Rok upotrebe lanceta za merač glukoze

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Kada provodite test krvi kod kuće, svaki put morate koristiti novu test traku. Ovisno o vrsti dijabetes melitusa i učestalosti mjerenja, izračunava se koliko potrošnog materijala treba kupiti za određeno vrijeme.

U težim slučajevima bolesti svako jutro se vrši pregled krvi nekoliko puta dnevno, pa pacijent mora nabaviti veliku količinu dodatnih materijala. Redovnim merenjima preporučuje se kupovina velikog paketa od 100 komada u tubi. Ako se analiza šećera rijetko radi, kupite mala pakovanja od 25 ili 50 komada test traka.

Prilikom kupnje važno je da uvijek obratite pažnju na rok trajanja test traka za brojilo, dok je važno uzeti u obzir da se nakon otvaranja roka skladištenja mogu dobiti točni podaci na pakiranju kupljene robe.

Mogu li koristiti potrošni materijal koji je istekao

Sve isprobane test trake za brojilo treba odmah odstraniti, u protivnom rezultati ispitivanja možda neće biti tačni. Proizvođač ne jamči za točnost očitanja ako se ne poštuju preporuke navedene u uputama.

U međuvremenu, situacija je danas takva da dijabetičari često zalipe velike količine besplatnih test traka, zbog čega ne moraju uvijek da ih iskoriste na vrijeme. Ako je datum isteknuo, brojilo počinje psovati zbog grešaka i odbija da provede studiju.

Da bi nastavili koristiti potrošni materijal s istekom roka trajanja, pacijenti pribjegavaju raznim fizičkim manipulacijama i prisiljavaju analizator na rad u prethodnom načinu rada, uprkos činjenici da je datum isteka test traka istekao.

U pravilu dijabetičari vjeruju da u roku od mjesec dana nakon isteka roka skladištenja, trakice i dalje mogu pokazati točne podatke, tako da se mogu bezbrižno koristiti za njihovu namjenu.

Osim toga, provodi se redovna provjera točnosti očitanja kako bi se osigurala pouzdanost brojeva.

Kako testirati istečene test trake

Što se može učiniti za prevaru brojila i korištenje zaliha isteklih? Na stranicama foruma možete pronaći mnoge preporuke za određene modele mjernih uređaja. Važno je, međutim, uzeti u obzir da će neke manipulacije ukinuti garanciju na uređaju. Takođe, brojne manipulacije značajno povećavaju tačnost brojila.

Pacijenti preporučuju instaliranje čipa iz drugog paketa, prije postavljanja datuma u analizator prije godinu ili dvije. Ako ne zamijenite čip instaliran prije isteka razdoblja skladištenja, istekle test trake mogu se koristiti mjesec dana, međutim moraju biti iz iste serije. Ne morate mijenjati datum i vrijeme.

Takođe, kao opciju otvorite rezervnu bateriju na uređaju. Da biste to učinili, otvorite kućište, pronađite datu bateriju i provedite fizički postupak otvaranja kontakata. Nakon toga, analizator resetira sve pohranjene podatke, kao rezultat čega možete postaviti minimalni datum.

Tako je čip prepoznat kao novi i istekli test trake mogu se koristiti prema predviđenoj namjeni.

Kako zavarati Accu Chek mobilne testne kasete

Uz test trake, Accu-Chek Mobile kasete sa glukozom u krvi mogu se dobiti i besplatno. Također, u trgovinama se često održavaju promocije za prodaju robe sa sniženim cijenama, njihov rok trajanja obično dolazi do kraja. Stoga mnogi dijabetičari nastoje što više iskoristiti zalihe.

Takvi se proizvodi mogu kupiti tri puta jeftinije, a istovremeno zadržavaju preciznost očitanja. Da bi zaobišli zaštitu uređaja protiv isteklih testnih kaseta, dijabetičari koriste poseban softver.

Za postupak koji koriste mobilne telefone s podrškom za NFC, ova je funkcija sada dostupna u skoro svim modernim modelima. Na pametnom telefonu instaliran je poseban uslužni program RFID NFC Tool koji se može besplatno preuzeti sa PlayMarketa.

U prvoj izvedbi koriste se neiskorištena ispitna kaseta s istekom roka trajanja i kaseta s važećim rokom trajanja.

  1. Crni čips oguljen je s površine kaseta, nevažeća naljepnica se odmah odbacuje, a valjana se lijepi na kasetu s datumom isteka.
  2. Prije lijepljenja uređaja potrebno je provesti postupak resetiranja čipa.

U drugoj verziji upotrebljava se testna kaseta s istekom roka trajanja i korištena naljepnica za čipove, putem kojih je izvršeno 50 krvnih pretraga šećera. Nevažeći čip se ljušti i baca.

  • Na pametnom telefonu koji podržava NFC pokreće se besplatni program RFID NFC Tool, a u izborniku je odabrana ISO 15693 blizina. Telefon se približava čipu, program čita RFID oznaku i prikazuje parametre na displeju pametnog telefona.
  • Zatim je odabrana stavka Write SingleBlock, u polju Block (hex) piše broj 16, a 00000000 u obliku osam nula u Data (hex). Slični pokazatelji trebaju biti naznačeni u 17. bloku, to jest umjesto pokazatelja 16 piše se brojka 17.

Nakon ovih manipulacija, broj mjerenja potrošenih na kaseti za testiranje bit će resetiran na 50, a čip će se zalijepiti na isteklu kasetu i koristiti se prema predviđenoj namjeni. Video u ovom članku detaljno će vam reći o test trakama.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Cijena test traka za glukoter Contour Plus i preporuke za upotrebu

Sustav za kontrolu glikemije Contour plus farmaceutska tvrtka Bayer je glukometri, istoimeni test trake i kontrolna tekućina za provjeru ispravnosti uređaja. Komplet je namijenjen za samo nadgledanje šećera u krvi kod dijabetičara, kao i za brzu analizu zaposlenika medicinskih ustanova. Možete testirati i vensku krv i kapilarni biomaterijal koji se dobija iz prstiju, dlana ili podlaktice.

Vrsta in vitro dijagnoze ne podrazumijeva postavljanje ili uklanjanje dijagnoze za dijabetičare, kao ni ispitivanje novorođenčadi. Raspon dopuštenih mjerenja sustava je od 0,6 do 33,3 mmol / L; izvan ovih granica uređaj ne pokazuje rezultat, ekran će treptati. Ako opetovano mjerenje uzrokuje istu reakciju, potrebno je odmah konzultirati liječnika.

Bayer CONTOUR PLUS može se koristiti samo s istim test trakama i tekućinom za kontrolu kvalitete instrumenata. Prije analize važno je upoznati se sa svim uputama - o uređaju, potrošnom materijalu, piercu MICROLET®2 i slijedite postupak prema njihovim preporukama.

Skladištenje i radni uvjeti za Contour Plus test trake

Za test trake za metar Contour Plus cijena varira od 780 do 1100 rubalja. za 50 kom. Prilikom kupovine robe pregledajte ambalažu. Ako se prekine njegova nepropusnost, dođe do oštećenja ili je istekao rok trajanja, nemojte upotrebljavati takvu cijev. Tužbe se mogu ostaviti na web mjestu putem telefonske službe za korisnike.

Spremne test trake čuvajte samo u tvorničkoj epruveti, uklanjajući je jednom suhim i čistim rukama neposredno prije mjerenja i odmah zatvorite ambalažu. Pazite da upotrijebljena traka ili drugi predmeti ne padnu na olovku s novim potrošnim materijalom. Prevelika vlaga, pregrevanje, smrzavanje i zagađenje neprihvatljivi su za trake. Cijev štiti osjetljivi materijal od vlage i prašine, tako da je za točnost rezultata važno biti zatvoreno i nepristupačno za dječiju pažnju.

Ista ograničenja postoje i za oštećeni ili potrošeni potrošni materijal. Nakon kršenja brtvljenja cijevi, potrebno je na njoj označiti datum otvaranja kako bi se kontrolirao datum isteka potrošnog materijala. Instrument garantuje kvalitetu analize tokom rada u temperaturnom režimu od 5-45 stepeni toplote.

Ako je aparat bio na hladnom mjestu, ostavite ga na sobnoj temperaturi najmanje 20 minuta. Kada ste povezani na PC, ne vrše se nikakva merenja za obradu podataka.

Funkcionalne karakteristike

  • Dostupnost Sistem za kontrolu glikemije čini testiranje pogodnim i intuitivnim za sve.
  • Potpuna automatizacija Korištenje inovativne tehnologije No Coding omogućava uređaju da sam kodira nakon instaliranja sljedeće test trake, tako da je nemoguće zaboraviti na promjenu koda. Automatski prepoznaje rezultate kada se procjenjuje tačnost kontrolnog rješenja.
  • Detektor neusklađenosti Ako se traka napuni nedovoljnom količinom krvi, na ekranu se prikazuje greška. Uređaj vam omogućava da automatski dodate nedostajući dio krvi.
  • Usklađenost sa novim standardima bioanalizatora. Glukometar obrađuje rezultate u samo 5 sekundi. Pri tome koristi dozu krvi od 0,6 mikrolitara. Memorija uređaja pohranjuje informacije o 480 mjerenja. Jedna baterija traje godinu dana (do 1000 mjerenja).
  • Progresivna metoda istraživanja. CONTOUR PLUS koristi elektrohemijsku metodu ispitivanja: mjeri struju koja nastaje reakcijom glukoze u krvi sa reagensima na traci. Glukoza u interakciji s flavin adeninu dinukleotid glukozidom dehidrogenazom (FAD-GDH) i posrednikom. Nastali elektroni stvaraju struju u volumenu proporcionalnom koncentraciji glukoze u kapilarnoj krvi. Gotov rezultat se projicira na zaslon i nisu potrebna dodatna izračunavanja.

Preporuke za upotrebu CONTOUR PLUS

Rezultat studije ovisi o tačnosti poštivanja preporuka ni manje nego o kvaliteti brojila. Ovdje nema sitnica, pa temeljito proučite sve faze postupka.

  1. Osigurajte da su svi potrebni pribor pripremljeni za analizu. Sistem Contour Plus uključuje glukometar, isti testni stan u epruveti, olovku za račivanje Microlight-2. Za dezinfekciju potrebne su vam alkoholne maramice. Osvjetljenje je bolje umjetno, jer jarko sunce nije korisno ni za uređaj ni za potrošni materijal.
  2. Umetnite lancetu u pierker MICROLET. Da biste to učinili, držite ručicu tako da palac bude u udubljenju. Drškom uklonite poklopac i umetnite iglu za jednokratnu upotrebu u otvor dok se ne zaustavi. Nakon karakterističnog klika, možete odvojiti zaštitnu glavu iz igle i zamijeniti vrh. Ne žurite sa bacanjem glave - potrebno je za odlaganje. Ostaje podesiti dubinu probijanja okretanjem pokretnog dijela. Za početak možete isprobati prosječnu dubinu. Prolaz je već zakačen.
  3. Higijenski postupci su poželjniji od dezinfekcije alkoholom. Operite ruke toplom sapunom i osušite. Ako koristite alkoholnu krpu za ubrizgavanje (na primjer, na putu), pustite da se prst osuši.
  4. Čistim, suhim rukama izvadite novi test trak za mjerač Contour Plus iz cijevi i odmah zatvorite poklopac. Umetnite traku u merač i ona će se automatski uključiti. Ako u roku od tri minute ne nanese krv, uređaj se isključuje. Da biste ga vratili u režim rada, morate ukloniti testnu traku i ponovo je umetnuti.
  5. Umetnite traku u poseban utor sa sivim krajem (biće na vrhu). Ako se traka pravilno umetne, oglasiće se zvučni signal, ako je pogrešan, prikazat će se poruka o pogrešci. Sačekajte dok se na ekranu ne pojavi simbol kapanja. Sada možete primijeniti krv.
  6. Lagano masirajte prst da poboljšate protok krvi i čvrsto pritisnite ručicu na jastučić. Dubina probijanja takođe zavisi od sile pritiska. Pritisnite plavo dugme zatvarača. Radi čistoće studije, prvu kap najbolje je ukloniti sterilnom pamučnom vunom. Oblikujući drugo, nije potrebno pritiskati na mali jastuk na mjestu uboda, jer razrjeđivanje krvi međućelijskom tekućinom iskrivljuje rezultate.
  7. Za crtanje krvi dodirnite kapi na traku. Uređaj će ga automatski povući u utor. Držite traku u tom položaju dok uređaj ne oglasi zvučni signal. Nemoguće je nanijeti krv na test traku, kao i na nekim drugim modelima glukometra: to može uništiti. Ako je količina krvi nedovoljna, uređaj će odgovoriti dvostrukim zvučnim signalom i simbolom nepotpuno ispunjene trake. Za dodavanje krvi nemate više od 30 sekundi, u suprotnom će mjerač pokazati grešku i morat ćete zamijeniti traku novom.
  8. Nakon normalnog uzimanja krvi, na ekranu se pojavljuje odbrojavanje: 5,4,3,2,1. Nakon nuliranja (nakon 5 sekundi) prikazuje se rezultat i paralelno se informacije unose u memoriju uređaja. Do ovog trenutka ne možete dodirnuti traku jer to može uticati na obradu podataka. Uređaj razlikuje prije obroka i nakon obroka. Prilagođavaju se prije uklanjanja trake.
  9. Nemojte držati rezultate mjerenja u glavi - odmah ih unesite u dnevnik samonadzora ili povežite brojilo na PC za obradu podataka. Savesno nadgledanje vašeg glikemijskog profila omogućava vam da kontrolirate dinamiku nadoknade i efikasnost lekova ne samo za dijabetičare, već i za njegovog endokrinologa.
  10. Nakon postupka, trebate ukloniti lancetu iz olovke i test trake i odložiti ih u kontejner za smeće. Da biste igla otpustili, izvadite vrh olovke i stavite je da logotip bude okrenut prema dolje na ravnu površinu. Umetnite iglu u otvor dok se ne zaustavi. Pritisnite gumb okidača i istovremeno povucite dugme za zaključavanje. Igla će se automatski spustiti u zamijenjeni spremnik.

Potrošni materijali s glukometrom mogu se koristiti za jednokratnu upotrebu i potencijalno opasni, tako da uređaj može koristiti samo jedna osoba.

Moguća kršenja i simboli grešaka

SimbolŠta to znači?Rješavanje problema
E1Temperatura se ne uklapa u prihvatljive granice.

Premjestite uređaj u prostoriju s temperaturnim rasponom topline od 5-45 stupnjeva. Naglim promjenama, izdržajte 20 minuta da se prilagodite. E2Nedovoljan volumen krvi za punjenje trake.Uklonite traku i ponovite postupak sa novim potrošnim materijalom. Uzorkovanje krvi vrši se nakon što se na ekranu pojavi simbol kapi. E3Korištena traka je umetnuta.Zamijenite traku novom i ponovite test nakon što se na ekranu pojavi trepćući kap. E4Traka nije pravilno umetnuta.Uklonite ploču i umetnite drugi kraj, kontakte prema gore. E5 E9 E6 E12 E8 E13Pad softvera.Zamenite test traku novom. Ako se situacija ponovi, obratite se odjelu za usluge kompanije (telefoni su na službenoj web stranici). E7Ne ta traka.Zamijenite pogrešnu traku s originalnom kolegom CONTOUR PLUS.

Očekivani rezultati

Norma šećera za svakog dijabetičara je individualna, ali u idealnom slučaju ne prelazi granicu od 3,9-6,1 mmol / l. Fluktuacije razine glukoze u krvi moguće su kod grešaka u prehrani, fizičkog ili emocionalnog stresa, poremećaja spavanja i odmora, promjene životnog stila, rasporeda prilagođavanja i doziranja hipoglikemijskih lijekova. Neki lijekovi koji se koriste za prateće bolesti takođe mogu utjecati na očitanje brojača.

Nakon ponovnog pranja ruku analizu možete ponoviti.

Što će se dogoditi ako nakon upotrebe ne promijenite iglu?

Proizvođači preporučuju korištenje svake pojedinačne lancete za samo jedan proboj.Ovo je najsigurnija opcija, kod koje je rizik od trovanja krvi sveden na minimum, kao i dobijanje bolova.

Nisu svi u skladu s preporukama i opetovano koriste lancetu. Tako možete značajno uštedjeti na njihovoj akviziciji.

  • lancete treba čuvati izvan dohvata djece i životinja,
  • neprihvatljivo je dopustiti strancima da ga koriste,
  • ne probijajte na istom mestu
  • kada osetite bol, potrebna vam je zamena lanceta,
  • Preporučuje se čuvanje na mjestima u kojima nema vlage.

Ponovljena upotreba lanceta u bolnicama, medicinskim ustanovama i drugim mjestima gdje je rizik od infekcije strogo zabranjena.

Zašto su nam potrebna rješenja za kontrolu glukometra

  • O rješenju za kontrolu
  • O Accu Check-u i jednim dodirom
  • Nekoliko riječi o ostalim detaljima.

Potreba glukometra očita je svakom dijabetičaru. Ovaj uređaj pomaže da se utvrdi da li je nivo šećera u krvi normalan. Međutim, mnoge zanima što je kontrolno rješenje za glukometre i kako se njime koristi, je li to slično neporapidu? O ovom i mnogim drugim detaljima kasnije u članku.

Ova supstanca koristi se u raznim glukometrima. Dakle, možemo razgovarati o Accu Check ili One Touch - ovisno o konkretnoj modifikaciji. Sličan način upravljanja potreban je kako bi se provjerilo kako ispravno ne radi samo glavni uređaj, već i dodatna oprema na njemu, a posebno testne trake. Opisani algoritam potreban je u sljedećim situacijama i kada koristite protafan:

  • prije ko će se brojilo, bilo da se radi o Accu Check ili One Touch, prvi put primijeniti,
  • kad postoji sumnja u to kako ispravno radi sam uređaj, kao i test trake,
  • kada se konačni rezultati ne podudaraju sa dobrobiti ili je dijabetičar siguran da je dobio pogrešan rezultat,
  • kao dio otvaranja bilo koje nove bočice ili epruvete sa test trakama levemira flekspena,
  • u slučaju mehaničkih oštećenja uređaja.

Općenito, preporučljivo je organizirati takve provjere jednom u 7 dana.

Možda se ispostavi da to nije samo Accu Chek, već i One Touch koji se koristi za insulinsku terapiju.

Opisane komponente koriste se isključivo u svrhu in vitro dijagnostike. Prije upotrebe obavezno protresti bocu. Kao i u ovom slučaju, kontrolno rješenje koje se koristi za određeni glukometar razvija tvrtka koja je njegov proizvođač.

U slučaju Accu Cheka, govorimo o vodenoj otopini koja sadrži glukozu koja ne dopušta šok. Njegov sastav je u velikoj mjeri sličan sastojcima krvi. Međutim, razlika između dvije supstance predstavljene glukometru i dalje postoji. S tim u vezi mogu se primijetiti mala fluktuacija u primljenim podacima.

Rezultati koje Akku Chek mora pokazati kao dio testa za kontrolno rješenje prikazani su na prednjoj strani test traka. Važno je napomenuti da u pakovanju s koncentratom od proizvođača moraju biti dvije boce koje se koriste za glukometre. Prvi je standardni, a drugi sa povećanim omjerom glukoze.

Ako govorimo o glukometru s jednim dodirom, tada ga, poput bilo koje druge slične modifikacije uređaja, treba provjeriti pomoću kontrolnog rješenja glukometra. Koristi se isključivo u kombinaciji s test trakama.

Taj broj treba biti naveden na ambalaži s test trakama, kao kod Accu Chek.

Predstavljeni tip rješenja prodaje se odvojeno od uređaja. Prije početka njegove upotrebe, preporučuje se ili posavjetovati se s liječnikom ili detaljno proučiti upute.

Važno je da se pridržavate svih uslova u pogledu očuvanja i upotrebe kontrolnog rješenja Accu Chek i drugih proizvođača:

  1. 90 dana nakon otvaranja epruvete, rastvor prestaje biti pogodan za upotrebu. Kako se ne biste zbunili, preporučuje se da na pakovanju navedete datum isteka,
  2. strogo je zabranjeno korištenje otopine nakon isteka roka trajanja,
  3. uređaj se preporučuje držati na temperaturi ne većoj od 30 stepeni,
  4. Nikada ne čuvajte rastvor u frižideru.

Da bi se kontrolirao bilo koji od glukometra, to je rješenje koje treba shvatiti kao sastavni dio njegovog funkcioniranja. Preporučuje se provesti provjeru u situaciji kad osoba nije ni najmanje sigurna u pouzdanost očitanja uređaja.

Ako se ti uređaji ne razlikuju značajno od onih naznaka koje bi trebale biti u normalnom stanju i označene na pakovanju s test trakama, tada ne biste trebali paničariti. Ovo se, kao što je već spomenuto, objašnjava činjenicom da omjer šećera u krvi i vode varira.

Da bi se izbjegle bilo kakve fluktuacije i odstupanja, potrebno je pravilno koristiti rješenje i sjetiti se kompatibilnosti modifikacija.

Rok trajanja i uslovi skladištenja test traka

Dijabetes melitus je mnogo češći nego što bismo željeli. S ovom bolešću dolazi do poremećaja u endokrinom sistemu. Glukoza prestaje da se apsorbuje, oslobađa se u krvotok, što izaziva snažnu intoksikaciju. Potrebno je stalno pratiti nivo glukoze.

Da biste to učinili, koristite glukometar - aparat koji vam omogućava da odredite nivo šećera u krvi. Takav je aparat potreban ne samo dijabetičarima, već i osobama s predijabetesnim oblikom. Mnoštvo mjerenja ovisi o karakteristikama bolesti i zdravlju pacijenta. U prosjeku se preporučuje mjerenje razine šećera dva puta: ujutro na prazan stomak i u tri ujutro.

Lančeti su jedan od potrošnih materijala koji dijabetičari često koriste za kontrolu glikemije glukometrom.

Njihova se upotreba smatra efikasnom, gotovo bezbolnom i sigurnom, jer je prati minimalan rizik od infekcije.

Igle glukometra razlikuju se u obliku, veličini, sjeni i koriste se u skladu s određenom kompanijom piercer. Namijenjeni su za jednokratnu uporabu, tako da pacijenti trebaju razumjeti kako ih koristiti, kao i koji uređaj je najpovoljniji za upotrebu.

Igle za prste krvi koriste se za kontrolu glikemije. Ispitivanje se provodi kod kuće ili u laboratoriji pomoću glukometra. Ova metoda praćenja nivoa glukoze smatra se najjednostavnijom i bezbolnijom.

Komplet invazivnih uređaja uključuje poseban uređaj za piercing, koji vam omogućava da dobijete pravu količinu krvi za ispitivanje. Za skupljanje materijala koji je unapred postavljen u olovku potrebne su tanke igle.

  1. Univerzalne igle. Prikladni su za gotovo sve analizatore. Neki glukometri opremljeni su posebnim punkcionama, koje uključuju upotrebu samo određenih igala. Takvi uređaji su pojedinačni i ne spadaju u proračunsku kategoriju, popularnu među stanovništvom (na primjer, lancete Accu Chek Softclix). Uređaj za primanje krvi može se prilagoditi podešavanjem dubine probijanja odgovarajuće dobi pacijenta (od 1 do 5 koraka na skali regulatora). Tokom rada, svaka osoba odabire sebi najprikladniju opciju.
  2. Auto lanceta Prednost takvih proizvoda je upotreba najfinijih igala, pomoću kojih se probijanje izvodi bezbolno. Ručica za probijanje prsta omogućava ugradnju zamjenjivih lanceta. Do stvaranja krvi dolazi pritiskom na tipku Start proizvoda. Mnogi glukometri omogućavaju upotrebu automatskih igala, što je temeljni faktor prilikom odabira uređaja za dijabetičare tipa 1. Na primjer, lancete Contour TS aktiviraju se samo u trenutku kontakta s kožom, čime se minimizira rizik od infekcije.
  3. Lančevi za decu. Spadaju u zasebnu kategoriju. Njihova cijena veća je nego na običnim proizvodima. Uređaji su opremljeni vrlo oštrom i tankom iglom, tako da je uzorkovanje krvi brzo i potpuno bezbolno, što je važno za male pacijente.

Ljudi koji ne znaju koliko puta možete upotrebljavati lancetu trebali bi se sjetiti da je takav potrošni materijal za jednokratnu upotrebu i da ga mora zamijeniti nakon završetka testa. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste igala i navedeno je u uputama za glukometre raznih proizvođača.

Razlozi zbog kojih ne možete ponovo koristiti igle:

  1. Potreba za redovitom promjenom povezana je s velikim rizikom od infekcije u slučaju opetovane upotrebe, jer nakon punkcije, patogeni mogu ući u vrh igle i ući u krvotok.
  2. Automatske igle dizajnirane za probijanje opremljene su posebnom zaštitom koja onemogućava njihovu ponovnu upotrebu. Takvi potrošni materijal smatra se najpouzdanijim.
  3. Česta upotreba dovodi do zamućenja igle, pa će ponovljena punkcija za uzorkovanje krvi biti već bolna i može ozbiljno ozlijediti kožu.
  4. Prisutnost tragova krvi na lancetu nakon ispitivanja može uzrokovati razvoj mikroorganizama, što osim rizika od infekcije, može narušiti rezultate mjerenja.

Ponovljena upotreba potrošnog materijala dopuštena je samo u slučajevima kada se planira pratiti nivo glikemije nekoliko puta u roku od jednog dana.

Cijena paketa ovisi o nekoliko faktora:

  • broj igala koje uđu u njega,
  • proizvođač
  • kvaliteta
  • dostupnost dodatnih funkcija.

Univerzalne igle smatraju se jeftinim proizvodima, što objašnjava njihovu veliku popularnost. Prodaju se u bilo kojoj ljekarni i u gotovo svakoj specijaliziranoj trgovini. Cijena minimalnog paketa varira od 400 do 500 rubalja, ponekad čak i više. Maksimalne cijene za sav potrošni materijal dostupne su u ljekarnama koje rade non-stop.

Igle, bilo da su univerzalne ili automatske, mogu se koristiti samo jednom.

Nakon toga preporučuje se promjena. To se može naći u uputama za brojilo. Korištene lance su sterilne i zaštićene od infekcije.

Nakon izlaganja iglice na vrh, počinju se nakupljati mikroorganizmi, među njima i štetni, koji nakon proboja ulaze u krvotok. Stoga, da bi se izbjegle posljedice i infekcije, nakon svake namjeravane uporabe, lancetu treba zamijeniti.

Automatske igle imaju dodatnu zaštitu, tako da drugi put pacijent neće moći koristiti lance ni uz posebnu želju. Da bi uštedjeli novac, neki dijabetičari omogućavaju ponovnu upotrebu univerzalnih lanceta, što može dovesti do infekcije.

Trebali biste znati da će uz opetovano korištenje bol nakon punkcije biti mnogo jači zbog činjenice da je igla prigušena. Može započeti i upalni proces u predjelu rane.

Ako postoji potreba da se nekoliko puta dnevno uzmu uzorci krvi za glukozu, dozvoljena je ponovljena upotreba lancete.

Za određivanje šećera u tijelu potrebne su test trake za glukometrom.

Trake su za jednokratnu upotrebu i moraju se odložiti nakon upotrebe, a svi pokušaji reanimacije besmisleni su.

Princip rada traka je da imaju posebno prskanje.

Nakon što kap krvi uđe u obloženo područje, započinje interakcija aktivnih tvari s glukozom. Kao rezultat toga, mijenja se snaga i priroda struje koja se prenosi s brojila na test traku.

Zahvaljujući tome, uređaj izračunava koncentraciju šećera. Ova metoda je elektrohemijska. Potrošni materijali za višekratnu upotrebu u ovom slučaju ne mogu biti.

U otvorenom obliku taj se period smanjuje na 6 mjeseci, budući da se kemijski sastojci potrebni za analizu pogoršavaju pod utjecajem kisika.

Rok trajanja može se produžiti pomoću zatvorenog pakiranja svakog elementa. Istovremeno se ne mogu dobiti tačni podaci; indikacije mogu fluktuirati u smjeru smanjenja ili povećanja.

Postoje pravila kojih se morate pridržavati prilikom spremanja traka. Prekomjerna vlaga, UV zraci, niska temperatura su im štetni. Idealan raspon je od 2 do -30 ° C.

Ako nema pojedinačne ambalaže, beskorisno je i ponekad opasno po zdravlje upotrebljavati se trake koje su otvorene više od 6 mjeseci.

Pogledajte video: Vitality Health Check - How to perform the VHC Vitamin-D Test EN (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar