Kako uzimati cimet za dijabetičare

Osim kuhanja, cimet je našao svoju svrhu i u narodnoj medicini. Ovaj začin je moćan protuupalni lijek koji se uspješno koristi kod prehlade. Na Internetu su se pojavile informacije o učinku začina cimeta na količinu glukoze u krvi. Studije o ovoj temi, uključujući Američku udrugu za dijabetes, pokazale su u nekim slučajevima smanjenje nivoa šećera. Istovremeno, stručnjaci inzistiraju na kompetentnoj, odmjeranoj dozi začina koji u velikim količinama može biti štetan. Korištenjem provjerenih recepata s cimetom za dijabetes tipa 2, ne samo da možete obogatiti prehranu, već i poboljšati svoju dobrobit.

Korist i šteta

Cimet je zasićen takvim korisnim komponentama za tijelo kao što su:

  • Vitamini:
  • karotenoidi koji doprinose obnovi epiderme i sluzokože povećavaju imunitet,
  • B vitamini koji poboljšavaju rad srca, krvnih sudova i mozga, podižući hemoglobin,
  • filokinon, koji reguliše koagulaciju krvi,
  • Askorbinska kiselina, snažan antioksidans,
  • Niacin, koji potiče fermentaciju i metabolizam lipida,
  • Mikro i makro elementi:
  • kalcijum koji učestvuje u stvaranju kostiju
  • magnezijum koji reguliše metaboličke procese u tijelu,
  • gvožđe koje sprečava anemiju
  • bakar, doprinosi apsorpciji proteina i ugljikohidrata,
  • kumarin - sastojak okusa koji je opasan kada se konzumira u velikim količinama,
  • ulja i aminokiseline koje snižavaju holesterol i poboljšavaju rad nervnog sistema,
  • tanini koji doprinose potpunom funkcionisanju crijeva.

Blagotvorni sastav pomoći će probavi, a također pomaže ojačati imunitet, poboljšati rad srca i mozga, ublažiti upalu i očistiti krvne sudove. Korisna svojstva i kontraindikacije cimeta za dijabetes nastaju zbog bogatog sastava začina. S obzirom na učinak nekih komponenti na tijelo, ne preporučuje se upotreba ga u sljedećim situacijama:

  • trudnoća, kao i period dojenja,
  • prisutnost alergijskih reakcija,
  • problemi sa zgrušavanjem i krvarenjem,
  • hipotenzija
  • razdražljivost
  • onkologija u probavnom sistemu,
  • kršenje crijeva u obliku hroničnog opstipacije ili proliva.

Upotreba dijabetesa

Kao što je već napomenuto, u mnogim slučajevima upotreba cimeta smanjuje količinu šećera u krvi. Tanini i esencijalne supstance ovog začina imaju protuupalna, antihistaminska i antibakterijska svojstva. Dokazana je njihova sposobnost smanjenja ne samo šećera, već i „lošeg“ holesterola u krvi. Još jedna značajka za osobe s dijabetesom je poboljšanje metabolizma masti, što pomaže gubljenju kilograma. Budući da je bolest ove vrste često povezana s pretilošću, ovo svojstvo je vrlo korisno.

Ljekovita svojstva cimeta kod dijabetesa pokazuju se kako slijedi:

  1. nakon konzumiranja hrane sa začinom, koncentracija glukoze u krvi smanjuje se,
  2. povećava se osjetljivost ćelija na hormon inzulin
  3. uspostavlja se metabolizam uz sprečavanje masnih naslaga,
  4. poboljšava se cirkulacija krvi, što pozitivno utiče na rad srca i krvnih sudova, snižava krvni pritisak,
  5. povećava se količina lipoproteina visoke gustoće,
  6. hemoglobin raste
  7. telesni imuni sistem je ojačan

Terapija dijabeta ne bi se trebala zasnivati ​​samo na cimetu. Liječenje postojećeg dijabetesa djelotvorno je ako se koristi u preporučenim dozama, u kombinaciji s drugim proizvodima i lijekovima. Najbolje se koristi kao začin za suđe.

Kasija ili cejlon od cimeta

Kao što znate, cimet može biti "istinit" i "lažan". Da budemo precizniji, cimet cimeta, koji raste na Šri Lanki, naziva se pravim cimetom. Ovaj začin ima veću količinu esencijalnih ulja, za razliku od kasije. Lažni cimet naziva se kineski - kineski cimet. „Pravi“ cimet izrađen je od unutrašnjih slojeva kore i krhak je na dodir, dok je Kasija tvrda poput drveta. Koji cimet uzeti protiv dijabetesa?

Studije su provedene posebno uz upotrebu Kasije, jer je većina cimeta kupljenog u prodavnici kineski. A kod nekih je volontera došlo do poboljšanja razine šećera prema dolje. Međutim, ova vrsta začina sadrži više kumarina, što može izazvati pojavu nuspojava prilikom upotrebe.

Postoji više proteinskih jedinjenja s polifenolnim supstancama, koje povećavaju osjetljivost na inzulin, kao i smanjuju odstupanja masti bioflavonoida u cejlonskom začini. Zbog toga će imati veći učinak na dijabetičare. Ali s obzirom na to da ga je vrlo teško kupiti, Cassia ga je vrlo dobro zamijeniti. Da biste postigli terapeutski učinak, morate znati kako koristiti cimet kod dijabetesa.

Kako koristiti sa visokim šećerom

Prije nego što uzmete cimet za dijabetes tipa 2, morate saznati da li je pogodan za tijelo. Često postoji individualna netolerancija na proizvod, što će samo naštetiti dijabetičaru. Zato prije nego što ga uzmete, uvijek morate konzultirati liječnika. Ako dopušta uključivanje začina u prehranu, prvo morate koristiti malu količinu, ne više od 1 g dnevno. U ovom slučaju trebate pratiti njegov utjecaj na razinu šećera i utvrditi pomaže li ili ne. U potonjem slučaju morat ćete se odreći začina. Ako ima pozitivan učinak, možete nastaviti sa upotrebom, postepeno povećavajući dozu na 3 g dnevno.

Cimet ne treba jesti odvojeno, već kao začin za bilo koja druga dijetalna jela.

Cimet za dijabetičare postat će ne samo koristan dodatak glavnoj terapiji, već i izvrsna raznolikost svakodnevnih jelovnika. Postoji puno recepata s njegovom upotrebom. Razmotrite one koji su najbolji za ljude koji imaju dijabetes koji nije ovisan o insulinu.

Meksički čaj

Na osnovu četiri šalice uzimaju se 3 štapića cimeta ili jedna i pol kašika. Sjeckane štapiće napuni se vodom i polako dovede do ključanja. Nakon što ih ostave 15 minuta, da se čaj ukuva. Kad se napitak malo ohladio, prelije se u čaše i dodaje se svježe iscijeđeni sok od limuna. Kako čaj nije toliko kiseo, bolje je uzimati vapno umjesto limuna.

Piće od meda

Prethodno se u prokuhanoj vodi ulijeva mala kašika začina. Nakon pola sata dodajte 2 kašike svježeg meda. Zatim inzistirajte na piću na hladnom mjestu. Pijte napitak ovako: pola ujutro prije jela, a druga polovina uveče.

Ne treba zaboraviti da su proizvodi od brašna, čak i ako su začinjeni cimetom, zabranjeni dijabetičarima.

Cimet će pomoći da jela budu mirisna i ukusna, a takođe će koristiti i organizam. Njegova redovita upotreba spriječit će bolest u fazi predijabetesa, a postojećom bolešću neće dopustiti pojavu komplikacija.

Pogledajte video: REGULIŠITE NIVO ŠEĆERA U KRVI NAPITKOM OD SAMO DVA SASTOJKA - RECEPT (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar