Jelly za dijabetičare: zdrav desert bez šećera za dijabetes tipa 2

Želatina je prirodni zgušnjivač u obliku proteina koji želi, koji se izlaže iz kolagena izlaganjem visokim temperaturama. Za njegovu izradu dugo se kuhaju kosti, tetive, kokoši svinja i drugih rogatih životinja, nakon čega se suše i mleve.

Ovaj proizvod se široko koristi u raznim oblastima - farmaceutskom, kuvarskom, kozmetološkom, kao i hemijskoj industriji. Što se tiče glikemijskog indeksa želatine, on je jednak 20, a njegova kalorijska vrijednost je 356 kcal.

Nakon studija naučnici su došli do zaključka da želatina ne utječe negativno na šećer u krvi. U svom sastavu ima veliku količinu proteina čija je upotreba neophodna osobama obolelim od dijabetesa. Ako periodično koristite ovaj dodatak u kuvanju, tada će se metabolički procesi ubrzati i vratiti u normalu, kosa i nokti će ojačati.

Koristi i štete želatine kod dijabetesa

Zbog činjenice da se želatina sastoji uglavnom od proteina, medicinski radnici inzistiraju na tome da dijabetičari uključuju ovaj dodatak u svoj jelovnik. Međutim, zbog visokog kaloričnog sadržaja, uvode se ograničenja za njegovu količinu, u jednom danu - ne više od 10-15 g

Razmislite kakve koristi donosi organizmu sa periodičnom upotrebom:

  • zahvaljujući aminokiselinama koje čine želatinu, moguće je postići potpuni oporavak i pravilno funkcioniranje različitih hrskavičnih i vezivnih tkiva mišićno-koštanog sustava tj.
  • također, pod utjecajem aminokiselina se jača kardiovaskularni sustav, što je izuzetno važno za osobe koje imaju dijabetes, tj.
  • ako redovno koristite želatinske proizvode, tada se poboljšava rad mozga,
  • smanjuje se rizik od srčanog udara, moždanog udara, ateroskleroze,
  • sluznica gastrointestinalnog trakta zaštićena je od pojave čira i erozije.

Unatoč impresivnoj listi korisnih svojstava, može naštetiti tijelu, koje ima probleme sa izlučivačnim sistemom. Takođe, želatinske proizvode ne smiju konzumirati osobe koje su iskusile oksalurnu dijatezu i narušenu vodeno-slanu ravnotežu.

Dozvoljena jela od želatine i njihovi recepti

Najukusnija i najpopularnija jela kojima se dijabetičari mogu priuštiti bez straha za svoje zdravlje su jelke i aspik. Važan aspekt je odabrati prave proizvode koji imaju nizak glikemijski indeks.

Razmislite o nekoliko recepata za hranu na bazi želatine kojom se dijabetičari mogu prepustiti.

Voćna mliječ

Uzimamo se jagode, kruška i trešnja se isjeckaju na sitne komade, napune vodom u količini od 1 litre i kuhaju 2 minute. Nakon tog vremena, spremnik se uklanja sa štednjaka, po želji se dodaje zamjena za šećer po ukusu. Nakon toga, plodovi se uklanjaju, a dno posuda je prekriveno njima. U dobivenu juhu sipa se želatina, koja se u preliminarnoj pripremi nabubri i otopi u količini od 45 g, tečnost se prelije u posude, koje potom ostavi u hladnjaku.

Citrus Milk Jelly

Zagrijati 100 ml obranog mlijeka dok nije toplo, dodaje se jedno pakovanje želatine. 20% vrhnja u količini od 400 g dovedete u isto stanje, dodaje se zamjena za šećer, cimet, vanilin i koru s 1 limunom (pazite da u njega ne uđe niti kap soka, jer se u protivnom sve zgrušava). Krema se miješa sa mlijekom, smjesa se puni, kalupi napune do pola i stave na hladno mjesto.

Potom se uzimaju dvije naranče, oguljene i pomoću sokovnika ili ručno iscijeđenog soka. Pola pakovanja želatine se izlije, čim se smjesa počne zgušnjavati, mora se sipati u kalupe preko mliječne smjese.

Kefir žele od sira

Uzme se malo vode hladne temperature, ulije se 15 g želatine, promiješa i ostavi dok ne nabubri. Zatim se posuda stavi u vodenu kupelj dok se želatina potpuno ne otopi (ne dovodite do vrenja, inače se žele neće smrznuti), izvadite sa štednjaka i ohladite.

Skutni sir u količini od 200 g tučen je mikserom ili protrljan kroz sito, dodaje se zaslađivač, prethodno rastvoren u kašičici vode. 350 ml kefira sipa se 2,5% i dobro izmiješa, utrlja se istom korom iz jednog limuna. Maline umutite mikserom, složite na dno kalupa, prelijte smjesom od kefira i dobijenom odozgo i ostavite u frižideru da se smrzne.

Jelevo meso za dijabetičare

Uzimaju se pileće noge, zec na kosti, teletina (bedro) se temeljito opere i napuni vodom brzinom od 2 litre na 1 kg mesa. Nakon ključanja dodaje se malo lovorovog lista, crni biber i grašak i nekoliko malih glava luka (mrkva se ne može dodati, on ima visoki glikemijski indeks kad se prokuha). Juha se kuha 7-8 sati.

Nakon što se juha ohladi, uklanja se cijeli sloj masti koji se nagomilao na površini. Potom se tečnost zagreje na toplo stanje, meso se odvaja od kostiju, a potom reže na sitne komade. Postavlja se u posude i puni juhom. Da biste poboljšali ukus, po volji se dodaje češnjak i sjeckana kuvana jaja. Gotovo jelo ostaviti u hladnjaku dok se ne stvrdne.

Mesne prerađevine mogu biti različite, glavno je da su to mršave sorte i bez prestanka juha se nakon degustacije odmašće (nakon stvrdnjavanja kašikom uklonite masnoću s vrha).

Kontraindikacije

U osnovi, želatina, koja je prirodni proizvod, dobro je prihvaćena od strane tijela, i ne izaziva nuspojave. Međutim, njegova upotreba još uvijek nije uvijek sigurna i zdrava. Ljudi bi se trebali suzdržavati od toga, suočeni sa sljedećim problemima:

  • česti zatvor i problemi sa crevima,
  • kardiovaskularne bolesti
  • hemoroidi
  • bolesti krvožilnog sistema
  • formacije pijeska u mjehuru,
  • poremećaji u ravnoteži vode i soli.

Iz prethodnog se može zaključiti da dijabetičari nisu samo mogući, već i svojoj prehrani moraju dodati jela od želatine. Takva hrana vrlo je korisna za oslabljeni organizam bolesne osobe. Glavna nijansa je pravilna priprema i odabir proizvoda s niskim glikemijskim indeksom.

Glikemijski indeks

Dijabetes je najstroža kontrola ishrane. U tom se slučaju morate voditi tablicom proizvoda s naznakom glikemijskog indeksa. Glikemijski indeks je pokazatelj koji utječe na šećer u krvi tijekom upotrebe određenog proizvoda.

GI je podijeljen u tri nivoa - nizak (do 50 jedinica), srednji (do 70 jedinica), visok (od 70 jedinica i više). Dakle, proizvodi s niskim GI dopušteni su u bilo kojoj količini, sa prosjekom - možete povremeno, ali jesti s visokim GI je zabranjeno.

Uz to, od termičke obrade hrane ovisi hoće li se GI povećati. Sva jela treba biti pripremljena samo na sljedeće načine:

  1. Prokuhajte
  2. Ugasi
  3. Za par
  4. U mikrotalasnoj
  5. U režimu za višestruko kuhanje "gašenje",
  6. Na roštilju.

Ali postoje i proizvodi za iznimku, na primjer, sirova mrkva ima indikator od 35 jedinica, ali u kuhanoj 85 jedinica.

Situacija je ista i sa sokovima - oni su strogo zabranjeni za dijabetes, čak i ako se voće sa niskim GI koristi za kuhanje.

Jelly proizvodi sa niskim GI

Sada morate shvatiti koji će proizvodi za pripremu žele biti potrebni, s obzirom na njihov pokazatelj glikemijskog indeksa. Općenito, može li se želatina koristiti za dijabetes tipa 2?

U novije vrijeme naučnici su otkrili da mliječ ne utječe nepovoljno na razinu šećera u krvi. Njegov glavni dio su proteini, koji su vitalni za bolest poput dijabetesa. Sama želatina poboljšava metaboličke procese u tijelu, jača kosu i nokte.

Svaki dijabetični proizvod mora sadržavati sastojke za njegovu pripremu s niskim glikemijskim indeksom. Ovo je garancija ne samo ukusnih, već i zdravih jela.

Za mliječ su potrebni sljedeći proizvodi:

  • Crna ribizla - 15 komada,
  • Crvena ribizla - 30 komada,
  • Apple - 30 jedinica,
  • Jagoda - 33 komada,
  • Malina - 32 kom.,
  • Trešnja - 22 PIECES,
  • Mandarina - 40 komada,
  • Kruška - 34 jedinica,
  • Narandžasta - 35 jedinica,
  • Skuta bez masnoće - 30 jedinica,
  • Skuti 9% - 30 komada.
  • Nezaslađeni jogurt - 35 jedinica,
  • Mlijeko - 32 kom.,
  • Kefir - 15 jedinica,
  • Krema 10% - 35 komada,
  • Krema 20% - 60 komada.

Zapravo s ove liste proizvoda možete kuhati i voćne i skute mliječi.

Voćna mliječ

Bilo koja voćna mliječ spravlja se od svih vrsta voća, zaslađivača (stevije) i želatine. Izbor voća ovisi samo o ukusnim željama osobe. Ali vrijedi znati da želatinu nikada ne treba prokuhavati, a štoviše, bolje je odabrati instant želatinu, koja se nakon namakanja odmah ulije u kompot ili sok.

Prvi i prilično jednostavan recept za žele: isjeckajte jagode, kruške i trešnje na komade, kuhajte dvije minute u jednoj litri vode. Zatim sklonite sa vatre i dodajte zaslađivač ako voće nije slatko. Na dno kalupa stavite komade voća, u kompot sipajte otopljeni želatin i sve izlijte u kalupe. Izvadite na hladno mjesto dok se potpuno ne očvrsne.

Instant želatina uzima se iz proporcije od 45 grama po litri vode. Natopite se u toploj vodi neposredno prije pravljenja deserta.

Drugi recept je složeniji, ali savršeno će ukrasiti bilo koji blagdanski stol. Sledeći sastojci će biti potrebni:

  1. 100 ml obranog mlijeka
  2. Zaslađivač,
  3. 1 limun
  4. 2 pomorandže
  5. 400 ml kreme s udjelom masti do 20%,
  6. 1,5 vrećica instant želatine,
  7. Vanilin, cimet.

Prvo morate ugrijati mlijeko do sobne temperature i u njega sipati 1 vrećicu želatine. Zatim treba ugrijati kremu i dodati zaslađivač po ukusu, vanilin, cimet i sitno naribanu limunovu koru.

Glavno ovdje je da sok ne uđe u kremu, od toga će oni odmah curiti. Zatim izmiješajte vrhnje i mlijeko. Izlijte tečnost u kalupe do polovine kako biste ostavili prostora za voćne žele. Stavite mliječnu panakotu u frižider.

U sokovniku usitnite dve oguljene naranče. Ako kod kuće nema takve jedinice, morat ćete napraviti sok ručno, a zatim ga procijediti kroz sito. Važno je da u soku ostane malo kaše. Zatim u sok sipajte 0,5 pakovanja želatine, kad se voćna mliječ počne stvrdnuti, prelijte je mliječnom panakotom.

Bilo koji žele desert možete ukrasiti voćem i bobicama, nakon što ih položite na dno kalupa.

Skuva Jelly

Sireva sira kuha se jednako brzo kao i voće. Istinski je popis sastojaka nešto širi. No, takav desert savršeno diverzificira ne samo svakodnevni, već i svečani stol.

Za uspješnu pripremu takve mliječi potrebno je znati važno pravilo - izračunavanje instant želatine bit će malo drugačije, jer što je gušća konzistencija, veća je količina želatine potrebna.

Za mliječ od kefir-skute potrebni su sljedeći proizvodi:

  • Kefir 2,5% - 350 ml,
  • Skuta - 200 grama,
  • 15 grama želatine (2 kašike bez klizača),
  • Zaslađivač,
  • Maline (svježe ili smrznute)
  • Količina jednog limuna.

Želatinu sipajte u malu količinu hladne vode i promiješajte, stavite u vodenu kupelj u pola sata i miješajte dok se kvržice potpuno ne otope. Ostavite da se ohladi.

Umutite sira na mikseru ili prosijte kroz sito i dodajte zaslađivač otopljen u žličici vode. Zatim pomiješajte topli kefir sa sirom i tamo sipajte želatinu. Po želji, možete naribati koricu limuna u skuti, kako bi žele dobio pikantniji ukus.

Maline možete usitniti u blenderu i pomiješati sa kefir-masom ili možete staviti pire krompir na dno kalupa. Ovdje je izbor samo za osobne preferencije. Izvadite žele na hladno u trajanju od najmanje tri sata.

Servirajte ga ukrašenu sirom od voća i posipajte cimetom.

Nezaslađeni mliječni jogurt

Žličica iz jogurta ne samo da je ukusna, već je i korisna za gastrointestinalni trakt. Pripremiti takav dijetalni desert bez šećera čak je i nadomak kuhanja. Glavna stvar je pridržavati se svih preporuka recepta.

Takva mliječ iz jogurta korisna je ne samo dijabetičarima prvog i drugog tipa, već i djeci, zbog svoje prirodnosti i hranjive vrijednosti.

Za pripremu pet obroka trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 15 grama instant želatine,
  • 200 grama tijesta od tijesta,
  • Zaslađivač, na bazi tri kašike običnog šećera,
  • 100 grama jagoda (svježih ili smrznutih),
  • 400 ml nezaslađenog jogurta,
  • 100 ml vrhnja sa sadržajem masti ne većim od 20%.

Instant želatinu prelijte toplom vodom i ostavite da se kuha pet minuta, a zatim stavite u vodenu kupelj i neprestano miješajte da masa postane homogena. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Umutiti sir u blenderu s malinama ili prosijati kroz sito. Dodajte vrhnje, zaslađivač, jogurt - dobro promiješajte i sipajte u želatinu. Ponovo promiješajte i širite masu u kalupe. Izvadite na hladno mjesto tri do četiri sata, dok se potpuno ne očvrsne.

Posluživanje žele je moguće ne samo cijelim obrocima, već i narezano u obrocima. Da biste to učinili, prethodno obložite kalup ljepljivim filmom. I tek tada širite smjesu.

Jedinici će također dati sofisticiranost i prezentaciju - žele položen na ploške može biti ukrašen narezanim komadima voća, štapićima cimeta ili zdrobljenim kakaom u prahu. Uopšte, to je samo fantazija.

U videu u ovom članku predstavljen je recept Panacote za dijabetičare.

Pogledajte video: Diabetes Cure-Unbeatable Diabetes Cure-Type 2 Diabetic Cure By Naturally At Home (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar