Dodaci Evalar Oligim

U liječenju dijabetesa važnu ulogu igra normalizacija metabolizma ugljikohidrata u tijelu i smanjenje glukoze u krvi. Posebno u ove svrhe u ljekarnama se prodaje veliki broj lijekova od kojih se mnogi mogu propisati za prihvat istovremeno sa inzulinskom terapijom. Jedan od njih je i lijek Oligim Evalar, koji spada u kategoriju biološki aktivnih aditiva (BAA). Snižava šećer u krvi i pomaže normalizaciji metabolizma.

Opće informacije o lijeku

Olijim dijetalni dodatak proizvodi ruska kompanija Evalar i prodaje se u ljekarnama bez recepta. Sastav lijeka uključuje ekstrakt gimnema i inulin (da se ne miješa sa inzulinom), što je zamjena za šećer. Ima svojstvo zamjene glukoze u metabolizmu ugljika, čime smanjuje razinu u krvi. Istovremeno, gimnema smanjuje potrebu tijela za glukozom i smanjuje želju za slatkišima. Osim toga, ekstrakt ove ljekovite biljke normalizira gušteraču i vraća dio izgubljenih funkcija. Nakon dužeg liječenja, ovo može povećati proizvodnju inzulina, što je važno za dijabetes tipa 1.

Oblik oslobađanja lijeka su tablete, koje se prodaju u pakiranjima od 100 komada u vrijednosti od 100-150 rubalja. Svaka tableta sadrži 0,52 grama aktivnih materija. Nakon dodavanja prehrambenih dodataka gastrointestinalnom traktu inulin se pretvara u fruktozu koja zadovoljava energetske potrebe tijela, a posebno mozga koji troši lavovski udio šećera. U ovom slučaju šećer u krvi se ne povećava. Što se gimnema sprečava, on sprečava apsorpciju fruktoze u tankom crijevu, a njen višak se izlučuje iz tijela prirodnim putem.

Suplemente se preporučuje uzimati istovremeno s hranom i ispirati s malom količinom vode. Pregledi pacijenata pokazuju da se efekat ovog lijeka javlja za četiri do pet tjedana. Nakon ovog razdoblja, uzimanje Oligima treba prekinuti najmanje tjedan dana, a zatim ponoviti tijek liječenja, ako je potrebno.

Vrijedno je napomenuti da je za pacijente kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus vrijedno preliminarno razgovarati o mogućnosti upotrebe lijeka s liječnikom. Unatoč činjenici da je ovaj dodatak prehrani relativno bezopasan, treba ga kombinirati sa inzulinskom terapijom i dijetama pod nadzorom stručnjaka.

Kontraindikacije

Prehrambeni dodatak Evalaru stručni panel prepoznaje kao jedan od najsigurnijih postojećih analoga u ovom segmentu. Ipak, ovaj lijek ima i svoje kontraindikacije za upotrebu. Uputa za lijek sadrži sljedeće:

  • pojedinačna netolerancija na komponente prehrambenih dodataka (kod nekih pacijenata ekstrakt gimnema može uzrokovati alergije),
  • trudnoća (efekat lijeka na plod u razvoju još nije u potpunosti proučen),
  • dojenje (još nije dokazana mogućnost prijenosa sastojaka lijeka s majke na dijete preko majčinog mlijeka).

Što se tiče nuspojava koje ima većina lijekova, u tom smislu Oligim je prepoznat kao potpuno siguran. Izuzeci mogu biti samo oni slučajevi kada pacijent koji boluje od šećerne bolesti samostalno uzima ovaj dodatak prehrani bez znanja liječnika. To može dovesti do smanjenja šećera u krvi i svih povezanih komplikacija karakterističnih za hipoglikemiju.

Oligim tablete pokazale su svoju vrijednost kod dijabetičara, a velika većina recenzija o ovom alatu je pozitivna. Pacijenti izražavaju zadovoljstvo efikasnošću ovog lijeka i ukazuju na sljedeće prednosti:

  • niska cijena (ne više od 150 rubalja po pakovanju tableta),
  • rasprostranjenost i dostupnost (dodaci prehrani danas se prodaju u gotovo svim ljekarnama),
  • minimalni set kontraindikacija za upotrebu,
  • nema nuspojava
  • sposobnost korištenja dodataka prehrani dugi niz godina, sa povremenim pauzama u toku liječenja,
  • sastav tableta uključuje prirodne komponente, bez dodatka "hemije",
  • jedno pakovanje tableta je dovoljno za kompletan tijek liječenja (ovo pacijentu spašava da ga mora kupovati u ljekarni),
  • u nekim slučajevima Oligim može zamijeniti skuplje i nezdrave lijekove koji se koriste za snižavanje šećera u krvi.

U osnovi, ovaj je lijek propisan za prevenciju dijabetes melitusa, a za njegovo liječenje potrebne su snažnije kemikalije na kemijskoj osnovi. Ipak, dodaci prehrani ponekad su dovoljni za borbu protiv hiperglikemije, zajedno s niskokaloričnom dijetom. Jedna od glavnih prednosti Evalar tableta je mogućnost kombiniranja s drugim lijekovima, jer oni praktički ne stupaju u međusobnu interakciju tijekom složene terapije. O popularnosti ovog dodatka može se suditi na osnovu ocjena koje mu pružaju korisnici interneta. Dakle, na skali od pet bodova, Oligim je u proseku postizao 4,8 poena i prikupio minimum negativnih kritika.

Unatoč dobroj reputaciji, lijek se još uvijek nije svidio nekim korisnicima koji su na forumima ostavljali negativne kritike o njemu. Naročito neprijatelji Evalara nisu voleli sledeće aspekte:

  1. Tablete treba uzimati dva puta dnevno, što pri trenutnom tempu života u velikim gradovima nije uvijek prikladno (ovdje postoji usporedba sa sličnim lijekovima koji su dovoljni za uzimanje samo jednom dnevno po jednu tabletu).
  2. Dodaci mogu izazvati alergije, uglavnom zbog činjenice da sadrži ekstrakt biljke Gimnema.
  3. Ne preporučuje se uzimanje suplemenata samostalno, a tome treba prethoditi konsultacija sa ljekarom.

Na internetu nisu pronađeni komentari koji bi mogli baciti sjenu na učinkovitost ovog alata ili na njegove druge nedostatke. Što se tiče tri gore opisana zahtjeva, po želji se mogu predstaviti svim lijekovima koji se danas mogu naći na policama ljekarni. Također treba napomenuti da nijedan od pacijenata nije pokazao beskorisnost Oligima i njegov slab učinak. Statistički podaci pokazuju da se metabolizam ugljikohidrata u jednoj ili drugoj mjeri normalizira kod svih bolesnika, bez obzira na njihovu dob, spol i prisutnost pratećih bolesti. Smanjenje šećera u krvi i porast proizvodnje inzulina pankreasa zabilježeni su iu velikoj većini slučajeva.

Zaključak

Nakon ispitivanja korisničkih pregleda o Oligim tabletama, možemo zaključiti da je ovaj alat jedan od najpopularnijih među postojećim analogima. Uputa za upotrebu dodataka prehrani sadrži minimalan niz kontraindikacija i nuspojava. O sigurnosti lijeka svjedoči i mišljenje ljekara na temelju rezultata laboratorijskih ispitivanja. Također će biti vrijedno napomenuti da tablete kompanije Evalar imaju pristupačnu cijenu i prodaju se u svakoj ljekarni.

ANTIZHRIN slatkiši ili kako prestati jesti slatkiše | Je li stvarno gladan za njim? Dosta dug rezultat? Ima li smisla koristiti?

| Je li stvarno gladan za njim? Dosta dug rezultat? Ima li smisla koristiti?

Koliko se sjećam, stalno gubim kilograme. Pa, kao i uvijek, zapravo mogu pohapati čokoladni kolač, ali u svojim razmišljanjima vrlo sam trajna.

Uvijek, gotovo uvijek, gubitak težine sastoji se u povećanoj fizičkoj aktivnosti, puno kozmetike koja ima za cilj smanjenje volumena tijela ili smanjenje celulita. Ovako ili onako, gubitak težine mi se najčešće temelji na elementima koji se tiču ​​prehrane. Zašto? Jer volim jesti. To je moj hobi od djetinjstva.

Isprobala sam dosta dodataka, navodno smanjujući apetit. Ali stvari su i dalje tu. Kako zbunjen i zbunjenOprosti mi što jedem i jedem.

Često su se takvi lijekovi temeljili na blokiranju apetita mekinjama, vlaknima ili mikrokristalnom celulozom. U stvari, svi ti lijekovi pripadaju biološki aktivnim aditivima i zbog svog biljnog podrijetla na prirodan način prigušuju apetit, a ponekad imaju i niz drugih pozitivnih utjecaja na tijelo.

ALI! Oni imaju i okrenutu stranu novčića, prigušuju apetit jednostavnim punjenjem želuca. Uostalom, kad postanu vlažni, postaju dva, ili čak tri puta više od vlastitog volumena.

Ne sviđa mi se ovaj način blokiranja apetita. Jer osjećaj gladi ne ide nikuda, i dalje želite pojesti sve što nije zakačeno. Ali u stvari, ozbiljnost i višak volumena u stomaku.

Ali ko traži, uvijek će se naći. I našao sam čudesnu biljku zvanu Jimnem Sylvester. Biljka koja ne samo da normalizira razinu šećera u krvi, potiče metabolizam ugljikohidrata i obnavlja stanice gušterače stvaranjem inzulina, već i optimizira prehranu, čemu težim.

Zašto baš metabolizam ugljikohidrata i općenito pažnja na Jimnua? Grozan sam slatki zub (grozno ne u doslovnom smislu). Ne mogu biti u radijusu od 500 metara sa čokoladom, stvarno volim torte i peciva, a slatka peciva su moja ljubav i strast. Sada sam nabrojao ono za šta mislim da mogu da jedem zauvek. Mislim da nije vrijedno objašnjavati učinak takve prehrane na organizam?

Biljku Jimnema Silvestera, što znači Jimnema Lesnaya u ruskoj prodaji, predstavlja lijek bez droge Olijim iz kompanije Evalar. Znam i da jimny možete kupiti kao dodatak prehrani na iHerbu, ali danas ćemo razgovarati o tome Oligime.

❗️ ZAŠTO?

Ekstrakt lista Gimnema široko se koristi za proizvodnju dodataka prehrani. Glavni fokus su lijekovi protiv dijabetesa, kao i normalizacija metabolizma. Otkrivena je i dokazana sposobnost listova Gimnema da obnavlja stanice gušterače stvaranjem inzulina. Ali to nije sve:

Nedavno su dokazana antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva šume Gimnima.

Provedena su i istraživanja o učinku listova Gimnema u ginekologiji, oftalmologiji i nekim drugim oblastima medicine. Apsolutno u svim područjima upotreba ekstrakta lista Gimnema bila je u potpunosti pozitivna. Ovo je dijelom razlog zašto je Jimnema jedna od najpopularnijih biljaka koja se koristi u ayurvedskoj medicini.

Ljekoviti učinak jedenja lišća Gimnema je sljedeći:

Prevencija, adjunktivno liječenje šećerne bolesti,

Normalizacija koncentracije šećera u krvi,

Stabilizacija metabolizma ugljikohidrata,

Regeneracija ćelija pankreasa,

  • Snižavanje lošeg holesterola,
  • Uklanjanje suvišne tečnosti, uklanjanje zagušenja i edema, usled diuretičkog efekta,
  • Gubitak kilograma, potporni tretman za gojaznost,
  • Ublažavanje simptoma gihta, reumatoidnog artritisa,
  • Prevencija patologija krvnih sudova i srca,
  • Jačanje obrambene sposobnosti organizma, sprečavanje zaraznih, virusnih bolesti,
  • Normalizacija probavnog sistema,
  • Poboljšanje bubrega, jetre,
  • Prevencija bolesti organa vida.

Listovi Gimneme jednostavno su skladište pozitivnih efekata na organizam.

❗️ PAKOVANJE

Oligim je predstavljen u obliku običnih malih tableta u plastičnom blisteru od 20 komada. U pakovanju od 5 blistera, odnosno, 100 tableta. Nisam vidio druge varijacije sa količinom Oligima.

❗️ OLIGIM CENA

Oligimova kutija koštala me je 261 rublje. Pri izračunavanju upotrebe 4 tablete dnevno, pakiranje je dovoljno za nešto manje od mjesec dana (a proizvođač je preporučio jedan od režima primjene, upravo isti s pauzom od 5 dana).

❗️ SHELF LIFE

Rok trajanja je tri godine, a na svakom se blisteru utiskuje tabletama, šteta je što je font gotovo nečitljiv i samo je pokupljeno, ili bolje rečeno, mjesto nanošenja.

❗️ TABLET OLIGIM

Oligim tablete su standardne veličine sivo-močvarne boje. Oni nemaju apsolutno nikakvog mirisa, a ukus je nešto travnato i krede s gorčinom.

❗️ OLIGIM UPUTE ZA UPOTREBU

Upute Oligima su neuobičajeno kratke (male). To je zbog činjenice da Oligim nije lijek i nema gotovo nikakve kontraindikacije, osim za trudnice i žene s HB.

❗️ OLIGIM SASTAV

❗️ PRIJAVA OLIGIMA

Odrasli uzimaju 2 tablete 2 puta dnevno uz obroke. Trajanje prijema je 25 dana. Preporučuje se redovan sastanak sa pauzom od 5 dana.

4 tablete Oligim sadrže 160 mg Gimnema. Iskreno Ovo nije dovoljno. Dodaci prehrani sa Aykherbom na bazi Gimnema kreću se od 350-400 mg u JEDNOj kapsuli. Evo, da biste dobili polovinu doze dodatka prehrani sa Ayherbom, trebate popiti čak 4. tablete.

Ali, da bismo procijenili rezultat i učinak ove doze na tijelo, u principu, dovoljno je.

Nastojim piti Oligim tokom ručka i uveče, ujutro u svojoj prehrani dozvoljavam bilo koju hranu.

❗️ OLIGIM EFEKT

Teško je vjerovati, ali ne želim slatkiše. Još uvijek imam slatke novogodišnje poklone i ruka ne poseže za njima. Prestao sam konvulzivno grickati čokoladu u supermarketima i prestao sam je apsorbirati u pločice.

U prvih par sati nakon uzimanja Oligima, ne želim jesti SVE. TOTALNO NIŠTA. Čak se i najomiljeniji proizvod percipira mirno i odano. Nema beskrajne želje da pojedete nešto ukusno. I općenito, hrana izlazi u prvi plan i nema potrebe nečim zauzimati usta.

Uzimam Oligim mjesec dana (istina je isprekidana), nisam otkrio nikakve negativne ili neugodne nuspojave, ali osjećam blok apetita uz svaku dozu.

Oligim: princip djelovanja, djelotvornost i indikacije za upotrebu

Nakon što uđe u ljudsko tijelo, inulin - aktivna supstanca proizvoda - pretvara se u zamjenu za šećer prirodne strukture - fruktozu. Pacijent ima mogućnost primanja energije bez nakupljanja glukoze u tijelu.

Oligim Evalar je dodatak prehrani koji pomaže snižavanju visokog šećera u krvi

Još jedna od komponenti Oligimove komponente - listovi drveta jimnema puzeva - sadrži prirodne kiseline. Oni „inhibiraju“ proces apsorpcije viška šećera po zidovima creva - prekomerna glukoza se uklanja iz tela dijabetičara, a da mu ne našteti.

Vremenom, kiseline mogu prilagoditi normalnu proizvodnju inzulina koji podržava pacijentov gušterač.

Pored toga, lek doprinosi:

  • smanjen apetit
  • smanjiti potrebu za slatkišima,
  • poboljšavanje funkcionisanja ćelija pankreasa,
  • normalizacija metabolizma
  • smanjenje koncentracije šećera u krvi.

Oligim se propisuje kao izvor inulina za prevenciju bolesti endokrinog sistema i normalizaciju metabolizma ugljikohidrata u kombinaciji sa lijekovima protiv dijabetesa dvije vrste. Suplementi se mogu koristiti za opće zarastanje organizma.

Razne vrste i sastava za puštanje

Oligim Evalar se implementira kao:

  • tablete (100 kom.),
  • kapsule (60 kom.),
  • čaj u filter vrećicama (20 kom.).

Svi oblici proizvoda se prodaju u kartonskoj ambalaži. Kapsule i tablete su u blisterima od 10 komada.

Oligim Evalar tablete sadrže inulin i lišće drvene jimneme kao aktivne komponente

Glavne komponente dodataka prehrani, kao što je gore spomenuto, jesu:

  • inulin
  • Listi gimnema drveća.

Kao pomoćne supstance su:

  • mikrokristalna celuloza,
  • kalcijum stearat
  • aerosil.

Alat je na ruskom tržištu prilično pristupačan. U ljekarnama je cijena kapsula i tableta u rasponu od 180 do 240 rubalja. Čaj će koštati 150-200 rubalja.

Kod nas se postupa ispravno: uputstva za upotrebu

Preporučena doza Oligima navedena je u uputama za upotrebu proizvoda. Preporučuje se upotreba lijeka dva puta dnevno. S obzirom da stepen probavljivosti biljne komponente lijeka ovisi o proizvodnji želučanog soka, bolje je piti Oligim dok jedete.

Obično je kurs liječenja 30 dana. Da bi se postigao terapeutski rezultat, preporučuje se upotreba ovog dodatka u stalnom trajanju sa pauzom od 5 dana nakon mjesec dana upotrebe.

Oligim se može uzimati samo po preporuci stručnjaka

Proizvođač nije pružio informacije u vezi s interakcijom lijeka s drugim lijekovima. Iz toga slijedi da je samoliječenje lijekom Oligim neprihvatljivo, potrebno je konzultirati stručnjaka koji će procijeniti mogućnost upotrebe lijeka u određenom kliničkom slučaju.

Značajke upotrebe u djetinjstvu, tokom trudnoće i dojenja

Suplementi se mogu koristiti u liječenju mladih pacijenata. U ovom slučaju primjeni Oligima treba prethoditi savjetovanje s pedijaterom ili visoko specijaliziranim pedijatrijskim ljekarom.

Upotreba lijeka za trudnice i majke koje doje je kontraindicirana zbog nedostatka potvrđenih informacija o sigurnosti upotrebe proizvoda tijekom ovih razdoblja. Osim toga, u vrijeme gestacije, rizik od razvoja alergijskih reakcija na biljne komponente Oligim znatno se povećava. Takođe nije poznato kako će majčino mlijeko koje sadrži dodatke prehrani uticati na bebino tijelo.

Lista vrednih alternativa

Česte su situacije u kojima postoji potreba da se lijek zamijeni analogom sličnim sastavom, mehanizmom djelovanja ili terapijskim učinkom.

U slučaju Oligim-a, ne postoje strukturni analozi lijeka; postoji samo određeni broj nestrukturnih analoga, na čije se korištenje može pribjegavati identificiranju pojedinačne netolerancije na komponente Oligidima.

Obratite pažnju! Sve sljedeće dodatke prehrani propisuje specijalista. Zamjena Oligima analognim treba biti na temelju mišljenja liječnika. Ovisno o specifičnostima određenog kliničkog slučaja, liječnik određuje stupanj mogućnosti uzimanja ovog ili onog lijeka. Dakle, u liječenju djeteta treba dati prednost Gastiton kapsulama. Isti dodatak može se koristiti u liječenju trudnica ili dojilja, pod uvjetom da nema netolerancije na komponente. Najprikladnije za upotrebu može se smatrati Estrella sprej. Relativno proračunske opcije su Gastiton i Smjernica za dijabetes.

Šta može zamijeniti Olijidim - stol

Vodič za dijabetesEstrellaFlammulinaGastitonJoga Tee Regular
Obrazac za puštanje0,5 g tablete (20 kom)sublingvalni sprej (50 ml)prašak u vrećicama od 10 g70 kapsula po pakovanju2 g biljnog čaja u filter vrećicama
Aktivne komponente
  • listovi graha
  • ekstrakt korijena repice
  • ekstrakt korijena maslačka,
  • vitaminski kompleks
  • folna kiselina
  • cink
  • hrom
  • trans resveratrol
  • vitamini D3 i E.
100% flammulin
  • Lungwort,
  • Althea,
  • plava cijanoza
  • divlja cikorija
  • centaur.
senna lišće
Kontraindikacije
  • osetljivost na komponente leka,
  • trudnoća
  • dojenje
  • individualna netolerancija na komponente lijeka,
  • razdoblja rađanja djeteta i dojenja.
  • osetljivost na komponente leka,
  • trudnoća
  • dojenje
preosjetljivost na komponente lijeka
  • netolerancija na komponente lijeka,
  • period rađanja deteta,
  • dojenje
Starosna ograničenjamlađi od 14 godinamlađi od 18 godinamlađi od 12 godinado 6 godinamlađi od 18 godina
Cenaprosječno 200 rubalja za 20 tabletaviše od 2000 rubaljaod 3500 na 100 g praškaod 300 do 450 rubaljaod 550 rubalja za 20 vreća

Pregledi pacijenata

Mnogi pacijenti liječeni Oligim terapijom primjećuju da su u početku imali nepovjerenje u lijek. U velikom broju ljudi njihova je skepticizam ustupila mjesto iznenađenja - uz pomoć dodataka prehrani uspjeli su održati koncentraciju glukoze u krvi na stabilnoj razini. Ostatak rezultata uzimanja tableta nije se vidjelo.

Mišljenja o efikasnosti Oligima podijeljena su: neki pacijenti su primijetili poboljšanje dobrobiti, dok drugi nisu primijetili nikakve promjene

To mi olakšava život - dijabetičar sam. Pijem 2 tablete s hranom tokom dana i večeri - zagarantovani šećer neće porasti. Od toga se poboljšava i zdravlje i raspoloženje. Ali ambalaža je nezgodna - odmah je izlijem u spremnik s poklopcem za zavijanje - zgodnije je nabaviti i nositi takvu bocu na poslu. Ali za to već krivim, iako to ne možete - lijek je odličan i dobro se nosi sa svojom funkcijom.

Sestrina

http://otzovik.com/review_3877552.html

Oligim mora održavati razinu šećera u krvi, ali u stvarnosti ne ispunjava obećane funkcije (ako samo 20-30 posto, ali ne i više). Popio sam kurs, cijena je 250 rubalja. Pripadam kompaniji Evalar. Privlači tu domaću drogu. Ali to je dodatak prehrani, može se koristiti samo za prevenciju ili kao složena terapija. Ne vrijedi se potpuno oslanjati na činjenicu da će regulisati šećer u krvi. Pio sam čak i tokom dijeta da bih smanjio apetit i žudnju za slatkišima. I dalje sam željela jesti slatkiše. Ne znam, ne mogu reći ništa određeno. Možete piti, ali ne očekujte jake rezultate. Zdravlje svima!

Nastya2102

http://otzovik.com/review_1361390.html

Nažalost, problem dijabetesa nije prošao pored moje porodice. A to je vrlo neugodna bol koja bi uvijek trebala biti pod kontrolom. Ali vi, naravno, znate za ovo. Kontrola je, prvo, naravno, ispravna ishrana, a drugo, ovisno o stupnju bolesti, lijekovi. Ali može se koristiti i za održavanje normalnog šećera u krvi i dodataka prehrani. A najsigurniji i najkorisniji za nas bio je proizvod kompanije Evalar - Oligim. Oligim je dobar i po tome što se može koristiti kao profilaksa. Šta mogu reći o efikasnosti ovog proizvoda? On radi. Ako je ranije, i pored praćenja dijeta i uzimanja različitih lijekova, razina šećera u krvi i dalje skočila, tada se pomoću Oligima koncentracija šećera vratila na normalu, a razina šećera bila je normalna tijekom dana, a ne samo ujutro na prazan želudac. Toplo preporučujem dodatak prehrani Oligim ako imate problem sa normalizacijom šećera u krvi zbog dijabetesa. I na kraju, cijena ovog lijeka se kreće oko 200 rubalja. I budite zdravi!

Dariya OkSuPa

http://irecommend.ru/content/bad-proverennyi-vremenem

Da mjerač nije pokazala najbolji šećer u krvi prilikom uzimanja Oligima, ne bih vjerovao da to pomaže. Ali ne možete se raspravljati s tehnologijom! Ne znam čija je zasluga veća - inulin ili jimnema - ali stvarno volim ove tablete. Mala, jeftina, sad mi je uvijek pri ruci. Sada ne možete tako strogo kontrolirati dijetu, a ponekad se prepustite.

Likova

http://prozdo.ru/olidzhim/

Oligim je univerzalno, prilično efikasno sredstvo u borbi protiv dijabetesa, koje praktično nema ograničenja upotrebe. Ovaj dodatak prehrani pokazuje odlične rezultate i ima visoku razinu sigurnosti, što ga čini jedinstvenim proizvodom u imenovanoj farmakološkoj grupi.

Pogledajte video: Zdravlje iz Sibira EVALAR - Rusija, generalni zastupnik "DARUS" . (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar