Koji je bolji zaslađivač? Prednosti i štete nadomjestka šećera

Moderno tržište nudi širok izbor zaslađivača. Oni se međusobno razlikuju po obliku puštanja, sastavu i cijeni. Ne imaju svi izvrsni ukus i visoku kvalitetu. Koje su korisne, a koje štetne?

Prednosti zaslađivača

Zamjenici šećera imaju mnoga pozitivna svojstva.

  • Ne utiču na šećer u krvi, pa su zato pogodni za dijabetičare.
  • Smanjite rizik od karijesa.
  • Pomoć mršavljenju.
  • Potiču proizvodnju želudačnog soka, imaju choleretic efekat.
  • Imaju laksativni efekat.
  • Dostupno po ceni. Većina zaslađivača jeftinija je od šećerne repe ili trske.

Zaslađivači su indicirani za pretilost, dijabetes tipa 1 i 2, kaheksiju (jaka iscrpljenost), bolesti jetre, dehidraciju, dijetu ugljikohidrata i proteina.

Kontraindikacije i štetnost

Kontraindikacije za upotrebu zaslađivača:

  • Prekomjerna upotreba ksilitola i saharina uznemiruje želudac.
  • Preterani unos fruktoze šteti kardiovaskularnom sistemu.
  • Sorbitol nepovoljno utječe na težinu i izaziva poremećaje u probavnom traktu.
  • Pogoršava simptome zatajenja bubrega.
  • Analozi šećera kontraindicirani su kod metaboličkih poremećaja (fenilketonurija) i sklonosti alergijskim reakcijama.
  • Sulfamid i zaslađivači kalcijuma zabranjeni su djetetu i trudnici.

Osim toga, zaslađivač ne bi trebali uzimati stariji i dijabetičari mlađi od 14 godina. Ove starosne grupe imaju oslabljen imunološki sistem.

Sintetički zamjenjivači šećera

Ova grupa uključuje zaslađivače, čađe. Tijelo ih ne apsorbuje i obmanjuju okusne pupoljke.

Milford je zamjena za šećer na bazi natrijum saharina i ciklamata. Dostupno u obliku kapi i tableta. Široko se koristi u proizvodnji niskokaloričnih džemova, konzervi i kompota. Preporučuje se koristiti kao dodatak prehrani i kombinirati sa tekućinom.

Rio Gold. Zaslađivač sadrži natrijum ciklamat, vinsku kiselinu, saharin, sodu bikarbonu. Proizvod se preporučuje istovremeno koristiti s povrćem i voćem. Poželjno je koristiti dodatak zelenom čaju.

Saharin (E-954) je 300 puta slađi od saharoze, ali ga tijelo ne apsorbuje. Ovaj analog šećera ne sadrži štetne kalorije. Podnosi kiselo okruženje i visoke temperature. Ima metalik ukus. Saharin je nepoželjan koristiti na prazan stomak. Sigurna doza je oko 0,2 g dnevno.

Sukrazit je derivat saharoze. Tvar ne utječe na šećer u krvi i ne sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata. Zamjena za šećer sadrži sukrit, sodu bikarbonu i regulator kiselosti. Jedno pakiranje zamjenjuje 6 kg šećera. Sigurna norma je 0,7 g dnevno.

Sukraloza je jedini sintetički zaslađivač odobren za djecu i trudnice. Dobiva se obradom saharoze sa hlorom. U čistom obliku, to su kristali postojanog ukusa, bez mirisa, krem ​​ili bijeli. Optimalna doza nije veća od 5 mg po 1 kg težine.

Aspartam To je dio lijekova, uključujući dječje vitamine, koji su dodani dijetalnim napicima. Kada se zagreva na +30 ° C, razlaže se u formaldehid, metanol i fenilalanin. Dugotrajno uzimanje izaziva vrtoglavicu, glavobolju, probavne smetnje, palpitacije srca i mučninu. Kontraindicirano kod trudnica i dece.

Wort je sintetički zaslađivač. Saharin i ciklamat daju tabletu slatkoću. Preporučena doza nije veća od 2,5 g na 5 kg tjelesne težine. Kako bi se smanjio negativan utjecaj, izmjenjuju se sorbitol, stevija ili fruktoza.

Acesulfam (E950). Slatkoća proizvoda je 200 puta veća od saharoze. Ima dug rok trajanja, ne sadrži kalorije i ne izaziva alergije. Kontraindiciran je trudnicama i dojiljama. Sigurna doza - ne više od 1 g dnevno.

Prirodni zaslađivači

Prirodni nadomjesci šećera nisu samo bezopasni, već imaju i korisne učinke na zdravlje. Tu spadaju sorbitol, stevija, Fit parad i Huxol.

Sorbitol (E420) dio je marelice, jabuka i planinskog pepela. Ima slatki ukus. Koristi se u ishrani dijabetičara. Sorbitol poboljšava mikrofloru želuca i crijeva, smanjuje potrošnju korisnih vitamina i ima choleretic svojstva. Hrana pripremljena s dodatkom neke tvari duže vrijeme zadržava njezina korisna svojstva i svježinu. Zaslađivač je kaloričan, samim tim nije pogodan za gubitak kilograma. Uz njegovu zlouporabu, mogući su uznemireni želudac, nadimanje i mučnina. Sigurna norma je 30-40 g dnevno.

Huxol. Dostupno u obliku tableta. Može se koristiti u kombinaciji sa pčelinjim polena. Ima mali kalorični sadržaj. Pogodno za sve vrste dijabetesa. Proizvod sadrži natrijum ciklamat, saharin, bikarbonat i natrijum citrat, laktozu. Sigurna norma nije veća od 20 g dnevno. U tom slučaju doziranje raste postepeno.

Stevia je biljka porijeklom iz Paragvaja i Brazila, prirodna zamjena za šećer. Zahvaljujući glikozidima lišća, biljka je jako slatka. Koristi se u obliku tinkture, čaja ili mljevenog biljnog praha. Ima prijatan ukus i telo dobro podnosi. Redovnom upotrebom snižava šećer u krvi, smanjuje rast tumora, pozitivno djeluje na rad jetre i gušterače, jača krvne sudove. Kod djece, stevija pomaže u uklanjanju alergijske dijateze, poboljšava rad mozga i spavanja, sprječava razvoj čir na probavnom traktu i povećava fizičku aktivnost. Sadrži veliku količinu vitamina, mikro i makro elemenata. Sigurna norma je 40 g dnevno.

Fit parad. Kalorični sadržaj proizvoda je 19 kcal na 100 g. Glavne komponente su sukroloza, steviozid, ekstrakt jeruzalemske artičoke, eritritol. Zaslađivač sadrži i aminokiseline, vitamine i makronutrijente, vlakna, pektin i inulin. Fit parad je otporan na toplinu i može se dodavati pecivima. Široko se koristi tokom dijeta.

Ostali prirodni zaslađivači

Jedan od uobičajenih prirodnih zamjena za šećer je pčelinji med. Proizvod sadrži vitamine B i C, kalijum, bjelančevine, željezo, glukozu i druge minerale. Ima antibakterijska i antivirusna dejstva, koristan je kod prehlade. Jedini negativan je visoki udio kalorija. Takođe, med podiže šećer u krvi.

Fruktoza je zamjenski biljni šećer koji je dio bobica i voća, meda, nekih sjemenki i cvjetnog nektara. Supstanca je 1,5 puta slađa od saharoze. Sadrži i 30% manje kalorija. Malo utiče na šećer u krvi.

Fruktoza ima svojstvo konzervansa. Zahvaljujući tome, koristi se u pripremi džemova i konzervira za dijabetičare. Ubrzava i razgradnju alkohola u krvi. Nedostaci - povećava rizik od razvoja bolesti KVB. Sigurna količina je 30-40 g dnevno.

Nadoknađivači šećera glikozidnog porijekla izolirani su iz različitih biljaka (agrumi, stevija itd.). Molekuli ovih organskih materija sastoje se od ne-ugljenih hidrata i ugljikohidrata.

Stevioside. Napravljena je od medene biljke Stevia rebaudiana Bertoni. Proizvod je intenzivne vrste zaslađivača. Slatkoća pročišćenog aditiva kreće se od 250 do 300. Steviozid je stabilan tokom prerade i skladištenja, lako rastvorljiv, netoksičan, u tijelu se praktično ne razgrađuje.

Glicirizin (E958). Sadrži se u korijenu slatkog slatkog luka (licorice). Glicirizin je 50–100 puta slađi od saharoze. Istovremeno, nema izražen ukus. U svom čistom obliku, to je kristalna bezbojna supstanca. Topivo je u etanolu i kipućoj vodi, ali je gotovo netopljivo u hladnoj vodi. Ima specifičan miris i ukus, što ograničava njegovu upotrebu.

Osladin. Napravljena je od korijena obične paprati. Po strukturi podsjeća na steviozid. Supstanca je otprilike 300 puta slađa od saharoze. Koncentracija osladina u sirovinama je izuzetno niska (0,03%), što čini njegovu upotrebu nepraktičnom.

Naringin. Sadrži se u kore citrusa. Zamjena za šećer proizvodi se od citrosa ili neohešperidin dihidrohalikona (E959). Koeficijent slatkoće aditiva je 1800–2000. Preporučena dnevna doza je 5 mg na 1 kg ljudske tjelesne težine. Dnevno je potrebno oko 50 mg citrosaca kako bi se u potpunosti zamijenila saharoza. Supstanca uzrokuje duži osjećaj slatkoće od saharoze: gotovo 10 minuta nakon gutanja. Citroza je stabilna i ne gubi svojstva tokom pasterizacije pića, fermentacije jogurta, vrenja u kiseloj sredini i visokog pritiska. Odlično se slaže s ostalim zaslađivačima, uključujući ksilitol. Koristi se za poboljšanje ukusa i aromatičnih svojstava proizvoda.

Polialkoholi uključuju ksilitol (E967), maltitol (E965), komore (F.953 izomalgum) i laktitol (E966). Ove zaslađivače tijelo dobro apsorbira.

Ksilitol (967). Dobivene iz panjeva kukuruza i oluka sjemena pamuka. Kalorični sadržaj je 4,06 kcal / g. Po svojim ljekovitim svojstvima, ksilitol je efikasniji od glukoze, saharoze, pa čak i sorbitola. Zbog svojih baktericidnih svojstava koristi se u prehrambenoj industriji. Sigurna norma je 40-50 g dnevno.

Maltitol (E965). Dobiva se iz glukoznog sirupa. Otporno na toplinu, nehigroskopsko, ne reagira na aminokiseline. Koristi se u pripremi drenaže, jer pruža čvrstoću i tvrdoću presvlake školjke.

Jama komora. Ovaj zaslađivač proizvodi se saharozom enzimatskim tretmanom. Okus je blizak saharozi, ali još gore upija crijevne stijenke. Koristi se u pripremi proizvoda za dijabetičare. Ne uzrokuje propadanje zuba.

Laktitol (E966). Dobiven iz laktoze hidrogenacijom na visokoj temperaturi. Fizikalno-hemijska svojstva bliska saharozi. Čist je slatkast ukus, nije higroskopičan, ne ostavlja strani okus u ustima.

Nadoknađivači šećera na bazi proteina

Interesovanje za proteinske nadomjestke za šećer relativno je nedavno povećano. Prethodno je proizvod bio zabranjen zbog sumnje u kancerogenost.

Thaumatin (E957) je izoliran iz voća catemfe. Od 1 kg voća, dobija se 6 g proteina. Energetska vrijednost - 4 kcal / g. Slatkoća taumatina je 3-4 hiljade puta veća od slatkoće saharoze. Otporan je na kiselo okruženje, sušenje i smrzavanje. Kada temperatura poraste na + 75 ° C i 5 pH, dolazi do denaturacije proteina i gubitka slatkoće. Međutim, učinak pojačane arome ostaje.

Talin. Proizvodi se na bazi thaumatina. Njegova je slatkoća od 3.500. Zbog visokog ukusa koristi se u proizvodnji pasta za zube i žvakaćih guma.

Monelip je nadomjestak šećera dobiven iz plodova biljke Dioscorephilum (Dioscorephellum cumminsii), koja raste u zapadnoj Africi. Monelip je 1,5-3 hiljade puta slađi od saharoze. Netoksično, ali nestabilno na toplotnu obradu.

Miraculin. Izolirano od plodova Richardelci dulcifica, rodom iz Afrike. Po obliku podsjećaju na masline i imaju crvenu boju. Aktivna supstanca sadržana je u tankoj ovojnici. Proizvod ima široku paletu ukusa: od slatkog napitka od citrusa do oštro kiselog limunovog soka. Stabilna je na pH od 3 do 12, ali se uništava zagrijavanjem. Koristi se kao modifikator ukusa.

Pravila za izbor i skladištenje

Prije svega, sladilo kupujte samo na specijaliziranim prodajnim mjestima. To mogu biti prodavnice za osobe sa šećernom bolešću ili lanci ljekarni. Prije kupnje pažljivo pregledajte ambalažu. Ne bi trebao imati vidljiva oštećenja. Ocijenite listu komponenata. Dostupnost odgovarajućih certifikata kvaliteta je takođe važna.

Sladilo treba čuvati na hladnom, suhom i van dosega djece. Prosječni rok trajanja proizvoda nije veći od 3 godine. Ne koristite dodatak nakon određenog vremena.

Nadoknađivači šećera pomažu vam da se osjećate dobro. Nakon analize njihovih prednosti i nedostataka, možete odabrati najbolji proizvod za sebe. Trajanje upotrebe ovisi o zadacima, bilo da je riječ o kratkoročnoj prehrani ili stalnoj osnovi. Jasno slijedite preporuke i doziranje liječnika.

Zašto su potrebni zaslađivači?

Zaslađivači su odavno čvrsto ugrađeni u naše živote, bez njih je danas teško zamisliti prehrambenu industriju. Čak i ako vas nikad nisu zanimale šta su nadomjestci šećera i zašto su potrebni, nikad ih namjerno niste kupili, to uopće ne znači da ih niste koristili. Kao primjer, dovoljno je navesti jastuk Orbit, koji čak i oglašivači na federalnim kanalima bez sjene sramote kažu da sadrži ksilitol - jedan od zaslađivača.

Danas se zaslađivačima dodaju gazirana pića (najčešće koriste aspartam), poslastičarnice, dijetalni kruh, mliječni proizvodi (sladoled, kokteli itd.) I još mnogo toga, što bi trebalo biti slatko. Jeste li se ikad zapitali koja kombinacija paste za zube je slatka?

Potreba za upotrebom zaslađivača uzrokovana je sljedećim razlozima:

1. Dijabetes melitus. Kod ljudi koji pate od ove bolesti gušterača ne proizvodi dovoljno hormona inzulina, koji je odgovoran za apsorpciju šećera, pa glukoza u krvi prelazi fiziološku normu sa svim slijedećim posljedicama, do potpunog sljepila, poremećene cerebralne cirkulacije, nekroze tkiva itd. Često dijabetičari umiru od hipoglikemijske kome.

Da biste smanjili šećer u krvi, dovoljno je odustati od njegove upotrebe, kao i prebaciti se na proizvode koji sadrže ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom (oni se polako razgrađuju do glukoze i zato mu ne daju "skoči" u krv). Sve bi bilo u redu, ali dijabetičari također žele slatkiše. Upravo ovdje zaslađuju slatkiši.

2. Slastice su jako loše stanje kožešto dovodi do njegove suvoće ili, obrnuto, sadržaja masti. Osim toga, šećer uzrokuje glikaciju kožnih tkiva, a osoba koja redovno konzumira velike količine šećera izgleda starije od svojih godina.

3. Karijes. Svi već znaju da je šećer loš za zube. Međutim, kad su zubi već oštećeni karijesom, kasno je za odbijanje. Osobno ne poznajem nijednu osobu koja je odbacivala šećer samo zbog zdravih zuba.

4. Povećana tjelesna težina. Ovaj je problem počeo da muči većinu naprednog čovječanstva relativno nedavno, tek u dvadesetom stoljeću. Naravno, puni ljudi su se susretali u svakom trenutku, ali tek u doba potpune neaktivnosti, poboljšanja životnog standarda, pojave brze hrane, gojaznost poprimala je karakter epidemije. Ali odakle šećer dolazi?

Činjenica je da je šećer, prvo, visoko topiv u vodi, pa se trenutno apsorbira u gastrointestinalnom traktu. Drugo, ono samo po sebi predstavlja najčišću energiju, jer u metabolizam ulazi za 100% i ima visok udio kalorija. Istina, "čista energija" je glukoza, i to je samo jedna vrsta šećera. Ali o tome kasnije. Treće, upotreba šećera uzrokuje tjelesnu reakciju na inzulin, pri kojoj membrane masnih ćelija brže hvataju gliceride iz krvotoka, što uzrokuje nagomilavanje masnoće.

Dakle, čim je osoba konzumirala znatnu dozu šećera, na primjer pojela komad torte, popila slatki čaj, tada je odmah u njegovoj krvi otkrila visoki udio šećera. To je poput benzina u vatri. Ako se odmah nakon toga osoba uključi u fizički ili intenzivni mentalni rad, tada će se sav šećer pretvoriti u energiju.Ako je šećer veći od energetske potrošnje tijela, tada se pretvara u masnoću i pohranjuje u tjelesne prozapas. Čak ni daljnja dijeta ne bi trebala izdvojiti ovu masnoću iz skladišta, jer na dijeti gladovanja nekoliko sati prvo se konzumira glikogen iz jetre, a potom tijelo nastavlja s uništavanjem mišićne mase. Mišićni protein se lako razgrađuje na aminokiseline, a aminokiseline do glukoze, odnosno šećera. Masnoća dolazi u posljednjem redu, često kad se već mora liječiti ne zbog pretilosti, već zbog anoreksije. Zbog toga, kao rezultat dijeta, smanjuje se mišićna masa što dugoročno dovodi do još manje potrošnje energije u tijelu (mišići sagorijevaju puno energije čak i u mirnom stanju). Prilikom prelaska na redovnu dijetu, a na strogoj dijeti, poremećaji su neizbježni, tijelo će iskoristiti više energije od unosa hrane u masne rezerve. Tako dijeta samo pogoršava problem gojaznosti. Zbog toga je u borbi protiv pretilosti odbijanje šećera jedan od trikova.

Također se mora reći da su pretilost i dijabetes melitus (tip II) problemi koji su usko povezani. Obje bolesti međusobno se stvaraju i podržavaju po principu začaranog kruga, koji se može razbiti samo odbijanjem šećera. Ali ako je kod dijabetesa pod uvjetom normalne tjelesne težine, dovoljno je odbiti samo ono što povećava razinu glukoze u krvi, tada se s pretilošću trebate odreći svega visokokaloričnog.

Stoga se svi zaslađivači mogu podijeliti u dvije grupe: 1) ne povećavaju razinu šećera u krvi i 2) ne povećavaju razinu šećera i ne sadrže kalorije. Sve vrste zaslađivača prikladne su za dijabetičare, kada izgube kilograme samo druga grupa.

Ako pogledate problem šire, u posljednjih desetljeća, ljekari bukvalno izražavaju uzbunu zbog toga što ljudi konzumiraju šećer. Pokazalo se da šećer izaziva razvoj ogromnog broja različitih bolesti - od karijesa i gojaznosti do tumora i ateroskleroze. Stoga je sasvim moguće da će jednog dana ljudi potpuno odbiti korištenje rafiniranog šećera, pogledat će svoje pretke koji su konzumirali šećer, to jest na nas, kao što gledamo na svoje pretke, koji su u srednjem vijeku liječili neke bolesti žive spojinama.

Prije nego što započnete analizu specifičnih zaslađivača, ostaje odgovor na još jedno pitanje:

Šta je šećer?

Riječ šećer se koristi s nekoliko značenja. U svakodnevnom smislu, ova riječ označava prehrambeni proizvod, odnosno, svi znaju šećer od repe ili trske, uključujući rafinirani šećer.

Sa gledišta organske hemije, „šećer“ je grupa hemijskih jedinjenja - ugljenih hidrata, predstavljenih monosaharidima (na primer, glukozom i fruktozom), disaharidima (na primer, maltozom) i oligosaharidima (saharoza, laktoza, itd.).

U ovom slučaju, prehrambeni proizvod "šećer" 99% sastoji se od saharoze ugljikohidrata. Kada se saharoza razgrađuje probavnim enzimima, nastaju dvije molekule: jedna je glukoza, a druga fruktoza. Glukoza i fruktoza postoje u prirodi kao neovisna hemijska jedinjenja. Istovremeno, glukoza je dva puta manje slatka od saharoze, a fruktoza, naprotiv, dva puta je slađa od saharoze. Ako miješate glukozu i saharozu u jednakim omjerima, dobićete smjesu koja se ne razlikuje od šećera.

Dakle, došlo je vrijeme za šetnju specifičnim zaslađivačima.

Visokokalorični zaslađivači

Na policama velikih trgovina sada se fruktoza može pronaći gotovo uvijek. Najčešće se prodaje u vrećama od 500 g. Jedan kilogram fruktoze u maloprodaji danas košta oko 300-400 rubalja, što je 8-10 puta skuplje od običnog šećera.

Fruktoza je u svom prirodnom obliku prisutna u medu, u gotovo svim plodovima i malo u povrću.

Koristi fruktoze

Glavna prednost fruktoze je u tome što ona ne povećava nivo glukoze u krvi. Iako su hemijska struktura ovih spojeva vrlo bliske jedna drugoj, ljudsko tijelo nije u mogućnosti izravno pretvoriti fruktozu u glukozu i obrnuto. Zbog toga ima veoma nizak glikemijski indeks, koji ne dovodi do kolebanja šećera u krvi. Ovo svojstvo je od posebne važnosti za dijabetičare, jer za razliku od glukoze, fruktoza nije u stanju izazvati lučenje inzulina.

Još jedna prednost fruktoze je ta što je dva puta slađi od rafiniranog šećera, mada oba ova monosaharida imaju približno isti sadržaj kalorija. Dakle, ako zasladite hranu (čaj, slastičarne, konzerve, napitke, itd.) Fruktozom, tada je potrebno upola manje nego ako se koristi šećer.

Postoji još nekoliko dobrih točaka od konzumiranja fruktoze umjesto šećera:

  • ne izaziva razvoj karijesa,
  • ubrzava razgradnju alkohola u krvi,
  • smanjuje gubitak glikogena u mišićima tokom sporta.

Dnevni unos ovog nadomjestka šećera koji dopuštaju ljekari iznosi 35-45 g.

Kod šećerne bolesti dopuštene doze su: 1) za djecu do 0,5 g po kilogramu mase, 2) za odrasle - 0,75 g po kilogramu težine.

Fruktoza Šteta

Fruktoza ima i tamnu stranu, o kojoj se ne piše uvijek.

1. Glukoza je neophodna svim organima i sistemima tijela, dok fruktoza nije. Stoga se u mnogim organima i tkivima fruktoza ne apsorbira. Jedino mjesto u tijelu gdje se fruktoza može iskoristiti za dobro je jetra. Kao rezultat toga, fruktoza povećava opterećenje na jetri. Konstantno konzumiranje fruktoze dovodi do povećanja količine enzima koje stvara jetra, a dugoročno do masne jetre.

2. Ali prvi problem je pola problema. Činjenica je da jetra može razgraditi vrlo malu količinu fruktoze i ima još važnijih stvari - mogla bi se nositi s otrovima, kojih je, vjerujte mi, dovoljno u bilo kojoj hrani. Kao rezultat toga, najmanje 30% fruktoze odmah prelazi u masti. Za poređenje, samo 5% glukoze odmah prelazi u masti, ostatak je uključen u ostale metaboličke procese. Kao rezultat toga, prelaskom na fruktozu za koju su se borili (s pretilošću) naletjeli su na nešto. Pojeli ste parče torte - razina glukoze u krvi porasla, pomjerena - glukoza je izgorjela. Ali ako ste pojeli fruktozu, ona će se uglavnom pretvoriti u masti, koje je mnogo teže sagorjeti od glukoze.

3. Masna infiltracija jetre kao rezultat konzumiranja fruktoze dovodi do stvaranja lipoproteina niske gustine, odnosno onih vrlo hemijskih spojeva koji su građevni materijal holesterola i plazmi u krvi. Stoga fruktoza pojačava tok ateroskleroze, od koje nastaju svi moždani i srčani udari.

A s masnom jetrom, tijelo povećava proizvodnju mokraćne kiseline, koja uzrokuje giht.

4. Prije se vjerovalo da je nemogućnost provociranja reakcije na inzulin fruktozu dobra. Inzulin prati pretvorbu glukoze iz drugih sastojaka hrane u masnoću, tako da ako se stvara manje inzulina zbog manje komponente glukoze u hrani (ako je zamijeni fruktozom), odložit će se manje masti. No, ispostavilo se da inzulin služi i kao pokazatelj koji mozgu signalizira koliko je hrane pojelo i kada treba napustiti stol (kroz proizvodnju drugog hormona - leptina). Kad šećere zamijeni fruktoza, taj mehanizam je onemogućen, odnosno osoba postaje sklona prejedanju, počinju napadi zhora.

Ovo je vrlo drevni evolutivni mehanizam. Zamislite našeg pretka koji je živio barem nekoliko stoljeća prije. Jelo voće je bilo sezonsko: 1-2 mjeseca godišnje, tada sam za uživanje u jabuci ili grožđu morao čekati gotovo cijelu godinu. Ogromna većina ljudi zbog nedostatka hrane bila je na rubu preživljavanja. Čim su plodovi sazreli, tijelo je bilo primorano da siđe u potpunosti, odnosno skladišti vitamine, mineralne elemente i. masnoća. Ako bi fruktoza u tijelu obavljala istu funkciju kao glukoza, to jest, proizvodnja inzulina uključivala bi osjećaj sitosti, tada bi osoba pojela mnogo manje voća i prijetila bi smrtnost od iscrpljenosti. Ali u naše vrijeme isključivanje osjećaja punoće prepuno je gojaznosti.

5. Činilo bi se da ako nema tendencije da imate višak kilograma, tada jedi fruktozu koliko želite. Ali eto ga. Fruktoza dovodi do razvoja tzv metabolički sindrom koji se sastoji od otpornosti na inzulin. Skupina naučnika s medicinskog fakulteta u državi Georgia provela je studiju na 559 tinejdžera starih 14-18 godina, koja je pokazala povezanost prehrane bogate fruktozom i inzulinskom rezistencijom, visokim šećerom u krvi, visokim krvnim pritiskom i upalnim vaskularnim bolestima. Odnosno, s fruktozom morate biti oprezni i s dijabetesom, ona izaziva razvoj dijabetesa.

6. Višak fruktoze u krvotoku dovodi do "šećera" proteinskih molekula što izaziva mnoge probleme u tijelu, uključujući i kataraktu.

7. U više od 30% slučajeva sindroma iritabilnog creva (zatvor, proliv, bolovi u trbuhu, nadimanje), tako uobičajenog u razvijenim zemljama, kriva je fruktoza koja se dodaje mnogim namirnicama.

Zaključak: za mršavljenje nema smisla šećer zamijeniti fruktozom. Dijabetičari mogu konzumirati fruktozu pod dva uvjeta: 1) nema viška kilograma (što je rijetko kod dijabetesa, posebno kod tipa II), 2) pridržavanje gore navedenih standarda potrošnje.

Riječ je o polihidričnom alkoholu sa slatkastim okusom, poznatom i kao dodatak prehrani E420.

Sorbitol se dobija iz marelica, jabuka i nekog drugog voća. Uzgred, među plodovima koji su nam dostupni najviše se od sorbitola nalazi u plodovima planinske pepela.

Prednosti sorbitola

U Evropi je sorbit sve više i više popularan svake godine. Sada ga doktori preporučuju ne samo dijabetičarima, već i širokom krugu potrošača, jer sorbitol:

  • ima choleretic i antiketogeni efekat,
  • Pomaže u smanjenju konzumacije vitamina B1, In6 i biotin,
  • poboljšava crevnu mikrofloru.

Dozvoljena dnevna doza sorbitola za odraslu osobu je 30 g.

Sorbitol Harm

Sorbitol je upola slađi od šećera, a po kalorijskoj su vrijednosti gotovo identični. Stoga je sorbitol pogodan za dijabetičare, ali apsolutno nije pogodan za mršavljenje, jer ga treba uzimati 2 puta više od šećera. A za dijabetičare to nije panaceja, jer je dnevna norma sorbitola neznatna - 30 g. Šalica čaja može se zasladiti takvom dozom. Ako konzumirate više sorbitola, to će dovesti do povećanja sadržaja mliječne kiseline u krvi, nadimanja, mučnine, probavne smetnje i drugih neprijatnih posljedica.

Zaključak: Sorbitol je dobar samo za dijabetes, a ne komplicira ga povećana tjelesna težina.

Ksilitol je sorbitol sorbat koji se često dodaje hrani kao zaslađivač sa E967 indeksom.

Po slatkoći je vrlo blizu saharoze (koeficijent slatkoće u odnosu na saharozu je 0,9-1,2).

U svom prirodnom obliku ksilitol se nalazi u stabljikama kukuruza, ljušci sjemena pamuka, odakle se uglavnom rudi.

Dopuštena dnevna doza ksilitola za odraslu osobu iznosi 40 g, odnosno brzinom od oko 0,5 g na kilogram težine.

Prednosti ksilitola

Ksilitol je još jedna „sreća“ za dijabetičare jer ne povećava šećer u krvi. Štoviše, ksilitol se nakuplja u tijelu, pa ga preporučuje koristiti u pozadini kompenziranog dijabetesa.

Njegovo drugo korisno svojstvo je da ne izaziva razvoj karijesa. Uzgred, iz tog razloga, ksilitol se dodaje u sastav mnogih pasta za zube i žvakaćih guma. Ponekad se u ljekarnama prodaju ksilitol pastile koje se mogu koristiti kao bezopasne „slatkiše“.

Ksilitol ima izražen choleretic i antiketogeni efekat.

Štetni ksilitol

U velikim dozama (više od dnevne norme u jednom pokretu), ksilitol se počinje manifestirati kao laksativ. Po kalorijskom sadržaju gotovo je isto kao i saharoza, tako da nije moguće naročito izgubiti kilograme.

Zaključak: Ksilitol se ne može izgubiti samo zato što se može konzumirati u vrlo ograničenim količinama.

Zaslađivači bez kalorija

Za razliku od visokokaloričnih zaslađivača, kalorični se mogu koristiti ne samo za dijabetes, već i za sve one koji žele smršavjeti. Razmotrimo najpoznatije od njih.

To je ime dobio zbog toga što je bio prvo umjetno hemijsko jedinjenje koje je počelo koristiti kao zaslađivač. Ovo je imid 2-sulfobenzojeve kiseline. Ovaj spoj nema boju i miris, u vodi je slabo topiv. To je dodatak prehrani sa indeksom E954.

Saharin je 300-500 puta slađi od šećera. Tijelo ga potpuno ne apsorbuje, stoga ima nula kalorijskih sadržaja.

Saharin je odobren za upotrebu u 90 država svijeta, uključujući Rusiju, a široko se koristi u prehrambenoj industriji kao zaslađivač. Međutim, proizvodi se obično ne zaslađuju samo saharinom, već ga miješaju sa drugim zaslađivačima, jer zbog toga ima metalni, hemijski okus i nije sve.

Dozvoljena dnevna doza saharina je 5 mg na 1 kg ljudskog tijela.

Prednosti saharina

Na temelju saharina razvijeni su mnogi lijekovi koji su prikazani u prehrani dijabetičara. Među njima, jedan od najpoznatijih je Sukrazit. Saharin je tipičan ksenobiotik, odnosno nije uključen u metabolizam, ne utiče na metabolizam ugljikohidrata i proizvodnju inzulina u tijelu. Indiciran je dijabetičarima i u ishrani.

Štetni saharin

Nekada se smatralo da je saharin kancerogen. Ovaj je zaključak dobiven ispitivanjem saharina na glodavcima. Međutim, kako se ispostavilo, da bi uzrokovali rak u vrlo malom postotku glodara, potrebno ih je hraniti saharinom u količini koja je uporediva sa tjelesnom težinom životinje. Na kraju su svi zaključci o štetnosti saharina opovrgnuti. Štoviše, ustanovljeno je da saharin inhibira razvoj već formiranih tumora.

Aspartam je sintetičko hemijsko jedinjenje složenog imena metil L-Aspartil-L-fenilalanin. Koristi se kao dodatak prehrani E951.

Kalorijski sadržaj aspartama je blizu saharoze. Zašto se našao u odjeljku o zaslađivačima bez kalorija? Činjenica je da je 160-200 puta slađe od saharoze, dakle u sastavu proizvoda njihova kalorijska vrijednost praktično ne utječe. Koka-kola s "nula" kalorijskih sadržaja zaslađena je aspartamom.

Dozvoljena dnevna doza aspartama za osobu je 40-50 mg po 1 kg tijela, što prema slatkoći odgovara 500-600 grama saharoze. Odnosno, trebate pokušati premašiti dnevni unos aspartama.

Šteta aspartama

U razdoblju od otkrića aspartama do našeg vremena, oko njega se stvorio ogroman broj mitova o njegovoj štetnosti.

Mit br. 1 bio je da, budući da se u organizmu razgrađuje na dvije aminokiseline i metanol, ima sva štetna svojstva ove posljednje. Metanol (metilni alkohol), kao što znate, sam po sebi je smrtonosni otrov, ali u procesu metabolizma se i dalje pretvara u formaldehid, što je dobro poznato po kancerogenim svojstvima. Međutim, izračunate li koliko metanola nastaje kao rezultat korištenja aspartama u hrani, tada će to biti malena količina. Da biste postigli trovanje metanolom iz sode bikarbone zaslađene aspartamom, potrebno je dulje vrijeme piti 30 litara. Popijući čitavu čašu soka od naranče, dobijemo metanol 3 puta više nego iz limenke Cole.Štaviše, tokom dana naše tijelo proizvodi onoliko metanola (endogenog) koliko je sadržano u aspartamu, koji je potreban za zaslađivanje 3 litre koksa.

Mit broj 2 bio je da aspartam narušava hemiju mozga, negativno utičući na čovekovo ponašanje, raspoloženje, san i apetit. Čak se tvrdilo da aspartam uništava nervne ćelije, izazivajući Alzheimerovu bolest. Međutim, Europska komisija za sigurnost proizvoda, koju čini nekoliko stručnjaka cijenjenih u naučnom svijetu, pažljivo je provjerila nalaze naučnika o temi kako su do njih došli. Pokazalo se da zaključci uzbuna temelje na preispitivanju internetskih izvora koji nisu imali naučnu vrijednost. Niz novijih studija nije otkrio štetne efekte aspartama na ljudski nervni sistem.

Jedan od produkta raspada aspartama je aminokiselina fenilalanin. Ova aminokiselina je kontraindicirana ljudima koji imaju vrlo rijetku nasljednu bolest - fenilketonuriju. Stoga bi svi proizvodi koji sadrže aspartam trebali imati upozorenje: "Sadrži izvor fenilalnina."

Ciklamat (natrijum)

Drugi sintetički zaslađivač koji se široko koristi u prehrambenoj industriji. Dodatak prehrani sa indeksom E952.

Ciklamat (natrijum ciklamat) je 30-50 puta slađi od saharoze. Među sintetičkim zaslađivačima odlikuje se činjenicom da je potpuno nerazdvojiv ukus od saharoze, nema višak ukusa.

Dozvoljena dnevna doza ciklamata je 10 mg na 1 kg ljudske tjelesne težine.

Šteta za ciklamu

Kao i mnogi drugi sintetički zaslađivači, i natrijum ciklamat je "dobio", i to jednako nezasluženo. On je, poput saharina, optuživan za mogućnost provociranja razvoja karcinoma (mjehura kod štakora), ali ozbiljne znanstvene studije opovrgavaju bilo koju njegovu štetnost za većinu ljudi. Kontraindiciran je samo trudnicama, posebno u prve 2-3 nedelje trudnoće.

Vrlo popularan zaslađivač koji se široko koristi u prehrambenoj industriji. 600 puta slađi od šećera.

Sukraloza je otporna na toplotnu obradu tokom pasterizacije i sterilizacije proizvoda, ne razgrađuje se jako dugo. Naročito se široko koristi u proizvodnji jogurta i voćnih pirea.

Dozvoljena dnevna doza iznosi 1,1 mg na 1 kilogram ljudske tjelesne težine.

Šteta Sukraloza

Prije upotrebe u prehrambenoj industriji, sukraloza je bila provedena klinička ispitivanja 13 godina koja nisu otkrila nikakvu štetu prvo zdravlju životinja, a potom i ljudima. Sukraloza se u Kanadi koristi od 1991. godine, a za to vrijeme nisu utvrđene nuspojave njegove upotrebe.

Pa, možda smo ovdje analizirali većinu najpopularnijih zaslađivača. Za bolju percepciju predstavljamo uporednu tabelu slatkoće ovih supstanci:

Naslov Relativna slatkoća
Saharoza1,0
Glukoza0,75
Fruktoza1,75
Sorbitol0,5-0,6
Ksilitol0,9-1,2
Izomaltoza0,43
Saharin510
Aspartam250
Ciklamat26
Sukraloza600

Međutim, hemija ne stoji i posljednjih godina se na tržištu pojavila nova generacija nadomjestaka šećera, koji su analogi prirodnim kemijskim spojevima. Prošetajmo najpoznatijim od njih danas.

Zaslađivači 21. stoljeća

Postoji takva južnoamerička biljka - stevija, ili medena trava (lat. Stevia rebaudiana), od kojih su mnogi dijelovi iznenađujuće slatki. Naučnici dugo nisu obraćali posebnu pažnju na to, jer se sadržaj šećera u njemu pokazao beznačajnim. Međutim, zapaženo svojstvo ukusa biljke je čekalo u krilima, te su na kraju biohemičari potrošili vrijeme i izdvojili tvar (1931.) koja se ispostavila da je 300 puta slađa od šećera. Ova tvar je dobila ime po biljci - steviozid, dobila je indeks aditiva u hrani E960.

Steviozid je uključen u metabolizam, ali njegov kalorijski sadržaj je toliko mali da se možda neće uzeti u obzir u sastavu prehrambenih proizvoda. Steviozid se može dobiti umjetno i kao dio ekstrakta stevije. Na temelju potonjeg stvorena je zamjena za šećer Greenlight koja se sada lako može naći u velikim trgovačkim centrima.

Cijena steviozida još uvijek grije (nešto oko 5 tisuća rubalja po kilogramu), ali vrijedi to održavati zdravlje.

Prednosti steviozida

Kako se ispostavilo, steviozid ne samo da zamjenjuje šećer njegovom ukusu, već smanjuje i šećer u krvi, a time sprečava i razvoj dijabetesa. Štaviše, steviozid snižava krvni pritisak i ima antiaritmičko dejstvo.

Steviozid je indiciran u prehrani dijabetičara i svih onih koji prate njihovu tjelesnu težinu.

Posljednjih godina lijekovi na bazi stevije sve se više uključuju u programe mršavljenja i alergije.

Šteta steviozida

U početku je steviozid bio oprezan. Čak se vjerovalo da se može ispostaviti da je to mutagen, odnosno da posjeduje kancerogena i druga neugodna svojstva. Kao i uvijek, naša manja braća štedjela je, studije na kojima su pokazale kako čak 50-puta višak fizioloških doza steviozida za 10 mjeseci nije uzrokovao nikakve patologije u njihovom tijelu. Doza od čak 1 g na kilogram tjelesne težine životinja nije utjecala na razvoj fetusa.

Ovo je još jedna supstanca koja predviđa veliku budućnost. On se ekstrahira iz kore citrusa. Kako je privukla pažnju?

Citroza je 1800-2000 puta slađa od saharoze. Tako da se uopće ne trebate zamarati njegovom količinom, posebno jer je netoksična. Osim toga, vrlo je stabilan pri visokom pritisku, u kiselinama i lužinama i vrenju, što je vrlo važno u prehrambenoj industriji. Pored toga, citroza se odlično kombinira s drugim zaslađivačima, a čak poboljšava ukus i miris proizvoda.

Glicirizinska kiselina (glicirizin)

Okus ove tvari poznat je svima koji su pili decokciju korijena sladića (slatkiša). Slatki okus dekokcije nastao je zbog prisutnosti ovog posebnog hemijskog spoja koji se dugo koristi za pripremu različitih slastičarskih proizvoda na bazi korijena sladića. Glicirizin je 40 puta slađi od saharoze, ukus mu je sladak i sladak. Pogodan je kao zaslađivač za dijabetes i kao dio dijeta jer ne sadrži gotovo nikakve kalorije.

Prednosti glicirizina

Glicirizinska kiselina ima snažno antivirusno djelovanje, uključujući protiv humanog papiloma virusa, gripe, herpesa, kozice. Taj efekat nastaje zbog činjenice da glicirizin stimulira u tijelu proizvodnju interferona.

Takođe ima protuupalno, ekspektorans, analgetske (analgetske), hipotenzivne, anti-edematozne, poboljšavajući regeneraciju (zaceljivanje) tkiva.

U kombinaciji s glukokortikosteroidnim lijekovima, glicirizin pojačava njihov učinak, što smanjuje njihovu dozu i skraćuje vrijeme liječenja za određene bolesti (na primjer, bronhijalnu astmu).

Štetni glicirizin

Glicirizinska kiselina kod muškaraca smanjuje nivo testosterona, što može dovesti do smanjenja libida. Povremeno se na njega pojave alergijske reakcije.

Osladin je steroidni saponin, prvi se nalazi u lišću paprati Polipodium vulgare L. On je 300 puta slađi od šećera. Dok se njena svojstva ne razumeju u potpunosti, provode se ispitivanja na životinjama.

Moneline i Thaumatin

Oni su proizvod još jednog od perspektivnih područja prehrambene hemije - zaslađivača na bazi prirodnih proteina.

Moneline je 1500-2000 puta slađi od šećera, taumatin je 200 hiljada puta! Do sada ove supstance nisu dobile široku upotrebu zbog visokih troškova proizvodnje i lošeg poznavanja efekata na ljudsko telo.

Umjesto zaključka

Kako odabrati zaslađivač - odlučujete uzimajući u obzir zdravstveno stanje, materijalne mogućnosti i lične sklonosti. Ali činjenica da bi mnogi trebali smanjiti unos šećera je sto posto.

Prije nekoliko mjeseci gotovo sam se potpuno odrekao šećera. „Skoro“, jer kao i mnogi od nas, nismo imuni na upotrebu proizvoda sa skrivenim šećerom, koji je prisutan čak i u smeđem hlebu (dodana je melasa) ili nekoj konzerviranoj ribi. Ne koristim rafinirani šećer, med, marmelada itd.

Što mi je odbacilo šećer:

  • stanje kože poboljšalo se: akne, crne mrlje nestale, postala je ružičasta i glađa, počela je izgledati mlađe od svojih godina,
  • postalo je mnogo lakše kontrolirati vlastitu težinu. Proračunate li, tada zbog odbijanja šećera, čovjek u prosjeku ne dobije 200 kcal dnevno (kojih ima samo 10 žličica, odnosno 50 grama šećera), a za godinu dana to je 73000 kcal, što je ekvivalent otprilike 8 kg čiste masti tj.
  • postao mnogo emocionalno stabilniji, promjene raspoloženja nestale, san se popravio.

Osobno uzimam zaslađivače na tečajevima: 2 tjedna - natrijum ciklamat, 2 tjedna - steviozid. Dakle, za tijelo nema napetosti, jer cijelo vrijeme sjediti na jednom zaslađivaču je glupo, a ušteda je i za novčanikom. Usput, što je veća partija steviozida, svaki gram je jeftiniji. Natrijum-ciklamat obično košta denar.

Pogledajte video: FRUKTOZA, GLUKOZNI SIRUP, HFCS. Sastojak koji treba maksimalno da izbegavaš u svojoj ishrani! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar