tijesto i jabuke se sjedine, razvaljani u prethodno namašćenu posudu.

Kakvu tortu od dijabetesa mogu da napravim kod kuće?

Za potpuno pečenje pećnica mora biti programirana na način "pečenja". Obično je za to dovoljno 50 minuta nakon čega se preporučuje sačekati da se torta ohladi. Tek nakon toga biće potpuno spreman za upotrebu.

Kako koristiti takve pite?

Uz dijabetes, pečenu robu, čak i kuhanu s dodatkom zdravih sastojaka, treba konzumirati u minimalnoj količini. Na primjer, jedan srednji komad (oko 120 grama) dnevno će biti više nego dovoljan. U isto vrijeme, šarlotu ne treba konzumirati ujutro ili prije spavanja, pa je ručak ili popodnevni čaj idealan vremenski period za to.

Nutricionisti i endokrinolozi preporučuju konzumiranje ove vrste pečenja uz nezaslađeni čaj, malu količinu mlijeka, kao i druga zdrava pića (na primjer, prirodni sokovi). Ovo će omogućiti punjenje energetskih rezervi, kao i napuniti tijelo vitaminima, mineralnim komponentama.

Ako nakon jela šarlotu, dijabetičar ima pogoršanje dobrobiti i druge neugodne simptome, preporučuje se provjera razine šećera. Moguće je da ova vrsta pečenja negativno utječe na omjer glukoze, te je u tom slučaju poželjno odbiti je.

Rižino brašno Charlotte s jabukama

Još jedan odličan način pripreme dijetalnog deserta je korištenje rižinog brašna!

  • 200 grama rižinog brašna. Ova vrsta brašna dobije se mljevenjem pirinča. Iako je kalorijski sadržaj ovog brašna jednak onome u pšeničnom brašnu, njegove su koristi mnogo veće. Najveći plus ove sorte je sadržaj biljnih bjelančevina koje su potrebne našem tijelu. Ako se još uvijek plašite da uobičajeno brašno potpuno zamijenite rižinim brašnom, možete ga miješati u jednakim količinama.
  • 3 jabuke. Najbolje je uzimati slatke i kisele ili kisele sorte jabuke, tada će okus biti izraženiji. Moje jabuke, isečene na kriške.
  • Bilo koji zaslađivač po vašoj želji. Najbolje je koristiti steviju, ali ne zaboravite proporcije, jer će inače vaš kolač biti previše sladak.
  • 4 jaja. Umutite ih odmah mikserom. Za aromu možete dodati malo vanilin šećera. Najmanje 1 žličicu. Zatim dodajte zamjenu za šećer ovoj jajnoj smjesi.
  • Prašak za pecivo. Na zaborav zaboravite staviti 1 žličicu praška za pecivo. Ovo je važno. Stavite ga odmah u brašno i dobro izmešajte.

Jajnu masu kombiniramo sa brašnom. Naše pp testo bez šećera je spremno! Stavite narezane jabuke u kalup i napunite testo. Sada ostaje samo da ga pošaljete u pećnicu na 30-40 minuta i onda uživate u najnožnijoj šarloti!

PP Charlotte u sporom šporetu

Ako ne volite peći u rerni, ukusni i zdravi desert uvijek možete skuhati u sporom šporetu. Da biste to učinili, morate biti samo sretan vlasnik ovog uređaja s režimom "Pečenje".

  • 150 grama brašna. Možete koristiti bilo koju vrstu brašna. Preporučujemo da uzmete pšenično brašno i u njega dodate malo lanenog semena. Ako nemate laneno brašno, sjemenke lana uvijek možete samljeti u mlincu za kafu.
  • 2 jabuke. Uzmite kiselu sortu jabuka. Izrežemo, očistimo i narežemo na kriške.
  • 3 kašike meda. Umjesto šećera koristimo med. Ova prirodna zamjena za šećer odlična je za pečenje.
  • 4 jaja. Bjelanjke odvojite od žumanaca odmah. Kao prvo, srušimo vjeverice. Ovo će vam trebati vremena jer morate da dobijete bijele vrhove. Zatim lagano ubacite med u protein i izmešajte. Dalje umutite žumance.

Sada trebamo sjediniti proteine ​​sa žumancima i pažljivo dodati brašno. Naše pp tijesto je spremno i direktno mu dodajte naše jabuke! Pomiješajte i pošaljite sve u zdjelu sa multikukarom. Stavili smo režim "Pečenje"! 100 grama gotovog jela sadrži oko 180 kalorija, ne zaboravite to uzeti u obzir u svojoj prehrani ako vodite dnevnik hrane. Da bi kuhanje proteklo bez problema, važno je zapamtiti sljedeće:

  • najbolje je posudu pokriti pergamentom kako bi se gotovo jelo lakše steklo.
  • Nakon isključivanja načina rada, ne žurite sa otvaranjem multicooker-a i izvadite jelo, dajte mu vremena da malo insistira.
  • Imajte na umu da je u sporom štednjaku nemoguće dobiti zlatnu koricu, jer nema grijanja odozgo. Zato je najbolje da vrh posipate šećerom u prahu! Ako želite koru, onda je najbolje da gotovo jelo pošaljete u rernu na samo 5 minuta ispod uključenog roštilja.

Šarlota od kukuruznog brašna s jabukama

Ako duša žudi za još većim eksperimentiranjem s pp testom za dijetalnim desertom, onda možete pokušati s dodavanjem malo kukuruznog brašna! Unatoč činjenici da se ovaj sastojak rijetko nalazi u našim pecivima, ne biste ga trebali oduzimati. Ako ovo brašno miješate sa običnim brašnom, možete dobiti izvrsno tijesto koje sigurno možete uključiti u svoju prehranu.

  • 100 grama kukuruza i 100 grama pšeničnog brašna. Pomiješajte u jednakim omjerima. U osnovi, možete postaviti svoje proporcije, ne bojte se pokušati.
  • 4 jaja. Umutite ih zajedno sa nadomjestkom šećera.
  • Bilo koji zaslađivač. Možete koristiti dvije vreće fitparadea.
  • Jabuke Uzmemo oko 4 srednje voće, operemo, očistimo, narežemo na kriške.
  • U smjesu od jaja dodajte brašno. Ne zaboravite da je prvo prosijati. Na dno kalupa stavite jabuke i napunite testom. Poslano u rerni 40 minuta.

Dijetalna Šarlota bez brašna

Da li je moguće napraviti ovaj desert bez dodavanja brašna? Iznenadit ćete se, ali postoje barem tri jednostavna načina koji će vam omogućiti da uopće ne koristite brašno. Sve ove sastojke lako možete kupiti u trgovini i u bilo kojem trenutku napraviti tortu bez brašna. Pogledajmo bliže ove sastojke:

  • protein + prašak za pecivo. Evo ovako neobičnog, na prvi pogled, sastojaka, koji u potpunosti može zamijeniti brašno i postati osnova za PP desert. Pri gubljenju kilograma protein je izuzetno važan, jer je snažan izvor proteina. Prednost upotrebe ovog sastojka je u tome što možete koristiti i obične bjelančevine i razne ukuse - čokoladu, jagode, banane, a time neprestano mijenjati ukus vašeg jela. Neki recepti omogućavaju različite varijacije s bjelančevinama pa mu možete dodati malo mekinja ili obrano mlijeko u prahu. U ovom su slučaju svi sastojci pomiješani u jednakim omjerima.
  • Skuva. Još jedna potpuna zamjena za brašno tokom dijeta.
    Glavna prednost ovog proizvoda je nizak sadržaj kalorija. Sorte skute s malo masti sadrže samo oko 70 kalorija na 100 grama, što čini pečenje niskokaloričnim, a visok sadržaj proteina pomaže u svakodnevnom unosu ovog hranjivog sastojka. Kad koristite ovaj sastojak u pečenju, važno je da skuta sir nije previše kisela, inače vam može pokvariti ukus jela i zaslađivač vam neće pomoći.
  • Zobena kaša. Ovaj sastojak ionako nije toliko tajan, međutim, nisu svi sigurni da je redovito brašno zamijenilo zobenom kašom. Ova je opcija, usput, idealna ako u svoju prehranu ne možete unijeti zobene pahuljice, ali stvarno to želite. Komad pite od jabuke na zobene kaše biće potpuna zamjena za jutarnju kašu. Glavno pravilo je korištenje žitarica od punog zrna koje treba dugo vremena za kuhanje. Trenutne ljuspice uopće nisu prikladne jer su prošle previše procesa.

PP Charlotte s jabukama i sirom

Dakle, pokušajmo napraviti dijetni kolač bez upotrebe brašna. Za to su nam potrebni:

  • Skuva. Možete uzeti sir iz bilo kojeg sadržaja masti (idealna opcija je sadržaj masti 2% -5%). Ukupno vam treba jedno pakovanje sira ili 200 grama.
  • 50 grama zobene kaše. Ako ga nemate pri ruci, ovsenu kašu uvijek možete samljeti u mlincu za kafu. Ne zaboravite dodati gotovu brašnu žličicu praška za pecivo!
  • Bilo koji prirodni nadomjestak šećera. Možete koristiti steviju.
  • 2 jabuke. Operite, očistite i narežite na kriške.
  • 2 jaja. Pobijedite zaslađivačem.

U mješavinu jaja dodajte sir i zobene pahuljice pa sve umutite mikserom da se dobije homogena masa. U PP testu ne bi trebalo da postoje grudice skute. U gotovo testo dodajte seckane jabuke i izmešajte. Testo izlijemo u kalup i pošaljemo u rernu, prethodno zagrijanu na 180 stepeni. U gotovoj pp šarlota sa sirom sadrži samo 90 kalorija na 100 grama! Savršeni desert za pravilnu prehranu!

Zobena kaša Charlotte s jabukama

A ovaj recept je za sve koji ujutro ne podnose zobene kaše. Samo jedna kriška ove dijetalne torte idealno će zamijeniti porciju kaše!

Čaša žitarice. Koristimo samo integralne pahuljice, sadrže puno vlakana. Pahuljice je potrebno napuniti kefirom i ostaviti 30 minuta da nabubre.

  • 1 šolja kefira. Po želji možete koristiti i kefir bez masti.
  • 2 jaja. Umutite ih mikserom.
  • Bilo koji zaslađivač po vašoj želji. Koristićemo steviju.
  • 3 kašike zobene kaše. Biće potrebno ako je tijesto previše tanko. Dodajte brašno samo ako je potrebno. Jednostavno usitnite zobene kaše u mlincu za kafu do stanja brašna.
  • 2 srednje jabuke. Operite, očistite i isecite na komade.
  • Po želji možete dodati malo sušenog voća. Suzine ili suhe marelice su savršeni. Sjetite se samo da sipate kipuću vodu preko njih da malo omekša.
  • Vrećica praška za pecivo.

U već nabubrene pahuljice dodajte smjesu jaja, prašak za pecivo, jabuke i suho voće. Sve dobro promiješajte. Po potrebi stavite zobene kaše. Izlijte tijesto u kalup (obavezno koristite pergament) i poslajte u rernu na 40 minuta. PP Charlotte je spremna!

Želite smršavjeti, ali nemojte sebi odbiti poslastice? Onda su ovi recepti savršeni za vas! Obavezno isprobajte pp charlotte i podijelite svoje recepte s nama.

Ostavite Svoj Komentar