Lijek ORSOTEN - upute, recenzije, cijene i analozi

Orsoten se proizvodi u obliku kapsula: od bijele boje sa žućkastim nijansama do bijele, sadržaj kapsula je mješavina praha i mikrogranula ili mikrogranula bijele ili gotovo bijele boje, mogu se nalaziti upakovani aglomerati koji se lako pritisnu (7 kom. U blistere, 3, 6 ili 12 pakovanja u kartonskoj kutiji, 21 kom u blisterima, 1, 2 ili 4 paketa u kartonskoj kutiji).

Sastav od 1 kapsule uključuje:

  • Djelatna tvar: orlistat - 120 mg (u obliku montažnih granula Orsotena - 225,6 mg),
  • Pomoćna komponenta: mikrokristalna celuloza,
  • Telo i kapsula kapsule: hipromeloza, titanov dioksid (E171), voda.

Opis lijeka

Lijek "Orsoten" praktično nije osjetljiv na apsorpciju u čovjekov krvožilni sistem, te se stoga ne akumulira u tijelu. Sav višak leka izlučuje se kroz creva. Lijek se koristi kao sredstvo za dugotrajno liječenje pretilih ili prekomjerne težine. U kombinaciji s lijekom određuje se dijetalna prehrana i određena fizička aktivnost.

Lijek "Orsoten" ima određene kontraindikacije za upotrebu kod:

  • prisutnost bilijarne stagnacije,
  • prisutnost hronične malapsorpcije,
  • trudnoća
  • dojenje
  • ne dostižući punoljetnost

Upotreba lijeka Orsoten

Lijek "Orsoten" uzima se 2-3 puta dnevno, 1 kapsula, najbolje, uz obrok, najkasnije sat vremena nakon njegovog završetka. Ne preporučuje se više od 3 kapsule dnevno. Takođe, nije preporučljivo koristiti lijek kad jedete hranu bez masti. Ukupno trajanje lijeka može dostići 2 godine.

Nuspojave

Primjena lijeka "Orsoten" može izazvati neke nuspojave, izražene u slabom obliku i nestaju nakon 1-3 mjeseca upotrebe lijeka. Glavne nuspojave povezane su s poremećajima u želucu i crijevima što može uzrokovati manje bolove na ovim područjima. Značajnije nuspojave mogu uključivati ​​smanjenje glukoze u krvi, zarazne bolesti nekih organa i menstrualni ciklus kod žena. Vrlo rijetko, upotreba ovog lijeka može uzrokovati alergije.

Paralelna upotreba lijeka "Orsoten" s drugim tvarima može pojačati njegov učinak ili smanjiti terapijski učinak. O ovom pitanju treba da se posavjetujete s liječnikom kako bi tijek liječenja bio primjeren.

Prilikom prolaska na terapiji lijekom Orsoten, treba pridržavati dijetu posebno razvijenu za pacijenta na temelju niskog sadržaja kalorija i pune količine hranjivih sastojaka.

Indikacije za upotrebu

Orsoten je propisan za dugotrajnu terapiju bolesnika s pretilošću s indeksom tjelesne mase (BMI) ≥30 kg / m 2 ili prekomjernom težinom (BMI ≥28 kg / m 2), uključujući bolesnike s faktorima rizika povezanima s pretilošću, u kombinaciji s umjerenom usklađenošću niskokalorična dijeta.

Moguće je propisivanje Orsotena istovremeno s hipoglikemijskim lijekovima i / ili umjereno niskokaloričnom dijetom za dijabetes melitus tipa 2 s pretilošću ili prekomjernom težinom.

Kontraindikacije

  • Kolestaza
  • Sindrom hronične malapsorpcije,
  • Trudnoća i dojenje (dojenje),
  • Starost do 18 godina (sigurnost i djelotvornost Orsotena za ovu dobnu skupinu pacijenata nije ispitivana),
  • Preosjetljivost na lijek.

Farmakološko djelovanje Orsotena

Orsoten lijek za mršavljenje je inhibitor gastrointestinalne lipaze koji ima dugotrajni učinak. Formirajući kovalentnu vezu sa želudačnom i crevnom lipazama, orlistat ima terapeutski efekat u lumenu želuca i tankog creva. Tako inaktivirani enzim gubi sposobnost razgradnje dijetalnih masti koje dolaze u obliku triglicerida, na monogliceride i slobodne masne kiseline.

Kako se trigliceridi ne apsorbiraju u neskrivenom obliku, unos kalorija opada i dolazi do gubitka kilograma.

Lijek ima terapeutski učinak bez ulaska u sistemsku cirkulaciju.

Lijek izaziva porast sadržaja masti u izmetu 1-2 dana nakon njegovog unosa.

Značajke lijeka Orsoten

Lijek koji spada u skupinu inhibitora gastrointestinalne lipaze. Doprinosi liječenju gojaznosti kod pacijenata sa indeksom tjelesne mase iznad 27 jedinica. Učinkovitost ovog lijeka povećava se samo konzumiranjem niskokalorične hrane. Naročito je brzo mršavljenje uočeno u prva tri meseca terapije. Maksimalni učinak glavne komponente postiže se 3. dan.

Mehanizam delovanja

Lijek je namijenjen liječenju ozbiljnih metaboličkih poremećaja koji se ne mogu obnoviti treningom i dijetama. Kapsula sadrži:

  • aktivni sastojak - orlistat 120 mg,
  • pomoćni sastojak - fina kristalna celuloza.

Učinak lekovite supstance zasnovan je na sprečavanju apsorpcije svih vrsta masti u crevima, uključujući modifikovane. To je zbog sledećih procesa:

  • dolazi do suzbijanja oslobađanja enzima lipaze iz želuca i gušterače,
  • probava se izvodi bez uključivanja procesa odvajanja masnoća, koje su dio prehrambenih proizvoda,
  • složene masne materije nisu u stanju da se apsorbuju u krv kroz creva, jer nisu bile podvrgnute preradi enzimima,
  • kao rezultat toga, ne probavljena ulja u istom obliku se izlučuju iz ljudskog tijela izmetom.

Tako lijek značajno utječe na gubitak kilograma.

Uz to, redovni lijekovi pomažu u normalizaciji holesterola u krvi, što je korisno za pacijente s patologijom organa kardiovaskularnog sistema.

Glavne razlike između lijekova

Posebnost ovih lijekova je smanjivanje apsorpcije masnih tvari u tijelu, što pomaže u gubitku suvišnih kilograma.

Među njima je mnogo više sličnosti nego razlika. Stoga mnogi razmišljaju o razlici između Orsotena i Orsoten Slim.

Jedina odlika farmakoloških sredstava jeste sadržaj glavnog aktivnog sastojka u kapsuli. U Orsotenu je koncentracija tvari 2 puta veća, što znači da je očekivani učinak lijeka mnogo veći.

Mišljenje ljekara

Nutricionisti vjeruju da u liječenju gojaznosti možete bez lijekova. Međutim, isti stručnjaci ne odbacuju prednosti uzimanja lijekova kako bi izgubili kilograme. Međutim, potonje se odnosi na pretile ljude (BMI veći od 30).

Nijedan ljekar ne može sugerirati koji je od farmakoloških sredstava efikasniji. Oboje bi trebali biti dobri.

Glavna stvar je slijediti preporuke i tada učinak uzimanja lijekova neće natjerati da dugo čekate:

  • Vrijedi obratiti pažnju na indeks tjelesne mase. To su pokazatelji BMI koji daju informacije o tome da li treba koristiti lijek ili ne. Prema njemu liječnik određuje i propiše potrebnu dozu komponente.
  • Preduvjet za vrijeme uzimanja lijeka je pridržavanje odgovarajuće prehrane. Odsustvo potonjeg neće dati dugo očekivani rezultat, a novac će biti potrošen.
  • Terapija koja se temelji na inhibitorima lipaze nepovoljno utječe na apsorpciju vitamina topljivih u masti iz hrane. Nutricionisti preporučuju uključivanje multivitamina u svoju prehranu kako biste izbjegli efekte nedostatka vitamina. Osim toga, njihov unos treba izvesti prije spavanja, kada se učinak orlistata smanjio.
  • Istorija dijabetesa također treba uzeti u obzir tijekom liječenja. Uzimanje lijekova koji pospješuju gubitak kilograma uključuje poboljšanje metabolizma, što može dati pozitivan učinak na gušteraču. U ovom se slučaju mijenja ovisnost o unosu lijekova za snižavanje šećera, uključujući inzulin. Režim liječenja od endokrinologa u ovom slučaju podliježe korekciji. Ovo se odnosi i na pacijente koji pate od ateroskleroze i hipertenzije.
  • Ako se pacijent liječi drugim lijekovima (antikoagulansima, antiaritmičkim lijekovima itd.), Tada se prije uzimanja Orlistata treba posavjetovati sa stručnjakom.
  • Dijetalni lijekovi mogu smanjiti učinak hormonskih pilula koje sprečavaju trudnoću. Zbog toga je potrebno preispitati druge moguće metode kontracepcije.

Razlika u sadržaju glavne komponente nastaje zbog individualnog pristupa pacijentu. Pacijentima gojaznosti prvog stepena propisat će se lijek s malom koncentracijom orlistata. U težim slučajevima doza tvari se povećava.

Otkrivanje manifestacije nuspojava jednog od lijekova uključuje ukidanje oba, jer su u oba ova ista lijeka.

Kartotskaya V.M., gastroenterolog:

Orsoten je moj pomoćnik u borbi protiv pretilosti. Uz to, pacijenti se nikada nisu žalili, već su samo dolazili i zadovoljni svojim uspjehom.

Artamanenko I.S, nutricionista:

Orsoten Slim, iako ima nuspojave, ali pomaže. Ako postupite strogo u skladu s preporukama i ne kršite dijetu, onda neće uslijediti nikakve komplikacije.

Dijabetička recenzija

Pacijenti su svjesniji razlike između Orsoten i Orsoten Slim. Uostalom, oni definitivno doživljavaju sve negativne i negativne efekte farmakoloških sredstava na sebe. A to je činjenica.

Većina ljudi ima tendenciju da kupuje Orsoten, jer on daje zagarantovani rezultat i minimizira rizik od nuspojava.

Mišljenje o upotrebi dijabetičara Slim je podijeljeno. Neki primjećuju pogoršanje blagostanja, drugi koriste bez problema, ne primjećujući nikakvu razliku od analogne.

Prema pregledima, možemo zaključiti da prvi lijek ima više povjerenja među potrošačima nego drugi. To je zbog pristupačne cijene, vidljivog učinka lijekova.

Valeria, 32 godine

Orsoten mi je pomogao da se riješim suvišnih kilograma, mada sam prošao tek polovinu kursa liječenja. Pregledala sam prehranu i počela baviti se fizičkim vaspitanjem. Odjeća mi je postala super.

Nakon što sam rodila, postala sam vrlo čvrsta. Nutricionistica je naručila Orsotin Slim. Moja težina s njom znatno se smanjila. Međutim, u početku sam se brinuo zbog masnog izmeta, ali onda sam se navikao na tu nuspojavu.

Dakle, izbor lijeka ovisi o individualnim karakteristikama osobe i samo liječnik ga može propisati.

Doziranje i primjena

Orsoten se uzima oralno, ispire vodom.

Preporučena pojedinačna doza je 120 mg (1 kapsula). Lijek treba uzimati uz svaki glavni obrok (neposredno prije jela, uz obroke ili u roku od 1 sata nakon jela). Orsoten se može preskočiti kod preskakanja obroka ili ako hrana ne sadrži masti.

Uzimanje lijeka u dnevnoj dozi većoj od 360 mg (3 kapsule) ne pojačava terapeutski efekat. Trajanje kursa - ne duže od 2 godine.

Za funkcionalne poremećaje bubrega ili jetre, kao i starijih bolesnika, prilagođavanje doze nije potrebno.

Nuspojave

Najčešće, dok uzimate Orsoten, nastaju poremećaji probavnog trakta povezani s povećanom količinom masti u izmetu. U većini slučajeva ovi poremećaji su blage i prolazne prirode i razvijaju se tokom prva 3 meseca terapije. S produljenom terapijom učestalost nuspojava opada.

Tokom upotrebe Orsotena, mogu se razviti sledeći poremećaji:

  • Digestivni sustav: nagon za defekacijom, nadimanje sa iscjedakom iz rektuma, masna / masna stolica, masni iscjedak iz rektuma, labava i / ili meka stolica, steatoreja (uključujući masnoću u stolici), nelagoda i / ili bol u trbuhu i u rektumu, fekalna inkontinencija, povećani pokreti crijeva, imperativni nagon za defekacijom, oštećenje desni i zuba, vrlo rijetko - žučna kamena bolest, divertikulitis, hepatitis (moguće ozbiljan), povećana alkalna fosfataza i transaminaze jetre,
  • Metabolizam: hipoglikemija (sa dijabetesom tipa 2)
  • Centralni nervni sistem: anksioznost, glavobolja,
  • Alergijske reakcije: rijetko - angioedem, svrab, urtikarija, osip, anafilaksija, bronhospazam,
  • Koža: vrlo retko - bulozni osip,
  • Ostalo: osjećaj umora, dismenoreja, sindrom nalik gripu, infekcije gornjih disajnih puteva i mokraćnih organa.

Posebna uputstva

Orsoten je efikasan za duži tijek kontrole tjelesne težine (smanjenje tjelesne težine, održavanje na odgovarajućem nivou i sprečavanje ponovnog dodavanja tjelesne težine). Terapija poboljšava profil faktora rizika i bolesti koje prate pretilost (uključujući oslabljenu toleranciju na glukozu, hiperholesterolemiju, arterijsku hipertenziju, hiperinzulinemiju, dijabetes melitus tipa 2) i smanjuje količinu visceralne masti.

Kao rezultat gubitka težine kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, obično se primjećuje poboljšanje kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, što može omogućiti smanjenje doze hipoglikemijskih lijekova.

Tokom terapije preporučuje se uzimanje multivitaminskih kompleksa kako bi se osigurala adekvatna prehrana.

Pacijenti se moraju pridržavati prehrambenih preporuka. Hrana treba biti uravnotežena, umjereno niskokalorična i ne sadrži više od 30% kalorija u obliku masti. Dnevni unos masti mora se podijeliti u tri glavna obroka.

Rizik od nuspojava iz probavnog sustava može se povećati ako uzimate Orsoten na pozadini prehrane bogate mastima.

Terapija se otkazuje ako se u roku od 12 tjedana od početka lijeka tjelesna težina nije smanjila više od 5% izvorne.

Interakcija lijekova

Uz zajedničku primjenu Orsotena s nekim lijekovima mogu se pojaviti sljedeći efekti:

  • Varfarin ili drugi antikoagulansi: povećanje INR, smanjenje nivoa protrombina, promjena hemostatskih parametara,
  • Pravastatin: povećanje njegove koncentracije u plazmi, bioraspoloživost i učinak snižavanja lipida,
  • Vitamini topljivi u mastima (A, D, E, K): povreda njihove apsorpcije (multivitaminske pripravke preporučuje se uzimati prije spavanja ili ne ranije od dva sata nakon uzimanja Orsotena),
  • Ciklosporin: smanjenje njegove koncentracije u krvnoj plazmi (preporučuje se kontrola njegove razine),
  • Amiodaron: smanjenje njegove koncentracije u krvnoj plazmi (potrebno je pažljivo kliničko praćenje i praćenje elektrokardiograma).

Zbog poboljšanog metabolizma kod dijabetes melitusa, možda će biti potrebno prilagođavanje doze oralnih hipoglikemijskih sredstava.

Interakcija Orsotena s etanolom, digoksinom, amitriptilinom, biguanidima, oralnim kontraceptivima, fibratima, furosemidom, fluoksetinom, losartanom, fenterminom, fenitoinom, nifedipinom (uključujući odloženo oslobađanje), kaptoprilom, atenobenolom.

Predoziranje

Recenzije ljekara na Orsoten ne sadrže podatke o slučajevima predoziranja ovim alatom.

Pojedinačna doza orlistata u dozi od 800 mg ili do 400 mg tri puta dnevno tokom dva tjedna nije bila praćena značajnim štetnim reakcijama.

U slučaju predoziranja Orsoten tabletama preporučuje se praćenje pacijenta tokom dana.

Trudnoća i dojenje

Ne preporučuje se propisivanje Orsotena u trudnoći, jer nema kliničkih podataka o upotrebi lijeka kod ove kategorije pacijenata.

Isto se odnosi i na upotrebu Orsoten tableta tijekom dojenja (informacije nisu dostupne).

Interakcija s drugim lijekovima

Kada istovremeno upotrebljavate Orsoten sa:

  • varfarin i drugi antikoagulansi - nivo protrombina opada, povećava se INR i, kao rezultat toga, hemostatski parametri se menjaju
  • pravastatin - povećava se njegova bioraspoloživost i učinak snižavanja lipida,
  • vitamini topljivi u masti - K, D, E, A - poremećena je njihova apsorpcija. Stoga se vitamini moraju uzimati prije spavanja ili dva sata nakon uzimanja Orsotena.
  • ciklosporin - koncentracija ciklosporina u plazmi opada. S tim u vezi preporučuje se redovno praćenje nivoa ciklosporina u krvi.

Treba imati na umu i da gubitak kilograma može dovesti do poboljšanog metabolizma kod pacijenata s dijabetesom. Zbog toga će u ovoj kategoriji bolesnika biti potrebno smanjenje doze oralnih hipoglikemijskih lijekova.

Pacijenti koji koriste amiodaron zahtijevaju pažljivije praćenje EKG-a jer su zabilježeni slučajevi smanjenja nivoa amiodarona u krvi.

Ostavite Svoj Komentar