Stopa holesterola u krvi - tabela po starosti

Ako mislite da je holesterol štetna supstanca koja se nalazi u masnoj hrani i izaziva različite bolesti, onda je ovaj članak za vas.

Organski molekul je puno složeniji nego što mislimo. S kemijske točke gledišta, kolesterol je modificirani steroid - molekul lipida koji nastaje kao rezultat biosinteze u svim životinjskim ćelijama. Važna je strukturna komponenta u svim staničnoj membrani životinja i neophodna je za održavanje strukturnog integriteta i fluidnosti membrana.

Drugim riječima u određenoj količini holesterol je apsolutno neophodan za opstanak. To je sve što ste željeli znati zašto je potreban kolesterol, kako smanjiti visoki kolesterol i što je prosječan holesterol.

Holesterol u krvi

1. Holesterol se ne rastvara u krvi, on putuje kroz krv sa nosiocima zvanim lipoproteini. Postoje dve vrste lipoproteina: lipoproteini male gustine (LDL) poznat kao "loš holesterol"i lipoproteini velike gustine (HDL) poznat kao "dobar holesterol".

2. Lipoproteini niske gustine smatraju se "lošim holesterolom", jer doprinose stvaranju holesteroloških plakova koji začepljuju arterije i čine ih manje fleksibilnim. Lipoproteini visoke gustoće smatraju se "dobrim", jer pomažu u premještanju lipoproteina niske gustine iz arterija u jetru, gdje se razgrađuju i izlučuju.

3. Sam holesterol nam je važan, vršeći važne funkcije u našem tijelu. Pomaže u stvaranju tkiva i hormona, štiti živce i potiče probavu. Štaviše, holesterol pomaže oblikuju strukturu svake ćelije u našem tijelu.

4. Suprotno uvriježenom mišljenju, ne sadrži sav holesterol u našem tijelu hranu koju konzumiramo. U stvari većina ga (oko 75 posto) prirodno proizvodi jetra. Preostalih 25 posto dobijamo iz hrane.

5. U nekim je porodicama povišen holesterol neizbježan zbog takve nasljedne bolesti kao što je porodična hiperholesterolemija. Bolest se javlja kod 1 od 500 ljudi i u mladoj dobi može izazvati srčani udar.

6. Svake godine u svijetu visok holesterol dovodi do 2,6 miliona smrti.

Holesterol

7. Deca takođe pate od nezdravog nivoa holesterola. Prema studiji, proces nakupljanja holesterola u arterijama započinje u djetinjstvu.

8. Savjetuju stručnjaci Za osobe starije od 20 godina, provjeravajte nivo holesterola svakih 5 godina. Najbolje je uzeti analizu pod nazivom "profil lipoproteina"prije kojih trebate suzdržati se od jela i pića 9-12 sati kako biste dobili informacije o općem nivou kolesterola, LDL, HDL-a i triglicerida.

9. Ponekad možete saznati povišen holesterol čak i bez testova. Ako imate bijeli obruč oko rožnice, vjerovatno je da će vam nivo holesterola biti visok. Bijeli obruč oko rožnice i vidljiva masna mrlja ispod kože kapka su neki od najsigurnijih znakova nakupljanja holesterola.

10. Jaja sadrže oko 180 mg holesterola. - Ovo je prilično visoka stopa. Međutim, holesterol u jajima ima mali utjecaj na razinu LDL kolesterola.

11. Nizak holesterol takođe može biti nezdrav.poput visokog. Razina kolesterola ispod 160 mg / dl može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak. Trudnice sa niskim holesterolom vjerovatnije će rano roditi.

12. U slučaju visokog kolesterola, ima još više zdravstvenih problema. Pored srčanog udara, visoki holesterol u krvi može izazvati od zatajenja bubrega do ciroze, Alzheimerovu bolest i erektilnu disfunkciju.

13. Paradoksalno je da je holesterol (normalan) odgovoran za vaš libido. Je glavna supstanca uključena u proizvodnju hormona testosterona, estrogena i progesterona.

14. Najviši nivo holesterola u svijetu zabilježen je u zemljama zapadne i sjeverne Europe, poput Norveške, Islanda, Velike Britanije i Njemačke, i prosječno iznosi 215 mg / dl.

Holesterol u muškaraca i žena

15. Iako muškarci imaju viši ukupni holesterol od žena pre menopauze, kod žena se obično digne nakon 55 godine i postane viši nego kod muškaraca.

16. Pored gore navedenih funkcija, holesterol takođe pomaže u zaštiti kožeKao jedan od sastojaka većine hidratantnih i drugih sredstava za njegu kože. Štiti kožu od UV oštećenja i ključan je za proizvodnju vitamina D.

17. Iako obično oko četvrtine svih kolesterola u našem tijelu dolazi iz hrane, ustanovljeno je da, čak i ako osoba uopće ne konzumira holesterol, jetra je još uvijek u stanju proizvesti kolesterol potreban za tjelesne funkcije.

Holesterol u hrani

18. Većina komercijalnih namirnica, poput pržene hrane i peciva, čipsa, kolača i kolačića koji tvrde da ne sadrže holesterol, zapravo sadrže trans masti u obliku hidrogeniziranih biljnih ulja, koje povećati nivo "lošeg holesterola", i smanjiti nivo "dobrog holesterola".

19. Čim holesterol počne da se nakuplja u arterijama, postepeno postaju deblji, tvrđi i čak postaju žućkasti holesterol. Ako ste vidjeli kako arterije začepljuju holesterol, primijetili ste da su kao da su prekrivene debelim slojem maslaca.

Dijeta protiv visokog holesterola

20. Da biste spriječili rizik povezan s visokim kolesterolom, najčešće se preporučuje unošenje izmjena u vašu prehranu. Trebali biste povećati hranu za snižavanje holesterola, poput povrće, riba, zobena kaša, orasi, bademi, maslinovo ulje i čak tamna čokolada.

21. Ipak, da biste smanjili nivo "lošeg holesterola" i povećali nivo "dobrog holesterola", ne možete samo jesti pravilno. Preporučuju i stručnjaci bavite se fizičkom aktivnošću najmanje 30 minuta dnevno.

22. Trudnice imaju prirodno veći holesterolnego većina žena. Tokom trudnoće ukupni holesterol i LDL holesterol dostižu maksimalne nivoe. Visoki holesterol je potreban ne samo za začeće, već i za porođaj.

23. S druge strane, u paru koji i muškarac i žena imaju visok holesterol često se javljaju poteškoće sa začećem. Dakle, par će možda trebati više vremena za začeće ako jedan od partnera ima previsok holesterol.

24. Pored nezdrave dijete, genetska predispozicija, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, zloupotreba alkohola i stres može doprineti visokom holesterolu u krvi.

25. Majčino mlijeko sadrži puno „dobrog holesterola“, a masnoće u majčinom mlijeku beba lako i efikasno apsorbuje. U dojenčadi holesterol pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i igra važnu ulogu u razvoju mozga djeteta.

Šta je holesterol i zašto ga čovek treba?

Holesterol (koji se naziva i sterol) je vrlo važan element koji sudjeluje u izgradnji staničnih zidova. Pomaže stvaranju spolnih hormona, a sadrži se u nama u vrlo malim količinama, dio nas dolazi s hranom, a više od polovice stvara jetra.

Postoji koncept holesterola dobar, loš. Dobar on sudjeluje u staničnom metabolizmu, slobodno cirkulira kroz žile svim organima, ne naseljavajući se na vaskularnim zidovima, venama. Loše nastaju veće čestice, koje se mogu smjestiti na zidovima krvnih žila, začepljuju ih, uzrokujući aterosklerozu, a kasnije i srčani udar. Kombinacija lošeg i dobrog je ukupni holesterol, koji određuje koncentraciju ove supstance u studiji.

Koliki bi trebao biti nivo holesterola kod žena?

Veličina mjerenja sterola za sve ljude bilo kog spola, dobi navedena je u mmol / L. Moguće je utvrditi stopu holesterola u ženskoj krvi biohemijskim analizama, on varira, u skladu s pokazateljem dobi:

  • Za odraslu djevojčicu od 20 godina dozvoljeni pokazatelj je 3,1–5,17.
  • U dobi od 30 godina kreće se između 3,32 i 5,8.
  • 40-godišnja žena prikazana je od 3,9 do 6,9.
  • Do 50. godine ta brojka iznosi 4,0–7,3.
  • Za žene 60 godina 4.4-7.7.
  • Počevši od 70. godine, indikator ne bi trebao prelaziti 4.48–7.82.

Promjene norme prema gore objašnjavaju se činjenicom da se, odrastajući, žensko tijelo obnavlja, proizvodeći više hormona. To se događa svakih 10 godina i pogoršava se tokom početka menopauze.

Norma razine krvi u muškaraca

Muška norma kolesterola se mjeri i u mmol / l, ima sljedeće pokazatelje, koji variraju u skladu sa godinama:

  • 20-godišnji momak trebao bi imati normu 2,93–5,1.
  • Do praga 30 godina normalan nivo se mijenja: 3,44–6,31.
  • Za 40-godišnjeg muškarca granica je 3,78–7,0.
  • 50 godina predviđa 4.04–7.15.
  • Kada dostignu 60 godina, muški sadržaj sterola je 4.04–7.14.
  • Zdrav čovjek stariji od 60 godina trebao bi imati ocjenu ne višu od 4,0–7,0.

Muška statistika o bolestima kardiovaskularne bolesti, aterosklerozi i vaskularnoj blokadi vrlo je visoka u usporedbi sa ženskom statistikom. Stoga čovjek mora pratiti svoje zdravlje s posebnom pažnjom.

Količina holesterola u krvi dece

Svako dijete ima nivo sterola od 3 mmol / l od rođenja. Kako rastu, sazrevaju, norma holesterola u krvi dece ne bi trebalo da pređe 2,4–5,2. U dobnom rasponu od dvije do 19 godina, sve bebe i adolescenti imaju normu od 4,5 mmol / L. Roditelji bi trebali pažljivo nadgledati ishranu svoje djece, što je više moguće kako bi eliminirali upotrebu štetnih proizvoda. U slučaju nepoštivanja ovih zahtjeva, to je ispunjeno ozbiljnim problemima iz zdravlja djece.

Krvni test za holesterol i njegovo dekodiranje

Saznati imate li prihvatljivu količinu sterola moguće je samo analizom krvi, dešifriranjem. Zaključujući o stanju zdravlja ljudi, razmatraju se tri glavna pokazatelja: ukupni holesterol, dobar, loš. Za svaki od ovih pokazatelja norma je različita. Krvni test za holesterol i njegovo dekodiranje

Mora se zaboraviti da nije prikazan točan broj norme. Stručnjaci preporučuju da se pogleda minimalni i maksimalno prihvatljivi indikator kako bi se utvrdilo prisustvo bolesti. Pregledajte normalne vrijednosti sterola u analizi dolje.

1. Prihvatljivi pokazatelj za žene (mmol / l):

  • Ukupni sterol: 3,6–5,2, višak se smatra 6,5.
  • Loše: 3,5, vrijednost iznad 4,0 smatra se povećanom.
  • Dobro: 0,9–1,9, ako je ovaj pokazatelj ispod 0,78, tada postoji povećan rizik od ateroskleroze.

2. Muški indikator sadržaja sterola (mmol / l):

  • Općenito: 3.6–5.2, a smatra se da je povećan sa 6.5.
  • Stopa lošeg sterola trebala bi varirati između 2,25–4,82.
  • Dobro - između 0,7 i 1,7.

3. Obratite posebnu pažnju na količinu triglicerida u analizi na sterol (isto za muškarce i žene, izmjereno u mg / dl):

  • Dozvoljeni sadržaj do 200 jedinica.
  • Maksimalna vrijednost vrijedi između 200 i 400.
  • Povišen sadržaj smatra se većim od 400 do 1000.
  • Neprihvatljivo visoka brojka iznosit će više od 1000.

Po pravilu svaka laboratorija daje transkript zajedno sa gotovom pretragom krvi. U trudnice su pokazatelji nešto drugačiji. Liječnici dodatno pregledavaju razinu glukoze u krvi kako bi isključili dijabetes. Ne pokušavajte sami da utvrdite svoje bolesti, obratite se specijalistima, svom lekaru, oni će vam pomoći ne samo da otkrijete da li je s vama sve u redu, već ćete i kvalifikovati lečenje drugačije.

Izuzetno je važno pratiti svoje zdravlje, jer sve nevolje koje nam padaju na glavu dolaze od onoga što jedemo, koliko dobro vodimo svoj stil života, bavimo li se sportom. Samo smo sami u stanju da si pomognemo i sprečimo bolesti poput ateroskleroze. Pogledajte videozapis u kojem ćete naći nekoliko savjeta i pravila kako sniziti sterol:

Šta je holesterol?

Prije svega, valja napomenuti da kolesterol nije tvar koja čovjeku samo nanosi štetu. Holesterol je prirodna tvar u tijelu koja sudjeluje u mnogim biohemijskim procesima. Prije svega, na njegovoj osnovi postoji sinteza mnogih hormona, posebno polnih hormona - muškog hormona testosterona i ženskog hormona estrogena, nadbubrežnog hormona - kortizola.

Također treba napomenuti da je holesterol građevinski materijal za ćelije. Naročito je dio ćelijskih membrana. Posebno ga ima puno u crvenim krvnim ćelijama. Takođe se nalazi u značajnim količinama u ćelijama jetre i mozga. Osim toga, holesterol ima važnu ulogu u probavi, sudjelujući u stvaranju žučnih kiselina. Holesterol djeluje na sintezu vitamina D u koži i pomaže u održavanju visokog nivoa imuniteta.

Većina holesterola u tijelu nije u slobodnom stanju, ali je povezana s posebnim proteinima - lipoproteinima i formira lipoproteinske komplekse. Općenito, hemijska struktura kolesterola je nešto između masti i alkohola i spada u hemijsku klasu masnih alkohola. U mnogim je svojstvima sličan žuči. Odatle i dolazi njegovo ime, što na grčkom znači "tvrda žuč".

Holesterol - šteta ili korist?

Tako holesterolu nedostaje koristan rad u tijelu. Ipak, postoje li oni koji tvrde da je kolesterol nezdrav? Da, to je tačno i to je razlog zašto.

Sav holesterol je podijeljen u dvije glavne sorte - ovu lipoproteini velike gustine (HDL) ili tzv alfa-holesterol i lipoproteini niske gustine (LDL). Obe sorte imaju svoju normalnu razinu u krvi.

Prvi holesterol naziva se "dobar", a drugi - "loš". Sa čime se odnosi terminologija? Uz činjenicu da se lipoproteini male gustoće obično talože na stijenkama krvnih žila. Upravo od njih se prave aterosklerotični plakovi koji mogu zatvoriti lumen žila i prouzrokovati tako teške kardiovaskularne bolesti kao što su koronarna bolest srca, srčani udar i moždani udar. Međutim, to se događa samo ako je u krvi višak „lošeg“ holesterola i ako je prekoračena norma njegovog sadržaja. Pored toga, HDL je odgovoran za uklanjanje LDL-a iz posuda.

Vrijedno je napomenuti da je podjela kolesterola na "loš" i "dobar" prilično proizvoljna. Čak je i LDL izuzetno važna za funkcioniranje tijela, a ako ih uklonite iz njega onda osoba jednostavno ne može živjeti. Radi se samo o činjenici da je prekoračenje norme LDL mnogo opasnije od prekoračenja HDL. Parametar kao što jeukupnog holesterola - količinu holesterola u kojoj se uzimaju u obzir sve njegove sorte.

Kako holesterol završava u tijelu? Suprotno uvriježenom mišljenju, najveći dio holesterola stvara se u jetri, a ne ulazi u tijelo hranom. Ako uzmemo u obzir HDL, tada se ova vrsta lipida gotovo u potpunosti formira u ovom organu. Što se tiče LDL-a, to je komplikovanije. Oko tri četvrtine "lošeg" holesterola stvara se i u jetri, ali 20-25% zapravo ulazi u tijelo izvana.Čini se da je malo, ali u stvari, ako osoba ima koncentraciju lošeg kolesterola koja je blizu granice, a pored toga puno toga dolazi s hranom, a koncentracija dobrog kolesterola je niska, to može uzrokovati velike probleme.

Zbog toga je važno da osoba zna koji holesterol ima, koju normu treba da ima. A to nije samo ukupni holesterol, HDL i LDL. Holesterol sadrži i lipoproteine ​​vrlo niske gustine (VLDL) i trigliceride. VLDL se sintetišu u crijevima i odgovorni su za transport masti u jetri. Oni su biohemijski prekursori LDL-a. Međutim, prisutnost ove vrste holesterola u krvi je zanemarljiva.

Trigliceridi su esteri viših masnih kiselina i glicerola. One su jedna od najčešćih masti u tijelu, a igraju vrlo važnu ulogu u metabolizmu i predstavljaju izvor energije. Ako je njihov broj u granicama normale, onda se nema o čemu brinuti. Druga stvar je njihov višak. U ovom su slučaju jednako opasne kao i LDL. Povećanje triglicerida u krvi ukazuje na to da osoba troši više energije nego sagorijeva. Ovo se stanje naziva metabolički sindrom. U tom stanju se povećava količina šećera u krvi, raste pritisak i pojavljuju se masne naslage.

Snižavanje triglicerida može biti posljedica plućne bolesti, hipertireoze i nedostatka vitamina C. VLDL je oblik holesterola koji je takođe vrlo važan. Ovi lipidi također sudjeluju u začepljenju krvnih žila, pa je važno osigurati da njihov broj ne pređe utvrđene granice.

Holesterol

Kakav holesterol treba imati zdrava osoba? Za svaku vrstu holesterola u organizmu utvrđuje se norma, čiji je višak prepun problema. Koristi se i dijagnostički parametar kao što je aterogeni koeficijent. Jednak je omjeru svih kolesterola, osim HDL-a, i samog HDL-a. U pravilu, ovaj parametar ne bi trebao biti veći od 3. Ako je taj broj veći i dostigne vrijednost od 4, onda to znači da će se "loši" kolesterol početi nakupljati na zidovima krvnih žila, što će dovesti do tužnih zdravstvenih posljedica. U obzir se uzima i ukupni kolesterol, čija je norma različita kod ljudi različite dobi i spola.

Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock.com

Ako uzmemo prosječnu vrijednost za sve uzraste i spolove, tada je norma holesterola, koja se smatra sigurnom, za ukupni holesterol - 5 mmol / l, za LDL - 4 mmol / l.

S povećanjem kolesterola i određivanjem vjerojatnosti kardiovaskularnih bolesti koriste se drugi dijagnostički parametri, na primjer, nivo tiroidnog hormona - slobodnog tiroksina, protrombinski indeks - parametar koji utječe na zgrušavanje krvi i stvaranje ugrušaka u krvi, te na razinu hemoglobina.

Statistički podaci pokazuju da 60% starijih osoba ima povećan sadržaj LDL-a i nizak sadržaj HDL-a.

Međutim, u praksi norma holesterola u krvi nije ista za različite dobi, kao ni za oba spola. S godinama obično raste količina holesterola. Istina, u starosti, nakon određenog doba kod muškaraca, kolesterol počinje opet opadati. Norma holesterola u krvi kod žena je veća nego kod muškaraca. Međutim, za žene je taloženje "lošeg" holesterola na zidovima krvnih žila manje karakteristično. Ovo je povezano s pojačanim zaštitnim učinkom ženskih spolnih hormona.

Norme holesterola za muškarce različitog uzrasta

Godine godinaUkupni holesterol, norma, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
52,95-5,25, & nbsp, & nbsp
5-103,13 — 5,251,63 — 3,340,98 — 1,94
10-153,08 — 5,231,66 — 3,440,96 — 1,91
15-202,93 — 5,101,61 — 3,370,78 — 1,63
20-253,16 – 5,591,71 — 3,810,78 — 1,63
25-303,44 — 6,321,81 — 4,270,80 — 1,63
30-353,57 — 6,582,02 — 4,790,72 — 1,63
35-403,78 — 6,992.10 — 4.900,75 — 1,60
40-453,91 — 6,942,25 — 4,820,70 — 1,73
45-504,09 — 7,152,51 — 5,230,78 — 1,66
50-554,09 — 7,172,31 — 5,100,72 — 1,63
55-604.04 — 7,152,28 — 5,260,72 — 1,84
60-654,12 — 7,152,15 — 5,440,78 — 1,91
65-704,09 — 7,102,54 — 5.440,78 — 1,94
>703,73 — 6,862.49 — 5,340,80 — 1,94

Norme holesterola za žene različitih dobnih skupina

Godine godinaUkupni holesterol, norma, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
52,90 — 5,18, & nbsp, & nbsp
5-102,26 — 5,301,76 — 3,630,93 — 1,89
10-153,21 — 5,201,76 — 3,520,96 — 1,81
15-203.08 — 5.181,53 — 3,550,91 — 1,91
20-253,16 — 5,591,48 — 4.120,85 — 2,04
25-303,32 — 5,751,84 — 4.250,96 — 2,15
30-353,37 — 5,961,81 — 4,040,93 — 1,99
35-403,63 — 6,271,94 – 4,450,88 — 2,12
40-453,81 — 6,531,92 — 4.510,88 — 2,28
45-503,94 — 6,862,05-4.820,88 — 2,25
50-554.20 — 7.382,28 — 5,210,96 — 2,38
55-604.45 — 7,772,31 — 5.440,96 — 2,35
60-654.45 — 7,692,59 — 5.800,98 — 2,38
65-704.43 — 7,852,38 — 5,720,91 — 2,48
>704,48 — 7,252,49 — 5,340,85 — 2,38

Takođe, žene mogu osjetiti blagi porast ukupnog kolesterola tijekom trudnoće. To je normalan proces povezan s restrukturiranjem hormonske pozadine.

Uz to, neke bolesti mogu prouzrokovati patološko povećanje holesterola u krvi. Na primjer, ove bolesti uključuju hipotireozu. To je zbog činjenice da su hormoni štitnjače odgovorni za regulaciju koncentracije holesterola u krvi, a ako štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona, tada je premašena norma kolesterola u krvi.

Također, kad se uzmu u obzir rezultati kolesterola, potrebno je uzeti u obzir i sezonski faktor. Kod većine ljudi fluktuacije se posebno često javljaju u hladnoj sezoni. Istovremeno, ukupni holesterol, čija je norma određena vrijednost, može porasti za mali postotak (oko 2-4%). Holesterol u žena također može varirati, ovisno o fazi menstrualnog ciklusa.

Pored toga, treba uzeti u obzir i etnička pitanja. Poznato je, na primjer, da su normalne vrijednosti holesterola u krvi veće za Južne Azijske, nego za Europljane.

Takođe, porast holesterola je karakterističan za:

  • bolesti jetre i bubrega,
  • zastoj žuči (kolestaza),
  • hronični pankreatitis,
  • Girkeova bolest
  • gojaznost
  • dijabetes melitus
  • gihta
  • alkoholizam
  • nasljedna predispozicija.

Količina „dobrog“ holesterola takođe utiče na zdravlje ljudi. Ovaj indikator kod zdravih ljudi trebao bi biti najmanje 1 mmol / L. Ako osoba pati od kardiovaskularnih bolesti, tada je norma HDL holesterola veća za njega - 1,5 mmol / l.

Važno je i razmotriti nivo triglicerida. Norma ovog holesterola za oba spola je 2-2,2 mmol / L. Ako je ova vrsta kolesterola veća od normalne, onda se situacija mora ispraviti.

Kako kontrolirati holesterol

Važno je redovno pratiti koliko holesterola u krvi. Da biste to učinili, morate uzeti test krvi na holesterol. Obično se ovaj postupak radi na prazan stomak. 12 sati prije analize ne trebate ništa jesti, a možete piti samo običnu vodu. Ako se uzimaju lijekovi koji doprinose kolesterolu, onda bi se oni također trebali odbaciti u tom periodu. Takođe biste trebali osigurati da u periodu prije polaganja testova ne bi došlo do fizičkog ili psihološkog stresa.

Analize se mogu uzeti u klinici. Krv u volumenu od 5 ml uzima se iz vene. Postoje i posebni instrumenti koji vam omogućuju mjerenje holesterola kod kuće. Opremljeni su testnim trakama za jednokratnu upotrebu.

Za koje rizične grupe je posebno važan krvni test za holesterol? Ti ljudi uključuju:

  • muškarci nakon 40,
  • žene nakon menopauze
  • pacijenti sa dijabetesom
  • imate srčani udar ili moždani udar,
  • gojazni ili prekomjerne težine
  • vođenje sjedilačkog načina života,
  • pušači.

Kako sniziti holesterol u krvi?

Kako sami sniziti kolesterol u krvi i osigurati da nivo lošeg holesterola ne pređe normu? Prije svega, trebali biste pratiti svoju prehranu. Čak i ako osoba ima normalan holesterol, ne smije zanemariti pravilnu prehranu. Preporučuje se konzumirati manje hrane koja sadrži "loš" holesterol. Slična hrana uključuje:

  • životinjska mast
  • jaja
  • puter
  • pavlaka
  • masni sir
  • sirevi
  • kavijar
  • puter hleb
  • pivo

Svakako, ograničenja prehrane trebaju biti razumna. Uostalom, ista jaja i mliječni proizvodi sadrže mnogo korisnih proteina i elemenata u tragovima za tijelo. Dakle, u umjerenosti ih treba i dalje konzumirati. Ovdje možete dati prednost niskim udjelima masti, na primjer, mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti. Takođe se preporučuje povećati udio svježeg povrća i voća u ishrani. Takođe je bolje izbjegavati prženu hranu. Umjesto toga, možete preferirati kuhana i pirjana jela.

Pravilna prehrana važan je faktor koji pomaže u održavanju „lošeg“ holesterola u normi, ali nikako nije jedini. Ništa manje pozitivan učinak na nivo holesterola nemaju fizičke aktivnosti. Otkriveno je da intenzivne sportske aktivnosti dobro sagorevaju „loš“ holesterol. Tako se nakon konzumiranja hrane bogate holesterolom preporučuje bavljenje sportom, vježbanjem. U tom smislu, čak će i jednostavne šetnje biti korisne. Usput, fizička aktivnost smanjuje samo "loš" holesterol, dok koncentracija "dobrog" holesterola raste.

Osim prirodnih načina za smanjenje razine kolesterola - dijeta, vježbanje, liječnik može propisati posebne lijekove za snižavanje holesterola - statine. Princip njihovog djelovanja temelji se na blokiranju enzima koji stvaraju loš kolesterol i povećanju proizvodnje dobrog kolesterola. Međutim, treba ih uzimati s oprezom, s obzirom na činjenicu da nema nekoliko nuspojava i kontraindikacija.

Najpopularniji lijekovi za snižavanje holesterola:

  • Atorvastatin
  • Simvastatin
  • Lovostatin,
  • Ezetemib
  • Nikotinska kiselina

Druga klasa lekova za regulisanje holesterola je fibrin. Princip njihovog djelovanja temelji se na oksidaciji masti direktno u jetri. Takođe, za smanjenje holesterola propisani su lekovi koji sadrže polinezasićene masne kiseline, vitaminske komplekse.

Međutim, pri uzimanju lijekova za stabilizaciju razine kolesterola, treba imati na umu da oni ne uklanjaju glavni uzrok povišene razine kolesterola - pretilost, sjedeći način života, loše navike, dijabetes itd.

Nizak holesterol

Ponekad se može dogoditi i suprotna situacija - snižavanje nivoa holesterola u tijelu. Ovakvo stanje stvari takođe nije dobro. Manjak holesterola znači da tijelo nema nigdje materijal za proizvodnju hormona i izgradnju novih ćelija. Ova je situacija opasna prvenstveno za živčani sistem i mozak, a može dovesti do depresije i oštećenja pamćenja. Sljedeći faktori mogu uzrokovati nenormalno nizak kolesterol:

  • postenja
  • kaheksija
  • sindrom malabsorpcije,
  • hipertireoza
  • sepsa
  • velike opekotine
  • teške bolesti jetre
  • sepsa
  • tuberkuloza
  • neke vrste anemije,
  • uzimanje lijekova (MAO inhibitori, interferon, estrogeni).

Za povećanje holesterola mogu se koristiti i neke namirnice. Prije svega, to je jetra, jaja, sirevi, kavijar.

Šta znači 18 mmol / l holesterola?

Holesterol je neutralna supstanca. Međutim, kad se sastojak veže na proteine, ona se tendira odlaganja na vaskularne stijenke, što dovodi do aterosklerotskih promjena.

Razvojem hiperholesterolemije potrebno je uzeti u obzir količinu triglicerida - posebnog oblika holesterola, čije povećanje vodi ka pojavi patologija srca i krvnih sudova.

Opasnost od metabolizma masti ukazuje se u situacijama kada se otkriju međusobno povezani procesi. Konkretno, ovo je porast LDL-a i povećanje količine triglicerida uslijed smanjenja HDL - dobrog holesterola.

Sa vrijednosti holesterola od 18 jedinica, primjećuju se sljedeći procesi u tijelu:

  • Vaskularni zidovi se zadebljavaju zbog prijanjanja tvari slične masnoći,
  • Znatno smanjuje vodljivost krvnih žila,
  • Proces pune cirkulacije je poremećen,
  • Rad svih organa i sistema pogoršava se zbog lošeg protoka krvi.

Pravovremenom dijagnozom visokog nivoa moguće je zaustaviti patološke procese, koji će sav rizik smanjiti na minimalne posljedice. Manjak lečenja dovodi do oštećenja kardiovaskularnog sistema, uslijed čega se razvija infarkt miokarda, hipertenzivna kriza, koronarna bolest srca.

Ponekad se aterosklerotski plakovi kod dijabetes melitusa značajno povećavaju u veličini, zbog čega nastaje krvni ugrušak. Krvni ugrušak može spriječiti ili potpuno blokirati dotok krvi do mekih tkiva i stanica.

Posebna opasnost od visokog nivoa holesterola - od 18 jedinica, predstavlja odvojeni krvni ugrušak.

Krvni ugrušak može doći bilo gdje - čak i u mozak. Tada nastaje moždani udar, koji često dovodi do smrti.

Simptomi visokog holesterola

U ranoj fazi razvoja patološkog procesa simptomi su odsutni.

Dijabetičar ne primjećuje nikakve promjene u njegovom stanju. Nakon dijagnoze možete posumnjati u kršenje metabolizma masti.

Zato je sa dijabetesom potrebno donirati krv za holesterol nekoliko puta godišnje.

Indeks holesterola od 18 jedinica premašuje normu tri puta, odnosno, rizik od razvoja patologija srca i krvnih sudova je prilično visok. U ovoj su fazi potrebne brojne mjere za normalizaciju koncentracije.

Razlikuju se prvi simptomi hiperholesterolemije, na koje pacijenti rijetko obraćaju pažnju, povezujući ih s manifestacijama osnovne bolesti - dijabetesom. Znakovi visokog LDL-a pojavljuju se na pozadini prvih kvarova u kardiovaskularnom sistemu. Tu spadaju:

  1. Uzbuđenjem se razvija nelagodnost u sternumu.
  2. Osjećaj težine u grudima tokom vežbanja.
  3. Povećanje krvnog pritiska.
  4. Isprekidna klaudifikacija. Simptom ukazuje na plakove holesterola u žilama nogu.

Angina je karakteristična karakteristika hiperholesterolemije. Bol u predjelu grudnog koša posmatra se od uzbuđenja, fizičke aktivnosti. Ali s vrijednošću od 18 jedinica, bol se često očituje u mirnom stanju. Simptom nastaje uskim sužavanjem žila koje njeguju srčani mišić.

S oštećenjem žila donjih ekstremiteta, slabost ili bol u nogama osjeća se tokom hodanja, za vrijeme gimnastike. Dodatni simptomi uključuju smanjenje koncentracije, oštećenje pamćenja.

Također se razlikuju vanjski znakovi hiperholesterolemije. Poremećena ravnoteža lipida može dovesti do stvaranja ksantoma - neoplazmi na koži koje se sastoje od masnih ćelija. Njihovo stvaranje nastaje zbog činjenice da se dio LDL izlučuje na površini ljudske kože.

Najčešće se neoplazme pojavljuju pored velikih krvnih žila, imaju tendenciju povećanja veličine ako se povećava količina lošeg holesterola.

Lijekovi za hiperholesterolemiju

Holesterol od 18 jedinica je puno. Uz ovaj pokazatelj, potrebno je složeno liječenje, uključujući dijetu, sport i lijekove. Za normalizaciju nivoa češće se koriste lijekovi iz skupine statina.

Čini se da su statini sintetičke tvari koje smanjuju proizvodnju enzima neophodnih za proizvodnju holesterola. Klinička ispitivanja pokazala su da lijekovi smanjuju LDL za 30-35%, dok povećavaju lipoproteine ​​visoke gustoće za 40-50%.

Sredstva su na snazi. Najčešće se preporučuje upotreba takvih lijekova: Rosuvastatin, Atorvastatin, Simvastatin, Fluvastatin, Lovastatin. Njihova upotreba je preporučljiva za holesterol od 18 jedinica. No, kod dijabetesa, oni se propisuju pažljivo, jer lijekovi utječu na metaboličke procese, mogu dovesti do naglog smanjenja glukoze u krvi.

Ostale nuspojave uključuju:

  • Astenski sindrom, poremećaj spavanja, glavobolje, trbušni nemir, poremećaj rada probavnog trakta, gastrointestinalnog trakta,
  • Vrtoglavica, periferna neuropatija,
  • Labava stolica, razvoj akutnog pankreatitisa, konvulzivna stanja,
  • Artritis zglobova, bolovi u mišićima,
  • Alergijske reakcije s manifestacijama na koži (osip, peckanje, svrbež, eksudativni eritem),
  • Erektilna disfunkcija kod muškaraca, debljanje, periferno oticanje.

Statini se propisuju tek nakon sveobuhvatne dijagnoze.Ako dođe do kršenja metabolizma masti, liječnik procjenjuje sve rizike. Doza se preporučuje uzimajući u obzir spol, težinu, starosnu grupu pacijenta. Uzmite u obzir prisutnost loših navika, postojećih somatskih patologija - dijabetesa, hipertenzije, hipertireoze.

Prilikom propisivanja lijekova starijim pacijentima treba imati na umu da kombiniranje s lijekovima za dijabetes, giht, hipertenziju nekoliko puta povećava rizik od miopatije.

U dijagnozi hiperholesterolemije sve imenovanja postavlja samo lekar, na osnovu nivoa LDL, karakteristika organizma, koncentracije glukoze u krvi i toka dijabetesa. Obavlja se periodično praćenje efikasnosti liječenja - svaka 2-3 mjeseca.

Što je holesterol, reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Debeo, bolestan i skoro mrtav (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar