Kuhanje Charlotte za dijabetičare bez šećera

Klasični recept za jabučnu šarlotu posuđen je iz engleskih kuharica. Moderni recept za pita od jabuka malo se razlikuje od izvornog izvora. U početku su peciva izgledala kao prozračni puding od jabuke, prelivena vrhom raznim slatkim umacima.

Na primjer, u Njemačkoj se šarlota pekla od običnog hljeba s dodatkom voćne mase i vrhnja. Takav recept i dalje postoji i uživa određenu popularnost. S vremenom su se sve pite od jabuka na biskvitnom tijestu počele nazivati ​​šarlota.

Danas kulinarski stručnjaci pojednostavljuju recept u najvećoj mogućoj mjeri. Postao je pristupačniji, ali zbog kaloričnog sadržaja neke su domaćice prisiljene da se suzdrže od takvog pečenja. Tada su inventivni slastičari ponudili nekoliko opcija za dijetalnu pripremu šarlote, zamijenivši neke od sastojaka.

Smjernice za kuhanje dijabetesa

Pečenje za dijabetičare mora biti u skladu s dva pravila: biti zdrava i ukusna. Da bi se to postiglo, bit će potrebno poštovati brojna pravila. Prije svega, pšenično brašno zamijenjeno je raženim, jer uporaba nekvalitetnog brašna i grubog mljevenja ne utječe na razinu glukoze. Kuhanje šarlote bez šećera uključuje:

  • odbijanje upotrebe pilećih jaja za miješanje tijesta ili minimiziranje njihovog broja. Međutim, u kuvanom obliku kao punjenje dopušteno je njihovo dodavanje,
  • puter se zamenjuje biljnim ili na primer margarinom. Niža koncentracija masti, to bolje
  • umjesto šećera preporučuje se upotreba bilo kojeg nadomjestaka: stevije, fruktoze. Što je prirodniji proizvod, to je bolje
  • sastojke za punjenje treba odabrati posebno pažljivo. Na primjer, to ne bi trebalo biti slatko voće, bobice, druga visokokalorična hrana koja može potaknuti porast razine šećera.

Važno je pravilo da se kontrolira sadržaj kalorija i glikemijski indeks pečenja izravno tijekom postupka pripreme (ovo je vrlo važno za dijabetes tipa 2). Takođe je preporučljivo odbiti kuhati velike porcije, koje će eliminisati prejedanje, kao i upotrebu ustajale hrane.

Charlotte s jabukama

Za pripremu najčešće šarlote s jabukom koristite jedno jaje, četiri jabuke, 90 g. margarin, cimet (pola kašičice). Ne zaboravite na četiri žlice. l med, 10 gr. prašak za pecivo i jednu čašu brašna.

Postupak pravljenja šarlote s jabukama bez šećera krajnje je jednostavan: otopite margarin i pomiješajte sa prethodno ugrijanim medom. Zatim se jaja ubacuju u margarin, dodaje se prašak za pecivo, kao i sastojci poput cimeta i brašna - ovo je potrebno da bi se dobilo tijesto. Istovremeno:

  1. jabuke su oguljene i isečene na kriške,
  2. stavite voće u prikladnu posudu za pečenje i ulijte dijetno tijesto,
  3. Charlotte treba peći u rerni 40 minuta. Poželjno je da temperatura nije bila veća od 180 stepeni.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

S obzirom da ne postoji faza vrhnja za šećer i jaja, prilično bujna jabučna šarlota neće uspjeti. Uprkos tome, bit će 100% ukusan zbog svoje arome i svježine.

Pita sa kefirom i sirom

Varijacija klasičnog Charlotte recepta za dijabetičare je pečenje uz dodatak skute i kefira. Za to se koriste: tri jabuke, 100 gr. brašno, 30 gr. med, 200 gr. posni sir (5% masti - najbolja opcija). Dodatni sastojci su 120 ml nemasnog kefira, jedno jaje i 80 gr. margarin.

Ovaj ukusni recept možete pripremiti na sljedeći način: jabuke se ogulje i režu na kriške. Potom se prže uz dodatak ulja i meda. To se mora učiniti u tavi koja je pogodna za pečenje. Prženje ne bi trebalo trajati duže od pet do sedam minuta.

Tijesto se pravi od sastojaka poput sira, kefira, brašna i jaja koji se umutite mikserom. Potom se prženo voće prelije tijestom i peče šarlota u rerni. To se preporučuje ne duže od 30 minuta, pri temperaturnim pokazateljima ne većim od 200 stepeni.

Peciva od raženog brašna

Šarlota bez šećera može se kuhati na ražnom brašnu. Kao što znate, potonja je korisnija od pšenice zbog činjenice da je njen glikemijski indeks niži.

Nutricionisti preporučuju korištenje 50% raženog i 50% običnog brašna u procesu pečenja, ali taj omjer može biti od 70 do 30 ili čak i više.

Za pravljenje pite, dijabetičar će trebati da koristi:

  • 100 gr. raženo brašno i proizvoljna količina pšenice,
  • jedno pileće jaje, koje će zamijeniti prepelice (ne više od tri komada),
  • 100 gr. fruktoza
  • četiri jabuke
  • malu količinu margarina za podmazivanje.
.

Proces kuhanja počinje tako što se jaja i fruktoza tuku pet minuta. Zatim se prosijano brašno sipa u ovaj sastav. U isto vrijeme jabuke koje se miješaju sa tijestom ogluše se i iseku na sitne komade. Podmazani oblik ispunjen je tijestom. Temperatura treba biti ne viša od 180 stupnjeva, a vrijeme pečenja - oko 45 minuta.

Recept za multikuker

U dijabetičkoj prehrani može biti prisutna šarlota koja se ne kuha u pećnici, već u sporom štednjaku. Ovaj nestandardni recept omogućit će dijabetičaru da uštedi vrijeme i diverzificira njegovu prehranu. Još jedna karakteristika pečenja u ovom slučaju je uporaba zobene kaše koja može djelovati kao potpuna zamjena za brašno.

Sastojci za pripremu takve šarlote su: pet tableta nadomjestaka šećera, četiri jabuke, jedan protein, 10 žlica. l zobena kaša. Za podmazivanje koristite i malu količinu brašna i margarina.

Proces kuhanja je sljedeći:

  1. proteine ​​ohladiti i umutiti zajedno sa nadomjestkom šećera do pjenaste boje,
  2. jabuke su oguljene i isečene na kriške,
  3. brašno i zobena kaša se dodaju proteinima i lagano mešaju,
  4. tijesto i jabuke se sjedine, razvaljani u prethodno namašćenu posudu.

Za potpuno pečenje pećnica mora biti programirana na način "pečenja". Obično je za to dovoljno 50 minuta nakon čega se preporučuje sačekati da se torta ohladi. Tek nakon toga biće potpuno spreman za upotrebu.

Kako koristiti takve pite?

Uz dijabetes, pečenu robu, čak i kuhanu s dodatkom zdravih sastojaka, treba konzumirati u minimalnoj količini. Na primjer, jedan srednji komad (oko 120 grama) dnevno će biti više nego dovoljan. U isto vrijeme, šarlotu ne treba konzumirati ujutro ili prije spavanja, pa je ručak ili popodnevni čaj idealan vremenski period za to.

Nutricionisti i endokrinolozi preporučuju konzumiranje ove vrste pečenja uz nezaslađeni čaj, malu količinu mlijeka, kao i druga zdrava pića (na primjer, prirodni sokovi). Ovo će omogućiti punjenje energetskih rezervi, kao i napuniti tijelo vitaminima, mineralnim komponentama. Ako nakon jela šarlotu, dijabetičar ima pogoršanje dobrobiti i druge neugodne simptome, preporučuje se provjera razine šećera. Moguće je da ova vrsta pečenja negativno utječe na omjer glukoze, te je u tom slučaju poželjno odbiti je.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Glikemijski indeks

Glikemijski indeks (GI) je pokazatelj koji utiče na protok glukoze u krv, nakon njegove upotrebe. Štoviše, ona može varirati od metode pripreme i konzistencije jela. Dijabetičarima nije dozvoljeno piti sokove, čak ni njihovo voće koji imaju nizak GI.

Postoji i još jedno pravilo - ako se povrće i voće dovode u konzistenciju pire krumpira, tada će se povećati njihov digitalni ekvivalent GI. Ali to ne znači da biste se u potpunosti trebali odreći takvih posuđa, samo veličina porcija treba biti mala.

Prilikom odabira proizvoda morate se osloniti na sljedeće pokazatelje glikemijskog indeksa:

  1. Do 50 PIECES - dopušteno u bilo kojoj količini,
  2. Do 70 PIECES - upotreba u rijetkim slučajevima je dozvoljena,
  3. Od 70 jedinica i više - pod najstrožom zabranom.

Glikemijski indeks (GI) je pokazatelj koji utiče na protok glukoze u krv, nakon njegove upotrebe. Štoviše, ona može varirati od metode pripreme i konzistencije jela. Dijabetičarima nije dozvoljeno piti sokove, čak ni njihovo voće koji imaju nizak GI.

Postoji i još jedno pravilo - ako se povrće i voće dovode u konzistenciju pire krumpira, tada će se povećati njihov digitalni ekvivalent GI. Ali to ne znači da biste se u potpunosti trebali odreći takvih posuđa, samo veličina porcija treba biti mala.

  1. Do 50 PIECES - dopušteno u bilo kojoj količini,
  2. Do 70 PIECES - upotreba u rijetkim slučajevima je dozvoljena,
  3. Od 70 jedinica i više - pod najstrožom zabranom.

CHARLOTA BEZ ŠEĆERA SA KEFIROM

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Ako koristite kalkulator kalorija, lako je otkriti da 100 grama slatkog deserta sadrži 200 kcal. Da biste smanjili kalorični sadržaj bilo kojeg proizvoda od brašna, trebate zamijeniti brze ugljikohidrate (šećer, brašno) s više "mirnih".

Na primjer, med i stevija su dobar pandan šećeru. Ovi sastojci dopušteni su čak i dijabetičarima. Osušeno voće takođe može dati dodatnu slatkoću. Šarlota bez šećera s jabukama, kruškama i sušenim voćem izgledat će ne manje atraktivno.

Kao što znate, med se najsigurnije apsorbira u tijelu i u prehrani mu je dozvoljen određeni omjer. Također biste trebali znati da tijekom toplinske obrade ovaj proizvod mijenja svojstva i djelomično gubi korist. Stoga se šećer mora pažljivo zamijeniti medom. U recept možete dodati steviju ili fruktozu.

Ispada da je vrlo ukusna kefirna šarlota bez šećera. Proizvodi od kiselog mleka se dodaju da malo razblaže grubo vlakno od heljde ili zobene kaše. Učinite to dok ručno umiješate brašno.

Dijetalnu šarlotu možete kuhati i sa sirom. Ovaj će proizvod djelomično zamijeniti brašno. Naravno, sir će biti malo masti. Takav se sastojak dodaje u tijesto za vrijeme ručnog miješanja brašna. Svaka domaćica određuje dozu prema svom ukusu.

Sada znate kako se pravi šarlota bez šećera. Recept za ovaj desert je u članku.

Posebno su popularne pite od jagoda i voća. Ovo je istovremeno i hrana i desert. Ukusni su, sočni i slatki. Ali postoje kategorije ljudi koji iz različitih razloga ograničavaju šećer u prehrani. A šta je slatka torta bez šećera?

Ispada da je sve moguće. Na primjer, svima omiljena i uobičajena šarlota. Zapravo, pita od jabuka je vrlo jednostavna za napraviti. Ne treba puno proizvoda, gnjavaže, uvijek ispada ukusno i mirisno. I upravo takav slatki kolač možete kuhati bez dodavanja šećera.

Najbolja zamjena za šećer bez ometanja ukusa je med. Onima koji promatraju sklad lika i ograničavaju upotrebu brašna, dio ga zamjenjuje zobena kaša.

Uobičajeni sastojci za pravljenje šarlote:

  • pola čaše brašna
  • pola čaše herkulovskih pahuljica,
  • jaja - 2 komada
  • pola kašičice sode,
  • dvije kašike meda
  • jabuke - 3-5 komada.

1. Prvo trebate skuhati jabuke. Opranom i osušenom voću uklonite jezgru sjemenkama i stabljiku. Zatim narežite na kriške. Svako bira debljinu kriški po ukusu. Stavite nasjeckane jabuke u posudu sa medom.

2. U dubokoj posudi obavezno osušite i ohladite, razbijte jaja. Jaja bi takođe trebala biti hladna, rashladite ih. Umutite jaja mikserom ili umutite dok se ne formira gusta, visoka pena. Da biste to učinili, dobro je dodati malo soli prije bičenja.

3. Pripremite posudu za pečenje. Možete imati poseban s odvojivim ivicama, možete imati tavu za tortu ili možete jednostavno imati nelepljivu tavu bez drške, široku i prilično duboku. Oblik namažite margarinom ili biljnim nerafiniranim uljem (vrlo malo masti treba dobro rasporediti po cijeloj površini dna i stranama tako da nema suhih područja).

4. Zatim tijesto izlijte u pripremljeni oblik, na vrh položite jabuke, prelijte ih medom u kojem su stavili za namakanje. I poslati u rernu, prethodno zagrejanu na 170 stepeni. Ostavite da se peče oko pola sata.

5. Čim šarlota porumeni, probušite je na najdebljem mjestu šibicom ili drugim drvenim štapom. Ako je štapić ostao suh - kolač je spreman. Izvadite je rukavicama za pečenje i malo protresite. Gotova šarlota odmah će se pomjeriti.

6. Ohladite tortu i stavite je na tanjur.

Još jedan recept za šarlotu bez šećera vrlo je sličan prvom, ali ispada zadovoljavajući i bujniji. Činjenica je da sastav testa uključuje kefir. Preostali sastojci su isti. Redoslijed kuhanja je takođe sličan.

Charlotte je položen na isti način. Prvo tijesto, a zatim jabuke i med.

Tijesto na kefiru s dodatkom meda bit će veličanstvenije i bogatije, a tijekom pečenja će se udvostručiti u veličini. Zbog toga će se plodovi položeni na vrh utopiti u dižuće tijesto, i dobićete jednu masu kolača.

Možete i kuhati šarlotu, ne samo bez šećera, već i bez brašna - san o gubitku dame. U ovom receptu brašno će biti zamijenjeno kašom. Semka, kao što znate, pri zagrevanju nabubri u tečnosti, pa je za kolač potrebno nekoliko puta manje od istog brašna.

  • neke jabuke, bolje čvršće i sočnije
  • čaša kaše
  • čaša kefira,
  • jedno jaje
  • tri kašike meda.

1. Umutite tijesto od kaše, brašno, jaja, kefir i med, poput kisele pavlake. Možete dodati pola žličice sode bikarbone ili prašak za pecivo.

2. U tijesto sipajte nasjeckane jabuke ili kruške i miješajte dok se ravnomjerno ne rasporede u masi.

3. Izlijte dobiveno tijesto s plodovima u kalup pripremljen na poznati način i ispecite na isti način kao u prethodnim opcijama.

Umjesto šećera, možete koristiti ne samo med. Oboljelima sa dijabetesom može se koristiti stevija

  • pola čaše prirodnog jogurta, s bobicama ili voćem,
  • 1-2 kašike žlice. kašike stevije
  • 4 jaja
  • 6 kašika mekinja, najbolje ovsa ili pšenice,
  • neke jabuke ili kruške.

1. U posudi pomiješajte jogurt i mekinje, dodajte steviju

2. Umutite jaja u peni i dodajte u smešu.

3. Pripremljeno narezano voće stavite u namašćenu i pobrašnjenu posudu za pečenje. Ravnomjerno ih rasporedite po površini.

4. Testo ravnomjerno rasporedite po vrhu.

5. Možete malo protresti da se tijesto rasporedi po svim jabukama i između njih.

6. Stavite u rernu na 170 stepeni i pecite oko pola sata.

Svi recepti šarlote otprilike su isti. I nije važno da li prvo stavljati voće, a zatim tijesto ili obrnuto, već možete potpuno miješati sve sastojke u jednoj posudi. Ovo je stvar ljepote samog kolača, a ne njegove suštine.

Neke domaćice to rade: prvo rasporedite polovinu tijesta, zatim sve voće, a zatim ostatak tijesta. Postoji veliki prostor za kreativnost. Glavna stvar je da šećer možete zamijeniti drugim slatkim, ali ne štetnim proizvodima, čak i brašno možete djelomično ili potpuno zamijeniti. I princip izrade pita od jabuka ostaje isti.

Šarlotka sa kašom i kefirom izgledat će poput manitola, samo lakša i manje bogata sastava, ali ne i po ukusu. Odlučili ste izuzeti štetne proizvode, ne možete sebi oduzeti dobrote i deserte.

Ako vam iz bilo kojeg razloga treba ograničiti unos šećera, možete ispeći divan slatki kolač bez da ga dodate. Charlotte neće postati manje ukusna, ali bit će zdrava, jednostavna. A kada pripremate recepte bez brašna - takođe niskokalorični.

Upotreba sira će vam pomoći da voljenom kolaču dodate bogatstvo bez dodatnih kalorija.

Dijeta za dijabetes ne isključuje u potpunosti pečenje i slatku hranu. Charlotte napravljena bez šećera jedan je od deserta koji će vam se sigurno svidjeti. Za vas smo odabrali recepte šarlota sa izborom proizvoda na osnovu njihovog glikemijskog indeksa.

Sigurni proizvodi Charlotte

Odmah treba napomenuti da se bilo kakva peciva, uključujući šarlotu, trebaju pripremati isključivo od integralnog brašna, idealna opcija je raženo brašno. Ovsenu kašu možete i sami skuhati, za to u blenderu ili mljevenju kafe mljeveni ovseni brašno razmutite u prah.

Sirova jaja su takođe nepromijenjeni sastojak takvog recepta. Dijabetičarima nije dopušteno više od jednog jajeta dnevno, jer žumance ima GI od 50 komada i dosta je kalorično, ali indeks proteina je 45 PIECES. Tako možete koristiti jedno jaje, a ostatak dodajte u tijesto bez žumanca.

Umjesto šećera, dopušteno je zaslađivanje pečenih proizvoda s medom, ili zaslađivačem, nezavisno izračunavajući ekvivalentni omjer slatkoće. Charlotte za dijabetičare priprema se od različitog voća, bolesnicima je dozvoljeno sljedeće (sa niskim glikemijskim indeksom):

Pogledajte video: Bobanova torta od extra pekmeza od borovnice Grga&Klara (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar