Tehnika potkožnog inzulina

Insulin je hormon pankreasa koji reguliše metabolizam ugljikohidrata u tijelu. S njegovim nedostatkom raste i razina šećera u krvi, što dovodi do patološkog ozbiljnog stanja. Srećom, za moderne ljude dijabetes nije rečenica. Količina inzulina je regulisana posebnim injekcijama. Ovo je primarni tretman dijabetesa tipa I, a ponekad i tipa II. Proračun doze izrađuje se individualno za svakog pacijenta, ali tehnika primjene inzulina je ista za sve, a mi ćemo vas upoznati u članku.

Zašto su nam potrebne injekcije?

Iz različitih razloga, gušterača počinje nepravilno raditi. Najčešće se to iskazuje smanjenjem proizvodnje hormona inzulina, što, sa svoje strane, dovodi do poremećaja probavnog i metaboličkog procesa. Tijelo postaje nesposobno primati energiju iz konzumirane hrane i pati od viška glukoze, koji se, umjesto da ga ćelije apsorbuju, nakuplja u krvi. Kada se ovo stanje desi, gušterača prima signal o potrebi sinteze inzulina. Ali zbog neispravnog rada organa, hormon se oslobađa u zanemarljivim količinama. Stanje se pogoršava, dok se u međuvremenu količina unutarnjeg inzulina teži nuli.

Ispraviti situaciju moguće je samo opskrbom ćelija analogom hormona. Terapija istodobno traje cijeli život. Pacijent s dijabetesom svakodnevno vrši injekcije nekoliko puta. Važno ih je obavljati pravovremeno, kako bi se izbjegli kritični uvjeti. Terapija inzulinom omogućava vam kontrolu nivoa šećera u krvi i održavanje pankreasa i drugih organa na odgovarajućem nivou.

Opća pravila ubrizgavanja

Tehnika davanja inzulina je prva stvar koju se pacijenti nauče nakon što otkriju dijabetes. Procedura je jednostavna, ali zahtijeva osnovne vještine i razumijevanje procesa. Preduvjet je poštivanje pravila asepsije i antiseptika, tj. Sterilnost postupka. Da biste to učinili, zapamtite sljedeće standardne sanitarne standarde:

  • ruke treba oprati prije postupka,
  • područje ubrizgavanja obrišite vlažnom čistom krpom ili antiseptikom,
  • Za injekcije koristite posebne špriceve i igle za jednokratnu upotrebu.

U ovoj bi fazi trebali znati da alkohol uništava inzulin. Prilikom tretiranja kože ovim proizvodom potrebno je sačekati njegovo potpuno isparavanje, a potom pristupiti postupku.

Obično se inzulin daje 30 minuta prije obroka. Lekar će na osnovu karakteristika propisanog sintetičkog hormona i stanja pacijenta dati pojedinačne preporuke o dozama lijeka. Obično se tokom dana koriste dvije vrste lijekova: sa kratkim ili produženim djelovanjem. Tehnika davanja insulina je nešto drugačija.

Gdje stavljaju injekciju?

Svaka injekcija uključuje određena mjesta koja se preporučuju za njeno efikasno i sigurno provođenje. Injekcija inzulina ne može se pripisati ni intramuskularnoj, ni intrakutanoj vrsti davanja. Aktivna supstanca mora se isporučiti potkožnoj masti. Kada inzulin uđe u mišićno tkivo, njegovo djelovanje je nepredvidivo, a senzacije tokom injekcije bolne. Stoga se injekcija ne može staviti bilo gdje: jednostavno ne djeluje, što će značajno pogoršati stanje pacijenta.

Tehnika primjene insulina uključuje upotrebu sljedećih dijelova tijela:

  • prednji gornji dio bedara
  • želudac (područje blizu pupka),
  • vanjski nabor stražnjice,
  • rame.

Štoviše, za samoinženjekciju najpovoljnija mjesta su kukovi i trbuh. Te dvije zone su za različite vrste inzulina. Injekcije sa zadržanim oslobađanjem poželjno su smjestiti u kukove, a brzo djelujuće injekcije u pupku ili ramenu.

Šta je razlog za to? Stručnjaci kažu da se u potkožnom masnom tkivu bedara i vanjskim naborima stražnjice dolazi do spore apsorpcije. Upravo ono što vam je potrebno za dugo djelujući inzulin. I, naprotiv, gotovo u trenutku kad ćelije tela primiti injekcijsku supstancu javlja se u trbuhu i ramenima.

Koja su mjesta ubrizgavanja najbolje isključiti?

Treba poštovati jasne smernice u pogledu izbora mesta ubrizgavanja. To mogu biti samo gore navedena mjesta. Štoviše, ako pacijent injekciju vrši sam, tada je bolje odabrati prednji dio bedara za supstancu dugog djelovanja, a želudac za ultra kratke i kratke analoge inzulina. To je zato što primjena lijeka na rame ili stražnjicu može biti teška. Često pacijenti nisu u mogućnosti samostalno formirati nabor kože na tim mjestima kako bi ušli u potkožni masni sloj. Kao rezultat toga, lijek se pogrešno ubrizgava u mišićno tkivo, što ne poboljšava stanje dijabetičara.

Izbjegavajte područja lipodistrofije (područja s nedostatkom potkožnog masnog tkiva) i odmaknite se od mjesta prethodne injekcije za oko 2 cm. Injekcije se ne ubrizgavaju u upaljenu ili zarastalu kožu. Da biste isključili ta nepovoljna mjesta za postupak, vodite računa da na planiranom mjestu ubrizgavanja nema crvenila, zadebljanja, ožiljaka, modrica, znakova mehaničkih oštećenja kože.

Kako promijeniti mjesto ubrizgavanja?

Većina dijabetičara je ovisna o insulinu. To znači da svaki dan moraju da urade nekoliko injekcija leka kako bi se osjećali dobro. Istovremeno, zona ubrizgavanja stalno bi se trebala mijenjati: ovo je tehnika primjene inzulina. Algoritam izvedenih radnji uključuje tri scenarija:

  1. Provođenje injekcije u blizini mjesta prethodne injekcije, povlačenje od nje oko 2 cm.
  2. Podjela područja administracije na 4 dijela. U roku od tjedan dana upotrijebite jedan od njih, a zatim prijeđite na sljedeći. To omogućava koži drugih područja da se odmori i oporavi. Udaljenost od nekoliko centimetara također se održava od mjesta ubrizgavanja u jednom režnjevu.
  3. Podijelite odabrano područje na pola i naizmjence nasjeckajte na svako od njih.

Tehnika supkutane primjene inzulina omogućava vam da aktivnu tvar unesete u tijelo potrebnom brzinom. Zbog toga bi se trebalo pridržavati dosljednosti u izboru područja. Na primjer, ako je lijekom produljenog djelovanja pacijent počeo ući u kukove, tada mora nastaviti. Inače, brzina apsorpcije inzulina će biti drugačija, što u konačnici dovodi do kolebanja razine šećera u krvi.

Proračun doze lijeka za odrasle

Izbor inzulina je čisto individualan postupak. Na dnevnu količinu preporučenih jedinica lijeka utječu različiti pokazatelji, uključujući tjelesnu težinu i "iskustvo" bolesti. Stručnjaci su otkrili da u općenitom slučaju dnevna potreba pacijenta s dijabetesom po inzulinu ne prelazi 1 jedinicu na 1 kg njegove tjelesne težine. Ako se ovaj prag prekorači, nastaju komplikacije.

Opća formula za izračunavanje doze inzulina je sljedeća:

  • Ddan - dnevna doza lijeka,
  • M je telesna težina pacijenta.

Kao što se može vidjeti iz formule, tehnika izračunavanja davanja inzulina temelji se na veličini potrebe tijela za inzulinom i tjelesnoj težini pacijenta. Prvi pokazatelj postavlja se na temelju težine bolesti, starosti pacijenta i "iskustva" dijabetesa.

Doziranje inzulina za dijabetes tipa 1

Dobro liječi 1 godinu ili duže

Nestabilan šećer u krvi, teška bolest

Tokom trudnoće (III tromjesečje)

Otkrivajući dnevnu dozu, izračunava se. Jednokratno dijabetes može se davati ne više od 40 jedinica, a u toku jednog dana - unutar 70-80 jedinica.

Primjer izračuna doze inzulina

Pretpostavimo da je tjelesna težina dijabetičara 85 kg, i Ddan jednaka 0,8 PIECES / kg. Izvedite izračune: 85 × 0,8 = 68 PIECES. Ovo je ukupna količina inzulina potrebna pacijentu dnevno. Za izračunavanje doze lijekova dugog djelovanja dobiveni broj podijeljen je u dva: 68 ÷ 2 = 34 PIECES. Doze se raspodjeljuju između jutarnje i večernje injekcije u omjeru 2 do 1. U tom slučaju će se dobiti 22 jedinice i 12 jedinica.

Na "kratkom" inzulinu ostaje 34 jedinice (od 68 dnevno). Podijeljen je u 3 uzastopne injekcije prije jela, ovisno o planiranoj količini unosa ugljikohidrata, ili je podijeljen u obrocima, što iznosi 40% ujutro i 30% za ručak i večer. U tom slučaju dijabetičar će uvesti 14 jedinica prije doručka i 10 jedinica prije ručka i večere.

Mogući su i drugi režimi terapije insulinom, u kojima će inzulin s produljenim djelovanjem biti veći od „kratkog“. U svakom slučaju, izračun doza trebao bi biti podržan mjerenjem šećera u krvi i pažljivim nadgledanjem blagostanja.

Proračun doze za djecu

Dečijem telu je potrebno mnogo više inzulina nego odrasloj osobi. To je zbog intenzivnog rasta i razvoja. U prvim godinama nakon dijagnoze bolesti, prosečno 0,5–0,6 PIECES po kilogramu detetove telesne težine Nakon 5 godina doziranje se obično povećava na 1 U / kg. I to nije ograničenje: u adolescenciji tijelo može zahtijevati i do 1,5-2 jedinice / kg. Nakon toga, vrijednost se smanjuje na 1 jedinicu. Međutim, s produljenom dekompenzacijom dijabetesa, potreba za primjenom inzulina povećava se na 3 IU / kg. Vrijednost se postepeno smanjuje, što se dovodi do izvornika.

S godinama se mijenja i omjer hormona dugog i kratkog djelovanja: u djece mlađe od 5 godina prevladava količina lijeka produljenog djelovanja, do adolescencije se znatno smanjuje. Općenito, tehnika davanja inzulina djeci ne razlikuje se od davanja injekcije odrasloj osobi. Razlika je samo u dnevnim i pojedinačnim dozama, kao i vrsti igle.

Kako napraviti injekciju insulinskom špricom?

Ovisno o obliku lijeka, dijabetičari koriste posebne špriceve ili olovke za špriceve. Na cilindrima inzulinskih šprica nalazi se ljestvica podjele, čija bi cijena za odrasle trebala biti 1 jedinica, a za djecu - 0,5 jedinica. Prije injekcije potrebno je obaviti niz uzastopnih koraka koji su propisani tehnikom davanja inzulina. Algoritam za upotrebu insulinske šprice je sljedeći:

  1. Ruke obrišite antiseptikom, pripremite špricu i uzmite zrak u nju do oznake planiranog broja jedinica.
  2. Umetnite iglu u bočicu inzulina i pustite zrak u nju. Zatim u špricu uvucite malo više nego što je potrebno.
  3. Dodirnite štrcaljku za uklanjanje mjehurića. Otpustite višak inzulina natrag u bočicu.
  4. Mjesto ubrizgavanja treba izložiti, obrisati vlažnom krpom ili antiseptikom. Formirajte nabor (nije potreban za kratke igle). Umetnite iglu u podnožje nabora kože pod kutom od 45 ° ili 90 ° prema površini kože. Bez otpuštanja nabora, potisnite klip do kraja.
  5. Nakon 10-15 sekundi otpustite preklop, izvadite iglu.

Ako je potrebno miješati NPH-inzulin, lijek se prikuplja po istom principu iz različitih boca, prvo puštajući zrak u svaku od njih. Tehnika davanja inzulina djeci sugerira identičan algoritam djelovanja.

Injekcija špricom

Moderni lijekovi za regulisanje šećera u krvi često se proizvode u posebnim olovkama za štrcaljke. Za jednokratnu upotrebu ili za višekratnu upotrebu s iglama i razlikuju se u dozi od jedne podjele. Tehnika supkutane primjene inzulina, algoritam djelovanja uključuje sljedeće:

  • pomiješajte inzulin ako je potrebno (uvijte u dlanove ili spustite špricu sa visine ramena prema dolje),
  • ispraznite 1–2 jedinice u zrak da provjerite prolaznost igle,
  • okrećući valjak na kraju šprice, postavite potrebnu dozu,
  • da se formira pregib i napravi injekcija slična tehnici unošenja insulinske šprice,
  • nakon davanja leka, pričekajte 10 sekundi i izvadite iglu,
  • zatvorite ga poklopcem, pomičite se i bacite (jednokratne igle),
  • zatvorite olovku za štrcaljku.

Slične radnje se izvode i za ubrizgavanje djece.

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja zahtijeva stalno praćenje šećera u krvi i njegovu regulaciju ubrizgavanjem inzulina. Tehnika ubrizgavanja jednostavna je i dostupna svima: glavna stvar je zapamtiti mjesto ubrizgavanja. Osnovno pravilo je da uđete u potkožnu masnoću i formiraju nabor na koži. Umetnite iglu u nju pod kutom od 45 ° ili okomito na površinu i pritisnite klip. Postupak je jednostavniji i brži od čitanja uputstava za njegovu provedbu.

Tehnika supkutane primjene inzulina: kako ubrizgati inzulin

Hormon koji proizvodi gušterača i ispravlja metabolizam ugljikohidrata u ljudskom tijelu, nazivani inzulin. Kada se pojavi akutni nedostatak, sadržaj šećera se povećava i to uzrokuje ozbiljnu bolest. Međutim, moderna medicina dizajnirana je za rješavanje mnogih problema, pa je sasvim moguće u potpunosti živjeti sa dijabetesom.

Moguće je regulirati inzulin u krvi posebnim injekcijama, koje su glavni način liječenja bolesti tipa I, tipa II. Algoritam za davanje inzulina je isti za bilo kojeg pacijenta, i samo liječnik može izračunati tačnu količinu lijeka. Vrlo je važno da nema predoziranja.

Zbog različitih faktora, gušterača ne funkcionira pravilno. Obično je to posledica smanjenja inzulina u krvi, kao rezultat toga poremećaji probave. Tijelo ne može dobiti potrebnu količinu energije na prirodan način - iz konzumirane hrane, što rezultira povećanom proizvodnjom glukoze.

To postaje toliko da ćelije ne mogu pravilno apsorbirati ovaj organski spoj, a njegov višak počinje se nakupljati u krvi. Kada se pojavi slična situacija, pankreas pokušava sintetizovati inzulin.

Međutim, s obzirom na to da organ u ovom trenutku već nepravilno radi, stvara se vrlo malo hormona. Pacijentovo se stanje pogoršava, dok količina inzulina koju tijelo proizvodi postupno počinje padati.

Takvo stanje se može izliječiti samo periodičnim umjetnim unosom hormonskog analoga u organizam. Ovako održavanje organizma obično traje čitavog života pacijenta.

Kako se tijelo ne bi dovelo u kritična stanja, injekcije bi se trebale javljati istodobno nekoliko puta dnevno.

Nakon što su dijagnosticirali pacijenta koji ima dijabetes, odmah će mu reći da postoji tehnika davanja lijeka. Ne bojte se, ovaj postupak je jednostavan, ali trebate malo vježbati i razumjeti sam proces.

Obavezno je promatrati sterilnost tokom postupka. Zbog toga se obavljaju najosnovnije higijenske radnje:

  • operite ruke neposredno prije postupka,
  • područje ubrizgavanja obrišite se vatom s alkoholom ili drugim antiseptikom, ali morate znati da alkohol može uništiti inzulin. Ako se koristila ova organska supstanca, bolje je sačekati njeno isparavanje i potom nastaviti postupak.
  • za injekcije upotrebljavaju se igle i špricevi za jednokratnu upotrebu, koji se nakon postupka izbacuju.

Insulin se obično daje pola sata prije jela. Doktor, uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela, daje preporuke o količini lijeka. Tokom dana najčešće se koriste dvije vrste inzulina: jedan s kratkoročnom, drugi s dugotrajnom izloženošću. Svaki od njih zahtijeva poseban način davanja.

  • Higijenski postupak
  • Podesite zrak u štrcaljku na željeni broj jedinica.
  • Stavljanje igle u ampulu sa insulinom, odzračivanje,
  • Skup prave količine lijeka koji prelazi ono što je potrebno,
  • Dodirnite ampulu za uklanjanje mjehurića,
  • Otpuštanje viška inzulina natrag u ampulu,
  • Formiranje nabora na mjestu ubrizgavanja. Umetnite iglu na početku preklopa pod kutom od 90 ili 45 °.
  • Pritisnite klip, pričekajte 15 sekundi i ispravite nabora. Vađenje igala.

Bilo koji lijek uvodi se tamo gdje je najbolje i najsigurnije tijelo apsorbirati. Čudno je da se injekcija insulina ne može smatrati intramuskularnom injekcijom. Aktivna supstanca sadržana u štrcaljki mora potkožno ući u masno tkivo.

Kada se lijek pojavi u mišićima, nemoguće je tačno predvidjeti kako će se ponašati. Jedno je sigurno - pacijent će osjetiti nelagodu. Inzulin se tijelo ne apsorbuje, što znači da će injekcija preskočiti, što će se negativno odraziti na pacijentovo stanje.

Unošenje lijeka moguće je u strogo definiranim dijelovima:

  • trbuh oko pupak
  • rame
  • vanjski nabor stražnjice,
  • dio bedara u gornjem prednjem dijelu.

Kao što vidite, za ubacivanje sebe, najpovoljnija područja bit će stomak, kukovi. Za bolje razumijevanje administracije lijekova možete pogledati video. Obe ove zone najbolje se koriste za različite vrste droge. Injekcije s produženim izlaganjem postavljaju se na bokove, a sa kratkoročnim učinkom stavljaju se na rame ili pupak.

U masnom tkivu ispod kože bedara i u vanjskom pregibu stražnjice, aktivna tvar se apsorbira postepeno. Ovo je idealno za inzulin s produženim učinkom.

Suprotno tome, nakon ubrizgavanja u rame ili abdomen dolazi do gotovo trenutne asimilacije lijeka.

Injekcija se daje isključivo na mjesta koja su ranije navedena. Ako pacijent sam napravi injekciju, za lijek s dugim djelovanjem bolje je odabrati trbuh za inzulin s kratkim učinkom, a kuk.

Činjenica je da je prilično teško unijeti lijek u stražnjicu ili rame samostalno kod kuće. Posebno je problematično napraviti pregib na ovom području kako bi lijek stigao na odredište. Stoga se može pojaviti u mišićnom tkivu, što dijabetičarima neće donijeti nikakve koristi.

Ispod je navedeno nekoliko savjeta za primjenu lijeka:

  • Mjesta s lipodistrofijom, tj. tamo gde uopšte nema masnog tkiva ispod kože.
  • Injektiranje je najbolje obaviti ne bliže 2 cm od prethodnog.
  • Lijek se ne smije ubrizgati u ožiljku ili upalu. Da biste to učinili, morate pažljivo ispitati mjesto ubrizgavanja - ne smije biti modrica, crvenila, ožiljaka, pečata, posjekotina ili drugih znakova oštećenja kože.

Za održavanje dobrobiti, dijabetičaru je potrebno davati nekoliko injekcija dnevno. Zona ubrizgavanja treba biti drugačija. Lijek možete unijeti na tri načina:

  1. pored prethodne injekcije, na udaljenosti od oko 2 cm,
  2. područje ubrizgavanja podijeljeno je u 4 dijela, pri čemu se lijek primjenjuje jedan tjedan u prvom, a zatim prelazi na sljedeći. Za to vrijeme, koža preostalih dijelova odmara i potpuno se obnavlja. Područja ubrizgavanja u jedan režanj takođe trebaju biti udaljena 2 cm.
  3. regija je podijeljena na dva dijela i ubrizgava se u svaki od njih zauzvrat.

Nakon što odaberete određeno područje za primjenu inzulina, toga se trebate pridržavati. Na primjer, ako su kukovi odabrani za dugo djelujući lijek, lijek se i dalje ubrizgava tamo. U suprotnom, brzina apsorpcije će se promijeniti, pa će nivo inzulina, a samim tim i šećera, fluktuirati.

Potrebno je pojedinačno odabrati inzulin. Na dnevnu dozu utiču:

  • težina pacijenta
  • stepen bolesti.

Međutim, nedvosmisleno se može reći: 1 jedinica inzulina po 1 kg težine pacijenta. Ako ova vrijednost postane veća, razvijaju se razne komplikacije. Obično se izračunavanje doze događa u skladu sa sljedećom formulom:

dnevna doza * dijabetička tjelesna težina

Dnevna mjera (jedinice / kg) je:

  • u ranoj fazi ne više od 0,5,
  • za terapiju više od godinu dana - 0,6,
  • s komplikacijom bolesti i nestabilnim šećerom - 0,7,
  • dekompenzirano -0,8,
  • sa komplikacijom ketoacidoze - 0,9,
  • dok čekate dete - 1.

U jednom trenutku dijabetičar može dobiti ne više od 40 jedinica, a dnevno ne više od 80.

Zbog činjenice da se injekcije daju svakodnevno, pacijenti duže vrijeme pokušavaju da se zalihe lijekovima. Ali morate znati rok trajanja inzulina. Lijek se čuva u bocama u hladnjaku, a zatvorena pakovanja treba da budu na temperaturi od 4-8 °. Vrata s odjeljkom za drogu, koji je dostupan u gotovo svim modernim modelima, vrlo su zgodna.

Kada datum isteka naveden na pakovanju ističe, ovaj se lijek više ne može koristiti.

Pravila i algoritam za uzimanje inzulina kod dijabetesa

Terapija inzulina postaje sastavni dio u liječenju dijabetesa. Ishod bolesti u velikoj mjeri ovisi o tome koliko će dobro pacijent svladati tehniku ​​i pridržavat će se općih pravila i algoritama za supkutanu primjenu Insulina.

Pod utjecajem različitih procesa u ljudskom tijelu nastaju kvarovi gušterače. Odgođeno izlučivanje i njegov glavni hormon - inzulin. Hrana se prestaje probavljati u pravim količinama, smanjuje se metabolizam energije. Hormon nije dovoljan za razgradnju glukoze i ulazi u krvotok. Samo terapija inzulinom može zaustaviti ovaj patološki proces. Da bi se situacija stabilizirala, koriste se injekcije.

Injekcije se rade prije svakog obroka. Pacijent se ne može toliko puta obratiti liječniku i morat će savladati algoritam i pravila primjene, proučiti uređaj i vrste šprica, tehniku ​​njihove upotrebe, pravila pohranjivanja samog hormona, njegov sastav i raznolikost.

Potrebno je pridržavati se sterilnosti, u skladu sa sanitarnim standardima:

  • oprati ruke, koristiti rukavice,
  • pravilno tretirati područja tela na kojima će se ubrizgavanje izvesti,
  • naučite tipkati lijek bez dodirivanja igle sa drugim predmetima.

Preporučljivo je shvatiti koje vrste lijeka postoje, koliko dugo traju, kao i na kojoj temperaturi i koliko dugo se lijek može skladištiti.

Često se injekcije čuvaju u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Ova se temperatura obično održava na vratima hladnjaka. Nemoguće je da sunčeve zrake padaju na lijek.

Postoji ogroman broj insulina koji su klasificirani prema različitim parametrima:

  • kategoriju
  • komponentnost
  • stepen pročišćavanja
  • brzina i trajanje akcije.

Kategorija ovisi od čega je hormon izoliran.

Moglo bi biti:

  • svinjetina
  • kita
  • sintetizovan iz gušterače goveda,
  • ljudski

Postoje monokomponentni i kombinovani preparati. Prema stupnju pročišćavanja, klasifikacija ide prema onima koji su filtrirani kiselim etanolom i kristaliziraju dubokim pročišćavanjem na molekularnom nivou i ionsko-izmjenjivačkom kromatografijom.

Ovisno o brzini i trajanju akcije, razlikuju:

  • ultra kratka
  • kratak
  • srednje trajanje
  • dugo
  • kombinovani.

Tabela trajanja hormona:

Jednostavan inzulin Actrapid

Prosječno trajanje 16 - 20 sati

Dugih 24 - 36 sati

Samo endokrinolog može odrediti režim liječenja i propisati dozu.

Za injekciju postoje posebna područja:

  • bedro (područje na vrhu i na prednjoj strani),
  • želudac (blizu pupčane fose),
  • stražnjica
  • rame.

Važno je da injekcija ne uđe u mišićno tkivo. Potrebno je ubrizgati u potkožnu masnoću, jer će u suprotnom, udarajući mišić, ubrizgavanje izazvati neugodne senzacije i komplikacije.

Potrebno je razmisliti o uvođenju hormona s produženim djelovanjem. Bolje ga je unijeti u bokove i stražnjicu - apsorbira se sporije.

Za brži rezultat, najprikladnija mjesta su ramena i trbuh. Zbog toga se pumpe uvijek napune kratkim inzulinama.

Predjela trbuha i bokova najprikladniji su za one koji sami rade injekcije. Ovdje je mnogo povoljnije sakupljati pregib i ubodom, vodeći računa da je upravo to područje potkožnog masnog tkiva. Može biti problematično pronaći mjesto za injekcije mršavim osobama, posebno onima koji pate od distrofije.

Treba poštovati pravilo uvlačenja. Najmanje 2 centimetra treba povući od svake prethodne injekcije.

Moraju se stalno mijenjati mjesta ubrizgavanja. A kako trebate stalno i puno uboditi, onda iz ove situacije postoje dva načina - podijeliti područje namijenjeno za injekciju na 4 ili 2 dijela i ubrizgati u jedan od njih dok se ostali odmaraju, ne zaboravljajući da se povučete 2 cm od mjesta prethodne injekcije .

Preporučljivo je osigurati da se mjesto ubrizgavanja ne promijeni. Ako je primjena lijeka u bedro već započela, tada je potrebno cijelo vrijeme uboditi u kuk. Ako u stomaku, tada morate nastaviti tamo da se brzina isporuke lijekova ne promijeni.

Kod dijabetes melitusa postoji posebno zabilježena tehnika primjene lijeka.

Za injekcije inzulina razvijena je specifična špric. Podjele u njemu nisu identične uobičajenim podjelama. Označeni su u jedinicama - jedinicama. Ovo je posebna doza za pacijente sa dijabetesom.

Pored insulinske šprice, postoji i olovka za štrcaljku, praktičnija je upotreba, dostupna je za višekratnu upotrebu. Na njemu postoje podjele koje odgovaraju pola doze.

Možete istaknuti uvođenje pomoću pumpe (dozatora). Ovo je jedan od modernih praktičnih izuma, koji je opremljen upravljačkom pločom ugrađenom u pojas. Unose se podaci o potrošnji određene doze i u pravo vrijeme dispenzer izračunava dio za injekciju.

Uvođenje se odvija kroz iglu koja se umetne u želudac, učvrsti trakom i pomoću elastičnih epruveta poveže se sa tikvicom inzulina.

Algoritam upotrebe špriceva:

  • sterilizirati ruke
  • uklonite poklopac sa igle štrcaljke, uvucite zrak u nju i pustite ga u bocu s insulinom (treba vam toliko zraka koliko će biti doza za ubrizgavanje),
  • protresti bocu
  • birajte propisanu dozu malo više od željene oznake,
  • riješite se mjehurića zraka
  • obrišite mjesto ubrizgavanja antiseptikom, drenažom,
  • palcem i kažiprstom skupite pregib na mestu gde će biti injekcija,
  • napravite injekciju u dnu pregiba-trokuta i ubrizgavajte polakim pritiskom na klip,
  • izvadite iglu nakon 10 sekundi
  • tek tada otpustite pregib.

Algoritam za davanje hormona olovkom za šprice:

  • doza postaje
  • oko 2 jedinice se prskaju u svemir,
  • na registarskoj pločici postavljena je potrebna doza,
  • na tijelu se napravi pregib, ako je igla 0,25 mm, nije potrebno,
  • lek se daje pritiskom na kraj olovke,
  • nakon 10 sekundi olovka za štrcaljku se uklanja i nabora se oslobađa.

Važno je imati na umu da su igle za injekcije insulina vrlo male - duljine 8-12 mm i promjera 0,25-0,4 mm.

Injekcija injekcijskom štrcaljkom treba se učiniti pod kutom od 45 °, a injekcijskom olovkom - na pravoj liniji.

Mora se zapamtiti da se lijek ne može poljuljati. Izvadivši iglu, ovo mjesto ne možete trljati. Ne možete napraviti injekciju hladnom otopinom - nakon što proizvod izvučete iz frižidera, morate ga držati na dlanovima i polako pomicati da ga ugrijete.

Nakon injekcije morate jesti hranu nakon 20 minuta.

Proces možete jasnije vidjeti u video materijalu dr Malysheva:

Komplikacije se najčešće pojavljuju ako se ne pridržavate svih pravila uprave.

Imunitet na lijek može izazvati alergijske reakcije koje su povezane s netolerancijom na proteine ​​koji čine njegov sastav.

Alergija se može izraziti:

  • crvenilo, svrbež, osip,
  • oticanje
  • bronhospazam
  • Quinckeov edem,
  • anafilaktički šok.

Ponekad se pojavi Arthusov fenomen - pojačavaju se crvenilo i oteklina, upala poprima ljubičasto-crvenu boju. Za zaustavljanje simptoma pribjegavajte čipiranju inzulina. Reverzni proces se formira i na mjestu nekroze stvara se ožiljak.

Kao i kod svih alergija, propisani su desenzibilizujući agensi (Pipolfen, Difenhidramin, Tavegil, Suprastin) i hormoni (Hidrokortizon, mikrodoze višekomponentne svinje ili humani inzulin, Prednizolon).

Lokalno pribjegavaju čipiranju s povećanjem doza inzulina.

Ostale moguće komplikacije:

Mogu se spomenuti sljedeće komplikacije:

  • veo pred očima
  • oticanje donjih ekstremiteta,
  • porast krvnog pritiska,
  • debljanje

Nije ih teško eliminirati posebnom dijetom i režimom.


  1. Gurvich, Mikhail Terapeutska prehrana za dijabetes / Mikhail Gurvich. - Moskva: Sankt Peterburg. et al .: Peter, 2018 .-- 288 c.

  2. Cheryl Foster Diabetes (prevedeno s engleskog). Moskva, Izdavačka kuća Panorama, 1999.

  3. Vinogradov V. V. Tumori i ciste gušterače, Državna izdavačka kuća medicinske literature - M., 2016. - 218 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar