Lijek Lutsentis: pregledi pacijenata i ljekara, upute za upotrebu

Aktivna komponenta ranibizumab Je fragment humaniziranog antitijela protiv endotelnog faktora rasta A, koji se izražava rekombinantnim sojem zvanim Escherichia coli.

Pored toga, primijećena je selektivna komunikacija.ranibizumaba i izoforme endotelnog faktora rasta vaskularnog rasta, VEGF-A i drugi, sprečavajući njihovu interakciju s receptorima koji se nalaze na površini endotelnih ćelija. To pomaže u suzbijanju i neovaskularizacije i vaskularne proliferacije. Upotreba ovog lijeka ne samo da sprečava rast novih krvnih žila, već također može zaustaviti razvoj eksudativno-hemoragičnog oblika AMD - degeneracije makule povezane s godinama, kao i edema makule u bolesnika s dijabetes i tromboza retinalnih vena.

Kao rezultat unošenja aktivne tvari u Staklaste, njegova koncentracija direktno ovisi o primljenoj dozi. Prema farmakokinetičkoj analizi i podacima o uklanjanju ranibizumaba iz pripravka krvna plazmaPoluvrijeme stakla je oko 9 dana.

Mjesečna primjena ranibizumaba unutar stakla pomaže da se postigne maksimalna koncentracija u plazmi dovoljna za dug terapeutski učinak.

Indikacije za upotrebu Lucentisa

Glavne indikacije za upotrebu Lucentisa:

  • neovaskularni mokri oblik AMD kod odraslih pacijenata,
  • smanjenje oštrine vidakoje mogu izazvati dijabetički makularni edem ili tromboza retinalnih venau obliku monoterapije, kao i u složenom lečenju,
  • smanjena oštrina vida koja je uzrokovala horoidalna neovaskularizacijazbog patoloških miopija.

Kontraindikacije

Lijek se ne preporučuje za primjenu sa:

  • visoka osjetljivost na ranibizumab ili druge komponente,
  • potvrđene ili sumnjive infekcije oka, procesi periokularne lokalizacije,
  • dojenje, trudnoća,
  • intraokularna upala,
  • mlađi od 18 godina, s obzirom da efekat leka na ovu grupu pacijenata nije proučen.

Nuspojave

Kod liječenja Lucentisom mogu se javiti neželjeni efekti različitog stepena složenosti.

Teška kršenja uključuju: endoftalmitis, regmatogeni odvajanje mrežnice i kataraktauzrokovana jatrogenom traumom, intraokularnom upalom, značajnim povećanjem intraokularnog pritiska i tako dalje.

Osim toga, nije isključen razvoj odstupanja u funkcioniranju živčanog, probavnog, respiratornog i drugih sustava. Moguće su poremećaje u aktivnosti stvaranja krvi, organa vida, mišićno-koštanog sistema i drugih stvari.

Zbog toga, tokom lečenja možete osjetiti: anemija, anksioznost, glavobolja, mučnina, kašalj i različite forme alergijske reakcije.

Ako pacijent ima komplikaciju bilo kojeg od navedenog ili razvoj druge vrste nuspojava, o tome morate odmah obavijestiti svog liječnika.

Upute za Lucentis (metoda i doziranje)

Prema uputama za lijek, koristi se samo u obliku injekcija ubrizganih u staklasto tijelo.

U ovom slučaju jedna je bočica dizajnirana za izvođenje jedne injekcije. Treba napomenuti da intravitrealnu primjenu Lucentisa može izvesti oftalmolog s relevantnim iskustvom. Neophodno je da interval između injekcija lijeka bude najmanje mjesec dana.

Lucentis se ubrizgava u dozi od 0,05 ml jednom mjesečno. U jednoj sesiji lek se daje na jedno oko. Tokom lečenja treba pregledati mesečnu oštrinu vida.

U svakom slučaju, učestalost liječenja lijekom tokom godine utvrđuje lekar, uzimajući u obzir kršenje i karakteristike pacijentovog tijela.

Predoziranje

U slučaju predoziranja moguće je značajno povećanje. intraokularni pritisakpojava boli i nelagode u unutrašnjosti oka.

U tom se slučaju liječenje provodi u bolnici, jer je potrebno redovno praćenje intraokularnog tlaka i općeg stanja pacijenta.

Posebna uputstva

Dozvoljeno je davati lijek samo oftalmologu koji ima iskustva u intravitrealnim injekcijama. Postupak se izvodi u aseptičnim uslovima. U roku od tjedan dana pacijentu je potrebno strogo nadzirati stanje kako bi se na vrijeme spriječio mogući razvoj lokalnog procesa infekcije. Ako pacijent osjeća bilo kakvu neželjenu promjenu, tada treba odmah konzultirati liječnika.

Lijek Lutsentis se ne primjenjuje odmah u oba oka, jer je moguće pojačati sistemski učinak lijeka i razvoj nuspojava.

Tokom liječenja nisu isključena privremena oštećenja vida koja negativno utječu na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa različitim mehanizmima. Zbog toga se preporučuje da se takve aktivnosti privremeno ograniče dok se ne otkloni ozbiljnost privremenih oštećenja vida.

Komentari o Lucentis

U većini slučajeva recenzije Lucentisa su povezane sa postupkom. Gotovo svaki oftalmološki forum sadrži poruke korisnika kojima je potrebno liječenje, ali se plaše ići na ovaj postupak.

Međutim, oni pacijenti koji su već primili lijek Lucentis kažu da je preliminarna priprema za injekciju od posebnog značaja. Sam postupak je apsolutno bezbolan. U isto vrijeme pokušavaju podržati i uvjeriti one ljude koji samo čekaju na liječenje.

Među neugodnim senzacijama opisana je određena nelagoda unutar oka, koja može potrajati neko vrijeme.

Što se tiče efikasnosti liječenja, većina pacijenata navodi značajno poboljšanje vida, povećavajući ozbiljnost i tačnost linija. Za neke ljude ovako visoki rezultati bili su čak pomalo neočekivani.

Prema stručnjacima, ova se tehnika neprestano razvija i proučava. Naravno, nije u svim slučajevima tretman efikasan. Poznati su i slučajevi razvoja nuspojava lijeka, ali mnogim pacijentima lijek zaista pomaže poboljšanju vida i vraćanju kvalitete života.

Osim straha od tako teškog postupka, ljude zaustavljaju velike cijene lijeka. Stoga možete pronaći izvještaje da su pacijenti spremni za takvo liječenje, ali nemaju novca za to.

Sastav i oblik oslobađanja

To je prozirno ili blago opalescentno rješenje za unutrašnju primjenu lijeka "Lucentis" (pregledi pacijenata to potvrđuju).

Glavna aktivna supstanca lijeka je ranibizumab. Sadržaj u 1. bočici lijeka je 2,3 mg. Pored toga, sledeće pomoćne komponente su deo Lucentisa:

  • α-trehaloza dihidrat,
  • polisorbat,
  • L-histidin hidroklorid monohidrat,
  • voda.

Jedno kartonsko pakovanje sa lijekom uključuje:

  • 0,23 ml bistra staklena boca s drogom,
  • igla za filtriranje
  • sterilna štrcaljka sa iglom.

Lijek se izdaje u ljekarnama samo na recept.

Dodjeljuju se nizu oftalmoloških bolesti "Lucentis". Recenzije pacijenata prilično su dvosmislene što se tiče njegove učinkovitosti - lijek nekome pomaže, a netko jedva primjećuje njegov učinak. Ipak, "Lutsentis" je propisan za sljedeće bolesti:

  • vlažni (neovaskularni) oblik degeneracije makule povezane sa godinama,
  • smanjena oštrina vida zbog razvoja dijabetičkog edema makule - koristi se jednom ili u kombinaciji s laserskom koagulacijom,
  • smanjen vid zbog edema makule izazvanih okluzijom mrežnice,
  • smanjen vid zbog horoidne neovaskularizacije izazvane patološkom miopijom.

U kojim slučajevima se lečenje prekida

Postoje i slučajevi kad se terapija mora hitno prekinuti i više se ne pokušava nastaviti:

  • promjene intraokularnog pritiska do 30 mm ili više. Čl.,
  • smanjenje oštrine vida za 30 ili više slova u odnosu na posljednje mjerenje,
  • prekid mrežnice
  • subrecijalno krvarenje koje zahvaća središnju fosu ili zahvaća više od 50% područja,
  • provođenje intraokularne hirurgije.

Samo se u obliku injekcija u staklasto tijelo koriste "Lucentis". Pregledi pacijenata pokazuju da je sam postupak bezbolan.

Budući da tijek liječenja uključuje nekoliko injekcija, mora se imati na umu da se među njima treba pridržavati razmaka od najmanje 1 mjeseca. Preporučena doza Lucentisa za jednu injekciju je 0,5 mg. Tijekom terapije potrebno je provoditi stalno praćenje oštrine vida.

Prilikom propisivanja lijeka pacijentima starijim od 65 godina nije potrebno posebno prilagođavanje doze.

"Lucentis": upute za upotrebu

Pregledi samog lijeka i rad ljekara ukazuju na to da sam pacijent mora pratiti pripremu za postupak primjene kako bi se izbjegla nepažnja.

Dakle, prije uvođenja lijeka, morate biti sigurni da rješenje zadovoljava normu - boja, konzistencija, nedostatak sedimenta. Ako promijenite nijansu ili prisustvo nerastvorljivih čestica, "Lucentis" je zabranjena upotreba.

Lijek treba davati u sterilnim uvjetima: ruke zdravstvene službe trebaju se pravilno rukovati, rukavice trebaju biti samo sterilne, a maramice, ekspander okulara i svi drugi instrumenti koji se koriste također moraju biti sterilni.

Neposredno prije injekcije koža oko oka i kapka se dezinficira. Tada se radi anestezija i kaplje antimikrobna sredstva. Mora se imati na umu da se antimikrobni lijekovi moraju unositi tri puta dnevno prije i nakon postupka tri dana.

Samo poštovanjem ovih pravila, lečenje „Lucentisom“ može biti uspešno. Pregledi onih koji su joj podvrgnuti ukazuju na to da postoje slučajevi kada ljekar ubrizgava lijek sa dva pacijenta s istom iglom. Ovo je neprihvatljivo i može dovesti do infekcije raznim infekcijama i bolestima poput AIDS-a.

Sam lijek ubrizgava se u staklasto tijelo, usmjeravajući vrh igle prema sredini očne jabučice. Naknadnu injekciju treba izvesti u onoj polovini sklere koja nije zahvaćena prvom injekcijom.

Budući da se intraokularni tlak može povećati u roku od sat vremena nakon zahvata, mora se pratiti i perfuzija glave optičkog živca. Ako je potrebno, bit će potreban tretman za smanjenje pritiska.

Za jedan postupak dopušteno je davanje lijeka na samo jednom oku.

Interakcija s drugim lijekovima

Nije poznato kako lijek "Lucentis" djeluje na druge lijekove. Pregledi pacijenata (većina njih) omogućavaju nam da zaključimo da ljekari ne propisuju nikakve druge lijekove s Lucentisom, osim anestetika i antiinfekcije.

To je zbog činjenice da nisu provedena ispitivanja interakcije Lucentisa s drugim lijekovima. Zbog toga se lijek ne preporučuje za upotrebu sa drugim otopinama ili lijekovima.

Tokom trudnoće i dojenja

Injekcija Lucentisa kontraindicirana je trudnicama i dojiljama (pregledi to također potvrđuju). To je zbog činjenice da je lijek klasificiran kao teratogeni i embriotoksični lijekovi, to jest, uzrokuje poremećaje u razvoju fetusa.

Što se tiče žena reproduktivne dobi, interval između završetka liječenja i začeća trebao bi biti najmanje 3 mjeseca - za to vrijeme ranibizumab se potpuno izlučuje. Do ovog trenutka trebali biste koristiti pouzdane kontraceptive.

Uslovi skladištenja

„Lucentis“ treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa, ali ni u kojem slučaju ga ne treba zamrzavati. Čuvajte proizvod na tamnom i suhom mjestu gdje nema pristupa djeci. Rok trajanja lijeka je 3 godine od datuma proizvodnje. Zabranjeno je koristiti istekli "Lucentis".

"Lutsentis": pregledi ljekara

"Lutsentis" često preporučuju i prepisuju ljekari, jer se smatra prilično efikasnim lijekom. S druge strane, pacijent nije uvijek u mogućnosti da priušti plaćanje potrebnog broja injekcija: Lucentis je prilično skup lijek. U tim slučajevima ljekari savjetuju da ga zamijene jeftinijim analogom, Avastinom. Međutim, potonji još nije dovoljno istražen, pa početna preporuka ljekara ostaje isprobani i testirani Lucentis. Oftalmolozi su već odavno upoznati s ovim alatom, znaju kakve se posljedice mogu očekivati ​​i priznaju njegovu djelotvornost.

Pregledi pacijenata

Sada razgovarajmo o tome što sami pacijenti misle o lijeku "Lucentis". Recenzije sugeriraju da lijek nema uvijek očekivani učinak. Ipak, većina pacijenata koji su završili tečaj tvrde da se vid značajno poboljšao ili prestao opadati. U isto vrijeme primjećuju se i takvi efekti polica poput boli i pojave infekcije, ali antibiotici se lako mogu nositi s tim. Pored toga, većina pacijenata uvjerena je da su takve nepoželjne posljedice vrijedne rezultata.

Međutim, postoje slučajevi kada lijek nije bio efikasan. Činjenicu da "Lutsentis" pomaže ne u 100% slučajeva, kažu i sami doktori. Iako je, prema pacijentima, najznačajnija mana trošak proizvoda. Ne mogu si svi priuštiti potpuni kurs od nekoliko injekcija.

Među značajnim prednostima, pored efikasnosti, naziva se i upotreba „Lucentisa“ bezbolno (recenzije se slažu po ovom pitanju). Jedina neugodnost je nelagoda prije i nakon primjene lijeka. Međutim, dosta su tolerantni, a sama injekcija se u potpunosti ne oseća. Nakon prestanka anestezije primjećuju se blagi bolovi.

Ipak, "Lutsentis" smatra prilično efikasnim alatom nakon čije upotrebe pacijenti doživljavaju poboljšanje vida.

Mehanizam delovanja

Ranibizumab je fragment humanog monoklonskog antitijela na endotelni faktor rasta A. Proizvodi se upotrebom rekombinantnog soja Escherichia coli.

Lucentis ima antiangiogeni učinak zbog vezanja za endotelni vaskularni faktor rasta. Time se sprječava interakcija potonjeg s receptorima na površini endotela te inhibira vaskularna proliferacija i neovaskularizacija.

Zbog činjenice da se neoangiogeneza mrežnice usporava, lijek sprječava patološke promjene u eksudativno-hemoragičnom obliku starosne degeneracije makule i edeme makule na pozadini šećerne bolesti i tromboze mrežnice vena.

Doziranje i primjena

Lucentis se koristi za intraokularnu primjenu, to jest intravitrealno (direktno u staklasto tijelo). Standardna doza za injekciju je 0,5 mg, ili 0,05 ml. Uvod se obično vrši 1 put mesečno. U ovom je slučaju potrebna mjesečna optometrija za kontrolu oštrine vida.

U liječenju degeneracije makule povezane s dobi, mjesečno se ubrizgava lijek do stabilizacije oštrine vida pri maksimalnim vrijednostima. Optometrija ga otkriva tri mjeseca na pozadini imenovanja Lucentisa.

Ako se oštrina vida ponovo smanji za 1 ili više redaka, to jest za više od 5 slova, tada se nastavlja s terapijom lijekovima. Istovremeno je prisutnost degeneracije makule povezane s godinama koja je otkrivena za vrijeme praćenja obvezna. Liječenje se nastavlja sve dok se oštrina vida ne stabilizira.

Ako je pad vida uzrokovan dijabetičkim edemom makule, tada se terapija Lucentisom nastavlja sve dok se tri mjeseca ne postigne stabilan rezultat optometrije. Liječenje treba nastaviti sa smanjenjem oštrine vida zbog dijabetičkog edema makule. Terapija se takođe prekida kada se postigne stabilan rezultat optometrije.

Svrha lijeka Lucentis može se kombinirati laserskom koagulacijom ili koristiti nakon njega (kod pacijenata s dijabetičkim edemom makule). Ako se ove manipulacije pojave u jednom danu, tada bi vrijeme između intraokularne primjene lijeka i laserske koagulacije trebalo biti više od pola sata.

Za pacijente sa okluzijom vene mrežnice i smanjenjem vida, lijek se primjenjuje jednom mjesečno i nastavlja se sve dok se optometrija ne stabilizuje tokom tri mjeseca. Nakon toga je potreban mjesečni ljekarski pregled i uz smanjenje oštrine vida terapija se nastavlja. Liječenje pacijenata sa okluzijom mrežnice na mrežnici može se kombinirati sa laserskom koagulacijom ili koristiti nakon nje. Treba imati na umu da se intraokularna injekcija mora izvoditi najkasnije pola sata nakon završetka sesije laserske koagulacije.

Neposredno prije injekcije dobivenu otopinu treba proučiti (sediment, boja). Otopina se ne može koristiti kada se pojavi talog u obliku nerastvorljivih čestica ili promene boje.
Prilikom provođenja manipulacije, pažljivo se treba pridržavati pravila aseptika i antiseptika, uključujući pravilno rukovanje rukama, koristiti samo sterilne jednokratne rukavice, maramice i vjeđe, kao i alate za paracentezu.

Neposredno prije intraokularne primjene lijeka potrebno je dezinficirati kožu oko očiju i na kapcima. Zatim liječite konjuktivu s anestetikom i antibioticom širokog spektra. Tijek antibiotske terapije trebao bi se sastojati od 6 dana (3 dana prije i 3 dana nakon intraokularne injekcije).

Tehnika uvođenja Lucentisa je da vrh igle treba biti smješten u staklastom tijelu, na visini od 3,5 do 4 mm prema limbusu. U tom slučaju treba izbjegavati meridijan, a iglu usmjeriti u središte oka. Zapremina ubrizganog rastvora je 0,05 ml. Sljedeća injekcija lijeka mora se provesti u drugoj polovini sklera oka.

Zbog činjenice da se intraokularna hipertenzija može javiti u roku od sat vremena nakon ubrizgavanja Lucentisa, potrebno je kontrolirati pritisak u očnoj jabučici i perfuziju glave optičkog živca. Po potrebi se mora propisati liječenje. Intraokularni pritisak nakon primjene Lucentisa može se također stalno povećavati.

U jednoj seansi, lek se može dati samo na jednom oku. Prilagođavanje doze nije potrebno pacijentima starijim od 64 godine.

Nuspojave

Najozbiljnije i najopasnije nuspojave koje su povezane sa intraokularnom primjenom lijeka uključuju:

• endoftalmitis,
• jatrogena traumatična katarakta,
• regmatogeni odvajanje mrežnice.

Druge značajne patološke promjene na dijelu optičkog aparata koje su se dogodile tijekom imenovanja Lucentisa kombiniraju porast intraokularnog tlaka i intraokularni upalni proces.

Slijede učinci koji su primijećeni kod pacijenata koji su imenovali lijek Lucentis (doza 0,5 mg). Njihova učestalost nije prelazila 2% slučajeva u usporedbi s kontrolnom skupinom (placebo ili fotodinamička terapija).
Učestalost je procijenjena prema standardnoj šemi (vrlo često - 10%, često 1-10%, rijetko 0,1-1%, rijetko 0,01-0,1%).
Zarazni procesi: nazofaringitis je bio vrlo čest, gripa i infekcija genitourinarnog sistema često se razvijali.

Od hemopoeze se često javljala anemija.

Među mentalnim poremećajima, pacijenti su često razvijali anksioznost.

Poraz centralnog nervnog sistema bio je vrlo često praćen glavoboljom, a rijetko - moždanim udarom.
Organ vida bio je uključen u velikom procentu slučajeva:

• vrlo često intraokularna upala, odvajanje, zamagljivanje i upala staklastog tijela, poremećaji vida, krvarenja na mrežnici i konjunktivi, bol i osjet stranog tijela u očima, njihovo crvenilo i svrbež, povišeni intraokularni tlak, pojačano suzenje ili, obrnuto, razvijeni sindrom suvog oka, blefaritis ,
• često je došlo do degenerativnih transformacija mrežnice, njezinog odvajanja i suza, puknuća i odvajanja retinalnog pigmentnog epitela, oštećenja i krvarenja u staklastom području, smanjene oštrine vida, upalnih promjena (iritis, uveitis, iridociklitis), zamagljivanje kapsule zadnje posteljice, katarakte, u uključujući subkapsularne, erozivne čireve rožnice, točkasti keratitis, zamagljen vid, očne krvarenje, uključujući na mestu ubrizgavanja, opalescenciju ćelije, fotopsiju, konjuktivitis, posebno alergije eskoy prirode, fotofobija, konjunktive crvenilo, pražnjenja očiju, nježnost i oticanje očnih kapaka,
• potpun gubitak vida (sljepoća), endoftalmitis, edemi, strije, naslage u rožnici, bol i iritacija na mjestu ubrizgavanja, hipopion, hifemija, adhezije šarenice, neobični osjećaji u očnoj jabučici, iritacija očnih kapaka rijetko se razvija.

Neželjeni efekti iz respiratornog sistema često su se manifestovali kašljem, a iz probavnog sistema - mučninom.

Alergijske manifestacije se često pojavljuju na koži (eritem i pruritus, osip i urtikarija).

Mišićno-koštani sistem vrlo često je reagirao na Lucentisovu administraciju artralgijom.

Ako na pozadini upotrebe lijeka, neka od navedenih nuspojava počne napredovati ili se pojave opisani uvjeti, trebali biste odmah obavijestiti svog liječnika.

Cijena lijeka Lucentis

Cijena lijeka u ljekarnama u Moskvi i Rusiji iznosi od 52 000 rubalja. (10 mg / ml 0,23 ml bočica). To ne uključuje troškove unutarstranačke uprave. Pacijent može lijek kupiti u ljekarni samostalno, ili može koristiti lijek koji je dostupan očnim klinikama (što može biti mnogo isplativije, jer se jedna bočica može koristiti za primjenu kod nekoliko pacijenata.

Cijena intravitralne uprave Lucentisa (bez troškova lijeka) u moskovskoj očnoj klinici je 19.000 rubalja. Sam lijek se plaća odvojeno (50.000 rubalja) Možete objasniti relevantnost podataka danih u odjeljku "Cijene"

Avastin (Avastin, bevacizumab) - široko korišten analog Lucentisa u lečenju sličnih bolesti.

Istovremeno, Avastin ima nižu cijenu, što može biti jedan od faktora u njegovu korist. Lucentis je dizajniran isključivo za upotrebu u oftalmologiji, Avastin se koristi i u onkologiji.

Video o intravitralnom uvođenju Lucentisa:

Obraćajući se „Moskvi očnoj klinici“, možete se testirati na najmodernijoj dijagnostičkoj opremi, a prema njenim rezultatima - dobiti pojedinačne preporuke vodećih stručnjaka za liječenje utvrđenih patologija.

Klinika radi sedam dana u sedmici, sedam dana u sedmici, od 9 do 21 sat, zakažite sastanak i pitajte stručnjake sva pitanja telefonom 8 (495) 505-70-10 i 8 (495) 505-70-15 ili putem interneta, koristeći odgovarajući obrazac na web mjestu.

Popunite obrazac i ostvarite popust od 15% na dijagnostiku!

Oblik i sastav izdavanja

Lucentis je predstavljen u obliku rješenja za unutrašnju primjenu. Boja tečnosti je bistra ili mutna bijela. Jedna boca sadrži glavni aktivni sastojak - ranibizumab, 2,3 mg. Proizvođač - Švajcarska.

Osim toga, sastav lijeka uključene pomoćne komponente: polisorbat, voda, α-trehaloza dihidrat, L-histidin monohidrat hidroklorid.

Jedna kartonska kutija koja sadrži lijek sadrži:

  • igla za filtriranje,
  • Bočica s lijekom od 0,23 ml,
  • sterilna štrcaljka sa iglom,
  • uputstva za upotrebu lucentisa.

Medicina ljekarnici ih izdaju isključivo na recept.

Kontraindikacije

Kao i bilo koji drugi lijek, lucentis ne mogu koristiti svi pacijenti. U nekim je slučajevima lijek strogo kontraindiciran:

  • pacijenti sa intraokularnom upalom,
  • ljudi sa zaraznim oftalmološkim bolestima,
  • mlađi od 18 godina,
  • trudnice i žene tokom dojenja,
  • sa preosjetljivošću na jedan ili više sastojaka lijeka.

Uz oprez i pod strogim nadzorom. dodijeljena sljedećim kategorijama bolesnika:

  • sa preosjetljivošću,
  • ako postoji rizik od moždanog udara,
  • pacijenti s dijagnozom DME i cerebralnom ishemijom,
  • ako pacijent već uzima lijekove koji djeluju na endotelni vaskularni rast.

Postoje situacije kada je doktor prisiljen prekinuti terapiju Lucentisom, bez šanse da ga nastavi:

  • patološke promjene intraokularnog pritiska,
  • prekid mrežnice
  • nagli pad oštrine vida u odnosu na najnovije pokazatelje,
  • Intraokularna intervencija
  • subrecijalno krvarenje koje zahvaća više od 50% ukupne površine ili utječe na središnju fosu.

Preporuke doziranja

Oftalmolozi koriste lucentis isključivo za injekcije u staklasto tijelo. Sam postupak je prilično bezbolan. Otopina jedne boce predviđena je za samo jednu intravitrealnu injekciju.

Postupak bi trebao samo oftalmolog, kod kuće, takva manipulacija može rezultirati invalidnošću.

Budući da terapija uključuje nekoliko injekcija, mora se imati na umu da su one između njih trebalo bi da postoji interval od 1 meseca barem. Kroz čitav tijek liječenja, liječnik stalno nadzire pacijenta i redovno mjeri njegovu vidnu oštrinu. Prilagođavanje doze nije potrebno samo za bolesnike starije od 65 godina.

Postupak uvođenja

Kako bi se izbjegla nepažnja liječnika, pacijent bi trebao pratiti čistoću postupka ubrizgavanja.

Prije početka manipulacije, pacijent mora osigurati da je otopina normalna, boja i konzistencija ispravne, a nema taloga. Lucentis je zabranjeno koristiti ako je tečnost dobila žućkast ili siv nijansu, pojavile su se heterogene ljuskice.

Treba napraviti injekciju u besprijekornoj čistoći, sterilne ne bi trebale biti samo ruke liječnika i pomoćnika, već i ekspander okulara, kao i svi instrumenti.

Prije injekcije, ljekar provodi dezinfekcija kože vjeđe i cijelog područja oko očiju. Nakon uvođenja anestezije, specijalistička kapaljka uvodi anti-upalne i antimikrobne lijekove. Pacijent mora upamtiti potrebu da se dodaju dodatni antimikrobni lijekovi u roku od 3 dana prije i 2-3 dana nakon postupka.

Samo poštujući ova pravila možemo računati na pozitivan učinak Lucentisa. Otopinu treba ubrizgati u staklasto tijelo, a vrh igle treba biti usmjerite prema središtu očne jabučice. Daljnje injekcije potrebno je ubrizgati u drugu polovinu sklere.

Intraokularni pritisak mora se kontrolirati tokom manipulacije, jer može porasti do kritične tačke. A takođe je lekar dužan kontrolirati perfuziju optičkog diska. Ako se ukazala potreba, tim bi trebao biti spreman smanjiti pritisak hitno. U jednom postupku, lek se može dati samo na jednom oku.

Slučajevi predoziranja

Tokom kliničkih ispitivanja primijećeni su slučajevi predoziranja i reakcije tijela na njih. Najčešći simptomi: povišen lokalni pritisak, jaka jaka bol u oku.

Ako pacijent primijeti slične simptome, to mora prijaviti oftalmologu, koji će bolest odmah ukloniti.

Trudnoća i dojenje

Lucentis je strogo kontraindiciran ženama na položaju, kao i dojiljama.

To je zbog činjenice da proizvod pripada kategoriji embriotoksičnih i teratogenih lijekova. Drugim riječima lucentis uzrokuje poremećaje u razvoju fetusa.

Za žene reproduktivne dobi interval između začeća i završetka liječenja treba biti najmanje 3 mjeseca. Vjeruje se da se u tom periodu tvari potpuno eliminišu iz organizma. U međuvremenu, trebali biste koristiti pouzdane kontraceptive.

Izvodljiva nuspojava

Nuspojave od injekcije su vrlo rijetke, pa se stručnjaci ne plaše propisivati ​​lucentis.

Upute za upotrebu opisuju brojne moguće neželjene reakcije nakon uzimanja lijeka: odvajanje mrežnice, endoftalmitis, katarakta, intraokularna upala, povišen intraokularni tlak.

Manje opasni efekti upotrebe intraokularne injekcije uključuju:

  • bol u očima
  • staklasti odred,
  • staklasta upala,
  • krvarenje mrežnice,
  • blefaritis
  • konjuktivno krvarenje,
  • iritacija oka
  • sindrom suvog oka
  • suza,
  • uveitis
  • irit
  • šiljak šarenice
  • smanjenje oštrine vida,
  • crvenilo oka
  • patoloških procesa u mrežnici.

Nuspojave koje nisu povezane sa vidnim organima uključuju:

  • gripa
  • nazofaringitis,
  • anemija
  • anksioznost
  • glavobolje
  • mučnina
  • kašalj
  • udaraca
  • artralgija
  • osip i svrbež
  • gubitak svijesti.

Sve ove nuspojave izuzetno rijetko, samo 2% pacijenata. Međutim, najčešći simptom je blaga bol i crvenilo i brzo prolazi.

Analozi lijeka

Zamjene za injekcije predstavilo je nekoliko farmaceutskih kompanija.

Dakle Avastin iz Rochea postala najčešće korištena nakon lucentisa. Ovo je lijek na bazi bevacizumaba, koji se koristi ne samo u oftalmologiji već i za liječenje niza onkoloških bolesti.

Glavna razlika između ova dva lijeka je cijena. Ako lucentis košta od 50 tisuća rubalja po paketu, Avastin će koštati 20-30 hiljada rubalja.

Ređe lekari koriste za intraokularno davanje Deksametazon i Vizudin Ozurdexkoristi se za neovaskularizaciju.

Tijekom liječenja lucentisom, pacijent može osjetiti poremećaje vida koji utječu na pacijentovu sposobnost upravljanja vozilom i rad sa složenim mehanizmima. Ako se pojave simptomi lošeg stanja, ne preporučuje se vožnja. Kad simptomi nestanu, možete nastaviti voditi puni životni stil.

Ljekari ne savjetuje vožnju automobila odmah nakon injekcije, čak i ako nisu pronađene nepravilnosti. Neželjeni efekti mogu se osjetiti unutar sat ili dva nakon injekcije ili odmah nakon ukidanja lijeka protiv bolova.

Pregledi ljekara i pacijenata

Budući da se lucentis smatra prilično učinkovitim lijekom, često ga propisuju oftalmolozi. Zbog visokih troškova lijeka, ne može svako priuštiti sebi da kupi takav lijek.

U takvim slučajevima liječnik propisuje Avastin koji je 2 puta jeftiniji. Ovaj lijek ima svoj minus - još uvijek je nije pravilno istraženo. Sada se lijek naširoko koristi u klinikama za rak, avastin se u oftalmologiji mnogo rjeđe koristi.

Pregledi pacijenata pokazuju da lucentis često nema očekivani učinak. Ali ipak, većina pacijenata koji su prošli kurs o lijeku govore s povjerenjem, s obzirom na to da se vid, koji je pre toga naglo padao, počeo poboljšavati ili je ostao na istom nivou prestajući aktivno propadati. Kao nuspojave pacijenti bilježe mogućnost infekcije, bola i suza. Dodatni lijekovi, antibiotici, brzo se nose s tim nedostacima. Štoviše, pacijenti su sigurni da su čak i neke neugodnosti uzrokovane štetnim reakcijama vrijedne rezultata koji na kraju dobiju.

Među lijekovima za intraokularnu metodu primjene, lucentis je možda vodeće mjesto. Prema kvoti, morao sam napraviti 3 injekcije, što je skoro 200 hiljada rubalja. Kad su mi ponudili da zamijenim lucentis jeftinijim lijekom, odbio sam, jer i pored visoke cijene lijeka, zdravlje je ipak skuplje. Nakon 3 mjeseca, počeo sam mnogo jasnije viđati. Nisu primijećene nuspojave, samo malo svrbež u očima.

Lijek Lucentis propisivao mi je ljekar naše regionalne oftalmološke klinike s dijagnozom centralne serozne korioretinopatije. Čak ni troškovi lijeka nisu ništa u poređenju s liječnikovim riječima "još mjesec dana bez ovog lijeka i ostaćete bez oka". Opisat ću kako izgleda ova bolest: samo se pojavi crna gusta mrlja i postupno se širi ispred oka, a slika se postepeno zatvara, oko prestaje vidjeti. Lijek košta 55 hiljada za jednu ampulu, a postoje tri takve injekcije.

Sam postupak je bezbolan, ali neugodan i samo zato što se ispred oka vidi igla, koja treba ući u možda najosjetljiviji organ. Injekcija se primjenjuje pod lokalnom anestezijom u hirurškoj jedinici, ali to je još uvijek mala, ali operacija. 2 dana prije i još 2 dana nakon postupka propisani su protuupalni kapi.

Lijek je veoma efikasan, iako nerealno skup. Ako jednog dana trebam ponovo proći ovaj test, bez razmišljanja o cijeni, kupit ću lucentis.

Farmakokinetika

Cmaks (maksimalna plazma koncentracija) ranibizumaba u slučajevima 1 puta mjesečno davanjem staklastom tijelu s renovikularnim oblikom AMD-a bila je niska i nedovoljna za inhibiranje biološke aktivnosti VEGF-A za 50%, Cmaks kada se unosi u staklovinu u rasponu doza od 0,05 do 1 mg bio je proporcionalan korišćenoj dozi.

Prosječni poluživot neke tvari (doza 0,5 mg) iz stakla, u skladu s rezultatima farmakokinetičke analize i uzimajući u obzir njezino izlučivanje iz krvne plazme, iznosi otprilike 9 dana.

Koncentracija ranibizumaba u krvnoj plazmi kada se ubrizga jednom mjesečno u staklasto tijelo doseže svoju maksimalnu vrijednost tijekom 1 dana nakon injekcije i kreće se u rasponu od 0,79 do 2,9 ng po 1 ml. Minimalna koncentracija u plazmi varira od 0,07 do 0,49 ng po 1 ml. U krvnom serumu koncentracija tvari je otprilike 90.000 puta niža od one u staklovini.

Uputa za upotrebu Lucentis: metoda i doziranje

Otopina (0,05 ml), intravitrealnom injekcijom, ubrizgava se u staklasto tijelo 3,5–4 mm iza limbusa, usmjeravajući iglu prema sredini očne jabučice i izbjegavajući horizontalni meridijan. Sljedeća se injekcija provodi u drugoj polovini sklere. Kako je privremeni porast intraokularnog tlaka moguć unutar 1 sata nakon uvođenja otopine, važno je kontrolirati intraokularni tlak, perfuziju glave optičkog živca i primijeniti odgovarajuću terapiju (ako je potrebno). Postoje izvještaji o stalnom porastu intraokularnog pritiska nakon uvođenja Lucentisa.

Jedna bočica s lijekom namijenjena je samo jednoj injekciji. U jednoj sesiji rastvor se daje samo na jednom oku.

Injekcija se provodi u aseptičnim uvjetima, uključujući liječenje ruku medicinskih radnika, uporabu salveta, sterilnih rukavica, sredstva za širenje očnih kapaka ili njegovog analoga i alata za paracentezu (ako je potrebno).

Prije injekcije provodi se odgovarajuća dezinfekcija kože očnih kapaka i područja oko očiju, konjuktivna anestezija i antimikrobna terapija širokog spektra (stavljaju se u konjuktivnu vreću 3 puta dnevno 3 dana prije i nakon primjene Lucentisa).

Uvođenje lijeka treba provesti samo oftalmolog s iskustvom u provođenju intravitrealnih injekcija.

Važno je promatrati interval od 1 mjeseca (minimum) između uvođenja dvije doze lijeka.

Preporučena doza je 0,05 ml (0,000 5 g) Lucentisa jednom mjesečno.

Prije uvođenja sredstva kontroliraju njegovu boju i kvalitet otapanja. Prilikom promjene boje i pojave nerastvorljivih vidljivih čestica, Lucentis se ne može koristiti.

Wet AMD

Uvođenje Lucentisa nastavlja se sve dok se ne postigne maksimalna stabilna oštrina vida. Određuje se tokom tri uzastopne mjesečne posjete u periodu upotrebe lijeka.

Oštrina vida tokom liječenja lijekom prati se mjesečno. Terapija se nastavlja smanjenjem oštrine vida za 1 ili više linija povezanih s AMD-om, što se određuje nadgledanjem i nastavlja sve dok se ne postigne i stabilna vidna oštrina u tri uzastopna mjesečna posjeta.

Prevencija oštrine vida povezana s DME

Uvođenje lijeka provodi se mjesečno i nastavlja se sve dok oštrina vida nije stabilna u tri uzastopna mjesečna posjeta u razdoblju liječenja lijekovima.

U bolesnika s dijabetičkim makularnim edemom Lucentis se može koristiti laserskom koagulacijom, uključujući i bolesnike s prethodnom primjenom laserske koagulacije. Ako su obje metode liječenja propisane za jedan dan, lijek se daje da se daje pola sata nakon laserske koagulacije.

Smanjena oštrina vida uzrokovana makularnim edemom zbog okluzije retinalne vene (središnja vena mrežnice i njene grane)

Lucentis se primjenjuje mjesečno, liječenje se nastavlja sve dok se ne postigne maksimalna oštrina vida, određena tri uzastopna mjesečna posjeta u periodu liječenja lijekovima.

Tokom lečenja, Lucentis mesečno vrši kontrolu oštrine vida.

Ako se mjesečnim nadzorom utvrdi smanjenje oštrine vida zbog okluzije retinalnih vena, rješenje se nastavlja u obliku mjesečnih injekcija i nastavite sve dok se oštrina vida ne stabilizira u tri uzastopna mjesečna posjeta.

Lijek se može koristiti u kombinaciji sa laserskom koagulacijom. Ako su obje metode liječenja propisane u roku od jednog dana, Lucentis se primjenjuje nakon pola sata (najmanje) nakon laserske koagulacije. Lijek se može koristiti kod pacijenata koji su prethodno koristili lasersku koagulaciju.

Smanjena oštrina vida uzrokovana KVB zbog patološke kratkovidnosti

Terapija započinje jednom injekcijom lijeka. Ako se tijekom praćenja stanja pacijenta (uključujući klinički pregled, fluorescentna angiografija i optička koherencijska tomografija) liječenje nastavlja.

Tokom prve godine liječenja, većini bolesnika je potrebna 1 ili 2 injekcije otopine. Međutim, za neke pacijente može biti potrebna češća upotreba Lucentisa. U takvim slučajevima se tokom prva 2 meseca stanje prati mesečno, a zatim, svaka tri meseca (najmanje) tokom prve godine terapije.

Nadalje, učestalost kontrole pojedinačno određuje lekar.

Pogledajte video: ZAKAZIVANJE PACIJENATA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar