Retinopatija dijabetesa: simptomi i liječenje

Dijabetes melitus postaje jedna od najčešćih bolesti. Bolest može narušiti zdravlje ne samo odrasle osobe, već i djeteta. Liječnici povezuju ovaj trend prije svega s mnogim čimbenicima koji mogu utjecati na stanje modernog ljudskog tijela: kroničnim umorom, svim vrstama stresnih situacija, prekomjernom težinom, smanjenom fizičkom aktivnošću, dugim zadržavanjem u sjedećem položaju, nepovoljnim okruženjem i lošom prehranom.

Zašto nastaje patologija, kako se razvija?

Kod dijabetes melitusa, razvoj retinopatije je vrlo uobičajen scenario u medicinskoj istoriji. Od deset pacijenata, devet ih je u kasnijim fazama bolesti oštećenje vida. Opasnost od bolesti leži u njegovom brzom napredovanju i dugotrajnom asimptomatskom toku. Svi uzroci retinopatije mogu se uslovno svesti na jedan - dijabetes. Novoformirana posuda su krhka, jer imaju najtanje zidove i krhki su zbog jednoslojne teksture. S čestim krvarenjima unutar oka i gutanjem krvnih ugrušaka koji se ne apsorbiraju, dolazi do rasta vlaknastog tkiva, što u konačnici dovodi do potpunog sljepila. Taj se fenomen u medicini naziva hemoftalmus, ali ga ne možemo nazvati jedinim uzrokom gubitka vida.

Frakcije proteina koje iz krvne plazme kroz novoformirane sudove takođe dovode do sljepoće. Pridružuju se procesu ožiljka na mrežnici i staklastom tijelu. Oštećenje rožnice dovodi do kršenja osjetljivosti optičkog živca, što prouzrokuje stratifikaciju mrežnice i osnova je za nastanak glaukoma neovaskularnog tipa.

Predgovori i simptomi retinopatije

Kao što je već spomenuto, najveća opasnost bolesti je njegov produljeni latentni tok. Simptomi dijabetičke retinopatije često se očituju kada pacijent već osjeća zamagljen vid, pojavu mrlja i veja pred očima. Zbog oštećenja rožnice vid se smanjuje naglo, a sljepoća se javlja za nekoliko mjeseci.

Da biste održali sposobnost vida, važno je obratiti pažnju na sve promjene koje se događaju u organima vida u vremenu. Na primjer, u ranoj fazi retinopatije kod pacijenata sa šećernom bolešću primjećuju se sljedeće promjene:

  • bilo koje slike i nejasne slike izgledaju mutno,
  • čitanje i rad s malim detaljima postaje teško,
  • plutajuće tamne mrlje
  • osjećaj natečenosti.

Makularni edem mrežnice ometa normalan život pacijenta, provođenje elementarnih radnji rukama zatvorenih. Često pacijenti pokušavaju zanemariti takve „signale“, pripisujući njihov izgled umoru, prehladama i općim smetnjama.

Čimbenici koji izazivaju probleme sa vidom

Retinopatija očiju kod dijabetesa nije rečenica. Kao što pokazuje praksa, pretežni broj pacijenata koji duže vrijeme pate od nedostatka inzulina ima različite stupnjeve oštećenja mrežnice i rožnice. Dakle, najveći postotak pacijenata s dijabetesom većim od 10 godina bilježi maksimalnu ozbiljnost simptoma retinopatije. Zaključak sam za sebe sugerira: rizik od gubitka vida povećava se sa svakom godinom bolesti. Sledeći faktori mogu ubrzati patološki proces:

  • uporna arterijska hipertenzija, česte krize,
  • stalno visok nivo šećera u krvi,
  • zatajenje bubrega i jetre,
  • povećanje holesterola i lipida,
  • povećanje odnosa mišićne mase i visceralne masti,
  • poremećaji u prirodnom metabolizmu,
  • nasljedna predispozicija
  • trudnoća i dojenje,
  • zloupotreba alkohola i pušenje, održavanje nezdravog načina života.

Dijagnoza retinopatije

Za redovno praćenje šećera u krvi, čiji je porast glavni razlog napredovanja retinopatije, dovoljno je pratiti dijetu i uzimati podupiruće lijekove na vrijeme. Neki vitaminsko-mineralni kompleksi koji sadrže sve potrebne elemente za oštrinu vida dizajnirani su posebno za bolesnike s dijabetesom. Osim toga, redovno pregledavanje od strane specijalista, rigorozna provedba svih preventivnih mjera i preporuka usmjerenih na suzbijanje patoloških procesa pomoći će u sprečavanju razvoja retinopatije.

Da biste se obratili lekarima u slučaju smanjenja oštrine vida kod dijabetes melitusa, trebalo bi se pripremiti za temeljnu dijagnozu. Prije nego što nastavite s liječenjem bolesti, specijalist mora provjeriti pouzdanost predložene dijagnoze. Potvrdite to s rezultatima nekoliko istraživačkih postupaka. Kod dijabetičke retinopatije pacijenti se podvrgavaju sveobuhvatnom pregledu koji uključuje:

  • Visometrija - pomoću posebne tablice za procjenu oštrine vida,
  • perimetrija - određivanje kuta gledanja oba oka pacijenta i svakog odvojeno na pozadini lezije rožnice (ugao gledanja manji od normalnog ukazuje na prisustvo oka),
  • biomikroskopija prednjih zidova očnih jabučica - moderna bezkontaktna dijagnoza tipa za proučavanje lezija mrežnice i rožnice, uključuje upotrebu lampe sa prorezom,
  • dijafanoskopija - detaljno proučavanje struktura rožnice, unutrašnjeg dela očne jabučice, određivanje prisutnosti ili odsutnosti novotvorina,
  • oftalmoskopija - pregled fundusa pomoću posebnog oftalmičkog ogledala.

Kod jakog zamagljivanja rožnice, staklastog tijela ili sočiva, za pacijenta je obavezan ultrazvučni pregled. Dakle, pravovremena dijagnoza organa vida kod šećerne bolesti omogućava ne samo identificiranje patologije u ranoj fazi već i započinjanje efikasnog liječenja. Dijabetička retinopatija zahtijeva individualni pristup i visoko kvalificirane stručnjake.

Kome da se obratim da bih lečio bolest?

Budući da su oštećenje vida i oštećenje mrežnice sekundarno, kontinuirano praćenje šećera u krvi je prioritet u liječenju bolesti. Sustavno praćenje rada bubrega i krvnog tlaka također igra važnu ulogu u liječenju retinopatije. Pored oftalmologa, pacijent će morati potražiti stručnu pomoć kod drugih predstavnika uskih profila specijalizacija - endokrinologa, dijabetologa i kardiologa. Opsežne konsultacije pomoći će vam da optimizirate plan liječenja i održite granicu razine glukoze, te da pronađete najprikladniji režim terapije inzulinom u određenom kliničkom slučaju.

Laserska terapija

Lasersko izlaganje je najčešći i najefikasniji način za rješavanje dijabetičke retinopatije. O čemu se radi, vjerovatno mnogi imaju ideju, ali ipak ova metoda liječenja ima svoje karakteristike. Dakle, laserska terapija se koristi i za makularni edem. Zadatak postupka je inhibicija ili potpuno zaustavljanje patološke neovaskularizacije. Laserska koagulacija pomaže ojačati vaskularne zidove, minimizirati propusnost i vjerovatnoću odvajanja mrežnice. Ovim liječenjem doktor slijedi određene ciljeve:

  • uništavanje zona gladi kisika mrežnice i rožnice - povoljna mjesta za rast novoformiranih žila,
  • zasićenost mrežnice kisikom koja dolazi iz membrane krvnih žila,
  • provođenje toplinske koagulacije novih plovila.

Osim toga, laserska intervencija oftalmologa i hirurga uključuje izvršenje u različitim verzijama:

  • barijera - koagulati se primjenjuju višeslojno u obliku rešetke, ova se tehnika smatra osobito učinkovitom u početnim fazama retinopatije i prisustvom makularnog edema, tj.
  • žarišna - kauteriziranjem mikroaneurizmi, hemoragijama, tekućinama (uzgred, postupak se koristi i prije radiografije žila mrežnice),
  • panretinal - koagulansi se primjenjuju na cijelo područje mrežnice, najčešće pribjegavaju tehnici prevencije retinopatije drugog stupnja.

Da biste dobili osloboditi od preliferativnog ili proliferativnog oblika bolesti, laserski se koagulati prostiru na cijeloj površini mrežnice, bez dodirivanja njezinih središnjih dijelova. Novoformirana žila podvrgnuta su žarišnom laserskom zračenju. Ova je tehnika klasificirana kao hirurška intervencija, vrlo je djelotvorna u ranim fazama bolesti i pomaže u sprječavanju sljepoće u pretežnom broju kliničkih slučajeva. S razvojem makularnog edema protiv šećerne bolesti laserski zraci utječu na centar mrežnice. Definitivno je nemoguće govoriti o trajanju terapijskog efekta, jer je rezultat terapije u velikoj mjeri određen općim dobrobiti pacijenta.

Hirurško liječenje organa vida - vitrektomija

Retinopatija kod dijabetesa melitusa tipa 2 najčešće se liječi vitrektomijom. Ljekari donose odluku o interveniranju samo u slučajevima kada pacijent ima obimno intraokularno krvarenje. U naprednom stadijumu bolesti, izuzetno važna točka je brzo uklanjanje krvnih ugrušaka iz očne šupljine, zamućenih područja staklastog tijela ili njegova aspiracija, a to je tekućina za pumpanje. Uklanjanje fibrovaskularnih žice iz mrežnice provodi se u cijelosti, a ako je moguće, utječe i hijaloidna membrana koja se nalazi straga, u blizini stakla. Eliminacijom ovog dijela organa, stručnjaci su u mogućnosti da zaustave napredovanje dijabetičke retinopatije.

Što je vitrektomija i kako nastaje lasersko liječenje bolesti, opisano je gore, a zatim bi trebalo da razmotrimo konzervativnu terapiju. Uzgred, upotreba lijekova kod dijabetičke retinopatije do danas razlog je najžešćih rasprava. Ne postoje posebni lijekovi koji bi mogli zaustaviti patološke procese smanjenja oštrine vida, a efikasnost primjene pojedinih lijekova koji pomažu u stabilizaciji pacijentovog stanja je uvjetovana. Neki oftalmolozi su uvjereni u preporučljivost upotrebe lijekova kao dodatka za hirurško liječenje.

Preparati za oči

Kod dijabetičke retinopatije (prema ICD 10 - H36.0) stručnjaci savjetuju upotrebu lijekova koji zaustavljaju struju i sprečavaju nove lezije očne mrežnice:

  • "Taufon" je antioksidans koji pomaže u poboljšanju metaboličkih procesa u strukturi očne jabučice.
  • "Antocyan Forte" - vazokonstriktorne kapi, čija je akcija usmjerena na smanjenje vaskularne propustljivosti.
  • "Emoxipin" - kapi za oči, koja se često koristi kao profilaksa retinopatije kod šećerne bolesti.

Osim toga, uz pomoć fizioterapeutskih uređaja možete povećati razinu opskrbe krvlju očnih tkiva. Na primjer, jedan od popularnih koji pokazuje dobar rezultat je uređaj Sidorenko naočale, koji uspješno kombinira nekoliko modova izlaganja: fonoforezu, infrazvuku, terapiju u boji i pneumatsku masažu. Rezultat tretmana u pravilu premašuje sva očekivanja.

Sa izraženim modricama propisano je intravitrealno davanje enzimskih supstanci sadržanih u pripravcima Gemaza i Lidaza. Istovremeno, ne treba zaboraviti da lijekovi koji mogu sto posto spriječiti razvoj retinopatije kod šećerne bolesti još uvijek ne postoje. U većini razvijenih zemalja lečenje bolesti se izvodi hirurški i sistematskim nadgledanjem pacijentove razine šećera u krvi.

Međutim, istraživači ne miruju, potraga za učinkovitim lijekovima je u toku. Unatoč činjenici da pitanja liječenja lijekovima retinopatije i hemoftalmosa domaći i strani autori praktički ne razmatraju, praktičari oftalmolozi smatraju da su odgovarajuća kretanja u ovom smjeru vrlo obećavajuća.

Komplikacije i prevencija bolesti

Oporavak od bolesti poput retinopatije složen je i daleko od uvijek izvedivog zadatka. Za zaustavljanje patološkog procesa koji vodi do sljepoće, važno je, prije svega, kontaktirati oftalmologa i obaviti pregled. Zahvaljujući modernoj tehnološkoj opremi, moguće je objektivno procijeniti stanje organa vida, stoga je prilikom odlučivanja o odabiru oftalmološke klinike za rješavanje zdravstvenih problema važno učiniti to u korist ustanove visoke klase. Potrebno je uzeti u obzir ne samo troškove liječenja u oftalmološkom centru, već i njegovu reputaciju, recenzije drugih pacijenata o kvaliteti medicinskih usluga.

Uz dijabetes i retinopatiju mogu se javiti komplikacije poput katarakte i sekundarnog glaukoma. Zato je za pacijente s takvom dijagnozom izuzetno važno sistemsko promatranje od strane endokrinologa i oftalmologa. Nadalje, u većini kliničkih slučajeva pravovremenim pristupom stručnoj medicinskoj pomoći moguće je spriječiti odvajanje mrežnice i krvnih ugrušaka u staklasto tijelo, što gotovo neizbježno dovodi do gubitka vida. U međuvremenu, pacijent ima sve šanse da ne otkrije o čemu se radi - dijabetičkoj retinopatiji. Njegova prevencija sastoji se u poštivanju dva glavna pravila: stalno praćenje šećera u krvi i održavanje normalnog krvnog pritiska.

Učinak dijabetesa na vid

U zdravih ljudi gušterača izlučuje dovoljno inzulina za razmjenu glukoze, proteina i masti. Dijabetes melitus izražava se u apsolutnom ili djelomičnom nedostatku inzulina ili u imunološkom tkivu ove supstance. Ponekad se ti faktori kombiniraju kod jednog pacijenta. Najlakši način za sumnju na dijagnozu je darivanje krvi iz prsta.

Budući da se inzulin koristi za transport glukoze, kada ga nema, njegova potrošnja u tkivima opada i nakuplja se šećer u krvi. Povećana koncentracija nekoriziranog šećera naziva se hiperglikemija. Dolazi do teškog kršenja metabolizma i ishrane ćelija. Bez obzira na vrstu dijabetesa, primijetit će se razni tkivni ili vaskularni poremećaji. Vrsta bolesti, efikasnost inzulinske terapije i način života određuju koliko će se brzo i u kojoj mjeri pojaviti komplikacije.

Hiperglikemija je preduvjet za pojavu retinopatije, jer je pravilan metabolizam vrlo važan za normalno funkcioniranje vidnog sustava. Iz tog razloga, mnoge endokrine bolesti su komplicirane oftalmičkim poremećajima. Retinopatija je manifestacija mikroangiopatije kada je smanjena propusnost sitnih žila (kapilara) mrežnice. Slične komplikacije češće se dijagnosticiraju kod ljudi koji već dugo žive s dijabetesom.

Retinopatija je opasna komplikacija dijabetesa jer 90% pacijenata s prvom vrstom nakon 15-20 godina bolesti ima karakteristične simptome.Obično oštećenje vidnog sistema započinje za 5-10 godina. Pravovremenim pregledom moguće je prepoznati simptome retinopatije čak i u ranoj fazi, pa svi dijabetičari moraju najmanje dva puta godišnje posjećivati ​​oftalmologa.

Kako se razvija dijabetička retinopatija?

Višak glukoze, koji postoji duže vrijeme, dovodi do ozbiljnog metaboličkog zatajenja. Glukoza brzo ulazi u kemijske reakcije kada njegova koncentracija premaši normu. Negativni utjecaj šećera na strukturu tijela je toksičnost glukoze.

  1. Glukoza se veže za proteine, mijenjajući njihovu strukturu i osnovne funkcije. Glikozilirani proteini uništavaju zidove krvnih žila, povećavaju broj trombocita, povećavaju izlučivanje endotelina. Dolazi do kršenja hemostaze i hiperkoagulacije, stvaraju se mikroskopski trombi.
  2. Povećava se oksidativni učinak na masti, proteine ​​i glukozu, što izaziva oksidativni stres. Proizvodnja slobodnih radikala se naglo povećava, a postaju sve više i više toksičnih radikala.
  3. Povećani unutarćelijski pritisak, kao što se sorbitol i fruktoza talože u endotelu. Razvija se oteklina, dolazi do poremećaja fosfolipidnog i glikolipidnog sastava ćelijskih membrana, kapilarne membrane se zadebljavaju.
  4. Reološka svojstva krvi se mijenjaju: kombinacija trombocita i crvenih krvnih zrnaca, stvaranje mikroskopskih krvnih ugrušaka, poremećen transport kisika. Kao rezultat toga, razvija se hipoksija mrežnice.

Vaskularno oštećenje kod dijabetesa povezano je s hiperglikemijom i toksičnošću glukoze. To izaziva oksidativni stres, prekomjernu proizvodnju slobodnih radikala i završetak hiperglikemijskih proizvoda. Periciti, ćelije koje prenose ekscitaciju u žilama, umiru. Takođe regulišu izmjenu tečnosti, sužavaju i šire kapilare.

Kroz endotel kapilara i pericita provodi se stanični metabolizam. Nakon uništavanja pericita, krvni sudovi postaju tanji i biološka tekućina počinje procuriti u druge slojeve mrežnice. Stvara se negativan tlak, žile se protežu i stvaraju se mikroaneurizme.

Stadijum dijabetičke retinopatije

Glavni čimbenici u progresiji poremećaja uključuju stanjivanje zidova kapilara, pojavu mikrotromba i okluziju mrežnih žila. Na fundusu se javljaju različite abnormalnosti, poremećen je transkapilarni metabolizam, razvija se ishemija i gladovanje tkiva mrežnice.

Kod dijabetesa tipa 1, kada je osoba ovisna o injekcijama inzulina, retinopatija se razvija vrlo brzo. Kod takvih bolesnika bolest se često dijagnosticira u zanemarenom obliku. Kod drugog tipa (ovisnog o inzulinu), promjene su lokalizirane u makuli, odnosno u središtu mrežnice. Često komplikacija retinopatije je makulopatija.

Glavni oblici retinopatije:

  1. Neproliferativno. U mrežnici se formiraju mikroskopske aneurizme, krvarenja, edemi, žarišta eksudacije. Točkasta krvarenja (okrugla i tamna ili u obliku udaraca) nalaze se u središnjem ili dubokom tkivu mrežnice. Eksudat je mekan i tvrd, bijele ili žute boje, s jasnom ili razmaženom obrubom, smješten u sredini. Neproliferativni oblik karakterizira makularni edem. U ranoj fazi vid se ne pogoršava. Neproliferativna retinopatija dijagnosticira se uglavnom kod dijabetičara koji imaju veliko iskustvo.
  2. Preproliferativni. Postoje mikrovaskularne anomalije, puno eksudata različite konzistencije, kao i velika krvarenja u mrežnici.
  3. Proliferativni. Formiraju se neovaskularizacija optičkog diska i ostalih područja mrežnice, hemoftalmus, žarišta vlaknastog tkiva. Nove kapilare su krhke, što uzrokuje povratak krvarenja. Možda je formiranje vitreoretinalne napetosti s naknadnim odvajanjem mrežnice. Neovaskularizacija šarenice izaziva sekundarni glaukom. Proliferativni oblik karakterizira teško oštećenje vida.

Prelaz iz neproliferativnog u proliferativni oblik može se dogoditi za nekoliko mjeseci kod mlade osobe koja ima hiperglikemiju. Glavni razlog pogoršanja vizualne funkcije je makularni edem (oštećenje centra mrežnice). Kasniji oblici su opasni zbog gubitka vida zbog krvarenja, odvajanja mrežnice ili jakog glaukoma.

Klinička slika različitih stadija retinopatije

Retinopatija napreduje latentno, čak i u uznapredovalom obliku može biti neprimetna. Jačina poremećaja ovisi o trajanju šećerne bolesti, nivou glukoze i pokazateljima krvnog pritiska. Retinopatija se pogoršava tokom trudnoće, jer postaje teže održavati normalnu razinu šećera.

Preproliferativni stadij

  • porast broja znakova koji su bili prisutni u prvoj fazi,
  • neravnomerno širenje vena mrežnice,
  • subretinalna i preretinalna krvarenja,
  • hemoftalmus,
  • eksudativna makulopatija,
  • ishemija i eksudacija u makuli,
  • dijabetička papilopatija sa prolaznim oticanjem optičkog diska.

U pretproliferativnoj fazi potrebno je proći temeljitiji pregled na ishemijske lezije mrežnice. Ishemija ukazuje na napredovanje bolesti, brzi prijelaz u proliferativni oblik i razvoj neovaskularizacije.

Klinička slika stupnja proliferacije

  • neovaskularizacija mrežnice ili diska optičkog nerva,
  • velika krvarenja,
  • vlaknasti privezi i filmovi.

Komplikacije dijabetičke retinopatije:

  • krvarenja (nakupljanje krvi iz uništenih kapilara u preretinalnim i intravitrealnim oblastima),
  • vučno odvajanje (napetost od stakla) ili regmatogeno, primarno,
  • neovaskularizaciju šarenice, koja izaziva neovaskularni glaukom.

Stepen optičkih poremećaja u retinopatiji vrlo je ovisan o stanju makule. Lagano slabljenje vidne funkcije karakteristično je za makulopatiju i makularnu ishemiju. Oštro pogoršanje (do sljepoće) moguće je s ozbiljnim krvarenjima, odvajanjem mrežnice i glaukomom zbog neovaskularizacije.

Teška sljepoća dijabetesa nastaje kao posljedica katarakte ili glaukoma. Dijabetička katarakta razlikuje se od klasične po tome što brzo napreduje (do nekoliko sati u vrijeme krize). Zamagljivanje objektiva ove prirode češće se otkriva kod djevojčica i djevojčica. Dijabetičku kataraktu možete izlečiti, dijagnoza je biomikroskopija.

Neovaskularni glaukom nastaje zbog proliferacije kapilara i vlaknastog tkiva na šarenici i kuta prednjeg segmenta oka. Nastala vaskularna mreža se steže, formirajući goniosynechia i izazivajući neprolazno povećanje pritiska u očnoj jabučici. Neovaskularni glaukom uobičajena je komplikacija retinopatije koja se loše liječi i može uzrokovati nepovratno sljepilo.

Simptomi dijabetičke retinopatije

Problemi s vidom kod dijabetesa su u početku nevidljivi. Tek se vremenom pojavljuju opipljivi simptomi pa se retinopatija često otkriva već u proliferativnoj fazi. Kada edem zahvati središte mrežnice, postaje vidljiva jasnoća vida. Osobi postaje teško čitati, pisati, tipkati, raditi s malim detaljima ili u vrlo bliskom dometu.

S krvarenjima očiju, plutajuće mrlje se pojavljuju u vidnom polju, pojavljuje se osjećaj vela. Kada se žarišta rastope, mrlje nestaju, ali njihov izgled ozbiljan je razlog da se obratite oftalmologu. Često se u procesu krvarenja u staklastom tijelu stvara napetost, izazivajući odvajanje i brzi gubitak vida.

Ispitivanje organa vida kod dijabetesa

Dugo se dijabetička retinopatija ne pojavljuje na bilo koji način, što komplicira dijagnozu i odabir liječenja. Pri liječenju osobe s dijabetesom optometrist bi trebao pojasniti trajanje i vrstu bolesti, stupanj učinkovitosti liječenja, prisustvo komplikacija i dodatnih patologija.

Za prevenciju se preporučuje savetovanje oftalmologa za sve osobe kojima je dijagnosticirana dijabetes. Ako prvobitnim pregledom nisu otkriveni znakovi retinopatije, propisuju se 1-2 ponovljena ispitivanja svake godine. Kada se otkrije neproliferativni oblik, testiranje se provodi svakih 6-8 mjeseci. Preproliferativni i proliferativni oblici zahtijevaju praćenje svaka 3-4 mjeseca. Dodatni pregled je potreban prilikom promene terapije.

Budući da se retinopatija rijetko otkriva kod djece mlađe od 10 godina, pregledavaju se svake 2-3 godine. Tokom trudnoće pregledi se prikazuju u svakom trimestru, a u slučaju prekida mesečno tokom 3 meseca.

Skup ispitivanja na dijabetičku retinopatiju:

  • test oštrine vida (omogućava procjenu funkcionalnosti centra mrežnice),
  • direktna oftalmoskopija (provjeriti ima li ishemija mrežnice, otkrivanje abnormalnih žila, mikroaneurizme, krvarenja mrežnice, deformacije vena),
  • biomikroskopija prednjeg segmenta oka i staklastog tela,
  • gonioskopija (provera kuta prednje komore),
  • perimetrija (pregled vidnih polja, verifikacija perifernog vida),
  • tonometrija (mjerenje očnog pritiska).

Dodatne informacije o funkcioniranju vizualnog sustava mogu se dobiti tijekom fluorescentne angiografije mrežnice, optičke koherencijske tomografije, ultrazvuka, fluorofotometrije, elektroretinografije. Ako je potrebno, provedite psihofiziološka ispitivanja kako biste provjerili vid u boji, kontrast, prilagodbu.

Znakovi retinopatije koji nisu uočljivi tokom standardnih testova mogu se otkriti tokom fluorescentne angiografije. Prema rezultatima ovog istraživanja određuje se potreba za laserskom koagulacijom i područje izlaganja. Angiografija pouzdano potvrđuje dijagnozu i omogućava procjenu prevalencije ishemije. Radi vjernosti uklanja se čitava periferija fundusa.

Liječenje očnih posuda lijekovima

Konzervativno liječenje dijabetičke retinopatije potrebno je za ispravljanje metabolizma i minimiziranje hemocirkulatornih poremećaja. Koristite lijekove i fizioterapiju. Morate razumjeti da lijekovi nisu u stanju spriječiti ili zaustaviti oštećenje mrežnice kod dijabetesa. Koriste se samo kao dodatna izloženost prije ili nakon operacije. Ukupni rezultat ovisi o kompenzaciji dijabetesa, normalizaciji krvnog tlaka i metabolizmu lipida.

Koji se lijekovi koriste za dijabetičku retinopatiju:

  • inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin I u angiotenzin II (lizinopril),
  • korekcija metabolizma lipida (Lovastatin, Fluvastatin, Simvastatin, Fenofibrat),
  • vazodilatacijski lijekovi, razdvojena sredstva (Aspirin, Pentoksifilin),
  • antioksidanti (vitamin E, Mexidol, Emoxipin, Histochrome),
  • tioktične kiseline kao dodatni antioksidanti (lipoična kiselina, Berlition, Espa-Lipon),
  • angioprotektori (askorbinska kiselina, rutozid, etamsilat, kalcijev dobesilat),
  • poboljšati lokalni metabolizam (Retinalamin, Mildronate),
  • prevencija i liječenje krvarenja (Prourokinase, Fibrinolysin, Collagenase, Wobenzym),
  • glukokortikoidi za liječenje eksudativne makulopatije (Triamcinolone),
  • blokatori angiogeneze za regresiju neovaskularizacije (Bevacizumab).

Hirurško liječenje dijabetičke retinopatije

Vitrectomy se koristi za liječenje staklastog tijela, mrežnice i makularne zone. Ova metoda se preporučuje kod hroničnog edema makule koji je provociran napetošću. Vitrectomy pomaže u uklanjanju dugotrajnog odvajanja hemoftalmusa i vuče. Operacija uključuje djelomično ili potpuno uklanjanje staklastog tijela i njegovu zamjenu kompatibilnim biomaterijalima.

Vitrektomija se izvodi po planu, ali je moguća i hitna intervencija u slučaju puknuća mrežnice ili brze retinopatije. Kontraindikacije uključuju nemogućnost primjene anestezije, teške sistemske bolesti, probleme s koagulacijom krvi, maligne tumore u području očiju.

Za zamjenu staklastog tijela koriste se silikonske, fluorokarbonske emulzije, plinske smjese, fiziološke otopine. Ne odbija ih oko, održava normalni oblik i fiksira mrežnicu u takvom položaju da zaustavi odvajanje. Prepoznato je najprikladnije silikonsko ulje koje dobro lomi svjetlost i gotovo ne izaziva nelagodu.

Ako se šupljina ispuni plinom, osoba će vidjeti veo pred očima svo vrijeme odmaranja. Nakon nekoliko tjedana, staklasta šupljina se puni tekućinom iz samog oka.

Prevencija oftalmološkog dijabetesa

Budući da su negativne promjene od dijabetesa neizbježne, probir ostaje glavna prevencija retinopatije. Uz dijabetes tipa 1, morate redovito posjećivati ​​okulista nakon 5 godina od početka bolesti. Dijabetičari tipa 2 pregledavaju se nakon pojašnjenja dijagnoze. Ubuduće trebate po planu proći duboke oftalmološke preglede. Oftalmolog određuje učestalost pregleda za svakog pacijenta pojedinačno, nakon početnog pregleda.

Pravovremeno i cjelovito liječenje dijabetes melitusa, kao i popratnih poremećaja, omogućava vam da odgodite razvoj retinopatije i zaustavite njenu progresiju. Pacijent mora naučiti kontrolirati sebe, poštovati dijetu i svakodnevnu rutinu, izlagati se adekvatnim fizičkim naporima, prestati pušiti, povećati otpornost na stres. To je jedini način da se spriječi sljepoća i invalidnost.

Jedini način sprečavanja dijabetičke retinopatije je normalizacija metabolizma ugljikohidrata. Faktori rizika uključuju nestabilni krvni pritisak i dijabetičku nefropatiju. Te se uvjete mora kontrolirati ni manje nego ni sam dijabetes.

Tradicionalno se dijabetička retinopatija smatra komplikacijom hiperglikemije. Međutim, u posljednjim godinama stručnjaci sve više dolaze do zaključka da dijabetička retinopatija nije komplikacija, već rani simptom dijabetesa. To vam omogućava da identificirate bolest u početnoj fazi i na vrijeme da provedete liječenje. Taktika očekivanja je zastarjela i prepoznata je kao opasna, jer je ranija dijagnoza postavljena kad su se simptomi pojavili već u fazi progresije distrofije.

Opasna perspektiva

Dijabetesna retinopatija nije jedina popratna bolest. Neka istraživanja pokazuju da će se oko 2025. godine postaviti kritična marka. Naučnici pretpostavljaju da će 300 miliona ljudi patiti od dijabetesa. A to je 5% ukupnog stanovništva zemaljske kugle.

Značajke dijabetesa

Da biste spriječili da se retinopatija kod dijabetes melitusa brzo razvija, morate znati kako to spriječiti. Ovo zahtijeva razumijevanje kako bolest radi. Glavni simptom dijabetesa je porast pacijentove razine šećera. U zdrave osobe ćelije gušterače stvaraju hormon - inzulin. Upravo ta supstanca reguliše metaboličke procese i prvenstveno šećer, proteine ​​i masti.

Kod dijabetesa se proizvodi nedovoljno inzulina. Kao rezultat toga, pojavljuju se kršenja ne samo u smislu metabolizma. Šećer u krvi raste. U takvim uvjetima ćelije tijela nisu u stanju normalno funkcionirati.

Manjak inzulina dovodi do poremećaja metabolizma masti, kao i do nakupljanja holesterola. Ova supstanca postepeno se nakuplja na zidovima krvnih žila i dovodi do tužnih posljedica. Kod dijabetes melitusa najčešće pate oči, bubrezi, srce, vidni aparat, kao i žile koje se nalaze u donjim ekstremitetima.

Kada se javlja dijabetes retinopatija

5-10 godina nakon prvih simptoma dijabetesa, osoba razvije dijabetičku retinopatiju. Kod bolesti tipa 1 ovaj se fenomen brzo odvija.Retinopatija se brzo razvija i postaje proliferativna. Ako pacijent ima dijabetes tipa 2, tada se sve promjene uglavnom primjećuju u središnjoj zoni mrežnice. Često se razvije makulopatija. U pravilu je cistična i dovodi do pogoršanja centralnog vida.

Zašto se javlja dijabetes i povezane bolesti

Identificirano je nekoliko glavnih razloga zašto se razvija dijabetes. Izbjegavajući daljnje pogoršanje bolesti, moguće je spriječiti razvoj retinopatije. Među glavnim razlozima:

  1. Gojaznost
  2. Nasljedna predispozicija.
  3. Bolesti pankreasa koje uzrokuju promjene u beta ćelijama, poput raka, pankreatitisa i tako dalje.
  4. Virusne infekcije, uključujući grip, epidemijski hepatitis, вариjelu, rubeolu i tako dalje. Takve bolesti nešto su poput okidača za one koji su u riziku.
  5. Nervozni stres.

Da li se retinopatija može dijagnosticirati odmah

Retinopatija u šećernoj bolesti se ne dijagnosticira odmah jer se u tijelu pacijenta odvijaju prilično složeni procesi. Često bolest postaje vidljiva tek nakon pojave nekih komplikacija. Prema statistikama, retinopatija kod dijabetesa tipa 1 prisutna je kod gotovo 99% svih pacijenata.

Ova bolest je ozbiljna komplikacija. Retinopatija prvenstveno pogađa žile koje se nalaze u mrežnici direktno u očnoj jabučici. Komplikacije su primijećene kod više od 90% svih bolesnika s dijabetesom. Glavni simptom bolesti je pogoršanje vidne oštrine i slabljenje, zbog čega osoba prestaje normalno viđati. Sa dijabetesom ljudi najčešće slijepi. Moguće je prepoznati prve znake retinopatije. Za to je neophodno proći temeljito ispitivanje oftalmologa.

Dijabetička retinopatija: simptomi

Ova bolest se odvija uglavnom bez očiglednih simptoma. U ranim fazama pacijent ne osjeća probleme sa vidom i ne primjećuje smanjenje njegove ozbiljnosti. Retinopatija kod dijabetes melitusa postaje vidljiva tek nakon krvarenja koje se pojave unutar oka. U ovom trenutku pacijent ima neprekidan veo i tamne plutajuće mrlje. Nakon nekog vremena ti znakovi potpuno nestaju.

Međutim, krvarenje nije bez traga za pacijentom. Kao rezultat takvog kršenja može doći do potpunog gubitka vida. Zaista se unutar staklastog tijela počinju formirati štapići što može dovesti do odvajanja mrežnice.

Uz to, postoji oticanje centralnih odeljenja odgovornih za sposobnost osobe da čita i promatra male predmete. U takvim slučajevima, veo se opet vraća očima. Čitanje, obavljanje poslova iz blizine, kao i šivanje, pletenje i vezenje postaju gotovo nemogući.

Klasifikacija retinopatije

Dijabetička retinopatija čiji su simptomi opisani gore, ima nekoliko sorti. Klasifikacija ove bolesti nastala je 1992. godine. Odobreno je od Svjetske zdravstvene organizacije. Ova klasifikacija je i dalje važeća. Retinopatija može biti:

  1. Neprofilirano. Ovo je vrsta patološke promjene koja se javlja u mrežnici. Manifestira se, u pravilu, krvarenjem, mikroskopskim aneurizmama, čiji je oblik tamna mrlja ili točka.
  2. Preproliferativni. Slična retinopatija kod dijabetesa, čija se fotografija može vidjeti dolje, predstavlja vensku abnormalnost. Imaju sinusnu konturu i petlje, značajnu količinu eksudata. Često s ovim kršenjem primjećuje se pojava velikog broja velikih krvarenja.
  3. Proliferativni. U tom se slučaju primjećuje neovaskularizacija diska koji je smješten u optičkom živcu. U tom slučaju dolazi do krvarenja u staklovom tkivu. Kao rezultat toga, na oštećenom području nastaje vlaknasto tkivo. Novostvorena posuda su krhka i imaju vrlo tanke stijenke. Upravo u njima se primjećuju ponovljena krvarenja. Posude koje su se formirale u šarenici oka često dovode do sekundarnog glaukoma.

Stadiji retinopatije

Šta je retinopatija za dijabetes? Stadiji ove bolesti određuju se prema njihovim karakterističnim znacima. Postoje tri perioda bolesti:

  1. Laka pozornica. Ovaj period je karakterističan za neproliferativnu retinopatiju. To je najraniji stadij bolesti. U tom se razdoblju razvijaju mikroaneurizme - to su osebujne otekline u obliku kuglica, koje se formiraju u malim žilama mrežnice.
  2. Umerena faza. S progresijom bolesti dolazi do začepljenja krvnih žila, koje su neophodne za normalnu prehranu mrežnice.
  3. Teška faza. Ovom bolešću začepljuje se veliki broj posuda. Istovremeno, u mrežnici se primjećuje nedovoljan protok krvi. U ovoj fazi tijelo prima signale da je potrebno stvoriti nove posude kako bi se nastavila normalna prehrana tkiva.

Neproliferativna i proliferativna retinopatija

Neproliferativna retinopatija kod dijabetes melitusa karakterizira stvaranje aneurizme u središnjoj zoni. Može se pojaviti i u blizini velikih vena koje prolaze kroz slojeve mrežnice. U tom slučaju se primjećuju eksudativne žarišta u fundusu. U pravilu imaju bijelu ili žutu boju, kao i nejasne obrube. S takvom bolešću, edem mrežnice nalazi se u središnjoj regiji, kao i u regiji centralnih i većih žila. Taj je fenomen glavni simptom neproliferativne retinopatije u šećernoj bolesti.

Što se tiče proliferativne raznolikosti bolesti, ovo je najnovija faza bolesti. Zbog činjenice da mrežnica ne dobiva dovoljno prehrane, nove posude s krhkim i tankim stijenkama počinju formirati. Često ih nazivaju nenormalnim. Takve žile rastu na mrežnici, a također pokrivaju značajan dio staklastog tkiva koji se nalazi unutar oka. Nisu sposobni da oštete vid, ali su vrlo krhki. Od njih, po pravilu, curi krv. Kao rezultat toga dolazi do oštećenja vida, što ima ozbiljne posljedice. Često bolest dovede do potpunog slepila.

Savjeti esencijalne terapije

Retinopatija se liječi od dijabetesa tipa 2 i dijabetesa tipa 1 na potpuno različite načine. Uostalom, njihovi simptomi nisu isti. U nekim slučajevima nije moguće izlečiti bolest bez operativne intervencije. U pravilu se lečenje bolesti izvodi u kompleksu. Prije propisivanja liječenja, pacijenta treba pregledati ne samo optometrist, već i endokrinolog. Ako je bolest u drugom ili trećem stadijumu, tada uzimanje lijekova neće biti dovoljno. U ovoj situaciji potrebna je laserska fotokoagulacija mrežnice. To je najefikasnija metoda.

Retinopatija kod dijabetes melitusa, čiji se simptomi mogu pojaviti tek u posljednjem stadiju, je složena bolest. Terapija se provodi uz strogo pridržavanje inzulinske terapije, kao i s pripremom prave prehrane za pacijenta. Pacijentu je zabranjeno konzumirati velike količine masti životinjskog porijekla. Obično se zamjenjuju biljnim proizvodima. Lako probavljivi ugljikohidrati isključeni su iz prehrane. Uz takvu bolest, oni su vrlo štetni.

Hrana i lijekovi

Liječenje retinopatije za dijabetes složen je proces koji zahtijeva strpljenje. Prije svega, vrijedi napraviti dijetu za pacijenta. Stručnjaci preporučuju jesti hranu koja sadrži lipotropne komponente koje su korisne za oči. Jelovnik pacijenta treba da uključuje brokoli, crnu ribizlu, borovnice i viburnum, ljute i slatke paprike, kelj bruhe, morsku kelj. Uz to, u ishrani bi trebalo da bude hrana poput mladog krompira, mliječnih proizvoda, jetre, ribljeg ulja i slično.

Osim toga, vrijedi uzimati vitaminske komplekse. Preparati grupe B vrlo su korisni za bolesnika sa šećernom bolešću koji se mogu uzimati ne samo unutra, već i parenteralno.

Vitamini poput E, P i C pozitivno djeluju na zidove krvnih žila, imaju zaštitni učinak. Učinkoviti angioprotektivni lijekovi su Doksium, Ditsinon, Anginin.

Prihvatanje lijekova treba provoditi samo prema propisu specijalista. Liječenje retinopatije kod dijabetesa nije samo upotreba lijekova. Ova bolest zahtijeva redovite i temeljite oftalmološke preglede. Osim toga, morate redovno uzimati testove kako biste utvrdili razinu šećera u krvi.

Biljni pripravci iz ljekarne

Dakle, retinopatija kod dijabetesa, čiji simptomi postaju izraženiji u posljednjim fazama, je bolest koju je vrlo teško izliječiti. U ljekarni možete kupiti biljne pripravke. Evo liste najefikasnijih:

  1. "Tanakan." Ovaj lijek propisuje se prilično često. Ovaj lijek se pravi od biljke poput ginka bilobe. Uzimajte lijek uz obroke tri puta dnevno, jedna tableta. Kurs traje najmanje tri mjeseca.
  2. Neurostrong. Ovo je još jedan efikasan lek. Izrađuje se od više komponenti: borovnice, B vitamina, ginko biloba i lecitin. Lijek je u stanju poboljšati cirkulaciju krvi, pružajući ćelijama normalno disanje. Time se eliminira rizik od krvarenja i ugrušaka u krvi. Dodijelite "Neurostrong" do 4 puta dnevno, jedna tableta.
  3. Dibikor. Retinopatija kod dijabetes melitusa se povlači prije takvih lijekova. Kako liječiti bolest takvim lijekom? Propisujte lijek u pola grama do dva puta dnevno. Koristiti lijek treba biti oko 20 minuta prije jutarnjeg i večernjeg obroka. Kurs traje 6 meseci. Alat je u mogućnosti poboljšati metabolizam i zasititi stanice tkiva korisnim komponentama.

Grimizna bolest

Retinopatija kod dijabetesa melitusa tipa 2, čije je liječenje narodnim lijekovima dozvoljeno, može prouzrokovati ozbiljne posljedice. Alternativna prevencija se obično koristi za sprečavanje bolesti. Ako se simptomi bolesti još nisu pokazali ili je bolest u početnoj fazi, tada možete isprobati lijekove na bazi aloe.

Ova biljka ima jedinstvena svojstva i koristi se za liječenje mnogih problema. Da biste pripremili lijek, potrebna vam je aloja, čija starost ne prelazi tri godine. Biljka se mora pažljivo pregledati i odabrati zdrave i mesnate listove. Treba ih temeljito oprati, a zatim obložiti papirom. Bolje je koristiti pergament. Dobivene sirovine trebalo bi držati neko vrijeme na donjoj polici hladnjaka. Da budemo precizniji, trajat će otprilike 12 dana, a tek nakon toga listovi aloe mogu se usitniti. Da biste to učinili, bolje je koristiti brusilicu za meso ili blender.

Dobivenu masu treba iscijediti gazom. Sok se mora filtrirati pomoću dovoljno guste krpe, pa staviti na vatru i dovesti do vrenja. Dobiveni sastav treba kuhati oko tri minute.

Spremite gotov sok duže vrijeme. Lijek počinje gubiti svojstva vrlo brzo. Zato je bolje kuhati na ovaj način prije prijema. Sok od aloje morate uzimati tri puta dnevno po žličicu pola sata prije jela. Osim toga, lijek se može unositi u oči. To trebate raditi noću. Nekoliko kapi će biti dovoljno. Međutim, pri udisanju vrijedi biti oprezan. Izvođenje takve terapije je samo uz dozvolu lekara.

Infuzije i sokovi

Kako se inače uklanja retinopatija zbog dijabetesa? Liječenje narodnim lijekovima obično se propisuje za održavanje pacijentovog stanja, kao i za prevenciju. Ako je bolest u početnom stadijumu, onda takvi lijekovi mogu zaustaviti njen daljnji razvoj. U alternativnoj medicini koriste se razne infuzije ljekovitog bilja.

Jedan efikasan lijek je na bazi kalendule. Da biste ga pripremili trebate samljeti cvjetove ove biljke i preliti vrućom vodom. Za pola litre ključale vode potrebne su tri kašike sirovina. Kontejner trave treba umotati i inzistirati tri sata. Gotov sastav je dobro filtriran. Infuziju kalendule uzimajte do četiri puta dnevno po ½ šalice. Isti alternativni lijek se može upotrijebiti za navođenje očiju.

Dobar učinak ima i tinktura na bazi borovnica. Da biste pripremili ovaj lijek, morate sipati žlicu bobica u čašu kipuće vode. Inzistirajte na lijeku sat vremena. Gotov proizvod treba piti dnevno.

Korisni su i sokovi iz raznih bobica. Uostalom, sadrže veliki broj korisnih komponenti. Za borbu protiv retinopatije s dijabetesom možete koristiti piće napravljeno od lingonberry. Vrijedno je napomenuti da svakodnevna upotreba takvog soka pomaže u prevladavanju čak i karotenopatije u početnoj fazi.

Neverovatna kolekcija

Da biste uklonili retinopatiju kod dijabetesa, možete koristiti razne takse. Po želji se takav alat može pripremiti samostalno. Evo jednog od efikasnih recepata za alternativnu medicinu.

Za pripremu će vam trebati: sjeckani korijen repe, sjeckano lišće, kao i kora vrbe, listovi graha, knotwe, borovnica, kopriva, orah, breza i listovi metvice. Komponente moraju biti uzete u jednakim omjerima. U dubokoj posudi pomiješajte sve sastojke zbirke, pa promiješajte. Kašika mješavine zalijte s pola litre ključale vode. Lijek treba infuzirati sat vremena. Nakon toga, morate je procijediti. Koristite ovu kolekciju treba pola čaše, najbolje prije jela. Kurs traje najmanje 3 mjeseca. Efekat će se postići ako proizvod koristite bez odmora. Sada znate što je retinopatija kod pacijenata s dijabetesom. Ne zaboravite da se bilo koja terapija netradicionalnim metodama ne smije provoditi bez savjeta stručnjaka. U suprotnom može samo štetiti.

Pogledajte video: Dijabeticka retinopatija Bolest oka (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar