Dijabetes i pravoslavni post

Tokom Velikog posta, pravoslavni hrišćani trebali bi postiti četrdeset dana. Uvjeti posta su isključenje iz prehrane jaja, mesa i mliječnih proizvoda. Morate se odreći i maslaca, majoneza, pekarskih proizvoda i slastičarskih proizvoda. Nije dozvoljeno piti alkohol. Riblja jela dopušteno je jesti samo na značajne praznike. Unatoč činjenici da su mnogi proizvodi sami po sebi zabranjeni za dijabetes, post dijabetičara ne bi trebalo poštivati ​​u potpunoj strogosti, jer to može naštetiti pacijentovom tijelu.

Da li je moguce postiti

Dijabetes tipa 2 je bolest koju karakterizira povećanje glukoze u krvi. Da bi zadržali količinu inzulina u krvi, dijabetičari trebaju posebnu prehranu. Iz tog razloga, kod dijabetesa tipa 2, trebate postiti u skladu s određenim pravilima.

Može li pacijent brzo, odlučuje ljekar. Tokom perioda komplikacija, bolje je odbiti post. Ali sa stabilnim stanjem teško je dijabetičarima, ali moguće je izdržati cijelo razdoblje do kraja. Crkva daje ustupke osobama obolelim od ove bolesti.

Uz dijabetes ne možete se odreći čitave liste proizvoda. Djelomično ograničenje je dovoljno. Odlučujući se pridržavati posta, pacijent mora prvo da se posavjetuje s liječnikom kako da postigne dijabetes, kako ne bi nanio štetu bolesnom tijelu.

Koji su proizvodi dostupni

Tokom korizme možete pojesti veliki broj namirnica koje će biti korisne dijabetičarima:

  • mahunarke i proizvodi od soje,
  • začini i bilje
  • sušeno voće, sjemenke i orašaste plodove,
  • kiseli krastavci i kiseli krastavčići,
  • džem i bobice
  • povrće i gljive
  • a ne masni hleb.

Važno je uzeti u obzir da post i dijabetes nisu uvijek kompatibilni. Ako medicinski stručnjak izda dozvolu za posebnu ishranu, tada je potrebno izračunati količinu proteinske hrane. Nažalost, ove tvari nalaze se u velikim količinama u hrani koja je zabranjena tokom posta (sir, riba, piletina, itd.). Iz tog razloga, postoje određena izuzeća za dijabetičare.

Za post je najvažnije pridržavanje umjerenog unosa hrane jer u tom periodu treba više vremena dati duhovnoj, a ne materijalnoj prehrani.

Do određene mjere, korizma je vrsta prehrane za dijabetičare. To se događa upravo zbog postojećih ograničenja.

  1. Bolesnici s dijabetesom trebaju se ograničiti jedenjem hrane s visokim udjelom masti, jer velike količine kolesterola mogu izazvati napad.
  2. Ne jesti hranu bogatu ugljikohidratima. Tako, na primjer, konzumiranje žitarica na post (proso, riža, heljda itd.) Može izazvati porast inzulina. Grubi kruh je također uključen u skupinu proizvoda koji sadrže ugljene hidrate.
  3. Uobičajene zabrane uključuju proizvode od brašna i slatkiše. Ovi proizvodi su zabranjeni za dijabetičare. Ali slatko možete zamijeniti, na primjer, cvjetnim medom, jer se brzo apsorbuje i ima korisna svojstva.
  4. Dozvoljena pića uključuju čaj, kompot, sok. Alkohol nije dopušten post u nijednoj kategoriji. Alkohol je uvijek zabranjen dijabetičarima.

Bolesna osoba koja slijedi kršćanske običaje mora biti pažljiva ne samo na kalorični sadržaj jela i njihov sadržaj, već i na kvalitetu proizvoda. Posno se može jesti slano, prženo i dimljeno, što je neophodno za isključenje dijabetesa. Najbolje je jesti jela koja su kuhana na pari ili kuhana.

Preporuke

Stručnjaci preporučuju ljudima koji boluju od dijabetesa melitusa tipa 2 tokom tjedna u toku posta, konzumirajući samo niskokaloričnu hranu i hranu sa malo masti u minimalnim količinama. Ali u slučaju problema sa smanjenjem ili povećanjem razine glukoze, preporučljivo je odbiti istovar ili čak prestati post. Unos supstanci potrebnih za bolesno tijelo treba provoditi redovno. Pothranjenost može dovesti do ozbiljnih problema.

Ako se post ispravno poštuje i pridržava se savjeta liječnika, tada ograničenja hrane mogu čak biti korisna za vraćanje poremećaja u sustavima i organima koji su kod svih dijabetičara.

Netko lako može odbiti post, ali vjernicima je teško, čak i pored bolesti, to učiniti. Pročišćavanje duše i tijela vrlo je važno za njih. Prema postojanju dijabetičara koji poste i mnogih stručnjaka, post je manifestacija moći vjere i ne predstavlja nikakav rizik po zdravlje ljudi. Međutim, svaki pacijent treba razumno procijeniti svoje sposobnosti i stanje svog tijela, jer minimalni rizik može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Hvala na zanimljivom videu. Imam i dijabetes tipa 2.
Ali isto je pretrpeo moždani udar, trombozu, gomilu drugih bolesti i vrlo slabog vida (sram me bilo i priznati koji). Još u djetinjstvu sam nosio naočale s velikim minusom na 1 oku. Oba oka su već imala krvarenja zbog suza u mrežnici. Ali brzo ću. U isto vrijeme osjećam da postajem jako razdražljiv. Ne jedem meso oko 12 godina (ne jedem nikakve mesne proizvode). Takođe retko jedem ribu. Zbogom petkom i srijedom, ali u srijedu ponekad dopuštam ribama da jedu. Hljeb kupujem samo bez margarina, putera i mlijeka. Tražim vodu i brašno, ponekad kvas i suncokretovo ulje.
Božićni post 2018. godine izdržao je s poteškoćama, ali izdržao. I nakon što je jedva napustila ovaj post. Čini se da se do sada od njega nije potpuno oporavila.
Šećer je mali, ponegdje i do 10 sati ujutro, ali to je rijetko. To se događa vrlo normalno (do 6). Sutradan počinje korizma. Pročitala sam da možete jesti 1 put dnevno. Ali ne mogu to učiniti.
Već imam mnogo godina ... Kako mogu biti?

Zdravo. Obavezno se obratite ljekaru! Ne treba pogoršavati situaciju. Najvjerojatnije ćete se morati odreći posta i stvoriti novu dijetu, s dodatkom vitamina i minerala (tijelo je sada po svemu sudeći vrlo osiromašeno).

Ne možete brzi s dijabetesom. Dakle, ne kažu. Počeo sam držati korizmu, imao sam šećer noću 19. Zatim 16. Ne trebaju nam bolesni ljudi, ni rođaci, ni rodbina

Pogledajte video: KAFA U 5 Božićni post Trebinje (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar