Augmentin® (Augmentin®)

Augmentin je složen lijek iz skupine antibiotika širokog spektra djelovanja, koji uključuje amoksicilin i klavulansku kiselinu.

Glavni aktivni sastojak tableta je amoksicilin, koji spada u antibiotike širokog spektra izloženosti polusintetskom porijeklu, koji pokazuje veliko terapijsko djelovanje protiv većine gram-pozitivnih i gram negativnih mikroorganizama. Amoksicilin uništava beta-laktamazama, stoga nije propisan lijek na bazi ove aktivne tvari za uništavanje patogenih mikroorganizama koji stvaraju beta-laktamaze.

Klavulanska kiselina koja je u sastavu tableta ovog leka, beta-laktamski spoj koji može da uništi ili zaustavi delovanje beta-laktamaza i drugih enzima koje proizvode patogeni mikroorganizmi, a koji su zauzvrat otporni na penicilinsku grupu lekova i cefalosporine.

Klavulanska kiselina prisutna u tableti štiti amoksicilin od fatalnog uništavanja beta-laktamaza koje proizvode mikroorganizmi i na taj način doprinosi širenju antibakterijskih svojstava leka. Zahvaljujući ovoj komponenti, Augmentin može imati štetan utjecaj na patogene mikroorganizme koji su vrlo otporni na penicilinsku skupinu lijekova i cefalosporina.

Koji su mikroorganizmi pod utjecajem ovog lijeka?

Tablete Augmentin djeluju protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih aerobnih i anaerobnih patogena, kao i aktivne tvari lijeka štetne za neke druge uzročnike ozbiljnih infekcija.

Lijek pokazuje široku aktivnost protiv klamidije, blijede treponeme (uzročnika sifilisa), bakterija koje uzrokuju razvoj leptospiroze, kolike Escherichia, stafilokoka, streptokoka, Klebsiella, listerija, bacila, klostridije, brucelarlamelele, vagine i drugih mikroorganizmi.

Neki od tih bakterijskih sojeva proizvode beta-laktamaze, što dovodi do otpornosti tih patogena na aktivne tvari lijeka.

Farmakološka svojstva

Tablete Augmentin su lijek produljenog (dugog djelovanja), koji se značajno razlikuje od ostalih tvari na bazi amoksicilina. Zbog toga se lijek može upotrijebiti za uništavanje uzročnika pneumonije koji su rezistentni na peniciline.

Nakon gutanja, aktivne tvari augmentina - amoksicilin i klavulanska kiselina, brzo se rastvaraju i apsorbiraju u gastrointestinalnom traktu. Maksimalni terapeutski učinak lijeka očituje se ako pacijent pije tabletu prije jela. Koncentracija aktivnih sastojaka lijeka ravnomjerno je raspoređena po unutrašnjim organima i sustavima - grudnoj šupljini, trbušnoj šupljini, tkivima, prodire u žuč, nalazi se u ispljuvak, gnojni iscjedak, intersticijska i intraartikularna tekućina.

Kao i većina penicilina, amoksicilin je u stanju da pređe u majčino mlijeko. Prema medicinskim istraživanjima, tragovi klavulanske kiseline identifikovani su i u majčinom mleku. Ovaj lijek u pravilu nije propisan za liječenje dojećih žena zbog visokog rizika od nakupljanja aktivnih sastojaka Augmentina u jetri novorođenčadi, koja u njegovo tijelo ulazi s majčinim mlijekom.

Augmentin je također podvrgnut laboratorijskim ispitivanjima na životinjama, tokom kojih je otkriveno da klavulanska kiselina i amoksicilin lako prodiraju kroz placentnu barijeru u maternicu, međutim, ispitivanja nisu otkrila mutagene ili destruktivne učinke ovih lijekova na plod.

Amoksicilin se izlučuje iz tijela pacijenta prirodnim putem bubrezima, a klavulanska kiselina putem složenih bubrežnih i vanrenalnih mehanizama. Oko 1/10 početne doze amoksicilina izlučuje se mokraćom, dok se klavulanska kiselina prolazi u metaboličkim procesima i djelomično se izlučuje iz izmeta i mokraće.

Kada se propisuje Augmentin?

Glavne indikacije za imenovanje tableta Augmentin su:

  • bolesti gornjih disajnih puteva i nazofarinksa upalnog i zaraznog porijekla - sinusitis, upala srednjeg uha, upala farnih ždrijela, faringitis, bronhitis izazvana patogenim mikroorganizmima (streptokoki, stafilokoki) osjetljivi na komponente lijeka,
  • Zarazne i upalne bolesti donjih disajnih puteva - ponavljajući hronični bronhitis, bronhopneumonija, upalna oboljenja plućnog tkiva,
  • Zarazne bolesti genitourinarnog sistema uzrokovane vrstama bakterija iz porodice bakterija Enterobacteria coli Escherichia, stafilokokom saprophyticus, enterokokom, gonokokom - upalnim procesima mokraćnog mjehura, upalnim i infektivnim procesima uretera, upalom bubrežnog tkiva (intersticijski nefritis, pijelonefritis, gonadritis,
  • Pustularna oboljenja kože - piodermija, vrenja, karbukuli i druge lezije,
  • Zarazni procesi zglobova i kostiju - osteomijelitis izazvan porodicom stafilokoka,
  • Komplikacije nakon teškog rođenja ili pobačaja su endometritis, salpingo-ooforitis i druge bolesti ženskog reproduktivnog sustava, koje su posljedica prodora patogenih uzročnika u organizam. Često se upalne bolesti maternice i njenih dodataka mogu razviti kao posljedica nepošteno izvedenih dijagnostičkih manipulacija - historoskopije, sondiranja materice, dijagnostičkog curenja maternične šupljine, umjetnog prekida trudnoće itd.

Jedna od indikacija za imenovanje tableta Augmentin jesu i miješane infekcije trbuha kao dio složene terapije drugim lijekovima.

Način upotrebe i doziranje lijeka

Tijek liječenja i doziranje tableta Augmentin liječnik strogo određuje za svakog pojedinog pacijenta pojedinačno. Važno je zapamtiti da je ovaj lijek antibiotik, stoga, međutim, kao i drugi lijekovi, ne možete ga uzimati bez dozvole i kada želite! Pored toga, neke bolesti uzrokuju mikroorganizmi na koje ne utječu aktivni sastojci tableta, primjerice virusi ili gljivice.

Doziranje lijeka određuje stručnjak ovisno o mnogim faktorima: pacijentovoj dobi, dijagnozi, prisustvu komplikacija, funkcioniranju pacijentovih bubrega i jetre, tjelesnoj težini i povezanim patologijama.

Kako bi se postigla maksimalna apsorpcija lijeka i smanjio rizik od nuspojava, preporučuje se uzimati Augmentin tablete na početku obroka.

Minimalni kurs terapije ovim lijekom je najmanje 5 dana. Čak i ako su svi simptomi bolesti nestali, a pacijent se osjeća dobro, ni u kojem slučaju ne smijete samostalno prekinuti liječenje bez završetka tečaja koji je naznačio ljekar. Stvar je u tome što se patogeni mikroorganizmi brzo prilagođavaju lijekovima i ako pacijent samovoljno prekine tijek terapije, onda se klinički simptomi bolesti mogu vratiti s novom energijom. U tom slučaju isti patološki uzročnici više neće biti osjetljivi na Augmentin tablete i liječnik će morati pokupiti nešto novo i jače. To zauzvrat dovodi do ozbiljnih nuspojava i oštećenja jetre.

Ako je pacijent prisiljen uzimati lijek više od 10 dana, tada 11. dana treba uzeti krvne testove kako bi se procijenio njegov učinak. Nakon 2 tjedna od početka korištenja ovog lijeka, morate preispitati potrebu za daljnjim liječenjem ili odlučiti o prestanku uzimanja tableta. Treba također imati na umu da svaka bolest ima svoj tijek liječenja, na primjer, za liječenje nekomplicirane upale srednjeg uha, tijek liječenja nije veći od 7 dana za odrasle, dok se liječenje djece mlađe od 2 godine može nastaviti do 10 dana.

Ako je potrebno ili otežano tijekom upalnih i zaraznih procesa, ponekad se pacijentima propisuje prvo augmentin u obliku injekcija, a nakon nestanka akutnih simptoma i poboljšanja općeg stanja, možete preći na oralno davanje lijeka, odnosno tableta.

Doziranje za djecu

U pravilu, izračun dnevne doze tableta Augmentin u pedijatrijskoj praksi ovisi o mnogim faktorima: tjelesnoj težini djeteta, infekciji, težini stanja, starosti pacijenta i prisutnosti komplikacija. Za djecu težinu do 40 kg, doza se izračunava na osnovu mg / 1 kg tjelesne težine. Količinu mg lijeka određuje liječnik čisto pojedinačno za svakog pojedinog pacijenta. Djeca težina veća od 40 kg podvrgavaju se liječenju u dozama za odrasle.

Za liječenje zaraznih procesa kože i mekih tkiva, faringitisa i hroničnog tonzilitisa dovoljne su minimalne doze augmentina. Za liječenje infekcija poput sinusitisa, upale srednjeg uha, upalnih procesa gornjih i donjih disajnih puteva, cistitisa, pijelonefritisa i drugih upala genitourinarnih organa potrebne su velike doze lijeka.

Lijek Augmentin u obliku tableta ne koristi se u pedijatrijskoj praksi za liječenje bolesnika mlađih od 2 godine, jer ne postoje tačni klinički podaci o sigurnosti takve terapije.

Doziranje augmentina za odrasle i djecu starije od 14 godina

Odraslim i djecom starijom od 14 godina ili bolesnicima težim od 40 kg propisuje se Augmentin u razmaku od 1 tablete tri puta dnevno za liječenje blagih i umjerenih infekcija. Za liječenje kompliciranih ili uznapredovalih infekcija kod odraslih i djece starijih od 14 godina po pravilu se propisuju drugi oblici doziranja lijeka, češće injekcije.

Za pacijente umirovljeničke dobi koji imaju teško oštećeno funkcionisanje bubrega i jetre, dnevna doza lijeka se prilagođava od strane liječnika.

Nuspojave

Uz pravilnu upotrebu tableta Augmentin i precizno izračunate doze, lek u celini normalno podnosi pacijent. U nekim slučajevima, s individualnom preosjetljivošću na komponente lijeka, mogu se razviti sljedeće nuspojave:

  • Sa strane probavnog kanala: mučnina, bol u stomaku, nadimanje, nadimanje, povraćanje, proliv, oslabljena funkcija jetre, razvoj hepatitisa,
  • Iz mokraćnih organa: akutno zatajenje bubrega, oligurija, oslabljena funkcija bubrega,
  • Iz centralnog i perifernog živčanog sustava: vrtoglavica, grčevi, glavobolje, nesanica ili, obrnuto, jaka pospanost, simptomi intoksikacije tijela, što se izražava u sve većoj slabosti, lošoj reakciji pacijenta na ono što se događa okolo.

Najčešće nuspojave uključuju alergijske osipe na koži, osip, trbušnjake (vaginalna kandidijaza kod žena i usne sluznice).

Uz strogo pridržavanje doze koju je propisao liječnik i uz pravilnu primjenu lijeka, nuspojave od uzimanja Augmentina razvijaju se samo u rijetkim slučajevima.

Kontraindikacije

Uprkos širokom spektru njihovih učinaka, tablete Augmentin imaju niz kontraindikacija. Tu spadaju:

  • Individualna netolerancija na peniciline, cefalosporine,
  • Preosjetljivost na pomoćne komponente lijeka,
  • Teški poremećaji jetre i bubrega,
  • Djeca mlađa od 2 godine,
  • Zarazna mononukleoza - kada se uzimanje tableta augmentina s ovom dijagnozom može pojaviti alergijski osip na koži pacijenta, što će usložniti adekvatnu dijagnozu patologije.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

Augmentin se testira u laboratorijama za životinje. Prema brojnim istraživanjima, tablete lijeka, čak i u velikim dozama, nisu imale mutagene i teratogene efekte na plod životinja. Uprkos tome, upotreba lijeka na bazi amoksicilina i klavulanske kiseline u trudnica kontraindicirana je, posebno u prvom tromjesečju trudnoće. U prvih 12 tjedana odvija se polaganje svih organa i sustava fetusa, a unos bilo kojeg lijeka tijekom ovog razdoblja može dovesti do grubih kromosomskih poremećaja i, kao rezultat, abnormalnosti intrauterinog razvoja. Osim toga, kada su naučnici testirali lijek na ženi koja je prijevremeno rodila neživu djecu, otkriveno je da čak i profilaktičke doze augmentitisa značajno povećavaju rizik od nekrotičnog kolitisa u novorođenčadi.

Prema uputama za lijek, Augmentin se tijekom gestacije može uzimati samo u najekstremnijim slučajevima i pod uvjetom da korist za ženu daleko prelazi rizik od razvoja mogućih nuspojava za plod.

Upotreba Augmentitisa za vrijeme dojenja moguća je, ali samo prema strogim indikacijama i pod nadzorom liječnika. Ni u kojem slučaju dojilja ne bi trebala premašiti dozu koju je odredio ljekar, jer amoksicilin dobro prodire u majčino mlijeko i u visokim koncentracijama može dovesti do kumulativnog učinka u bebinoj jetri, što je prepuno razvoju nuspojava kod novorođenčadi. Pored ovog rizika, u brojnim istraživanjima nisu otkriveni nenormalni učinci Augmentina na tijelo bebe koja je dobivala majčino mlijeko.

Posebna uputstva

Prije početka upotrebe ovog lijeka, pacijent mora liječniku pružiti detaljnu anamnezu o njegovoj podnošljivosti na lijekove penicilinske skupine i cefalosporine. Uz to, potrebno je navesti je li postojala povijest alergijskih reakcija na lijekove i njihove komponente.

U medicini su opisani mnogi slučajevi razvoja ozbiljnih alergijskih reakcija pacijenata na lijekove koji sadrže peniciline. U nekim je slučajevima anafilaktički šok od primjene lijeka koban! Rizik od razvoja takvih alergijskih reakcija na peniciline ili cefalosporine posebno je visok kod pacijenata sa nasljednom predispozicijom ili kod ljudi koji su u prošlosti imali negativne manifestacije kao odgovor na upotrebu amoksicilina ili drugih lijekova na bazi penicilina. Uz visoki rizik od alergije na lijek, liječnik treba odabrati alternativni tretman za pacijenta koji će biti takođe učinkovit, ali siguran za pacijentovo tijelo.

S razvojem anafilaktičkog šoka ili Quinckeovog edema kao odgovor na uvođenje ili prijem Augmentina, bolesniku treba odmah ubrizgati adrenalin, iv. Glukokortikosteroidni hormoni. S jakim oticanjem i gušenjem pacijenta treba odmah osigurati dišne ​​putove; za to će biti potrebna intubacija traheje.

Tablete Augmentin koriste se s velikim oprezom za liječenje starijih osoba i pacijenata s ozbiljnim oštećenjem rada bubrega i jetre.

Kako bi se smanjio rizik od nuspojava probavnog sustava od uzimanja lijeka, preporučuje se uzimanje tableta augmentina na početku obroka.

Nakon uzimanja tableta, pacijentima koji su preosjetljivi na caklinu zuba, savjetuje se da temeljito peru zube kako bi se izbjeglo propadanje ili mrlje cakline.

Pacijenti koji počnu uzimati lijekove na bazi amoksicilina skloni su povećanju vremena protrombina. Zato uz istovremeni tretman augmentinom i antikoagulansima, pacijenti trebaju periodično uzimati krvne pretrage da bi se pratila reakcija.

Pacijenti sa smanjenom dnevnom diurezom (mokrenjem) rijetko su izloženi kristalima u urinu. U pravilu se ovaj simptom javlja uglavnom kod parenteralne primjene lijeka.Tokom terapije lijekovima na bazi amoksicilina preporučuje se pacijentu da konzumira dovoljno čiste vode da spriječi stvaranje kristala lijeka u urinu.

Pretjerano dugo liječenje Augmentinom može dovesti do naglog rasta mikroorganizama neosjetljivih na komponente lijeka. Tokom razdoblja duže upotrebe lijeka preporučuje se praćenje rada bubrega, jetre i hematopoeze putem testova urina i krvi.

Za vrijeme liječenja lijekom Augmentin zabranjeno je piti alkoholna pića, jer interakcija alkohola i aktivnih sastojaka lijeka može dovesti do toksičnog oštećenja jetre i centralnog živčanog sustava.

Tablete Augmentin nemaju negativan učinak na brzinu reakcije i ne utječu na upravljanje vozilima i drugim mehanizmima.

Interakcija lijeka s drugim lijekovima

Tablete Augmentin ne preporučuje se uzimati istodobno s Allopurinolom zbog visokog rizika od alergijskih reakcija i nuspojava kod pacijenta. Ako već uzimate Allopurinol, svakako biste trebali obavijestiti svog liječnika.

Tokom upotrebe Augmentina, kao i bilo kojeg drugog antibiotika penicilinske grupe, efikasnost pilula za kontrolu rađanja može se smanjiti što bi trebalo znati ženama koje preferiraju ovu vrstu zaštite od neželjene trudnoće.

Farmakološka grupa

Prašak za oralnu suspenziju5 ml
aktivne supstance:
amoksicilin trihidrat (u smislu amoksicilina)125 mg
200 mg
400 mg
kalijum klavulanat (u smislu klavulanske kiseline) 131,25 mg
28,5 mg
57 mg
pomoćni sastojci: ksantanska guma - 12,5 / 12,5 / 12,5 mg, aspartam - 12,5 / 12,5 / 12,5 mg, jantarna kiselina - 0,84 / 0,84 / 0,84 mg, koloidni silicijum dioksid - 25/25/25 mg, hipromeloza - 150 / 79,65 / 79,65 mg, aroma narandže 1 - 15/15/15 mg, aroma narandže 2 - 11,25 / 11,25 / 11,25 mg, aroma malina - 22,5 / 22,5 / 22,5 mg, miris „Lagana melasa“ - 23,75 / 23,75 / 23,75 mg, silicijum dioksid - 125 / do 552 / do 900 mg

1 Pri proizvodnji lijeka postavlja se kalijev klavulanat s 5% viška.

Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivne supstance:
amoksicilin trihidrat (u smislu amoksicilina)250 mg
500 mg
875 mg
kalijev klavulanat (u smislu klavulanske kiseline)125 mg
125 mg
125 mg
pomoćni sastojci: magnezijum stearat - 6,5 / 7,27 / 14,5 mg, natrijum karboksimetil škrob - 13/21/29 mg, koloidni silicijum dioksid - 6,5 / 10,5 / 10 mg, MCC - 650 / do 1050/396, 5 mg
omotač filma: titan dioksid - 9,63 / 11,6 / 13,76 mg, hipromeloza (5 cps) - 7,39 / 8,91 / 10,56 mg, hipromeloza (15 cps) - 2,46 / 2,97 / 3,52 mg, makrogol 4000 - 1,46 / 1,76 / 2,08 mg, makrogol 6000 - 1,46 / 1,76 / 2,08 mg, dimetikon 500 ( silikonsko ulje) - 0,013 / 0,013 / 0,013 mg, pročišćena voda 1 - - / - / -

1 Pročišćena voda uklanja se tokom premaza filma.

Opis oblika doziranja

Puder: bijela ili gotovo bijela, s karakterističnim mirisom. Nakon razblaživanja, nastaje suspenzija bijele ili gotovo bijele boje. Kad stoji, polako se formira bijeli ili gotovo bijeli talog.

Tablete, 250 mg + 125 mg: prekrivena filmskom membranom od bijele do gotovo bijele boje, ovalnog je oblika, s natpisom „AUGMENTIN“ na jednoj strani. Na vrhuncu: od žućkasto bijele do gotovo bijele.

Tablete, 500 mg + 125 mg: prekriven folijama od bijele do gotovo bijele boje, ovalnog oblika, s ekstrudiranim natpisom „AC“ i rizikom s jedne strane.

Tablete, 875 mg + 125 mg: prekriven filmskim omotačem od bijele do gotovo bijele boje, ovalnog je oblika, s obe strane slovima „A“ i „C“, a s jedne strane crta rasjeda. Na vrhuncu: od žućkasto bijele do gotovo bijele.

Farmakodinamika

Amoksicilin je polusintetički antibiotik širokog spektra, koji djeluje na mnoge gram-pozitivne i gram negativne mikroorganizme. Istovremeno, amoksicilin je osjetljiv na uništavanje beta-laktamazama, te se time spektar aktivnosti amoksicilina ne širi na mikroorganizme koji stvaraju ovaj enzim.

Klavulanska kiselina, inhibitor beta-laktamaze, koji je strukturno povezan s penicilinima, ima sposobnost inaktivacije širokog spektra beta-laktamaza koje se nalaze u mikroorganizmima otpornim na penicilin i cefalosporin. Klavulanska kiselina dovoljno je efikasna protiv plazmidnih beta-laktamaza, koje su najčešće odgovorne za bakterijsku rezistenciju, i manje je efikasna protiv kromosomskih beta-laktamaza 1. tipa, koje ne inhibira klavulanska kiselina.

Prisustvo klavulanske kiseline u preparatu Augmentin® štiti amoksicilin od uništavanja enzimima - beta-laktamazama što omogućava širenje antibakterijskog spektra amoksicilina.

Slijedi aktivnost kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom in vitro .

Bakterije koje su obično osjetljive na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom

Gram-pozitivni aerobivi: Bacillus anthracis, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Nocardia astero> uključujući Streptococcus pyogenes 1.2, Streptococcus agalactiae 1.2 (ostali beta hemolitički streptokoki) 1,2, Staphylococcus aureus (osetljivo na meticilin) ​​1, Staphylococcus saprophyticus (osetljiv na meticilin), koagulaze negativni stafilokoki (osetljivi na meticilin).

Gram-pozitivni anaerobi: Clostr> uključujući Peptostreptococcus magnus, Peptostreptokokok mikros.

Gram-negativni aerobi: Bordetella pertussis, Haemophilus influenzae 1, Helicobacter pylori, Moraxella cafarrhalis 1, Neisseria gonorrhoeae, Pasteurella multocida, Vibrio cholerae.

Gram-negativni anaerobi: Bactero> uključujući Bactero> uključujući Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas spp., Prevotella spp.

Ostalo: Borrelia burgdorferi, Leptospira icterohaemorrhagiae, Treponema pallidum.

Vjerojatno su bakterije za koje je stekla otpornost na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom

Gram-negativni aerobi: Escherichia coli 1, Klebsiella spp., uključujući Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae 1, Proteus spp., uključujući Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Salmonella spp., Shigella spp.

Gram-pozitivni aerobivi: Corynebacterium spp., Enterococcus faecium, Streptococcus pneumoniae 1,2 grupa streptokoka Viridans.

Bakterije koje su prirodno otporne na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom

Gram-negativni aerobi: Acinetobacter spp., Citrobacter freundii, Enterobacter spp., Hafnia alvei, Legionella pneumophila, Morganella morganii, Providencia spp., Pseudomonas spp., Serratia spp., Stenotrophomonas maltophilia, Yersinia enterocolitica.

Ostalo: Chlamydia spp., uključujući Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Coxiella burnetii, Mycoplasma spp.

1 Za ove bakterije u kliničkim je studijama dokazana klinička učinkovitost kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom.

2 Sojevi tih vrsta bakterija ne proizvode beta-laktamazu. Osjetljivost na monoterapiju amoksicilinom sugerira sličnu osjetljivost na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom.

Farmakokinetika

Oba aktivna sastojka preparata Augmentin® - amoksicilin i klavulanska kiselina - brzo se i potpuno apsorbiraju iz gastrointestinalnog trakta, nakon oralne primjene. Apsorpcija aktivnih sastojaka lijeka Augmentin ® je optimalna ako se lijek uzima na početku obroka.

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline dobiveni u različitim studijama prikazani su u nastavku, kada su zdravi dobrovoljci u dobi od 2-12 godina na prazan želudac uzimali 40 mg + 10 mg / kg / dan lijeka Augmentin ® u tri doze, prašak za oralnu suspenziju, 125 mg + 31,25 mg u 5 ml (156,25 mg).

Osnovni farmakokinetički parametri

Amoksicilin

Augmentin ®, 125 mg + 31,25 mg u 5 ml

Klavulanska kiselina

Augmentin ®, 125 mg + 31,25 mg u 5 ml

LijekDoza mg / kgCmaks mg / lTmaks hAUC, mg · h / lT1/2 h
407,3±1,72,1 (1,2–3)18,6±2,61±0,33
102,7±1,61,6 (1–2)5,5±3,11,6 (1–2)

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline dobiveni u različitim studijama prikazani su u nastavku, kada su zdravi dobrovoljci u dobi od 2 do 12 godina na prazan želudac uzimali Augmentin ®, prašak za oralnu suspenziju, 200 mg + 28,5 mg u 5 ml (228 , 5 mg) u dozi od 45 mg + 6,4 mg / kg / dan, podijeljeno u dvije doze.

Osnovni farmakokinetički parametri

Aktivna supstancaCmaks mg / lTmaks hAUC, mg · h / lT1/2 h
Amoksicilin11,99±3,281 (1–2)35,2±51,22±0,28
Klavulanska kiselina5,49±2,711 (1–2)13,26±5,880,99±0,14

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline dobiveni u različitim studijama prikazani su u nastavku, kada su zdravi dobrovoljci uzeli jednu dozu Augmentin®, prašak za oralnu suspenziju, 400 mg + 57 mg u 5 ml (457 mg).

Osnovni farmakokinetički parametri

Aktivna supstancaCmaks mg / lTmaks hAUC, mg · h / l
Amoksicilin6,94±1,241,13 (0,75–1,75)17,29±2,28
Klavulanska kiselina1,1±0,421 (0,5–1,25)2,34±0,94

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline dobijeni u različitim studijama kada su zdravi volonteri na teret uzimali:

- 1 tab. Augmentin ®, 250 mg + 125 mg (375 mg),

- 2 tablete Augmentin ®, 250 mg + 125 mg (375 mg),

- 1 tab. Augmentin ®, 500 mg + 125 mg (625 mg),

- 500 mg amoksicilina,

- 125 mg klavulanske kiseline.

Osnovni farmakokinetički parametri

Amoksicilin u sastavu lijeka Augmentin ®

Klavulanska kiselina u sastavu lijeka Augmentin ®

LijekDoza mgCmaks mg / mlTmaks hAUC, mg · h / lT1/2 h
Augmentin ®, 250 mg + 125 mg2503,71,110,91
Augmentin ®, 250 mg + 125 mg, 2 tablete5005,81,520,91,3
Augmentin ®, 500 mg + 125 mg5006,51,523,21,3
Amoksicilin 500 mg5006,51,319,51,1
Augmentin ®, 250 mg + 125 mg1252,21,26,21,2
Augmentin ®, 250 mg + 125 mg, 2 tablete2504,11,311,81
Klavulanska kiselina, 125 mg1253,40,97,80,7
Augmentin ®, 500 mg + 125 mg1252,81,37,30,8

Kada se koristi lijek Augmentin ®, koncentracije amoksicilina u plazmi slične su onima kod oralnog davanja ekvivalentnih doza amoksicilina.

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline, dobijeni u odvojenim studijama, kada su zdravi dobrovoljci na teret uzimali:

- 2 tablete Augmentin ®, 875 mg + 125 mg (1000 mg).

Osnovni farmakokinetički parametri

Amoksicilin u sastavu lijeka Augmentin ®

Augmentin ®, 875 mg + 125 mg

Klavulanska kiselina u sastavu lijeka Augmentin ®

Augmentin ®, 875 mg + 125 mg

LijekDoza mgCmaks mg / lTmaks hAUC, mg · h / lT1/2 h
175011,64±2,781,5 (1–2,5)53,52±12,311,19±0,21
2502,18±0,991,25 (1–2)10,16±3,040,96±0,12

Kao i uvođenjem kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom, terapijske koncentracije amoksicilina i klavulanske kiseline nalaze se u različitim tkivima i intersticijskoj tekućini (žučni mjehur, trbušna tkiva, koža, masno i mišićno tkivo, sinovijalna i peritonealna tekućina, žuč, gnojni iscjedak )

Amoksicilin i klavulanska kiselina imaju slab stepen vezanja na proteine ​​u plazmi. Studije su pokazale da se oko 25% ukupne količine klavulanske kiseline i 18% amoksicilina u krvnoj plazmi veže na proteine ​​krvne plazme.

U studijama na životinjama, nije nađena nakupina komponenata preparata Augmentin ® u bilo kojem organu.

Amoksicilin, kao i većina penicilina, prelazi u majčino mlijeko. Tragovi klavulanske kiseline mogu se naći i u majčinom mleku. Osim mogućnosti razvoja dijareje i kandidijaze sluznice usne šupljine, nisu poznati drugi negativni učinci amoksicilina i klavulanske kiseline na zdravlje dojenčadi.

Studije reproduktivnih životinja pokazale su da amoksicilin i klavulanska kiselina prelaze placentarnu barijeru. Međutim, nisu otkriveni štetni učinci na plod.

10–25% početne doze amoksicilina izlučuje se bubrezima kao neaktivni metabolit (peniciloična kiselina). Klavulanska kiselina se intenzivno metabolizira u 2,5-dihidro-4- (2-hidroksietil) -5-okso-3H-pirol-3-karboksilna kiselina i amino-4-hidroksi-butan-2-on i izlučuje se putem bubrega Gastrointestinalni trakt, kao i zrak koji istječe u obliku ugljičnog dioksida.

Kao i drugi penicilini, amoksicilin se izlučuje uglavnom bubrezima, dok se klavulanska kiselina izlučuje i bubrežnim i vanrenalnim mehanizmima.

Oko 60–70% amoksicilina i oko 40–65% klavulanske kiseline bubrezima se izlučuje nepromenjeno u prvih 6 sati nakon uzimanja 1 tablete. 250 mg + 125 mg ili 1 tableta 500 mg + 125 mg.

Istodobna primjena probenecida usporava izlučivanje amoksicilina, ali ne i klavulanske kiseline (vidjeti „Interakcija“).

Indikacije Augmentin ®

Kombinacija amoksicilina s klavulanskom kiselinom indicirana je za liječenje bakterijskih infekcija sljedećih lokacija uzrokovanih mikroorganizmima osjetljivim na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom:

infekcije gornjih dišnih puteva (uključujući ENT infekcije), npr. ponavljajući tonzilitis, sinusitis, otitis media, najčešće izazvan Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae 1, Moraxella catarrhalis 1 i Streptococcus pyogenes, (osim tableta Augmentin 250 mg / 125 mg),

infekcije donjih disajnih puteva, poput egzacerbacija hroničnog bronhitisa, lobarne upale pluća i bronhopneumonije, najčešće uzrokovane Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae 1 i Moraxella catarrhalis 1,

infekcije mokraćnih puteva, kao što su cistitis, uretritis, pijelonefritis, infekcije ženskih genitalnih organa, obično uzrokovane porodicama vrsta Enterobacteriaceae 1 (uglavnom) Escherichia coli 1 ), Staphylococcus saprophyticus i vrste Enterokokkao i gonoreja izazvana od Neisseria gonorrhoeae 1,

infekcije kože i mekog tkiva koje su obično izazvane Staphylococcus aureus 1, Streptococcus pyogenes i vrste Bacteroides 1,

infekcije kostiju i zglobova, poput osteomijelitisa, najčešće izazvane Staphylococcus aureus 1, ako je potrebno, moguća je i produljena terapija.

odontogene infekcije, na primjer parodontitis, odontogeni maksilarni sinusitis, teški zubni apscesi sa širenjem celulitisa (samo za tablete Augmentin oblika, doziranje 500 mg / 125 mg, 875 mg / 125 mg),

druge mješovite infekcije (na primjer, septički pobačaj, postporođajna sepsa, intraabdominalna sepsa) kao dio stupnja terapije (samo za dozne oblike oblika Augmentin 250 mg / 125 mg, 500 mg / 125 mg, 875 mg / 125 mg),

1 Pojedinačni predstavnici određene vrste mikroorganizama proizvode beta-laktamazu, što ih čini neosjetljivim na amoksicilin (vidi. Farmakodinamika).

Infekcije uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na amoksicilin mogu se liječiti Augmentin ®, jer je amoksicilin jedan od njegovih aktivnih sastojaka. Augmentin ® je takođe indiciran za lečenje mešovitih infekcija izazvanih mikroorganizmima osetljivim na amoksicilin, kao i mikroorganizmima koji proizvode beta-laktamazu, osetljivi na kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline.

Osjetljivost bakterija na kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline varira ovisno o regiji i vremenom. Gdje je to moguće, treba uzeti u obzir podatke o lokalnoj osjetljivosti. Ako je potrebno, mikrobiološke uzorke treba prikupiti i analizirati na bakteriološku osjetljivost.

Trudnoća i dojenje

U studijama reproduktivnih funkcija kod životinja, oralno i parenteralno davanje Augmentin® nije uzrokovalo teratogene efekte.

U jednom istraživanju kod žena s preuranjenom puknuću membrane, otkriveno je da preventivna terapija lijekom Augmentin® može biti povezana s povećanim rizikom od nekrotizirajućih enterokolitisa u novorođenčadi. Kao i svi lijekovi, i lijek Augmentin ® se ne preporučuje tijekom trudnoće, osim ako očekivana korist za majku ne nadmaši potencijalni rizik za plod.

Lijek Augmentin ® može se koristiti tijekom dojenja. S izuzetkom mogućnosti razvoja dijareje ili kandidijaze sluznice usne šupljine povezane s prodorom tragova aktivnih tvari ovog lijeka u majčino mlijeko, nisu primijećeni drugi štetni učinci kod dojene novorođenčadi.U slučaju štetnih učinaka kod novorođenčadi koja doji, potrebno je prekinuti dojenje.

Nuspojave

Neželjeni događaji predstavljeni u nastavku navedeni su u skladu sa oštećenjem organa i organskih sistema i učestalošću pojave. Učestalost pojave određuje se na sljedeći način: vrlo često - ≥1 / 10, često ≥1 / 100 i PV, anemija, eozinofilija, trombocitoza.

Iz imunog sistema: vrlo rijetko - angioedem, anafilaktičke reakcije, sindrom sličan serumskoj bolesti, alergijski vaskulitis.

Iz nervnog sistema: rijetko - vrtoglavica, glavobolja, vrlo rijetko - reverzibilna hiperaktivnost, konvulzije (konvulzije se mogu javiti kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega, kao i kod onih koji primaju velike doze lijeka), nesanica, uznemirenost, tjeskoba i promjena ponašanja.

- odrasli: vrlo često - proliv, često - mučnina, povraćanje,

- djeca: često - proljev, mučnina, povraćanje,

- cijela populacija: mučnina je najčešće bila povezana s primjenom velikih doza lijeka. Ako nakon početka uzimanja lijeka dođe do neželjenih reakcija iz gastrointestinalnog trakta, one se mogu eliminirati ako se Augmentin ® uzima na početku obroka, rijetko probava, vrlo rijetko kolitis povezan s antibioticima (uključujući pseudomembranski kolitis i hemoragični kolitis), crno dlakav »Jezik, gastritis, stomatitis, uklanjanje boje površinskog sloja zubne cakline u djece. Oralna njega pomaže u sprječavanju promjene boje zuba, jer je četkanje zuba dovoljno.

Na dijelu jetre i žučnih puteva: rijetko - umjereno povećanje aktivnosti AST-a i / ili ALT-a. Ovaj fenomen je zapažen kod pacijenata koji su primali beta-laktamsku antibiotsku terapiju, ali njegov klinički značaj nije poznat. Vrlo rijetko - hepatitis i holestatska žutica. Ove pojave se primjećuju kod pacijenata koji su primali terapiju penicilinskim antibioticima i cefalosporinima. Povećana koncentracija bilirubina i alkalne fosfataze.

Neželjeni efekti iz jetre uočeni su uglavnom kod muškaraca i starijih osoba i mogu biti povezani sa dugoročnom terapijom. Ovi štetni događaji se vrlo rijetko primjećuju kod djece.

Navedeni znakovi i simptomi se obično javljaju tijekom ili odmah nakon završetka terapije, ali u nekim se slučajevima mogu pojaviti i nekoliko tjedana nakon završetka terapije. Neželjeni događaji su obično reverzibilni. Neželjeni događaji iz jetre mogu biti ozbiljni, u izuzetno rijetkim slučajevima zabeleženi su smrtni ishodi. U skoro svim slučajevima to su bili pacijenti s ozbiljnom pratećom patologijom ili pacijenti koji su primali potencijalno hepatotoksične lijekove.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: rijetko - osip, svrbež, urtikarija, rijetko multiformni eritem, vrlo rijetko Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, bulozni eksfolijativni dermatitis, akutna generalizirana egzantematska pustuloza.

U slučaju kožnih alergijskih reakcija, liječenje Augmentinom ® treba prekinuti.

Iz bubrega i mokraćnih putova: vrlo rijetko - intersticijski nefritis, kristalurija (vidjeti „Predoziranje“), hematurija.

Interakcija

Ne preporučuje se istodobna upotreba lijeka Augmentin ® i probenecid. Probenecid smanjuje tubularnu sekreciju amoksicilina, i samim tim, istodobna upotreba lijeka Augmentin ® i probenecida može dovesti do povećanja i postojanja u krvi koncentracije amoksicilina, ali ne i klavulanske kiseline.

Istodobna upotreba alopurinola i amoksicilina može povećati rizik od kožnih alergijskih reakcija. Trenutno u literaturi nema podataka o istodobnoj primjeni kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom i alopurinolom.

Penicilini mogu usporiti eliminaciju metotreksata iz tijela inhibiranjem njegove tubularne sekrecije, pa istodobna primjena Augmentina i metotreksata može povećati toksičnost metotreksata.

Kao i drugi antibakterijski lijekovi, pripravak Augmentin® može utjecati na crijevnu mikrofloru, što dovodi do smanjenja apsorpcije estrogena iz gastrointestinalnog trakta i do smanjenja učinkovitosti kombiniranih oralnih kontraceptiva.

U literaturi su opisani rijetki slučajevi povećanja MHO kod pacijenata s kombiniranom primjenom acenocumarola ili varfarina i amoksicilina. Ako je potrebno, istodobnu primjenu preparata Augmentin® s PV antikoagulansima ili MHO treba pažljivo nadzirati prilikom propisivanja ili otkazivanja preparata Augmentin ®, možda će biti potrebno prilagođavanje doze antikoagulansa za oralnu primjenu.

Doziranje i primjena

Režim doziranja postavlja se pojedinačno, ovisno o dobi, tjelesnoj težini, funkciji bubrega pacijenta kao i težini infekcije.

Kako bi se smanjili mogući mogući probavni poremećaji i optimizirala apsorpcija, lijek treba uzimati na početku obroka. Minimalni kurs antibiotske terapije je 5 dana.

Liječenje se ne smije nastaviti duže od 14 dana bez preispitivanja kliničke situacije.

Ako je potrebno, moguće je provesti postupnu terapiju (prvo parenteralno davanje lijeka s naknadnim prijelazom na oralnu primjenu).

Mora se zapamtiti da 2 tab. Augmentin ®, 250 mg + 125 mg nisu ekvivalentni 1 tableti. Augmentin ®, 500 mg + 125 mg.

Odrasli i djeca starija od 12 godina ili teže 40 kg ili više. Preporučuje se upotreba 11 ml suspenzije u dozi od 400 mg + 57 mg u 5 ml, što je ekvivalent 1 tableti. Augmentin ®, 875 mg + 125 mg.

1 tab. 250 mg + 125 mg 3 puta dnevno za infekcije blage do umerene težine. Kod teških infekcija (uključujući hronične i rekurentne infekcije mokraćnog sustava, hronične i rekurentne infekcije donjih dišnih puteva) preporučuju se druge doze lijeka Augmentin ®.

1 tab. 500 mg + 125 mg 3 puta dnevno.

1 tab. 875 mg + 125 mg 2 puta dnevno.

Djeca u dobi od 3 mjeseca do 12 godina s tjelesnom težinom manjom od 40 kg. Proračun doze provodi se ovisno o dobi i tjelesnoj težini, navedenom u mg / kg / danu ili u ml suspenzije. Dnevna doza je podijeljena u 3 doze svakih 8 sati (125 mg + 31,25 mg) ili 2 doze svakih 12 sati (200 mg + 28,5 mg, 400 mg + 57 mg). Preporučeni režim doziranja i učestalost primjene prikazani su u donjoj tablici.

Augmentin ® režim doziranja (izračunavanje doze na osnovu amoksicilina)

DozeSuspenzija 4: 1 (125 mg + 31,25 mg u 5 ml), u 3 doze svakih 8 satiSuspenzija 7: 1 (200 mg + 28,5 mg u 5 ml ili 400 mg + 57 mg u 5 ml), u 2 doze svakih 12 sati
Nizak20 mg / kg / dan25 mg / kg / dan
Visokog40 mg / kg / dan45 mg / kg / dan

Niske doze Augmentin® preporučuju se za liječenje infekcija kože i mekih tkiva, kao i ponavljajućeg tonzila.

Visoke doze Augmentin® preporučuju se za lečenje bolesti poput otitisa, sinusitisa, infekcija donjih disajnih puteva i mokraćnih puteva, infekcija kostiju i zglobova.

Nema dovoljno kliničkih podataka da bi se preporučila upotreba lijeka Augmentin ® u dozi većoj od 40 mg + 10 mg / kg u 3 podijeljene doze (suspenzija 4: 1) kod djece mlađe od 2 godine.

Deca od rođenja do 3 meseca. Zbog nezrelosti izlučujuće funkcije bubrega, preporučena doza lijeka Augmentin ® (proračun za amoksicilin) ​​je 30 mg / kg / dan u 2 podijeljene doze od 4: 1.

Bebe prerano rođene. Ne postoje preporuke u pogledu režima doziranja.

Posebne grupe pacijenata

Stariji pacijenti. Ispravljanje režima doziranja nije potrebno; primjenjuje se isti režim doziranja kao kod mlađih bolesnika. U starijih bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega propisuju se odgovarajuće doze za odrasle bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre. Liječenje se provodi s oprezom; redovno se prati funkcija jetre. Nema dovoljno podataka za promjenu preporuka doze kod takvih bolesnika.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega. Korekcija režima doziranja zasniva se na maksimalnoj preporučenoj dozi amoksicilina i vrijednosti klirensa kreatinina.

Augmentin ® režim doziranja

Cl kreatinin, ml / min4: 1 suspenzija (125 mg + 31,25 mg u 5 ml)Suspenzija 7: 1 (200 mg + 28,5 mg u 5 ml ili 400 mg + 57 mg u 5 ml)Filmsko obložene tablete, 250 mg + 125 mgFilmsko obložene tablete, 500 mg + 125 mgFilmsko obložene tablete, 875 mg + 125 mg
>30Nije potrebno prilagođavanje dozeNije potrebno prilagođavanje dozeNije potrebno prilagođavanje dozeNije potrebno prilagođavanje dozeNije potrebno prilagođavanje doze
10–3015 mg + 3,75 mg / kg 2 puta dnevno, maksimalna doza je 500 mg + 125 mg 2 puta dnevno1 tab. (s blagom do umjerenom infekcijom) 2 puta dnevno1 tab. (s blagom do umjerenom infekcijom) 2 puta dnevno
® u krvi, nakon sesije na hemodijalizi treba primijeniti drugu dodatnu dozu od 15 mg + 3,75 mg / kg.

Filmsko obložene tablete, 250 mg + 125 mg: Prilagođavanje doze zasnovano na maksimalnoj preporučenoj dozi amoksicilina.

2 kartica. 250 mg + 125 mg u 1 dozi svaka 24 sata

Tokom seanse dijalize, dodatna 1 doza (1 tableta) i još 1 tableta. na kraju dijalize (za kompenzaciju smanjenja serumskih koncentracija amoksicilina i klavulanske kiseline).

Filmsko obložene tablete, 500 mg + 125 mg: Prilagođavanje doze zasnovano na maksimalnoj preporučenoj dozi amoksicilina.

1 tab. 500 mg + 125 mg u 1 dozi svaka 24 sata

Tokom seanse dijalize, dodatna 1 doza (1 tableta) i još 1 tableta. na kraju dijalize (za kompenzaciju smanjenja serumskih koncentracija amoksicilina i klavulanske kiseline).

Način pripreme suspenzije

Suspenzija se priprema neposredno prije prve upotrebe. Približno 60 ml prokuhane vode ohlađene na sobnu temperaturu treba dodati u bočicu s prahom, zatim zatvoriti bočicu poklopcem i protresti sve dok se prašak potpuno ne razrijedi, ostavite bocu da odstoji 5 minuta kako bi se osiguralo potpuno razrjeđivanje. Zatim dodajte vodu na oznaku na boci i ponovo protresite bocu. Općenito, potrebno je oko 92 ml vode za pripremu suspenzije za dozu od 125 mg + 31,25 mg i 64 ml vode za dozu od 200 mg + 28,5 mg i 400 mg + 57 mg.

Bocu treba dobro protresti prije svake upotrebe. Za precizno doziranje lijeka treba koristiti mjernu kapu koja se nakon svake upotrebe mora dobro isprati vodom. Nakon razblaživanja, suspenziju je potrebno čuvati najviše 7 dana u frižideru, ali ne smrznuti.

Za djecu mlađu od 2 godine, izmjerena pojedinačna doza suspenzije preparata Augmentin® može se razrijediti vodom u omjeru 1: 1.

Predoziranje

Simptomi mogu se promatrati iz gastrointestinalnog trakta i poremećaji vodno-elektrolitne ravnoteže.

Opisana je kristalurija amoksicilina, koja u nekim slučajevima dovodi do razvoja zatajenja bubrega (vidjeti „Specijalne upute“).

Napadaji kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega, kao i kod onih koji primaju visoke doze lijeka.

Liječenje: Simptomi iz gastrointestinalnog trakta - simptomatska terapija, posvećujući posebnu pažnju normalizaciji vode-elektrolitne ravnoteže. Amoksicilin i klavulanska kiselina mogu se ukloniti iz krvotoka hemodijalizom.

Rezultati prospektivne studije provedene sa 51 djetetom u centru za otrov pokazali su da primjena amoksicilina u dozi manjoj od 250 mg / kg nije dovela do značajnih kliničkih simptoma i nije zahtijevala ispiranje želuca.

Obrazac za puštanje

Prašak za oralnu suspenziju, 125 mg + 31,25 mg u 5 ml. U boci od prozirnog stakla, zatvorenu aluminijskim poklopcem, namotanim na prste, s nadzorom prvog otvora, 11,5 g. zajedno s mjernom kapicom u kartonskom snopu.

Prašak za pripremu suspenzije za oralnu primjenu, 200 mg + 28,5 mg u 5 ml, 400 mg + 57 mg u 5 ml. U prozirnoj staklenoj boci zatvorenoj aluminijumskom kapicom s prvim nadzorom otvaranja 7,7 g (za doziranje 200 mg + 28,5 mg u 5 ml) ili 12,6 g (za doziranje od 400 mg + 57 mg u 5 ml ) 1 sp. zajedno s mjernom kapicom ili dozirnom štrcaljkom u kartonskoj kutiji.

Filmsko obložene tablete, 250 mg + 125 mg. U aluminijskom / PVC blisteru 10 kom. 1 blister sa kesom silikagela u pakovanju od laminirane aluminijske folije. 2 pakovanja od folije u kartonskoj kutiji.

Filmsko obložene tablete, 500 mg + 125 mg. U blisteru od aluminija / PVC / PVDC 7 ili 10 kom. 1 blister sa kesom silikagela u pakovanju od laminirane aluminijske folije. 2 pakovanja laminirane aluminijske folije u kartonskoj kutiji.

Filmsko obložene tablete, 850 mg + 125 mg. U aluminijskom / PVC blisteru 7 kom. 1 blister sa kesom silikagela u pakovanju od laminirane aluminijske folije. 2 pakovanja od folije u kartonskoj kutiji.

Proizvođač

SmithKlein Beach P.C. BN14 8QH, Zapadni Sussex, Vorsin, Clarendon Road, Velika Britanija.

Naziv i adresa pravnog lica na čije se ime izdaje registracijska potvrda: GlaxoSmithKline Trading CJSC. 119180, Moskva, Yakimanskaya nab., 2.

Za više informacija kontaktirajte: GlaxoSmithKline Trading CJSC. 121614, Moskva, st. Krylatskaya, 17, bldg. 3, sprat 5. Poslovni park "Krylatsky brda."

Telefon: (495) 777-89-00, faks: (495) 777-89-04.

Datum isteka Augmentin ®

filmom obložene tablete 250 mg + 125 mg 250 mg + 125 - 2 godine.

filmom obložene tablete 500 mg + 125 mg - 3 godine.

filmom obložene tablete 875 mg + 125 mg - 3 godine.

prašak za suspenziju za oralnu upotrebu 125mg + 31,25mg / 5ml - 2 godine. Pripremljena suspenzija je 7 dana.

prašak za suspenziju za oralnu primjenu 200 mg + 28,5 mg / 5 ml 200 mg + 28,5 mg / 5 - 2 godine. Pripremljena suspenzija je 7 dana.

prašak za suspenziju za oralnu primjenu 400 mg + 57 mg / 5 ml 400 mg + 57 mg / 5 - 2 godine. Pripremljena suspenzija je 7 dana.

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Sastav i oblik oslobađanja

Navodimo oblike oslobađanja lijeka registrovanog u Rusiji:

  1. Opcija u obliku suvog praha za pripremu oralne suspenzije, koja sadrži 125 mg + 31,25 mg u 5 ml gotovog lijeka,
  2. Augmentin u obliku suvog praha za pripremu oralne suspenzije koji sadrži 200 mg + 28,5 mg u 5 ml gotovog lijeka,
  3. Augmentin u prahu koji sadrži 400 mg + 57 mg u 5 ml gotove suspenzije,
  4. Augmentin u prahu, predviđen za pripremu rastvora za intravenozno davanje,
  5. Augmentin ES prah za pripremu dječje suspenzije, koji sadrži 600 mg + 42,9 mg u 5 ml,
  6. 500 mg + 125 mg tablete
  7. 875 mg + 125 mg tablete
  8. Augmentin tablete 250mg + 125 mg.

Klinička i farmakološka grupa: antibiotik penicilinske grupe širokog spektra sa inhibitorom beta-laktamaze.

Za što se Augmentin koristi?

Prema uputama, Augmentin se koristi za bakterijske infekcije izazvane mikroorganizmima osjetljivim na lijek. Tu spadaju:

  1. Infekcije ENT organa - otitis media, tonzilitis, faringitis, sinusitis,
  2. Infekcije bronhopulmonalnog sistema: akutni bronhitis, pogoršanje hroničnog bronhitisa, pneumonija,
  3. Nespecifične infekcije genitourinarnog sistema: cistitis, pijelonefritis, uretritis, kod žena - bakterijski vulvovaginitis, endocervicitis,
  4. Infekcije kože i mekog tkiva,
  5. Akutne crevne infekcije - dizenterija, salmoneloza,
  6. Mišično-skeletne infekcije - osteomijelitis, neke vrste infektivnog artritisa,
  7. Zubne infekcije - parodontitis, zubni apsces,
  8. Gonoreja
  9. Sepsa.

Takođe, upotreba Augmentina je indicirana kod zaraznih komplikacija u postoperativnom periodu.


Farmakološko djelovanje

Antibiotik širokog spektra. Ima bakteriolitički (destruktivne bakterije) efekat.Aktivan je protiv širokog spektra aerobnih (razvija se samo u prisustvu kisika) i anaerobnih (koji mogu postojati u nedostatku kisika) gram-pozitivnih i aerobnih književnih mikroorganizama, uključujući sojeve koji stvaraju beta-laktamazu (enzim koji uništava peniciline).

Klavulanska kiselina, koja je deo preparata, obezbeđuje otpornost amoksicilina na efekte beta-laktamaza, proširujući spektar njegovog delovanja.

Uputa za upotrebu

Prema uputama za upotrebu Augmentina, režim doziranja postavlja se pojedinačno, ovisno o starosti, tjelesnoj težini, funkciji bubrega pacijenta, kao i o težini infekcije. Ako je potrebno, moguće je provesti postupnu terapiju (na početku terapije, parenteralno davanje lijeka s naknadnim prijelazom na oralnu primjenu).

  • Odrasli i djeca starija od 12 godina ili teže od 40 kg ili više. 1 tableta 250 mg / 125 mg 3 puta dnevno (za infekcije blage do umjerene težine) ili 1 tableta 500 mg / 125 mg 3 puta dnevno, ili 1 tableta 875 mg / 125 mg 2 puta dnevno, ili 11 ml suspenzije od 400 mg / 57 mg / 5 ml 2 puta dnevno (što je ekvivalent 1 tableti od 875 mg / 125 mg).
  • Dvije tablete od 250 mg / 125 mg nisu ekvivalentne jednoj tableti od 500 mg / 125 mg.
  • Djeca od 3 mjeseca do 12 godina s tjelesnom težinom manjom od 40 kg. Lijek je propisan u obliku suspenzije za oralnu primjenu. Proračun doze vrši se ovisno o dobi i tjelesnoj težini, naznačenom u mg / kg tjelesne težine / dan (izračunavanje prema amoksicilinu) ili u ml suspenzije.
  • Deca od rođenja do 3 meseca. Zbog nezrelosti funkcije izlučivanja bubrega, preporučena doza Augmentina (izračunata prema amoksicilinu) je 30 mg / kg / dan u 2 podijeljene doze u obliku suspenzije 4: 1.

Minimalni kurs antibiotske terapije je 5 dana. Liječenje se ne smije nastaviti duže od 14 dana bez preispitivanja kliničke situacije. Da bi se optimalno apsorbovali i smanjili mogući nuspojave iz probavnog sistema, preporučuje se uzimati Augmentin na početku obroka.

Augmentin tokom trudnoće i dojenja

Kao i većina antibiotika penicilinske grupe, amoksicilin, distribuiran u tkivima tijela, također prodire u majčino mlijeko. Štaviše, koncentracije klavulanske kiseline u tragovima mogu se naći čak i u mlijeku.

Međutim, ne primjećuje se klinički značajan negativan utjecaj na stanje djeteta. U nekim slučajevima kombinacija klavulanske kiseline i amoksicilina može izazvati proliv i / ili kandidijazu (thrus) sluznice u usnoj šupljini kod beba.

Augmentin spada u kategoriju lijekova koji su dozvoljeni za dojenje. Ako ipak, na pozadini majčinog lečenja Augmentinom, dete razvije neke neželjene nuspojave, dojenje se prekida.

Augmentinovi analozi su pripravci A-Clav-Farmex, Amoxiclav, Amoxil-K, Betaclav, Clavamitin, Medoclav, Teraclav.

Pažnja: upotrebu analoga treba dogovoriti s liječnikom.

Prosječna cijena Augmentina u ljekarnama (Moskva) ovisi o obliku ispuštanja.

  1. Augmentin tablete 250 mg + 125 mg, 20 kom. - od 261 rub.
  2. Augmentin tablete 500 mg + 125 mg, 14 kom. - od 370 rub.
  3. Augmentin tablete 875 mg + 125 mg, 14 kom. - od 350 rub.

Pravila i uslovi skladištenja

Lijek treba čuvati na suhom mjestu nedostupnom djeci, na temperaturi ne većoj od 25 ° C. Rok trajanja tableta (250 mg + 125 mg) i (875 mg + 125 mg) je 2 godine, a tableta (500 mg + 125 mg) je 3 godine. Rok trajanja praha za pripremu suspenzije u neotvorenom bocu je 2 godine.

Pripremljenu suspenziju čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 ° do 8 ° C tokom 7 dana.

Ostavite Svoj Komentar