Norme inzulina nakon punjenja glukozom nakon 2 sata

Zdravo. Imam 28 godina, samo 165, težina 56 kg. Nakon testiranja za toleranciju na glukozu došli su do sledećih rezultata: Glukoza u plazmi - 4,85 mmol / L (normalno 4,10-6,10) Glukoza nakon 120 minuta. nakon punjenja glukozom - 6,78 mmol / L, (norma 4,10-7,80) Inzulin vene na vrijeme - 7,68 µU / ml (norma 2,60-24,90) Venski inzulin nakon 120 min - 43,87 µU / ml (norma 2,60-24,90). Ako se nakon tjedan dana javite liječniku, molim vas da mi kažete je li riječ o dijabetesu, zbog kojeg bi inzulin mogao skočiti ovako? Kako se inzulin može vratiti u normalu? Hvala na odgovoru.

Kada me treba testirati?

Budući da je dijabetes vrlo uobičajena bolest, WHO snažno preporučuje testiranje na glukozu i inzulin barem dva puta godišnje.

Takvi događaji će zaštititi čovjeka od ozbiljnih posljedica "slatke bolesti", koja ponekad napreduje dovoljno brzo, bez ikakvih izraženih znakova.

Iako je, zapravo, klinička slika dijabetesa vrlo je opsežna. Glavni simptomi bolesti su poliurija i neizlječiva žeđ.

Ta dva patološka procesa uzrokovana su povećanim opterećenjem na bubrezima, koji filtriraju krv, oslobađajući tijelo od svih vrsta toksina, uključujući i od viška glukoze.

Mogu biti i znakovi koji ukazuju na razvoj dijabetesa, iako manje izraženi, sljedeći simptomi:

  • brz gubitak kilograma
  • stalna glad
  • suha usta
  • trnce ili ukočenost nogu,
  • glavobolja i vrtoglavica,
  • probavna smetnja (mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje),
  • propadanje vidnog aparata,
  • visok krvni pritisak
  • smanjen raspon pažnje,
  • umor i razdražljivost,
  • seksualni problemi
  • kod žena - menstrualne nepravilnosti.

Ako se takvi znakovi pronađu u sebi, osoba bi trebalo odmah da se posavetuje sa lekarom. Zauzvrat, specijalisti se često usmjeravaju da izriču metodu za određivanje nivoa glukoze. Ako rezultati ukazuju na razvoj predijabetičkog stanja, liječnik upućuje pacijenta da prođe test opterećenja.

Upravo će ovo istraživanje pomoći u određivanju stupnja tolerancije na glukozu.

Indikacije i kontraindikacije za studiju

Stresni test pomaže u određivanju rada pankreasa. Suština analize je da se određenom količinom glukoze unosi pacijentu, te nakon dva sata uzimaju krv za njegovu daljnju istragu. U pankreasu postoje beta ćelije koje su odgovorne za proizvodnju inzulina. Kod šećerne bolesti pogođeno je 80-90% takvih ćelija.

Postoje dvije vrste takvih studija - intravenska i oralna ili oralna. Prva metoda se koristi vrlo rijetko. Ova metoda davanja glukoze korisna je samo kada pacijent sam nije u stanju piti zaslađenu tečnost. Na primjer, tokom trudnoće ili probavnih tegoba. Druga vrsta ispitivanja je da pacijent treba piti slatku vodu. U pravilu se 100 mg šećera razrijedi u 300 ml vode.

Na koje patologije može ljekar propisati test tolerancije na glukozu? Njihov popis nije tako mali.

Analiza sa teretom se vrši sa sumnjom:

  1. Dijabetes tipa 2.
  2. Dijabetes tipa 1.
  3. Gestacijski dijabetes.
  4. Metabolički sindrom.
  5. Prediabetičko stanje.
  6. Gojaznost.
  7. Disfunkcija gušterače i nadbubrežne žlezde.
  8. Poremećaji jetre ili hipofize.
  9. Različite endokrine patologije.
  10. Poremećaji tolerancije na glukozu

Ipak, postoje neke kontraindikacije zbog kojih će provođenje ove studije morati odgoditi na neko vrijeme. Tu spadaju:

  • upalni proces u tijelu
  • opšte slabost
  • Crohnova bolest i peptični čir,
  • problemi sa prehranom nakon operacije na stomaku,
  • teški hemoragični moždani udar,
  • oticanje mozga ili srčani udar,
  • upotrebu kontraceptiva,
  • razvoj akromegalije ili hipertireoze,
  • unos acetosolamida, tiazida, fenitoina,
  • upotreba kortikosteroida i steroida,

Pored toga, studiju treba odgoditi ako u tijelu postoji nedostatak magnezijuma i kalcijuma.

Priprema za test

Da biste postigli najpouzdanije rezultate, morate znati kako se pripremiti za darivanje krvi šećerom. Prvo, najmanje 3-4 dana prije testa sa opterećenjem glukoze ne morate odbiti hranu koja sadrži ugljene hidrate. Ako pacijent zanemari hranu, to će nesumnjivo utjecati na rezultate njegove analize, pokazujući nisku razinu glukoze i inzulina. Stoga se ne možete brinuti hoće li određeni proizvod sadržavati 150 g ili više ugljikohidrata.

Drugo, prije uzimanja krvi najmanje tri dana, zabranjeno je uzimanje određenih lijekova. Oni uključuju oralne kontraceptive, glukokortikosteroide i tiazidne diuretike. A 15 sati prije testa s teretom je zabranjeno uzimati alkohol i hranu.

Uz to, opće dobro pacijenta utječe na pouzdanost rezultata. Ako je osoba obavljala pretjerani fizički rad dan prije analize, rezultati studije vjerovatno neće biti istiniti. Stoga, prije uzimanja krvi, bolesniku je potrebno da dobro spava. Ako pacijent mora napraviti analizu nakon noćne smjene, bolje je odgoditi ovaj događaj.

Ne smijemo zaboraviti na psihoemocionalno stanje: stres utiče i na metaboličke procese u tijelu.

Dešifrovanje rezultata istraživanja

Nakon što ljekar primi rezultate testa sa opterećenjem na rukama, može postaviti tačnu dijagnozu svom pacijentu.

U nekim slučajevima, ako specijalista sumnja, usmjerava pacijenta na ponovnu analizu.

Od 1999. godine SZO je utvrdila određene pokazatelje testa tolerancije na glukozu.

Donje vrijednosti odnose se na uzimanje uzoraka krvi prstima i pokazuju stope glukoze u različitim slučajevima.

Na prazan stomakNakon pijenja tečnosti sa šećerom
Normaod 3,5 do 5,5 mmol / lmanje od 7,5 mmol / l
Prediabetesod 5,6 do 6,0 mmol / lod 7,6 do 10,9 mmol / l
Dijabetes melitusviše od 6,1 mmol / lviše od 11,0 mmol / l

Što se tiče normalnih pokazatelja glukoze u venskoj krvi, oni se malo razlikuju od gornjih vrijednosti.

Sledeća tabela sadrži pokazatelje.

Na prazan stomakNakon pijenja tečnosti sa šećerom
Normaod 3,5 do 5,5 mmol / lmanje od 7,8 mmol / l
Prediabetesod 5,6 do 6,0 mmol / lod 7,8 do 11,0 mmol / l
Dijabetes melitusviše od 6,1 mmol / lviše od 11,1 mmol / l

Koja je norma inzulina prije i nakon vježbanja? Treba napomenuti da pokazatelji mogu lagano varirati ovisno o tome u kojoj laboratoriji pacijent prolazi ovu studiju. Međutim, najčešće vrijednosti koje pokazuju da je u čovjeku sve u redu s metabolizmom ugljikohidrata jesu sljedeće:

  1. Inzulin prije punjenja: 3-17 μIU / ml.
  2. Inzulin nakon vježbanja (nakon 2 sata): 17,8-173 µMU / ml.

Svakih 9 od 10 pacijenata koji saznaju za dijagnosticirani dijabetes melitus padaju u paniku. Međutim, ne možete se uznemiriti. Savremena medicina ne miruje i razvija sve više i više novih metoda suočavanja sa ovom bolešću. Ostaju glavne komponente uspješnog oporavka:

  • terapija inzulinom i upotreba lijekova,
  • stalni nadzor glikemije,
  • održavanje aktivnog načina života, odnosno vježbanje terapija za dijabetes bilo koje vrste,
  • održavanje uravnotežene prehrane.

Test tolerancije na glukozu prilično je pouzdana analiza koja pomaže da se utvrdi ne samo vrijednost glukoze, već i inzulina sa i bez vježbanja. Ako se poštuju sva pravila, pacijent će dobiti najpouzdanije rezultate.

Videozapis u ovom članku opisuje kako se pripremiti za test.

Inzulin dva sata nakon punjenja glukozom

neblondinkayaPozdrav dragi ljekari! Na preporuku endokrinologa, uradio sam test tolerancije na glukozu kako bih odredio glukozu i inzulin (iz vene). Rezultati: Post: glukoza -4,5 (norma 3.3-6.4) inzulin -19.8 (norma 2.1-27) Dva sata nakon konzumiranja glukoze: glukoza - 4.9 (norma manja od 7.8 ) inzulin - 86,9 (norma 2.1-27) Koliko razumijem, inzulin nakon vježbanja prelazi normu gotovo tri puta. Ulaz kod doktora bit će tek nakon Nove godine. Koliko je ozbiljna i da li je hitno treba pobjeći negdje ili je to radna situacija i možete pričekati nekoliko tjedana. Paralelno sam uradio ultrazvuk abdomena i tamo sam našao "ultrazvučne znakove umjereno izraženih difuznih promjena u tkivu gušterače". 10 komentara - Ostavite komentar
Od:

Datum:

tushenka
22. decembra 2009. 11:45
(Link)

nakon vežbe 47. Imam inzulin.
Imam takvu mucku .. planiramo trudnoću 4 godine je pronađena policistiza povećana inzulina .. koliko znam smanjuju metformin i onda ako se androgeni podižu iz inzulina ...

(Odgovor) (Tema za diskusiju)

irinagertsog Datum:

22. decembra 2009. 14:06 (Link)

Vi ste u redu, nema dijabetesa. Norme su indicirane za inzulin na post, kada se konzumira glukoza, normalno se povećava, a dijabetičar koji ovisi o insulinu ne. Nije bilo smisla za njegovo mjerenje.

(Odgovor) (Tema za diskusiju)

vigilantsoul Datum:

26. decembra 2009. 12:42 (Link)

Ja nisam doktor. Ali nakon što ste popili glukozu, vaše telo luči inzulin kako bi ga apsorbovao, zbog čega se inzulin povećao! (Odgovor) (ogranak za raspravu)

tanchik Datum:

31. decembra 2009. 14:06 (Link)

S obzirom na to da niko ništa nije napravio odgovornim, vratit ću se na funkciju. Takva reakcija inzulina može ukazivati ​​na to da postoje (eventualno) prvi znakovi inzulinske rezistencije, jer se pri opterećenju inzulin izbacuje više nego što je normalno, a glukoza ne pada na nulu. A to znači da vjerovatno imate početnu fazu predijabetesa (tip 2, naravno). Ali doktor bi definitivno trebao reći. Moj članak o drugoj vrsti i predijabetesu možete pročitati ovdje
http://narod.ru/disk/16287509000/fokus_diabet.pdf.html
(Odgovor) (Tema za diskusiju)

neblondinkaya Datum:

2. januara 2010. 18:36 (Link)

Pročitao sam vaš članak vrlo pažljivo. Sumnjao sam na nešto takvo ... Pronašao sam Montignac dijetu dok se pokušavam potpuno prebaciti na ovaj prehrambeni sistem kako bih smršavio, a vjerovatno će biti korisno. Tada će možda doktor nešto preporučiti. Hvala još jednom!

(Odgovor) (Gore) (Tema za raspravu)

Test tolerancije na glukozu (test tolerancije na glukozu): dekodiranje normirane vrijednosti tokom trudnoće

47MEDPORTAL.RU

Test tolerancije na glukozu (GTT) - laboratorijska metoda istraživanja koja se koristi u endokrinologiji za dijagnosticiranje oslabljene tolerancije na glukozu (predijabetes) i dijabetes melitus. U suštini, određena je sposobnost tela da apsorbuje glukozu (šećer)

Način primjene glukoze razlikuje:

  • usmeno (od lat. per os) (OGTT) i
  • intravenski test tolerancije na glukozu

Određivanje glukoze u plazmi natašte i svakih 30 minuta tokom 2 sata nakon opterećenja ugljikohidratima, koji se koristi za dijagnosticiranje dijabetesa melitusa, oslabljene tolerancije na glukozu.

Metodologija za analizu tolerancije na glukozu

  • Pacijentu je dozvoljeno da konzumira malo šećera (glukoze). Taj se iznos naziva - standardno opterećenje ugljikohidrata, to je 75 g glukoza (50 i 100 g koriste se rjeđe)
  • Vrijedi napomenuti da se tokom analize mjeri glukoza na prazan stomak i zatim svakih 30 minuta tokom 2 sata nakon opterećenja ugljikohidratima (glukoza).
  • Dakle, analiza se vrši na 5 bodova: na prazan stomak, a zatim nakon 30, 60, 90 i 120 minuta (klasični test).
  • Ovisno o situaciji, analiza se može izvesti u tri ili dvije točke

Uzroci su nenormalne glukoze u krvi

Glukoza u krvi je pokazatelj u medicini koja se naziva glikemija. Glukoza je monosaharid (stoga je uobičajen izraz „šećer u krvi“) koji je potreban za negu i podršku vitalnim funkcijama svih telesnih ćelija, posebno neurona i crvenih krvnih zrnaca. Svi ugljeni hidrati se tokom probave pretvaraju u ovu tvar.

Dugi niz godina neuspješno se bori s hipertenzijom?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti hipertenziju uzimajući je svakodnevno.

Nivo glukoze u tijelu ovisi o nekoliko fizioloških procesa:

  • Unos ugljenih hidrata podiže šećer u krvi. Štaviše, jednostavni ugljikohidrati uzrokuju nagli skok, a složeni ugljikohidrati uzrokuju postepeno povećavanje.
  • Vježbanje, stres, povišena tjelesna temperatura smanjuju koncentraciju šećera.
  • Stvaranje molekula glukoze iz mliječne kiseline, slobodnih aminokiselina, glicerola događa se u jetri i, u manjoj mjeri, u kore nadbubrežne žlijezde. Taj se proces naziva glukoneogeneza.
  • Glikogenoliza je složen proces stvaranja glukoze iz glikogena jetre i skeletnih mišića.

Nivo glukoze u krvi reguliše više vrsta hormona, uglavnom inzulina, koji sintetišu beta ćelije gušterače. U manjoj mjeri su u regulaciji uključeni glukagon, adrenalin, steroidi, glukokortikoidi.

Naši čitaoci su uspješno koristili ReCardio za liječenje hipertenzije. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Norma i odstupanja

Normalne razine glukoze u krvi ovise o dobi osobe, bez obzira na spol. Vrijednosti se mjere na prazan stomak:

  • djeca od 14 godina i odrasli - 3,5–5,5 mmol / l,
  • djeca od 1 mjeseca do 14 godina - 3,3–5,5 mmol / l,
  • djeca od 2 dana do 1 mjeseca - 2,8-4,4 mmol / l.

Razina šećera u kapilarnoj i venskoj krvi neznatno je različita - obično je drugi pokazatelj veći za 11%. Uobičajeno se krv uzima iz prsta radi kontrole koncentracije glukoze.

Povišene razine glukoze - hiperglikemija - dijagnosticirane su s vrijednosti od 5,6-6,1 mmol i više. Takvi pokazatelji ukazuju na razvoj:

  • dijabetes melitus
  • tumori gušterače,
  • akutni i hronični pankreatitis,
  • hronične bolesti jetre, bubrega,
  • cistična fibroza,
  • infarkt miokarda
  • moždanog krvarenja.

Najčešće, povišena glukoza znak je dijabetesa:

  • Kod dijabetesa tipa 1, proces raspada glukoze je poremećen zbog nedovoljnog insulina. Smanjenje ovog hormona nastaje usled smrti beta ćelija pankreasa.
  • Kod dijabetesa tipa 2, beta ćelije proizvode dovoljnu količinu inzulina, ali ćelije gube osjetljivost na njegovo djelovanje.

Pored laboratorijskih podataka, hiperglikemija se očituje i vanjskim simptomima:

  • stalna i intenzivna žeđ
  • suva koža i sluzokože,
  • učestalo mokrenje i nokturija,
  • pospanost, letargija,
  • mučnina, povraćanje,
  • pojava pustula i neizlječivih čireva na koži,
  • svrbež sluznice genitalija,
  • smanjen vid.

Razina šećera koja ne prelazi 6,1 mmol / L nije opasna po život, ali ukazuje na potrebu započinjanja liječenja. Hiperglikemija s vrijednošću iznad 6,1 mmol / L ozbiljna je opasnost:

  • Počinje se urušavanje mišića, kože i očnih tkiva (razvijaju se takozvano dijabetičko stopalo, retinopatija, nefropatija itd.).
  • Krv se zgušnjava, povećava se rizik od tromboze.
  • Može se razviti hiperglikemijska koma - teški metabolički poremećaj sa stvaranjem ketonskih tijela, razvojem acidoze i opsežnim trovanjem organizma. Jasan znak početne patologije je miris acetona iz pacijentovog disanja.

Hipoglikemija je stanje kod kojeg je nivo glukoze u krvi ispod 3,5 mmol / L.Nizak šećer u krvi se javlja u sljedećim okolnostima:

  • tumori gušterače,
  • bolesti jetre, bubrega, nadbubrežne žlijezde, hipotalamusa, uključujući maligne tumore,
  • hipotireoza
  • intoksikacije alkoholom, arsenom,
  • predoziranje određenih lijekova
  • dehidracija
  • sistematska neuhranjenost uz puno brzih ugljikohidrata i nedostatak mineralnih soli, vitamina, vlakana.

Sljedeći simptomi odgovaraju smanjenju šećera u krvi:

  • oštra slabost, neslavno stanje,
  • obilno znojenje,
  • drhtanje u udovima
  • palpitacije
  • osjećaj gladi.

Teška hipoglikemija ima veliku vjerovatnost za pojavu kome.

Provode se laboratorijski testovi za utvrđivanje nivoa glukoze u krvi. Najjednostavnija i najčešće korištena je analiza kapilarne krvi. Uzorak se predaje ujutro, prije ispitivanja ne možete jesti 8-12 sati. Analiza je jednostavna i brza za obavljanje, može se provesti i samostalno glukometrom. Međutim, studija ima nekoliko nedostataka:

  • razina šećera nije prikazana u dinamici, pa će rezultat biti relevantan samo u trenutku isporuke,
  • rezultat može biti lažan ako se prije analize dogodio fizički napor (šetnja do bolnice, intenzivna fizička aktivnost dan prije).

Rezultat u dinamici pokazuje dvosatni test tolerancije na glukozu. Analiza se provodi u 3 faze: pacijent daje krv na prazan želudac i nakon 5 minuta pije vodu sa otopljenom glukozom. Zatim se mjeri šećer nakon 1 i 2 sata. Pokazatelji se tumače na sljedeći način:

  • manje od 7,8 mmol / l - normalna razina šećera,
  • 7,8–11 mmol / L - oslabljena tolerancija na glukozu,
  • više od 11 mmol / l - hiperglikemija.

Do sada najtačnija studija je analiza glikozovanog hemoglobina (HbA1C). Pomoću nje određuje se postotak glukoze povezan s crvenim krvnim ćelijama i kao rezultat toga prosječna razina šećera za 2-3 mjeseca. Rezultat analize ne ovisi o hrani i lijekovima, fizičkoj aktivnosti, ti faktori ne utječu na njegovu točnost. Pokazatelji analize za razinu HbA1C procjenjuju se u postocima:

  • 4% ili manje - hipoglikemija,
  • 4,5–5,7% - normalna razina šećera,
  • 5,7-6% - visok rizik od dijabetesa,
  • 6–6,4% - predijabetes
  • 6,5% i više - hipoglikemija, dijabetes.

I deficit i višak glukoze nisu neovisne bolesti, već simptomi, pa je propisan individualni tretman za svakog pacijenta. Osim uzimanja lijekova, terapija uključuje fizioterapiju, doziranu fizičku aktivnost i posebnu dijetu.

Dakle, kod dijabetes melitusa tipa 1 terapija inzulinom postaje norma. Dijabetes tipa 2 ispravlja se ishranom sa malim sadržajem ugljenih hidrata, mršavljenjem na medicinsku normu i tjelesnim odgojem.

Osobe s kroničnom hiperglikemijom moraju kontrolirati razinu šećera glukometrom, uključujući prije i nakon jela. To će pomoći da promijenite svoj način života i prehrane, što će zauzvrat sniziti vrijednosti glukoze na normalne razine.

Preporučuje se darivanje krvi ujutro (od 8 do 11 sati), strogo na prazan stomak (barem 8 i ne više od 14 sati posta, možete piti vodu). Izbjegavajte preopterećenja hranom dan prije

  • Tokom 3 dana koja su prethodila danu testa tolerancije na glukozu potrebno je pridržavati se normalne prehrane bez ograničavanja ugljikohidrata, isključiti faktore koji mogu izazvati dehidraciju organizma (neadekvatan režim pijenja, pojačana fizička aktivnost, prisustvo crevnih poremećaja).
  • Tri dana prije studije potrebno je suzdržati se od uzimanja lijekova, čija upotreba može utjecati na rezultat studije (salicilati, oralni kontraceptivi, tiazidi, kortikosteroidi, fenotiazin, litij, metapiron, vitamin C itd.).
  • Pažnja! Povlačenje lijeka moguće je samo nakon prethodne konsultacije s liječnikom!
  • Uoči 24 sata prije ispitivanja primjena alkohola je kontraindicirana.
  • Test tolerancije na glukozu ne izvodi se za djecu mlađu od 14 godina.

Indikacije za

  • Kada se ispituju bolesnici sa rizičnim faktorima šećerne bolesti (sjedeći način života, gojaznost, prisustvo rođaka prve linije, bolesnik s šećernom bolešću, hipertenzijom i drugim bolestima kardiovaskularnog sustava, oštećen lipidni spektar, narušena tolerancija na glukozu).
  • Prekomjerna težina (tjelesna težina).
  • Ateroskleroza
  • Arterijska hipertenzija.
  • Gihta
  • Bliska rodbina pacijenata sa dijabetesom.
  • Žene koje su tijekom trudnoće imale pobačaje, prijevremene porode, vrlo velika novorođenčad ili djecu s oštećenjima u razvoju, mrtvorođenčad, dijabetes melitus.
  • Metabolički sindrom.
  • Hronična bolest jetre.
  • Policistični jajnik.
  • Neuropatija nepoznate etiologije.
  • Dugotrajna upotreba diuretika, glukokortikoida, sintetskih estrogena.
  • Hronična parodontoza i furunkuloza.

Test tolerancije na glukozu u trudnoći

Prilikom registracije i prikupljanja podataka o zdravlju trudnice, moguće je uzeti takav test i ranije, čak i na početku trudnoće. Uz pozitivan rezultat, takve žene promatraju cijelu trudnoću i pišu im potrebne preporuke i postupke za regulaciju razine glukoze u tijelu.

Postoji određena grupa rizika koja prije svega privlači pažnju prilikom registracije. Uključuje trudnice kod kojih:

  • dijabetes melitus može se pratiti nasljeđivanjem (nije stečeno, ali je urođeno),
  • prisutnost prekomjerne težine u trudnici i stupanj gojaznosti,
  • došlo je do ranih pobačaja i mrtvorođenih
  • prisutnost velikog ploda u posljednjem rođenju (uzima se u obzir ako je težina ploda prešla četiri kilograma),
  • kasna gestoza, prisutnost hroničnih zaraznih bolesti mokraćnog sistema,
  • kasna trudnoća (računa se za žene starije od trideset pet godina).

Test tolerancije na glukozu (kako uzeti, rezultate i normu)

Test glukozne tolerancije (GTT) koristi se ne samo kao jedna od laboratorijskih metoda dijagnosticiranja dijabetesa, već i kao jedna od metoda provođenja samokontrole.

Zbog činjenice da odražava nivo glukoze u krvi uz minimalna sredstva, lako je i sigurno koristiti se ne samo dijabetičarima i zdravim osobama, već i trudnicama koje su na dugoročnom trajanju.

Relativna jednostavnost testa čini ga lako dostupnim. Mogu ga uzeti i odrasli i djeca od 14 godina, a uz određene zahtjeve, konačni rezultat bit će što je jasniji.

Dakle, šta je ovaj test, zašto je potreban, kako ga uzimati i koja je norma kod dijabetičara, zdravih ljudi i trudnica? Hajde da ispravimo.

Vrste testa tolerancije na glukozu

Izdvojim nekoliko vrsta testova:

  • oralni (PGTT) ili oralni (OGTT)
  • intravenski (VGTT)

Koja je njihova osnovna razlika? Činjenica je da sve leži u načinu unošenja ugljikohidrata. Takozvano "opterećenje glukozom" vrši se nakon nekoliko minuta nakon prvog uzorkovanja krvi, od vas će se tražiti da pijete zaslađenu vodu ili ćete davati otopinu glukoze intravenski.

Druga vrsta GTT-a koristi se izuzetno rijetko, jer je potreba za unosom ugljikohidrata u vensku krv nastala zbog činjenice da pacijent sam nije u stanju piti slatku vodu. Ova potreba se javlja ne tako često.

Na primjer, kod teške toksikoze kod trudnica, ženi se može ponuditi da vrši „opterećenje glukozom“ intravenski.

Takođe, kod onih pacijenata koji se žale na probavne smetnje, pod uslovom da dođe do kršenja apsorpcije tvari u procesu nutritivnog metabolizma, takođe postoji potreba za prisiljavanjem glukoze direktno u krv.

Sljedeći pacijenti kojima bi se mogla dijagnosticirati, mogu primijetiti sljedeće poremećaje koji mogu dobiti uput od liječnika opće prakse, ginekologa ili endokrinologa:

  • sumnja na dijabetes melitus tipa 2 (u procesu dijagnoze), sa stvarnom prisutnošću ove bolesti, u odabiru i prilagođavanju liječenja „šećerne bolesti“ (pri analizi pozitivnih rezultata ili nedostatku efekta liječenja),
  • dijabetes tipa 1, kao i u obavljanju samokontrole,
  • sumnja na gestacijski dijabetes ili njegovo stvarno prisustvo,
  • predijabetes
  • metabolički sindrom
  • neke kvarove u sledećim organima: gušterača, nadbubrežna žlezda, hipofiza, jetra,
  • oslabljena tolerancija na glukozu,
  • gojaznost
  • druge endokrine bolesti.

Test se pokazao dobro ne samo u procesu prikupljanja podataka za sumnju na endokrine bolesti, već i u provođenju samo-nadzora.

U takve je svrhe vrlo prikladno koristiti prijenosne biohemijske analizatore krvi ili mjerače glukoze u krvi. Naravno, kod kuće je moguće analizirati isključivo punu krv. Istovremeno, ne zaboravite da bilo koji prijenosni analizator dopušta određeni dio grešaka, a ako se odlučite donirati vensku krv za laboratorijske analize, pokazatelji će se razlikovati.

Za provođenje samokontrole dovoljno će se upotrijebiti kompaktni analizatori koji, između ostalog, mogu odražavati ne samo razinu glikemije nego i volumen glikoziranog hemoglobina (HbA1c). Naravno, mjerač je nešto jeftiniji od biokemijskog ekspresnog analizatora krvi, proširujući mogućnosti provođenja samokontrole.

GTT kontraindikacije

Nisu svi smjeli polagati ovaj test. Na primjer, ako osoba:

  • individualna netolerancija na glukozu,
  • bolesti gastrointestinalnog trakta (na primjer, došlo je do pogoršanja hroničnog pankreatitisa),
  • akutna upalna ili zarazna bolest,
  • teška toksikoza,
  • nakon perioda rada,
  • potrebu za ležanjem u krevetu.

Značajke GTT-a

Već smo shvatili okolnosti u kojima možete dobiti preporuku za laboratorijski test tolerancije na glukozu. Sada je vrijeme da shvatimo kako pravilno proći ovaj test.

Jedna od najvažnijih karakteristika je činjenica da se prvo uzorkovanje krvi vrši na prazan stomak, a način na koji se osoba ponašala prije davanja krvi sigurno će utjecati na konačni rezultat. Zbog toga se GTT sigurno može nazvati "kapriciozan", jer na njega utiču sljedeće:

  • upotreba pića koja sadrže alkohol (čak i mala doza pijanih narušava rezultate),
  • pušenje
  • fizička aktivnost ili njen nedostatak (bilo da se bavite sportom ili vodite neaktivan način života),
  • koliko konzumirate slatku hranu ili pijete vodu (prehrambene navike direktno utiču na ovaj test),
  • stresne situacije (česti živčani slom, brige na poslu, kod kuće tokom prijema u obrazovnu ustanovu, u procesu sticanja znanja ili polaganja ispita, itd.),
  • zarazne bolesti (akutne respiratorne infekcije, akutne respiratorne virusne infekcije, blaga prehlada ili curenje iz nosa, grip, tonzilitis, itd.),
  • postoperativno stanje (kada se osoba oporavi nakon operacije, zabranjeno mu je polaganje ove vrste testa),
  • uzimanje lijekova (koji utječu na psihičko stanje pacijenta, snižavanje šećera, hormonalne lijekove, stimulirajući metabolizam i slično).

Kao što vidimo, popis okolnosti koje utječu na rezultate testa vrlo je dugačak. Bolje je upozoriti liječnika o gore navedenom.

S tim u vezi, pored njega ili kao zasebna vrsta dijagnoze koristeći

Krvni test za glikovani hemoglobin

Može se prenijeti i u trudnoći, ali može pokazati lažno precijenjen rezultat zbog činjenice da se u tijelu trudnice događaju prebrze i ozbiljne promjene.

Kako uzeti

Ovaj test ipak nije tako težak, ali traje 2 sata. Prikladnost tako dugotrajnog postupka prikupljanja podataka opravdava se činjenicom da je razina glikemije u krvi nedosljedna, a presuda koju će vam liječnik uputiti ovisi o tome kako je reguliran gušterača.

Test tolerancije na glukozu provodi se u nekoliko faza:

Ovo pravilo je obavezno da se poštuje! Post bi trebao trajati od 8 do 12 sati, ali ne duže od 14 sati. U suprotnom ćemo dobiti nepouzdane rezultate, jer primarni pokazatelj ne podliježe daljnjem razmatranju i neće biti moguće uporediti daljnji rast i pad glikemije s njim. Zato oni daju krv u rano jutro.

U roku od 5 minuta pacijent ili pije „glukozni sirup“ ili mu se intravenski ubrizga slatki rastvor (vidi Vrste GTT).

Kada se VGTT specijalna 50% otopina glukoze daje intravenski, postepeno, od 2 do 4 minuta. Ili se priprema vodena otopina u koju je dodano 25 g glukoze. Ako govorimo o djeci, tada se priprema slatka voda brzinom 0,5 g / kg idealne tjelesne težine.

Uz PHTT, OGTT, osoba treba piti slatku toplu vodu (250-300 ml) u kojoj je otopljeno 75 g glukoze u roku od 5 minuta. Za trudnice je doziranje različito. Oni rastvaraju od 75g do 100g glukoze. Deca su rastvorena u vodi 1,75 g / kg telesne težine, ali ne više od 75g.

Astmatičarima ili onima koji imaju anginu, imali su moždani udar ili srčani udar, preporučuje se konzumiranje 20 g brzih ugljikohidrata.

Glukoza za test tolerancije na glukozu prodaje se u ljekarnama u obliku praha

Nemoguće je samostalno proizvesti opterećenje ugljikohidrata!

Obavezno se savjetujte s liječnikom prije nego što donesete ishitrene zaključke i provedete neovlašteni GTT s teretom kod kuće!

Uz samokontrolu, najbolje je uzimati krv ujutro na prazan stomak, nakon svakog obroka (ne ranije od 30 minuta) i prije spavanja.

U ovoj fazi se uzima nekoliko uzoraka krvi. Za 60 minuta uzet će krv nekoliko puta za analizu i provjeriti fluktuaciju glukoze u krvi na temelju koje će se već moći izvući neki zaključci.

Ako čak znate otprilike kako se ugljikohidrati apsorbiraju (tj. Znate kako dolazi do metabolizma ugljikohidrata), lako će se pretpostaviti da što brže trošimo glukozu, bolje funkcionira naš gušterača. Ako „krivulja šećera“ ostane na vrhuncu duže vrijeme i praktično se ne smanjuje, tada već možemo govoriti o barem predijabetesu.

Čak i ako se rezultat pokazao kao pozitivan, a kod vas je već dijagnosticiran dijabetes, onda to nije razlog da se prije vremena nervirate.

Zapravo, test tolerancije na glukozu uvijek zahtijeva dvostruku provjeru! Nemoguće je to nazvati vrlo tačnim.

Drugi test propisat će lekar, koji će na temelju prikupljenih dokaza već moći nekako konzultirati pacijenta.

Ovakvi slučajevi su često slučajevi kada se test morao uzimati jedan do tri puta ako se nisu koristile druge laboratorijske metode za dijagnosticiranje šećerne bolesti tipa 2 ili ako su na njega utjecali neki faktori opisani ranije u članku (lijekovi, davanje krvi nije se dogodilo na prazan želudac i itd.).

Metode ispitivanja krvi i njegovih komponenti

Moramo odmah reći da je potrebno provjeriti očitanja uzimajući u obzir koja krv je analizirana tokom testa.

Možete uzeti u obzir i cijelu kapilarnu krv i vensku krv. Međutim, rezultati nisu toliko raznoliki. Tako, na primjer, ako pogledamo rezultat analize pune krvi, oni će biti nešto manji od onih koji su dobijeni u postupku ispitivanja krvnih komponenti dobivenih iz vene (plazme).

S punom krvlju sve je jasno: ubrizgali su prst iglom, uzeli su kap krvi za biohemijsku analizu. U te svrhe nije potrebno puno krvi.

Kod vena je nešto drugačije: prvo uzorkovanje krvi iz vene se stavlja u hladnu epruvetu (bolje je, naravno, koristiti vakuum epruvetu, potom neće biti potrebne dodatne mahinacije sa očuvanjem krvi), koje sadrže posebne konzervanse koji vam omogućavaju da spremite uzorak do samog ispitivanja. To je vrlo važna faza, budući da se nepotrebne komponente ne bi trebale mešati sa krvlju.

Obično se koristi nekoliko konzervansa:

  • 6mg / ml natrijum-fluorida u punoj krvi

Usporava enzimske procese u krvi, a pri ovom doziranju ih praktično zaustavlja. Zašto je to potrebno? Prvo, krv nije uzalud smještena u hladnu epruvetu.

Ako ste već pročitali naš članak o glikoziranom hemoglobinu, onda znate da se pod djelovanjem vrućine hemoglobin „šećera“, pod uslovom da krv dugo sadrži veliku količinu šećera.

Štoviše, pod utjecajem topline i sa stvarnim pristupom kisiku, krv počinje brže "propadati". Oksidira, postaje toksičniji. Kako bi se to spriječilo, pored natrijum-fluorida, u epruvetu se dodaje još jedan sastojak.

On ometa koagulaciju krvi.

Potom se epruveta stavlja na led, a priprema se posebna oprema koja će krv odvojiti na komponente. Plazma je potrebna da biste je dobili pomoću centrifuge i, oprostite zbog tautologije, centrifugiranjem krvi. Plazma se postavlja u drugu epruvetu i njena direktna analiza već započinje.

Sve ove prevare moraju se izvršiti brzo i u roku od trideset minuta. Ako se plazma odvoji nakon ovog vremena, tada se test može smatrati neuspešnim.

Nadalje, s obzirom na daljnji postupak analize kapilarne i venske krvi. Laboratorija može koristiti različite pristupe:

  • metoda glukozida oksidaze (norma 3,1 - 5,2 mmol / lit),

Jednostavno rečeno i grubo, temelji se na enzimskoj oksidaciji glukoznom oksidazom, kada se na izlazu formira vodikov peroksid. Prethodno bezbojni ortotolidin, pod djelovanjem peroksidaze, poprima plavkast ton. Količina pigmentiranih (obojenih) čestica "govori" o koncentraciji glukoze. Što ih je više, veća je razina glukoze.

  • ortotoluidinska metoda (norma 3,3 - 5,5 mmol / lit)

Ako u prvom slučaju postoji oksidativni proces zasnovan na enzimskoj reakciji, tada se djelovanje odvija u već kiselom medijumu i intenzitet boje nastaje pod utjecajem aromatske tvari dobivene iz amonijaka (ovo je ortofoluidin). Dolazi do specifične organske reakcije uslijed koje se aldehidi glukoze oksidiraju. Zasićenje boje „tvari“ dobijene otopine ukazuje na količinu glukoze.

Ortotoluidinska metoda smatra se preciznijom, odnosno najčešće se koristi u procesu analize krvi s GTT-om.

Općenito, postoji prilično puno metoda za određivanje glikemije koje se koriste za testove i sve su podijeljene u nekoliko velikih kategorija: kolometrijska (drugu metodu smo ispitali), enzimska (prva metoda, koju smo ispitali), reduktometrijska, elektrohemijska, test traka (koristi se u glukometrima i ostali prenosivi analizatori), mješoviti.

Test tolerancije na glukozu inzulin

Preformulišite pitanje kada ćete se vratiti iz zabrane
Naučite da cenite vreme onih koji su se potrudili da vam pomognu i odgovore na vaša pitanja.

Počnite da shvaćate da možda ne znate puno ili imate primitivne ili pogrešne ideje - a posao na uklanjanju tih ideja (radi pomoći vam) treba vremena
Naučite razumjeti da RMS ljekari odgovaraju dobrovoljno, bez plaćanja i u svoje slobodno vrijeme

Još jednom - vaše ideje o ulozi inzulina u PCOS-u, OGTT-u i tako dalje - iskrivljena i neuspješna prezentacija medicinskih tekstova (članaka) prošlosti

Ako vam je potrebna pomoć - za ime Boga, reći ćemo vam sve

Ako je vaš cilj bio da uvrijedite ljekare (što je takođe tipična situacija za ljude s viškom tjelesne težine) - to ste postigli

Nažalost, dozvolili ste sebi i da kršite brojna pravila foruma - i bit ćete upućeni uz zabranu čitanja

Ali savršeno možete pročitati o tome što je modifikacija životnog stila, što je racionalna prehrana za vrijeme zabrane unosom ključnih riječi u pretraživanju ili Googleu. Promjene načina života i racionalno ispiranje tla su temelj za liječenje pretilosti u svim zemljama i osnova prevencije dijabetesa. Vjerojatnost nije razumjeti doktor je uvijek sjajan, zato smo otvoreni za dijalog i uvijek spremni pomoći, i nema ništa sramotno u tome da nešto ne razumijemo, ne - pitajte - reći ćemo

Ali nestašni doktor - u zabrani!

Test tolerancije na glukozu (test tolerancije glukoze) - babycenter

Test tolerancije na glukozu ili test tolerancije na glukozu proverava kako vaše telo reguliše nivo šećera. Šećer, odnosno glukoza, nalazi se u mnogim namirnicama koje jedemo.
Test se vrši radi dijagnosticiranja dijabetesa tokom trudnoće (gestacijski dijabetes) i nudi se ženama koje imaju veću vjerojatnost da će razviti ovo stanje.

Zašto mi treba ovaj test?

Test će vam pomoći da utvrdite da li imate gestacijski dijabetes. Oko 14% trudnica ima ovo stanje. Gestacijski dijabetes razvija se kada gušterača proizvodi nedovoljnu količinu hormona inzulina.

Inzulin regulira šećer u krvi i pomaže tijelu da pohrani zalihe šećera ako nije potrebno da ga odmah pretvori u energiju.

Tokom trudnoće, žensko tijelo mora proizvoditi više inzulina, posebno počevši od petog mjeseca, kada beba naglo raste. Ako vaše tijelo ne održava potrebnu razinu inzulina, možete razviti gestacijski dijabetes.

Gestacijski dijabetes nije uvijek popraćen uočljivim simptomima, zbog čega je test važan. Ako gestacijski dijabetes nije otkriven i ne liječen, vi i vaša beba možete imati komplikacije.

Glavna komplikacija koju uzrokuje visoki šećer u krvi je da vaša beba može biti velika, što zauzvrat može usložniti vaginalni porođaj. Dijete čija majka pati od gestacijskog dijabetesa može također razviti simptome dijabetičke fetoppatije (bolest koju karakterizira polisistemska lezija, metaboličke i endokrine disfunkcije).

Mogu li razviti gestacijski dijabetes?

Možete razviti gestacijski dijabetes ako:

  • vaš indeks tjelesne mase (BMI) je 30 ili više,
  • ranije ste imali veliku bebu tešku 4,5 kg ili više,
  • nekada ste imali gestacijski dijabetes
  • jedan od roditelja, brata ili sestre ili vaše dete ima dijabetes,
  • Dolazite iz regija u kojima je dijabetes uobičajena bolest (Južna Azija, Bliski Istok).

Ako se možete odnositi na jednu ili više ovih skupina, savjetuje se da napravite test tolerancije na glukozu.

Kako se radi test tolerancije na glukozu?

Ovaj test se obično radi između 24. i 28. gestacijske sedmice. Ako ste već imali gestacijski dijabetes, od vas će se zatražiti da obavite ovaj test ranije - otprilike 16-18 nedelja, a zatim ponovo - nakon 24-28 nedelja. Ljekar će vam reći koliko ne smijete pojesti prije testiranja, obično se trebate suzdržati od jela noć prije.

Možete piti običnu vodu. Ako uzimate bilo koji lijek, provjerite sa svojim liječnikom može li se uzimati tokom pripreme za test. Kod nas se test vrši ili u bolnici ili u posebnim ustanovama (veliki centri sa laboratorijama). Vaš ljekar će vam uzeti krvni uzorak iz vene. Ovaj uzorak će vam omogućiti da izmerite šećer u krvi na glavi.

Tada će vam se ponuditi poseban slatki koktel koji sadrži 75-100 g glukoze. Važno je da popijete cijeli napitak. Nakon dva sata ponovno će vam se oduzeti krv i nivo šećera će se uporediti sa prvim testom. Ova dva sata najbolje je provesti sama. Možda će vam u ovom trenutku biti dozvoljeno da napustite kliniku ili ćete možda tražiti da ostanete.

U ovom trenutku ne biste trebali jesti ni piti.

Ali ponesite sa sobom nešto za jelo, jer nakon testa ste sigurno gladni. Možete jesti tek nakon drugog uzimanja krvi, ne ranije. Rezultati ispitivanja biće spremni u roku od 48 sati.

Koji su još testovi na gestacijski dijabetes?

U nekim klinikama ljekar vam može uputiti test za urin na šećer pri svakom pregledu. Ako se u urinu nađe šećer, to može biti znak gestacijskog dijabetesa.

Ali može biti i rezultat promjena u tijelu koje prirodno nastaju tokom trudnoće. Obično u svakom slučaju redovno uzimate test urina, a on nije indikativan za dijabetes.

U većine žena koje imaju šećer u mokraći, test tolerancije na glukozu ne otkriva dijabetes.

Ako je vjerovatnije da ćete razviti gestacijski dijabetes (na primjer, ako ste ga imali ranije), možda će vam se dati kućni test. Ovo je lakši način provjere glukoze u krvi nego test tolerancije na glukozu.

Šta ako je test tolerancije na glukozu pozitivan?

Liječenje će ovisiti o vašem šećeru u krvi. Vaš liječnik će razgovarati s vama o rezultatima ispitivanja i detaljima liječenja. Nutricionista će vas savjetovati koje promjene trebate uložiti u vašu prehranu za održavanje prihvatljive razine šećera. Savjetovat će vam i da kupite lijek za kućno mjerenje glukoze u krvi.

U većini slučajeva gestacijski dijabetes može se kontrolirati jedenjem zdrave ishrane i vežbanjem.

Ako vam je dijagnosticiran gestacijski dijabetes, morat ćete biti skloniji redovitim pregledima, koji mogu potrajati duže nego inače, tako da liječnik može pažljivo provjeriti vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta.

Možda će vam biti ponuđena i dodatna ultrazvučna pretraga za nadgledanje rasta vaše bebe. U pravilu, ako je dijagnosticiran gestacijski dijabetes, preporučuje se programirano porođaj u gestacijskoj dobi od 37-38 tjedana. Ako porođajni kanal nije spreman za ovo razdoblje, preporučuje se brza isporuka.

Većina žena koje razviju dijabetes tijekom trudnoće rađaju zdrave bebe kojima se razina šećera u krvi vraća normalno. Šest tjedana nakon poroda, trebalo bi vam ponuditi drugi test tolerancije na glukozu kako bi potvrdili da je ovo stanje povezano sa trudnoćom.

Inzulin

Povećana funkcija pankreasa Endokrina funkcija pankreasa povezana je s otočićima pankreasa (Langerhansovi otočići). U odrasle osobe, otočići Langerhansa čine 2-3% ukupnog volumena gušterače.

Otočić sadrži od 80 do 200 ćelija, koje su prema funkcionalnim, strukturnim i histohemijskim parametrima podijeljene u tri glavne vrste: alfa, beta i D-ćelije. Beta ćelije čine najveći deo otočića - 85%, alfa ćelije 11%, a D ćelije - 3%.

U beta ćelijama otočića Langerhans inzulin se sintetiše i oslobađa, a u alfa ćelijama - glukagon. Beta ćelije zauzimaju središnju zonu otočića, a alfa ćelije nalaze se na periferiji. Između beta i alfa ćelija nalaze se D-ćelije koje proizvode somatostatin i gastrin koji su snažan stimulator želudačne sekrecije.

F ćelije gušterače luče pankreasni peptid (PP) koji inhibira kontraktilnu funkciju žučne kesice i egzokrinu funkciju gušterače, a takođe povećava i ton zajedničkog žučnog kanala.

Glavna uloga endokrine funkcije gušterače je održavanje odgovarajuće homeostaze glukoze u tijelu.

Homeostaza glukoze kontrolira nekoliko hormonskih sistema: - inzulin - glavni hormon inkretornog aparata gušterače, što dovodi do smanjenja glukoze u krvi kao rezultat povećane apsorpcije tkiva ovisnih o inzulinu od strane njegovih ćelija, - istinskih protu-hormonskih hormona (adrenalin, somatostatin),

- hormoni protiv regulacije (glukagon, glukokortikoidi, STH, hormoni štitnjače itd.).

Endokrine bolesti gušterače uključuju dijabetes melitus, funkcionalni ili organski hiperinzulinizam, somatostatin, glukogonom i tumor koji izlučuje peptidni peptid (PPoma).

Ispitivanje endokrine funkcije pankreasa uključuje sljedeće vrste studija. 1. Određivanje glukoze u krvi na glasu nakon jela i izlučivanja mokraćom. 2

Određivanje dinamike glukoze u krvi nakon standardnog opterećenja glukozom (tokom standardnog testa tolerancije na glukozu). 3. Određivanje koncentracije glikoziliranog hemoglobina i / ili fruktozamina. 4.

Određivanje nivoa inzulina, proinzulina, C-peptida, glukagona u krvi na glasu i tokom standardnog testa na toleranciju na glukozu. 5.

Određivanje sadržaja ostalih biohemijskih parametara u krvi i urinu koji su djelomično kontrolirani pankreasnim hormonima: holesterol, trigliceridi, D-hidroksibutirat (beta-hidroksibuterna kiselina), ketonska tijela, laktat i CBS. 6. Određivanje inzulinskih receptora.

7. Prilikom registracije trajne hipoglikemije - provođenje funkcionalnih testova.

Inzulin u serumu Normalna aktivnost inzulina u serumu kod odrasle osobe iznosi 3-17 mcED / ml. Normalna vrijednost omjera inzulin (µED) / glukoze nakon gladovanja pri razini glukoze u krvi nižoj od 40 mg% manja je od 0,25, a s razinom glukoze manjom od 2,22 mmol / l - manjom od 4,5.

Inzulin Je polipeptid, čiji se monomerni oblik sastoji od dva lanca: A (od 21 aminokiseline) i B (od 30 aminokiselina). Inzulin je proizvod proteolitičkog cijepanja prekursora inzulina zvanog proinsulin.

Zapravo inzulin nastaje nakon napuštanja ćelije. Cijepanje lanca C (C peptida) iz proinzulina događa se na nivou citoplazmatske membrane u koju su zatvorene odgovarajuće proteaze. Ćelijama je potreban inzulin za transport glukoze, kalijuma i aminokiselina u citoplazmu.

Inhibicijski deluje na glikogenolizu i glukoneogenezu. U masnom tkivu inzulin pojačava transport glukoze i pojačava glikolizu, povećava brzinu sinteze masnih kiselina i njihovu esterifikaciju i inhibira lipolizu.

Uz produženo djelovanje, inzulin povećava sintezu enzima i sintezu DNK, aktivira rast.

Inzulin u krvi smanjuje koncentraciju glukoze i masnih kiselina kao i (doduše malo) aminokiselina. Inzulin se relativno brzo uništava u jetri djelovanjem enzima glutatioinsulina transhidrogenaza. Poluživot intravenskog inzulina je 5–10 minuta.

Uzrokom dijabetesa smatra se insuficijencija (apsolutna ili relativna) inzulina.

Određivanje koncentracije inzulina u krvi neophodno je za diferencijaciju različitih oblika šećerne bolesti, izbor terapijskog lijeka, odabir optimalne terapije i određivanje stupnja insuficijencije beta-ćelija.

U zdravih ljudi, kada provodimo test tolerancije na glukozu, nivo inzulina u krvi dostiže maksimalno 1 sat nakon uzimanja glukoze i smanjuje se nakon 2 sata.

Šećerna bolest ovisna o insulinu.

Bazalna razina inzulina u krvi je normalna ili smanjena, postojao je niži porast nivoa inzulina tokom svih razdoblja testa tolerancije na glukozu.

U obliku umjerene težine primjećuje se porast koncentracije inzulina u krvi na prazan stomak.Tokom testa tolerancije na glukozu maksimalno oslobađanje inzulina uočeno je u 60. minuti, nakon čega dolazi do vrlo sporog smanjenja koncentracije inzulina u krvi. Stoga se visoka razina inzulina primjećuje nakon 60, 120, pa čak i 180 minuta nakon punjenja glukozom.

Hiperinzulinizam. U organskom obliku bolesti (insulinoma ili ne-zidoblastoma) opaža se nagla i neadekvatna proizvodnja inzulina, što uzrokuje razvoj hipoglikemije, obično paroksizmalne prirode. Hiperprodukcija inzulina ne ovisi o glikemiji. Omjer inzulin / glukoza veći je od 1: 4,5.

Često se otkriva višak proinzulina i C-peptida. Opterećenje tolbutamidom ili leucinom koristi se kao dijagnostički testovi: pacijenti s tumorom koji proizvodi inzulin često imaju visok porast razine inzulina u krvi i primjetnije smanjenje razine glukoze u usporedbi sa zdravim.

Međutim, normalna priroda ovih uzoraka ne isključuje dijagnozu tumora.
Funkcionalni hiperinzulinizam često se primjećuje na klinici različitih bolesti s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata.

Karakterizira je hipoglikemija, koja se može pojaviti na pozadini stalnih ili čak povišene razine inzulina, te povećane osjetljivosti na injicirani inzulin. Uzorci s tolbutamidom i leucinom su negativni.

Bolesti i stanja u kojima se mijenja koncentracija inzulina u krvi

Povećanje koncentracije Normalna trudnoća šećerna bolest tipa II (početak) Gojaznost Bolesti jetre Akromegalija Itsenko-Cushingov sindrom Insulinoma mišićna distrofija

Porodična netolerancija na fruktozu i galaktozu

Smanjenje koncentracije Duga fizička aktivnost

Šećerna bolest tipa I šećerna bolest tipa II

Ostavite Svoj Komentar