Dijabetes melitus kod djece

Kao i kod odraslih, znakovi dijabetesa kod djece mogu se razvijati brzo ili postepeno. Dječji dijabetes smatra se prilično rijetkom bolešću, ali prema statističkim podacima broj slučajeva patologije među djecom se svake godine povećava. Bolest se dijagnosticira čak i kod novorođenčadi i predškolske dobi. Znajući prve znake bolesti, dijabetes možete otkriti u ranim fazama. Ovo će pomoći započeto liječenje kako bi se spriječile ozbiljne posljedice.

Nekoliko riječi o bolesti

Dijabetes melitus je opći naziv za bolest povezana sa povećanjem pacijentove koncentracije šećera u krvi. Mnogi ne znaju da postoji više vrsta patologije, a mehanizam njihovog razvoja je radikalno drugačiji. Dijabetes tipa 1 često se javlja kod djece s genetskom predispozicijom za bolest. Ponekad su provocirajući faktori stres, hormonalni poremećaji u tijelu.

Ova vrsta se naziva inzulinsko ovisna, pacijentu je potrebno stalno praćenje nivoa šećera, primjena inzulina. Kod patologije tipa 2, uzroci dijabetesa su metabolički poremećaji pod utjecajem različitih uzroka. Dijabetes tipa 2 smatra se neovisnim o insulinu, rijetko se razvija kod djece, svojstven odrasloj populaciji.

Prvi simptomi bolesti

Primarne simptome dijabetesa kod djece može biti prilično teško primijetiti. Brzina razvoja znakova bolesti ovisi o njegovoj vrsti. Dijabetes tipa 1 ima brzi tijek, pacijentovo se stanje može dramatično pogoršati za 5-7 dana. Kod dijabetesa tipa 2 simptomi se povećavaju postepeno. Mnogi roditelji im ne pružaju odgovarajuću pažnju, nakon ozbiljnih komplikacija odlaze u bolnicu. Da biste izbjegli takve situacije, morate znati kako prepoznati dijabetes u ranim fazama.

Potreba za slatkišima

Glukoza je potrebna tijelu da bi ga preradila u energiju. Mnoga djeca vole slatkiše, ali s razvojem dijabetesa može se povećati i potreba za slatkišima i čokoladom. To se događa zbog gladovanja ćelija detetovog tela, jer se glukoza ne apsorbuje i ne prerađuje u energiju. Kao rezultat toga, beba je neprestano privlačena za kolače i peciva. Zadatak roditelja je da razlikuju na vrijeme uobičajenu ljubav prema slatkišima od razvoja patološkog procesa u tijelu njihovog djeteta.

Pojačana glad

Drugi uobičajeni simptom dijabetesa je stalan osjećaj gladi. Beba se ne zasiti čak i uz dovoljan unos hrane, teško može izdržati intervale između hranjenja. Često patološki osjećaj gladi prati glavobolja, drhtanje u udovima. Starija djeca stalno traže nešto za jelo, dok se prednost daje visoko-ugljikohidratnim i slatkim namirnicama.

Smanjena fizička aktivnost nakon jela

Nakon jela kod djece s dijabetesom fizička aktivnost može se smanjiti. Klinac postaje razdražljiv, plače, starija djeca odbijaju aktivne igre. Ako se takav simptom pojavi u kombinaciji s drugim znakovima dijabetesa (kožni osipi, pustularne formacije, smanjen vid, pojačano izlučivanje urina), potrebno je odmah poduzeti testove na šećer.

Patološka žeđ

Polidipsija je jedan od jasnih znakova dijabetesa. Roditelji bi trebali obratiti pažnju na to koliko tekućine dnevno pojede dijete. Uz dijabetes, pacijenti doživljavaju stalni osjećaj žeđi. Pacijent može piti do 5 litara vode dnevno. Istovremeno, suhe sluznice ostaju suhe, stalno osjećate žeđ.

Povećana količina izlučenog urina objašnjava se velikim unosom tekućine. Dijete može mokreti i do 20 puta dnevno. Mokrenje se primećuje i noću. Roditelji to često miješaju sa dječjom enurezom. Pored toga, mogu se primijetiti znakovi dehidracije, suha usta i ljuštenja kože.

Gubitak kilograma

Dijabetes kod djece prati gubitak kilograma. Na početku bolesti može se povećati i tjelesna težina, ali kasnije težina opada. To je zbog činjenice da ćelije u tijelu ne primaju šećer potreban za njegovu preradu u energiju, zbog čega se masti počinju razgrađivati, a tjelesna težina opada.

Sporo zaceljivanje rana

Moguće je prepoznati početni dijabetes po takvom znaku kao sporo zarastanje rana i ogrebotina. To se događa zbog neispravnosti malih posuda i kapilara zbog upornog povećanja šećera u tijelu. S oštećenjem kože kod mladih pacijenata često se javljaju suppuracije, rane ne zarastaju dugo vremena, a često se pridružuje i bakterijska infekcija. Ako se pronađu takvi znakovi, što prije trebate kontaktirati endokrinologa.

Česte pustularne i gljivične lezije dermisa

Dijabetičari često pate od različitih oštećenja kože. Ovaj simptom ima naučno ime - dijabetička dermopatija. Na tijelu pacijenta nastaju čirevi, pustule, osipi, staračke pege, plombe i druge manifestacije. To se objašnjava padom imuniteta, dehidracijom, promjenom strukture dermisa, kršenjem metaboličkih procesa i funkcioniranja krvnih žila.

Iritacija i slabost

Hronični umor razvija se zbog nedostatka energije, dijete osjeća kliničke simptome kao što su slabost, umor, glavobolja. Pacijenti s dijabetesom zaostaju u fizičkom i mentalnom razvoju, školska učinkovitost pati. Takva djeca nakon što pohađaju školu ili vrtić osjećaju pospanost, hronični umor, ne žele komunicirati s vršnjacima.

Miris acetona iz usta

Jasan simptom dijabetesa kod djeteta je miris sirćeta ili kiselih jabuka iz usta. Ovaj simptom dovodi do trenutne posjete bolnici, jer miris acetona ukazuje na porast tijela ketonskih tijela, što ukazuje na prijetnju od razvoja ozbiljne komplikacije - ketoacidoze i ketoacidotske kome.

Tok dijabetesa kod dojenčadi

U novorođene djece prilično je teško identificirati bolest. Uostalom, kod beba do godinu dana teško je razlikovati patološku žeđ i poliuriju od normalnog stanja. Često se patologija otkriva s razvojem simptoma poput povraćanja, teške intoksikacije, dehidratacije i kome. S sporim razvojem dijabetesa, mali pacijenti mogu loše dobiti na težini, spava se poremećen san, bilježe se suzavac, probavni problemi i poremećaji stolice. Kod djevojčica uočava se pelenski osip koji dugo ne prolazi. Deca oba pola imaju probleme sa kožom, znojenje, gnojne lezije, alergijske reakcije. Roditelji treba da obrate pažnju na lepljivost mokraće bebe. Kad udari u pod, površina postaje ljepljiva. Pelene nakon sušenja postaju skrobne.

Znakovi u predškolcima

Razvoj simptoma i znakova dijabetesa kod djece mlađe od 7 godina je brži nego u novorođenčadi. Prije pojave komatoznog stanja ili same kome teško je odrediti dijabetes, pa roditelji uvijek trebaju obratiti pažnju na sljedeće manifestacije kod djece:

  • brzi gubitak tjelesne težine, do distrofije,
  • učestala nadutost, povećanje volumena peritoneuma,
  • kršenje stolice
  • česte bolove u trbuhu,
  • mučnina, glavobolje,
  • letargija, suza,
  • odbijanje hrane
  • miris acetona iz usne šupljine.

U posljednje vrijeme dijabetes tipa 2 kod djece predškolske dobi mnogo je češći. To je zbog upotrebe bezvrijedne hrane, debljanja, smanjene motoričke aktivnosti bebe, metaboličkih poremećaja. Uzroci dijabetesa tipa 1 u predškolske djece leže u genetskim karakteristikama, ova vrsta bolesti često se nasljeđuje.

Manifestacije kod školske djece

Simptomi dijabetesa kod adolescenata su izraženi, lakše je odrediti bolest. Za ovu dob su karakteristični sledeći simptomi:

  • učestalo mokrenje
  • noćna enureza,
  • stalna žeđ
  • gubitak kilograma
  • kožne bolesti
  • povreda bubrega, jetre.

Pored toga, školarci imaju atipične manifestacije dijabetesa. Pojavljuje se anksioznost, hronični umor, opada akademski učinak, želja za komunikacijom s vršnjacima nestaje zbog stalne slabosti, depresije.

Hipoglikemijska koma

Ova komplikacija nastaje zbog davanja velike doze inzulina. Kao rezultat toga, količina glukoze u krvi pacijenta naglo se smanjuje, opće stanje se značajno pogoršava. Dijete će se oprostiti cijelo vrijeme pijenjem, povećava se količina proizvedenog urina, razvija se slabost i stvara se osjećaj gladi. Zjenice su proširene, koža vlažna, apatiju zamjenjuju periodi uzbuđenja. S razvojem ovog stanja pacijentu treba dati topli, slatki napitak ili glukozu.

Ketoacidotska koma

Ketoacidoza kod djece je rijetka, stanje je izuzetno opasno za zdravlje i život djeteta. Komplikaciju prate sledeći simptomi:

  • crvenilo lica
  • mučnina, povraćanje,
  • pojava boli u peritoneumu,
  • malina nijansa jezika sa bijelim premazom,
  • otkucaji srca
  • smanjenje pritiska.

U tom su slučaju očne jabučice meke, disanje bučno, isprekidano. Svjesnost pacijenata često je zbunjena. U nedostatku odgovarajućeg liječenja, dolazi do ketoacidotske kome. Ako pacijent ne bude pravovremeno dostavljen u bolnicu, postoji opasnost od smrti.

Hronične komplikacije se ne razvijaju odmah. Pojavljuju se s dugim tokom dijabetesa:

  • oftalmopatija je očna bolest. Podijeljen je na retinopatiju (oštećenje mrežnice), kršenje funkcija živaca odgovornih za kretanje očiju (škljocanje). Nekim dijabetičarima dijagnosticirana je katarakta i druge komplikacije,
  • artropatija - bolesti zglobova. Kao rezultat toga, mali pacijent može imati problema s pokretljivošću, bolovima u zglobovima,
  • neuropatija - oštećenje centralnog nervnog sistema. Ovde se pojavljuju manifestacije kao što su utrnulost ekstremiteta, bol u nogama, poremećaji u radu srca,
  • encefalopatija - popraćena je negativnim manifestacijama mentalnog zdravlja djeteta. Zbog toga dolazi do brze promjene raspoloženja, depresije, razdražljivosti, depresije,
  • nefropatija - početni stadij zatajenja bubrega, koju karakterizira narušena funkcija bubrega.

Glavna opasnost od dijabetesa jesu komplikacije bolesti s neadekvatnim liječenjem, nepoštivanjem zdrave prehrane i drugim pravilima prevencije. Znajući simptome patologije, lako možete posumnjati u dječiju bolest, pravovremeno se posavjetovati sa ljekarom. Brza reakcija na problem u razvoju pomoći će očuvanju zdravlja i života vašeg djeteta.

Opće informacije

Dijabetes melitus kod djece je kršenje metabolizma ugljikohidrata i drugih vrsta, što se temelji na nedostatku inzulina i / ili inzulinskoj rezistenciji, što dovodi do kronične hiperglikemije. Prema WHO, svako 500. dijete i svaki 200. tinejdžer boluje od dijabetesa. Pored toga, u narednim godinama se predviđa povećanje incidencije dijabetesa među djecom i adolescentima za 70%. S obzirom na raširenu rasprostranjenost, sklonost „pomlađivanju“ patologije, progresivnom toku i težini komplikacija, problem dijabetesa kod djece zahtijeva interdisciplinarni pristup koji uključuje stručnjake iz oblasti pedijatrije, dječje endokrinologije, kardiologije, neurologije, oftalmologije, itd.

Klasifikacija dijabetesa kod djece

U pedijatrijskih bolesnika dijabetolozi u većini slučajeva moraju se nositi sa dijabetes melitusom tipa 1 (inzulinski ovisan), koji se zasniva na apsolutnom nedostatku inzulina. Dijabetes melitus tipa 1 u djece obično ima autoimuni karakter, karakterizira ga prisutnost autoantitijela, uništavanje β-stanica, povezanost s genima glavnog kompleksa histokompatibilnosti HLA, potpuna ovisnost o inzulinu, sklonost ketoacidozi itd. Idiopatski dijabetes tipa 1 nema nepoznato patogeneza se češće registruje i kod osoba koje nisu europske rase.

Pored dominantnog dijabetesa melitusa tipa 1, rjeđi oblici bolesti se nalaze kod djece: dijabetes melitus tipa 2, dijabetes melitus povezan s genetskim sindromima, dijabetes melitus tipa MODY.

Dijabetes kod djece: na šta obratiti pažnju

Šećerna bolest tipa 1 kod djece, koja se ranije zvala maloljetnički dijabetes, javlja se kada gušterača nije u stanju proizvesti adekvatnu količinu hormona inzulina. Deci koja imaju ovo stanje trebat će cjeloživotno davanje inzulina i svakodnevno praćenje razine glukoze, potrebne su i promjene prehrane.

Dijabetes melitus tipa 2, uobičajen kod odraslih, ali najmanje vjerovatno da se javlja kod djece, javlja se kod nedovoljne proizvodnje inzulina ili oslabljene osjetljivosti stanica na ovaj hormon - inzulinske rezistencije. Kao rezultat toga, razina glukoze u krvi raste. Stanje se može kontrolirati promjenom prehrane, vježbanjem i normalizacijom tjelesne težine. Neki pacijenti zahtijevaju posebne lijekove za snižavanje šećera (npr. Metformin) ili injekcije inzulina.

Najčešći simptomi šećerne bolesti tipa 1 i 2 kod djece i adolescenata:

  • Žeđ i suha usta
  • Prekomjerna količina urina
  • Umornost
  • Gubitak kilograma
Kod neke djece dijabetes uzrokuje porast gladi i slabljenja vida, a kod djevojčica obolelih od dijabetesa tipa 1 mogu se javiti česte gljivične infekcije.

Američki stručnjaci pišu da se simptomi dijabetesa tipa 1 kod djece obično brzo razvijaju, u roku od nekoliko sedmica. Simptomi šećerne bolesti tipa 2 razvijaju se postepeno, neprimjetno. Roditelji trebaju dijete odvesti pedijatru ako primijete gore navedene simptome.

Uprkos epidemiji dječijeg dijabetesa u Americi, stručnjaci primjećuju vrlo nisku svijest roditelja o simptomima ove bolesti.

U Britaniji, samo 14% roditelja može primijetiti glavne simptome dijabetesa kod djeteta

Prema istraživanju dijabetesa iz Velike Britanije iz 2012., samo 9% roditelja je u stanju identificirati 4 glavna simptoma dijabetesa kod djeteta. Novija studija pokazala je da je takvih roditelja postalo 14%, što se takođe može nazvati sramno niskom stopom.

Prema Barbara Young, predsjedavajuća kompanije Diabetes UK, ovo je predaleko od dobrog rezultata: „U vrlo, veoma mnogim slučajevima dijabetes tipa 1 se ne dijagnosticira kod djeteta sve dok dijete nije ozbiljno bolesno, a u nekim je i tragično finale su bile fatalne. "

Young ne greši. Djeca kojima na vrijeme nije dijagnosticiran dijabetes tipa 1, a u rijetkim slučajevima s dijabetesom tipa 2, mogu pasti u dijabetičku ketoacidotsku komu (DKA) i umrijeti. DKA je vodeći uzrok smrti u djece sa dijabetesom tipa 1.

Ako tijelu ozbiljno nedostaje inzulina, on nije u stanju koristiti glukozu za energiju. Kao rezultat toga, tijelo počinje razgrađivati ​​vlastita tkiva, kako bi proizvelo kalorije, a to dovodi do nakupljanja toksičnih proizvoda propadanja - ketonskih tijela. Nakupljanjem kritične količine tih tvari može se razviti dijabetička ketoacidotska koma.

Ako se dijabetes otkrije na vrijeme i pravilno se liječi, to se stanje lako može spriječiti. Nažalost, to se ne događa uvijek zbog neznanja.

Ljekari se ne mogu nositi s ranom dijagnozom dijabetesa kod djece

Studije pokazuju da ne mogu samo roditelji biti slijepi kad je riječ o dijabetesu u djece. Ove godine britanski naučnici upozorili su da mnogi lokalni ljekari također ne obraćaju pažnju na znakove dijabetesa kod djece, što ugrožava život i zdravlje mladih pacijenata.

U studiji objavljenoj u časopisu Archives of Disease in Childhood, naučnici su analizirali grupu od 261 djece u dobi od 8 mjeseci do 16 godina kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Simptomi bolesti u početku u svim slučajevima bili su, kako kažu, prisutni. No, kako se ispostavilo, uprkos povremenim liječničkim pregledima, u djece s dijabetesom tipa 1 djeca ispod 2 godine dijagnosticirana su u 80% slučajeva samo kad su ga hospitalizirali s ketoacidotskom komom.

Koautor studije, dr. Kemi Lokulo-Sodipe iz Dječje bolnice Southampton, u komentarima piše: „Djeca s očiglednim simptomima dijabetesa više puta se obraćaju liječniku, ali im se dijagnosticira samo razvoj DKA - to je zabrinjavajuće. Kao što znamo, rana dijagnoza dijabetesa tipa 1 važan je uslov za efikasnu kontrolu bolesti i sprečavanje komplikacija. "

Studija iz 2008. objavljena u časopisu Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metaboism otkrila je da je među 335 djece i adolescenata mlađih od 17 godina koji imaju dijabetes tipa 1, početna dijagnoza bila pogrešna u više od 16% slučajeva.

Ova studija je pokazala da su među 54 pogrešne dijagnoze nalazi ljekara bili sljedeći:

  • Infekcije gornjih disajnih puteva (46,3%)
  • Infekcija kandidijazom (16,6%)
  • Gastroenteritis (16,6%)
  • Infekcije mokraćnih puteva (11,1%)
  • Stomatitis (11,1%)
  • Upala slijepog crijeva (3,7%)
Štoviše, naučnici su dokazali da su pogrešne dijagnoze ljekara dovele do kašnjenja u liječenju i češćeg razvoja dijabetičke ketoacidotske kome.

Iako djeca i adolescenti s dijabetesom mogu imati gore navedena 4 simptoma, Young primjećuje da je "prisustvo sva četiri simptoma kod jednog djeteta izuzetak, a ne pravilo." Prema njenim riječima, obično ih dijete ima 1-2. U nekim slučajevima uopće ne mogu biti simptomi.

Naučnici kažu da bi iznenadna žeđ kod djeteta trebala biti alarmantno zvono za roditelje. A pošto je dijabetes kod djece vrlo rijedak, liječnici žeđ i druge simptome obično pripisuju nečem drugom uobičajenom.

Pravilo četiri T

Postavlja se pitanje: ako doktori ne utvrde uvijek bolest, što roditelji mogu učiniti za pravovremenu dijagnozu dijabetesa kod djeteta?

„Na nacionalnom nivou potrebno je shvatiti da je dijabetes uobičajena bolest i postaje sve učestalija. Može se naći kod najmanjeg djeteta i ta bi se bolest trebala staviti na sam vrh liste kada tražite uzroke žeđi ili prekomjernog urina u beba. Naročito ako posmatrate i gubitak kilograma i umor “, kaže dr Lokulo-Sodipe.

2012. godine, Diabetes UK pokrenuo je Four T kampanju koja ima za cilj podići britansku svijest o simptomima dijabetesa kod djece. Kampanje poput ove već su pokazale visoku stopu uspjeha u drugim zemljama, uključujući Australiju, gdje se učestalost dijagnoze dijabetesa tipa 1 nakon hospitalizacije s DKA smanjila za 64%.

Pravilo četiri "T" je sljedeće:

1. WC: česta upotreba toaleta, pelene koja je preteška i mokri krevet, mada to nije bilo prije bebe.
2. Žedna (žeđ): dijete pije više tekućine nego prije, žali se na suha usta.
3. Razređivač (mršavljenje): neobjašnjiv gubitak težine, apetit se može povećati.
4. Umorna: dijete se brže umara nego prije.

Organizatori kampanje kažu da bi sa sva četiri prisutna simptoma roditelji odmah trebali pokazati dijete pedijatru i inzistirati na testiranju na dijabetes tipa 1. Vrlo su jednostavne, uključuju krvni test (sa prsta) i analizu mokraće.

U Sjedinjenim Američkim Državama novembar je proglašen Mjesekom svijesti o dijabetesu, pa bismo u skoroj budućnosti trebali očekivati ​​pojavu drugih zanimljivih publikacija na ovu temu.

Šta je dijabetes

Endokrina bolest, kada se u ljudskom tijelu razvija apsolutna ili relativna otpornost na inzulin ili je njegova proizvodnja oslabljena. Zbog hormonalnih poremećaja dolazi do neravnoteže u svim vrstama metabolizma. Trpi metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Postoji nekoliko sorti bolesti, međutim, najčešća je dijabetesna vrsta 1 i 2.

U maloj djeci i novorođenčadi češća je prva vrsta - dijabetes ovisan o inzulinu ili maloljetnici. Normalno, koncentracija glukoze u krvi kreće se od 3,33 mmol / L do 6 mmol / L i ovisi o konzumiranoj hrani i vremenu dana. S razvojem bolesti ostaje da se koncentracija glukoze u krvi stalno povećava.

Simptomi dijabetesa kod djece

Primarne znakove dijabetesa kod dvogodišnjaka može se vrlo teško primijetiti. Vrijeme razvoja simptoma bolesti ovisit će o njezinoj vrsti. Dijabetes tipa 1 ima brzi prolaz, pacijentovo se stanje može značajno pogoršati u jednoj sedmici. Tijekom dijabetesa tipa 2, simptomi bolesti se povećavaju postepeno. Većina roditelja ne obraća pažnju na njih, pa se na kliniku obraćaju tek nakon ozbiljnih komplikacija. Da biste spriječili te situacije, morate znati kako u ranim fazama prepoznati bolest.

Potreba za slatkišima

Tijelu je potrebna glukoza kako bi ga pretvorila u energiju. Dosta djece voli slatkiše, ali tokom razvoja dijabetesa potreba za čokoladom i slatkišima može se znatno povećati. To se događa zbog gladovanja telesnih ćelija, jer se glukoza ne prerađuje u energiju i ne apsorbuje. Kao rezultat toga, beba uvijek poseže za kolačima i kolačima. Zadatak roditelja - pravodobno razlikovati uobičajenu ljubav prema slatkišima od manifestacije patološkog procesa u djetetovom tijelu.

Pojačana glad

Drugi uobičajeni simptom dijabetesa je stalan osjećaj gladi. Dijete ne jede čak ni tokom dovoljnog unosa hrane, s teškoćama podnosi intervale između hranjenja. Često, patološki osjećaj gladi počinje pratiti drhtavi udovi i glavobolje. Starija djeca uvijek traže nešto za jelo, a više vole slatku i visoko ugljikohidratnu hranu.

Očigledni simptomi bolesti

Tijekom daljnjeg razvoja bolesti, simptomi dijabetesa dobijaju izražen karakter. Kako bi saznali ima li beba bolest, roditelji će moći prema nekoliko simptoma:

  1. Stalna žeđ. Polidipsija je jedan od jasnih simptoma. Roditelji moraju obratiti pažnju na to koliko tekućine dnevno pojede dijete. Za vrijeme dijabetesa pacijenti stalno osjećaju žeđ. Dijete može dnevno popiti do 5 litara tečnosti. Istovremeno suva sluznica.
  2. Polyuria Velika količina urina uzrokovana je povećanim unosom tekućine. Osoba može urinirati i više od 25 puta dnevno. Mokrenje se posmatra noću. Često odrasli to zbunjuju s dječjom enurezom. Može se pojaviti simptomi dehidracijepiling kože, suvoća sluzokože usta.
  3. Gubitak kilograma Dijabetes je popraćen gubitkom kilograma. Na početku bolesti težina se može povećavati, ali kasnije pada. To je zbog činjenice da ćelije u tijelu ne primaju šećer, koji je potreban da bi se on preradio u energiju, kao rezultat toga se masti počinju razgrađivati, i tjelesna težina opada.
  4. Sporo zaceljivanje rana. Pojava dijabetesa može se odrediti sporo zarastanjem ogrebotina i rana. To je zbog poremećaja kapilara i malih žila kao rezultat održivog visokog sadržaja šećera u tijelu. Tijekom oštećenja na koži rane se dugo ne zarastaju, često se javljaju gnojnice i bakterijske infekcije. Ako se otkriju ovi simptomi, što prije trebate kontaktirati svog endokrinologa.
  5. Česte gljivične i pustularne lezije dermisa. Dijabetičari često pate od različitih oštećenja kože. Ovaj simptom ima medicinsko ime - dijabetička dermopatija. Na tijelu pacijenta pojavljuju se gnoj, pečati, čirevi, staračke pege, osipi i druge manifestacije. To je zbog dehidracije, smanjen imunitet, poremećeno funkcioniranje krvnih žila i metabolički procesi, promjene u strukturi dermisa.
  6. Slabost i iritacija. Konstantni umor pojavljuje se zbog nedostatka energije, osoba osjeća kliničke simptome kao što su glavobolja, umor, slabost. Djeca s dijabetesom zaostaju u mentalnom i fizičkom razvoju, školske performanse počinju patiti. Nakon posjete vrtiću ili školi, ta djeca ne žele komunicirati sa vršnjacima, osjećaju hronični umor i pospanost.

Dijabetes kod dojenčadi

U novorođenčadi je prilično teško odrediti bolest, jer je u djece do jedne godine teško razlikovati poliuriju i patološku žeđ od prirodnog stanja. Često se bolest otkriva tokom razvoja simptoma kao što su jaka intoksikacija, povraćanje, koma i dehidracija.

Tokom sporog razvoja dijabetesa, poremećaj sna je poremećen, deca mogu polako dobijati na težini, zapažaju se problemi sa poremećajem stolice, probavom i suzavcem. Kod djevojčica može se primjetiti pelenski osip koji dugo ne prolazi. Bebe oba pola imaju probleme sa kožom, alergijske reakcije, apscesne lezije, znojenje. Odrasli moraju obratiti pažnju na ljepljivost mokraće bebe. Kad udari u pod, površina počinje da postane ljepljiva.

Simptomi kod predškolaca

Razvoj znakova i simptoma dijabetesa kod djece mlađe od sedam godina je mnogo brži, za razliku od beba. Prije pojave prekomatoznog stanja ili neposredne kome, prilično je teško identificirati bolest, jer odrasli sigurno moraju obratiti pažnju na takve manifestacije u djece:

  • povećani peritoneum, česti nadimanje,
  • brzi gubitak tjelesne težine, do distrofije,
  • česte bolove u trbušnoj regiji,
  • kršenje stolice
  • suza, letargija,
  • glavobolje, mučnina,
  • miris acetona iz usne šupljine,
  • odbijanje jesti.

Danas je dijabetes tipa 2 mnogo češći kod djece predškolske dobi. To je zbog debljanja, konzumacije bezvrijedne hrane, oslabljenih metaboličkih procesa, smanjene motorne aktivnosti. Uzroci dijabetesa tipa 1 kriju se u genetskim karakteristikama, ovaj oblik bolesti često se nasljeđuje.

Bolest kod školske djece

Znakovi dijabetesa kod adolescenata su izraženi, mnogo je lakše prepoznati bolest. U ovom uzrastu su karakteristični sledeći simptomi:

  • noćna enureza,
  • učestalo mokrenje
  • gubitak kilograma
  • stalna žeđ
  • kršenje jetre i bubrega,
  • kožne bolesti.

Moguće komplikacije dijabetesa kod djece

Komplikacije dijabetesa dijele se na hronične i akutne. U posljednjem slučaju teške posljedice bolesti razvijaju se u bilo kojoj fazi patologije.

Hiperglikemijska koma

Na pozadini oštrog nedostatka inzulina u ljudskom tijelu šećer raste. U tom slučaju se pojavljuju sljedeći simptomi:

  • pojačana glad,
  • snažna žeđ
  • pospanost, slabost, suzavac, anksioznost,
  • učestalo mokrenje.

Ako se pomoć ne pruža, onda se pogoršavaju znakovi hiperglikemije. Pojavljuje se glavobolja, ponekad povraćanje i mučnina.

Hipoglikemijska koma

Ova komplikacija pojavljuje se zbog uvođenja značajna doza insulin Kao rezultat toga, razina glukoze u krvi pacijenta naglo se smanjuje, a opće stanje pogoršava. Beba će vam stalno oprostiti što pijete, glad raste, razvija se slabost i povećava se količina izlučenog urina. Apatija se dramatično mijenja s periodima uzbuđenja, koža je vlažna, zjenice su proširive. Tijekom razvoja ovog stanja pacijent mora unijeti glukozu ili dati slatko toplo piće.

Ketoacidotska koma

Kod djece se ketoacidoza rijetko primjećuje, stanje je vrlo opasno po život. Komplikacije mogu biti praćeni sledećim simptomima:

  • povraćanje, mučnina,
  • crvenilo lica
  • jezik maline u boji s dozom bijele boje
  • pojava boli u peritoneumu,
  • smanjenje pritiska
  • povećani otkucaji srca.

Istovremeno disanje je isprekidano i bučno, očne jabučice su meke. Često se pacijentova svest zbuni. Za vrijeme nepostojanja potrebnog liječenja, dolazi do ketoacidotske kome. Ako dijete nije hitno odvedeno u bolnicu, pojavljuje se prijetnja smrću.

Hronične komplikacije ne pojavljuju se odmah, one se razvijaju produženim tokom dijabetesa:

  • Artropatija je zajednička bolest. Kao rezultat toga, javlja se bol u zglobovima, dete može imati problema sa pokretljivošću,
  • Oftalmopatija je očna bolest. Podijeljen je na oštećenje mrežnice (retinopatiju) i oštećene živce, koji su odgovorni za kretanje očiju (škljocanje),
  • Nefropatija - početna faza razvoja zatajenja bubrega,
  • Neuropatija - oštećenje centralnog nervnog sistema. Ovdje su uočeni simptomi poput poremećaja kardiovaskularnog sistema, bolovi u nogama, trnjenje udova.

Preventivne mjere

Nijedna knjižica ne sadrži posebne preventivne mjere. Da biste smanjili vjerojatnost razvoja bolesti kod djece u riziku, trebate:

  • jačaju imunitet
  • održavati normalnu težinu
  • liječiti prateće bolesti
  • osigurati potrebnu fizičku aktivnost.

Dr Komarovsky skreće pažnju:

  1. Odmah idite u bolnicu za vrijeme manifestacije bilo kakvih znakova dijabetesa.
  2. Ako je bebi propisana terapija insulinom, tada izbjegavajte injekcije na istom mjestu, jer se u protivnom može razviti lipodistrofija.
  3. Kod kuće sigurno mora biti glukometar - aparat koji mjeri količinu glukoze u krvi ili urinu.
  4. Vjerojatno će djetetu trebati psihološka pomoć kako bi se izborilo sa bolešću.
  5. Okružite bebu pažljivo i nemojte paničariti.
  6. Nije potrebno stvarati posebne uslove za dijete. I on je, kao i druga djeca dužan da se igra, pohađa nastavu i školu.

Uprkos težini bolesti, ne zaboravite da milioni ljudi žive s ovom dijagnozom, u kojima je život pun i pun. Dijabetes se ne može u potpunosti izliječiti, ali pravovremeno podržavajuće liječenje može poništiti razvoj komplikacija i posljedica.

Vrste dijabetesa

Često se ne razlikuju oblici bolesti, ali su potpuno različiti. Vrste dijabetesa uključuju:

  1. Tip I - razlog leži u genetskoj predispoziciji djece za bolest, ponekad uzrokovanu i vrlo jakim stresom. Ovo je urođeni oblik bolesti, dijete sa ovim oblikom je ovisno o insulinu i zahtijeva podršku tijela lijekovima. Teška je obrada glukoze tkivom gušterače.
  2. Tip II - u ovoj kategoriji je osoba neovisna o insulinu. Stečeni dijabetes povezan je s nepravilnim metabolizmom i kasnije nedostatkom inzulina u krvi. Vrsta bolesti karakteristična je za stariju populaciju.

Prvi znakovi i simptomi dijabetesa kod djeteta

Dijabetes se razvija vrlo brzo, u roku od nekoliko nedelja. Na šta morate biti oprezni roditelji kako biste što prije prepoznali bolest:

  1. Žeđ.Kada je povišen šećer u krvi, on jede vodu iz ćelija, uzrokujući dehidraciju. Djeca su posebno žedna u večernjim satima.
  2. Česta mokrenja. Povećana glukoza negativno utječe na bubrege, smanjuje se proces obrnute apsorpcije primarnog urina i dijete ima učestalo mokrenje, uslijed čega se tijelo oslobađa toksičnih tvari.
  3. Povećani apetit. Kad dijete mnogo pojede, ali ne dobije kilograme, pa čak i dramatično izgubi kilograme, to je znak da glukoza ne ulazi u ćelije, gladuje.
  4. Osjećam se dobro nakon jela. Dok pankreas ne vrati nivo glukoze u normalu, dete ima mučninu, bol u trbuhu i čak povraćanje.
  5. Iznenadni gubitak težine. Ovaj simptom se manifestuje ako glukoza uopće ne uđe u stanice i tijelo mora pojesti energiju potkožne masti.
  6. Stalna slabost. Umor, letargija, apatija povezani su s oslabljenom probavljivošću glukoze u krvi.
  7. Miris acetona iz usne šupljine. Ova pojava se javlja uslijed stvaranja ketonskih tijela u krvi nakon raspada masti. Tijelo se treba riješiti toksina, a to čini kroz pluća.
  8. Zarazne bolesti. Oslabljeni imunitet ne nosi se sa zaštitnim funkcijama pa dijete često pati od bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Značajke tijeka bolesti u ovisnosti o dobi

Dijabetes se razvija kod djece bilo koje dobi. U prvim mjesecima života to se događa rjeđe, no od 9. mjeseca počinje razdoblje puberteta u kojem se pojavljuju prvi znakovi dijabetesa kod djeteta. Kliničke manifestacije i terapija u različitim dobnim periodima su različiti. Kako bolest prolazi ovisno o dobi i kako odrediti dijabetes u djetetu?

Kod novorođenčadi

Akutni početak bolesti u dojenčadi izmjenjuje se s prodromalnim periodom, koji često prolazi neopaženo. Teško je dijagnosticirati dijabetes kod djece mlađe od jedne godine, jer je žeđ i brzo mokrenje teško otkriti. Kod neke djece dijabetes se naglo razvija, s jakom intoksikacijom, povraćanjem i dehidracijom, a nakon toga i dijabetičkom komom.

Druga vrsta bolesti polako napreduje. Dojenčad do 2 godine ne debljaju, iako jedu dobro. Nakon jela, dijete može postati bolesno, ali nakon pijenja primjetno se smiri. Razvoj infekcija na pozadini bolesti doprinosi stvaranju pelenskog osipa na genitalijama, nabora na koži ispod pelena. Pelenski osip ne odlazi dugo vremena, a ako bebin urin padne na pelenu, tada se osuši i postaje škrob. Ako tekućina iz urina dođe na pod ili druge površine, one postaju ljepljive.

U predškolaca i osnovnoškolaca

Dijagnoza dijabetesa kod djece u dobi od 3 do 5 godina, osnovnoškolska grupa je komplicirana. Bolest je teško otkriti prije prekoma ili kome, jer simptomi nisu uvijek prepoznatljivi. Znakovi koji se često primjećuju u ovoj starosnoj grupi:

  • oštra iscrpljenost, distrofija,
  • povećani volumen trbuha (učestalo naduvanje),
  • nadutost
  • problematična stolica
  • disbioza,
  • bolovi u trbuhu
  • miris acetona iz usne šupljine,
  • odbijanje hrane
  • povraćanje,
  • propadanje organizma, potpuno odbacivanje slatkiša.

Djeca su također sklona dijabetesu tipa 2, koji je povezan s neuhranjenošću, pretilošću i nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Sve više adolescenata preferira junk hranu, što kasnije pati od nepravilnog metabolizma, oslabljene hormonske pozadine i funkcija gušterače. Opterećenje žila izaziva njihovo slabljenje, pojavljuju se dodatne komplikacije bolesti. Za ovu vrstu bolesti potrebna je stroga dijeta. Preostali znakovi dijabetesa kod mlađe djece nisu baš izraženi.

U adolescenata

U djece starijih od 10 godina incidencija je češća nego u mladoj dobi i iznosi 37,5%. Prepoznavanje bolesti, kao u odraslih pacijenata, je jednostavnije, simptomi su izraženi. Period prije puberteta i puberteta (13 godina) karakteriziraju sljedeći simptomi:

  • povećana dijabetesa
  • stalni nedostatak tečnosti
  • enureza
  • nagli gubitak težine
  • povećan apetit.

To se događa kada bolest može postojati, ali nema izražene znakove, pa se, nakon medicinskog pregleda, otkriva. Period aktivnog razvoja traje do šest mjeseci. Školarku karakteriše učestali umor, apatija, slabljenje celog organizma, prenošenje mnogih vrsta infekcija. Kod djevojčica adolescenata može se primijetiti nepravilan menstrualni ciklus, svrbež u području genitalija. Stres ima destruktivno stanje, bolest se počinje razvijati još brže.

Dijagnostičke metode

Nema značajnih razlika u dijagnostici bolesti kod djece od odraslih, stoga se koriste ove metode otkrivanja:

  1. Krvni test. Pokazatelji koji su u ovom istraživanju posebno važni: količina proteina, količina glukoze u krvi na gladovanje, tolerancija na glukozu prije i nakon jela, glikozilirani hemoglobin. Imunološka studija uzorkovanja krvi je važna: provjerava se prisutnost antitijela, što ukazuje na razvoj dijabetesa.
  2. Analiza mokraće Znak dijabetesa kod djece je ogromna količina glukoze u urinu, njegova povećana gustoća. Ova činjenica takođe ukazuje da je potrebno provjeriti bubrege, koji bi mogli biti pogođeni. Otkriva se prisustvo acetona u urinu.
  3. Analiza hormona.
  4. Pankreatografija
  5. Studija kože. Kod dijabetičara se primijeti rumenilo obraza, čela, brade, osip, karakteristično za bolest, jezik postaje grimizne boje.
  6. Ultrazvučni pregled gušterače.

Moguće komplikacije i posljedice

Za održavanje tijela, malim pacijentima savjetuje se dijeta, uzimanje lijekova različitih specifičnih djelovanja, narodnih lijekova. Roditelji trebaju pažljivo nadzirati unos inzulina u organizam, pravilnu prehranu, kontrolirati fizičku aktivnost i izbjegavati stres. Koje su posledice bolesti, ako se ne leči?

  1. Koma (hipoglikemijska, hiperglikemijska, mliječna kiselina, ketoacidotska).
  2. Oštećenja organa i sistema.
  3. Razvoj zaraznih bolesti.
  4. Smrtni ishod zbog teškog tijeka bolesti.

Uzroci dijabetesa u djece

Vodeći faktor u razvoju dijabetesa tipa 1 u djece je nasljedna predispozicija, o čemu svjedoči velika učestalost porodičnih slučajeva bolesti i prisutnost patologije u bliskoj rodbini (roditelji, sestre i braća, bake i djedovi).

Međutim, pokretanje autoimunog procesa zahtijeva izlaganje provokativnom faktoru okoliša. Najvjerojatniji okidači koji vode do kroničnog limfocitnog inzulita, naknadnog uništavanja β-stanica i nedostatka inzulina jesu virusna sredstva (Coxsackie B virusi, ECHO, Epstein-Barr virusi, zaušnjaci, rubeola, herpes, ospice, rotavirusi, enterovirusi, citomegalovirus itd.). .

Osim toga, toksični učinci, prehrambeni faktori (umjetno ili mješovito hranjenje, hranjenje kravljim mlijekom, monotona ugljikohidratna hrana itd.), Stresne situacije, hirurške intervencije mogu pridonijeti razvoju dijabetesa u djece s genetskom predispozicijom.

Grupu rizika koju prijeti razvoj dijabetesa čine djeca s rođenom težinom većom od 4,5 kg, koja su pretila, vode neaktivan način života, pate od dijateze i često su bolesna.

Sekundarni (simptomatski) oblici dijabetesa kod djece mogu se razviti s endokrinopatijama (Itsenko-Cushingov sindrom, difuznim toksičnim gužvom, akromegalijom, feokromocitomom), bolestima gušterače (pankreatitis i sl.). Šećerna bolest tipa 1 kod djece često je praćena drugim imunopatološkim procesima: sistemski eritematozni lupus, skleroderma, reumatoidni artritis, periarteritis nodosa itd.

Dijabetes melitus kod djece može biti povezan sa različitim genetskim sindromima: Downov sindrom, Klinefelter, Prader - Willy, Shereshevsky-Turner, Lawrence - Moon - Barde - Beadle, Wolfram, Huntington-ova koreja, Friedreichova ataksija, porfirija, itd.

Komplikacije dijabetesa kod djece

Tok dijabetesa kod djece je izuzetno labilan i karakterizira ga tendencija razvoja opasnih stanja hipoglikemije, ketoacidoze i ketoacidotske kome.

Hipoglikemija se razvija uslijed naglog pada šećera u krvi uzrokovanog stresom, pretjeranim fizičkim naporom, predoziranjem inzulinom, lošom prehranom itd. Hipoglikemijskoj komi obično prethodi letargija, slabost, znojenje, glavobolja, osjećaj jake gladi, drhtanje u udovima. Ako ne preduzmete mjere za povećanje šećera u krvi, dijete razvija grčeve, uznemirenost, praćene depresijom svijesti. Uz hipoglikemijsku komu, tjelesna temperatura i krvni tlak su normalni, nema mirisa acetona iz usta, koža je vlažna, sadržaj glukoze u krvi

Dijabetička ketoacidoza je sredstvo predosjećajnih komplikacija dijabetesa u djece - ketoacidotičke kome. Njegova pojava nastaje usled pojačane lipolize i ketogeneze stvaranjem viška ketonskih tela. Dijete ima slabost, pospanost, smanjuje se apetit, mučnina, povraća, javlja se kratkoća daha, javlja se miris acetona iz usta. U nedostatku odgovarajućih terapijskih mjera, ketoacidoza se može razviti u ketoacidotsku komu tokom nekoliko dana. Ovo stanje karakterizira potpuni gubitak svijesti, arterijska hipotenzija, brzi i slab puls, neujednačeno disanje, anurija. Laboratorijski kriteriji za ketoacidotsku komu kod šećerne bolesti u djece su hiperglikemija> 20 mmol / l, acidoza, glukozurija, acetonurija.

Ređe se kod zanemarenog ili neispravljenog toka dijabetesa kod dece može razviti hiperosmolarna ili mlečno kisela (mlečna kiselina) koma.

Razvoj dijabetesa u djetinjstvu ozbiljan je faktor rizika za brojne dugoročne komplikacije: dijabetičku mikroangiopatiju, nefropatiju, neuropatiju, kardiomiopatiju, retinopatiju, kataraktu, ranu aterosklerozu, koronarnu bolest srca, hronično zatajenje bubrega itd.

Dijagnoza dijabetesa kod djece

U prepoznavanju dijabetesa važna uloga pripada lokalnom pedijatru koji redovno posmatra dijete. Na prvom stupnju treba uzeti u obzir prisutnost klasičnih simptoma bolesti (poliurija, polidipsija, polifagija, gubitak tjelesne težine) i objektivnih znakova. Prilikom pregleda djece obratite pažnju na prisutnost dijabetičkog rumenila na obrazima, čelu i bradi, jezika maline i smanjenja turgora kože. Djeca s karakterističnim manifestacijama dijabetesa trebaju biti upućena pedijatrijskom endokrinologu na daljnje liječenje.

Konačnoj dijagnozi prethodi temeljit laboratorijski pregled djeteta. Glavne studije kod dijabetes melitusa kod djece uključuju određivanje nivoa šećera u krvi (uključujući svakodnevno praćenje), inzulina, C-peptida, proinzulina, glikoziliranog hemoglobina, tolerancije glukoze, CBS, u urinu - glukoze i ketona tel. Najvažniji dijagnostički kriterijumi za dijabetes u djece su hiperglikemija (iznad 5,5 mmol / l), glukozurija, ketonurija, acetonurija. U svrhu predkliničke detekcije šećerne bolesti tipa 1 u skupinama s visokim genetskim rizikom ili za diferencijalnu dijagnozu dijabetesa tipa 1 i 2, prikazana je definicija At za β-stanice gušterače i At za glutamat dekarboksilazu (GAD). Izvodi se ultrazvučni pregled kako bi se procijenilo strukturno stanje gušterače.

Diferencijalna dijagnoza dijabetesa kod djece provodi se s acetonemičkim sindromom, dijabetesom insipidusom, nefrogenim dijabetesom. Ketoacidoza i koga treba razlikovati od akutnog abdomena (upala slijepog crijeva, peritonitis, crijevna opstrukcija), meningitisa, encefalitisa, tumora mozga.

Liječenje dijabetesa kod djece

Glavne komponente liječenja dijabetes melitusa tipa 1 u djece su terapija inzulinom, prehrana, pravilan način života i samokontrola. Prehrambene mjere uključuju isključenje šećera iz hrane, ograničenje ugljikohidrata i životinjskih masti, frakcijsku prehranu 5-6 puta dnevno, te razmatranje individualnih energetskih potreba. Važan aspekt liječenja dijabetesa kod djece je kompetentna samokontrola: svjesnost težine njihove bolesti, sposobnost određivanja razine glukoze u krvi te prilagođavanje doze inzulina uzimajući u obzir razinu glikemije, tjelesne aktivnosti i pogreške u prehrani. Tehnike samokontrole za roditelje i djecu sa šećernom bolešću podučavaju se u dijabetesnim školama.

Supstituciona terapija za djecu oboljelu od dijabetesa provodi se ljudskim genetski inženjerijskim inzulinskim pripravcima i njihovim analogima. Doza inzulina odabira se pojedinačno uzimajući u obzir stepen hiperglikemije i starost djeteta. Bazalna terapija inzulinom bolusa dokazala se u dječjoj praksi, uključujući uvođenje produženog inzulina ujutro i navečer za ispravljanje bazalne hiperglikemije i dodatnu upotrebu inzulina kratkog djelovanja prije svakog glavnog obroka za ispravljanje postprandialne hiperglikemije.

Suvremena metoda terapije inzulinom za dijabetes kod djece je inzulinska pumpa, koja vam omogućava davanje inzulina u kontinuiranom režimu (imitacija bazalne sekrecije) i bolus režimu (imitacija post-nutritivne sekrecije).

Najvažnije komponente liječenja šećerne bolesti tipa 2 u djece su dijetalna terapija, dovoljna tjelesna aktivnost i oralni lijekovi za snižavanje šećera.

S razvojem dijabetičke ketoacidoze neophodni su infuzijska rehidratacija, uvođenje dodatne doze inzulina, uzimajući u obzir nivo hiperglikemije i korekcija acidoze. U slučaju razvoja hipoglikemijskog stanja, hitno je djetetu dati proizvode koji sadrže šećer (komad šećera, sok, slatki čaj, karamela), ako je dijete u nesvijesti, neophodno je intravenozno davanje glukoze ili intramuskularna primjena glukagona.

Predviđanje i prevencija dijabetesa kod djece

Kvaliteta života djece oboljele od dijabetesa u velikoj mjeri određena je učinkovitošću nadoknade bolesti. Ovisno o preporučenoj prehrani, režimu, terapijskim mjerama, životni vijek odgovara prosjeku u populaciji. U slučaju grubih kršenja propisa liječnika, dekompenzacije dijabetesa, specifične dijabetičke komplikacije razvijaju se rano. Pacijenti sa šećernom bolešću posmatrani su doživotno kod endokrinologa-dijabetologa.

Vakcinacija djece sa šećernom bolešću provodi se tijekom razdoblja kliničke i metaboličke kompenzacije, što u tom slučaju ne uzrokuje pogoršanje tijekom osnovne bolesti.

Specifična prevencija dijabetesa kod djece nije razvijena. Moguće je predvidjeti rizik od bolesti i identificirati prediabetes na temelju imunološkog pregleda. Kod djece u riziku od razvoja dijabetesa važno je održavati optimalnu težinu, svakodnevnu fizičku aktivnost, povećati imunorezistenciju i liječiti pridružene patologije.

Bolest kod djece

Šećerna bolest tipa 1 razvija se akutno i autoimuna je bolest, tj. Dolazi do uništavanja stanica koje proizvode inzulin vlastitim imunološkim sustavom. Znakovi bolesti u djece mogu se pojaviti već u vrlo ranim fazama života.Bolest se javlja kada je uništeno više od 90% beta ćelija, što dovodi do naglog smanjenja proizvodnje inzulina od strane detetovog tela. Najčešće se maloljetni oblik nalazi kod adolescenata, mnogo rjeđe kod male djece do godinu dana.

Glavni uzroci bolesti u djece su razvoj patološkog imunološkog odgovora na njihova vlastita tkiva. Ćelije gušterače postaju jedna od glavnih meta koja, ako se ne liječi, brzo dovodi do uništenja određenih ćelija vezanih za endokrini sistem. Razaranje endokrinih ćelija odgovornih za proizvodnju inzulina u djetetovom tijelu događa se brzo, što dovodi do akutnog početka bolesti. Često virusna zarazna bolest, poput rubeole postaje provokator autoimune reakcije.

Ostali uzroci koji su manje uobičajeni uključuju:

  • Metabolički poremećaji i gojaznost.
  • Nedostatak vježbe.
  • Nasljedna predispozicija.

Znakovi dijabetesa kod djeteta mogu se kombinovati sa ostalim odstupanjima u zdravlju i na to morate obratiti pažnju!

Simptomi bolesti

Glavni simptomi koji mogu odrediti ili barem posumnjati u dijabetes uključuju sljedeće:

  • Polyuria To je stanje kada bolesno dijete izlučuje previše urina. Polurija je kompenzacijska reakcija tijela na hiperglikemiju - prekomjernu koncentraciju glukoze u krvnoj plazmi. Često i obilno mokrenje započinje već s koncentracijom glukoze u krvi većoj od 8 mmol / L. Kako bi smanjili koncentraciju šećera u krvi, mokraćni sistem počinje raditi u pojačanom režimu i bubrezi filtriraju više mokraće.
  • Polifagija. Bolesno dijete često ima ozbiljnu proždrljivost. Značajan porast apetita povezan je s nedovoljnim unosom glukoze u ćelije tijela zbog nedostatka inzulina. Važno je da dete, uprkos polifagiji, znatno gubi na težini - to je vrlo važna karakteristika!

Ovi su simptomi presudni u početnom savjetovanju pacijenata s dijabetesom, ali često se primjećuju i drugi manje specifični simptomi. Ali se istovremeno često nalaze kod dijabetesa. Poliurija i polifagija su prvi znakovi bolesti, bez obzira na vrstu.

  • Velika žeđ. Ovo stanje nastaje zbog velikog izlučivanja vode zajedno s urinom, što dovodi do dehidracije djeteta. Često se dijete žali na suhu sluznicu i nezasitnu žeđ.
  • Svrab na koži. Unatoč činjenici da je simptom nekarakterističan, često se manifestuje u prvoj vrsti bolesti.
  • Opća slabost i gubitak snage zbog nedovoljne razine glukoze u stanicama tijela.

Šećerna bolest tipa 2 može se dijagnosticirati prilično kasno i često se otkriva tokom preventivnih studija. Razvoj bolesti je spor, iz tog razloga je prilično teško prepoznati.

Vrste dijabetesa kod djece

Kako prepoznati kakvu bolest ima dijete i kako se bolest manifestuje? Da biste postavili tačnu dijagnozu, morate znati sve simptome i znakove dijabetesa, kao i razlike između dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Obično se simptomi dijabetesa razlikuju u dobi djeteta.

  • Bolest prvog tipa u većini slučajeva počinje akutno, pa je na njega lakše posumnjati nego dijabetes drugog tipa.
  • Kao rezultat prvog tipa, težina bolesnog djeteta se naglo smanjuje. Kod drugog tipa, naprotiv, dijete ima metabolički sindrom s pretilošću.
  • Najvažnija laboratorijska razlika je prisustvo antitijela na beta ćelije. U slučaju drugog tipa, antitela se ne otkrivaju.

Znakovi kod djece različitih dobnih skupina

Znakovi dijabetesa kod djece mogu biti veoma raznoliki, ovisno o starosnoj grupi djeteta. Starost ima značajan utjecaj na kliničke simptome, ponašanje djeteta, pa se moraju pažljivo nadzirati znakovi dijabetesa kod djece. Da ne biste propustili početni stadij bolesti, vrijedno je uzeti u obzir znakove dijabetesa prema dobi djeteta.

Karakteristični znakovi bolesti kod novorođenčadi uključuju anksioznost, dijete često pije, uz adekvatnu prehranu, dijete ne dobije mnogo na masi, urin može biti ljepljiv, dijete često spava i brzo gubi snagu, koža je suha, a upale na koži ne liječe dobro. Veliki problem u ovoj dobi je to što dijete ne može roditeljima reći svoje stanje, a anksioznost i plač mogu se zamijeniti za potpuno drugačije bolesti, na primjer, za crijevne kolike.

U starijoj dobi dijete ima potpuno različite karakteristike ponašanja. Dakle, dijete postaje nervozno, često se žali na glavobolje, žeđ i stalno trči do toaleta. Zbog učestalog mokrenja, dijabetes može simulirati uklanjanje mokrenja - enurezu. Često na to roditelji obraćaju pažnju, a dijagnoza dijabetesa kasni. Dijete postaje neaktivno i u stanju je pospanosti, o čemu svjedoči nedostatak energije.

Uz manifestaciju dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, može se pojaviti karakterističan simptom - iscrpljenost. Gubitak tjelesne težine za više od 5% originala u kratkom vremenu trebao bi upozoriti roditelje.

Simptomi dijabetesa kod adolescenata mogu se prerušiti u druge bolesti. Što također komplicira i odgađa dijagnozu, međutim, pri provođenju relativno jednostavne i učinkovite laboratorijske analize, moguće je potvrditi ili isključiti ovu bolest s velikim stupnjem vjerojatnosti. Ovo je pokazatelj kao što je glikovani hemoglobin i glukoza u krvi. Trenutno su ovi pokazatelji presudni u dijagnostici dijabetesa.

Kako dijagnosticirati bolest

Koji su načini za potvrđivanje bolesti kod djece? Prepoznavanje dijabetesa u djece i njegovog oblika pomaže u provođenju posebnih laboratorijskih i instrumentalnih studija. Zlatni standard u potvrđivanju bolesti je određivanje šećera u krvi na glasu i glikoliranog hemoglobina.

Također je potrebno odrediti titar antitijela na beta ćelije u krvi, kao i enzime poput glutamat dekarboksilaze i tirozin fosfataze. Kad se otkriju ta antitijela, potvrđuje se klinička dijagnoza dijabetesa tipa 1 i za dijete se odabire pojedinačni kompleks inzulinske terapije. Dijabetes tipa 2 kod djece je puno rjeđe, ali on također mora biti mjesto.

Pogledajte video: PRVI KORAK - DIJABETES KOD DJECE U PORASTU (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar