Uzroci i simptomi dijabetesa kod odraslih

Međunarodna federacija protiv dijabetesa izvještava da je danas u svijetu oko 366 miliona oboljelih od dijabetesa, a polovina njih uopće ne sumnja u svoju bolest. Dijabetes se za sada često ne osjeća. Sigurno sada razmišljate o tome koji se znakovi s dijabetesom pojavljuju kod pacijenta. U ovom ćemo članku pokušati reći što više o ovome.

Od ukupnog broja oboljelih od dijabetesa samo 5% ima dijabetes tipa 1, preostalih 95% ima dijabetes tipa 2. Ove su bolesti, u suštini, potpuno različite i suprotne iz razvojnih razloga, njihovo glavno kršenje je zajedničko kršenje - povećanje šećera u krvi.

Prvi znakovi dijabetesa

Treba napomenuti da se u nekim slučajevima dijabetes uopće ne može manifestirati, pa se njegova prisutnost utvrđuje, na primjer, tijekom pregleda fundusa kod oftalmologa. Međutim, još uvijek postoje neke manifestacije dijabetesa karakteristične za obje njegove vrste:

  • osjećaj nezasitne žeđi i učestalo mokrenje, koji uzrokuju dehidraciju tijela,
  • brz gubitak kilograma
  • zamagljen vid (takozvani "bijeli veo" koji se javlja pred očima),
  • osjećajući se umorno ili stalno slabo
  • umor,
  • poteškoće sa seksualnom aktivnošću,
  • osjećaj težine u nogama
  • ukočenost udova i trnce u njima,
  • česti grčevi u telećim mišićima
  • pad telesne temperature
  • rane sa šećernom bolešću zarastaju vrlo sporo,
  • sporo liječenje zaraznih bolesti,
  • česta vrtoglavica.

Ozbiljnost ovih znakova ovisi o trajanju bolesti, nivou smanjenja izlučivanja inzulina i, naravno, o individualnim karakteristikama pacijenta.

Znakovi dijabetesa tipa 1

Među najčešćim znakovima dijabetesa tipa 1, koji se razlikuju od simptoma karakterističnih za oba znaka bolesti, treba istaknuti sljedeće:

  • mučnina i povraćanje
  • razdražljivost
  • stalni osjećaj gladi.

Jedan od znakova bolesti u djece je nanošenje mokrenja.

Tokom faze koja prethodi manifestaciji dijabetesa tipa 1, ponekad se pojave situacije kada se nivo glukoze u krvi poveća ili znatno smanji. Ovi znakovi dijabetesa signaliziraju potrebu za hitnom medicinskom skrbi, a mogu se pojaviti i prije nego što osoba počne ubrizgavati inzulin.

Znakovi dijabetesa tipa 2

Kako se manifestuje dijabetes tipa 2? Razmotrite njegove glavne simptome:

Ova bolest počinje u odrasloj dobi i povezana je, u pravilu, s neuhranjenošću.

Često s dijabetesom tipa 2 pacijent ima i simptome nalik gripi, pojačan rast dlaka na licu, gubitak kose na nogama i pojavu sitnih žutih izrasta na tijelu - ksantome.

Često je prvi znak dijabetesa upala prepucija, povezana s čestim mokrenjem ako se ne poštuje higijena.

Komplikacije dijabetesa

Prije svega, kod dijabetesa pate srce i krvni sudovi. Ljudi koji ne prate vlastito zdravlje često su izloženi bolestima srca i krvnih sudova. Oko 65% smrti usljed dijabetesa posljedica je moždanog udara ili srčanog udara. Ova bolest može izazvati pojavu krvožilnih poremećaja u cijelom tijelu, posebno u udovima.

Oštećenje živaca ili oštećenje krvnih žila može uzrokovati akutnu komplikaciju dijabetesa, poput gangrene, što na kraju može dovesti do amputacije. Treba napomenuti da se više od 60% svih slučajeva amputacija događa upravo zbog komplikacija kod dijabetesa, a ne zbog ozljeda.

Šećerna bolest često postaje glavni uzrok sljepoće. Može izazvati druge očne bolesti, uključujući kataraktu, glaukom i dijabetičku retinopatiju.

Dijabetes je glavni uzrok zatajenja bubrega. Da biste smanjili rizik od ove bolesti, trebali biste uzimati lijekove koji snižavaju krvni pritisak, čak i ako pacijent nema visok krvni pritisak.

Dijabetes melitus takođe dovodi do različitih bolesti nervnog sistema. Najčešće su oštećeni živci ekstremiteta što dovodi do gubitka osećaja u rukama i nogama ili do osećaja boli i peckanja. Oštećenja živčanog sustava mogu također izazvati disfunkcije spolnih žlijezda i poremećaje gastrointestinalnog trakta.

Pacijenti s dijabetesom su u riziku od razvoja parodontitisa. Da biste spriječili ovu bolest, kao i gubitak zuba, morate pažljivo paziti na zube i redovno posjećivati ​​stomatologa.

U slučaju komplikacija dijabetesa u ranim fazama njihova razvoja, nema posebnih poteškoća u kontroli nad njima. Liječenje komplikacija dijabetesa usmjereno je na usporavanje razvoja nastalih bolesti uz pomoć lijekova ili operacije. Najvažnija stvar kod dijabetesa je stalan nadzor šećera u krvi, održavanje krvnog pritiska i sprečavanje povećanja holesterola.

Karakteristike bolesti

Oko ove bolesti vrti se puno mitova, zabluda, pa čak i praznovjerja. Naravno, dijabetes se smatra vrlo ozbiljnom bolešću i zahtijeva ozbiljan pristup liječenju, u skladu sa svim preporukama endokrinologa i nutricionista. Pacijent će u svom životu morati puno toga promijeniti: navike, prehrana, odnos prema poslu. Međutim, pravilno postavljajući prioritete, možete držati bolest pod kontrolom i uživati ​​u uobičajenim sitnicama u životu.

Dijabetes melitus se javlja u 2 slučaja:

  • gušterača prestaje proizvoditi inzulin (tip 1),
  • nastaje inzulin, ali stanice nisu osjetljive na njega (tip 2).

Razloga za takve nepravilnosti u tijelu postoji mnogo. Prva vrsta bolesti smatra se opasnijom. Pacijentu su potrebne svakodnevne injekcije inzulina. Hormon inzulin je odgovoran za preradu šećera u tijelu. Bez odgovarajuće količine ovog hormona pretvaranje šećera u glukozu postaje nemoguće. Kao rezultat toga, šećer raste u krvi i izlučuje se u velikim količinama putem urina. Kod dijabetesa su svi metabolički procesi poremećeni:

U zdrave osobe gušterača proizvodi 200 jedinica inzulina dnevno. Zbog neispravnosti ovog važnog organa proizvodnja inzulina može se usporiti ili potpuno zaustaviti. Ovisno o procesima koji se događaju u tijelu, dijabetes je svrstan u tip 1 ili 2. Prvu vrstu dijabetesa možemo nazvati i maloljetnicom. To znači da se oblik bolesti ovisan o inzulinu može pojaviti kod adolescenata, pa čak i male djece. Dijabetes melitus može biti urođen ili stečen.

Čimbenici koji provociraju razvoj bolesti

Uzroci dijabetesa tipa 1 mogu biti mnogi. Međutim, doktori ne mogu sa sigurnošću reći šta uzrokuje dijabetes kod svakog pojedinog pacijenta. Smatra se da je osnovni uzrok dijabetesa genetska predispozicija. Dijete prima genetsku pozadinu od bioloških roditelja. Sadrži „uputu“ za proizvodnju proteina, zahvaljujući kojoj će biti mogući brojni procesi u tijelu. Neki geni nose osjetljivost na razvoj dijabetesa tipa 1. Rizik se značajno povećava ako su djed ili baka imali dijabetes. Ako oba roditelja imaju dijabetes, tada rizik od urođene patologije kod djeteta prelazi 60%.

Među uzrocima dijabetesa mogu biti:

  • ozljede gušterače
  • prekomjerna težina ili gojaznost,
  • loše navike (pušenje i zloupotreba alkohola),
  • autoimune bolesti
  • stres
  • sjedilački način života
  • endokrine bolesti
  • virusne infekcije
  • hipertenzija
  • promjene povezane s godinama
  • zloupotreba masne hrane,
  • bolesti gastrointestinalnog trakta
  • toksično oštećenje droga ili hemikalija.

Postoji mišljenje da, ako ima puno slatkog, onda se ta bolest može razviti. Ali to nije sasvim istina. Iako se slatkiši smatraju bezvrijednom hranom, sami po sebi ne izazivaju dijabetes. Međutim, upotreba slatkih proizvoda - slatkiša, peciva, kolača, peciva - dovodi do pretilosti. A pretilost utječe na rad svih organa, uključujući i gušteraču.

Među virusne infekcije koje mogu postati provocirajući faktor u razvoju dijabetesa su: zaušnjaci, вариnisa, ospice, rubeola, hepatitis, virus zaušnjaka. Endokrine bolesti, koje povećavaju rizik od dijabetesa kod odraslih, jesu:

Pojava dijabetesa može nastati upotrebom lijekova koji su propisani protiv astme, reumatoidnog artritisa, lupusa, ulceroznog kolitisa. Stereoidni hormoni i kortikosteroidi mogu oslabiti djelovanje inzulina ili utjecati na funkcioniranje beta ćelija odgovornih za osjetljivost na hormone.

Etiologija bolesti kod muškaraca

Može biti nekoliko razloga razvoja dijabetesa kod muškaraca. Prva vrsta dijabetesa može se otkriti u djetinjstvu. Drugi tip se češće javlja kod muškaraca nakon 45 godina. U slučaju dijabetesa, bliske rođake treba redovno pregledavati, jer je rizik od ove bolesti velik. Muškarci su češće skloni ovoj bolesti jer zloupotrebljavaju alkohol i nekvalitetnu hranu u obliku bjelanaca, tjestenina i hot dogova.

Većina muškaraca sa sjedećim radom (vozači, programeri, uredski radnici), što pridonosi prekomjernoj težini. Grickalice brze hrane sa gaziranim pićima, upotreba piva u velikim količinama dovodi do taloženja masnoća u trbuhu. Stoga se češće razvija dijabetes kod muškaraca s trbušnim tipom gojaznosti. Stres ima ogroman utjecaj na zdravlje muškaraca. Izljevi bijesa, uzbuđenja su praćeni proizvodnjom adrenalina. Simpatički i parasimpatički sistem uključeni su u proces.

Simpatički nervni sistem inhibira lučenje hormona inzulina, a parasimpatički - pojačava. Zbog nedovoljne proizvodnje inzulina razvija se hiperglikemijsko stanje. Proizvodnja inzulina može se usporiti zbog gladi, napetosti mišića ili živca. Stoga, ako čovjek jede nepravilno, sa dugim pauzama između obroka, narušavaju se prirodni procesi u čitavom probavnom traktu.

Pojava dijabetesa kod muškaraca može dovesti do:

  • bolest štitne žlijezde
  • operacija pankreasa
  • uzimanje diuretika i antihipertenzivnih lekova,
  • hronične bolesti gastrointestinalnog trakta (pankreatitis, holecistitis),
  • fibroza (promena tkiva),
  • stvaranje kamenja u kanalima,
  • autoimuni poremećaji.

Zbog tako mnoštva uzroka šećerne bolesti, radi prevencije, muškarci stariji od 40 godina trebaju kontrolirati razinu glukoze u krvi. Da biste to učinili, dovoljno je uzeti krvni test krvi. Norma se smatra pokazateljem do 6 mmol / l. Ako je viša od ove brojke, treba pregledati čovjeka. Lagani porast može biti posljedica upotrebe slatkiša uoči analize, stresa ili pretjeranog fizičkog napora.

Znakovi patologije

Razvoj dijabetesa kod muškaraca, kao i kod žena, je postepen. Dijabetes tipa 2 možda godinama ne pokazuje nikakve posebne znakove. Dijabetes melitus, čiji se simptomi pojavljuju tek u kasnoj fazi, dobio je ime "tihi ubojica". Zaista, osoba možda godinama ne sumnja na ovu bolest. Umor, iritacija objašnjavaju modernim životnim tempom, a stalna žeđ - obrocima.

Vrijedno je kontaktirati liječnika s takvim manifestacijama:

  • rane slabo zarastaju, gnijezde,
  • javljaju se glavobolje
  • memorija i vid se pogoršavaju,
  • mučila ga stalna žeđ
  • zabrinut zbog učestalog mokrenja (naročito noću),
  • miris acetona iz mojih usta
  • opaža se gubitak težine.

Kod dijabetesa može doći i do obrnutog procesa. Zbog neispravnosti štitne žlijezde čovjek može dobiti na težini. Bolesnike s dijabetesom može nervirati stalni osjećaj gladi, ali težina se ne povećava. To je zbog toga što su metabolički procesi poremećeni. Muškarac može imati poteškoća sa potencijom. Uz zloupotrebu alkohola često se javlja otrucnost udova. Iako pacijent konzumira puno vode, koža se ljušti i gubi elastičnost zbog poremećaja metabolizma vode.

Kršenje općeg metabolizma dovodi do gubitka kose, pojave svraba na pojedinim dijelovima tijela. U nekih bolesnika javljaju se bolovi u mišićima i srcu, san je poremećen, a radna sposobnost je smanjena. U prisustvu takvih simptoma treba učiniti pretrage krvi i urina, kao i ultrazvuk peritoneuma. Ako se sumnja na dijabetes, ljekari propisuju testove tolerancije na glukozu.

Kako se razvija maloljetni oblik

Sam naziv maloljetničkog dijabetesa ukazuje na to da djeca ili adolescenti pate od njega. Koji su uzroci dijabetesa kod adolescenata? Djeca obično imaju dijabetes ovisan o insulinu. Prvi razlog je nasljednost. Postoje slučajevi kada su roditelji dijagnosticirali dijabetes nakon pojave djeteta. Stečeni dijabetes razvija se zbog:

  • virusa u tijelu
  • toksični efekti hemikalija
  • bolesti pankreasa (akutni ili hronični pankreatitis),
  • slab imunitet
  • težina rođenja veća od 4 kg
  • uzimanje lijekova koji narušavaju funkciju gušterače.

Djeca, poput odraslih, mogu patiti od prekomjerne težine, uključiti se u bezvrijednu hranu, voditi sjedilački način života. Za prevenciju je potrebno iz prehrane djece isključiti krekere, čips, brzu hranu, gazirana pića. Gledanje televizije i učenje za računarom ne bi trebalo zamijeniti punopravne šetnje na svježem zraku.

Posmatrajući dijete, možete primijetiti karakteristične simptome dijabetesa među kojima su:

  • povećan apetit
  • loši školski rezultati
  • razdražljivost
  • pospanost bez razloga
  • česta žeđ (čak i usred noći)
  • pojava pelenskog osipa (kod beba),
  • gnojni osipi na koži,
  • promjene boje mokraće
  • vulvitis (kod djevojčica),
  • gljivičnim infekcijama
  • česte prehlade.

Ako na početne znakove dijabetesa ne započne liječenje, tada će nakon 3-4 tjedna dijete razviti ketoacidozu, koju prate bol, mučnina i povraćanje. Uz teške komplikacije, dijete može pasti u dijabetičku komu.

Bez obzira na uzroke dijabetesa kod djece ili odraslih, liječenje ih ne eliminira sve. Sve što pacijent može učiniti je promijeniti pristup prehrani, načinu života i stresnim situacijama.

Uz ovu dijagnozu, vrlo je važno naučiti bolesnu osobu da jede redovno, ali istodobno uzimati u obzir količinu apsorbiranih ugljikohidrata.

Uz gojaznost, nutricionisti sastavljaju jelovnik kojeg se morate pridržavati tijekom svog života.

Preventivne mjere

Odrasli i djeca imaju iste uzroke dijabetesa. Nasljednost se ne može promijeniti, ali čovjek je podložan drugim faktorima. Stoga je kao preventivna mjera neophodna

  • eliminirati bezvrijednu hranu
  • bavite se sportom 2-3 puta nedeljno,
  • liječiti zarazne i virusne bolesti,
  • ojačati imunitet
  • promenite svoj stav prema stresnim situacijama,
  • odreći se loših navika,
  • u prehranu uvrstite više povrća i voća,
  • sprečavaju gojaznost.

Za djecu je dojenje najbolja prevencija. Zahvaljujući njemu dijete razvija stabilan imunitet - zaštitni mehanizam protiv brojnih bolesti. Kako odrastate, trebate pratiti ishranu i fizičku aktivnost. Djevojkama je zabranjena stroga dijeta s produženim postom. Ako osoba ima labilni nervni sistem, sklona je depresiji i anksioznosti, potrebna je konsultacija s psihoterapeutom. Važno je naučiti osobu kako se rješava životnih teškoća uz održavanje emocionalne smirenosti.

Ako se sa svim preventivnim mjerama osoba suoči s ovom bolešću, onda je lijek uzimanje lijekova koji reguliraju šećer u krvi. Dijabetes melitus je bolest koja se ne može prepustiti slučajnosti. Komplikacije dijabetesa mogu dovesti do gubitka udova, gangrene, dijabetičke kome, djelomičnog gubitka vida, gubitka zuba i zatajenja bubrega. Stoga bi liječenje trebalo započeti odmah nakon dijagnoze.

Pogledajte video: Kako da prepoznate simptome dijabetesa (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar