Analog rastvora Fraxiparin

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Fraxiparin. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovih lijekova, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Fraxiparina u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Fraxiparina u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Upotreba za liječenje i prevenciju tromboze i tromboembolije kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju.

Fraxiparin - je heparin niske molekularne težine (NMH) dobiven depolimerizacijom iz standardnog heparina, glikozaminoglikan sa prosječnom molekulskom masom od 4300 daltona.

Ima veliku sposobnost vezanja na protein plazme s antitrombinom 3 (AT 3). Ovo vezivanje dovodi do ubrzane inhibicije faktora 10a, koji predstavlja visoki antitrombotski potencijal nadroparina (aktivna supstanca lijeka Fraxiparin).

Ostali mehanizmi koji pružaju antitrombotski učinak nadroparina uključuju aktiviranje inhibitora konverzije tkivnog faktora (TFPI), aktiviranje fibrinolize direktnim oslobađanjem tkivnog aktivatora plazminogena iz endotelnih ćelija i modificiranje reoloških svojstava krvi (smanjenje viskoznosti krvi i povećanje propusnosti membrane trombocita i granulocita).

Nadraparin kalcijuma karakteriše veća anti-10a faktorska aktivnost u poređenju sa faktorima anti-2a ili antitrombotskom aktivnošću i ima trenutnu i produženu antitrombotsku aktivnost.

U odnosu na nefrakcionirani heparin, nadroparin ima manji učinak na funkciju i agregaciju trombocita i manje izražen učinak na primarnu hemostazu.

U profilaktičkim dozama Fraxiparin ne izaziva izrazito smanjenje APTT-a.

Tijekom liječenja u razdoblju maksimalne aktivnosti moguće je povećanje APTT-a na vrijednost 1,4 puta veću od norme. Takvo produženje odražava zaostali antitrombotski efekat kalcijumovog nadroparina.

Sastav

Kalcijum nadroparin + pomoćne tvari.

Farmakokinetika

Farmakokinetička svojstva određuju se na temelju promjena u anti-10a faktorskoj aktivnosti plazme.

Fraxiparin se apsorbuje gotovo u potpunosti (oko 88%). S intravenskom primjenom, maksimalna anti-10a aktivnost postiže se za manje od 10 minuta. Metabolizira se uglavnom u jetri desulfacijom i depolimerizacijom.

Rezultati studije pokazali su da se lagano nakupljanje nadroparina može primijetiti kod bolesnika s blagim ili umjerenim zatajivanjem bubrega (CC ≥ 30 ml / min i

Upute za upotrebu i doziranje

Kako i gde ubrizgati Fraxiparin - tehniku ​​ubrizgavanja

Kada se daje supkutano, poželjno je da se lek daje u ležećem položaju pacijenta, u potkožnom tkivu anterolateralne ili posterolateralne površine trbuha, naizmenično na desnoj i levoj strani. Dozvoljeno ulazak u bedro.

Kako bi se izbjegao gubitak lijeka tijekom upotrebe špriceva, mjehurići zraka ne bi se trebali uklanjati prije injekcije.

Igla bi trebalo biti umetnuta okomito, a ne pod kutom, u stezani nabor kože koji je nastao između palca i kažiprsta. Nabor se treba održavati tokom cijelog razdoblja primjene lijeka. Ne trljajte mesto ubrizgavanja nakon injekcije.

Za prevenciju tromboembolije u opštoj hirurškoj praksi, preporučena doza Fraxiparina je 0,3 ml (2850 anti-10a ME) s / c. Lijek se primjenjuje 2-4 sata prije operacije, a zatim - 1 put dnevno. Liječenje se nastavlja najmanje 7 dana ili tokom cijelog perioda povećanog rizika od tromboze, sve dok pacijent ne bude prebačen u ambulantno okruženje.

Da bi se spriječila tromboembolija tijekom ortopedskih operacija, Fraxiparin se daje supkutano u dozi određenoj ovisno o tjelesnoj težini pacijenta brzinom od 38 anti-10a IU / kg, a koja se u 4. postoperativnom danu može povećati na 50%. Početna doza propisana je 12 sati prije operacije, druga doza - 12 sati nakon završetka operacije. Nadalje, Fraxiparin se nastavlja primjenjivati ​​jednom dnevno tijekom cijelog perioda povećanog rizika od tromboze dok pacijent ne bude prebačen u ambulantno okruženje. Minimalno trajanje terapije je 10 dana.

U lečenju nestabilne angine pektoris i infarkta miokarda bez Q talasa, Fraxiparin se propisuje sc 2 puta dnevno (svakih 12 sati). Trajanje liječenja je obično 6 dana. U kliničkim studijama bolesnicima sa nestabilnom anginom pektoris / infarktom miokarda bez Q talasa Fraxiparin je propisan u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom u dozi od 325 mg dnevno.

Početna doza daje se u vidu jedne intravenske bolusne injekcije, sledeće doze se daju subkutano. Doza se postavlja ovisno o tjelesnoj težini brzinom od 86 anti-10a IU / kg.

U liječenju tromboembolije treba što prije propisati oralne antikoagulanse (u nedostatku kontraindikacija). Terapija Fraxiparinom ne prestaje dok se ne dostignu ciljne vrijednosti pokazatelja protrombinskog vremena. Lijek se propisuje s / c 2 puta dnevno (svakih 12 sati), uobičajeno trajanje kursa je 10 dana. Doza ovisi o tjelesnoj težini pacijenta na osnovu 86 tjelesne težine anti-10a IU / kg.

Nuspojava

  • krvarenje različitih lokalizacija,
  • trombocitopenija
  • eozinofilija, reverzibilna nakon prekida lijeka,
  • reakcije preosjetljivosti (Quinckeov edem, kožne reakcije),
  • stvaranje malog potkožnog hematoma na mjestu ubrizgavanja,
  • nekroza kože, obično na mestu ubrizgavanja,
  • priapizam
  • reverzibilna hiperkalemija (povezana sa sposobnošću heparina da suzbiju izlučivanje aldosterona, posebno u bolesnika u riziku).

Kontraindikacije

  • trombocitopenija sa istropskom nadroparinom,
  • znakovi krvarenja ili povećan rizik od krvarenja povezanih s oslabljenom hemostazom (osim DIC-a, koji nije uzrokovan heparinom),
  • organsko oštećenje organa sa tendencijom krvarenja (na primjer, akutni čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu),
  • povrede ili hirurške intervencije na mozgu i kičmeni moždini ili u očima,
  • intrakranijalno krvarenje,
  • akutni septički endokarditis,
  • ozbiljno zatajenje bubrega (CC)

Analozi lijeka Fraxiparin

Analog je skuplji od 2164 rubalja.

Wessel Douay F je antikoagulans direktnog djelovanja na bazi sulodeksida u dozi od 250 LE. Može se propisati za liječenje cerebrovaskularne nesreće, vaskularne demencije, tromboze dubokih vena i drugih bolesti.

Analog je skuplji od 527 rubalja.

Proizvođač: Sanofi Winthrop industrija (Francuska)
Oblici izdanja:

  • Šprica 10 tisuća. Anti-CHAME / ml 0,6 ml, 2 kom., Cijena od 826 rubalja
Clexane cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Clexane je francuski antikoagulant za direktno djelovanje. Dostupan u obliku otopine koja sadrži natrijev enoksaparin. Propisan je kao profilaktički lijek za vensku trombozu, kao i za liječenje duboke venske tromboze. Tokom trudnoće i dojenja može se propisati samo u izuzetnim slučajevima.

Analog je skuplji od 1428 rubalja.


Anfibra je malo skuplji analog domaće proizvodnje. Prodaje se u pakovanju od 10 ampula od kojih svaka sadrži enoksaparin natrij. Zbog razlika u sastavu, može djelovati kao moguća zamjena tek nakon imenovanja liječnika.

Analog je skuplji od 1868 rubalja.


Angioflux je ruski lijek iz iste farmaceutske podskupine. Po sastavu se razlikuje od Fragmina, ali ima sličan opseg. Može se propisati za angiopatiju, povećani rizik od tromboze, početne faze ishemije donjih udova. Postoje razlike u kontraindikacijama i mogućim nuspojavama.

Analog je skuplji od 1256 rubalja.

Proizvođač: Vetter Pharma-Fertigung GmbH (Njemačka)
Oblici izdanja:

  • Šprica 2500 IU, 0,2 ml, 10 kom., Cijena od 1555 rubalja
Fragmin cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Fragmin je lijek njemačke proizvodnje koji se proizvodi u obliku otopine za intravensku i subkutanu primjenu. Može se propisati za liječenje akutne tromboze dubokih vena i plućne embolije, nestabilne angine i infarkta miokarda (bez Q vala na EKG-u), kao i za prevenciju tromboze tokom hirurških intervencija.

Analog je skuplji od 1418 rubalja.


Enixum je zamjena za antikoagulantno djelovanje Wessel Douay F, koji ima sličan obim. U originalu se razlikuje po aktivnom sastojku - natrijevom enoksaparinu. Lijek se daje duboko supkutano ili intravenski. Sigurnost i izvedivost propisivanja lijeka djeci mlađoj od 18 godina nije proučavana.

Analog je jeftiniji od 134 rubalja.

Proizvođač: Italfarmako S.p.A. (Italija)
Oblici izdanja:

  • Šprica 10 hiljada anti-Ha ME / ml 0,2 ml, 1 kom., Cijena od 165 rubalja
Cijene Gemapaxana u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Jeftiniji proizvod italijanske proizvodnje. Prodaje se u obliku otopine za supkutanu primjenu, a enoksaparin natrij u dozama od 2000 do 6000 IU koristi se ovdje kao aktivna tvar. Prema glavnim indikacijama za imenovanje slična je Clexaneu, a propisuje se i za trombozu (liječenje i prevencija).

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže Fraxiparin? Prema uputama, lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • prevencija tromboembolijskih komplikacija tokom opštih ili ortopedskih hirurških intervencija,
  • u bolesnika s visokim rizikom od tromboemboličkih komplikacija (respiratornog zatajenja i / ili zaraznih bolesti respiratornog trakta i / ili zatajenja srca) hospitaliziranih u odjelu intenzivne njege, liječenje tromboemboličkih komplikacija,
  • prevencija zgrušavanja krvi tokom hemodijalize, liječenje nestabilne angine i infarkta miokarda bez nenormalnog Q vala na EKG-u.

Uputa za upotrebu Fraxiparin, doziranje

Kada se daje supkutano, poželjno je da se lek daje u ležećem položaju pacijenta, u potkožnom tkivu anterolateralne ili posterolateralne površine trbuha, naizmenično na desnoj i levoj strani. Dozvoljeno ulazak u bedro.

Kako bi se izbjegao gubitak lijeka tijekom upotrebe špriceva, mjehurići zraka ne bi se trebali uklanjati prije injekcije.

Igla bi trebalo biti umetnuta okomito, a ne pod kutom, u stezani nabor kože koji je nastao između palca i kažiprsta. Nabor se treba održavati tokom cijelog razdoblja primjene lijeka. Ne trljajte mesto ubrizgavanja nakon injekcije.

  • Za prevenciju tromboembolije u opštoj hirurškoj praksi, preporučena doza Fraxiparina je 0,3 ml (2850 anti-Xa ME) s / c. Lijek se primjenjuje 2-4 sata prije operacije, a zatim - 1 put dnevno. Liječenje se nastavlja najmanje 7 dana ili tokom cijelog perioda povećanog rizika od tromboze, sve dok pacijent ne bude prebačen u ambulantno okruženje.
  • Da bi se spriječila tromboembolija tijekom ortopedskih operacija, Fraxiparin se daje supkutano u dozi koja je postavljena ovisno o tjelesnoj težini pacijenta brzinom 38 anti-XA IU / kg, a koja se može povećati na 50% u 4. postoperativnom danu. Početna doza propisana je 12 sati prije operacije, druga doza - 12 sati nakon završetka operacije. Nadalje, Fraxiparin se nastavlja primjenjivati ​​jednom dnevno tijekom cijelog perioda povećanog rizika od tromboze dok pacijent ne bude prebačen u ambulantno okruženje. Minimalno trajanje terapije je 10 dana.
  • Pacijenti s visokim rizikom od tromboze (obično se nalaze u odjelu intenzivne njege / odjelu intenzivne njege / respiratorni zastoj i / ili infekciji respiratornog trakta i / ili zatajenju srca) pacijenta. Primjenjujte tokom cijelog perioda rizika od tromboze.
  • U liječenju nestabilne angine pektoris i infarkta miokarda bez Q talasa propisuje se s / c 2 puta dnevno (svakih 12 sati). Trajanje liječenja je obično 6 dana. U kliničkim studijama bolesnicima sa nestabilnom anginom pektoris / infarktom miokarda bez Q talasa Fraxiparin je propisan u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom u dozi od 325 mg / dan. Uputa za upotrebu preporučuje da se početna doza daje kao jedna intravenska bolusna injekcija, a daljnje doze se daju s.c. Doza se postavlja ovisno o tjelesnoj težini brzinom od 86 anti-XA IU / kg.
  • U liječenju tromboembolije treba što prije propisati oralne antikoagulanse (u nedostatku kontraindikacija). Terapija se ne zaustavlja dok se ne postignu ciljne vrijednosti pokazatelja protrombinskog vremena. Lijek se propisuje s / c 2 puta dnevno (svakih 12 sati), uobičajeno trajanje kursa je 10 dana. Doza ovisi o tjelesnoj težini pacijenta brzinom od 86 anti-XA ME / kg tjelesne težine.

Posebna uputstva

Ne ubrizgavajte lijek intramuskularno!

U bolesnika s povećanim rizikom krvarenja možete koristiti polovinu preporučene doze lijeka.

Ako seansa dijalize traje duže od 4 sata, mogu se primijeniti dodatne male doze lijeka.

U starijih bolesnika prilagođavanje doze nije potrebno (s izuzetkom bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega). Prije početka liječenja Fraxiparinom preporučuje se praćenje pokazatelja bubrežne funkcije.

U bolesnika s blagim do umjerenim zatajivanjem bubrega (CC ≥ 30 ml / min i

3 komentara za “Fraxiparin”

Nakon carskog reza počeli su mi to činiti, drugi dan je na mestu ubrizgavanja započela strašna alergija, morao sam je otkazati - ali ne boli je ubod

Premješten od njega do Kleksana, lakše je uboden. Ne mogu reći rezultat, jer sam položio testove nakon prelaska na kleksan ... ali sve je u redu!

Pitao sam doktora da kleksan ili fraksiparin bolje podrhti. Doktor je rekao da definitivno fraksiparin. Barem čak i zato što je praksa upotrebe ovog lijeka u trudnica šira i proučavanija.

Pogledajte video: Rastvor 646 в ОГУ декабрь 1999 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar