Uputstvo za humulin m3

Opis važan za 29.04.2015

  • Latinsko ime: Humulin M3
  • ATX kod: A10ad
  • Aktivna supstanca: Dvofazni humani genetski inženjering inzulina (inzulin dvofazni humani biosintetik)
  • Proizvođač: Eli Lilly East S.A. (Švicarska)

1 ml suspenzije uključuje 100 IU rekombinantni humani inzulin (30% rastvorljivi inzulin i 70% insulin izofan) - aktivni sastojci.

Manji sastojci: Destilirani Metacresol, fenola, glicerol, protamin sulfat, natrijum hidrogenfosfat heptahidrat, klorovodična kiselina, cink oksid, voda d / i, natrijum hidroksid.

Farmakodinamika i farmakokinetika

DNK rekombinantni Preparat inzulina Humulin M3 je dvofazna suspenzija za ubrizgavanje koja ima prosječno trajanje djelovanja. Nakon injekcije, farmakološka efikasnost insulinuočeno nakon 30-60 minuta i dostiže maksimum u periodu od 2 do 12 sati, s trajanjem izlaganja 18-24 sata.

Aktivnost insulinmogu se opažati individualne razlike koje ovise o području primjene lijeka, pravoj dozi, fizičkoj aktivnosti pacijenta dijeta i drugi faktori.

Glavni učinak Humulina M3 usmjeren je na regulaciju procesa metabolizam glukozeparalelno, lek se manifestuje i anabolički efekat. U mišićnom tkivu i drugim tkivima (osim moždanog tkiva), insulinutiče na aktivaciju međućelijskih transport aminokiselina i glukozatakođe ubrzava anabolizam proteina.

Humulin inzulin M3 pogoduje transformaciji jetre glukozau glikogenpomaže pretvaranje viška glukozau mastii inhibira glukoneogeneza.

Nuspojave

Prilikom provođenja terapije lijekovima insulin, uključujući Humulin M3, najčešće možete pratiti razvoj hipoglikemijašto u teškom obliku može dovesti do hipoglikemijska koma (ugnjetavanjai gubitak svijesti), a u nekim slučajevima i kobno.

Pacijenti mogu iskusiti alergijske reakcije lokalni karakter u obliku svrbež, natečenostili crvenilou području ubrizgavanja, obično prolazi nakon nekoliko dana ili sedmica. Ponekad te reakcije nisu povezane s primjenom insulin, ali su posljedica vanjskih faktora ili nepravilne primjene lijeka.

Takođe, manifestno alergijske reakcije sistemske prirodekoje su se događale mnogo rjeđe, ali bile su ozbiljnije. Manifestacije takvih reakcija mogu biti popraćene otežano disanjegeneralizovan svrbež, kratkoća dahaotkucaji srca snižavanje krvnog pritiskapovećao znojenje.

U posebno teškim slučajevima, ove alergijske reakcije mogu predstavljati prijetnju po život pacijenta i zahtijevaju hitno liječenje. Možda im treba zadržavanje desesenzibilizacijaili zamena insulin.

Otpor, lipodistrofija i preosjetljivostdo insulinnajčešće se javljaju prilikom primjene životinjski inzulin. Vjerovatnoća njihovog razvoja pri primjeni inzulina Humulin M3 blizu je nuli.

Upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Unošenje / unošenje Humulina M3 zabranjeno je.

U slučaju insulin, njihov režim doziranja i primjene odabire samo liječnik i to pojedinačno, u skladu s razinom glikemija. Humulin M3 koristi se za potkožno davanje iako su ponekad dopuštene injekcije IM-a.

Subkutana primjena provodi se u trbuhu, bedrima, ramenu ili zadnjici. Pokušavaju koristiti jedno mjesto za injekcije ne više od 1 puta u 30 dana, odnosno mijenjaju se jednom mjesečno. Prilikom provođenja injekcije potrebno je pravilno koristiti uređaje za ubrizgavanje, izbjegavati ubacivanje igle u posude i ne masirati mjesto ubrizgavanja nakon primjene.

Humulin M3 je gotova mješavina, s već miješanom Humulin NPH i Humulin Regular, čime se izbjegava priprema otopine od strane samih pacijenata.

Da pripremim dozu insulinbočice ili ulošci Humulina M3 valjati 10 puta u dlanove ruke i ubrizgavati ih bočno u stranu, okrećući se za 180 ° sve dok suspenzija ne izgleda kao jednolična mutna tekućina ili nalikuje mlijeku.

Snažno protresite insulinne bi trebalo biti, jer to može izazvati pojavu pjene koja ometa tačan skup doza.

Takođe se ne treba koristiti. insulinsa pahuljicama ili sedimentom koji ostaju nakon mešanja.

Primjena inzulina

Za pravilno davanje doze insulinpotrebni su neki preliminarni postupci. Da biste to učinili, morate odabrati mjesto injekcije i obrisati ga prethodno ispranim rukama alkoholnom krpom. Zatim uklonite zaštitni vanjski poklopac sa igle štrcaljke i popravite kožu, stišćući je ili izvukavši, umetnite iglu i napravite injekciju. Izvadite iglu i nekoliko sekundi pritisnite mjesto ubrizgavanja tkivom bez trljanja.

Nakon toga, pomoću zaštitnog vanjskog poklopca igle, potrebno je odvojiti iglu, izvaditi je i ponovo staviti poklopac na olovku štrcaljke.

Igle olovke za štrcaljke se ne koriste dva puta. Bočice i ulošci koriste se dok se ne isprazne, a zatim odbace. Olovke za špriceve su samo za ličnu upotrebu.

Predoziranje

Inzulin Humulin M3kao i drugi predstavnici ove kategorije lijekova nemaju karakterističnu definiciju predoziranja, zbog činjenice da je serum nivo glukoze posljedica je sistemske interakcije između koncentracija glukoza, insulini drugih procesa metabolizam.

Hipoglikemijarazvija se kao rezultat neravnoteže sadržaja plazme insulinu odnosu na troškove energije i potrebnu prehranu.

Simptomi nastajanja hipoglikemijamože se pojaviti: letargijapovraćanje tahikardijapovećao znojenjeblijeda koža, drhtanje, glavobolje, zbrka. U nekim situacijama, kao što je dugotrajno dijabetes melitusili njegova intenzivna kontrola, simptomi koji su prethodili hipoglikemijamogu varirati.

Hipoglikemija u blagom obliku može se sprečiti unutrašnjim unosom šećerili glukoza. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze. insulinrevizija dijetai / ili promeniti tjelesna aktivnost.

Lečenje hipoglikemijaumjerena ozbiljnost obično se provodi sc ili intramuskularno glukagon, s daljim internim prijemom ugljeni hidrati.

U slučaju teških hipoglikemijasa neurološki poremećaji, grčeviili čak komaSC ili IM naznačeni glukagonili iv ubrizgavanje koncentrat glukoze.

Nakon toga, za sprečavanje ponovnog formiranja hipoglikemija, pacijentu se preporučuje bogata dijeta ugljeni hidrati. Izuzetno teška hipoglikemijska stanja zahtevaju hitnu hospitalizaciju.

Interakcija

Hipoglikemijski lekovi (oralni), etanolsalicilati MAO inhibitori, sulfonamidiACE inhibitori (Enalapril, Captopril), blokatore receptora angiotenzina II, beta blokatori (neselektivno) povećavaju efikasnost Humulina M3.

Glukokortikoidi, oralni kontraceptivihormoni rasta i štitna žlijezda, Danazole, tiazidni diureticibeta2-simpatomimetici (Salbutamol, Ritodrin, Terbutalin) niži hipoglikemijski efekti insulin.

Lancreotide, Octreotide i drugi analozi somatostatinmože povećati ili smanjiti zavisnost od inzulina.

Posebna uputstva

Prekid terapije ili uporaba neadekvatnih doza, posebno inzulinski ovisnibolesna, može izazvati nastanak dijabetička ketoacidozaili hiperglikemijakoji su potencijalno opasni po život.

Kod nekih pacijenata kada se koristi humani inzulinsimptomi koji su prethodili hipoglikemijamogu se razlikovati od sličnih simptoma ako se koriste životinjski inzulin ili se manifestuju u slabijem obliku.

Pacijenta treba upozoriti na to da se normalizacijom sadržaja glukozau krvi, naročito kao rezultat intenzivnog terapija insulinomsimptomi koji su prethodili hipoglikemijamogu nestati. Takođe, ova simptomatologija može biti manje primjetna ili se promijeniti ako se primijeni. beta blokatori, dijabetička neuropatija ili dijabetes melitusposmatrano tokom dužeg vremenskog perioda.

Nepopravljiva stanja hiperglikemija ili hipoglikemijamogu izazvati gubitak svijestikomu i čak dovesti do kobno.

Prenos pacijenta na druge insulinlijekove ili njihove vrste treba provoditi strogo pod liječničkim nadzorom. Prelazak na insulinsa drugim aktivnostima (NPH, Redovnoitd.), način proizvodnje (životinja, DNK rekombinantni), pripadnost vrstama (analogni, svinjetina) može zahtijevati trenutno ili postupno prilagođavanje primijenjenih doza.

At patologije jetre i bubregnedostatak funkcije hipofiza, nadbubrežne žlezde ilištitna žlijezda pacijentu će možda trebati manje insulini kada emocionalni stres i još nekih sličnih uslova povećati.

Ako se promjene pojave, može biti potrebno prilagoditi doze inzulina. dijetalna terapijaili povećavati tjelesna aktivnost.

U vezi s mogućnošću razvoja hipoglikemijapacijent mora adekvatno procijeniti svoje stanje ako je potrebno da bi se uključio u opasne radove ili vozio automobil.

  • Monodar (K15, K30, K50),
  • Ryzodeg Flextach,
  • Novomix 30 Flexspen,
  • Humalog Mix (25, 50).
  • Vosulin 30/70,
  • Gensulin M (10, 20, 30, 40, 50),
  • Vosulin N,
  • Gensulin N,
  • Mikstard 30 nm,
  • Rinsulin NPH,
  • Protafan NM,
  • Farmasulin N 30/70,
  • Humulin,
  • Humodar Bitd.

U trudnoći (i dojenju)

At trudnoćežene koje pate dijabeteskontrola glikemijaposebno je važno. Tokom ovog perioda, u pravilu, postoji potreba za insulinfluktuira (smanjuje se u prvom tromjesečju i povećava u II i III), što može zahtijevati prilagođavanje doze.

Također, promjenu doze, poput dijetalna terapijai tjelesna aktivnost možda će biti potrebno kada dojenje.

Pregledi pacijenata dijabetes o Humulinu M3, ako je ovo insulinu potpunosti prilagođena pacijentu, pozitivna su. Prema njima je lijek vrlo efikasan i praktično ne izaziva nikakve nuspojave.

Vrijedi podsjetiti da sebe imenujete insulin, kao i to da mu je promjena u drugu strogo zabranjena, to bi trebao učiniti kvalificirani doktor, nakon prikupljanja anamneze i sveobuhvatnog pregleda pacijenta.

Humulin - koje su prednosti inzulina?

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Humulin inzulin je supstanca kratkog djelovanja. Još je važnije, to se uključuje u takozvanu skupinu NPH inzulina, odnosno one koji su neutralni Hadeghorn-ov protamin, koji se nalazi, na primjer, u sjemenkama. Ulazak u ovu grupu samo govori da, unatoč svom pozitivnom utjecaju, ostaje neutralan i čak u stanju da obavlja jedinstvenu redovnu funkciju. O tome i mnogo više kasnije u članku.

O sastavu i obliku ispuštanja

Insulin je potpuno bezbojna i bistra otopina, kao i Sladis, koji je posebno formulisan za injekcije. Trebali biste razlikovati dvije vrste lijekova s ​​nazivom "Humulin":

  • u prvom slučaju glavna komponenta je topljivi inzulin koji je dobiven metodom genetskog inženjeringa - redoviti,
  • u drugom - humani tip inzulina - NPH.

U skladu s tim, pomoćne sastojke, uključujući fruktozu, treba podijeliti. U prvoj sorti to je destilovani metakrezol, glicerol, pročišćena voda, kao i neke druge komponente. Drugi ima standardni metakrezol, glicerin, solnu kiselinu. Zbog ovog sastava, ne samo u prvom, već iu drugom slučaju, ostaje moguće održavati ne samo NPH pokazatelje na optimalnoj razini, već i sve funkcije povezane s redovnim. Zbog toga je humulin inzulin jedan od najtraženijih, poput Huxola.

O farmakološkim efektima

Govoreći o farmakološkim efektima, treba napomenuti da je ova vrsta inzulina rekombinantna sorta DNA. Kao što je već napomenuto, ovo je inzulin kratkog djelovanja.

Temeljnim učinkom lijeka trebalo bi smatrati regulaciju metabolizma glukoze - isto se odnosi i na Milford. Pored toga, karakterišu ga anabolički efekti. U mišićima i svim ostalim tkivima (osim mozga) Humulin izaziva prisilnu unutarćelijsku razmjenu glukoze i različitih aminokiselina. Takođe uveliko ubrzava interakciju proteina.

Inzulin ima pozitivan učinak na pretvorbu glukoze u glikogen u jetri, obnavlja sve procese glukoneogeneze, osim toga jednostavno je neophodan za pretvorbu viška glukoze u masne tvari.

Sve to pozitivno utiče na nivo NPH, koji je zauzvrat neophodan za redovite.

Početak izlaganja lijekovima događa se 30 minuta nakon njegovog uvođenja, a maksimalni mogući efekat javlja se između prvog i trećeg sata, trajanje efekta je od pet do sedam sati.

Pojedinačne razlike u stupnju aktivnosti inzulina direktno ovise o faktorima kao što su:

  1. doziranje
  2. izbor područja ubrizgavanja
  3. stupanj tjelesne aktivnosti dijabetičara.

Sve je to neposredan dokaz činjenice da su fluktuacije PNH više nego vjerojatne, što redovno utječe na pokazatelj.

O doziranju i primjeni

Doziranje određuje specijalista pojedinačno, on to radi ovisno o stanju glikemije. Humulin se može primijeniti na više načina: ispod kože, intravenski, vjerovatno je i intramuskularno ubrizgavanje.

Pod kožu se ubrizgava inzulin u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Područje ubrizgavanja treba mijenjati tako da se isto mjesto ne koristi češće, po mogućnosti jednom mjesečno.

Uz potkožnu implantaciju, visoko je preporučljivo posebno paziti kako ne bi došlo do upada u područje krvnih žila. Nakon injekcije, nije preporučljivo masirati područje primjene. Dijabetičari moraju biti upućeni o pravilnoj upotrebi uređaja za unošenje inzulina. To će omogućiti samostalno suočavanje s NPH-om i uvijek održavanje redovne.

Važno je zapamtiti i neke od obaveznih metoda upotrebe Humulina, one se sastoje u tome da se ovaj inzulin može upotrebljavati samo ako je bistra tečnost i bez sjene. Lijek nije potrebno koristiti ako sadrži razne pahuljice, kao i u slučaju kada su se krute bjelkaste čestice lijepile na dno ili zidove spremnika.Međutim, mogu ponovno stvoriti učinak smrznutih uzoraka. U suprotnom, njegova upotreba može biti štetna.

Također treba imati na umu da:

  • rabljeni uložak kao i boce moraju se provjeriti sa najvećom pažnjom,
  • opremanje samih kertridža onemogućava njihovo miješanje s drugim vrstama inzulina u samom kertridžu. Ovi se uređaji ne mogu koristiti za sekundarno i više punjenja.

To će ubuduće moći održavati omjer NPH-a i svih pokazatelja povezanih s redovnim.

Uklanjanje igle nakon ubrizgavanja bit će jamstvo sterilnosti, pomoći će u sprječavanju curenja, kao i zračne mase i više nego što je moguće začepljenje. Osim toga, iglice se također ne mogu koristiti nekoliko puta.

O nuspojavama

Glavna nuspojava koja je povezana s glavnim učinkom lijeka je hipoglikemija. Teški oblik predstavljene bolesti može dobro izazvati kratak ili duži gubitak svijesti i (u posebnim situacijama) smrt.

Mogu se javiti i alergijske reakcije.

Oni uključuju lokalne manifestacije, na primjer, hiperemiju, oticanje ili svrbež u predjelu ubrizgavanja, koji najčešće prestaju nakon razdoblja od nekoliko dana do tjedana.

Moguće su i takozvane sistemske reakcije alergijske prirode. Oni se formiraju mnogo rjeđe, ali su mnogo ozbiljniji simptomi. Govorimo o generaliziranom svrbežu, kratkoći daha, nedostatku daha, snižavanju krvnog pritiska, povećanom broju otkucaja srca i pojačanom znojenju. Da bi se to izbjeglo, NPH i redovni pokazatelji trebaju biti pod nadzorom.

Posebno složene manifestacije sistemskih alergijskih efekata mogu biti prijeteće za sve životne procese. Ostale nuspojave mogu takođe uključivati ​​mogućnost lipodistrofije koja je, međutim, minimalna.

O uvjetima skladištenja

Lijek se mora čuvati u posebnom hladnjaku na temperaturi od dva do osam stepeni. Drugi osnovni uvjet je sprječavanje smrzavanja, potreba da se zaštite od izravnog utjecaja ne samo sunca, već i svjetlosti. Rok trajanja je tačno dvije godine od datuma proizvodnje.

Inzulin koji se nalazi u spremniku ili bočici, ali koji se već koristi, mora se održavati na sobnoj temperaturi, odnosno od 15 do 25 stepeni najviše 28 dana. To će garantirati optimalnu razinu NPH-a i redovitu, što je izuzetno važno za svakog od dijabetičara.

O kontraindikacijama

Treba napomenuti i one kontraindikacije, za koje je karakterističan "Humulin". To uključuje sledeće manifestacije:

  1. bilo koji stepen hipoglikemije,
  2. povećana razina osjetljivosti i osjetljivosti tijela na bilo koji inzulin ili na bilo koju od komponenti lijeka.

Pridržavanje predstavljenih kontraindikacija omogućit će održavanje na istoj razini ne samo NPH, već i redovnu. Ovo će biti ključ za odlično zdravlje kod dijabetesa, ne samo prvog, nego i drugog tipa. Stoga se upotreba "Humulina" u skladu s ovim preporukama treba smatrati jedinim istinskim načinom sprječavanja bolesti.

Kako koristiti Humulin?

Doziranje, raspored primjene i broj injekcija određuje liječnik, na osnovu specifičnih potreba i u skladu sa svakim konkretnim slučajem.

Humulin se daje subkutanom injekcijom, ali također se može primijeniti intramuskularnom injekcijom, mada se ova metoda primjene ne preporučuje. Humulin se ne smije davati intravenski. Potkožna injekcija daje se u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Kada primjenjuje bilo koji inzulinski pripravak s Humulinom, treba izbjegavati unošenje igle u krvne žile. Nakon primjene lijeka mjesto ubrizgavanja ne smije se trljati. Treba detaljno informisati pacijente o tehnici ubrizgavanja.

Humulin je gotova smjesa inzulina spremna za upotrebu Humulin® Regular i Humulin® NPH, posebno dizajnirani tako da pacijent sam ne priprema smjese inzulina. Režim liječenja za svakog pacijenta postavlja se prema njegovim potrebama u pogledu regulacije metabolizma.

Učinak miješanja ljudskog insulina sa životinjskim inzulinama ili s ljudskim inzulinama drugih proizvođača nije ispitivan.

Priprema doze Humulina M3 (30/70), Humulin NPH

Prije upotrebe inzulina u patroni s Humulin® M3 (30/70), potrebno ga je resuspendirati tako što ćete patronu (bočicu) između dlanova 10 puta napuniti i okrenuti 180 ° 10 puta dok suspenzija ne postane jednolično mutna ili mliječna. Ako tečnost u ulošku nije stekla pravi izgled, ponavljajte postupak dok se sadržaj potpuno ne pomeša. Uložak sadrži staklenu kuglu radi lakšeg miješanja. Nemojte snažno tresti uložak jer to može dovesti do stvaranja pjene, što će ometati precizno mjerenje doze.

Redovno provjeravajte izgled sadržaja uložaka i ne upotrebljavajte ga ako suspenzija sadrži grudvice ili ako se bijele čestice zalijepe za dno ili zidove kertridža, čineći čašu zamrznutom.

Kartuše nisu dizajnirane za mešanje različitih inzulina.

Prazne kertridže nije moguće ponovo koristiti.

Za punjenje uloška u injektor, pričvrstite iglu i ubrizgavajte inzulin, pogledajte upute proizvođača injektora za primjenu inzulina.

Koristite graduiranu injekcijsku štrcaljku koja odgovara dozi namijenjenoj primjeni.

Priprema regularne doze Humulina

Lijek Humulin Regular u bocama ne treba ponovo suspendirati, treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna, ne sadrži vidljive čestice i izgleda kao voda.

Mješavine inzulina: prvo morate utipkati brzo djelujući inzulin u štrcaljku kako biste izbjegli neželjeni lijek dužeg djelovanja u bočici. Preporučuje se ubrizgavanje odmah nakon mešanja.

Za uvođenje željene doze svakog od lijekova možete koristiti i odvojene šprice za Humulin Regular i za Humulin NPH.
Pripremite štrcaljku prije ubrizgavanja prema uputama liječnika ili medicinske sestre.
Koristite graduiranu injekcijsku štrcaljku koja odgovara dozi namijenjenoj primjeni.

C) Uklanjanje rabljenih uložaka i igala.

Iglice treba koristiti samo jednom. Uzmite igle i stavite na sigurno.

Injekcijske olovke i igle treba koristiti strogo pojedinačno.

Uložak se koristi dok se potpuno ne isprazne, nakon čega ih treba pravilno ukloniti.

Svaka zamjena inzulina tipa ili marke treba se dogoditi pod budnim medicinskim nadzorom. Kada mijenjate koncentraciju, marku (koja odgovara određenom proizvođaču), vrstu (brzo djelovanje, NPH, sporo djelovanje itd.), Vrstu (životinjski inzulin, ljudski inzulin, analog ljudskog inzulina) i / ili način pripreme (inzulin, koji dobivene primjenom rekombinantne DNK tehnologije, za razliku od inzulina dobivenog od životinja) možda će biti potrebna promjena doze.

Doziranje u liječenju pacijenata s ljudskim inzulinom može se razlikovati od doze korištene u liječenju inzulina životinjskog porijekla. Ako postoji potreba za prilagodbom doze, takva regulacija se može provesti od prve doze ili tijekom prvih nekoliko tjedana ili mjeseci.

U nekih bolesnika koji su imali hipoglikemijske reakcije nakon prelaska s režima primjene inzulina životinjskog porijekla na režim primjene humanog inzulina, rani upozoravajući simptomi hipoglikemije bili su manje izraženi ili različiti od simptoma koji su prethodno primijećeni kod ovih bolesnika kada su liječeni životinjskim inzulinom. U bolesnika s normalizacijom razine glukoze u krvi (na primjer, zbog intenziviranja terapije inzulinom) u budućnosti se možda neće primijetiti neki ili nijedan rani znak upozorenja hipoglikemije, o čemu bi trebali biti obaviješteni. Simptomi ranog upozoravanja hipoglikemije mogu biti različiti ili manje izraženi kod pacijenata s dugotrajnom dijabetesom i dijabetičkom neuropatijom ili kod pacijenata koji uzimaju druge lijekove, poput beta blokatora, paralelno s propisanim liječenjem. Nedostatak korektivnog liječenja hipoglikemije ili hiperglikemijskih reakcija može dovesti do gubitka svijesti, kome i smrti.

Nepravilno doziranje ili prekid liječenja (posebno za bolesnike s dijabetesom ovisnim o insulinu) može dovesti do hiperglikemije i potencijalno fatalne dijabetičke ketoacidoze.

Liječenje ljudskim inzulinom može dovesti do stvaranja antitijela, iako u nižim koncentracijama nego s pročišćenim životinjskim inzulinom.

Potreba za insulinom značajno se mijenja s oštećenom funkcijom nadbubrežne žlijezde, hipofize, štitne žlijezde, bubrega ili jetre.

Potreba za insulinom može se povećati i tijekom bolesti ili pod utjecajem emocionalnog stresa.

Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti u slučaju promjene intenziteta fizičke aktivnosti ili uobičajene prehrane.

Upotreba tokom trudnoće i tokom dojenja.

Održavanje adekvatne razine glukoze u krvi trudnica koje se liječe insulinom (s dijabetesom ovisnim o inzulinu i trudnoći) od velike je važnosti. Potreba za insulinom obično se smanjuje tijekom prvog tromjesečja trudnoće, nakon čega se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Žene sa dijabetesom trebale bi obavijestiti svoje liječnike o trudnoći ili namjeri da zatrudne.

Za žene s dijabetesom tijekom dojenja možda će biti potrebna regulacija doze inzulina i / ili prehrane.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilom i drugih mehaničkih sredstava. Hipoglikemija može negativno utjecati na koncentraciju i refleksne reakcije, tj. je faktor rizika u situacijama koje zahtijevaju navedene kvalitete, na primjer, za vrijeme vožnje automobila ili rada s mehaničkim uređajima. Bolesnike treba obavijestiti o tome koje se od navedenih mjera trebaju primijeniti prije vožnje kako bi se izbjeglo pogoršanje hipoglikemije, posebno ako su rani upozoravajući znaci hipoglikemije odsutni ili su implicitni ili ako se pojava egzacerbacije hipoglikemije često događa. Pod takvim okolnostima ne vozite.

Nuspojave Humulina.

Hipoglikemija je najčešća nuspojava terapije insulinom kod pacijenata sa šećernom bolešću. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i, u nekim ekstremnim slučajevima, smrti.

Lokalne alergije mogu se pojaviti u obliku crvenila, oteklina ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Obično traje od nekoliko dana do nekoliko sedmica. U nekim slučajevima ovo se stanje povezuje ne sa inzulinom, već s drugim faktorima, na primjer, s iritantima u sastavu sredstava za čišćenje kože ili nedostatkom iskustva sa injekcijama.

Sistemska alergija (koja je rjeđa, ali potencijalno ozbiljnija nuspojava) je generalizirani oblik alergije na inzulin koji može uzrokovati osip na cijeloj površini tijela, kratkoću daha, piskanje u vodi, snižavanje krvnog tlaka, pojačani rad srca i znojenje. Teški slučajevi generaliziranih alergija su opasni po život. U nekim izuzetnim slučajevima teške alergije na Humulin potrebno je odmah poduzeti odgovarajuće mjere. Možda će biti potrebna zamjena inzulina ili terapija desenzibilizacijom.

Na mjestu ubrizgavanja može se pojaviti lipodistrofija.

Kako se proizvodi

Humulin M3 za injekciju subkutano ili intramuskularno se pravi u obliku otopine od 10 ml. za primjenu inzulinskih šprica ili u spremnicima koji se koriste za olovke za štrcaljke, 1,5 ili 3 mililitara, 5 kapsula su u jednom pakovanju. Uložak se može koristiti sa olovkama za brizgalice kompanije Humapen, BD-Pen.

Lijek pojačava efekat snižavanja šećera u organizmu pacijenta sa dijabetesom, ima prosječno trajanje i mješavina je inzulina kratkog i dugog djelovanja. Nakon upotrebe Humulina i unošenja u tijelo, on počinje djelovati pola sata nakon injekcije, učinak traje 18-24 sata, trajanje učinka ovisi o karakteristikama dijabetičkog organizma.

Aktivnost lijeka i trajanje ovisi o mjestu ubrizgavanja, dozi koju je odabrao liječnik, pacijentove fizičke vježbe nakon primjene lijeka, prehrane i niza dodatnih značajki.

Djelovanje lijeka temelji se na regulaciji razgradnje glukoze u tijelu. Humulin takođe ima anabolički efekat, zbog čega se često koristi u bodibildingu.

Poboljšava kretanje šećera i aminokiselina u ljudskim ćelijama, pospješuje aktiviranje metabolizma anaboličkih proteina. Potiče pretvaranje glukoze u glikogen, inhibira glukogenezu, pomaže proces transformacije viška glukoze u tijelu u masno tkivo.

Značajke upotrebe i vjerojatnost negativnih posljedica

Humulin M3 koristi se za liječenje šećerne bolesti u kojoj je indicirana inzulinska terapija.

Među negativnim efektima lijeka se primjećuju:

  1. Slučajevi naglog skoka šećera ispod utvrđene norme - hipoglikemije,
  2. Preosjetljivost na komponente lijeka.

Često zabilježeni slučajevi naglog pada šećera u krvi nakon upotrebe inzulina, uključujući Humulin M3. Ako je pacijent u ozbiljnom stanju, skok šećera dovodi do razvoja kome, moguća je smrt i smrt pacijenta.

S obzirom na preosjetljivost, na mjestu ubrizgavanja pacijenti mogu osjetiti alergijske reakcije, crvenilo, svrbež i iritaciju kože.

Nuspojave najčešće nestaju same od sebe, a uz stalnu uporabu Humulina alergijske reakcije mogu nestati nekoliko dana nakon prve injekcije lijeka pod kožu, ponekad ovisnost kasni i do nekoliko tjedana.

Kod nekih pacijenata alergije su sistemske prirode i u tom slučaju rezultiraju ozbiljnijim posljedicama:

  • Pojava problema sa disanjem,
  • Tahikardija
  • Nagli pad pritiska i opšta slabost tela,
  • Pojava kratkoće daha i pojačanog znojenja,
  • Generalizirano svrbež kože.


U nekim slučajevima alergijske reakcije predstavljaju stvarnu prijetnju ljudskom životu i zdravlju, pa je poželjno da se, ukoliko se gore opisani simptomi, odmah potraži liječnička pomoć. Problem se rješava zamjenom jednog pripravka inzulina drugim.

Način primjene

Zabranjeno je davati pripravke inzulina intravenski, injekcije se rade isključivo supkutano.

Odluku o korištenju inzulina donosi lekar, dok se doza ubrizgavanja i učestalost primjene lijeka odabiru individualno za svakog dijabetičara, doza ovisi o razini šećera u krvi pacijenta.

Imenovanje inzulina vrši se u bolničkom okruženju pod budnim nadzorom endokrinologa i neprekidnim merenjima nivoa šećera u krvi non-stop.

U slučaju prve primjene liječnik govori o načinima primjene inzulina, kao i o mogućim mjestima, u nekim slučajevima dozvoljeno je intramuskularno davanje lijeka.

Lijek se ubrizgava u stomak, stražnjicu, kukove ili ramena. Potrebno je povremeno mijenjati mjesto ubrizgavanja kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije. Najbrže djelovanje inzulina događa se nakon injekcije u želudac.

Ovisno o dužini igle, inzulin se daje pod različitim uglovima:

  • Kratke igle (4-5 mm) - pod uglom od 90 stepeni, direktnim uvođenjem bez bora na koži,
  • Srednje igle (6-8 mm) - pod uglom od 90 stepeni, na koži se nužno izrađuje pregib,
  • Dugačka (više od 8 mm) - pod kutom od 45 stepeni sa naborom na koži.

Ispravan izbor kuta omogućava vam da izbjegnete intramuskularnu primjenu inzulinskih pripravaka. Dijabetičari s dugom poviješću bolesti uglavnom koriste igle veće od 12 mm, za djecu je poželjno vršiti injekcije s iglicama ne većim od 4-5 mm.

Prilikom provođenja injekcije ne dozvolite da igla uđe u krvne žile, jer se u protivnom mogu pojaviti modrice na mjestu ubrizgavanja. Masiranje mesta ubrizgavanja nije dozvoljeno.

Lijek Humulin M3 - mješavina inzulina Humulin NPH i Humulin Regular, prikladan je jer ne zahtijeva da pacijent prije upotrebe samostalno pripremi otopinu.

Prije upotrebe morate pripremiti bočicu ili uložak s inzulinom - pažljivo se pumpa u vaše ruke oko 10 puta i okreće nekoliko puta za 180 stupnjeva, to vam omogućuje postizanje ujednačene suspenzije. Ako i nakon dužeg miješanja lijek ne postane homogen i vidljivi su bijeli mrlje, inzulin se pogoršao.

Ne tresti previše inzulin s aktivnim djelovanjem, jer će to dovesti do stvaranja pjene i spriječit ćeš da odabereš pravu dozu lijeka.

Čim se pripremi sam pripravak, mjesto ubrizgavanja priprema se. Pacijent treba temeljito oprati ruke, mjesto ubrizgavanja obraditi posebnom alkoholnom maramicom, to je lako dobiti u bilo kojoj ljekarni.

Potrebna količina inzulina se uvlači u štrcaljku (ako se koristi olovka za štrcaljku, doza se odabire posebnim prekidačem), uklanja se zaštitni čep i vrši se injekcija u kožu. Iglo ne izvlačite prebrzo, mesto ubrizgavanja nakon injekcije morate pritisnuti ubrusom.

Uslovi prodaje i skladištenja

Insulin možete kupiti u ljekarni ako imate važeći recept od liječnika.

Vrijedno je čuvati lijek u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa, ne izlagati lijek zamrzavanju, kao ni izlaganju toploti ili suncu. Otvoreni inzulin može se čuvati na temperaturi od 15 do 25 stepeni najviše 28 dana.

Ako su ispunjeni svi uvjeti skladištenja, rok trajanja je 3 godine od datuma proizvodnje. Zabranjena je upotreba lijeka s istekom roka trajanja, u najboljem slučaju neće utjecati na organizam, u najgorem slučaju izazvat će ozbiljno trovanje inzulinom.

Prije upotrebe, preporučljivo je izvaditi Humulin M3 iz frižidera za 20-30 minuta. Injekcije lijeka na sobnoj temperaturi smanjit će bol.

Obavezno provjerite datum isteka prije upotrebe.

Primjena Humulina M3 tokom trudnoće i dojenja

Za vrijeme trudnoće, žene s dijabetesom trebaju pažljivo nadzirati šećer u krvi. Potreba za inzulinom mijenja se ovisno o trajanju trudnoće, pa tokom prvog tromjesečja ona pada, tokom drugog i trećeg - povećava se. Zato su potrebna mjerenja prije svake injekcije. Tokom trudnoće doza se može prilagoditi nekoliko puta.

Promjena doziranja može biti potrebna tokom dojenja. Liječnik koji vodi liječenje mora uzeti u obzir prehrambene karakteristike mlade majke i nivo tjelesne aktivnosti.

Pravilno odabrane doze omogućavaju upotrebu Humulina M3 za liječenje dijabetes melitusa, većina pregleda lijeka je pozitivna. Prema riječima pacijenata, humulin je visoko efikasan i praktično nema nuspojava u svim uvjetima upotrebe.

Imajte na umu da je propisivanje inzulina samostalno kontraindicirano, jer to može dovesti do smrti. Sva prilagođavanja doze i prelazak na analoge obavljaju se u prisustvu liječnika uz stalno praćenje razine šećera u krvi.

Pogledajte video: FlexPen video (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar