Koje koristi za dijabetes tipa 1 i 2 mogu se dobiti u 2019. godini?

Prema Nacionalnom istraživačkom centru za endokrinologiju Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, trenutno oko 8 miliona Rusa boluje od dijabetesa i otprilike 20% stanovništva zemlje je u predijabetičkom stanju. Postavljanje takve dijagnoze zauvijek će promijeniti čovjekov život u kojem ima dosta neugodnosti povezanih sa stalnim nadgledanjem stanja tijela, kao i značajnim troškovima liječenja. Da bi podržao takve građane, država uspostavlja niz socijalnih davanja za njih. Dalje, razgovarajmo o tome što uključuju te koristi i kako dijabetičari dobivaju državnu pomoć.

Sastav koristi za pacijente sa dijabetesom

Skup pogodnosti za pacijente s dijabetesom može varirati ovisno o obliku bolesti i prisustvu ili odsutnosti potvrđenog invaliditeta.

Bez izuzetka, svi dijabetičari imaju pravo na besplatnu nabavku lijekova i sredstava za kontrolu tijeka bolesti. Ovo je pravo odobrila Vlada Rusije Rezolucijom br. 890 od 30. jula 1994. godine.

Uz dijabetes tipa 1, na teret budžetskih sredstava, osigurava se:

  • insulin
  • špricevi i igle,
  • 100 g etilnog alkohola mesečno,
  • glukometri
  • 90 jednokratnih test traka za glukometre mesečno
  • lijekovi za dijabetes i njegove komplikacije.

Dijabetes tipa 2 daje vam pravo na:

  • hipoglikemijska sredstva i druge lekove,
  • glukometrom
  • 30 test traka mesečno

Omogućuju se brojne pogodnosti ovisno o spolu pacijenta:

  • muškarci su oslobođeni vojne službe,
  • porođajima se produžuje na 3 dana, a porodiljsko odsustvo traje 16 dana (uključujući pacijente kojima je dijagnosticiran gestacijski dijabetes, a koji se javlja samo u trudnoći).

Značajan dio dijabetičara ima neku vrstu invalidnosti, pa im se uz spomenute beneficije osigurava i puni socijalni paket namijenjen osobama s invaliditetom. To uključuje:

  • isplata invalidske penzije,
  • plaćanje spa tretmana sa naknadom putovanja (1 put godišnje),
  • besplatni lijekovi (ne samo za dijabetes, nego i za druge bolesti),
  • preferencijalna upotreba gradskog i gradskog javnog prevoza,
  • 50% popusta na račune za komunalije.

Lista pogodnosti može se proširiti regionalnim programima. Konkretno, to mogu biti porezne olakšice, obezbeđivanje uslova za fizikalnu terapiju, uspostavljanje lakših radnih uslova, itd. O programima koji rade u regionu možete saznati u teritorijalnom socijalnom telu. zaštita.

Prednosti za dijabetičnu decu

Nažalost, od dijabetesa nisu pogođeni samo odrasli, već i deca. Još je teže oduprijeti se bolesti mladog krhkog tijela i s dijabetesom ovisnim o inzulinu (tip 1) djeci se automatski dodjeljuje invalidnost. S tim u vezi, od države im se osiguravaju:

  1. invalidska penzija
  2. dozvole za sanatorijume i dječje rekreacijske kampove (putovanje se plaća i za dijete sa invaliditetom i za odraslu osobu koja ga prati),
  3. besplatni lijekovi, medicinski proizvodi i obloge,
  4. snižena cijena javnog prijevoza,
  5. pravo na besplatnu dijagnozu i liječenje, uključujući inostranstvo,
  6. posebne uslove za prijem u visokoškolske ustanove i ispite,
  7. 50% popusta na račune za komunalije. Štoviše, ako se u slučaju odraslih s invaliditetom popust odnosi samo na njihov udio u ukupnoj potrošnji resursa, onda se za porodice s djetetom s invaliditetom naknada proširuje na porodične troškove.

Roditelji djece s poteškoćama i njihovi skrbnici podliježu porezima na dohodak od fizičkog poreza, nadoknadu u dužini staža za vrijeme skrbi o djetetu s invaliditetom, prijevremenom penzionisanju i u nedostatku zaposlenja - mjesečnim naknadama naknade u iznosu od 5500 rubalja.

Djeci sa smetnjama u razvoju bez invaliditeta pružaju se iste pogodnosti kao i odraslima, ovisno o obliku bolesti.

Uvjeti propisivanja dijabetesa

Prisutnost skupine s invaliditetom značajno proširuje popis prednosti za dijabetičare, pa će biti korisno razmotriti u kojim je slučajevima propisana pacijentima s dijabetesom.

Za dobivanje statusa osobe sa invaliditetom nije dovoljna jedna dijagnoza dijabetesa. Grupa se imenuje samo u slučaju komplikacija koje sprečavaju puni život pacijenta.

Imenovanje 1. grupe invaliditeta događa se samo s teškim oblikom bolesti, praćen takvim manifestacijama:

  • metabolički poremećaji
  • ozbiljan gubitak vida do sljepoće,
  • gangrena
  • zatajenje srca i bubrega,
  • koma izazvana naglim padovima šećera u krvi,
  • nepovratna oštećenja mozga:
  • nedostatak sposobnosti da samostalno služe potrebama tijela, kreću se i uključuju se u radne aktivnosti.

Invalidnost 2. grupe dodijeljena je istim simptomima teškog dijabetesa, ali u početnoj fazi njihovog razvoja. Treća grupa propisana je za blagi i umjereni oblik bolesti, ali uz njegovo brzo napredovanje.

Sve manifestacije komplikacija bolesti trebaju imati dokumentarne dokaze, koje daju odgovarajući medicinski stručnjaci. Svi medicinski izvještaji i rezultati ispitivanja moraju se podnijeti na medicinski i socijalni pregled. Što je više moguće prikupiti prateću dokumentaciju, veća je vjerovatnoća da će stručnjaci donijeti pozitivnu odluku.

Invalidnost 2. i 3. grupe dodjeljuje se na godinu dana, 1. grupe - na 2 godine. Nakon ovog razdoblja pravo na status mora biti ponovno potvrđeno.

Postupak registracije i pružanja pogodnosti

Osnovni skup socijalnih usluga, uključujući besplatne lijekove, liječenje u sanatorijumima i putovanje javnim prevozom, obavlja se u lokalnoj filijali Mirovinskog fonda. Morate tamo osigurati:

  • standardna izjava
  • lična dokumenta
  • OPS potvrda osiguranja,
  • medicinske dokumente koji dokazuju vašu podobnost za beneficije.

Nakon provjere dokumenata, podnosiocu zahtjeva se izdaje potvrda o potvrđivanju prava na korištenje socijalnih usluga. Na temelju toga će liječnik besplatno propisati recepte u ljekarni lijekove i uređaje potrebne za praćenje stanja tijela s dijabetesom.

Da bi dobili dozvolu u sanatorijumu, oni se takođe okreću na klinici. Medicinska komisija procjenjuje pacijentovo stanje i, u slučaju pozitivnog mišljenja, izdaje mu potvrdu br. 070 / y-04 kojom se potvrđuje pravo na rehabilitaciju. Potrebno ju je kontaktirati u lokalnoj filijali FSS-a, gde se dodatno podnosi zahtev za dozvolu, pasoš (za dete sa invaliditetom - izvod iz matične knjige rođenih), potvrda o invaliditetu. Ako pacijentu postoji ulaznica, ona se izdaje u roku od 21 dana, nakon čega on ponovo ide sa njom u kliniku radi dobijanja zdravstvenog kartona.

Potvrda koju izdaje FIU također vam daje pravo na kupnju karte za socijalno putovanje u skladu s kojom dijabetičar s invaliditetom može besplatno putovati na svim vrstama javnog prijevoza, osim u taksijima i komercijalnim minibusima. Za međudržavni prijevoz (cestovni, željeznički, zračni, riječni), popust od 50% daje se od početka listopada do sredine maja, a jednom u oba smjera u bilo koje drugo doba godine.

Novčana nadoknada

Osoba s invaliditetom može odbiti beneficije u naturi u korist paušala. Neuspjeh se može stvoriti iz cijelog skupa socijalnih usluga. usluga ili djelomično samo od onih za kojima nema potrebe.

Paušalno plaćanje obračunava se za godinu dana, ali zapravo nije jednokratno, jer se isplaćuje na rate tokom 12 mjeseci u obliku dodatka invalidskoj penziji. Njegova veličina za 2017. godinu za osobe sa invaliditetom je:

  • $ 3,538.52 za prvu grupu,
  • RUB2527.06 za 2. grupu i djecu,
  • $ 2022,94 za 3. grupu.

U 2018. godini planira se indeksirati plaćanja za 6,4%. Konačni iznos pogodnosti možete pronaći u teritorijalnom ogranku FOJ-a, gdje morate podnijeti zahtjev za njegovo projektiranje. Prijava, pasoš, potvrda o invaliditetu predaju se fondu, a izdaje se potvrda koja pruža pravo na korištenje socijalnog paketa ako je prethodno primljen. Prijava je strogo ograničena u vremenu - najkasnije do 1. oktobra. Iz tog razloga, zamjena pogodnosti novčanim plaćanjima za 2018. godinu neće uspjeti. Prijaviti se možete samo u 2019. godini

Pojednostavite postupak podnošenja zahtjeva za novčanu naknadu ili novčanu naknadu kontaktiranjem multifunkcionalnog centra. A građani koji imaju problema sa kretanjem, paket dokumenata mogu poslati poštom ili preko portala javnih službi.

Odlučite koji oblik primanja pogodnosti vam odgovara - u naravi ili u gotovini - i obratite se državnim vlastima za pomoć. Teško je usporediti mjere socijalne podrške dijabetičarima sa štetom koju bolest prouzrokuje, ali ipak mogu malo olakšati život pacijenta.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar