Lijek za snižavanje šećera Siofor: upute za upotrebu, cijena i pregledi pacijenta

Dijabetes melitus jedna je od opasnih bolesti koja može izazvati ogroman broj komplikacija.

Zbog činjenice da u pacijentovoj krvi stalno postoji više nego što je potrebno šećera, trpe apsolutno svi organi u tijelu.

Pored oštećenja vida i probave, oticanja, slabe cirkulacije i nekih drugih neugodnih popratnih manifestacija, dijabetes često uzrokuje i hipertenziju, koja nastaje zbog gubitka tonusa vaskularne stijenke.

Zbog toga su pravovremeno smanjenje glukoze sadržane u krvi i stalno praćenje njene razine važne mjere za oboljevanje od dijabetesa. Da bi se smanjio nivo šećera na siguran nivo, pomoći će Siofor.

Indikacije za upotrebu

Lijek je pogodan za tijelo u kojem se razvija dijabetes tipa 2. Lijek je indiciran i za one koji imaju dijabetes praćen gojaznošću.


Siofor je u prodaji u obliku tableta s različitim koncentracijama baznog aktivnog sastojka.

U ljekarnama možete pronaći Siofor 500, Siofor 850 i Siofor 1000, u kojima je glavni sastojak (metformin hidroklorid) sadržan u količinama od 500, 850 i 1000 mg.

Sastav tableta takođe sadrži manje komponente. Prva dva imena lijeka sadrže povidon, makrogol, magnezijum stearat i silicijum dioksid.

Dodatni sastojci su neutralne prirode, ne pojačavaju osobine lijeka i ne proširuju spektar njegovih terapijskih mogućnosti.

Sastav Siofor 1000 malo je drugačiji. Uz prethodno nabrojane, sadrži i neke druge manje tvari: hipromelozu i titanov dioksid.

Oblik za puštanje i pakiranje

Kao što smo gore rekli, Siofor se proizvodi u obliku obloženih tableta s različitim količinama sadržaja osnovne tvari (metformin). Doze lijeka stavljaju se u blistere i pakuju u kartonske kutije. Svaka kutija sadrži 60 ljekovitih doza lijeka.

Siofor tablete 850 mg

Farmakološko djelovanje

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Siofor je među bigvanidima sa svojstvima za snižavanje šećera. Lijek inhibira asimilaciju glukoze koja se nalazi u gastrointestinalnom sistemu u tijelu, a također doprinosi razgradnji proteina fibrina i održava sigurnu razinu koncentracije lipida.

Farmakokinetika i farmakodinamika

Nakon uzimanja lijeka Siafor, maksimalna koncentracija lijekova u krvi javlja se nakon 2,5 sati.

Ako se upotreba lijeka dogodila za vrijeme gustog obroka, proces apsorpcije će se usporiti.

Osnovni aktivni sastojak potpuno se izlučuje urinom. Lijek se pola uklanja iz tijela nakon otprilike 6,5 sati. Ako pacijent ima problema sa bubrezima, proces usporava. Takođe, lijek se dobro apsorbira iz probavnog trakta.

Ako se pravilno koristi, Siofor smanjuje apetit, smanjuje tjelesnu težinu i poboljšava proces varenja proteina i normalizira lipide u krvi.

Upute za upotrebu


Najveći dopušteni dnevni unos tvari je 500 mg.

Ako pacijentu treba povećati količinu konzumiranog lijeka, mora se postupno mijenjati doza, povećavajući dozu 1 put u 2 tjedna. Važno je kontrolirati nivo glukoze u krvi.

Maksimalna zapremina koja se može koristiti kod pacijenata bez neželjenih događaja je 3 g aktivne tvari. U nekim je slučajevima za postizanje optimalnog učinka potrebna kombinacija Siofora i inzulina.

Tablete se konzumiraju uz obroke. Važno je ne dozirati dozu i piti je sa potrebnom količinom vode.

Doziranje lijeka, trajanje liječenja i karakteristike prijema određuje lekar. Samo-primjena lijeka je krajnje nepoželjna, jer može dovesti do komplikacija i do pogoršanja dobrobiti.

Kontraindikacije

Postoje klinički slučajevi i stanja kada se uzimanje lijeka ne preporučuje. Kontraindikacije uključuju:

  • individualna netolerancija na sastojke koji čine lijek,
  • oštećena funkcija bubrega ili zatajenje bubrega,
  • nedostatak kiseonika ili stanja povezana sa hipoksijom (srčani udari, respiratorno zatajenje i drugi),
  • trudnoća
  • period dojenja beba.

Ako ste prethodno primijetili navedena stanja kod sebe, ili je u trenutku pregleda otkrivena trudnoća, obavezno o tome obavijestite liječnika. U takvoj situaciji specijalista će odabrati za vas bilo koji analogni lijek sličnog sastava, čije djelovanje neće izazvati nuspojave.

Nuspojave


Obično se u početnoj fazi liječenja žale na okus metala u ustima, mučnina, dispeptični poremećaji i loš apetit.

Ali, kao što pokazuje praksa, kontinuiranom terapijom navedene manifestacije nestaju.

Mnogo rjeđe se primjećuje porast sadržaja mliječne kiseline u krvi i eritema.

Ako vam se učini da imate bilo kakvih nelagoda, potražite savjet ljekara. Ne preporučuje se samo povlačenje Siofora.

Interakcija s drugim lijekovima


Kombinirajte Siofor s drugim lijekovima s oprezom.

Na primjer, kombinacija lijeka s bilo kojim hipoglikemijskim agensima može dovesti do povećanih svojstava za snižavanje šećera.

Kombinacija Siofora sa hormonima štitnjače, progesteronom, nikotinskom kiselinom i nekim drugim lijekovima može uzrokovati da lijek izgubi svoja osnovna svojstva. Pod uslovom da se lijek kombinira s navedenim lijekovima, preporučuje se kontrola razine glukoze u krvi.

Ako vam liječnik propiše Siofor, budite sigurni da ga upozorite da trenutno uzimate jedan od gore navedenih lijekova. Ako je potrebno, specijalista će odabrati odgovarajuću dozu ili odabrati analog.

Ako postoji hitna potreba za istodobnom primjenom Siofora s drugim lijekovima, bit će potrebna kontrola glikemije.

Posebna uputstva


Prije uzimanja lijeka, preporučuje se provjeriti jetru i bubrege na nepravilnosti.

Nakon iste provjere preporučuje se obavljanje svakih pola godine. Takođe, jednom u 6 mjeseci provjerava se nivo laktata u krvi.

Preporučljivo je kontrolirati nivo glukoze u krvi kako bi se izbjegla hipoglikemija.

Lijek ima utjecaja na brzinu mentalne reakcije. Iz tog razloga se ne preporučuje provođenje aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu djelovanja za vrijeme liječenja lijekom Siofor.

Uslovi prodaje, skladištenja i rok trajanja


Lijek Siofor je na recept.

Tablete treba čuvati izvan dohvata djece, kao i zaštićene od sunca i pretjerane vlage.

Temperatura zraka u prostoriji u kojoj se nalazi Siofor ne smije prelaziti 30 C.

Dopušteno trajanje razdoblja upotrebe lijeka je 36 mjeseci od datuma proizvodnje pakovanja. Nakon isteka ovog perioda, ne preporučuje se uzimanje tableta.

Cijena i gdje kupiti

Siofor po povoljnoj cijeni možete kupiti u internetskoj ljekarni. Troškovi lijekova od različitih prodavača mogu biti različiti. Na primjer, 60 doza Siofor 500 koštat će vas u prosjeku 265 rubalja. Siofor 850 koštat će 324 rubalja, a Siofor 1000 - 416 rubalja.

Postoji dovoljan broj sinonima za Siofor koji proizvode ruske i strane farmaceutske kompanije. Među analogima su Glucophage XR, Glucophage, Metfogamma, Diaformin, Dianormet i mnogi drugi.

Glukofage tablete 1000 mg

Lekar koji prolazi treba odabrati analog lijeka, na osnovu karakteristika tijeka bolesti, stanja tijela i financijskih mogućnosti pacijenta.

Tokom trudnoće i dojenja


Ne preporučuje se upotreba Siofor-a za vrijeme rađanja djeteta.

Takođe, zbog apsorpcije u majčinom mlijeku, nepoželjno je koristiti proizvod u periodu dojenja novorođenčadi.

Ako postoji hitna potreba za uzimanjem Siofora, dijete se prebacuje na umjetno hranjenje kako bi se izbjegli štetni učinci sastojaka lijeka na bebino tijelo.

Siofor se ne preporučuje djeci. Ako pacijent ima hitnu potrebu da uzima lijek, liječnik će odabrati analog koji je prikladan po sastavu i ne šteti dječijem tijelu.

Sa alkoholom


Kombinovanje lijeka s alkoholom je krajnje nepoželjno.

Alkohol može pojačati hipoglikemijski učinak lijeka, zbog čega pacijent može osjetiti letargiju, pospanost, oštar pad krvnog tlaka kao i napad hipoglikemije.

Da bi Siofor koristio organizmu i ne pogoršao stanje, treba ga imenovati lekar. Takođe se preporučuje stalna provjera rada tijela.

Eugene, 49 godina: „Ja bolujem od dijabetesa tipa 2 već tri godine otkako sam sahranio suprugu. Dobivena višak kilograma. U svakom slučaju, ova bol mi pruža mnogo neprijatnosti! Liječnik je propisao Siofor. Pijem ga već mjesec dana. Izgubio je 4 kg, oteklina je nestala, šećer je također pao na 8-9 na prazan stomak. Nameravam da nastavim sa lečenjem. “

Albina, 54 godina: „Ja bolujem od dijabetesa već 5 godina. Dok ne postoji inzulinska ovisnost. Vodim Siofor već nedelju dana. Dao sam šećer na prazan stomak - vratio se u normalu. Do sada zadovoljan. Nadam se da ću izgubiti kilograme i od ovih pilula. "

Pogledajte video: Uputstvo za pripremu pacijenata za uzimanje uzoraka urina (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar