Kućni analizator holesterola: svrha ankete, pravila i dekodiranje rezultata

Osobe s oslabljenim metabolizmom lipida trebaju čestu kontrolu kolesterola. Ovo postavlja pitanje postojanja prijenosnih uređaja za upotrebu kod kuće, bez posjete laboratoriji. A takvi uređaji komercijalno su dostupni za holesterol, kao i za ostale pokazatelje krvi (glukoza, hemoglobin itd.). Razmislite o najpopularnijim brzim testovima, možete li vjerovati njihovim rezultatima i koje su recenzije.

Kada kupiti prijenosni ekspresni analizator

Svim ljudima starijim od 45-50 godina, čak i bez očitovanja metaboličkih poremećaja u tijelu, savjetuje se da nadziru nivo holesterola i glukoze u krvi.

Sa povećanom stopom, počinju destruktivni procesi u zidovima arterija i formiraju se holesterolski plakovi koji blokiraju kretanje krvi. Nastale aterosklerotske promene smatraju se glavnim faktorom rizika za srčani udar, moždani udar, obliterativni endarteritis, oštećenje trbušne aorte.

Analizator holesterola

Važnost mjerenja kolesterola u krvi nastaje zbog činjenice da su rane faze bolesti gotovo asimptomatske, a liječenje je najefikasnije u ovom periodu. Postoje kategorije pacijenata za koje je to posebno tačno:

  • porodična predispozicija za dijabetes ili aterosklerozu,
  • sa vaskularnim bolestima - angiopatije, vaskulitis,
  • hipertenzivna
  • pušači
  • alkoholičari
  • tokom menopauze,
  • imaju oštećenu funkciju jetre ili bubrega,
  • muškarci nakon 45 godina,
  • doživljava česta neuro-emocionalna preopterećenja,
  • tokom trudnoće
  • ako su propisani lekovi za ispravljanje prekomernog sadržaja tih supstanci,
  • upotreba kontracepcijskih tableta,
  • dugo uzimanje beta blokatora, antiaritmičkih lijekova, aspirina, hormona, diuretika.

Preporučujemo čitanje članka o krvnom testu na holesterol. Iz nje ćete naučiti kome je analiza prikazana, o pripremi za porođaj, kao i o lošem i dobrom kolesterolu, normama za muškarce i žene.

I ovdje je više o aterosklerozi i ispitivanju koje se mora učiniti kako bi se potvrdila dijagnoza.

Instrumenti za kućno određivanje holesterola i glukoze

Princip rada uređaja koji se mogu koristiti za neovisno praćenje šećera i holesterola u krvi zasnovan je na analizi reflektirane svjetlosti sa test traka - fotometrije. Rezultati su uporedivi s laboratorijskim testovima prilikom kupovine certificiranog uređaja. Prednosti ručnih analizatora uključuju:

  • jednostavna primjena
  • brza definicija
  • promjene nakon uzimanja lijekova, hrane, stresnih situacija,
  • dobra vidljivost na displeju (važno za starije pacijente),
  • sposobnost pamćenja rezultata u memoriji i izlaz podataka u računar,
  • dijagnostika nekoliko parametara odjednom.

Na šta treba paziti pri izboru

Ako je uređaj kupio za profilaktički nadzor osoba koja nema manifestaciju bolesti, ali je u riziku, onda je dovoljno izmjeriti dva glavna pokazatelja - kolesterol i glukozu u krvi.

Također je potrebno osigurati važno svojstvo - bilo koji uređaj zahtijeva tehničku kontrolu i popravak, kao i kupnju ispitnih traka za potrošnju. Imajući to u vidu, morate kupiti takve uređaje za koje postoje predstavništva, servisni centri, neprekidna opskrba u regiji. Također biste trebali usporediti najmanje 3-4 modela prema njihovoj funkcionalnosti i odabrati najprikladniju opciju.

Uputstvo za upotrebu analizatora holesterola

Osnovna (osnovna) glukoza i holesterol određuju se na prazan stomak. To znači da je prošlo najmanje 10 sati od posljednjeg obroka. Stoga je najbolje izvršiti analizu ujutro. Za tačnost mjerenja prethodnog dana treba se odreći kafe, prejedanja, alkohola i fizičkog preopterećenja. Lekar također može obaviti mjerenja dva sata nakon jela kako bi proučio aktivnost metaboličkih procesa.

Ekspresno podešavanje analizatora

Prije mjerenja trebate programirati uređaj postavljanjem vremena i datuma, a zatim ga kodirati. Za to se primiče traka sa barkodom. Uređaj očita kôd kada se ukloni traka, pa je morate uložiti u potpunosti i polako je ukloniti. Skeniranje se smatra uspješnim ako se željeni kod pojavi na ekranu. Ako se analizator ne može kodirati prvi put, nakon 1-2 minute postupak se može ponoviti.

Algoritam za analizu krvi na ukupni holesterol:

  • uklonite test traku iz ambalaže radi dijagnoze,
  • provjerite kod na njemu s kodom analizatora,
  • trebate uzeti traku bijelim dijelom, usmjerivši strelice na uređaj (radna površina ima sloj reagensa koji komuniciraju s krvlju),
  • nakon instaliranja test trake uređaj signalizira uspjeh kontakta,
  • otvorite poklopac
  • nanesite kap krvi na traku i napravite analizu,
  • zabilježite rezultat nakon 2 - 3 minute na ekranu.

Za probijanje prsta potrebna je sterilnost.. Stoga se sve manipulacije moraju izvoditi opranim i osušenim rukama na apsolutno čistoj površini. Na uređaj se pričvršćuju lancete (skarifikatori), a alkoholni rastvor i sterilne maramice moraju se kupiti zasebno. Prst (često prsten) prvo se lagano masira, a zatim probija lancetom. Kapljica koja se pojavi uklanja se ubrusom, a druga se nanosi na obojeni dio test trake.

Analizator sadrži kontrolno rješenje. Njegova je svrha osigurati tačnost performansi uređaja. Da biste bili sigurni da su dobijeni rezultati pouzdani, morate kapnuti ovaj sastav na test traku i izvršiti analizu. Dobiveni brojevi trebaju pasti unutar raspona navedenog na umetku za ovaj model analizatora.

Promjene indikatora za bolesti

Uređaj za kućno praćenje krvnih slika ne može se koristiti za samo-dijagnostiku, a još više za samo-lijek. Promjene kolesterola u krvi mogu biti znak niza bolesti. Povećanje sadržaja nastaje kod takvih patologija:

  • urođeni poremećaji metabolizma masti (porodični oblici dislipidemije),
  • ateroskleroza
  • miokardijalna ishemija,
  • zastoj žuči u jetri, žučni mehur,
  • bolest bubrega
  • upala pankreasa,
  • dijabetes tipa 1 ili 2
  • niski hormoni štitnjače, hipofiza,
  • pretežak
  • gihta
  • prevladavanje masti, ugljikohidrata u prehrani, čest unos alkoholnih pića.

Povišeni šećer u krvi (glukoza) najčešće se javlja kod dijabetes melitusa, ali stres, fizičko preopterećenje, pušenje, bolesti nadbubrežne žlijezde, hipofize i štitne žlijezde, pankreatitis i hormonalni lijekovi također mogu uzrokovati. Stoga, kad primate povećane ili smanjene rezultate pomoću kućnog analizatora, uvijek se morate obratiti liječniku za savjet.

Preporučujemo čitanje članka na lipidnom profilu. Iz nje ćete naučiti o kome je potreban prošireni lipidni profil i kada, o dešifrovanju pokazatelja i kako normalizirati lipidni profil.

I ovdje je više o povezanosti ateroskleroze i kolesterola.

Praćenje holesterola i glukoze neophodno je kod ateroskleroze, hipertenzije, koronarne bolesti, oštećenja cerebralnih i perifernih arterija, kao i svih ljudi koji su izloženi riziku za ove patologije. Kućni analizatori prikladni su za česta mjerenja i omogućuju vam procjenu učinkovitosti liječenja ili preventivnih mjera.

Pri odabiru treba se usredotočiti na karakteristike uređaja i mogućnost njegovog održavanja, dostupnost potrošnog materijala. O dobijenim podacima treba razgovarati sa svojim lekarom.

Korisni video

Pogledajte videozapis o kućnom medicinskom testu na holesterol:

U teškim slučajevima uzimanje statina za aterosklerozu propisano je doživotno. Oni igraju važnu ulogu u liječenju moždanih žila, prevenciji koronarne srčane bolesti i drugih bolesti. Postoje prirodni i ljekoviti.

Pravljenje krvne pretrage na holesterol korisno je čak i apsolutno zdravoj osobi. Norma kod žena i muškaraca je različita. Biohemijska i detaljna analiza HDL-a ispravno se radi na prazan stomak. Potrebna je priprema. Oznaka će pomoći dešifrovanju lekara.

Odabir recepata za holesterol može biti težak. Šta će pomoći smanjenju osim lijekova? Naravno, narodni lijekovi! Uz povišeni, možete uzeti češnjak i limun, postoje i posebna jela protiv holesterola.

Otkriveni plakovi za holesterol u karotidnoj arteriji predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mozak. Lečenje često uključuje operativni zahvat. Uklanjanje alternativnim metodama može biti neefikasno. Kako očistiti dijetom?

Nasljedna tromboflebija može se otkriti jednostavno u trudnoći. Odnosi se na faktore rizika za spontani pobačaj. Pravilno ispitivanje, koje uključuje krvne testove, markere, pomoći će u prepoznavanju gena.

Ako se pojavi ateroskleroza i holesterol ne traje dugo. Koji se holesterol smatra normalnim? Šta učiniti kada su odbijeni?

Ako se sumnja na aterosklerozu, pregled treba obaviti u potpunosti. Uključuje krvni test, uključujući biohemijski, kao i mnogi drugi. Šta još vrijedi proći?

Kad se uzme lipidni profil, norma će pokazati stanje posuda, prisustvo holesterola u njima. Dešifriranje pokazatelja u odraslih, kao i veličina triglicerida, HDL, pomoći će u odabiru tretmana - prehrane ili lijekova. Kada vam treba detaljan?

Pod brojnim faktorima dolazi do kršenja metabolizma masti ili dislipidemije, čije liječenje nije lako. Može biti 4 vrste, aterogena, nasljedna, a ima i drugu klasifikaciju. Dijagnoza stanja pomoći će vam da odaberete dijetu. Što učiniti ako dislipidemija s aterosklerozom, hiperholesterolemijom?

Kako odabrati analizator

Pacijente privlači lakoća korištenja analizatora kolesterola, prenosivost i brzina dobivanja rezultata. Međutim, mnogi ljekari tvrde da takvi uređaji imaju određena ograničenja.

Nedostaci uključuju i činjenicu da uređaj pokazuje samo ukupni holesterol. Za potpunu procjenu zdravstvenog stanja ove informacije nije dovoljno. Dijagnostička korist ima pokazatelj holesterola visoke gustine i niske gustine, triglicerida.

Ljekari kažu da redovna upotreba uređaja ne uklanja potrebu za posjetama ljekaru. Između posjeta pacijent treba zabilježiti dobivene podatke da bi se utvrdila dinamika bolesti.

Takve informacije pomoći će prilagoditi prehranu, način života, jer sve to direktno utječe na dobrobit. Mjerači pomažu u nadzoru opasnih situacija, koje karakteriziraju oštri skokovi kolesterola. U ovom je slučaju izuzetno važno:

  • tačnost
  • dinamičko posmatranje pokazatelja,
  • brzina.

S obzirom na to upotreba analizatora je sasvim prihvatljiva. Odabir uređaja imajte na umu da su skuplji modeli tačnija mjerenja. Najmodernije opcije omogućavaju procjenjivanje ne samo ukupnog kolesterola, već i njegovih frakcija.

Utvrđivanje lošeg i dobrog kolesterola zahtijeva uporabu skupih test traka, što nije uvijek prikladno.

Princip rada ekspresnih analizatora krvi

Mjerač kolesterola ima sličnu tehnologiju, poput glukometra, koju koriste ljudi koji imaju dijabetes. Takvi uređaji mogu istovremeno mjeriti nekoliko parametara.

Dizajn uređaja najčešće podseća na mali mobilni telefon. Svi modeli imaju ekran slične veličine i par dugmića. Na dnu uređaja nalazi se priključak za test trake. Većina analizatora koristi test trake, koje su obično dostupne kao standard. Ubuduće ih je moguće kupiti u ljekarni ili na Internetu.

U pakovanju prilikom kupovine uređaja nalaze se i uređaji za ubod prsta - lancete. Moderni mjerači kolesterola imaju veliki broj funkcija od izračunavanja prosječne vrijednosti rezultata do kopiranja podataka na računalo.

Uzorak krvi uzima se iz prsta kroz punkciju. Nakon drugog postupka mjerenja podaci se prikazuju na ekranu. Prvo nakon kupnje pažljivo je pročitati letak s uputama, koja jasno postavlja pravila rada za određeni uređaj.

Konsultacija sa lekarom pre upotrebe neće biti suvišna.

Multicare-in

Ovaj moderni uređaj pruža mogućnost određivanja nivoa glukoze, triglicerida i holesterola. Gadget ima veliku količinu memorije - mogućnost uštede do 500 rezultata. Analizator holesterola Multicair In može izračunati prosječnu vrijednost svih pokazatelja za sedmicu mjerenja. Istovremeno sve primljene podatke možete prenijeti na svoj lični računar. Aparat se temelji na refleksometriji (mjerenje holesterola, triglicerida) i amperometrijskoj (mjerenje glukoze) razvoja.

Uređaj ima koncizan dizajn. Na LCD ekranu je slika prikazana prilično veliko. Ono što je važno za starije osobe, kao i za oštećenje vida. Vrijeme mjerenja je od 5 do 30 s. Za ispitivanje krvi je potrebno samo 20 μl (jedna kap).

AccuTrend Plus

Accutrend Plus je prijenosni prijenosni njemački analizator koji pomaže u kontroli kolesterola kod kuće. Svi definirani parametri:

  • Pomoću glukometra odredite glukozu.
  • Holesterol i trigliceridi.
  • Laktat

Uređaj ima lijep dizajn u žuto-bijeloj plastici i mali ekran. Postoje dva dugmeta za lakši rad. Merač je prilično velike dužine - 15 cm. Ovaj model je sposoban za pohranjivanje rezultata 400 mjerenja. Proizvođač preporučuje kalibraciju prije upotrebe. Za određivanje svakog od parametara predviđena je posebna vrsta test traka. Dijagnostičko vrijeme kapi je: za holesterol 3 min, glukoza 12 s, laktat 1 min, trigliceridi 3 min.

Proizvođači nude nekoliko EasyTouch modela. Postoje modeli instrumenata koji mjere nivo glukoze, holesterola i hemoglobina.

Upute za upotrebu PDF-a: GC, GCU, GCHb

Easy Touch GCU je kompaktni analizator krvi glukoze, holesterola i mokraćne kiseline. Zemlja proizvođača - Tajvan. Nakon probijanja kože prsta, na testnu traku nanese se kap krvi. Zatim uređaj analizira odabrani parametar. Elektronska dijagnoza nivoa glukoze traje 6 sekundi, holesterol se analizira 2,5 minuta, mokraćna kiselina je takođe 6 sekundi. Standardni biohemijski testovi krvi Easy Touch® GCU uključuju test trake posebno za svaki parametar. Uz to, 25 lanceta za proboje. Ovaj uređaj je posebno koristan onima koji su doživeli giht, upalu zglobova, hiperlipidemiju.

EasyTouch GCHB. Ovaj uređaj omogućava vam kontrolu i prepoznavanje rane anemije, hiperglikemije i visokog holesterola. Dijagnostičko trajanje holesterola je 180 s, za hemoglobin i glukozu 6 sekundi.

EasyTouch GC proizvodi test za holesterol i glukozu.Testne trake aparata na dodir impregnirane su sastavom različitih reagensa za reakciju na nivo holesterola ili šećera. Takav uređaj može pohraniti do dvjesto rezultata.

Funkcionalnost ovog uređaja ima pozitivne kritike medicinskih stručnjaka. Jednostavni analizator krvi na dodir široko se koristi i u medicinskim ustanovama, jer se glukoza, holesterol, hemoglobin otkrivaju brzo i vrlo efikasno.

Cardiocheck

CardioCheck se smatra vrlo naprednim uređajem. Dakle, ima prilično širok raspon definiranih parametara:

  • Glukoza
  • Ukupni holesterol.
  • Lipoproteini velike gustine.
  • Ketoni
  • Trigliceridi.
  • Mogućnost ručnog izračuna lipoproteina niske gustine pomoću dodatne formule.

Test krvi pomoću aparata CardioCheck usmjeren je na detaljniju analizu lipidnog statusa osobe. Elektronski programi montirani na ovom uređaju zajedno s test trakama određuju frakcije lipoproteina. To zauzvrat pomaže pacijentima koji imaju progresivnu hiperlipidemiju da imaju informacije o svim komponentama metabolizma holesterola. Pored toga, ovi podaci pomažu liječniku da prilagodi plan liječenja na temelju promjena dobivenih pokazatelja.

CardioCheck vrijeme analize je oko 60 sekundi po parametru. Može pohraniti do 30 mjerenja svakog pokazatelja. Metoda mjerenja temelji se na principu fotometrije.

Element multi

Prijenosni Element Multi dobro je uspostavljen analizator lipida u krvi. Element je multi-test traka za lipidni profil koji elektrokemijskom metodom i primjenom spektrometrije određuje sljedeće pokazatelje:

  • Nivo ukupnog holesterola.
  • Šećer u krvi.
  • Trigliceridi.
  • Lipoproteini visoke i niske gustine.

Za mjerenje može se koristiti kapilarna i venska krv, ukupno oko 15 μl. Vrijeme mjerenja svakog indikatora nije veće od 120 s. Lipidometar ima veliku unutrašnju memoriju - može uštedjeti do stotine mjerenja svakog od pet parametara. Proizvođač daje i relativno dugogodišnju garanciju od tri godine.

Zahvaljujući kalibraciji plazme, rezultati ovog uređaja u potpunosti su uporedivi sa laboratorijskim testovima. Tako ovaj mali uređaj često ljekari koriste u profesionalnom radu.

Poznato je da je već u toku izrada nosivih analizatora krvi koji će biti montirani, na primjer, na pametnom satu. U tom slučaju podaci će se odmah proslijediti liječniku. To je pitanje za blisku budućnost.

Koliko su tačna merenja?

Prijenosni uređaji za mjerenje holesterola postaju sve popularniji. Kućni aparat omogućava vam da odmah nadgledate nivo krvi u najvažnijim hemijskim komponentama, kao što su holesterol i glukoza. Ušteda vremena važan je preduvjet za nabavku takvog uređaja. Pošto nije moguće uvijek braniti liniju u laboratoriju svaki drugi dan.

Liječnici preporučuju strogo pridržavanje pravila mjerenja koja su navedena u uputama. Naime:

  • Uključite uređaj.
  • Test test traku stavljamo u poseban otvor.
  • Kažiprstom probijamo automatskim lancetom (kožom na prstu možete obrisati alkoholom da dezinficirate i sprečite upalu),
  • Ispusti kap krvi na traku.
  • Čekamo rezultat zadanog vremena.

Bez obzira koliko su moderni prijenosni analizatori, njihova je točnost nešto niža od podataka u laboratoriji. Ali savršeno je za praćenje ukupne slike.

Ne zaboravite provjeriti datum isteka traka (otprilike 1 godinu). Testne trake reagensa moraju se čuvati na suhom i tamnom mjestu. Rezultatima dobivenim možete vjerovati samo pravilnim mjerenjem. U tom slučaju uređaj mora biti kalibriran. U usporedbi s laboratorijskim podacima, kompaktni uređaji daju prilično uvjerljive rezultate. Ali, kao i sva oprema, prenosivi uređaji mogu dati grešku i pogrešan rezultat. Ako sumnjate da naprava griješi, obratite se svom liječniku radi upućivanja na laboratorijsku dijagnostiku.

Postoji obilje uređaja za mjerenje holesterola. Prije kupnje pažljivo proučite tehničke specifikacije i cjenovnu kategoriju kako biste odabrali optimalan model za svoje tijelo. Imajte na umu da samokontroliranje holesterola ne sprečava redovne posjete liječniku i profesionalnim laboratorijama.

Operativne karakteristike

Analizator holesterola možete kupiti u lancu apoteka ili internetskoj trgovini. Tipično je cijena analizatora holesterola u rasponu od 3-5 hiljada rubalja. Standardni set uključuje lancetu za uzorkovanje krvi, test trake. Da biste koristili uređaj, morate gurnuti vršak prsta lancetom. Zatim se na testnu traku nanese kap. Traka sadrži posebne reagense koji pod utjecajem krvi promijene boju u roku od nekoliko sekundi. Ljestvica boje koja dolazi s analizatorom kolesterola omogućava vam određivanje sadržaja ove tvari u krvi.

Savremeni analizatori holesterola ne zahtevaju vizuelnu procenu. Umjesto toga, uključen je poseban elektronski brojilo. Testna traka umetnuta je u elektronički uređaj, mikroračunalo mjeri nivo holesterola u krvi. Ova klasa uređaja je skuplja, međutim, njegova upotreba uvelike olakšava zadatak redovnog mjerenja holesterola.

Značaj i pouzdanost rezultata

Nivo kolesterola je dio jednadžbe koju vaš ljekar koristi za utvrđivanje rizika od srčanih bolesti. Vaš lekar će takođe koristiti informacije o vašem polu, starosti, HDL-u („dobrom” holesterolu), krvnom pritisku, dijabetesu i lošim navikama.

Nakon procjene stupnja opasnosti, vaš liječnik će moći razviti program za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Obično uključuje poboljšanje životnog stila, ishrane i uzimanje određenih lekova koji su dizajnirani za snižavanje LDL („lošeg“ holesterola).

Pouzdanost rezultata analizatora holesterola može se razlikovati između modela. Mnogi dobavljači ove vrste uređaja tvrde da njihov uređaj pruža točnost od oko 95%. Međutim, rezultate ovih mjerenja treba smatrati preliminarnim, oni ne mogu zamijeniti punopravne laboratorijske testove koje je propisao vaš ljekar.

Kako odabrati pravi analizator

Analizatori holesterola postaju sve popularniji, mnogi ih koriste kako bi pratili dinamiku lipidnog sastava krvi. Međutim, mnogi stručnjaci ističu da upotreba tih uređaja ima svoja ograničenja. Mnoge pacijente privlači jednostavnost, efikasnost i prenosivost analizatora.

Nedostatak prenosivih brojila je što obično pokazuju samo ukupni holesterol u krvi. Ovo je važan pokazatelj, ali nije dovoljno za procjenu zdravstvenog stanja. Najveća dijagnostička korist su podaci o LDL i HDL i mogu se dobiti samo laboratorijskim analizama.

Za procjenu rizika potrebne su informacije o razini LDL kolesterola i njegovoj vezi s HDL-om. Također, ne daju svi analizatori informacije o koncentraciji triglicerida. Međutim, sadržaj ovih spojeva je takođe od velike dijagnostičke vrijednosti u procjeni zdravlja ljudi. Podaci o trigliceridima često se koriste za prilagođavanje prehrane, načina života.

Mnogi stručnjaci kritički ocjenjuju mogućnosti prenosivih analizatora holesterola, ali su ti uređaji prilično rašireni i vrlo su popularni. Osobe s visokim kolesterolom često trebaju redovite posjete ljekaru. Ekspresni analizatori pružaju vrijedne informacije o dinamici ukupnog holesterola, glukoze, hemoglobina između posjeta liječniku. Ove informacije ljekar može iskoristiti za procjenu zdravstvene situacije pacijenta. Ovo je posebno važno u periodima kada osoba prilagođava prehranu, način života, odustati od pušenja, jer sve ove promjene utiču na nivo holesterola.

Mjerači u domaćinstvu ponekad omogućuju praćenje opasnih situacija, koje karakterizira oštar porast kolesterola. U gornjim slučajevima nije točna točnost koliko dinamično promatranje lipidnih parametara. Imajući to u vidu, čini se da je upotreba analizatora sasvim prihvatljiva.

Prilikom odabira analizatora treba imati na umu da skuplje modele obično karakteriše povećana preciznost mjerenja. Proračunski modeli analiziraju manje pokazatelja uzorka krvi. Najskuplji modeli obično vam omogućavaju da procijenite nivo LDL i HDL, a ne samo ukupnog kolesterola. Za analizu LDL i HDL bit će potrebna i redovna kupovina prilično skupih test traka. Top modeli takođe obično imaju mogućnost procjene nivoa triglicerida, hemoglobina. Gotovo svi modeli uključuju mogućnost analize glukoze.

Značajke Easy Touch-a

Kolesterometar Easy Touch pomoći će u praćenju nivoa holesterola, kao i hemoglobina, glukoze. Uređaj može biti koristan osobama koje pate od hiperholesterolemije, dijabetesa, anemije i drugih bolesti. Djeluje vrlo brzo, sve analize traju ne više od nekoliko minuta. Potrebno je samo nekoliko minuta da dobijete podatke o holesterolu. Analizator se ne može koristiti za dijagnosticiranje, za lečenje.

Značajke Accutrend +

Accutrend + analizator koristi se za utvrđivanje 4 važne karakteristike krvi: holesterol, trigliceridi, glukoza, laktat. Princip rada uređaja zasnovan je na fotometrijskoj metodi. Na test traku aplicira se uzorak krvi, događa se enzimska reakcija, čiji se intenzitet fotometrijski procjenjuje. Fotometrijski podaci će se razlikovati ovisno o koncentraciji različitih komponenti krvi.

Značajke multicare in

Prijenosni Multicare u uređaju pogodan je za kućna ekspresna mjerenja holesterola, triglicerida i glukoze. Podaci se daju u roku od nekoliko minuta na temelju analize uzorka krvi nanesenog na test traku. Princip rada uređaja zasnovan je na 2 tehnologije:

  • OTDR se koristi za razjašnjavanje sadržaja triglicerida, holesterola,
  • amperometrija se koristi za određivanje koncentracije šećera.

Određivanje nivoa hemoglobina i INR pokazatelja

Od gore navedenih instrumenata, EasyTouch analizator je pogodan za utvrđivanje nivoa hemoglobina. Ovaj uređaj djeluje u rasponu hemoglobina od 7–26 g / dl. Hemoglobin je izuzetno važan pokazatelj krvi, karakterizira sposobnost krvožilnog sistema da efikasno distribuira kisik u različite dijelove tijela, da osigura metabolizam. Nenormalni broj hemoglobina može ukazivati ​​na anemiju. Najvažnija upotreba ove vrste analiza je za žene, posebno tokom trudnoće, dojenja.

Razina INR-a može se izmjeriti kompaktnim koagulometrom. Koriste se u antikoagulanskoj terapiji. Definicija INR podrazumijeva analizu koagulabilnosti krvi i protrombinskog indeksa. Koagulometar se koristi za mjerenje vremena stvaranja fibrin ugruška. Korištenje ove vrste uređaja omogućuje vam praćenje parametara koagulacije krvi kod kuće, što je vrlo važno za ljude koji se podvrgavaju antikoagulanskoj terapiji.

Izrazite osobine

Omogućuje dubinsko istraživanje holesterola u krvi

Cardiocheck direktno mere ukupnog kolesterola, triglicerida i HDL holesterola (lipoproteini velike gustoće, takozvani "dobar" holesterol).

Na osnovu ova tri pokazatelja izračunato prema LDL kolesterol (lipoproteini niske gustine, takozvani "loši" holesterol). Izračun se vrši prema formuli Friedewald (Friedwald):

HS_LPNP, mmol / l = General_CHS - HS_LPVP - (0,45 h Trigliceridi)

Napomena: formula je ispravna za trigliceride manje od 5 mmol / L.

Tacno

Maksimalna greška CardioChek analizatora kreće se u rasponu ± 4%, što je dobar pokazatelj za laboratorijsku opremu, a još više za uređaje za samo nadgledanje.

Brzo

Mjerenje jednog parametra traje ne više od 60 sekundi

Ima memoriju za 30 merenja

CardioCheck pohranjuje u memoriju do 30 rezultata mjerenja za svaki indikator, s datumom i vremenom.

Traka za testiranje performansi uređaja u kompletu

Upravljačka traka dizajnirana je za testiranje osnovnih funkcionalnih mogućnosti uređaja (elektroničkih i optičkih). To je standard kalibracione boje koji čita analizator.

Pogledajte video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar