Mehanizam razvoja inzulinske kome

Inzulinski šok je stanje koje karakterizira smanjenje šećera u krvi (hipoglikemija) i povećanje inzulina, hormona kojeg proizvodi gušterača. Ovo se patološko stanje nužno razvija na pozadini šećerne bolesti.

U zdravom tijelu su inzulin i glukoza uvijek u prihvatljivim standardima, ali s dijabetesom je metabolizam narušen, a ako se ne liječi, to može izazvati razvoj inzulinskog šoka. Inače se također može nazvati šećernom krizom ili hipoglikemijskom komom.

Ovo je stanje akutno. U pravilu mu prethodi period prekursora, ali u nekim slučajevima traje toliko malo da ni sam pacijent nema vremena to primijetiti. Kao rezultat toga, može se dogoditi nagli gubitak svijesti, a ponekad se dogodi i kršenje vitalnih funkcija koje reguliraju produljenje medule.

Kriza šećera razvija se naglo, s naglim padom koncentracije glukoze u krvi, kao i laganom apsorpcijom istih od strane mozga. Stanje prekursora reguliše se takvim mehanizmima:

  1. Neuroglikopenija - smanjenje nivoa šećera u supstanci mozga. Manifestira se neurološkim poremećajima, različitim vrstama poremećaja ponašanja, gubitkom svijesti, konvulzijama. Kao rezultat toga, može se pretvoriti u komu.
  2. Pobuđenje simpatičko-nadbubrežnog sistema, što se očituje u obliku sve veće anksioznosti ili straha, tahikardije, spazma krvnih žila, poremećaja autonomnog nervnog sistema, polimotornih reakcija, pojačanog znojenja.

Razvoj hipoglikemijske kome nastaje naglo. Ali simptomi prethodnika prethode tome. Tijekom malog smanjenja koncentracije glukoze u krvnoj plazmi, pacijent može osjetiti glavobolju, osjećaj gladi, vruće bljeskove. To se događa na pozadini opće slabosti. Također, postoji ubrzan rad srca, pojačana proizvodnja znoja, drhtanje gornjih udova ili cijelog tijela.

U ovoj fazi da se nosite sa ovim stanjem vrlo je jednostavno ako uzimate ugljene hidrate. Pacijenti koji su svjesni svoje bolesti uvijek nose takve pripravke ili slatku hranu (komadiće rafiniranog šećera, slatki čaj ili sok, slatkiše itd.). Kada se pojave prvi simptomi, dovoljno je da ih upotrijebite za normalizaciju razine glukoze.

Ako se liječenje provodi inzulinom s produljenim djelovanjem, tada se najveći pad razine glukoze u krvi događa popodne i noću. U ovom trenutku se može razviti inzulinski šok. U slučajevima kada se ovo stanje razvija tokom pacijentovog spavanja, dugo ostaje nezapaženo.

U tom slučaju se javlja poremećaj spavanja, on postaje površan, nemiran, prilično često noćne more. Ako dijete pati od bolesti, tada može vikati ili plakati u snu. Nakon što se probudi, zapažaju retrogradnu amneziju i zbrku.

Ujutro se pacijenti osjećaju dobro zbog nemirnog sna. Tokom tih sati, glukoza u krvi se značajno povećava, što se naziva "reaktivna glikemija". Kroz dan nakon insulinskog šoka noću pacijent ostaje razdražljiv, kapricičan, nervozan, javlja se apatično stanje, osjećaj slabosti u cijelom tijelu.

Neposredno u razdoblju hipoglikemijske kome primjećuju se sljedeći klinički simptomi:

  • blijedost i vlažnost kože,
  • tahikardija
  • hipertoničnost mišića.

Istovremeno, turgor očne jabučice ostaje normalan, jezik vlažan, disanje ostaje ritmično, ali u nedostatku pravovremene medicinske njege, postepeno postaje površno.

Uz duže izlaganje stanju šećerne krize, hipotenzije, nedostatka mišićnog tonusa, bradikardije i tjelesne temperature postaju niži od normalnih. Refleksi takođe mogu biti značajno oslabljeni ili potpuno odsutni. Zjenice prestaju reagirati na svjetlost.

Ako dijagnoza u početnoj fazi inzulinskog šoka nije definirana i nema medicinske pomoći, primjećuje se naglo pogoršanje općeg stanja pacijenta. Mogu se razviti trizus, konvulzije, mučnina i povraćanje, pacijent postaje uznemiren i nakon nekog vremena dolazi do gubitka svijesti.

Prilikom provođenja laboratorijskih ispitivanja u urinu ne otkriva se glukoza. U ovom slučaju, njegova reakcija na aceton može biti i negativna i pozitivna. Rezultat ovisi o stupnju kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata.

Simptomi hipoglikemije mogu dugo mučiti bolesnike s dijabetesom, čak i s normalnom razinom glukoze u plazmi ili njezinim porastom. To se objašnjava oštrim promjenama glikemije, na primjer, od 18 mmol / l do 7 mmol / l i obrnuto.

Inzulinski šok je vjerojatniji za pacijente s teškim oblicima šećerne bolesti ovisne o inzulinu. Pored toga, sljedeći faktori mogu izazvati razvoj takvog stanja:

  • Unošenje pogrešne doze inzulina.
  • Uvođenje hormona nije potkožno, već intramuskularno. To se može dogoditi ako je dugačka igla u štrcaljki ili pacijent pokušava ubrzati učinak lijeka.
  • Značajne fizičke aktivnosti nakon kojih nije uslijedila konzumacija hrane bogate ugljikohidratima.
  • Ako pacijent nije jeo nakon primjene inzulina.
  • Upotreba alkoholnih pića.
  • Izmasirajte mesto na kome je napravljena injekcija.
  • Prvo tromjesečje trudnoće.
  • Zatajenje bubrega.
  • Masna degeneracija jetre.

Inzulinski šok često brine ljude kod kojih se dijabetes razvija na pozadini patologije bubrega, crijeva, jetre, endokrinog sustava.

Često se šećerna kriza javlja nakon uzimanja salicilata ili istodobne upotrebe tih lijekova zajedno sa sulfonamidima.

Liječenje hipoglikemijske kome započinje unošenjem glukoze intravenski. Koristi se 40% -tna otopina u količini od 20-100 ml. Doziranje ovisi o tome koliko brzo pacijent povrati svijest.

U težim slučajevima koristi se glukagon, glukokortikoidi se daju intravenski ili intramuskularno. Može se koristiti i 0,1% -tna otopina epinefrin hidroklorida. 1 ml ubrizgava se supkutano.

Uz održavanje refleksa gutanja pacijenta, potrebno je piti slatka pića ili glukozu.

U slučaju gubitka svijesti, izostanka reakcije zjenica na svjetlost i gutanja refleksa, pacijent se natapa s malim kapi glukoze ispod jezika. Čak se i u komi može primiti ova supstanca direktno iz usne šupljine. Učinite to vrlo oprezno kako se pacijent ne bi gušio. Postoje analozi u obliku gelova. Možete koristiti i med.

Ni u kojem slučaju se inzulin ne smije davati hipoglikemijskom komom, jer će samo pogoršati pacijentovo stanje i značajno smanjiti šanse za oporavak. Upotreba ovog lijeka u takvim situacijama može biti kobna.

Da bi izbjegli nepotrebnu primjenu inzulina, neki proizvođači opremaju špriceve s automatskim zaključavanjem.

Prva pomoć

Da biste pravilno pružili hitnu pomoć, morate znati tačno znakove inzulinskog šoka. Ako ste tačno utvrdili da se ovo stanje odvija, odmah nastavite da pomažete pacijentu. Sastoji se od sljedećih faza:

  1. Pozovite hitnu pomoć.
  2. Prije dolaska tima liječnika, pomozite pacijentu da uđe u ugodan položaj: ležeći ili sjedeći.
  3. Daj mu nešto slatko. To može biti šećer, čaj, bomboni, med, sladoled, džem. U pravilu pacijenti to nose sa sobom.
  4. U slučaju gubitka svijesti, stavite žrtvi komad šećera na obraz. Čak i uz dijabetičku komu, ona ne šteti posebno zdravlju.

Hitna hospitalizacija je neophodna u takvim slučajevima:

  • Ponovljeno davanje glukoze pacijenta ne vraća u svijest, dok nivo glukoze u krvi ostaje nizak.
  • Često ponavljani inzulinski šokovi.
  • Ako je bilo moguće prevladati hipoglikemijski šok, ali postoje problemi s kardiovaskularnim, živčanim sistemom, pojavili su se moždani poremećaji koji su ranije bili odsutni.

Inzulinski šok je prilično ozbiljan poremećaj koji može koštati života pacijenta. Zbog toga je važno biti u mogućnosti pružiti hitnu njegu na vrijeme i provesti potrebni tijek liječenja.

Šta je inzulinski šok?

Uz nagli pad šećera u tijelu, dolazi do inzulinskog šoka ili šećerne krize. U ovom trenutku se nivo hormona inzulina može značajno povećati. Simptomi se razvijaju vrlo brzo i kritični su.

Zbog gladovanja ugljikohidratima i kisikom vitalne funkcije su patološki potisnute. Šećerna kriza se razvija na pozadini dijabetesa. Pad glukoze ispod 2,3 mmol / L smatra se kritičnim.

Od ovog trenutka u tijelu se događaju nepovratne patološke promjene. Ali ako je čovjek uvijek imao nivo šećera povećan na 20 mmol / L, tada će kritično stanje za njega biti pad glukoze na 8 mmol / L.

Od velike važnosti u ovoj situaciji je pravovremeno pružanje prve pomoći. Ispravan postupak u slučaju inzulinskog šoka može spasiti život čovjeku.

Simptomi i prvi znakovi

Inzulinska koma može se razviti u roku od nekoliko dana, nužno prolazeći kroz stadiju prethodnika. Veoma je važno popraviti ovu fazu i započeti liječenje odmah.

FazeZnakovi
Prvolagana glad, glukometar bilježi smanjenje šećera
Drugojaka glad, vlaga i anemična koža, slabost, sve veća slabost, glavobolja, ubrzan rad srca, strah, drhtanje koljena i ruku, nekoordinirani pokreti
Trećedvostruki vid, ukočenost jezika, pojačano znojenje, agresivno neprijateljsko ponašanje
Četvrtonekontrolisane radnje, gubitak svijesti, inzulinska koma

Da bi se stanje normaliziralo, pacijentu je potrebno da koristi spore ugljene hidrate - kašu, šećer, med, slatki napitak.

Pacijenti ovisni o insulinu više pate od noćnih šećernih kriza. U osnovi, mnogi to stanje ne popravljaju ni kod kuće.

Ovi simptomi uključuju:

  • loš plitki san
  • noćne more
  • Anksioznost
  • vrišti
  • plače
  • zbunjena svijest
  • slabost nakon buđenja,
  • apatija
  • nervoza
  • raspoloženje.

Inzulinski šok karakterizira anemičnost i vlaga u koži. Tjelesna temperatura opada. Pad pritiska i pulsa ispod normalnog. Nema refleksa - zjenice nisu osjetljive na svjetlost. Nagli porast glukoze može se otkriti glukometrom.

Provokatori ove države su:

  • višak inzulina - pogrešna doza,
  • unošenje hormona u mišić, a ne pod kožu,
  • ignorisanje među ugljikohidrata međuobrok nakon ubrizgavanja hormona,
  • konzumiranje alkohola
  • prevelika opterećenja nakon primjene inzulina,
  • krvarenje na mestu ubrizgavanja - fizički uticaj,
  • prvih mjeseci trudnoće
  • zatajenje bubrega
  • masne naslage u jetri,
  • bolest creva
  • bolesti endokrinog sistema
  • nepravilna kombinacija lijekova.

Takvi uvjeti su posebno uzrokovani kod psihički bolesnih koji koriste terapiju inzulinskim šokom. Ovaj se postupak provodi s ciljem liječenja šizofrenih patologija i može se upotrebljavati samo uz pismeno odobrenje pacijenta. Za vrijeme takvih događaja pacijenta se neprestano prati kako bi se na vrijeme pružila prva pomoć.

Ponekad se kod potpuno zdravih ljudi može javiti hipoglikemijska koma. Snažni emocionalni stresovi, dijeta s malo ugljikohidrata i preopterećenje tijela mogu to izazvati. Simptomi će biti isti kao kod dijabetesa.

Hitna pomoć

Kod inzulinske kome je vrlo važno pravilno i brzo pružiti prvu pomoć:

  1. Pozovite hitnu pomoć.
  2. Postavite žrtvu u udoban položaj.
  3. Odredite šećer u krvi pomoću glukometra. Ako to nije moguće (nema uređaj), pacijentu intravenozno dajte 20 ml 40% -tne otopine glukoze. Ako je poremećeno stanje povezano sa smanjenjem glukoze, tada će poboljšanje nastupiti brzo. A ako je disfunkcija povezana s hiperglikemijom, tada se neće dogoditi nikakve promjene.
  4. Dajte žrtvi slatki čaj ili slatki napitak. Ostavite da pojedete komad bijelog hljeba, kašu, šećer, med ili džem. Ni u kojem slučaju ne dajte sladoled ili čokoladu - to će samo naštetiti, jer će usporiti apsorpciju ugljikohidrata. Ako je osoba bez svijesti, onda joj stavite komad šećera na obraz.
  5. Potrebno je izvršiti oslobađanje adrenalina u krvi. Ako se osjetljivost ne izgubi, tada će vam pomoći iskakanje, ugađanje i druge vrste iritacije boli.
  6. U težim slučajevima se daje koncentrat glukoze ili glukagon.

Hitna pomoć bi trebala stići za kratko vrijeme, jer je ova situacija kritična. Nadalje, liječnici će osigurati ispravan tretman, neprestano prateći stanje pacijenta. U bolnici će se obavljati stalni nadzor nivoa šećera i intravenske glukoze. U težim slučajevima mogu se koristiti kortikosteroidni lekovi.

Ako se inzulinski šok ponavlja redovito ili nakon simptoma koji se ranije nisu pojavili, odmah treba potražiti kvalificiranu medicinsku pomoć. Ovo je vrlo opasno stanje, koje u nedostatku pravodobnog liječenja može izazvati ozbiljne komplikacije.

  • cerebralni edem,
  • moždani udar
  • nepovratno oštećenje centralnog nervnog sistema,
  • promjena ličnosti
  • mentalno oštećenje
  • degradacija ličnosti
  • smrtni ishod.

Ovo se stanje smatra izuzetno opasnim za ljude u dobi koji pate od patologija krvožilnog sustava.

Uz blagi oblik šećerne krize i pravovremenu medicinsku njegu, prognoza je prilično povoljna. Simptomi se uklanjaju dovoljno brzo, a ljudski je oporavak jednostavan. Ali s teškim oblicima, ne treba se uvijek nadati dobrom ishodu. Ovdje glavnu ulogu igra kvaliteta i blagovremenost prve pomoći. Ispravna dugoročna terapija, naravno, utiče na ishod situacije.

Video od stručnjaka:

Preventivne mjere

Hipoglikemija povlači za sobom inzulinski šok i komu. Za sprečavanje mogućih komplikacija potrebno je voditi zdrav način života i pridržavati se mjera opreza.

Osoba u riziku treba:

  1. Trenirajte rodbinu i kolege iz prve pomoći nagli pad glukoze.
  2. Znajte algoritam akcija u kritičnoj situaciji.
  3. Redovno pratite šećer u krvi i urin. Sa dijabetesom nekoliko puta mjesečno.
  4. Uvijek pri ruci imajte probavljive ugljikohidrate - šećer, med, voćni sok, bijeli hljeb, tablete glukoze. To će pomoći u zaustavljanju znakova hipoglikemije.
  5. Pridržavajte se dijeta. Jedite male obroke u redovnim intervalima. Smanjite unos ugljenih hidrata, a proteini treba da čine polovinu ukupne ishrane. Posebno isključite upotrebu šećera.
  6. Ispravan pristup izboru tjelesne aktivnosti. Izbacite fizičku aktivnost koja snižava nivo glukoze.
  7. Kontrolišite tjelesnu težinu. To će omogućiti tijelu da pravilno koristi inzulin.
  8. Ne ometajte sistemsku budnost i san.
  9. Držite krvni pritisak u granicama normale.
  10. Odbijte alkohol i pušenje.
  11. Držite pod stresom emocionalnu pozadinu.
  12. Minimalni unos soli smanjit će opterećenje na bubrege.
  13. Strogo promatrajte dozu primijenjenog inzulina.Ispravno radite injekcije - ispod kože.
  14. Pratite lijekove za snižavanje šećera.
  15. Za kontrolu šećera kada uzimate antikoagulanse, beta blokatore, salicilate, tetraciklin, lijekove protiv TB.
  16. Redovno održavajte tijelo posebnim vitaminskim kompleksima za dijabetičare.
  17. Pravovremeno liječite kronične egzacerbacije i moguća patološka stanja.

Hipoglikemija je za osobu opasno stanje, što može rezultirati ozbiljnim poremećajima, pa čak i smrću. Prevencija i pravovremena pomoć pomažu u održavanju funkcionalnosti tijela.

Šta je inzulinski šok

Hormon inzulin, koji se proizvodi u pankreasnim otočićima gušterače, igra važnu ulogu u regulaciji metabolizma ugljikohidrata. Kod dijabetesa tipa 1, sinteza ovog hormona potpuno prestaje, s produljenim dijabetesom tipa 2 može doći do ozbiljnog nedostatka inzulina. U oba slučaja pacijentu su propisane injekcije hormona, koji se hemijski sintetiše. Doza inzulina izračunava se zasebno za svaku injekciju, dok se u obzir uzima unos glukoze iz hrane.

Nakon unošenja lijeka, glukoza iz krvi prelazi u tkiva osjetljiva na inzulin: mišiće, masti i jetru. Ako je dijabetičar sebi dao veću dozu nego što je potrebno, razina glukoze u krvotoku naglo pada, mozak i leđna moždina gube glavni izvor energije i razvija se akutni poremećaj mozga koji se obično naziva inzulinski šok. Obično se ta komplikacija razvija kada šećer padne na 2,8 mmol / L ili niži. Ako je predoziranje preveliko, a šećer brzo opada, simptomi šoka mogu početi već od 4,4 mmol / L.

U rijetkim slučajevima može doći do inzulinskog šoka kod ljudi koji ne koriste pripravke inzulina. U ovom slučaju, razlog viška inzulina u krvi može biti insulinoma - tumor koji je u stanju samostalno proizvoditi inzulin i u velikim količinama ga baciti u krv.

Prvi znakovi i simptomi

Inzulinski šok razvija se u 2 stadija, od kojih svaki ima svoje simptome:

PozornicaPrevladavajući simptomi i njihov uzrokZnakovi stanja
1 Simpatički nadbubrežniVegetativni, nastaju uslijed oslobađanja u krv hormona koji su antagonisti inzulina: adrenalina, somatropina, glukagona, itd.
  • Srčana palpitacija
  • tahikardija
  • prekomerna uzbuđenost
  • anksioznost
  • anksioznost
  • pojačano znojenje,
  • blijedost kože
  • jaka glad
  • mučnina
  • drhtanje u grudima, rukama
  • osjećaj ukočenosti, peckanje, ukočenost u prstima, nožnim prstima.
2 GlukoencefalopenikNeuroglikopenični, uzrokovan poremećajem centralnog nervnog sistema zbog hipoglikemije.
  • Ne mogu se koncentrirati
  • ne mogu se setiti jednostavnih stvari
  • govor postaje nekoherentan
  • zamagljen vid
  • počinje glavobolja
  • grčevi se javljaju u pojedinim mišićima ili u cijelom tijelu,
  • promjene u ponašanju su moguće, osoba se u 2 faze inzulinskog šoka može ponašati poput pijanca.

Ako se hipoglikemija eliminira u simpatodadrenalnoj fazi, vegetativni simptomi nestaju, pacijentovo se stanje brzo poboljšava. Ova faza je kratkotrajna, uzbuđenje se brzo zamjenjuje neprimjerenim ponašanjem, oslabljena svijest. U drugoj fazi dijabetičar ne može sebi pomoći, čak i ako je svjestan.

Ako šećer u krvi i dalje opada, pacijent pada u omamljenost: postaje tiho, malo se kreće, ne reagira na druge. Ako inzulinski šok ne bude otklonjen, osoba gubi svijest, pada u hipoglikemijsku komu i potom umire.

U većini slučajeva inzulinski šok može se spriječiti odmah nakon pojave njegovih prvih znakova. Izuzetak su pacijenti s dugotrajnom šećernom bolešću koji često imaju blagu hipoglikemiju. U ovom slučaju poremećeno je funkcioniranje simpatodrenalnog sistema, smanjuje se oslobađanje hormona kao odgovor na nizak šećer. Simptomi koji signaliziraju hipoglikemiju pojavljuju se prekasno, a pacijent možda nema vremena poduzeti mjere za povećanje šećera. Ako je dijabetes komplikovan neuropatija, pacijent može izgubiti svijest bez ikakvih prethodnih simptoma.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Kako sprečiti povratak

Kako bi se spriječio ponovni inzulinski šok, endokrinolozi preporučuju:

  • pokušajte utvrditi uzroke svake hipoglikemije kako biste uzeli u obzir pogreške napravljene prilikom izračuna doze inzulina, prilikom planiranja menija i fizičke aktivnosti,
  • ni u kojem slučaju ne preskačite obroke nakon inzulina, ne smanjujte veličinu porcija, ne zamijenite hranu ugljikohidrate proteinima,
  • ne zloupotrebljavajte alkohol kod dijabetesa. U stanju opijenosti mogući su skokovi u glikemiji, veći je rizik neispravno izračunati ili ubrizgati inzulin - o alkoholu i dijabetesu,
  • neko vrijeme nakon šoka, češće nego obično, izmjerite šećer, ustajte nekoliko puta noću i jutarnjim satima,
  • prilagoditi tehniku ​​ubrizgavanja Vodite računa da vam inzulin dođe pod kožu, a ne u mišić. Zbog toga ćete možda trebati zamijeniti iglice kraćim. Ne trljajte, ne zagrevajte, ne ogrebajte, ne masirajte mesto ubrizgavanja,
  • pažljivo pratite glikemiju tokom napora, ne samo fizičkog, nego i emocionalnog,
  • planirati trudnoću U prvim mjesecima potreba za inzulinom može opadati,
  • prilikom prelaska s ljudskog inzulina na analogne, odaberite dozu baznog pripravka i sve koeficijente za ponovno izračunavanje kratkog inzulina,
  • Ne započnite uzimati lijekove bez savjetovanja s endokrinologom. Neki od njih (lijekovi za smanjenje pritiska, tetraciklin, aspirin, sulfonamidi itd.) Pojačavaju djelovanje inzulina,
  • uvek nosite brze ugljene hidrate i glukagon,
  • informisati rodbinu, prijatelje, kolege o vašem dijabetesu, upoznati ih sa znakovima šoka, naučiti pravila pomoći,
  • nosite narukvicu s dijabetesom, stavite karticu s dijagnozom i propisane lijekove u pasoš ili novčanik.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Folinomel (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar