Transplantacija gušterače

Dijabetes melitus ovisan o inzulinu (IDDM) postao je jedna od najčešćih bolesti na svijetu. Prema WHO, trenutno oko 80 miliona ljudi pati od IDDM-a, a učestalost se stalno povećava. Uprkos značajnom napretku postignutom u posljednjim godinama u liječenju dijabetesa tradicionalnim metodama (dijetalna terapija, terapija inzulinom itd.), Ozbiljni problemi i dalje su povezani s razvojem sekundarnih komplikacija kod većine bolesnika. Prema objavljenim podacima Nacionalne komisije za dijabetes, pacijenti koji pate od USDM-a imaju 25 puta veću vjerojatnost da slijepo slijede, 17 puta češće obolijevaju od bubrežne bolesti, 5 puta češće obolijevaju od gangrene i dvostruko češće - srčane bolesti. Vjeruje se da je životni vijek kod takvih bolesnika trećina kraći nego kod osoba koje nisu dijabetičari. Supstitucijska terapija nije učinkovita kod svih pacijenata i povezana je s određenim poteškoćama pri pojedinačnom odabiru lijeka, njegove doze. Ozbiljnost tijeka i ishoda IDDM-a, poteškoće u ispravljanju komplikacija metabolizma ugljikohidrata dovele su do traženja novih načina liječenja ove bolesti, među kojima su hardverske metode za korekciju metabolizma ugljikohidrata, presađivanje organa cijelog gušterače (gušterače) ili njegovog segmenta, te transplantacija otočnih stanica.

Budući da su metaboličke promjene koje su primijećene kod dijabetesa posljedica disfunkcije beta ćelija, liječenje ove bolesti transplantacijom Langerhansovih otočića koji normalno funkcionišu izgleda opravdano.

Ovom operacijom možete ispraviti metaboličke nepravilnosti i spriječiti ili odgoditi razvoj teških sekundarnih komplikacija. Međutim, otočke ćelije ne mogu dugo vremena prilagoditi metabolizam ugljikohidrata. U tom pogledu čini se da je poželjna alotransplantacija funkcionalno punopravnog donora gušterače, što sugerira stvaranje normoglikemije s naknadnim ublažavanjem metaboličkih poremećaja. U nekim je slučajevima moguće postići obrnuti razvoj komplikacija šećerne bolesti ili barem zaustaviti njihovu progresiju.

Prvu kliničku transplantaciju gušterače obavili su William D. Kelly i Richard C. Lillehei 17. decembra 1966. na Univerzitetu u Minnesoti (SAD). Trenutno operacije transplantacije gušterače zauzimaju 5. mjesto u svijetu među svim vrstama transplantacija.

Odabir pacijenata i identifikacija kontraindikacija za transplantaciju pankreasa. Opipljivi napredak na polju TPA bio je rezultat poboljšanja tehnike operacije, kvalitete imunosupresije kao i liječenja odbacivanja transplantata. Do danas su indikacije za TPA (šećerna bolest tipa I) već dobro definirane i razlikuju se sljedeća patološka stanja koja se smatraju indikacijama za TPA:

  1. Dekompenzacija šećerne bolesti tipa I sa nekorigurnom hiperglikemijom i čestim ketoacidotičnim stanjima,
  2. Šećerna bolest tipa I sa perifernom neuropatijom u kombinaciji sa ishemijskim poremećajima (dijabetičko stopalo bez infektivnih komplikacija, hronična arterijska insuficijencija donjih udova),
  3. Šećerna bolest tipa I komplicirana dijabetičkom glomerulosklerozom,
  4. Šećerna bolest tipa I komplicirana preproliferativnom retinopatijom,
  5. Šećerna bolest tipa I s kombinacijom komplikacija.

Dobro je poznato da je kvaliteta života pacijenata koji primaju imunosupresivnu terapiju, ali bez dijalize, znatno bolja od pacijenata ovisno o njoj. Stoga je terminalni stadij hroničnog zatajenja bubrega u bolesnika sa šećernom bolešću glavna indikacija za transplantaciju bubrega. U takvih bolesnika, liječenje dijabetesa može se postići kombiniranim TPG-om i bubrezima. U prisustvu živog davatelja bubrega, njegova transplantacija može se provesti kao prva faza kirurškog liječenja, a kadaverični gušterača se transplantira naknadno, maksimalno očuvajući vjerojatnost dugoročnog očuvanja bubrega i oslobađanje od dijalize (što je važnije od inzulinske neovisnosti).

Dostupne su sljedeće mogućnosti transplantacije:

    istovremeno TPA i bubrezi (naznačeno za dijabetičku nefropatiju (klirens kreatinina) Broj telefona: 42-88-188

Zašto pacijenti biraju Indiju za transplantaciju gušterače?

Transplantacija gušterače vrši se u samo nekoliko zemalja svijeta, uključujući Indiju. Pacijenti iz ZND dolaze ovamo na transplantaciju jer indijski zakon dozvoljava transplantaciju organa iz kadaveričkog davatelja strancima.

Transplantacija pankreasa u Njemačkoj, Izraelu ili Turskoj ne obavlja se za strane pacijente.

Kakva je efikasnost operacije transplantacije gušterače u Indiji?

  • 93 od 100 pacijenata se vraća u puni život šest mjeseci nakon operacije,
  • 88 od 100 pacijenata nema komplikacija tokom prve 3 godine,
  • 85 od 100 pacijenata živi puni život više od 10 godina,
  • 90 pacijenata od 100 potpuno se riješi dijabetesa tipa 1.

Metode liječenja dijabetesa tipa 1

U sadašnjem stadiju medicine najčešća je metoda liječenja za liječenje dijabetesa ovisnog o inzulinu. Upotreba zamjenske terapije primjenom lijekova koji sadrže inzulin možda nije uvijek dovoljno učinkovita, a cijena takve terapije je prilično velika.

Nedovoljna efikasnost upotrebe zamjenske terapije rezultat je složenosti odabira doza, lijekova koji se koriste. Takve doze bi trebale biti odabrane u svakom slučaju, uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike pacijentovog tijela, što je teško iskusnim endokrinolozima.

Sve su te okolnosti provocirale ljekare da traže nove načine liječenja bolesti.

Glavni razlozi koji su naterali naučnike da traže nove metode lečenja su sledeći:

  1. Težina bolesti.
  2. Priroda ishoda bolesti.
  3. Postoje poteškoće u prilagođavanju komplikacija u procesu razmjene šećera.

Najsavremenije metode lečenja bolesti su:

  • hardverske metode liječenja,
  • transplantacija pankreasa
  • transplantacija gušterače
  • transplantacija otočnih ćelija tkiva gušterače.

Kod šećerne bolesti prvog tipa tijelo pokazuje pojavu metaboličkih pomaka koji nastaju zbog kršenja u funkcioniranju beta ćelija. Metabolički pomak može se eliminirati presađivanjem ćelijskog materijala otočića Langerhansa. Ćelije ovih područja tkiva pankreasa odgovorne su za sintezu hormona inzulina u tijelu.

Operacija dijabetesa gušterače može ispraviti rad i regulisati moguća odstupanja u metaboličkim procesima. Osim toga, operacija može spriječiti daljnje napredovanje bolesti i pojavu u tijelu komplikacija povezanih s dijabetesom.

Operacija za dijabetes tipa 1 je opravdana.

Otočne ćelije duže vremena nisu u stanju da budu odgovorne za prilagodbu metaboličkih procesa u tijelu. Iz tog razloga, najbolje je koristiti alotransplantaciju donorne žlezde što je više moguće zadržavajući njezinu funkcionalnost.

Provođenje sličnog postupka uključuje osiguravanje uvjeta pod kojima se osigurava blokiranje neuspjeha metaboličkih procesa.

U nekim slučajevima nakon operacije postoji realna mogućnost postizanja obrnutog razvoja komplikacija izazvanih razvojem dijabetesa melitusa tipa 1 ili zaustavljanja njihove progresije.

Indikacije i kontraindikacije

Transplantacija gušterače jedno je od najkontroverznijih područja moderne transplantologije, tehnički je operacija tehnički vrlo složena i ne vrši se u svim zemljama. U Izraelu je prikupljeno značajno iskustvo s transplantacijom gušterače, i svaki je slučaj pažljivo analiziran.

Indikacije za transplantaciju gušterače

Najčešće se operacija transplantacije gušterače provodi kod pacijenata s dijabetesom, idealno, čak i prije nego što su se pojavile teške nepovratne komplikacije: retinopatija s prijetnjom sljepoće, neuropatija, nefropatija, oštećenje mikrovesela i velikih debla. U slučajevima kad je dijabetes prouzrokovao ozbiljna oštećenja rada bubrega (u 80% slučajeva dijabetičari pate od bubrega) vrši se dvostruka transplantacija: bubrezi i gušterača. Indikacije za transplantaciju gušterače mnogo su manje od kontraindikacija.

Ograničenja transplantacije pankreasa:

  • teška potraga za odgovarajućim davaocem pankreasa,
  • povećana osjetljivost gušterače na gladovanje kisikom (moguć je samo kratak prekid protoka krvi)
  • opće zdravstveno stanje pacijenta, što utiče na njegovu sposobnost da se podvrgne složenoj operaciji,
  • paralelne bolesti pacijenta: tuberkuloza, rak, AIDS, teške bolesti srca, pluća, jetre, psihijatrijske bolesti.
  • ovisnost o drogama ili alkoholu o pacijentu.

Kako je postupak transplantacije

Transplantacija se može izvršiti prema jednoj od nekoliko opcija:

  • Transplantacija segmenta gušterače: rep, tijelo.
  • Samo transplantacija gušterače. Ova se opcija koristi za pacijente u preuremičnom stanju.
  • Kompletna transplantacija gušterače, zajedno s dijelom dvanaesnika.
  • Uzastopna transplantacija najprije je bubreg, a potom gušterača.
  • Istovremena (simultana) transplantacija bubrega i pankreasa.

U modernoj medicini najnovija opcija smatra se najefikasnijom i, stoga, poželjnom - simultanom transplantacijom. U tom slučaju bolesniku je prikazana samo jedna hirurška operacija, koju tijelo puno lakše podnosi.

Gušterača se ne transplantira u svoje „matično mesto“ (visok rizik od postoperativnog smrtnosti), već u trbušnu šupljinu, povezujući se sa iliakalnim, slezenozalnim ili jetrenim sudovima. Tijekom transplantacije gušterača, poput bubrega, transplantira se u iliaksnu fosu, a kirurg sustavno povezuje vene, arterije i izlučni kanal gušterače.

Nakon operacije za presađivanje bilo kojeg organa, uključujući gušteraču, pacijentu će biti potrebna imunosupresivna terapija. Izraelski ljekari razvili su šemu za primjenu nekoliko lijekova sa različitim mehanizmima djelovanja, što značajno povećava efikasnost terapije i povećava šanse za upadanje organa.

Simptomi i dijagnoza

U dječijem obliku policisticoze rekurentni pijelonefritis počinje od vrlo rane dobi. Pojavljuju se hematurija, proteinurija i leukociturija, koji su uobičajeni za bubrežne bolesti - krv, proteine ​​i povišeni nivo belih krvnih zrnaca u urinu. Budući da se bubrezi ne nose s njihovom funkcijom, razvija se hipoizostenurija, smanjenje specifične težine urina. Ubrzo se pridružuje arterijska hipertenzija.

U odraslom obliku bolesti simptomi se mogu pojaviti u bilo kojem trenutku, ali ljudi u dobi od 45-70 godina smatraju se glavnom rizičnom skupinom. Simptomi su raznovrsni, lako se mešaju sa simptomima drugih bolesti. Preliminarna dijagnoza postavlja se na temelju više navedenih faktora.

  • Povećana veličina bubrega. Često zbog cistoze bubreg se toliko povećava da se lako otkriva palpacijom.
  • Hipertenzija S bubrežnom disfunkcijom pogoršava se povlačenje tečnosti iz organizma, što uzrokuje porast krvnog pritiska, glavobolje i opće nelagoda.
  • Bol u leđima. Pacijent osjeća povremene bolove u leđima i na boku.
  • Hematurija Količina krvi u urinu može biti različita, ali ako ih ima puno, nužna je hitna hospitalizacija i hirurška intervencija.
  • Upalne bolesti izlučujućeg sistema. Ponekad se ciste bubrega puknu, ostavljajući mikroskopske rane. Ako infekcija dospije u rane, brzo se pomiče gore i pogađa cijeli sustav.
  • Opšte slabost. Zbog sve veće koncentracije mokraćnih soli u krvi započinje opća intoksikacija i disfunkcije drugih sustava. Pacijent osjeća slabost, mučninu, gubitak apetita, ponekad i svrbež kože. Mogući su probavni poremećaji - proliv, zatvor.
  • Brzo mokrenje. Povećavaju se broj urusa i količina urina, dok je zbog pada specifične težine, urin često lagan, „razrijeđen“.

Policistična bolest se lako dijagnosticira utero, otprilike 30 sedmica gestacije. Ako podnositelj zahtjeva nije ranije otkrio anomalije u razvoju bubrega, provodi se sveobuhvatno istraživanje.

  • Analiza nasljednih faktora. Pacijenta se pita o porodičnoj anamnezi, slučajevima policističnih bolesti u obitelji.
  • Analiza mokraće Opća analiza pomaže prepoznati upalne procese, pokazuje sadržaj krvi i proteina u bubrezima.
  • Ultrazvuk bubrega. Pomaže u određivanju da li je bolest policistična ili pojedinačna cista i postaviti tačnu dijagnozu.
  • Ultrazvuk karličnih organa. Policistične bolesti pogađaju obližnje organe: jetru, jajnike kod žena, gušteraču. Oni takođe formiraju ciste.
  • Angiografija. Ovom metodom kontrastna otopina ubrizgava se u krv, uzima se nekoliko slika zahvaćenog organa.
  • Snimanje magnetnom rezonancom Moderna metoda istraživanja koja vam omogućuje da dobijete trodimenzionalnu sliku vrste unutrašnjih organa.
  • Elektrokardiogram U većini bolesti bubrega pacijenti pate od visokog krvnog pritiska. EKG vam omogućava da procijenite rad srca.

Indikacije i kontraindikacije za operaciju

Najčešće se presađuje gušterača za dijabetes melitus tipa 1 ili 2, praćen razvojem patoloških stanja kao što su:

  • dekompenzirani dijabetes
  • retinopatija koja dovodi do gubitka vida,
  • zatajenje bubrega u krajnjem stadiju,
  • Oštećenje CNS-a
  • teški endokrini poremećaji,
  • oštećenja na zidovima velikih posuda.

Transplantacija se može propisati i za sekundarni dijabetes koji se razvija sa sljedećim bolestima:

  • teški pankreatitis, praćen nekrozom tkiva organa,
  • karcinom pankreasa
  • otpornost na inzulin uzrokovana Cushingovom bolešću, gestacijskim dijabetesom ili akromegalijom,
  • hemohromatoza.

Najčešće se presađuje gušterača za dijabetes tipa 1 ili 2.

Kod šećerne bolesti popraćene oštećenjem središnjeg nervnog sistema ljekari provode operaciju presađivanja gušterače.

Rak gušterače zahtijeva transplantaciju.

Inzulinska rezistencija u tijelu pokazatelj je transplantacije gušterače.

U rijetkim slučajevima transplantacija je propisana osobama sa bolestima koje dovode do promjena u strukturi gušterače. Tu spadaju:

  • višestruke lezije žlijezde sa benignim neoplazmama,
  • opsežna nekroza pankreasa,
  • suppuration, doprinoseći kršenju funkcija gušterače i ne podliježe standardnoj terapiji.

U tim je slučajevima transplantacija izuzetno rijetka, zbog financijskih i tehničkih poteškoća povezanih s potragom za davaocem leša i upravljanjem postoperacijskim periodom.

Transplantacija gušterače se ne obavlja:

  • u terminalnoj fazi koronarne bolesti srca,
  • s teškom aterosklerozom velikih arterija,
  • s kardiomiopatijom, koja doprinosi cirkulacijskim poremećajima,
  • s nepovratnim promjenama u tkivima unutrašnjih organa koje su se razvile u pozadini dijabetesa,
  • s mentalnim poremećajima
  • sa HIV infekcijom
  • sa alkoholizmom,
  • za zavisnost od droga
  • sa onkološkim bolestima.

Teška ateroskleroza velikih arterija je kontraindikacija za operaciju transplantacije gušterače.

Transplantacija gušterače se ne provodi kod koronarne bolesti srca.

Ljudi koji pate od alkoholizma nemaju operaciju transplantacije pankreasa.

Kontraindikacije za transplantaciju pankreasa uključuju psihičke poremećaje pacijenta.

U slučaju infekcije HIV-om, transplantacija gušterače je zabranjena.

ul

Vrsta hirurške intervencije odabire se nakon procjene podataka dobivenih tijekom pregleda pacijenta. Izbor ovisi o stupnju oštećenja žljezdanog tkiva i općem stanju primaočevog tijela. Trajanje operacije određuje se njegovom složenošću, najčešće se izvode sljedeće intervencije:

  • transplantacija cijelog organa
  • transplantacija repa ili tijela gušterače,
  • transplantacija žlijezde i dvanaestopalačnog crijeva,
  • intravenska primena otočnih ćelija.

Ova faza ima za cilj izradu plana liječenja i sprečavanje nepredviđenih poteškoća tokom operacije i u ranom razdoblju oporavka. U ovoj fazi utvrdite indikacije i kontraindikacije, pregledajte terapijski režim, provedite pregled i potražite organ donora.

Potonji je najteži dio pripreme, potraga za donatorom može potrajati nekoliko godina. Ako je potrebno, kombiniranom transplantacijom, ovaj period traje godinu dana. Nakon pronalaska organa, primalac se podvrgava sljedećim dijagnostičkim postupcima:

  • Ultrazvuk trbušne šupljine. Koristi se za procjenu stanja bubrega, jetre i dvanaesnika.
  • Savjetovanja uskih stručnjaka. Neophodno je utvrditi kontraindikacije za operaciju povezanu s oštećenom funkcijom unutarnjih organa.
  • Konsultacija anesteziologa. Omogućuje vam da utvrdite da li pacijent nema negativne reakcije na anesteziju.
  • PET CT pregleda trbuha. Pomaže u otkrivanju sekundarnih žarišta tumora kod raka gušterače.
  • Kompjuterska enterokolonografija. U pratnji savjeta s gastroenterologom.
  • Studija srca. Temeljnim pregledom pomaže se utvrditi je li pacijent spreman za transplantaciju organa. Preporučuje se podvrgnuti radioizotopskom pregledu i angiografiji velikih žila srca.

Plan pregleda pacijenta prije transplantacije uključuje:

  • klinički testovi krvi i urina,
  • krvni testovi na latentne infekcije,
  • biohemijska ispitivanja krvi i urina,
  • testovi kompatibilnosti tkiva,
  • analiza tumorskih markera.

ul

Kako se vrši transplantacija gušterače

Transplantacija pankreasa odvija se u nekoliko faza:

  • Primanje materijala donatora.
  • Razgovor s pacijentom. Osobu treba obavijestiti o mogućnosti opasnih komplikacija nakon operacije. Odbijanje operacije može biti s pogoršanjem teških pratećih bolesti.
  • Anestezija Operacija se izvodi pod općom anestezijom i traje oko 5 sati.
  • Izrada ureza u središnjem dijelu prednjeg trbušnog zida.
  • Postavljanje donornog materijala u trbušnu šupljinu. Transplantirana žlijezda nalazi se desno od mjehura.
  • Vaskularno spajanje Složenost ove faze nastaje zbog velike osjetljivosti žlijezde. Uklanjanje sopstvenog organa ne radi se uvijek, uprkos uništavanju tkiva i dalje sudjeluje u metaboličkim procesima.
  • Spajanje tkiva.
  • Ugradnja drenaže. Prilikom šivanja ljekari ostavljaju rupu u koju će umetnuti cijev za odvod eksudata.

Tokom operacije, hirurg je suočen s nekim tehničkim karakteristikama. Najčešće se to odnosi na slučajeve kada je pacijentu potrebna hitna intervencija. Transplantacija žlijezde dobiva se od mladih ljudi koji imaju moždanu smrt. U trenutku prestanka moždanih funkcija, osoba mora biti potpuno zdrava. Donor ne treba imati:

  • ateroskleroza ilealne arterije,
  • trbušne infekcije
  • oštećenja ili upale gušterače,
  • dijabetes.

U trenutku prijema materijala uklanjaju se jetra i dvanaestopalačno crevo. Za očuvanje tkiva koristi se posebna otopina. Organi ostaju spremni za transplantaciju 30 sati. Učinkovitost operacije povećava se prilikom presađivanja gušterače i bubrega. Međutim, to povećava troškove vremena i novca.

Transplantaciju treba planirati, inače će biti nemoguće proći sve faze pripreme.

Nakon transplantacije gušterače tokom dana, pacijent je na odjelu intenzivne njege. Upotreba hrane i tečnosti u ovom periodu je zabranjena. Piti čistu vodu dozvoljeno je 24 sata nakon operacije. Nakon 3 dana, dozvoljeno je unošenje dijetalnih proizvoda u prehranu. Organ počinje funkcionirati gotovo odmah. Potpuni oporavak zahtijeva najmanje 2 mjeseca.

Prehrana nakon operacije gušterače: šta je moguće a šta liječnici strogo zabranjuju.

Imunosupresivna terapija sprečava odbacivanje transplantacijskog tkiva, povećava šanse za njihovo normalno usađivanje. Režim lečenja uključuje:

  • Azatioprin. Lijek suzbija funkciju T-limfocita.
  • Ciklofosfamid. Smanjuje imunoreaktivnost tijela, posebno je efikasna protiv stanica koje se brzo dijele.
  • Prednizon. Hormonsko sredstvo ima imunosupresivni i protuupalni učinak. Za prevenciju odbacivanja u prvim danima nakon operacije daje se u maksimalnim dozama, a potom u dozama za održavanje.
  • Rapamycin Lijek smanjuje reaktivnost imunološkog sistema, inhibira sintezu citokina.
  • Anti-limfocitni serum. Uvodi se kad se pojave prvi znakovi odbacivanja. Primjenjuje se u kombinaciji s drugim imunosupresivima.
  • Monoklonska antitijela protiv T-limfocita.

ul

Kao i svaka takva hirurška intervencija, transplantacija gušterače ima rizik od razvoja komplikacija kao što su:

  • Infekcija trbušnih tkiva.
  • Akumulacija upalnog eksudata u blizini presađenog organa.
  • Masivno postoperativno krvarenje.
  • Nekroza pankreasa.
  • Opsadanje rane.
  • Odbijanje presađene žlijezde. Glavni razlog visoke smrtnosti pacijenata nakon transplantacije organa. Razvoj takve komplikacije ukazuje na pojavu amilaze u urinu. Identificirajte znakove odbacivanja biopsijom. Transplantirani organ počinje rasti, što se primjećuje i tijekom ultrazvuka.

Prognoza života nakon transplantacije gušterače

Prema statističkim podacima, transplantacija pankreasa od mrtvog davaoca nije uvijek učinkovita. Više od 2 godine nakon operacije živi oko 50% pacijenata. Na ishod operacije utječu:

  • funkcionalno stanje materijala donatora,
  • dob donatora i zdravstveno stanje u trenutku smrti mozga,
  • kompatibilnost tkiva davatelja i primatelja,
  • hemodinamički parametri pacijenta: krvni pritisak, rad srca, diureza, nivo feritina u serumu.

Operacija transplantacije gušterače prva je izvršena u Nižnjem Novgorodu

Hirurgija pankreasa

Transplantacija dijelova žlijezde od živih davalaca je izuzetno rijetka, ali operacije imaju povoljniju prognozu. Prosječna dvogodišnja stopa preživljavanja je 70%, 40% pacijenata živi više od 10 godina nakon intervencije.

Irina, 20 godina, Moskva: „Od detinjstva sam sanjala da se oporavim od dijabetesa, beskrajne injekcije insulina ometale su normalan život. Nekoliko puta sam čuo za mogućnost presađivanja gušterače, ali nije bilo moguće prikupiti sredstva za operaciju, osim toga, znao sam za poteškoće u pronalaženju donora. Doktori su mi savjetovali da kod majke izvršim transplantaciju gušterače. Nekoliko sati nakon operacije, šećer u krvi se vratio u normalu, živim bez injekcija već 4 mjeseca. “

Sergej, 70 godina, Moskva, hirurg: „Operacije transplantacije gušterače propisane su onima koji ne pomažu tradicionalnim metodama liječenja. Svakom pacijentu se objašnjava da su injekcije inzulina sigurnije od presađivanja organa. Osoba bi trebala znati da nakon operacije dolazi težak period usađivanja donorskih tkiva, zbog čega je potrebno koristiti imunosupresive koji sprečavaju odbacivanje organa. Potrebno je uzimati lijekove koji štetno djeluju na cijelo tijelo.

Koliko košta transplantacija gušterače?

Trošak transplantacije gušterače izračunava se pojedinačno i može ovisiti o klasi klinike i kvalifikacijama liječnika. Točnu cijenu možete saznati nakon savjetovanja sa ljekarom.

Prosječna cijena transplantacije gušterače je 32.000 dolara.

Koliko košta liječenje hemangioma?

Kako izliječiti epilepsiju: ​​3 efikasne metode

Pogledajte video: Banjalučki doktori odstranili tumor težak 31 kilogram (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar