Prehrana dijabetesa: Indeks glikemijske hrane

Da bi prehrana bila uravnotežena, potrebno je izračunati potrošene ugljene hidrate, kao i izračunati broj hlebnih jedinica koje se nalaze u proizvodu. Odabir prave hrane pruža pravu nadoknadu za dijabetes.

Glikemijski indeks pokazatelj je učinka konzumirane hrane na glukozu u krvi.

Kako izračunati glikemijski indeks?

Da biste odabrali optimalnu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, prvo se morate posavjetovati s endokrinologom. Stručnjaci kažu da ne samo količina ugljikohidrata, već i njihova kvaliteta utječe na razinu šećera u krvi.

Ugljikohidrati se dijele na složene i jednostavne. Za dijetu je važno uzeti u obzir i kvalitet ugljikohidrata. Što se brži ugljikohidrati apsorbuju to je i veći njihov učinak na glukozu u krvi.

Dijabetes melitus zahtijeva ispravnu nadoknadu održavanjem optimalne koncentracije glukoze u krvi. Jedna od glavnih mjera kompenzacije dijabetesa je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, koja podrazumijeva konzumiranje hrane s niskim glikemijskim indeksom.

Da biste izračunali glikemijski indeks, uobičajeno je koristiti indeks pekarskog proizvoda, komad šećera ili finog brašna. Njihov indeks je maksimalan. To je 100 jedinica. Glikemijski indeksi svih ostalih proizvoda koji sadrže ugljene hidrate izjednačeni su s ovim brojem. Stalno brojanje jedinica za hljeb omogućit će vam da se pridržavate pravilne prehrane, što znači kompetentno nadoknaditi dijabetes.

Za dijabetes treba odabrati hranu s niskim glikemijskim indeksom. Oni sporije od svih ostalih podižu glukozu u krvi.

Treba napomenuti da glikemijski indeks može varirati ovisno o toplinskoj obradi proizvoda, specifičnim vlaknima koja se nalaze u njemu, formatu isporuke hrane (u cijelosti ili u fino izrezanom obliku), temperaturi proizvoda (glikemijski indeks u smrznutoj hrani je niži).

Koji je glikemijski indeks namirnica optimalan?

Proizvodi s glikemijskim indeksom ispod 55 jedinica optimalni su za konzumaciju. Proizvodi sa prosječnim glikemijskim indeksom, to jest od 55 do 70, su također odobreni za upotrebu, ali umjereno i s oprezom. Konzumiranje hrane s glikemijskim indeksom iznad 70 treba spustiti na minimum ili je u potpunosti eliminirati. Način prehrane treba provjeriti na temelju tih parametara.

Pogledajte video: Montignac dijeta dijeta po glikemijskom indeksu - NOVA TV gost Alvin Eljazović, Altis (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar