Dijabetes melitus 2 stepena

Trenutno je "slatka bolest" jedan od glavnih problema čovječanstva. U isto vrijeme dijabetes melitus 2. stupnja (neinzulinski ovisan) razvija se mnogo češće od 1. stupnja bolesti (ovisan o inzulinu).

Prema RDA, od 1. siječnja 2016. oko 415 milijuna ljudi širom svijeta u dobi od 20 do 79 godina imalo je dijabetes, od čega je 90% bilo drugog tipa.

Koji su uzroci ove patologije i šta je ona? Kako upozoriti sebe i svoje najmilije na dijabetes tipa 2? Pokušajmo odgovoriti na ova pitanja.

Dijagnostika

Dijabetes se utvrđuje tradicionalno, a za to je važno proći cjelovito laboratorijsko istraživanje. Fundamental je test krvi koji vam omogućuje utvrđivanje razine glukoze u krvi nego otkrivanje topline, oblika i stadija karakterističnog oboljenja. Također je potreban test tolerancije na glukozu.

Osim toga, izuzetno je važno izvršiti diferencijalnu dijagnostiku kako bi se konačno utvrdila bolest i isključila dijabetes tipa 1. Tada vam neće škoditi proći pregled kod terapeuta, endokrinologa, okulista i neuropatologa kako biste dobili najkorisnije informacije o svom zdravstvenom stanju.

Izvođenje ultrazvuka je prikladno na pojedinačnoj osnovi, jer je ovaj instrumentalni pregled u stanju da utvrdi potencijalnu prijetnju organizmu i sugerira mogući klinički ishod.

Uzroci šećerne bolesti 2 stepena

Dijabetes melitus je skupina patologija endokrinog porijekla. Ovu bolest karakterizira potpuni ili djelomični prestanak proizvodnje hormona koji smanjuje koncentraciju glukoze u krvi - inzulina.

Šećerna bolest tipa 2 javlja se uglavnom u starijoj dobi, od oko 40-45 godina. Kao rezultat kvara u imunološkom sistemu, tijelo počinje drugačije reagirati na proizvedeni inzulin. Takav postupak nazivamo inzulinska rezistencija. Vremenom se u krvi nakuplja značajna količina glukoze u krvi te ne podliježe iskorištavanju. Za razliku od dijabetesa tipa 1, kod kojeg je terapija inzulinom vitalna, kod šećerne bolesti tipa 2 u blagom obliku, bez lijekova možete učiniti.

Dakle, koji su razlozi za razvoj ove bolesti? Do danas, naučnici i ljekari ne mogu dati tačan odgovor na ovo pitanje. U mnogim je istraživanjima izneseno dovoljan broj faktora koji povećavaju vjerojatnost dijabetesa stupnja 2. Među njima su:

  1. Nasljedna predispozicija. Prisutnost rođaka s istom dijagnozom značajno povećava šanse za razvoj bolesti.
  2. Trka. Naučna istraživanja tvrde da je negroidna rasa 30% veća vjerovatnoća da boluje od dijabetesa.
  3. Gojaznost Prekomjerna tjelesna težina i „slatka bolest“ drže korak dalje jedno s drugim. Ako je normalna tjelesna težina nekoliko puta veća, povećava se i rizik od razvoja endokrine bolesti.
  4. Pol osobe. Primjećeno je da se šećerna bolest tipa 2 javlja češće kod žena nego kod muškaraca.
  5. Hormonska neravnoteža. Izmijenjena hormonska razina tijekom puberteta u 30% slučajeva dovodi do stanja hiperglikemije. Neki naučnici vjeruju da povećanje glukoze tokom puberteta može biti povezano sa hormonom rasta.
  6. Trudnoća U ovo vrijeme promjene se događaju u hormonskoj pozadini buduće majke. Pored toga, može se razviti gestacijski dijabetes koji se obično javlja nakon porođaja. Međutim, nepravilnim liječenjem, gestacijski dijabetes prelazi u šećernu bolest drugog stepena.

Postoje i drugi faktori među kojima je neaktivan način života, disfunkcija jetre.

Kako prepoznati dijabetes?

Druga faza dijabetesa vrlo je podmukla. Bolest nekoliko godina može se pojaviti u latentnom obliku i ne uznemiravati osobu, ali s vremenom se daje do znanja.

Pravovremena dijagnoza dijabetesa tipa 2 može spasiti pacijenta od medicinskog liječenja i ozbiljnih komplikacija bolesti - retinopatije, dijabetičkog stopala, nefropatije i drugih.

Koji su simptomi dijabetesa tipa 2? Dva glavna simptoma su poliurija (ubrzano mokrenje) i nezadrživa žeđ. Osoba želi stalno piti i odlaziti u zahod kako bi se oslobodila potreba zbog povećanog opterećenja bubrega. Kao što znate, ovaj organ filtrira krv i uklanja toksične tvari iz organizma, posebno višak glukoze. Za to je bubrezima potrebna tekućina koja im nedostaje pa ih počinju crpiti iz tkiva. Tako se pacijent žali na žeđ i učestalo mokrenje.

Glavobolja i vrtoglavica uobičajeni su simptomi dijabetesa. Nastaju zbog "gladovanja" moždanih stanica. Glukoza je izvor energije za ćelije i tkiva cijelog tijela, ali s obzirom na to da se akumulira u krvi, ćelije ga ne primaju. Tijelo počinje tražiti druge izvore energije, na primjer, masne stanice. Kada se razgrade, oslobađaju se toksini koji se nazivaju „ketonska tela“. Oni truju cijelo tijelo, posebno mozak. Kao rezultat njihovog patogenog djelovanja, dijabetičar je često vrtoglavica ili glavobolja.

Dijabetes melitus pokriva gotovo sve sustave unutarnjih organa, stoga ima opsežnu kliničku sliku. Manje izraženi znakovi ove bolesti su:

  • brz gubitak kilograma
  • visok krvni pritisak
  • ukočenost donjih i gornjih udova,
  • oštećenje vida,
  • pojava čireva na nogama,
  • dugo zarastanje rana
  • povećan apetit
  • menstrualne nepravilnosti,
  • smanjen imunitet, što se manifestuje čestim prehladama,
  • seksualni problemi (i kod muškaraca i kod žena),
  • stalna slabost, letargija, slab san.

Čak i ako primijetite ne sve znakove dijabetesa, već samo nekoliko njih, trebalo bi potražiti pomoć endokrinologa. Doktor, nakon pregleda pacijenta, moći će ga uputiti na test za šećer.

Prema rezultatima ispitivanja, specijalista postavlja tačnu dijagnozu.

Dijagnoza dijabetesa 2 stepena

Postoji mnogo metoda dijagnosticiranja ove bolesti. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, ali prilikom odabira metode moraju se uzeti u obzir dva faktora kao što su brzina istraživanja i točnost rezultata.

Najčešći je test kapilare krvi. Krv prsta uzima se ujutro na prazan stomak. Postoje određena pravila za pripremu takve analize. Dan ranije se ne možete prekomjerno baviti fizičkim radom i jesti previše slatkiša. Osim toga, ako pacijent ima prehladu ili grip, umorna je nakon noćne smjene, morat će odložiti test na drugi dan kako bi se izbjegli netačni rezultati ispitivanja. Normalna razina šećera je između 3,3 i 5,5 mmol / L. Prekoračenje koncentracije glukoze iznad 6,1 mmol / L ukazuje na jasnu hiperglikemiju, u tom slučaju ljekar propisuje test tolerancije na glukozu.

Kad se uzima test tolerancije na glukozu, pacijentu se odzvanja na prazan stomak. Tada mu se daje piće zaslađene tečnosti (voda - 300 ml, šećer - 100 mg). Uzorkovanje krvi vrši se svakih 30 minuta tokom dva sata. Normalni pokazatelj je koncentracija glukoze do 7,8 mmol / L. Ako rezultati ispitivanja pokazuju vrijednost veću od 11 mmol / l, to ukazuje na razvoj dijabetesa.

Krvni test na glikogemoglobin pruža priliku za utvrđivanje težine bolesti. Izvodi se dugo (oko 2-3 meseca).

Ponekad se mokraća analizira na aceton i šećer u njemu. Zdrava osoba ne bi trebala imati takve tvari u urinu. Stoga njihova prisutnost u urinu može ukazivati ​​na dijabetes tipa 2.

U pogledu težine, razlikuju se tri stadija dijabetesa tipa 2:

  1. Blaga faza odlazi bez očiglednih simptoma dijabetesa. Koncentracija šećera - ne veća od 10 mmol / l.
  2. Srednju fazu karakterizira prisutnost znakova dijabetesa, razine glukoze iznad 10 mmol / l, kao i prisutnost šećera u mokraći.
  3. Teška faza - stanje u kojem postoje simptomi, komplikacije dijabetesa, pacijent ima povećan rizik od pada u komu. U ovom je slučaju terapija inzulinom neophodna.

Pored toga, postoje tri stepena progresije bolesti - predijabetes, latentni i otvoreni dijabetes.

Liječenje svake od faza odvija se pojedinačno.

Dijabetes tipa 2

Do danas nema "čarobnih pilula" koje bi izliječile ovu bolest. Liječenje dijabetesa je vrlo dug proces koji zahtijeva pažnju i strpljenje. Potpuno je nemoguće izliječiti, ali je sasvim moguće stabilizirati razinu šećera i otkloniti znakove dijabetesa.

Terapija „slatkih bolesti“ uključuje pravilnu ishranu, vežbanje, lekove i redovno praćenje glikemije. Mi ćemo detaljnije reći o svakoj komponenti liječenja bolesti.

Dijetalna terapija. Dijabetičar bi trebao iz prehrane isključiti lako probavljive ugljikohidrate i masnu hranu. Pacijent će morati zaboraviti na ove proizvode:

  • slatko voće - grožđe, smokve, mango, trešnje i drugo,
  • masno meso i riba - svinjetina, pureće meso, haringe, losos, pastrmka i drugo,
  • slatkiši - čokolada, slatkiši, peciva, slatka voda, kolači,
  • mliječni proizvodi s visokim postotkom masti,
  • pržena hrana.

Umjesto toga, dijabetičari trebaju konzumirati više nezaslađenog voća i bobica (maline, kupine, dinje), povrća (krastavci, rajčice) i bilje. Obrok treba podijeliti na 4-6 puta, bolesniku je bolje uzimati hranu u malim obrocima, ali češće.

Da biste održali normalnu glukozu, morate kontrolirati svoju težinu. Dijabetičarima se savjetuje fizička terapija. To može biti plivanje, trčanje, sport, joga, pilates itd. Ako ne možete stalno baviti sportom, trebate hodati najmanje 30 minuta dnevno.

Treba napomenuti da u jednostavnom stadijumu bolesti, bavljenju sportom i održavanjem uravnotežene prehrane možete kontrolirati nivo glukoze bez lijekova.

Međutim, s progresijom dijabetesa, kad se pojave mnogi simptomi, a gušterača se isprazni, ne postoji način da ne prođe bez lijekova. Nemoguće je baviti se liječenjem takvom bolešću, obavezno je konsultirati se s liječnikom.

Osnova terapije su hipoglikemijski lijekovi za dijabetes. Trenutno postoji veliki broj lijekova koji snižavaju razinu šećera, a najpopularniji su Metformin, Glucobai, Januvia, Siofor, Diabeton i drugi.

Pa, naravno, ne smijemo zaboraviti na stalnu provjeru nivoa glukoze u krvi.

Kod dijabetesa tipa 2 pacijentima se savjetuje da glikemiju prate glukometrom najmanje tri puta dnevno.

Narodni lijekovi za dijabetes

Alternativna medicina neće moći potpuno izliječiti, ali u kombinaciji sa liječenjem lijekovima poboljšaće zdravstveno stanje pacijenta. Postoje narodni lijekovi koji mogu sniziti šećer u krvi, kao i oni koji povećavaju obrambene snage tijela.

Dakle, kako liječiti dijabetes s receptima tradicionalne medicine? Naši preci prenijeli su jedinstvena sredstva koja pomažu u borbi protiv ove bolesti. Evo nekoliko njih:

  1. Decokcije od lišća borovnice, koprive i lingonberry poboljšavaju rad gušterače, koja je iscrpljena kao rezultat napredovanja bolesti.
  2. Decokcije od smreke, bobica, ljekovite kadulje, listova i maslačka korijena, bijele murve, kao i sok od kiselog kupusa pomažu u smanjenju koncentracije šećera i uklanjanju simptoma dijabetesa.
  3. Tinktura oraha, luka i listova manšete efikasno smanjuje nivo glikemije i povećava imunitet čovjeka.
  4. Kako bi se poboljšalo zdravstveno stanje žena s dijabetesom tipa 2, pomaže dekocija iz ljubičastih pupoljaka.

Treba se podsjetiti na mjere prevencije bolesti, a to su: odbijanje alkohola i pušenja, borba protiv prekomjerne težine, izbjegavanje jakog emocionalnog stresa. Dakle, osoba može smanjiti vjerovatnoću od razvoja ove bolesti.

Naučivši što je dijabetes, postaje jasno zašto je medicina još uvijek nemoćna u borbi protiv ove bolesti. Nažalost, ne postoji lijek koji bi se u potpunosti riješio dijabetesa tipa 2. Ipak, napredovanje bolesti može se zaustaviti pridržavanjem aktivnog načina života, uravnotežene dijetalne terapije za dijabetes melitus, poštivanja svih preporuka liječnika o medicinskom tretmanu, a također i ispravnog korištenja recepata tradicionalne medicine.

Video u ovom članku govorit će o dijabetesu i karakteristikama ove bolesti.

Prevencija

Izbjegavanje ove dijagnoze je sasvim realno, a za to je važno uvijek pridržavati se sljedećih pravila:

  1. jesti pravilno uz izbjegavanje unosa ugljikohidrata,
  2. neprestano kontrolirati svoj apetit i težinu,
  3. pružiti uravnoteženu emocionalnu sferu,
  4. izbegavajte prekomerne fizičke napore,
  5. voditi aktivan stil života
  6. trajno napustiti navike štetne za organizam,
  7. stalno jačate svoj imunitet.

Osim toga, bolesnici u riziku, kao i svi ljudi, moraju redovno uzimati krvne pretrage da bi na taj način mogli pratiti pokazatelj glukoze i pravovremeno prepoznati dijabetes melitus drugog stepena. Ako se pojave alarmantni simptomi, odmah treba kontaktirati stručnjaka.

Važno je razumjeti da je karakteristična bolest kronična, odnosno da se više ne može potpuno izliječiti. Međutim, sasvim je moguće regulirati nečije zdravstveno stanje i to zahtijeva integrirani pristup.

Prije svega, morate posjetiti nutricionista, koji će pojedinačno odabrati prihvatljivu dijetu s terapijskim učinkom. Predložena prehrana treba da odgovara energetskoj vrijednosti, a složene ugljikohidrate treba zamijeniti bogatim vitaminima i lako probavljivima. Masti su dobrodošle isključivo biljnog porijekla, a proteini su dopušteni u velikim količinama. Takva dijeta trebala bi biti prisutna do kraja života, jer će u protivnom dijabetes drugog stupnja redovno napadati tijelo krajnje neugodnim i po život opasnim relapsima.

U onim kliničkim slikama gdje je takva terapijska prehrana beskorisna, liječnik propisuje kurs lijekova za snižavanje šećera koji značajno smanjuju koncentraciju glukoze u krvi.

Važno je napustiti emocionalni stres, loše navike i naporan fizički rad, a sve ove akcije, dopunjene uzimanjem određenih lijekova, mogu regulirati opće stanje tipičnog pacijenta. Međutim, važno je redovno pratiti nivo glukoze u krvi, jer u protivnom bolest može napredovati.

Rasprava i recenzije (1)

s dijabetesom, pored liječenja su potrebni i vitamini grupe B, kao i momordica. Znam da ga mnogi čak i uzgajaju, ali ne mogu i nije uvijek lako kupiti. I tada sam slučajno otkrio da je sadrži, čak i s vitaminima, sadržaj Insuvite, vitaminskog lijeka za dijabetičare. Jednostavno i praktično i uvijek pri ruci.

Pogledajte video: How do carbohydrates impact your health? - Richard J. Wood (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar