Da li med podiže šećer u krvi

Budući da je izvor šećera, med će vjerovatno podići nivo glukoze u krvi. Ovo može biti dobro tijekom nužde kada je šećer u krvi nenormalno nizak i trebate ga vratiti. S druge strane, može biti štetno ako upravljate dijabetesom i pokušavate održati stabilan nivo šećera u krvi. U ovom slučaju, med je nešto što vjerojatno ne želite redovno konzumirati.

Metaboliziranje meda

Med je koncentrirani izvor jednostavnih šećera, odnosno glukoze i fruktoze. Jednostavni šećeri zahtijevaju vrlo malo probave u crijevima prije ulaska u krvotok. Enzimi u tankom crijevu brzo uništavaju jednostavne šećere - ako je potrebno, ovisno o vrsti - i omogućuju im da se apsorbuju kroz stijenke crijeva. Od sada oni ulaze direktno u vaš krvotok, povećavajući razinu glukoze u krvi. Stanice koriste ovu glukozu kao gorivo ili energiju čim inzulin uđe u vaš krvotok i otvori ćelijske zidove.

Glikemijska ocjena

Dok je med izvor prirodnog čistog šećera, on ima samo umjereni glikemijski indeks. Glikemijski indeks sistem je hrane s ugljikohidratima. Hrana sa većim brojem, preko 70, vjerovatno će vam brzo usitniti šećer u krvi. Kao umjereno začepljena hrana s ocjenom od 55 do 70 meda, vjerovatno će postepeno povećati razinu glukoze u krvi.

Uparivanje vlakana

Ako trebate da sipate malo meda u svoj jutarnji čaj, potrudite se da istovremeno konzumirate hranu bogatu vlaknima ako trebate sniziti glukozu u krvi. Vlakna, posebno topiva vlakna, usporavaju unos glukoze što u konačnici može sniziti i stabilizirati nivo glukoze u krvi. Ponesite zdjelu ovsa, boba, nekoliko dječijih šargarepa ili nekoliko narančastih oštrica. Ove bogate vlaknima rastvorljive namirnice mogu pomoći umanjiti učinak meda na glukozu u krvi.

Kada se gnjaviti

Normalne razine glukoze u krvi padaju negdje između 70 i 140 miligrama po decilitru, iako se vaše normalne normalne vrijednosti mogu malo razlikovati, navodi se u izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Kada vam šećer padne ispod 70 mg / dl, kašika meda trebalo bi pomoći u njegovom podizanju. Ako vam razina glukoze u krvi pređe 300 mg / dl i teško vam je vratiti, izbjegavajte uzimati med i drugu hranu s visokim ugljikohidratima. Izuzetno povišen šećer u krvi može oštetiti vitalne organe, pa će vam trebati liječnička pomoć odmah.

Analiza "zabrane" meda

Da bi diverzificirao svoj jelovnik i koristio širok spektar hranjivih sastojaka, dijabetičar bi trebao analitički razmotriti mogućnosti za sastojke i jela. Pravilna i dozirana upotreba "zabranjenih" slatkiša moguća je. Na primjer, džem i čokolada - na nadomjescima šećera (ksilitol, sorbit).

Opća karakteristika meda uključuje sljedeće pokazatelje u 100 g proizvoda u odnosu na neke druge slatkiše:

Slatka hranaProteini, gMasti, gUgljikohidrati, gEnergetska vrednost, kcal
dušo0,3-3,3080,3–335od 308
čokolada (tamna)5,1–5,434,1–35,352,6540
džem0,3072,5299
suve šljive2,3065,6264
šećer0–0,3098–99,5374–406

Kao što znate, dijabetes je povezan s poremećajima metabolizma. U tijelu pacijenta je hormona inzulina malo ili ga gušterača uopće ne proizvodi. Nakon apsorpcije ugljeni hidrati ulaze u želudac, potom u crijeva (apsorpcija meda započinje već u usnoj šupljini). Šećer se prenosi cijelim tijelom bez ulaska u ćelije bez inzulina. Uz lošu nadoknadu bolesti, tkiva gladuju, povećava se nivo glukoze u krvi.

Postoji stanje hiperglikemije, praćene pojačanom žeđi, mokrenjem. Šećer ulazi u neka tkiva bez inzulina (mozak, živčano tkivo, sočivo oka). Višak - izlučuje se mokraćom putem bubrega, pa se tijelo pokušava zaštititi od viška.

Za upotrebu meda potrebna je orijentacija u normaliziranim indeksima. Šećer na brzinu bi kod zdrave osobe i pacijenta sa dijabetesom tipa 1 trebao iznositi do 5,5 mmol / L. U bolesnika tipa 2 može biti za 1-2 jedinice više zbog nametanja promjena povezanih sa godinama. Merenja se takođe rade 2 sata nakon obroka, a obično ne više od 8,0 mmol / L.

Glukoza i fruktoza u medu

Da li med podiže šećer u krvi ili ne? Kao i svaka namirnica s ugljikohidratima, određenom brzinom, koja ovisi o vrsti tvari u sastavu proizvoda. Prirodni med, otprilike u jednakim omjerima, ovisno o sorti, sastoji se od monosaharida: glukoze i fruktoze (levuloze).

Ostatak kompozicije uključuje:

  • voda
  • minerali
  • organske kiseline
  • biljni protein
  • BAS.

Imajući jednu općenitu formulu, glukoza i fruktoza razlikuju se u strukturi molekula. Složena organska jedinjenja nazivaju se i grožđa i voćni šećeri. Tijelo ih izuzetno brzo apsorbuje. U roku od nekoliko minuta (3-5), tvari ulaze u cirkulacijski sustav. Fruktoza podiže šećer u krvi 2-3 puta manje nego njegov kemijski "razrednik". Ima laksativni učinak, levulozu ne treba konzumirati više od 40 g dnevno.

Glukoza je glavni izvor energije u tijelu. Konstantno se sadrži u krvi u količini od 0,1% ili od 80 do 120 mg na 100 ml. Prekoračenje razine od 180 mg ukazuje na trenutne poremećaje metabolizma ugljikohidrata, na nastanak i razvoj dijabetesa. Sorbitol, koji se koristi kao zaslađivač, dobija se redukcijom glukoze.

Informacija da ugljikohidrati meda odmah ulaze u krvotok nije dovoljna. Kvantitativno, potvrđuju ga podaci iz tablica o glikemijskom indeksu (GI). To je relativna vrijednost i pokazuje koliko se prehrambeni proizvod razlikuje od referentnog standarda (čista glukoza ili bijeli hljeb). Med ima različitu geografsku vrijednost, prema različitim izvorima, koja je jednaka 87–104 ili 95,5.

Zanimljiva je činjenica da je indeks pojedinačne glukoze 100 ili više, fruktoza je 32. Oba ugljikohidrata koji povećavaju razinu šećera moraju se uzimati s krajnje oprezom - dijabetičar s neprestano povećanom pozadinom ima rizik od razvoja komplikacija endokrine bolesti.

Kada dijabetičaru hitno treba med?

Med se koristi za zaustavljanje hipoglikemije. Do naglog pada šećera u krvi dijabetesa može doći zbog:

  • preskakanje sljedećeg obroka,
  • pretjerano vježbanje,
  • predoziranje inzulina.

Proces se brzo razvija i potrebni su proizvodi sa instant šećerom kako bi se spriječile katastrofe. Za ovo će trebati med od 2-3 kašike žlice. l., možete napraviti slatki napitak na osnovu njega. Neće iritirati sluznicu grkljana i jednjaka. Nakon toga, pacijent treba pojesti jabuku ili kolačiće, leći i čekati da se stanje poboljša.

Da biste odredili osjetljivost, morate pokušati pojesti malu količinu meda (1/2 žličice).

Tako će hipoglikemija biti zaustavljena, ali ne u potpunosti. Iz pojedenog meda brzo se povećava glukoza u krvi. Tada će indikator početi opadati, jer inzulin nastavlja djelovati. Da bi nadoknadio drugi val, dijabetičar bi trebao koristiti drugu vrstu ugljikohidrata (za 2 jedinice kruha) - sendvič s smeđim hljebom i sastojcima balasta (kupus, zelena salata, mrkva). Povrće neće dopustiti da se glukoza u krvi diže previsoko.

Kontraindikacije za upotrebu meda u dijetnoj terapiji su pojedinačna netolerancija na pčelarski proizvod. Može se manifestovati na sledeći način:

  • urtikarija, svrbež,
  • curenje nosa
  • glavobolja
  • probavne smetnje.

Pacijentima se savjetuje da konzumiraju pčelinji proizvod u količini ne većoj od 50–75 g, maksimalno 100 g, ovisno o težinskoj kategoriji dijabetičara i drugih ugljikohidrata. U terapeutske svrhe med se uzima između obroka, ispere prokuhanom vodom (čaj ili mlijeko).

Med je vitamin i prehrambeni dodatak prehrani dijabetičara. Nakon njegove upotrebe ćelije mozga dobivaju potrebnu energiju, a pacijent nema želju jesti zaista zabranjene slatkiše - šećer i proizvode koji ga sadrže.

Pogledajte video: Kako da smanjite nivo šećera u krvi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar