Područja pankreatitisa i boli: simptom frenicusa

Točke boli kod pankreasne bolesti otkrivaju se na isti način kao u slučaju bolesti žučnog mjehura (vidjeti prethodni odjeljak). Uz pankreatitis utvrđuje se bol u sledećim tačkama.

Zona holedoho-pankreasa (opisana u prethodnom odeljku) odgovara glavi pankreasa.

Kachova točka - 5 cm iznad pupka na vanjskoj ivici mišića rektusa abdominis na lijevoj strani, odgovara tijelu žlijezde.

Granica između srednje i vanjske trećine lijevog rečnog luka - odgovara repu žlijezde.

Pozitivni frenicus je simptom s lijeve strane. Bolna palpacija VSh - XI interkostalnih živaca u leđima.

U potrebnim slučajevima (na primjer, kod sumnje na krvarenje u probavnom sustavu) koristi se digitalni pregled rektuma koji također omogućava procjenu stanja organa i tkiva koje ga okružuju (posebno prostate, žlijezde, maternice i sl.). Digitalni pregled rektuma najčešće se provodi u položaju koljena i lakta pacijenta ili u položaju pacijenta na lijevoj strani s nogama podignutim u stomak. U nekim je slučajevima (na primjer, kod teško bolesnih pacijenata) dopušteno provoditi studiju o položaju pacijenta na leđima sa savijenim koljenima i lagano odvojenim donjim udovima.

Studija započinje pregledom anusa koji vam omogućava da prepoznate promjene na koži (na primjer, kod ekcema), fisure i fistule u anusu, produbljivanje hemoroida ili rektuma. Nakon toga pažljivo se u anus uvodi kažiprst desne ruke u sterilnu gumenu rukavicu podmazanu vazelinom. Ako u vrijeme primjene postoji oštro smanjenje i bol u vanjskom sfinkteru anusa, tada je bolje da se prvo provede lokalna anestezija ovog područja. Prst se ubacuje u rektum laganim rotacijskim pokretima u skladu s pravcem rektalnog lumena.

Prolazeći područje sfinktera, prst je okrenut prema sakralnoj šupljini, nakon čega se nađe u ampuli rektuma (obično se maksimalni prst može umetnuti do dubine od 12 cm). Dalje, procijenite lumen ampularnog dijela rektuma, stanje sluznice njegovih zidova. Kod muškaraca se ispituje prostata smještena ispred (veličina, tekstura, bolnost i sl.), Kod žena se ispituju rektalno-vaginalni septum i grlić maternice. Uz to odredite stanje pararektalnih vlakana, unutrašnju površinu križnice i potkoljenice. Nakon uklanjanja prsta skreće se pažnja na prirodu tragova stolice koji ostaju na rukavici (nepromenjena krv, tragovi stolice u obliku katrana, sluzi, gnoj).

Rektalni digitalni pregled pomaže u dijagnosticiranju različitih bolesti rektuma (hemoroidi, tumori), parerektalnog tkiva (paraproktitis), prostate (prostatitis, adenoma, karcinom), maternice i dodataka, Douglasovog prostora (nakupljanje gnojnog eksudata, metastaza tumora).

Datum dodavanja: 2014-01-03, pregledi: 1266, kršenje autorskih prava? ,

Vaše mišljenje nam je važno! Je li objavljeni materijal bio od pomoći? Da | Ne

Dijagnoza i principi palpacije kod pankreatitisa

Prema općim kliničkim manifestacijama, ne može se tvrditi da je oštro pogoršanje dobrobiti pacijenta povezano upravo s akutnim napadom pankreatitisa. Pored oblika patološkog procesa, razlikuju se različite vrste upale gušterače, koje su povezane s negativnim posljedicama različite prirode.

Da biste postavili ispravnu dijagnozu pacijenta potrebno je pažljivo ispitati. Pacijent prolazi krvne pretrage, pretrage urina, koprogram, ultrazvuk, radiografiju, CT, MRI.

Fizikalni pregled s sumnjom na razvoj akutnog upalnog procesa uključuje palpaciju prema utvrđenoj metodi. Ova metoda se temelji na osjećajima boli na određenim mjestima i perkusijama područja proučavanja. Svaka slika ima svoju simptomatologiju.

Zone pankreatitisa nazvane su prema autorima, nazvane po medicinskim stručnjacima koji su istraživali ove simptome. Na primjer, simptom Shoffara sa pankreatitisom, Kacha i drugim ljekarima.

Palpacija kao dijagnoza počela se upotrebljavati krajem 20. stoljeća, kada nije postojala specijalizirana oprema koja bi pomogla identificirati uzroke akutne boli i nelagode kod pacijenta. Doktori su koristili prste tokom pregleda. U savremenoj medicinskoj praksi metoda palpacije dopunjuje tehnologiju - ultrazvuk, MRI.

Njegova je prednost što je uz pomoć palpacije moguće brzo posumnjati na akutni pankreatitis, odnosno što prije započeti adekvatno liječenje. U odrasle osobe koja nema kršenje funkcionalnosti gušterače nemoguće je palpirati organ.

Na pozadini palpacije i perkusije u zoni gušterače potrebno je pažljivo nadzirati promjenu prirode sindroma boli kod pacijenta.

Glavni simptomi

Pri postavljanju dijagnoze palpacija je dio dijagnoze, što ukazuje na lokalizaciju bolnih senzacija, njihovu promjenu u procesu pritiska. Simptom Voskresenskog za pankreatitis je definisan kao nedostatak podložnosti tuku zida aorte - u području kontakta sa pankreasom.

Ta se točka nalazi pet centimetara iznad pupka sa pomicanjem od četiri centimetra u područje izbočenja žučnog mjehura. Za utvrđivanje znaka Voskresenskog potrebno je povući prste od epigastrične regije do projekcije jetre rastegnutom tankom odjećom. Kod 70% akutnog pankreatitisa otkriva se pozitivan rezultat. U medicini ovaj simptom ima i drugi naziv, „znak košulje“.

Klinička manifestacija Mayo-Robson određena je jakim bolovima u predjelu, koje se nalazi u izbočenju tijela i repa. Da bi se odredila točka, mentalno se povlači linija od pupka do sredine donjeg lijevog rebra. Bolovi će se osjetiti na trećini ove linije.

Ovaj znak je svojstven 50% kliničke slike. Može se odrediti laganim pritiskom - pojačana bol ukazuje na razvoj akutnog napada.

  • Shoffar Zone. Bolovi se definiraju između prednje medijalne linije i linije koja povezuje pupak sa desnim pazuhom i okomice spustene na srednju liniju Desjardinsa,
  • Znak Kerth je bol na palpaciji u predjelu koje je lokalizirano 5 centimetara iznad pupka strogo u središnjem smjeru. Pronađeno u 65% slika. Takođe, znak se smatra pozitivnim ako se otkrije napetost trbušnih mišića u epigastričnoj regiji tj.
  • Kachova točka u pankreatitisu je bol na pozadini dodirivanja projekcije repa organa probavnog sustava. Lokacija točke: regija poprečnog procesa 8. torakalnog kralješka. U nekim situacijama sa hroničnim pankreatitisom može se manifestirati povećanom osjetljivošću kože ovog područja tj.
  • Znak Razdolskyja otkriva se u gotovo svim slučajevima akutnog pankreatitisa. Prati je oštra bol koja se javlja tokom udaranja na koži u području izbočenja gušterače. Zasniva se na izraženom upalnom procesu trbušne šupljine.

Međutim, palpacija nije dovoljna za postavljanje dijagnoze - uvijek se provodi sveobuhvatna dijagnoza, jer akutni napad može biti pokrenut drugim bolestima - holecistitisom, kolelitijazom.

Prisutnost opisanih simptoma razlog je hospitalizacije pacijenta radi daljeg pregleda u bolnici.

Simptomi na palpaciji

Pored gore navedenih, možete imenovati i druge znakove koji su imenovani po ljekarima i koji su određeni palpacijom. Oni koji su već opisani izgledaju kao najčešće, odnosno najčešće se obraćaju za svoju pomoć.

Simptom Mondora, prema liječnicima, očituje se u gotovo svim slučajevima akutnog ili reaktivnog pankreatitisa. Prati je pojava tamnih mrlja plave nijanse na koži osobe. Pojavljuju se i na telu i na licu. Razlog je prodiranje toksičnih tvari koje gušterača emitiraju u cirkulacijski sustav - nakon čega one ulaze u slojeve kože.

Grottov znak karakterizira jak sindrom boli, koji se otkriva u određenim točkama. Postoji nekoliko, svako ima svoje ime, pomaže u potvrđivanju upalnog procesa u repu, tijelu ili glavi žlijezde.

Pri palpaciji su vođeni sledećim simptomima:

  1. Desjardins. Bol se pojavljuje u točki koja je 4 centimetra iznad pupka, duž linije koja ga povezuje sa pazuhom. Pozitivno u 71%, posebno na pozadini destruktivne bolesti.
  2. U akutnom upalnom procesu često se pozitivna reakcija otkriva pritiskom na zonu koja se nalazi u fosi sternokleidomastoidnog mišića. Ime simptoma je znak Mussie-Georgievskyja. Nastaje zbog jake iritacije trbušnog zida, ozračenja živčanih završetaka.

Vrijedno je napomenuti da je simptom Mussie-Georgievsky pozitivan ne samo na pozadini pankreatitisa, već i na upalu žučnog mjehura, perforaciju čira. Stoga, njegova prisutnost nije konačna dijagnoza, potrebna je diferencijalna dijagnoza.

Znak Tuzhilina prati pojava crvenih mrlja na koži, čija je veličina do 4 milimetra. Određuje se s relapsom spora upala.

Liječenje akutnog napada provodi se u bolnici. Nakon pražnjenja trebate slijediti dijetu, uzimati lijekove koje je propisao liječnik. Uz to se koriste ne-tradicionalne metode - kompleksi za masažu, akupunktura, biljne dekokcije itd.

Informacije o simptomima pankreatitisa navedene su u videu u ovom članku.

Šta je pankreatitis?

Svake godine broj ljudi sa parenhimskom žlijezdom sa agresivnim razvojem upale povećava se tijekom redovitog prejedanja, pretjerane zlouporabe hrane s visokim postotkom udjela masti, kao i jela koja se pripremaju prženjem i pijenjem pića koja sadrže alkohol.

Pankreatitis je upalni i degenerativni proces u gušterači. Ako se takav postupak očituje, onda enzimi koje proizvodi gušterača ne ulaze u dvanaesnik. Zbog toga počinju aktivno djelovati već u gušterači, postepeno ga uništavajući.

Taj se proces naziva autoliza, što se na latinskom jeziku naziva "samo-probava". Sada znate, najopćenitije, o akutnom pankreatitisu, šta je to. To je samo hemijski napad i transformacija žlijezde "sama" u polu-probavljenu masu.

Mehanizam delovanja

Hronični
virusni hepatitis 1:

hronični
virusni hepatitis B,

hronični
virusni hepatitis D (delta),

hronični
neodređeni virusni hepatitis (sa
neidentifikovani virus).

Autoimune
hepatitis 2:

tip
1 (anti SMA, anti ANA pozitivno),


tip
3 (anti SLA pozitivno).

Kriptogene
hepatitis (nepoznata etiologija).

Bolest
insuficijencija L1antitripsin.

Primarno
sklerozirajući holangitis.

Primarno
bilijarna ciroza.

Hronični
alkoholni hepatitis (iz tarifnog broja
„Alkoholna bolest
jetra “).

1
Primarna sklerozirajuća inkluzija
holangitis, primarna bilijarna ciroza
jetre, Wilson-Konovalova bolest
HG rubrika nastaje zbog činjenice da su ove
bolesti su hronične
morfološki pregled uzoraka biopsije
kod takvih bolesnika često otkriva
znakovi karakteristični za autoimunu
ili hroničnog virusnog hepatitisa.

Faza
virusna infekcija (naznačeno kada
hronični virusni hepatitis)

Replikacije
(reaktivacija sa HCV infekcijom)

FRGP i SFO -
kompleks kliničkih simptoma
razvijena kao rezultat motoričkih-senzornih
disfunkcija žučnog mjehura
kanalima i njihovim sfinkterima

Prema rimskom
Konsenzus iz 2006. godine, umjesto izraza
"Disfunkcija bilijarnog trakta",
koriste se izrazi "funkcionalan"
poremećaji žučnog mjehura i sfinktera
Oddie. "


E1 - funkcionalna
poremećaj žučne kesice

E2 - funkcionalan
Poremećaj žuči u SFD-u,

E3 - funkcionalan
poremećaj pankreasa SFO.

Sa kliničkim
gledište izgleda ugodno
slijedeća klasifikacija funkcionalnih
kršenja bilijarnog trakta:

- funkcionalna
žučni mjehur

- funkcionalna
poremećaji sfinktera Oddija.

Po funkcionalnom
stanje:


- hiperfunkcija,

Ako FGF i SFD
karakterizira povišen ton
žučni mehur i sfinktere, onda oni
naziva hiperkinetičkim
hipertonika (hiperfunkcija). In
slučaj smanjenog tona žučnog mjehura
i dijagnosticiraju se sfinkteri gastrointestinalnog trakta
hipokinetička hipotonika
disfunkcija (hipofunkcija). Može biti
Mešane varijante FGF i SFD.

I.
Bakterijska infekcija. Jedna od najvažnijih
etiološki faktori kroničnih
holecistitis.

Hronični
pankreatitis je polietiološka bolest.
Glavni etiološki faktori
to su sledeće.

Zloupotreba
alkohol. Alkohol
ima toksičan učinak na
akinarne ćelije gušterače, uzrokuje spazam
sfinktera Oddija, povećan pritisak u
kanale žlezde, doprinosi u početku
povećati egzokrinu funkciju i tada
iscrpljivanje rezervi pankreasa,) uzrokuje zadebljanje
sok gušterače zbog padavina
bjelančevina u kanalima, što dovodi do
intraduktalna hipertenzija, povećava se
agresivnost žuči, uzrokuje kasting
ona u kanale pankreasa i njihovu upalu.

Bolesti
žučne kanale
posebno kolelitijaza (63%
slučajevi). U prisustvu bolesti
dolazi do prijelaza bilijarnog trakta
infekcije žučnih puteva u gušterači
duž limfnog trakta, otežano
odliv sekreta pankreasa i
razvoj intraduktalne hipertenzije
(s kolelitijazom), lijevanje
žuč u kanale pankreasa.

Moguće su 2 mogućnosti
razvoj hroničnog pankreatitisa.


1. Tryptik
opcija.

2. Netipično
opcija.

Triptik
opcija. Suština
triptička varijanta hronične
pankreatitis je onaj sa
poteškoće u odljevu pankreasa
sok i povećan pritisak u kanalima
ruptura bazalnih žlijezda
membrane acinija i aktivacija proenzima
u kanalima gušterače praćeno samo-probavom
žlezdo tkivo. Kao rezultat toga se smanjuje
masa acina i smanjena funkcija pankreasa.

U 50-95% slučajeva
hronični pankreatitis je
taloženje i kalcifikacija.
Naslage proteinskih precipitata i
kalcifikacija u pankreasnim kanalima žlezde je
posljedica smanjene sinteze proteina
litostatin potreban za održavanje
kalcijum u rastvorljivom stanju.
Taloženje proteina se taloži u
kanali pankreasa doprinose alkoholu,
metaboličke i promjene povezane s godinama.

Netipično
opcija. Suština
netipična opcija je
da pod uticajem niza
etiološki faktori koji se razvijaju
atrofija acinija i njihova zamjena
vezivnog tkiva.

Doprinosi tome
hipoacidna stanja u stomaku, alkoholizam
i poremećaji cirkulacije u stomaku
i dvanaestopalačno crevo 12. Nedostatak tajne
dovodi do manje tečnosti i
alkalni dijelovi pankreasnog soka
i povećavaju njegovu viskoznost, spazam sfinktera
Oddi i povišen pritisak u kanalima
Gušterača

Istovremeno, odljev je težak
sok pankreasa i razvija se
edem gušterače koji vodi do
atrofija acinija i njihova skleroza.
Atrofija akinija takođe uzrokuje
direktno izlaganje alkoholu
metabolički poremećaj, hiperlipidemija,
prehrambeni deficit (protein)
i vitamina), izloženost virusima,
lijekovi.

Postepeno
gubitak težine funkcionalnog parenhima
Gušterača dovodi do smanjenja njegove proizvodnje
enzimi, a zatim inzulin s razvojem
probavni poremećaji i šećer
dijabetes.

Uzroci pankreatitisa

Razvoju bolesti gušterače mogu prethoditi patologije koje se razvijaju u šupljini bilijarnog trakta, gdje aktiviraju patološko kršenje normalnog odljeva žuči, kao što je holecistitis ili kolelitijaza.

Nepravilna prehrana, uz naslednu predispoziciju, alkoholizam i stalan stres, takođe je na jednom od prvih mesta u provokaciji lezija pankreasa parenhimske žlezde.

Razvoj takvih bolesti koje mogu dovesti do patologije pankreasa:

  • infekcija gripom
  • upala slijepog crijeva
  • progresivna faza gastritisa,
  • herpes
  • traume trbušne šupljine, na primjer, pri padu ili padu u trbuh loptom,
  • individualna netolerancija na određene vrste prehrambenih proizvoda itd.

Suština ove bolesti je da se, usljed sekvencijalnih procesa, blokiraju kanali pankreasa preko kojih se enzimi koji razgrađuju hranjive tvari izlučuju u dvanaesnik.

Ne mogu doći do svog odredišta bez ometanja, aktivni probavni enzimi vare tkivo gušterače. Taj se proces naziva autoliza, što se na latinskom jeziku naziva "samo-probava".

Sada znate, najopćenitije, o akutnom pankreatitisu, šta je to. To je samo hemijski napad i transformacija žlijezde "sama" u polu-probavljenu masu.


Mikrocirkulatorno
vrsta krvarenja karakteristična za
trombocitopenija i trombocitopatija.
Trombocitopenična purpura
praćen izgledom kože
krvarenja i krvarenja iz
sluznica.

Krvarenje kože
mogu biti ekhimoze
petehijalni osip. Koža
integritet podseća na „leoparda
koža. "

U laboratorijskoj studiji
trombociti se smanjuju u krvi.

Nakon pregleda pacijenta
sa krvarenjem tipa hematoma
masivan, dubok
napeta i vrlo bolna
krvarenja u velikim zglobovima, mišićima,
potkožna i retroperitonealna vlakna, u
serozne membrane.

Zbog povreda
obilne i dugotrajne
krvarenja i hematurija koje
karakteristično za bolest kao što su
nedostatna hemofilija 8
faktor (antihemofilni globulin),
nasljedna bolest
recesivni.

At
pacijenti razvijaju hemarthrosis,
zatim deformacija zgloba, u osnovi
velika - koljeno, lakat, zglob,
kontrakture i ankiloze.

1) virusna infekcija
(zaušnjaka, hepatitis B, virus
Koksaki B)

2) vaskularna promjena
Pankreas - ateroskleroza, tromboza, vaskulitis,

3) hiperlipoproteinemija
(začepljenje krvnih žila masnim česticama,
masna pankreatoza i dr.),


4) hiperparatiroidizam
- prekomjerni paratiroidni hormon i hiperkalcemija
podstiču lučenje enzima i
aktivira tripsin i lipazu iznutra
kanali

5) prebačeni
akutni pankreatitis

6) genetski
predispozicija nasljedna
bolesti (cistična fibroza, hemohromatoza),

7) lijekove
izlaganje (citostatici, tetraciklini,
sulfonamidi).

Pankreatitis kod odraslih prilično je čest problem sa kojim se svi mogu suočiti. Poremećaji povezani sa odljevom žuči, kao i prehrambene karakteristike (na primjer, konzumiranje masne i obilne mesne hrane, stres, nasljedna predispozicija, alkohol i dr.) Mogu dovesti do razvoja.

Posljedično, oni koji stalno zlostavljaju alkohol imaju veći rizik od razvoja pankreatitisa. Prema statistici, često se razvija i u trudnica i kod mladih majki u postporođajnom periodu. Ključ za sprečavanje razvoja pankreatitisa jeste pravilan pristup formiranju prehrane.

Sledeći faktori mogu izazvati pankreatitis:

  • operacija bilijarnog trakta i općenito na stomaku,
  • trbušne povrede, povrede,
  • parazitske infestacije, infekcije, posebno virusni hepatitis,
  • zaušnjaka (zauška),
  • genetska predispozicija.

Statistika pankreatitisa po uzrocima

  • 40% svih pacijenata sa upalom gušterače su alkoholičari. Najčešće otkrivaju ili nekrozu organa ili njegove destruktivne poremećaje.
  • 30% pacijenata je bolesno sa kolelitijazom u anamnezi.
  • 20% pacijenata je pretilo.
  • 5% pacijenata su pacijenti koji su pretrpjeli povredu organa ili intoksikaciju tijela, uzimajući lijekove.
  • Manje od 5% oboljelih su bolesnici sa nasljednom predispozicijom za nastanak upale ili pate od urođenih oštećenja u razvoju organa.

Kamenje žuči i alkoholizam su uzroci skoro 90% hospitalizacija zbog akutnog pankreatitisa. Prema nekim izvještajima, više od 40% svih pacijenata su alkoholičari s pankreasnom nekrozom ili destruktivnim pankreatitisom.

5. Etiologija i patogeneza hroničnog holecistitisa.

(Citirano
autor Shelley W. Dooley J., 1999)


1)
Virusni hepatitis B, V D, C.

3)
Metabolički poremećaji:

glikogenoza
IV tip

4)
Dugotrajno intra- i ekstrahepatično
kolestaza.

5)
Kršenje venskog odliva iz jetre:

6)
Imuni poremećaji (autoimuni
hepatitis).


7)
Intoksikacije, toksično dejstvo
lijekovi.


Dječija indijska ciroza.

9)
Kriptogena ciroza (prikrivena ciroza
etiologija).

Klasifikacija
CP za morfologiju

Mali čvor
(mikrododularni) CPU - tipično mali
regeneracione jedinice do 0,3 cm (identično
u veličini) i široke, pravilne sepse.

Gruba
(makronodularni) CPU
- čvorovi veći od 0,3 cm, unutar velikih čvorova
mogu biti prisutne normalne lobule,
sepse različitih veličina.

Mešovita
(mikro-makronodularni) procesor.


- hipofunkcija.

Adrift

Danas se dijagnosticira 6 glavnih vrsta upale pankreasa:

  • Akutni pankreatitis. Ubrzo se razvija upala. Ako se ne liječi, rizik od nepovratnih promjena u tkivima organa je visok.
  • Akutno se ponavlja. Napadi akutnog pankreatitisa ponavljaju se 6 mjeseci.
  • Ponavljajuća hronična upala pankreasa. Ima akutne simptome, ali nakon tretmana tkiva organa se ne obnavljaju u potpunosti.
  • Opstruktivni. Kalcifikacije (naslage) su prisutne u izlučnim kanalima organa, a izlučni kanali su povećani ili suženi.
  • Hronično ne opstruktivno. Egzokrinski dio gušterače gubi svoju funkciju zbog uništavanja tkiva, endokrini dio je manje pogođen. Ekskretorni kanali se šire, patološka tekućina se nakuplja u tkivima organa, formiraju se pseudociste.
  • Calcifying. Raznolikost i neovisan oblik neobstruktivnog tipa. Prati ga taloženje kalcijevih soli ne u kanalima organa, već u njegovom parenhimu.

Akutni se i rekurentni pankreatitis razlikuje od hroničnog oblika patologije po tome što se u prva dva slučaja tkivo gušterače može potpuno obnoviti, a u drugom, nakon liječenja, ostaju strukturni i funkcionalni poremećaji.

192. Bolesne tačke i područja kod bolesti gušterače

Zone i tačke pankreasa. Ako povučete dvije uzajamno okomite linije kroz pupak - linea mediana anterior i linea umbilicalis i podijelite gornji desni ugao s bisektorom, tada se formirani unutarnji ugao naziva Shoffar zona ili trokut (AEChauffard, francuski ljekar) ili zona choledocho-gušterače, gdje se određuje bolnost kada je glava oštećena. gušterače. Simetrična zona s lijeve strane naziva se zona M. Hubergritsa-Skulsky, koja je bolna tokom procesa u području tijela gušterače.

Desjardinova točka (A.Dejardins, francuski hirurg) nalazi se na 6 cm od pupka duž linije koja povezuje pupak sa desnom aksilarnom šupljinom. Bolno u procesima u području glave gušterače.

Točka A. Hubergrits - simetrična tačka na lijevoj strani 6 cm od pupka duž linije koja ga povezuje sa lijevom aksilarnom šupljinom.

Bolno kod oštećenja kaudalnog gušterače.

Po prirodi lezije žlijezde

Edematozna priroda je početni stadij upalnog procesa. Završava se nezavisno ili prelazi u nekrozu pankreasa. Žučne kamence mogu izazvati oticanje, blokirajući kanal žlijezde.

Destruktivna priroda lezije je kada se primijeti potpuna ili djelomična smrt organskih tkiva. Drugo ime je nekroza pankreasa. Njegove sorte:

  • mali žarište - zahvaća tkiva jednog anatomskog dela organa (rep, telo ili glavu),
  • srednje- i velikofokalno - razlikuje se od sitno-žarišne veličine veličine područja lečenja pankreasa,
  • subtotalno - tkiva većine organa umiru,
  • ukupno - potpuna nekroza tkiva svih odeljenja pankreasa.

Prema fazi bolesti

Akutni pankreatitis ima sledeće faze razvoja:

  • Enzimatski - opažen prvih 3-5 dana. U ovo vrijeme dolazi do tkiva smrti, primjećuje se endotoksemija (oslobađanje toksina u tijelo).
  • Reaktivno - započinje u drugoj sedmici bolesti. Sterilna upala je karakteristična (to jest, bez uticaja mikroba) na pozadini žarišta nekroze. Klinički se ovo stanje izražava parapankreasnim infiltratom (nakupljanje u stanicama stranih elemenata s limfom i krvlju) i resorptivnom groznicom (porast temperature za 1-2 ° C zbog ulaska proizvoda razgradnje tkiva u krv).
  • Sekvestracija - javlja se u 3 tjedna bolesti i može trajati i do šest mjeseci. Sekvestracija (područja mrtvog tkiva među živim) počinju se pojavljivati ​​10-14 dana nakon početka bolesti. Patologija ima dvije vrste: sterilna nekroza pankreasa s stvaranjem cista i zaražena gnojnim komplikacijama.

Faza ishoda predviđa se šest mjeseci kasnije od početka bolesti. Mogući ishodi: potpuni ili nepotpuni oporavak, trajna patološka promena organa, smrt.

Faze toka hroničnog pankreatitisa:

  • Asimptomatski. Patologija se otkriva slučajno, prema rezultatima laboratorijskih ispitivanja krvi ili urina, kao i ultrazvukom trbušne šupljine.
  • Sa kliničkim manifestacijama. Hronični pankreatitis podijeljen je u 4 stupnja, a svaki od njih ima svoje pod-faze, karakterizirane intenzitetom boli, prisutnošću komplikacija i trajanjem patologije.

1.
super oštar (munjevit) ako je PE
razvija se u roku od 7 dana od početka
žutica

2.
akutna ako se PE razvije unutar
8-28 dana od pojave žutice,


3.
subakutno ako se PE razvije na vreme
od 5 nedelja do 12 do 26 nedelja posle pojave
žutica.

2)
Latentni PE. Klinički simptomi
odsutna ali koristeći psihometrijsku
testovi mogu otkriti mentalni pad
sposobnosti i suptilne motoričke sposobnosti.

3)
Hronični (ponavljajući) PE. Stepen
težini kliničkih simptoma
varira od blage (I faza) do kome
(Faza IV).

In
akutno PE finale
istina (endogena,
hepatocelularna) koma.

Napredak
hronični PE kod pacijenata sa cirozom
jetra uzrokuje egzogenost
(port-sistemska, shunt) koma.

subakutni
(brzo napredujući) GN,

(Ryabov
S.I., Serov V.V., 2000, Šulutko B.I, 2001,
Shumilkin V.R., 2004)

1.
Proliferativni BN:

a)
imunopozitivne (Ig A nefropatija -
Bergerova bolest, Ig G i Ig M nefropatija,
kombinacija raznih ležišta),

mesangiokapilarni
(membransko-proliferativni I i III
vrsta)

membranous proliferative
Tip GN II (bolest gustih naslaga),

2.
Minimalni BN (GN sa minimalnim)
promjene, lipoidna nefroza).


3.
Membranous GN - I, II, III, IV stadij.

4.
Fokalna segmentalna glomeruloskleroza.

5.
Sklerozirajući (fibroplastični) GN.

Bodovi gušterače

»Gušterača» Točke gušterače

Palpacija gušterače je složen postupak, jer se organ nalazi duboko u peritoneumu. Ako je organ zdrav, to može osjetiti samo 1% muškaraca i 4% žena. No, patologija se često ni na koji način ne otkriva, odstupanja u zdravstvenom stanju dugo ostaju nezapažena.

Zadaci inspekcije

Gušterača se obično nalazi samo pri sabijanju i proširenju. Pri palpaciji se utvrđuje mjesto, oblik i veličina organa. Ako se otkrije odstupanje ili povećanje, postavlja se diferencijalna dijagnoza između anomalija u strukturi organa, upale i neoplazme.

Palpacija se često kombinuje sa pregledom radi utvrđivanja bolnih područja. Identificirano područje zbijanja treba karakterizirati veličinom, stupnjem gustoće i boli.

Inspekcija započinje prikupljanjem žalbi. Bol može biti različit u trajanju i prirodi. Napadi koji se javljaju 3-4 sata nakon obroka karakteristični su za kalkulozni pankreatitis.

Naročito jaka bol primijećena je kod akutnog pankreatitisa. Ako dugo istraju, onda je to moguće kod tumora.

Opći pregled omogućava otkrivanje opće iscrpljenosti pacijenta, prisustvo žutice.

Uz pankreatitis, zapažaju se blijeda koža i područja cijanoze, koja se razvija na pozadini intoksikacije. Kod hroničnih oblika zapaža se gubitak težine, suva koža i smanjenje turgora.

Ovim postupkom možete otkriti prisutnost tupih tipanskih ili tupih zvukova. Ova pojava se često opaža kod cista ili tumora.

Izvodi se duž topografskih linija od nivoa pupka prema gore. Kod zdravih ljudi gušterača nije dostupna sa udaraljkama.

Kod bolesti gušterače postupak omogućava prepoznavanje:

  • timpanit
  • bol
  • ascites
  • dosadan prostor iznad zaštitne zone.

Dakle, samo vrlo veliki tumori ili ciste mogu kretati petlje želuca i crijeva. U tom se slučaju tijekom pregleda čuje tup zvuk u srednjem dijelu trbuha.

Palpacija gušterače

Palpacija se provodi u položaju na leđima nakon čišćenja creva klistirom. Ponekad je propisana ispiranje želuca. Ako je sve u redu s organom, tada je koža epigastriuma bezbolna, nema napetosti. Debljina sloja potkožnog masnog tkiva s lijeve i desne strane trebala bi biti ista.

Površnom palpacijom skreće se pažnja na osjetljivost kože.

Bolni osjećaji mogu biti sa akutnim pankreatitisom ili tokom pogoršanja hroničnog oblika. Napetost odražava ozbiljnost i učestalost upale. Ali na početku bolesti ovaj simptom može izostati.

Palpacija prema Grotto-u zasniva se na bolnim tehnikama. Za postupak pacijent leži na desnoj strani, ali noge su mu savijene. Desna ruka je namotana. Palpacijom prolazi lijeva strana abdomena iz rektusnog mišića. Na inspiraciju, prsti se spuštaju do stražnjeg zida.

Glavne tačke su istražene:

  • Desjardins ističe. Nalazi se na sjecištu uvjetnih linija koje spajaju pazuh udesno i pupak. Sa bolom možemo razgovarati o oštećenju glave gušterače.
  • Mayo-Robson točka. Nalazi se na donjoj liniji od pupka do lijevog pazuha. Jaka bol na mjestu ukazuje na upalu repa.
  • Shoffar point. Ona takođe govori o problemima s glavom.Nađite je na desnoj strani sredine trbuha duž bisektora ugla pupkovine.

Metoda Grotto koristi se češće. Klasična metoda omogućava vam da identificirate problem samo uz prisustvo problema sa tumorom, kao i kod vrlo iscrpljenog trbušnog zida. U ovom slučaju žlijezda se palpira kao stacionarni ravni kabel koji se nalazi u vodoravnom smjeru.

Kad je moguće pronaći normalnu žlijezdu, stvara se osjećaj kotrljanja vrhova prstiju bezbolnim valjkom promjera oko 1,5-2 cm. Organ bi trebao biti nepomičan, ne tutnjati, ne mijenja oblik kao odgovor na poduzete mjere. Ovo se razlikuje od susjednih organa.

Inspekcija započinje zdravim tkivom. Rep žlijezde palpiran je desnom dlanom. Postavlja se na vanjskoj ivici trbuha (lijevi rektusni mišić). Učinite to tako da vrhovi prstiju budu u nivou lijevog rečnog luka.

Radi praktičnosti, lekari koriste metodu bimanualne palpacije. U ovom slučaju, lijevi dlan počinje s desne strane ispod pacijentovih leđa. Za vrijeme pregleda liječnik, dok pacijent izdahne, hrani stražnji trbušni zid u smjeru palpacijske ruke.

Ako dođe do povećanja gušterače, dolazi do kompresije trbušne aorte. U tom se slučaju s potpunim izdisajem čuje sistolno mrmljanje.

Za postupak se koristi fondoskop. Sa svakim izdisajem zaranja duboko u trbuh. Ovo djelovanje dovodi do stezanja aorte i pojave stenotičke buke.

palpacija gušterače prema Obraztsovu:

Palpacija (palpacija) gušterače kao način dijagnosticiranja bolesti

Palpacija gušterače

Palpacija gušterače je dijagnostička metoda koja vam omogućava da utvrdite u kakvom je stanju. Izuzetno je rijetko osjetiti gušteraču kod pacijenta koji se ne žali na svoj rad. Samo 1% muškaraca i 4% žena može palpacijom otkriti naznačeni organ.

Uz pomoć palpacije mogu se otkriti razne bolesti gušterače. Manipulaciju provodi specijalista, jer za otkrivanje bilo kakvih odstupanja potrebno je imati posebno znanje. Osim toga, organ koji se ispituje nalazi se dosta duboko u trbušnoj šupljini i teško ga je proučiti.

Tehnika

Kod hroničnog pankreatitisa gušterača se može naći samo u 50% pacijenata. U početnoj fazi bolesti organ se povećava, međutim, u budućnosti dobija tipične obrise, što komplicira postupak ispitivanja.

Zonom osećaja smatra se poprečno debelo crevo i područje velike zakrivljenosti želuca. Ljekar ih pronalazi unaprijed kako ih ne bi zbunio željezom u budućnosti. Palpacija se provodi duž osi navedenog organa, duž vodoravne trake (vizualno se “uvuče” jedan prst deblji iznad veće zakrivljenosti želuca).

Prije postupka, pacijenta upozoravamo da se izvodi na prazan stomak. Dubokim dahom subjekta specijalista ubacuje napola savijene prste u trbušnu šupljinu jastuka.

Ako je sa žlijezdom sve u redu, ili se uopće ne osjeća, ili se ocjenjuje kao nepomični organ u obliku cilindra malog promjera (u ovom slučaju sindrom boli se ne otkriva).

Područja istraživanja

Ako je osoba zdrava, tada gušterača u pravilu nije opipljiva. Izuzetni su slučajevi opaženi kod pojedinaca sa slabim trbušnim zidom, neuhranjenošću, s praznim organima probavnog sustava.

Sastojci pankreasa:

  1. Glava. Na dodir je meka, elastična, nepokretna formacija promjera oko 3 cm i ima glatku površinu bez tubera i izbočina.
  2. Telo. Visina je 3-6 cm od linije pupka i zauzima vodoravni položaj. Pri sondiranju ovaj se dio organa definira kao meki cilindar smješten poprečno, promjera od 1 do 3 cm, nije pomičan, s površinom bez ikakvih izbočenja. Bol tokom palpacije se ne primećuje.

Tijelo žlijezde lako je pronaći ako uzmete za referencu veću zakrivljenost želuca (žlijezda koja normalno funkcionira je 2-3 cm veća od razine velike zakrivljenosti u srednjoj liniji). Međutim, ovu tehniku ​​treba koristiti vrlo oprezno, jer velika zakrivljenost često mijenja svoje mjesto u prostoru.

Rep žlezde „skriva se“ u levom hipohondrijumu, pa je nemoguće sondirati. Palpacija tijela i glave gušterače provodi se tako da je tijelo nagnuto naprijed lijevo (osoba koja odlazi liječniku zauzima vertikalni položaj). To vam omogućava da opustite mišiće tiska i dobijete pristup organu koji se ispituje.

Struktura pankreasa

Palpacija gušterače prema Grotto je sljedeća: pacijent zauzima vodoravni položaj (leži na desnoj strani).

Manipulacije se provode nakon prethodnog pražnjenja pacijentovih crijeva postavljanjem klistira za čišćenje.

Prsti liječnika koji se kreću prema kralježnici prelaze križ organa koji se ispituje sa kralježnicom, uslijed čega mišić rektusa prelazi u srednju traku i ne ometa pregled.

Identifikacija upalnih procesa

Gušterača je organ čija palpacija omogućava utvrđivanje njegovog stanja. Sindrom boli koji se otkriva tokom manipulacije obično ukazuje na upalni proces. Ako su bolovi koncentrirani u Shoffar zoni, to ukazuje na upalu glave organa, ako su lokalizirani u regiji simetričnoj s njim na lijevoj strani - problema s tijelom štitne žlijezde.

Simptomi pankreatitisa mogu se otkriti palpacijom. Ova se bolest ukazuje na promjenu gustoće organa: ona postaje proljetna ili po konzistenciji slična tijestu.

Sindrom boli zrači u leđa i postaje intenzivniji kada se tijelo nagne naprijed (a ako osoba leži na lijevoj strani, nelagodnost prestaje).

Centri za bolove i područja kod hroničnog pankreatitisa

Liječnik koji palpira upalnu gušteraču, u pravilu, primjećuje zaustavljanje pulsacije trbušne aorte ("Voskresensky simptom"). To je zbog povećanja veličine organa i edema retroperitonealnog vlakna. Napetost koja nastaje u trbušnoj šupljini izbočenja bolesnog organa na prednji zid naziva se Mapeovim simptomom.

Dijagnoza ciste i tumora

Gušterača je dobro palpirana stanjivanjem trbušne stijenke, što je opaženo kod ljudi koji pate od iscrpljenosti organizma, kao i kod većine nježnijeg spola koji su rodili djecu.

U drugim kategorijama ljudi koji dobivaju dobru prehranu mogućnost palpacije organa obično ukazuje na povećanje veličine (to je slučaj s upalnim procesom), prisutnost induktivnog pankreatitisa ili neoplazme.

Palpaciju u gore navedenim stanjima u pravilu prati spazam, koji zrači na kralježnicu ili leđa. Ako postoji tumor gušterače, osjeti se tuberoznost i sabijanje vrha ili repa organa.

U prisustvu neoplazme, pogođeni organ povećava se u veličini, tokom palpacije osjeća se bol. Tumor repa ili glave lakše je otkriti nego slična patologija tijela žlijezde.

Ako se utvrdi da je pulsacija aorte prejaka, to sugerira da u žlijezdi ima tumor.

Kad palpacija otkriva intenzivnu bol ili osoba pati od evanđeoske bolesti, potrebno je dodatno analizirati postoje li odstupanja u funkciji žučnog mjehura.

Povećanje veličine potonjeg ukazuje na nepravilan odljev žuči iz ispitnog organa, što se često nalazi kada se žučni kanal istisne neoplazmom glave žlijezde i iz drugih razloga.

Određivanje zahvaćenog područja organa

Sondiranje kroz kontrolne točke koncentrirane na prednjem trbušnom zidu omogućava vam određivanje područja na kojem je zahvaćen gušterača.

Dakle, s odstupanjima u glavi organa, sindrom boli fiksiran je na Desjardinovoj točki. Da biste ga pronašli, morate vizualno "nacrtati" liniju od pupka do aksilarne fose desne ruke (na udaljenosti od oko šest centimetara od pupka prema naznačenoj crti, postojat će Desjardinova točka).

Ako palpacijom mjesta Mayo-Robson na žlijezdi prati bol, to ukazuje na oštećenje repa organa. Da biste pronašli naznačeno mjesto, potrebno je da vizualno povežete sredinu lučnog luka na lijevoj strani i pupak. Ako podijelite liniju na tri segmenta, moći ćete pronaći željeno mjesto (pasti će na granici srednjeg i vanjskog segmenta).

Liječnici palpiraju gušteraču kako bi utvrdili različita patološka stanja ovog organa ili njegovih dijelova, međutim, palpacija nije jedina metoda otkrivanja bolesti. Za razjašnjenje dijagnoze potrebna su dodatna ispitivanja koja preporuči ljekar.

Područja pankreatitisa i boli: simptom frenicusa

U svijetu u kojem nema vremena za pravilnu i uravnoteženu prehranu često se dijagnosticiraju bolesti gušterače - pankreatitis, dijabetes melitus i druge bolesti povezane s lošim prehrambenim navikama.

Upala unutarnjeg organa očituje se bolnom boli, koja nije podložna terapiji lijekovima protiv bolova, praćenim opetovanim povraćanjem, slabom stolicom i slabljenjem probave.

Gušterača je u uskoj povezanosti s drugim unutrašnjim organima. Ako se naruši njegova funkcionalnost, to utiče na rad čitavog organizma u cjelini. Međutim, nemoguće je postaviti dijagnozu u jednoj klinici, potrebne su laboratorijske i instrumentalne studije.

Dakle, šta znače boli u pankreatitisu? Razmotrite simptome Shoffara, Kacha, Mayo-Robsona i drugih ljekara koji se određuju palpacijom.

Pankreas i mrlje na tijelu

Za lečenje pankreatitisa naši čitaoci uspešno koriste metodu Irine Kravcove.

Pojavu crvenih točkica na tijelu pacijenta koji boluje od pankreatitisa, gastroenterolozi povezuju s oštrim pogoršanjem bolesti. U pravilu se takvi osipi pojavljuju, prije svega, na leđima, želucu i prsima (u rijetkim slučajevima na vratu i ekstremitetima).

Crvene točkice s pankreatitisom nazivaju se Tuzhilin simptomom. Prvi način dijagnosticiranja uzroka pojave bodova je pritisak.

Ako lagano kliknete na neku od točaka, ona ne bledi, što znači da pacijent ima pogoršanje upalnih procesa u gušterači.

Što jače bolest napreduje, to se više bodova pojavljuje na pacijentovom tijelu. Ovaj simptom se ne odnosi na bezuvjetne znakove pankreatitisa, jer se osipi mogu primijetiti i kod drugih bolesti (na primjer, bolesti krvožilnog sustava).

Da bi se utvrdila priroda crvenila, pacijent treba kontaktirati gastroenterološki odjel, gdje će iskusni stručnjak pomoću posebnih dijagnostičkih metoda i analiza utvrditi je li pojava crvenih točkica zaista povezana s pogoršanjem bolesti gušterače.

Tačke pankreatitisa

Jedan od znakova progresivnog akutnog pankreatitisa su male zaobljene crvene mrlje, čije se glavne akumulacije opažaju na tijelu pacijenta. Takvi osipi se ne uklanjaju nakon palpacije od strane gastroenterologa, što je jedan od prvih simptoma pogoršanja bolesti pankreasa.

Crvene mrlje sa pankreatitisom su nepravilna pojava, pa se njihova istinska priroda izgleda može objasniti tek nakon dijagnostičkog pregleda unutrašnjih organa u gastroenterološkom odjelu.

Ovakvi osipi ne uzrokuju neugodnosti pacijentu, međutim uzrokuju psihološku nelagodu, što je krajnje nepoželjno kod bolesti gastrointestinalnog trakta.

Iz tog razloga, lekar koji se bavi treba da posveti posebnu pažnju pacijentima sa sličnim problemima.

Točkice se pojavljuju uglavnom u kasnim fazama pankreatitisa, međutim, nisu isključeni slučajevi kada se osipi mogu očitovati na samom početku razvoja bolesti. Detaljnije informacije o takvom problemu može dati samo specijalist.

Simptomi i uzroci raka gušterače

Rak gušterače je prilično uobičajen, učestalost raka raste u razvijenim zemljama zbog obilne i neprirodne prehrane. Simptomi karcinoma gušterače pojavljuju se prilično kasno u posljednjim fazama bolesti, pa je prilično teško dijagnosticirati. Simptomi karcinoma gušterače su vrlo slični simptomima pankreatitisa.

Simptomi raka gušterače

1. Žutica. Sklera i koža postaju žuti 2. Tinea bol u trbuhu, koji može otići i u leđa. 3. Nagli gubitak težine, gubitak apetita, slabost i umor.

4. Obilne labave stolice koje lebde na površini zbog neprobavljenih masti

Uzroci raka pankreasa

1. Nepravilna prehrana, preasićena mesnim jelima i mastima 2. Pušenje. 30% svih slučajeva tumora gušterače povezano je sa pušenjem 3. Promjene u tkivu gušterače povezane sa starenjem 4. Dijabetes - tumori se češće dijagnosticiraju kod bolesnika sa šećernom bolešću.

5. Hronični pankreatitis

Građa se objavljuje isključivo u obrazovne svrhe i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati nadomjestakom za medicinsku konsultaciju sa stručnjakom u medicinskoj ustanovi.

Administracija stranice nije odgovorna za rezultate korištenja objavljenih podataka.

Za pitanja o dijagnozi i liječenju, kao i o imenovanju lijekova i odrediti raspored njihovog unosa, preporučujemo da se konzultirate s liječnikom.

Zapamtite: samo lijek je opasan!

Narodni recepti s Narrecepti.ru

Simptomi pogoršanja pankreatitisa

Uz pogoršanja hroničnog pankreatitisa primjećuju se isti simptomi kao i u akutnom obliku bolesti.

Glavni simptomi pogoršanja pankreatitisa uključuju:

  • Bol u epigastričnoj regiji, lijevi hipohondrij. U većini slučajeva bol je slab. Intenzivna bol u hroničnom pankreatitisu je prilično rijetka. Počinju iznenada, često napad boli izazivaju masna, začinjena, kisela hrana, alkoholna pića, svježe voće i povrće. Ako je pacijent započeo nekrozu pankreasa, bol je vrlo jaka i dugotrajna. Što više pankreatitis napreduje, to je češće intenzitet boli umjereno izražen.
  • Nadimanje, proliv, ostali dispeptični poremećaji. Proliv se najčešće javlja kod pacijenata sa alkoholnim pankreatitisom. Probavni poremećaji rezultiraju značajnim gubitkom kilograma.
  • Smanjeni turgor kože. Koža postaje manje elastična, manje elastična, slabi napetost.
  • Jezik je prekriven bijelim premazom. Jezik je takođe suv, plak može biti i žućkast.
  • Mučnina, povraćanje. Napadi povraćanja su snažni, samo povraćanje pacijentu ne donosi značajno olakšanje. Žutica može biti prisutna kod povraćanja.
  • Tjelesna temperatura ostaje normalna. Sa gnojnim oblikom bolesti se povećava. U nekim slučajevima može pasti ispod normalnog.
  • "Ruby kapi." Na koži u abdomenu i grudima pojavljuju se male crvene mrlje. Kada se razdoblje pogoršanja završi, broj bodova se naglo smanjuje ili oni u potpunosti nestaju.
  • Mayo-Robson simptom. U području gušterače bol se osjeća tokom palpacije.
  • Simptom vaskrsenja. Uz edem gušterače bolno sabijanje određuje se palpacijom. Kad oticanje nestane, pečat se raspada.
  • Simptom Chukhrienko. Definiše se na sljedeći način: ispod pupka stavite ruku (preko trbuha) i napravite oštre trzajne pokrete odozdo prema gore. Uz pozitivan rezultat, javlja se bol.
  • Simptom Grey-Turnera. Cijanotičke mrlje pojavljuju se na koži na lijevoj strani, ponekad s žućkastim nijansama.
  • Simptom Grunwalda. Ekhimoze (krvarenja u koži) na stražnjici i oko pupka.
  • Grottov simptom. Lijevo od pupka atrofira potkožno tkivo.
  • Simptom Kacha. Značajno slabljenje trbušnih mišića, jasno vidljivo na palpaciji.
  • Plavkaste mrlje na licu. Kod težih oblika pankreatitisa sa značajnom intoksikacijom mrlje su vrlo izražene. Moguće je i crvenilo lica, uz slab plavkast ton.
  • Izlučivanje u pleuralnoj ili trbušnoj šupljini.
  • Žutica Manifestira se u ne više od trećine svih slučajeva pankreatitisa. U većini slučajeva uzrok žutice je edem gušterače, koji stisne žučni kanal. Izmet postaje lagan, urin postaje taman, koža poprima žućkasti ton.

2. septembra - 20:50 Aleksandar Bondarev

Još nema komentara!

Mayo-Robson točka: područja gušterače

Bolesti gušterače mogu se prepoznati po tačkama bola. Pregled obavlja iskusni ljekar koji može lako prepoznati patološke procese u tijelu. Danas ćemo govoriti o tome što je to točka Mayo-Robson i koje se bolesti mogu dijagnosticirati nakon njegove palpacije.

Struktura gušterače

Ovaj veliki organ nalazi se na stražnjem dijelu trbuha iza stomaka. Sastoji se od tri grane:

  • Glava ima oblik kuke.
  • Tijelo je poput prizme, odvojeno utorima od glave.
  • Rep gušterače, kraj tijela lagano savijen.

    Gušterača zauzima važno mjesto u osiguravanju vitalne aktivnosti tijela, a odgovorna je i za provođenje vanjske i unutarnje sekretorne aktivnosti. S njegovim porazom i prisutnošću upalnog procesa nastaje bolest poput pankreatitisa.

    Po izgledu je akutna i hronična. Upala pankreasa može izazvati druge bolesti.
    Često pacijenti osjećaju bol s lijeve strane ispod rebara. Ostali znakovi pankreasne bolesti mogu se pojaviti nakon nekog vremena.

    Ovo je oštar gubitak težine, gubitak apetita, povraćanje, proliv. Pacijent možda nije svjestan upalnog procesa. Zato s periodičnim bolovima s lijeve strane ispod rebara trebate kontaktirati medicinsku ustanovu kako biste saznali njen uzrok.

    Oštećenje gušterače može dovesti do ozbiljnih posljedica.

    Zone gušterače

    Uz pomoć palpacije možete otkriti bolna područja gušterače. Podijeljeni su u tri vrste:

  • Shoffara (nalazi se između pupka i pazuha s desne strane).
  • Yanovera (nalazi se na vodoravnoj liniji pupka i 4 cm levo od nje).
  • Hubergritsa-Skulsky (nalazi se kao zona Shoffar, samo s lijeve strane).

    Zahvaljujući inspekciji, možete unaprijed sastaviti sliku bolesti. Kada se pregledaju na druge načine, lako je postaviti ispravnu dijagnozu i propisati efikasan tretman.

    Kako se vrši ispitivanje

    Povećanje veličine gušterače ukazuje na upalni proces. Da bi se postavila tačna dijagnoza, vrši se palpacija. Provodi se ujutro na prazan stomak ili nakon čišćenja creva klistirima. Pacijent leži na leđima. Zadatak lekara je da pronađe donji deo stomaka.

    Prsti lijeve ruke osjećaju kožu na trbuhu negdje 2-3 cm dalje od donjeg dijela trbuha, dok ga pomičete prema gore. Zatim se opuštanjem pritiska koje nastaje pri izdisanju prstiju uronjuju u sam stražnji trbušni zid. Bez da ih trgate, milovati kožu od vrha do dna. Kvalificirani liječnik može odmah primijetiti uvećanu gušteraču.

    Vrijedi napomenuti da je kod zdrave osobe gušterača vrlo teško palpirati. Palpacija pomaže u postavljanju tačne dijagnoze, samo kod pankreatitisa ovo je područje gdje se nalazi točka Mayo-Robson veoma bolno. U početnom stadijumu bolesti može se videti uvećana gušterača vizuelno. Kod hroničnog oblika pankreatitisa postepeno opada.

    Zbog toga je, osim inspekcije, potrebno kompletno ispitivanje. Ovo je test, rendgenski ili ultrazvučni.

    Metode medicinskog pregleda za hronični pankreatitis

    Uz simptome Mayo-Robson-a, pacijent ima spastičke senzacije na lijevoj strani rebra-vertebralnog ugla. Kod palpacije, bol se pojavljuje kada se pritisne na određenim tačkama:

  • Ako je zahvaćen početak gušterače, to jest glava, tada se na točki Desjardinsa javlja neprijatna senzacija. Da biste to odredili, prstom kliknite na tačku desno od pupka 7 cm iznad vodoravne linije pazuha.
  • Pritisak na trokut tijela žlijezde u zoni Shoffar Rive uzrokuje bol.
  • Mayo-Robson točka odgovorna je za točku repa pankreasa. Ona se određuje na sljedeći način. Od pupka je linija do sredine rečnog luka. Podijelimo ga na tri dijela. Dakle, ovo je prva tačka od pupka.

    Simptom Mayo-Robson javlja se kod 45% populacije. Neki ga mešaju sa drugim bolestima gušterače i gastrointestinalnog trakta. Obično takva dijagnoza ukazuje na prisutnost akutnog ili hroničnog pankreatitisa.

    Postoji oštra bol na lijevoj strani ispod rebara, jer se tamo nalazi rep softvera. Kada pritisnete prste na ovo mesto, bol će se naglo pojaviti. Tako se utvrđuje prisustvo bolesti. U akutnom obliku pankreatitisa boli s lijeve strane koralnog kralješka.

    Pored pankreatitisa mogu se razviti i druge bolesti.

    Dijagnoza lezija pankreasa

    Pored potvrđivanja simptoma prema pacijentu, palpacije bodova i zona, potrebno je uzeti i biohemijski test krvi, procijeniti vodno-elektrolitnu ravnotežu. Nužno je potreban test urina.

    Za potvrdu dijagnoze potrebne su instrumentalne metode koje će pomoći u ispitivanju organa i otkrivanju patoloških procesa. Dodijelite ultrazvučni pregled. Da biste isključili stvaranje kamenja, šalju se na rendgenski snimak.

    Kompjuterskom tomografijom, endoskopija pomaže dati opsežnu analizu slike bolesti. Važno je započeti s liječenjem na vrijeme.

    Zaključak

    Zone gušterače, posebno točka Mayo-Robson, pomažu pri vizuelnom pregledu i palpaciji kako bi se utvrdilo prisustvo upale. Uz stalni bol u rebrima na lijevoj strani, povraćanje, labavu stolicu i oštro smanjivanje težine, svakako biste trebali konzultirati terapeuta.

    U početnoj fazi bolesti, slijedeći preporuke liječnika, poštujući posebnu dijetu, možete spriječiti razvoj bolesti i njen prijelaz u kronični oblik. Gušterača je glavni organ koji pomaže probavljanju masti, proteina i ugljikohidrata. Stoga je neophodno održavati ga u dobrom stanju, a u prisustvu patologija - liječiti.

    Ako imate bolove s lijeve strane, stalnu mučninu i druge simptome nelagode - odmah trebate konzultirati liječnika.

    Pogledajte video: Bolesti pankreasa (Mart 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar