Pankreatitis kod mačke: opis, uzroci, simptomi i karakteristike liječenja

Akutni pankreatitis u veterinarskim klinikama dijagnosticira se kod otprilike svake stotke mačke. Ovo je relativno rijetka bolest, ali veoma opasna. Upala gušterače je samoprobava organa koji probavljanjem enzimima koji normalno ulaze u tanko crijevo da bi razgradili hranu.

Pojedini slučaj pankreatitisa možda neće dovesti do nepovratnih posljedica, ali ponekad je bolest teško liječiti, a završava smrću kućnog ljubimca.

Akutni pankreatitis započinje iznenada i manifestuje se sledećim simptomima:

  • neuništivo, opetovano povraćanje, uključujući na prazan stomak,
  • jaka bol, do šoka,
  • trbuh oštro bolan na palpaciji,
  • dehidracija (umočene oči, nabor kože se ne ispravlja, sluznice su blijede),
  • letargija, stupor,
  • nedostatak stolice ili proliv,
  • žutost sluznice u slučaju kršenja odliva žuči.

U hroničnom toku slika se razmazuje:

  • Periodično povraćanje.
  • Digestija je poremećena.
  • Kaput postaje dosadan.
  • Stolica je nepravilna, često tečna.
  • Apetit je smanjen.

Uzroci pankreatitisa

Gojaznost, oštra promjena prehrane ili neobičnog prehrambenog proizvoda može izazvati upalu gušterače. Posebno opasna hrana sa stola - masna, koja sadrži sol i začine. Komad dimljene kobasice može ubiti mačku osetljivom probavom.

  1. Sistemske bolesti:
  • dijabetes: porast nivoa masti u krvi oštećuje gušteraču,
  • onkologija: povećana razina kalcijuma u krvi,
  • toksoplazmoza,
  • infektivni peritonitis,
  • bolesti jetre i žučne kesice (holecistitis).
  1. Upotreba lijekova.

Jatrogeni pankreatitis može izazvati:

  • diuretici (furosemid),
  • antibiotici (tetraciklin),
  • sulfonamidi,
  • hormonalni lijekovi.

Paracetamol je opasan za mačke.

Kalupi, proizvodi sa istekom roka trajanja, posebno meso, propuštena mast - sve to može biti u hladnjaku bilo koje osobe, za razliku od arsena i žive. Kod kuće je opasno:

  • pesticidi
  • đubriva
  • alkohol
  • organofosforna jedinjenja
  • bilo koja hemijska sredstva za domaćinstvo.
  1. Genetska predispozicija.

Patologija se često bilježi kod sijamskih mačaka i orijentalista.

Uzrok pankreatitisa može ostati misterija, iako je bolest najčešće povezana s prehrambenim faktorom.

Dijagnostika

Pankreatitis se temelji na anamnezi, kliničkoj prezentaciji i isključenju drugih mogućih dijagnoza.

Slike su potrebne da biste isključili strano telo crevnih petlji. Na rendgenu se može ustanoviti izliv u trbušnoj šupljini, koprostaza.

Ultrazvuk vam omogućava da jasno vidite organe trbušne šupljine - jetru, creva i želudac, samu gušteraču. U zdrave mačke može biti teško vizualizirati, s pankreatitisom se povećava, mijenja boju (ehogenost). Ultrazvuk je i dalje glavni način da se potvrdi mačji pankreatitis.

Krv se uzima od bolesne životinje za opću kliničku analizu (ćelijska formula) i detaljan biohemijski profil. Ti su podaci potrebni ne samo za dijagnozu pankreatitisa, nego i za otkrivanje popratnih bolesti (zatajenje bubrega, dijabetes, virusna infekcija).

Povećanje amilaze i lipaze, suprotno popularnom mitu, nije specifičan znak pankreatitisa. Ti će se enzimi povećati s stranim tijelom crijeva ili enteritisa, a sa upalom gušterače mogu biti u granicama normale. Test za pankreatitis razvijen je u SAD-u - određivanje nivoa serumske razine pankreasne lipaze, ali nije dostupan u većini veterinarskih klinika u Rusiji.

U nedostatku efekta konzervativnog liječenja, ljekari mogu pribjeći otvorenom zahvatu na trbušnoj šupljini - dijagnostičkoj laparotomiji. Kirurg isključuje strano tijelo crijeva (začepljenje probavnog trakta prati slične simptome) i procjenjuje stanje gušterače.

Ponekad se tumor na gušterači ili blizu njega može otkriti samo na taj način. Liječnik primjećuje prisutnost cista, apscesa, izliva u trbušnoj šupljini, provjerava želudac i crijeva: ako postoji perforirani čir.

Biopsija žlijezde uzima se rijetko, jer su podaci histološkog pregleda više znanstvene, a ne praktične vrijednosti. No, novokainska blokada gušterače i mezenterija tankog crijeva ima dobar terapeutski učinak, a nakon operacije životinje prestaju povraćati.

Oporavak ravnoteže vode i soli

S obzirom na simptome pankreatitisa, borba protiv dehidracije je najbolje što liječnik može učiniti za životinju. Koristite bilo koje slane otopine:

Reamberin može biti koristan jer snižava glukozu u krvi i alkalizira je.

Topla otopina se daje intravenski. Zapremina kapljica može biti velika (40-60 ml po kg), a lijek treba davati polako. Stoga se bolesne mačke ponekad uspavljuju satima.

Liječnici često dodaju vitamine (askorbinska kiselina) i antioksidante (Mexidol, Emicidin) u osnovni rastvor da bi kapaljku učinili ozbiljnijom. Međutim, u stvari su tekućina i elektroliti lijek ukoliko je mačka dehidrirana.

Za bolesnike sa šokom koristi se svježe smrznuta plazma, ali dostupna je samo u vodećim veterinarskim klinikama.

Ublažavanje bolova

U akutnom pankreatitisu životinja može osjetiti ekstremnu bol, što pokreće kaskadu nepoželjnih reakcija u tijelu. Činjenica je da su dostupni analgetici nemoćni, a nesteroidni protuupalni lijekovi (Ketofen, Meloxicam) čak su kontraindicirani, jer povećavaju kiselost probavnog trakta.

Zlatni standard je upotreba opioidnih lijekova protiv bolova. U Rusiji su veterinarske bolnice s licencom za opojne analgetike jedinstvena pojava. Nemoguće je koristiti tramadol, fentanil, butorphanol, veterinari ponekad postavljaju kateter u kralježnični kanal za kontinuiranu spinalnu anesteziju.

Antispazmodike (no-shpa, baralgin) ne djeluju.

Antiemetička terapija

Povraćanje je vrlo oslabljujuće za mačke što uzrokuje dehidraciju i upalu jednjaka. Ako se nastavi na pozadini gladne prehrane, potrebno je prestati sa lijekovima. Primjena:

  • Cerucal (metoklopramid) - injekcije svakih 8 sati,
  • Zofran (ondansetron) - svakih 12 sati,
  • Serena (maropitant citrat) - svaka 24 sata.

Cerucal pojačava pokretljivost gastrointestinalnog trakta, pa ga ne možete koristiti ako nije isključeno strano tijelo crijeva. Serena, droga centralnog djelovanja, je najpoželjnija opcija.

Ostali lijekovi

Gušterača proizvodi ne samo enzime, već i hormon koji regulira šećer u krvi - inzulin. Ako glukoza kod pacijenta s pankreatitisom počne rasti, koriste se pripravci inzulina ili njegovi sintetički analozi:

Ako se sumnja na infekciju ili nakon operacije, koriste se antibiotici širokog spektra (sinulox, cefazolin).

Uz čireve gastrointestinalnog trakta kod životinja, nivo proteina u krvi, posebno albumina, brzo se smanjuje. Da bi se izbjegli plućni edemi, albumin se daje intravenski.

S pravom se može napomenuti da su svi ti lijekovi potrebni za uklanjanje simptoma, a ne za liječenje samog pankreatitisa. Problem je što specifična terapija ne postoji, doktorov zadatak je da spriječi komplikacije i podrži tijelo dok se ne oporavi samostalno.

Lijekovi "od pankreatitisa" (aprotinin) upotrebljavaju se vrlo široko:

Bezopasni su, ali ne donose opipljive koristi kod mačaka. Ako vlasnik može financijski priuštiti kupnju ovih lijekova, oni se uključuju u režim liječenja.


Kako bismo zaustavili stvaranje probavnih sokova u gušterači, kao i u vezi s neospornim povraćanjem, propisana je dijeta protiv gladi.

Mačka ne bi trebala da gladuje duže od 1-2 dana. Ako hrana ne uđe duže od 3 dana, to izaziva lipidozu jetre.

Rano hranjenje podržava funkciju probavnog trakta. Ako kućni ljubimac odbije jesti, liječnik može ugraditi mačku sondu za umjetnu prehranu.

Glavni princip hranjenja je često malo-pomalo. Ako kućni ljubimac pije vodu, odmah pokušajte uvesti tekuću hranu. Hrana treba biti lako probavljiva i ne masna. Prikladno je koristiti industrijsku terapijsku dijetu:

Konzervirana hrana se može razrijediti vodom do željene konzistencije. Ako se vlasnici pridržavaju domaće hrane, pripremaju rižu mukozne konzistencije, miješajući je s vitkim kuhanim mesom (govedina). Frakcijska prehrana ostavlja se dugo vremena, vraćajući se dvostrukom hranjenju i veličini porcija postepeno.

Hronični pankreatitis

Ako nakon akutne upale značajan deo žlezdanog tkiva bude zamenjen ožiljnim tkivom, pankreas ne može adekvatno ispunjavati svoje funkcije - proizvoditi inzulin i probavne enzime.

  1. Kod hroničnog pankreatitisa, glavni tretman je dijeta sa malo masti i strogo pridržavanje pravila hranjenja mačaka kako bi se spriječio drugi napad.
  2. S lošom probavljivošću hrane, koristi se zamjenska terapija - oni daju ljubimcima enzime (Creon, pancytrate). Ne upotrebljavajte lijekove poput Festal, Digestal, jer osim enzima sadrže i žučne kiseline.
  3. Ako mačka razvije šećernu bolest zbog nedovoljne proizvodnje inzulina, liječi se prema općeprihvaćenim metodama kao neovisna bolest.
  4. Kontrolišite rad jetre. U slučaju znakova crevne upale propisan je kurs gastroprotektora.

Zaključak

Prema statistikama iz humane medicine jedan od 10 pacijenata s napadom akutnog pankreatitisa umre. Ove podatke vlasnici trebaju prepoznati kako bi shvatili opasnost svog ljubimca, jer su mogućnosti veterinarske medicine još manje. Iznenadna smrt mačke prouzrokovana je stvaranjem krvnih ugrušaka u žilama crijeva, srca i mozga.

Hvala što ste se pretplatili, provjerite pretinac pristigle pošte: trebali biste dobiti pismo u kojem se traži da potvrdite pretplatu

Šta je pankreatitis?

Baš kao i kod ljudi, pankreatitis kod mačke nije ništa drugo do upala pankreasa. Ponekad je teško odrediti bolest, a to može učiniti samo specijalist nakon temeljnog pregleda životinje i dobivanja rezultata svih potrebnih testova. Zbog toga je vrijedno pažljivo nadgledati zdravstveno stanje vašeg ljubimca i, ako postoji i najmanja sumnja, odmah se obratite veterinarskoj ambulanti radi tačne dijagnoze. To će vam pomoći da na vrijeme uočite problem i otklonite ga.

Uzroci bolesti

Postoji nekoliko razloga zbog kojih mačka može izazvati pankreatitis. Glavne uključuju sljedeće:

  • nepravilna upotreba određenih lijekova
  • trovanje organskim spojevima koji sadrže fosfor,
  • prisutnost bolesti jetre, tankog crijeva i žučnih puteva,
  • dijabetes melitus
  • ozljede gušterače
  • patologija pri rođenju,
  • prisutnost životinjskih glista, virusnih ili gljivičnih infekcija.

Međutim, postoje faktori koji doprinose razvoju bolesti.

Predisponirajući faktori

Nijedna bolest se ne kreće ispočetka. Svaku od njih prate određeni provocirajući faktori.

Pankreatitis kod mačke može se razviti kao rezultat:

  • jesti masnu hranu. što dovodi do prekomerne težine,
  • pogrešna prehrana
  • premala težina životinje
  • povećati nivo holesterola u krvi životinje,
  • povišena razina kalcijuma u krvi.

Štoviše, kao što pokazuje statistika, siamske mačke i druge istočne pasmine najosjetljiviji su na bolest. Moguće je i pogoršati u stresnim situacijama, tokom trudnoće, nakon promene uobičajene hrane. Najčešće, stare mačke pate od pankreatitisa, osim kada su ga provocirali vanjski faktori.

Akutni pankreatitis

Postoje dva oblika pankreatitisa: akutni i hronični. Svaki od njih popraćen je vlastitim simptomima.

Akutni pankreatitis kod mačaka razvija se veoma brzo. Najčešće se to događa na pozadini neizliječenih bolesti gušterače ili bilo kojeg drugog organa. Ovu vrstu pankreatitisa karakterišu izraženi simptomi. U ovom slučaju znakovi bolesti počinju se pojavljivati ​​potpuno naglo.

Znakovi bolesti

Koji su znakovi pankreatitisa kod mačaka? Simptomi mogu biti različiti.

Pošto je gastrointestinalni trakt životinje zahvaćen tokom bolesti, može doći do gubitka apetita, povraćanja i proliva. Pored toga, dodir mašne trbušne šupljine vrlo je bolan za mačku.

Životinja postaje letargična, neaktivna i pospanost. Može se primijetiti i porast temperature i kratkoća daha.

Tokom blagog oblika bolesti, simptomi mogu biti vrlo blagi, dok teški oblik prati jaka bol, koja kod životinja može izazvati šok stanje. U slučaju komplikacija mogu se pojaviti aritmije i sepse, a disanje životinje postaje otežano.

Liječenje pankreatitisa kod mačaka

Za uspješno liječenje bolesti važno je pridržavati se brojnih preporuka. Prije svega, važno je ukloniti dehidraciju životinjskog tijela, koja je nastala povraćanjem i proljevom. Za to se fiziološka otopina ubrizgava intravenski ili subkutano. Uz to se uklanja i bol.

Zatim morate izdržati najmanje 24-satnu štrajk glađu. U tom periodu životinji ne treba davati lekove. Moguća je samo upotreba antiemetika.

Ako je nakon jednog dana kućnom ljubimcu postalo lakše, može mu se dati meka hrana sa malo masti. U slučaju odbijanja hrane, veterinari preporučuju pokušaj prisilne hranjenja životinje. U ovo vrijeme je neophodno započeti s uzimanjem lijekova koji će podstaknuti apetit, enzima za poboljšanje procesa probave, kao i vitamina B skupine12.

Možda je upotreba drugih terapija lijekovima. To može uključivati ​​uporabu protuupalnih, analgetskih lijekova i antibiotika, kao i sredstava za normalizaciju aktivnosti gušterače (na primjer, "Contrical"). Obavezno provedite infuzijsku terapiju. Ako se pojave komplikacije, preporučuje se hirurška intervencija.

Pored toga, potrebno je utvrditi uzrok pankreatitisa i eliminirati ga. Ako je bolest nastala uzimanjem lijekova, oni se moraju odmah otkazati. U slučaju zaraznih bolesti, poduzimaju se sve potrebne mjere za njihovo uklanjanje.

Tokom tretmana životinja bi trebala biti dijetalna. Istovremeno trebate hraniti vašeg ljubimca u malim porcijama. To će pomoći da se izbjegne nepotrebno naprezanje na gastrointestinalnom traktu, a posebno gušterači. Hrana za mačkare kod pankreatitisa treba biti bogata ugljikohidratima.

Osim toga, vrsta potrebne terapije ovisi o obliku bolesti.

  1. Ako mačka ima pankreatitis blagog oblika, liječenje se može provesti kod kuće, uz redovite posjete veterinaru na preglede i testove, te u bolnici. Druga opcija je poželjnija, jer će životinja dobiti intravensku terapiju, što doprinosi brzom oporavku.
  2. Srednji oblik bolesti uključuje obveznu hospitalizaciju, jer terapija u ovoj fazi uključuje upotrebu lijekova protiv bolova i antibiotika. U nekim slučajevima možda će biti potrebna transfuzija krvne plazme.
  3. Teški oblik pankreatitisa kod mačke uključuje intenzivnu njegu, jer postoji veliki rizik od smrti. U tom slučaju je bolje kontaktirati specijaliziranu kliniku.

Prognoza za budućnost

Nakon uspješnog liječenja, za vlasnike kućnih ljubimaca važno je da pažljivo prate zdravstveno stanje i ponašanje svog kućnog ljubimca. Činjenica je da se pankreatitis kod mačaka ne može u potpunosti izliječiti, tako da postoji velika vjerovatnost recidiva. Kao preventivna mjera životinja treba uvijek biti na posebno dizajniranoj prehrani.

U nedostatku komplikacija poput, na primjer, dijabetes melitusa ili problema s bubrezima i crijevima, postoji velika vjerojatnost uspješnog oporavka.

U prisustvu akutnog oblika pankreatitisa životinja će se lečiti doživotno. To neće olakšati bolest, ali će pomoći da se izbjegne pojava njenih pogoršanja.

Uzroci i opasnost pankreatitisa

Ova bolest je povezana sa gušteračom. Kada neispravno funkcionira, probava kućnog ljubimca je poremećena i kao rezultat toga pati cijelo tijelo. Tako da životinja ne pati, potrebno je proučiti simptome i lečenje ove bolesti.

Postoji nekoliko razloga koji vode kućnom pankreatitisu:

  1. Nasljednost Razvoj pankreatitisa nije uvijek povezan s okolišnim čimbenicima ili nepravilnim razvojem kućnog ljubimca. Postoje situacije kada mačić prima ovu bolest od rođenja.
  2. Gojaznost Velika količina masti ne omogućava interakciju ćelija sa glukozom. Zbog toga je metabolizam poremećen.
  3. Bolest se može razviti zbog traume trbušne šupljine. Najčešće se to događa nakon nepravilno izvedene hirurške intervencije. Međutim, i nakon nepravilne operacije postoji šansa da će mačka živjeti cijeli život bez komplikacija.
  4. Virusne bolesti, gljivice, paraziti, veliki broj patogena u tijelu kućnog ljubimca.
  5. Pankreatitis se može razviti na pozadini drugih bolesti gušterače.
  6. Može se pojaviti zbog viška kalcijuma u tijelu.
  7. Bolesti bubrega i dijabetes kod mačaka slabe organizam i mogu postati uzrok neispravnosti gušterače.

Važno je zapamtiti da pravilna prehrana igra veliku ulogu u zdravlju kućnog ljubimca. Ako tijelo ne prima odgovarajuću količinu proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala, povećava se rizik od novih bolesti.

Akutna i hronična

Akutni i hronični pankreatitis odlikuje se težinom simptoma, tokom i pojavom komplikacija. Od dva oblika, akutni se smatra najopasnijim. Često se naziva viralnim, ali ovo je zavaravanje.

Akutni pankreatitis manifestuje se odmah nakon jela životinja. Mačja povraćanje, bol u stomaku, promjena ponašanja (opća letargija), proljev - to su simptomi koji se pojavljuju kod kućnog ljubimca nakon što je pojeo bilo koju hranu.

Hronični oblik je umjeren. Uz to se izmjenjuju akutne bolesti i razdoblja remisije. Postepeno, gušterača prestaje stvarati probavne enzime. Neki dijelovi tijela prestaju normalno funkcionirati.

Enzimi se aktiviraju tek nakon tretmana. Međutim, zbog izostanka akutnih simptoma bolest se u hroničnom obliku kasno dijagnosticira.

Primarno i sekundarno

Iz razloga koji mogu izazvati pankreatitis kod mačke, mogu se razlikovati dvije skupine: primarna i sekundarna.

U primarnoj se bolest razvija uslijed nepravilno izvedene hirurgije, oštećenja gušterače, zbog traume.

Sa sekundarnom upalom gušterače kod mačke može izazvati bolesti obližnjih organa: oslabljenu funkciju jetre, virusni hepatitis, kolelitijazu.

Ne zaboravite na nasljednu predispoziciju mačke za pojavu pankreatitisa.

Vrste pankreatitisa kod mačaka

U toku upalnog procesa, pankreatitis se dijeli na akutni i hronični. Prvi oblik patologije karakterizira brza dinamika i izraženi simptomi. Za hronični pankreatitis karakteristične su blage kliničke manifestacije - ovo je opasna bolest. Patologija polako, ali sigurno narušava zdravlje kućnog ljubimca, postepeno vodeći do nepovratnih posljedica.

Kod hroničnog pankreatitisa kod mačke, vlasnici ponekad ne primjećuju problem godinama. Čini im se da kućni ljubimac jednostavno stari i izgubio je interes za igre i komunikaciju s godinama. Dlaka životinje postaje dosadna i krhka. Kućni ljubimac puno spava, periodično ima proljev, povraća, postaje letargičan i letargičan.

Uz navedeno, razlikuju se i primarni i sekundarni oblici patologije. Primarna je nezavisna bolest, kada se bolest razvija kao rezultat oštećenja gušterače. To se događa s povredama, hirurškim intervencijama, zbog izlaganja lijekovima. Osim toga, primarni pankreatitis nastaje ako postoje prirođene nepravilnosti organa, a također je posljedica prehrambenih pogrešaka.

Sekundarni oblik patologije povezan je s bolešću jednog od obližnjih organa gastrointestinalnog trakta - jetre, žučnog mjehura, crijeva. Drugim riječima, kvar rada gušterače samo je simptom osnovne bolesti.

Simptomi patologije

Samo veterinar može tačno dijagnosticirati i propisati odgovarajuću terapiju. Za razliku od osobe ili psa koji, uz prisustvo jakih bolova, ne može šutjeti, mačka tvrdoglavo preživljava neugodne trenutke bolesti, preferirajući više spavanja. Kad se pojave sljedeći simptomi karakteristični za akutni oblik patologije, vlasnika treba zabrinuti:

  • uporno povraćanje i stolica - proliv, pri kojem izmet ima kiseli miris ili zatvor,
  • dehidracija - suva koža, potamnjelost dlake,
  • letargija i nezainteresovanost za igre i komunikaciju,
  • sindrom boli
  • poremećaji u radu respiratornog i kardiovaskularnog sistema,
  • porast temperature
  • žutost kože.

U svakom slučaju možete primijetiti ili sve odjednom ili samo neke od navedenih simptoma.

Akutni oblik patologije predstavlja najveću opasnost za kućnog ljubimca. Nepostojanje ili neblagovremeno pružanje kompetentne pomoći može dovesti do smrti životinje.

Prehrana za pankreatitis

Važna u liječenju pankreatitisa kod mačaka je pravilna prehrana. Životinju je potrebno hraniti često - 5-6 puta dnevno, ali u obrocima malog volumena. U prehranu u početku treba uključiti dobro kuhane, tekuće žitarice. Koristan za kućnog ljubimca mliječne proizvode s niskim udjelom masti, mrkvu i pire od tikvica. Kućni ljubimac je trebao imati filtriranu vodu koja je javna.

Ako je vaš kućni ljubimac naviknut na gotovu hranu, u njegovu prehranu trebate uključiti i posebne vrhunske medicinske hrane - Royal Canin Gastro Intestinal Moderate Calorie, Eukanuba Intestinal, Hill's i / d. U pravilu, specijalist preporučuje upotrebu ovih gotovih proizvoda doživotno.

Royal Canin Gastro Intestinal Umjerena kalorija, Eukanuba Intestinal, Hill's i / d dijetalna hrana sastoji se od lako probavljivih sastojaka, prebiotika

Zabranjeni proizvodi protiv pankreatitisa uključuju:

  • masno meso i riba,
  • jaja
  • sirova biljna hrana
  • masni mliječni proizvodi.

Zabranjeno je ne samo bolesnim, već i zdravim životinjama uključiti dimljenu, prženu i konzerviranu hranu, slanu hranu i začine, mlijeko, slatkiše i pekarske proizvode.

Sastav gotovih proizvoda za mačke, takozvana proračunska kategorija, vrlo je sumnjiv. Takva hrana može naštetiti zdravlju bilo koje životinje. Stručnjaci ne preporučuju robne marke hrane kao što su Kitekat, Darling, Whiskas, Frieskies, Felix.

Prevencija pankreatitisa

Za sprečavanje tako opasne patologije kao što je pankreatitis, treba se pridržavati sljedećih pravila:

  • hranite vašeg ljubimca samo svježim i visokokvalitetnim proizvodima,
  • pravovremeno deworming i vakcinacija,
  • ne daje životinjskoj hrani sa ljudskog stola,
  • ograničiti prisustvo hrane s visokim sadržajem kalcijuma u ishrani,
  • pratite težinu životinje - izbegavajte gojaznost ili iscrpljenost,
  • davati lijeku kućnom ljubimcu strogo predviđenu svrhu,
  • zaštititi životinju od kontakta sa otrovnim biljkama i hemijskim sredstvima za domaćinstvo.

Verovatnoća oporavka od pankreatitisa

Pankreatitis kod kućnih ljubimaca prilično je nepredvidiva patologija. Uz pravovremeno otkrivanje i kompetentnu terapiju, šanse za potpuno izlječenje su prilično velike. Nepotpuno izliječen pankreatitis može se uskoro vratiti i postati ozbiljniji. Posebno je opasna patologija u prisustvu dijabetesa, upalnih procesa u crijevu. Kod hroničnog pankreatitisa životinja je propisana doživotna terapija, što neće u potpunosti ublažiti bolest, ali će ublažiti stanje i spriječiti pogoršanja.

Zadatak vlasnika bilo koje životinje je da bude pažljiviji prema ljubimcu kako bi mogao na vrijeme otkriti promjene u njegovom dobrobiti. Pri prvoj sumnji na bolest, odmah trebate kontaktirati svog veterinara. Ne liječite se sami - to može pogoršati stanje vašeg ljubimca.

Faktori rizika

Često veterinari ne mogu utvrditi pravi uzrok bolesti, smatrajući je idiopatskom. Pankreatitis je u većini slučajeva rezultat neuspjele operacije ili traume peritoneuma.

Mačke koje su imale toksoplazmozu, infektivni peritonitis ili virus imunodeficijencije takođe su izložene riziku.

Neki lijekovi koji uzrokuju trovanje kućnih ljubimaca mogu izazvati razvoj opasne patologije. Na primjer, imenovanje trovanja aspirinom ili organofosfatom.

Bolest karakterizira latentni tok, simptomi se obično ne izražavaju. Destruktivno djelovanje u tijelu javlja se prilično sporo i u prvim se fazama manifestuje samo apatijom i slabošću životinje.

Posebnu pažnju treba obratiti ako mačka postane pospanost i manje aktivna.

U budućnosti se mogu pojaviti sledeći simptomi:

  • izdašno i redovno povraćanje,
  • labave stolice kiselog mirisa,
  • ubrzani rad srca,
  • plitko disanje, često ubrzano,
  • povećana tjelesna temperatura
  • žutost sluznice i kože,
  • bol kao rezultat palpacije trbuha.

Simptomi se ne pojavljuju odmah. U pravilu se to dešava postepeno i ovisi o stadijumu bolesti.

Liječenje lijekovima

Terapija lijekovima za mačke s pankreatitisom uključuje nekoliko mjera koje su usmjerene na poboljšanje organizma, kao i smanjenje simptoma patologije. Ljekar propisuje odgovarajuće lijekove tek nakon temeljnog pregleda i imenovanja tačne dijagnoze.

Smanjena kiselost želuca

Znakovi napredovanja pankreatitisa kod mačaka često uključuju čir na želucu i crevima. Zbog toga se treba liječiti ne samo specifičnim lijekovima, već i smanjiti kiselost gastrointestinalnog trakta pristupačnim lijekovima. Možete koristiti Omeprazol, Fosfalugel, Ultop, Ranitidin i druge dobro poznate lijekove.

Čime hraniti mačku

Važno je pratiti temperaturni režim hrane. Oslabljena mačka treba jesti toplu hranu nekoliko puta dnevno. U tom slučaju, porcije proizvoda trebaju biti male, frakcijske prehrane.

Ako se industrijska stočna hrana koristi za hranjenje, morate pažljivo proučiti njihov sastav. Upotreba kupusa ili kukuruza u pripremi proizvoda može negativno utjecati na stanje kućnog ljubimca.

Uz to, hranjenje mačke treba biti odvojeno. Da biste to učinili, svakom obroku dajte različite proizvode.

U početku se koristi samo probavljiva hrana, ribe i meso s niskim udjelom masti, iz kojih se pripremaju juhe.

Obavezno izuzmite kobasice i prženu hranu, kao i svježe povrće i voće. Glavni uvjet je upotreba dovoljne količine čiste pitke vode.

Gospodin Cat upozorava: pankreatitis i recidive

Mačka koja je dobila pankreatitis i dalje ostaje u riziku od ponovne bolesti bolesti tijekom cijelog života. Bilo koji, čak i blagi negativni faktor, može uzrokovati ponavljanje patološkog stanja kućnog ljubimca.

Da biste otklonili rizik od razvoja bolesti, pridržavajte se strogih pravila u ishrani životinje. Izuzejte prženu hranu, pazite da se u industrijskim prehrambenim namirnicama ne premaši norma kalcijuma.

Sprečite prejedanje ili izgladnjivanje životinje, osigurajte mu stalan pristup čistoj pitkoj vodi.

Također je potrebno osigurati sanitarni tretman prostorija u kojima mačka živi. Redovni ljekarski pregledi i odmrzavanje također se smatraju preduvjetom zdravlja kućnog ljubimca.

Simptomi pankreatitisa kod mačaka

Simptomi pankreatitisa kod mačaka neznatno se razlikuju ovisno o vrsti upale. Dakle, akutni oblik karakterizira iznenadni napad s izraženom kliničkom slikom.

Glavni znakovi pankreatitisa kod akutnih mačaka su:

  • erupcija želučanog sadržaja sistematski neospornog karaktera (životinja takođe povraća na prazan stomak, kao nakon jela),
  • jaka bol u zahvaćenom području (u nekim slučajevima životinja razvija stanje šoka na pozadini jake, nagle boli),
  • bol u trbuhu u području gušterače (mačka agresivno reagira na svaki dodir na stomaku, posebno u gornjem dijelu),
  • letargična stanja životinje, mogući su neki stupori,
  • znakovi dehidratacije (tipični za akutni pankreatitis na pozadini neospornog povraćanja, dok oči upadaju u očne jaje, koža propada, vidljive sluznice su blijede ili plavkaste)
  • dispeptičnih poremećaja u obliku proliva ili potpunog nedostatka izmetu,
  • jaka žutost vidljivih sluznica (razvija se kao rezultat oštećenja žučnog mjehura i oštećenog izlaska žuči iz kanala).

Hronični pankreatitis je opasan jer klinička slika ima izbrisan oblik i ne pokazuje uvijek oštećenje gušterače.

Zbog toga, hronični oblik bolesti može dugo ostati bez odgovarajuće pažnje, što komplicira proces daljnjeg liječenja i povoljan ishod. Glavni znakovi upale pankreasa ove vrste su:

  • periodične erupcije želučanog sadržaja,
  • kršenje procesa probave hrane primljene u probavnom traktu (u stolici su uočene neprobavljene čestice hrane),
  • kaput postaje dosadan, otpadne zbog pozadine odsustva unosa potrebnih hranjivih sastojaka u organizam,
  • kršenje čiste defekacije (izmet rijetko izlazi, a konzistencija može biti gruda ili potpuno tečna),
  • životinjski apetit je znatno smanjen, metabolički procesi u tijelu su poremećeni.

Pancreatitis Hranjenje Mačke

U općenitom liječenju pankreatitisa posebno se mjesto daje prehrani životinje. Na pozadini jakog povraćanja kod mačke potrebna je gladna dijeta. To vam omogućuje da smanjite proizvodnju enzimskih tvari u samoj upalnoj žlijezdi.

Stroga gladna dijeta ne bi trebala biti dulja od 48 sati, u protivnom je moguć rizik od razvoja lipidoze jetrenih struktura. Bolesna životinja u nesretnom stanju i nema sposobnost samostalnog jedenja hrane hrani se posebnom sondom.

Mačku s pankreatitisom potrebno je hraniti u malim porcijama i često. Osnova prehrane je lagana, ne masna dijeta koja se lako apsorbira i bez ikakvih posebnih troškova organizma. Posebno se oštro osjećaju promjene u tijelu nakon akutne faze upalnog procesa.

Na pozadini patologije, dio tkivnih struktura gušterače zamijenjen je grubim ožiljnim tkivom, a sam organ ne može u potpunosti funkcionirati i proizvesti potrebne hormone i enzimske tvari.

Hronični tip bolesti uključuje dijetalnu prehranu koja vam omogućava kontrolu početka napada. U prehrani bi trebali prevladavati niski lipidni elementi. Ako nakon tretmana i oporavka mačka ima slabu probavljivost hrane, potrebno je unijeti enzime poput Creon 1000 ili Pancytrate.

Ostale vrste enzimskih preparata ne preporučuju se mačkama, jer osim enzima sadrže i žučne kiseline. Najbolje rješenje za vlasnika biće odabir visokokvalitetne mačje hrane za pankreatitis.

Gotova hrana super-premium klase sadrži sve potrebne hranjive tvari u količini koja je dozvoljena za upalne procese u gušterači.

Radi praktičnosti, mokru pripremljenu hranu možete razrijediti toplom, čistom vodom. Životinje čiji vlasnici radije hrane svoju kuhanu hranu, u ishrani bi trebali dobiti kašu (po mogućnosti rižu) kuvanu u goveđem juhu.

Pogledajte video: Pankreatitis Ambulanta Tommy (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar