Statini najnovije generacije: pogodnosti, cijene, recenzije

U kardiologiji se često koriste lekovi iz klase statina. Simvastatin ili Atorvastatin - što je bolje? To može utvrditi samo ljekar. Ta su sredstva bila pravi proboj u farmaceutskoj industriji i uspjeli su spasiti mnoge živote.

Statini se koriste za:

  • prevencija srčanih bolesti
  • snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi,
  • normalizacija metabolizma.

Ovakve tvari mogu biti dodatak prehrani, čija je svrha riješiti se štetnih lipida.

Ali za odabir takvih lijekova mora biti vrlo pažljivo. Unatoč činjenici da su mnogi lijekovi ove vrste visoko efikasni, imaju mnogo kontraindikacija i nuspojava, pa ih pacijenti često zanima kako odabrati bolji i sigurniji proizvod.

Na primjer, ako odaberete Atorvastatin ili Simvastatin, koji su međusobno analogni, odluka će ovisiti o mnogim čimbenicima. Na primjer, jedan lijek može imati primjetljiviji efekat u kratkom vremenskom periodu.

Ali od njegove uporabe nisu isključene nuspojave. Mogu se izbjeći ako upotrebljavate simvastatin.

Bilo bi pogrešno preporučiti jedan ili drugi lijek bez saznanja tačne kliničke slike i povijesti pacijenta. Stoga je za početak potrebno razumjeti stanje ljudskog tijela i pravilno ga dijagnosticirati. Tek nakon toga može se propisati jedan ili drugi lijek.

Značajke lijekova iz skupine statina

Svi lijekovi ove vrste mogu se podijeliti u 2 glavne vrste:

  • prirodni statini (simvastatin, lovastatin, pravastatin),
  • sintetski (Atorvastatin, Fluvastatin, Ceryistatin).

Svi gore navedeni lijekovi mogu smanjiti loš kolesterol za otprilike 1/3. Ovo je dobar pokazatelj koji se može poboljšati posebnom prehranom. No, u posljednje vrijeme sve češće stručnjaci pacijentima propisuju Rosuvastatin. Brzo prodire u ćelije jetre i direktno utiče na nivo proizvedenog holesterola. Kao rezultat toga, broj plakova se smanjuje nekoliko puta. Unatoč činjenici da Rosuvastatin pripada sintetičkim lijekovima, on se značajno razlikuje u kemijskom sastavu od Atorvastatina.

Značajka lijekova iz skupine statina je ta što se oni ne mogu koristiti samoinicijativno, jer lijekovi mogu izazvati brojne nuspojave, a imaju i brojne kontraindikacije. Stručnjaci napominju da su se prilikom upotrebe sintetskih statina, na primjer Atorvastatina, negativne reakcije različite težine pojavile u 52% bolesnika. Prirodni lijekovi uzrokuju znatno manje nuspojava. No, ne preporučuju ih upotreba bez prethodne konsultacije s liječnikom.

Kako koristiti simvastatin?

Lijek pripada grupi prirodnih statina. Redovnom upotrebom može se značajno smanjiti nivo lošeg holesterola, sprečiti razvoj mnogih bolesti srca i krvnih sudova. Učinkovitost simvastatina nije previsoka. Međutim, ako lijek kombinirate s pravilnom prehranom i vježbanjem, možete postići odlične rezultate.

Sve preporuke doziranja i režima doziranja mogu se vidjeti u uputama za lijek. Ali prije početka liječenja, potrebno je konzultirati se s liječnikom, jer lijek ima mnogo nuspojava. Oni su mnogo manji od Atorvastatina, ali jesu i često se pojavljuju.

Simvastatin se preporučuje ne samo zbog visokog holesterola, već i kao sredstvo za:

  • prevencija srčanog i moždanog udara,
  • kao zaštita od ateroskleroze i vaskularnih problema.

Uz pravilnu upotrebu lijeka, pozitivan učinak biće primjetan već u trećoj sedmici upotrebe. Nakon 1,5 mjeseca, štetnog kolesterola i plaka u posudama postat će znatno manje.

Odlika ovog leka je da ima samo privremeni efekat. Ako pacijent nakon otkazivanja statina ne slijedi dijetu i pridržava se pravilnog načina života, tada će nakon određenog razdoblja razina kolesterola opet postati visoka. Tokom upotrebe Simvastatina, valja se odreći soka od grejpfruta kako biste izbjegli nuspojave. Lijek nije propisan djeci mlađoj od 10 godina i trudnicama.

Ako je doza Simvastatina pogrešna, mogu se pojaviti ozbiljne nuspojave. Vrijedno je napomenuti da je za ovaj lijek, za razliku od sintetičkih statina, na primjer Atorvastatin, broj mogućih negativnih reakcija mnogo manji. Simvastatin najčešće uzrokuje:

  • glavobolja
  • gastrointestinalni problemi, problemi sa spavanjem
  • umor.

U rijetkim su slučajevima moguće:

  • oštećena funkcija bubrega,
  • alergijske reakcije, na primjer, osip na koži,
  • problemi sa vidom
  • poremećaji nervnog sistema.

Trudnice i djeca mlađa od 10 godina kategorično su kontraindicirana. Do 18 godina, Simvastatin se propisuje isključivo ako postoje snažni dokazi.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu atorvastatina

Ovaj statin deluje snažnije. Propisuje se kod visokog holesterola, bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes melitusa i kao profilaktičko sredstvo za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara.

Snažan učinak povezan je s većim rizikom od nuspojava. Naročito se često javljaju kod pacijenata koji krše doziranje ili imaju kontraindikacije za upotrebu lijeka. Ne možete koristiti atorvastatin:

  • tokom trudnoće
  • sa ozbiljnim patologijama jetre,
  • prisutnost hroničnog alkoholizma,
  • posle opsežne operacije.

Nepravilnom upotrebom Atorvastatina moguće su brojne nuspojave, u rasponu od glavobolje do teških lezija nervnog sistema. Često pacijenti koji uzimaju ovaj lijek pate od kršenja probavnog trakta, pospanosti i vrtoglavice.

Koji je lijek bolji?

Samo će liječnik moći nakon preciznog pregleda pacijenta i svih potrebnih dijagnostičkih postupaka točno odgovoriti na pitanje koji je lijek efikasniji. Ali ako se koncentrirate na sastav, razlika leži u činjenici da je Atorvastatin moćniji, a pomoću njega možete brzo postići pozitivne rezultate u liječenju.

Simvastatin, koji je prirodni statin, izaziva manje nuspojava. Pri njegovom korištenju ne dolazi do nakupljanja toksičnog sterola, koji se smatra opasnom supstancom.

Statistički podaci pokazuju da se ovi lijekovi međusobno razlikuju po tome što Simvastatin pokazuje efikasnost smanjenja lošeg kolesterola za 20%, dok Atorvastatin sa sličnim trajanjem upotrebe smanjuje nivo opasnih lipida za gotovo 50%. Ako je pacijentu potreban temeljitiji tretman, češće mu se preporučuje atorvastatin. U preventivne svrhe i prisutnost alergijskih reakcija na komponente sintetskih statina, može se propisati Simvastatin.

Opće farmakološke karakteristike statina

Svi statini spadaju u kategoriju lijekova koji utječu na metabolizam lipida u ljudskom tijelu. U anatomskoj, terapijskoj i hemijskoj klasifikaciji lijekova označeni su s oznakom C10AA i klasificirani su kao inhibitori HMG-CoA reduktaze. Inhibirajući aktivnost ovog enzima, oni narušavaju sintezu holesterola, značajno smanjujući njegovu količinu u serumu. Ovo djelovanje statina omogućava postizanje preporučenih koncentracija lipida niske gustine u krvi.

Takvi efekti mogu značajno smanjiti stopu razvoja aterosklerotskih plakova. Takođe, lijekovi sprječavaju njegovu pojavu. Čak i svojom prisutnošću, statini imaju vrijedan učinak: oni stabiliziraju endotel nad aterosklerotskim plakom, te stoga značajno smanjuju vjerojatnost koronarne tromboze, djelujući drugačijim mehanizmom od antibakterijskih sredstava. Štoviše, kombinirana uporaba ovih sredstava može dodatno smanjiti vjerojatnost srčanog udara. Stoga je cijena za statine u potpunosti opravdana.

Značajke klasifikacije statina

Postoji nekoliko pristupa podjeli lijekova u klase. Oni se mogu sagledati sa stanovišta karakteristika sinteze. Također, budući da liječenje različitim statinima zahtijeva različite doze, razborito je uvesti klasifikaciju na temelju preporučenih doza. Generacijska klasifikacija je sljedeća:

  • Ja generacije: "Simvastatin", "Pravastatin", "Lovastatin".
  • II generacija: "Fluvastatin."
  • III generacija: „Cerivastatin“, „Atorvastatin“.
  • IV generacija: "Pitavastatin", "Rosuvastatin".

Svi statini su podijeljeni na umjetne, sintetizirane iz sirovina, i prirodne. Potonji uključuju Lovastatin, Pravastatin i Simvastatin. Svi ostali lijekovi su sintetski: Fluvastatin, Atorvastatin, Rosuvastatin i Pitavastatin.

Klasifikacija statina prema dozi

Razumno je podijeliti sve klase lijekova, uključujući statine posljednje generacije, na niske doze (do 8 mg), srednje doze (10-40 mg) i visoke doze (40-80 mg). Posebno:

  • lijekovi visoke doze (Atorvastatin, Lovastatin, Fluvastatin),
  • lijekovi srednje doze ("Simvastatin", "Pravastatin", "Rosuvastatin"),
  • lijekovi niske doze ("Pitavastatin").

Ova klasifikacija odražava mogućnosti propisivanja lijekova i njihovu terapijsku širinu. Konkretno, lijekovi u velikim dozama imaju učinak u velikim količinama, a dobro se podnose. Lijekovi sa srednjim dozama, osim rosuvastatina, podnose se u većim dozama, ali imaju dobar efekat.

Statin srednje doze „Rosuvastatin“, ako je potrebno, može se propisati u velikim dozama (80 mg), mada to često nije potrebno zbog dovoljno potpunog smanjenja ukupnog holesterola i njegove frakcije niske gustine. "Pitavastatin" zahtijeva imenovanje minimalnih količina, zbog čega su rizici njegovih neželjenih reakcija mnogo puta manji od rizika klasičnih analoga.

Istorija razvoja i primene statina

Istorija statina veoma je mešana. U početku je njihov razvoj bio znatno inhibiran zbog nepoznavanja metabolizma holesterola i verovatnoće razvoja ateroskleroze u zavisnosti od nivoa lipida u krvi. Pored toga, gopoholesterolemički agensi odmah su sintetizirani s ciljem inhibiranja mikroflore u plijesnima gljivica namijenjenih proizvodnji čistih penicilina. Otkrivanje djelovanja antiholesterola u velikom broju tvari koje proizvode gljive, te je omogućilo proučavanje statina.

Prvi statin bio je kompaktin koji nikada nije uveden u kliničku praksu zbog mnogih oprečnih mišljenja o njegovim učincima. Izoliran je iz kulture Penicillium cetrinium. Zatim je Monacolin K, patentiran u februaru 1979. godine, izoliran iz Monascus ruber kulture. U junu 79. godine patentiran je i Mevinolin, koji je kasnije postao poznat kao Lovastatin. Ovaj lijek se koristio u klinici, nakon čega su statini posljednje generacije izolovani ili sintetizovani.

Mnoga oprečna mišljenja ometala su razvoj statina nakon čega je odlučeno provesti opsežne kliničke testove. Do danas je najveća i najkorisnija studija postala skandinavska studija preživljavanja Simvastatin. Skraćeni naziv je „4S“. Potpuno je odbacila mogućnost razvoja kancerogenih bolesti povezanih s uzimanjem lijekova i dokazala da njihova upotreba značajno povećava životni vijek i smanjuje učestalost akutnih koronarnih patologija.

Teze u korist statina

Sa početnom koncentracijom ukupnog kolesterola od 7,4 mmol / L, terapija statinima i dostizanje razine od 5,4 mmol / L značajno smanjuje rizik od smrtnog kardiovaskularnog događaja za 40% u narednih 5 godina. U brojnim drugim istraživanjima dokazano je da smanjenje ukupnog kolesterola od samo 1 mmol / l za jednu petinu smanjuje vjerojatnost koronarne tromboze i, posljedično, srčanog udara ili moždanog udara.

Uzimajući u obzir statine, za i protiv kojih mnogi stručnjaci i pacijenti govore, može se razumjeti sljedeća činjenica: lijekove možete propisivati ​​već kada su stariji od 40 godina, a smanjenje rizika od srčanih bolesti racionalna je taktika za produljenje života. A kako je cijena statina prihvatljivo pristupačna, ove lijekove koji su se pokazali efikasnim mogu se uzimati bez žrtvovanja vlastitog proračuna. Naravno, najnovija generacija statina mnogo je skuplja, mada je isti “Rosuvastatin” u principu prilično dostupan pacijentu. A njegov najjeftiniji oblik je lijek Mertenil.

Uporedna karakteristika: prednosti i nedostaci

Kada se vrednuju statini, vrlo je jednostavno govoriti za i protiv njih. Argumenti su značajke njihovog terapeutskog djelovanja: snižavanje kolesterola u krvi i njegove frakcije niske gustine, sprečavanje rizika od akutnih događaja i pomaganje u liječenju. Međutim, lijekovi poput statina imaju i kontraindikacije. Postoje i sporedni argumenti koji posreduju protiv upotrebe.

Uz statinsku terapiju postoji rizik od miopatije. Vjerovatno je posredovan inhibicijom sinteze holesterola, što je potrebno mišićima. Učestalost ovog efekta je izuzetno mala, iako se povećava kada se uzima zajedno sa drugim lijekovima za snižavanje lipida. Postoji i rizik od nastanka raka jetre, mada je vjerovatnost takve bolesti, kako su pokazala nedavna istraživanja, izuzetno mala. Istovremeno, dokazana je činjenica da su onkološke bolesti provocirane drugim faktorima. Dakle, za lijekove grupe "statina" kontraindikacije bi trebale zabraniti kombiniranu upotrebu tih lijekova s ​​drugim sredstvima koja pomažu u smanjenju koncentracije masti u ćelijama.

Trošak statina najnovije generacije

Za statine najnovije generacije cijene su različite, iako njihovi učinci vrijede cijene. Drugo je pitanje samo što se rezultati njihovog djelovanja mogu postići primjenom jeftinijih klasa analoga ranijih generacija. Konkretno, cijena najčešćeg statina „Rosuvastatina“ četvrte generacije otprilike je sljedeća:

  • 600 rubalja za tablete od 40 mg,
  • 400-450 tableta od 20 mg
  • 300-350 po 10 mg tableta,
  • 200 rubalja za 5 mg.

Pakovanje sadrži 30 tableta, što je dovoljno za mesečni kurs terapije, dok su za mesečni tretman Pitavastatinom cene otprilike sledeće:

  • Tablete od 1 mg koštaju oko 700-750 rubalja,
  • 2 mg tablete - oko 1000 rubalja,
  • 4 mg tablete - oko 1.500 rubalja.

Izbor između Pitavastina i Rosuvastatina zasnovan je na četiri kriterija: faktor cijene, stopa pada lipoproteina niske gustine, potpunost povećanja lipoproteina visoke gustoće i sigurnost. Prema stopi snižavanja holesterola i porastu HDL-a, kao i ceni, „Rosuvastatin“ izgleda najbolje, dok je „Pitavastatin“ teoretski sigurniji.

Potonji je dvostruko skuplji u odnosu na Rosuvastatin. Ipak, postoji mogućnost uporabe i drugih, jeftinijih statina.Ranije je bio najisplativiji. Sada ga je zamijenio Atorvastatin, koji je prirodno zamijenjen Rosuvastatinom (njegova vrijednost će nužno pasti). A ako su cijene statina najnovije generacije nepodnošljive za pacijente, tada je vrijedno razmotriti mogućnost liječenja Atorvastatinom ili Simvastatinom. Usput, većina studija provedena je s Atorvastatinom.

Slučaj za upotrebu statina od starijih ljudi

Kliničari se ranije nerado prepisuju statini pacijentima starijim od 75 godina. Razlog su bili sljedeći faktori:

  • uzimanje nekoliko lekova drugih klasa,
  • obostrana nespremnost dodavanja druge klase droga,
  • nedostatak ili slaba usklađenost sa tretmanom,
  • pacijentovo nevoljstvo da kupuje i koristi statine zbog nerazumijevanja njihovih efekata.

Brojna ispitivanja sa Simvastatinom, Pravastatinom i Atorvastatinom pokazala su značajno smanjenje smrtnosti kod pacijenata starijih od 75 godina. Štaviše, smanjenje stope smrtnosti bilo je čak i veće nego kod pacijenata u starosnim grupama 55-65 i 65-75 godina. Stoga, za lijekove ove kategorije (statini) recenzije stručnjaka nedvosmisleno potvrđuju jednu činjenicu.

Ovi lijekovi se mogu i trebaju uzimati u mladoj dobi, bez obzira da li su se prije pojavili akutni vaskularni poremećaji. A pacijenti kojima je stvarno stalo do smanjenja rizika od njihove smrti od infarkta miokarda ili moždanog udara, trebaju shvatiti da ako je lijek djelotvoran i siguran, onda ga svakako vrijedi uzimati. Štoviše, liječenje statinima postalo je dostupnije i dalje će biti tako.

Opis recenzija statina posljednjih generacija

Pregledi pacijenata prilikom procjene kvalitete određenog generičkog statina nisu indikativni, jer ne osjećaju značajne promjene od uzimanja lijekova. Poboljšanje lipidnog profila krvi ne manifestira se zdravljem i nema vanjskih znakova. Prepoznaje se samo po lipidnom profilu. Stoga se pri ocjenjivanju statina razumno voditi pregledima stručnjaka. Štoviše, o lijekovima u kojima je aktivna supstanca pitavastatin domaći stručnjaci ne mogu odgovoriti.

U kliničkoj praksi u ZND-u, Pitavastatin se ne koristi zbog njegove velike cijene i zbog prisutnosti Rosuvastatina i njegovih generičkih lijekova. Pripravci rosuvastatina, koji su navedeni gore, imaju brzo djelovanje: lipidni profil se normalizuje za 1-2 mjeseca. Vrijeme Atorvastatina je jedno i po puta duže. Takođe, generički podaci rosuvastatina su sigurniji, jer ih metaboliše dve vrste citohroma. U ovom trenutku, ove informacije uzete iz stručnih pregleda igraju presudnu ulogu u izboru statina u specifičnim kliničkim situacijama.

Opći nalazi o statinima poslednjih generacija

Lijekovi Pitavastatin i Rosuvastatin najsavremeniji su među predstavnicima klase statina za koje je prikupljena velika baza dokaza. Njihovi efekti su uglavnom slični onima Atorvastatina, ali postoje razlike. „Pitavastatin“ i „Rosuvastatin“ omogućavaju dostizanje ciljanih nivoa holesterola, kao i lipoproteini niske gustine u nižim dozama od „Atorvastatina“.

Pored gore navedenih prednosti statina posljednjih generacija važan je i drugi aspekt. Naime: tijekom liječenja Pitavastatinom i Rosuvastatinom primjećuje se brža normalizacija lipidima u krvi i eliminacija homocisteinemije. Ovo je važno kako u slučaju akutne koronarne patologije, tako i kod hronične ishemijske bolesti izazvane koronarnom aterosklerozom. Sigurnost upotrebe statina veća je od kardioformne kiseline acetilsalicilne kiseline. Ipak, prisustvo kontraindikacija zabranjuje njihovu upotrebu određenom kontingentu pacijenata (vidjeti opće kontraindikacije).

Primjeri lijekova

Lijekovi koji sadrže "Rosuvastatin" dostupni su pod sljedećim trgovačkim imenima: "Akorta", "Rosistark", "Rosucard", "Rosart", "Mertenil", "Rosulip", "Roxer", "Rustor", "Tevastor". Svi ovi lijekovi su generički "Crestor", koji je postao prvi rosuvastatin. Lijek u kojem je aktivna supstanca pitavastatin registrovan je kao "Livalo". Generički su mu Pitavas i Pivasta. Ne javljaju se u ZND, iako su registrovane u farmakopeji.

U skladu s učincima klasnih lijekova i analizom učinkovitosti njihove primjene, upotreba statina je opravdana za stabiliziranje aterosklerotske ploče i sprečavanje njenog raspada. Oni se koriste i za smanjenje intenziteta ateroskleroze, utičući na lipidni profil krvnog seruma. Kao rezultat toga, ova klasa lijekova je zaista potrebna u kardiologiji. A visokokvalitetni statini najnovije generacije već su efikasni u sprečavanju fatalne koronarne tromboze.

Indikacije za statine

Statini pripadaju grupi lijekova za snižavanje lipida.

Glavna indikacija za imenovanje je korekcija metabolizma lipida.

Rani propisivanje lijeka omogućava vam normalizaciju metabolizma masti i uklanjanje svih znakova aterosklerotskog oštećenja vaskula.

U medicinskoj praksi se upotreba statina preporučuje za:

  • složen tretman u kombinaciji sa dijetom dozirane fizičke aktivnosti pacijenata sa visokim nivoom aterogenih lipida u krvi,
  • povećati nivo antiaterogenih lipoproteina,
  • za upotrebu kod pacijenata koji ne primjećuju subjektivne pritužbe na srčanu patologiju, ali su u riziku (opterećena nasljedna povijest, pušenje, hipertenzivni poremećaji, dijabetes melitus),
  • liječenje koronarne srčane bolesti, što se očituje anginom pektoris,
  • prevencija akutnih kardiovaskularnih katastrofa,
  • liječenje nasljednih bolesti povezanih sa dislipidemijskim poremećajima.
  • tretman metaboličkog sindroma.

Točka primjene oba lijeka je metabolizam lipida.

Izbor u korist Atorvastatina ili Simvastatina koji pripadaju istoj skupini tvari ovisit će o mnogim faktorima. Na primjer, prvi statin može biti efikasniji za prevenciju, drugi za liječenje.

Također, izbor ovisi o prisutnosti kontraindikacija i ograničenja upotrebe.

Upućivanje određenog lijeka, a da nije obaviješten u kliničkoj situaciji, predstavlja grešku greške. Za imenovanje je potrebna puna svest o zdravstvenom stanju pacijenta.

Opće karakteristike statina

Prema međunarodnoj klasifikaciji, statini se dijele na rano sintetizovane polusintetičke lijekove i, kasnije, sintetičke. Također se izdvajaju 4 generacije lijekova.

Simvastatin je polusintetički statin prve generacije. Atorvastatin - sintetičkim sredstvima četvrte generacije. Četvrtu generaciju statina odlikuje visoka efikasnost i mali spektar nuspojava.

Hipolipidemijska terapija omogućava smanjenje koncentracije aterogenih lipida za najmanje jednu trećinu.

U kombinaciji s uravnoteženom prehranom i doziranom fizičkom aktivnošću, lijekovi mogu u potpunosti normalizirati metabolizam lipida.

Mnogi se pacijenti pitaju koja je razlika između lijeka Simvastatin i popularnijeg Rosuvastatina (trgovački naziv - Cross). Do danas, stručnjaci preferiraju lijek Rosuvastatin. Potonji je moderan farmaceutski proizvod. Pri odabiru simvastatina ili rosuvastatina koji su bolji, prednost treba dati rosuvastatinu. Mehanizam njegovog djelovanja je brza difuzija aktivnih molekula u hepatocite, gdje on ima aktivni učinak na razinu sintetiziranog kolesterola. Kao rezultat toga, koncentracija endogenog holesterola opada i formirane aterosklerotske mase se uništavaju.

Važno je razumjeti da je zabranjena upotreba statina bez liječničkog recepta. Takva stroga zabrana povezana je s širokim spektrom kontraindikacija i ograničenja.

Više od polovine pacijenata koji uzimaju statine ostavilo je neupadljive preglede o lijeku. Međutim, većina nuspojava nije pokazatelj za povlačenje lijeka.

Statistički se statini dobro podnose i povoljno djeluju na metabolizam lipida.

Upute za upotrebu simvastatina

Lijek je polusintetički predstavnik prve generacije statina. Njegov redovan unos doprinosi značajnom smanjenju nivoa aterogenog holesterola, sprečavajući razvoj većine srčanih bolesti.

Nažalost, efikasnost Simvastatina u poređenju s drugim generacijama je mala. Međutim, s blagom do umerenom težinom ateroskleroze i u kombinaciji sa dijetom i stresom, ovaj lek ima dovoljan efekat za lečenje pacijenta.

Prema uputstvu za prijem, proizvod je namenjen za unutrašnju upotrebu. Lijek je dostupan u obliku tableta.

Preporučljivo je uzeti jednu dozu lijeka u večernjim satima, a da se ne naruši integritet školjke.

Dnevna doza određuje se odjednom. Prije početka terapije simvastatinom preporučuje se postizanje maksimalne korekcije metabolizma lipida primjenom odgovarajuće fizičke aktivnosti i uravnotežene prehrane. Lijek se može propisati samo u nedostatku efekta prehrane i stresa.

Trajanje kursa i doza simvastatina određuje pacijentov lekar, uzimajući u obzir početni nivo holesterola i karakteristike organizma.
Dnevna doza lijeka varira od 5 do 80 miligrama.
Dozu treba prilagoditi najranije mjesec dana nakon početka liječenja.

Zabranjeno je samostalno mijenjati i dopunjavati terapiju.

Pravilnim davanjem leka osigurava se početak terapijskog efekta na kraju prvog meseca terapije.

Nakon mjesec i pol, nivo aterogenog kolesterola se normalizira.

Statini nemaju kumulativni efekat. Lijek je efikasan samo tokom njegove primjene.

Ako ne slijedite zdrav način života nakon ukidanja lijeka, nakon nekog vremena koncentracija endogenog kolesterola može se opet povećati.

Upute za upotrebu atorvastatina

Ovaj lek može da ima izraženiji i brži efekat. Mora se propisati kod visokog kolesterola, koronarne srčane bolesti, teškog dijabetesa melitusa i za prevenciju akutnih kardiovaskularnih katastrofa.

Atorvastatin je dobio najvišu kritiku medicinskih stručnjaka u pogledu izvanredne efikasnosti.

Atorvastatin je lijek namijenjen oralnoj primjeni. Slično kao i kod Simvastatina, Atorvastatin se mora propisati tek nakon potpunog neuspjeha terapije bez lijekova.

Dnevna doza se bira uzimajući u obzir težinu bolesti i individualne karakteristike pacijenta.
Početna doza lijeka je 10 mg. Korekcija se izvodi nakon mjesec dana od početka liječenja.
Redovan unos lijeka omogućava smanjenje koncentracije aterogenih lipida za više od polovine.

Značajka lijeka je blagi učinak na nefrone. S tim u vezi, preporučuje se za upotrebu pacijentima koji pate od hroničnog zatajenja bubrega. Maksimalna doza lijeka je 80 mg. Atorvastatin je prikazan djeci u dozi ne većoj od 20 mg.
Prije nego što ga uzmete, potrebno je pregledati jetrene enzime.

Važno je tokom liječenja također procijeniti enzimsku aktivnost jetre.

Nuspojave i kontraindikacije za statine

Značajka upotrebe Atorvastatina i Simvastatina je stalno nadgledanje vitalnih organa i sistema. Lijekovi imaju značajan uticaj na metabolizam masti. U vezi s tim uključeni su u održavanje homeostaze organizma.

Statini imaju izraženo farmakološko djelovanje, stoga je njihova upotreba ograničena u nekim fiziološkim i patološkim stanjima.

Sljedeći uvjeti su kontraindikacije za upotrebu statina:

  1. Istorija preosjetljivosti na odabrane lijekove.
  2. Netolerancija na laktozu. Sastav preparata sadrži laktozu.
  3. Različiti oblici miopatije.
  4. Bolesti jetre u aktivnom obliku.
  5. Starost dece do 10 godina.
  6. Alkoholizam
  7. Teške zarazne bolesti.
  8. Visok rizik od akutnog zatajenja bubrega.
  9. Terapija imunosupresivima.
  10. Planiranje opsežne hirurgije.
  11. Voziti vozila i mehanizme za koje je potrebna visoka koncentracija i pažnja zabranjena je zabranjena upotreba statina.
  12. Trudnoća Lijek ima snažan teratogeni učinak. S tim u vezi zabranjena je upotreba u trudnica.
  13. Dojenje.

Pri uzimanju polusintetičkih statina potrebno je napustiti citrusne sokove jer njihova kombinacija povećava rizik od nuspojava.

Nuspojave se najčešće razvijaju zbog nepravilno odabranih doza. Međutim, u nekim slučajevima, nuspojave nisu povezane s doziranjem lijeka.

Sledeće nuspojave su karakteristične za statine:

  • glavobolje, sve do razvoja bolova i migrena u klasteru,
  • poremećaji probavnog sistema,
  • poremećaji zaspavanja i faze spavanja,
  • slabost, umor,
  • disfunkcija jetre
  • alergije
  • Poremećaji CNS-a.

Najistaknutija i specifična komplikacija terapije statinima je razvoj rabdomiolize. Ovaj fenomen je posljedica toksičnog djelovanja lijeka na mišićna vlakna.

Rabdomioliza je vrlo opasno stanje koje dovodi do oštećenja bubrežnih tubula i razvoja akutnog zatajenja bubrega.

Izbor lijekova

Utvrđivanje učinkovitosti lijeka moguće je samo kada se koristi kod određenog pacijenta. Sudeći po farmakološkim svojstvima, Atorvastatin je moderniji i snažniji alat, ako za usporedbu uzmemo polu-sintetička sredstva. Glavna razlika leži u karakteristikama sinteze i farmakodinamike lijekova.

Upotreba atorvastatina povlači za sobom nakupljanje toksičnog metaboličkog proizvoda - sterola, koji negativno utječe na mišićne strukture. Prijem Simvastatin je takođe povezan s miotoksičnim efektima, ali u mnogo manjem obimu.

Uporedna analiza lijekova pokazuje da Atorvastatin pomaže bržoj normalizaciji kolesterola. Ovaj faktor je glavna razlika između dva alata.

Prema studiji, kombinovana terapija fito-lekovima je efikasna. Ova kombinacija ima potencirajući efekat i smanjuje nuspojave sredstava. To ne znači da su biljni lijekovi, na primjer, Ateroklefit ili Ravisol, efikasniji od klasičnog Atorvastatina, ali ih je bolje uzimati u kombinaciji.

Prema statistikama, upotreba Atorvastatina je opravdana za napredne oblike bolesti, dok se Simvastatin preporučuje u profilaksu. Lijekove trebate kupiti u službenim trgovačkim lancima ili internetskim ljekarnama. Cijena u Rusiji i ZND ovisi o proizvođaču.

Prednosti upotrebe statina opisane su u videu u ovom članku.

Karakterizacija atorvastatina

Atorvastatin se odnosi na lijekove za snižavanje lipida iz grupe statina. Atorvastatin kalcijum trihidrat (10,84 mg) je aktivna supstanca koja je uključena u sintezu holesterola. Ovo svojstvo pomaže u smanjenju broja lipoproteina niske gustine (LDL) i visoke gustoće (HDL) i na taj način sprečava stvaranje kolesteroloških plakova.

Atorvastatin ili Simvastatin propisuju se za snižavanje holesterola i poboljšanje metaboličkih procesa.

Nakon gutanja, tableta ulazi u tanko crijevo, gdje brzo ulazi u sistemsku cirkulaciju kroz svoj zid. Bioraspoloživost aktivne komponente je 60%. Jetreni enzimi djelomično obrađuju supstancu lijeka, a ostaci se izlučuju iz tijela izmetom, urinom i znojem.

Povišeni kolesterol u aterosklerozi, prisustvo plakova u velikim i malim kapilarima glavne su indikacije za upotrebu Atorvastatina. Takođe je preporučljivo propisati lek za prevenciju sledećih bolesti:

  • dijabetes tipa 2
  • srčani udar
  • moždani udar
  • hipertenzija
  • angina pektoris
  • ishemija srca.

Atorvastatin se odnosi na lijekove za snižavanje lipida iz grupe statina.

Atorvastatin ima sposobnost nakupljanja u tijelu kod dugotrajne upotrebe i određenih patologija, na primjer, ako je oštećena funkcija jetre ili bubrega. U tom slučaju se opaža toksični učinak lijeka. Pacijent se može žaliti na vrućicu, glavobolju, opću slabost i brzu prekomernu aktivnost. Ako zanemarite sve ove znakove, onda je vjerovatnoća općeg trovanja tijela velika.

Karakteristike simvastatina

Lijek Simvastatin takođe pripada grupi statina. Aktivna komponenta lijeka je simvastatin. Pomoćni sastojci uključuju:

  • titanijum-dioksid
  • laktoza
  • povidone
  • limunska kiselina
  • askorbinska kiselina
  • magnezijum stearat i dr.

Simvastatin ima visok nivo apsorpcije. Maksimalna koncentracija aktivne tvari u krvi postiže se 1-1,5 sati nakon primjene. Nakon 12 sati, ova razina se smanjuje za 90%. Glavni put izlučivanja je kroz creva, preko bubrega, a izlučuje se 10-15% aktivne komponente.

Glavna svrha lijeka je snižavanje holesterola u kardiovaskularnim poremećajima. Lijek je propisan u takvim slučajevima:

  • visok rizik od razvoja ateroskleroze,
  • primarna hiperholesterolemija (tip II a i II b),
  • hiperholesterolemija i hipertrigliceridemija,
  • za prevenciju infarkta miokarda, šloga, ishemijskog napada, ateroskleroze srčanih sudova.

Glavna svrha upotrebe Simvastatina je snižavanje holesterola u kardiovaskularnim poremećajima.

Poređenje Atorvastatina i Simvastatina

Propisati lijek i odabrati režim doziranja trebao bi biti samo specijalist koji uzima u obzir ne samo tok bolesti, već i pojedinačne karakteristike tijela.

Oba lijeka se aktivno koriste u kardiologiji za liječenje i prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.

I Atorvastatin i Simvastatin su efikasni lijekovi i imaju jedan cilj - snižavanje holesterola u krvi.

Također ih ujedinjuju sljedeće značajke:

  1. Lijekovi imaju različite aktivne sastojke, ali laktoza je prisutna u oba. Zbog toga ih treba pažljivo propisati s osjetljivošću na ovu pomoćnu komponentu.
  2. Nuspojava u obliku vrtoglavice karakteristična je za oba lijeka. Iz tog razloga, tokom perioda liječenja, trebali biste odbiti voziti automobil i raditi preciznim mehanizmima.
  3. Lijekovi su kontraindicirani, zajedno s lijekovima za snižavanje lipida, jer može se razviti miopatija. Ako se na pozadini terapije Atorvastatinom ili Simvastatinom porasla temperatura i pojavili bolovi u mišićima, tada treba napustiti lijekove i zamijeniti ih analogima.
  4. Trudnoća i dojenje su još jedna kontraindikacija. Žene za vrijeme liječenja moraju koristiti kontracepciju.
  5. Uz dužu upotrebu i predoziranje, vjerojatnost nuspojava je velika. U takvim slučajevima najviše pate bubrezi i jetra. Stoga je strogo zabranjeno prekoračiti dozu koju je propisao ljekar.

Koja je razlika

Glavna razlika je da sastav preparata nije ista aktivna supstanca. Dakle, atorvastatin se odnosi na sintetičke statine koji imaju duži terapeutski efekat. Simvastatin je prirodni statin sa kratkoročnim učinkom.

Aktivna supstanca Atorvastatina je snažnija, stoga ovaj lijek ima više kontraindikacija. Tu spadaju:

  • trudnoća i dojenje,
  • starost do 10 godina
  • hronični alkoholizam,
  • povećana količina transaminaza u krvi,
  • alergijska reakcija na laktozu,
  • zarazne bolesti u akutnom stadiju.

Simvastatin se ne preporučuje u sledećim slučajevima:

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • bolest jetre
  • maloljetna godina
  • trudnoća i dojenje,
  • oštećenje skeletnih mišića.

Atorvastatin je nepoželjno koristiti istovremeno s antibakterijskim i antimikrobnim sredstvima. Simvastatin se takođe ne može kombinovati sa inhibitorima HIV proteaze i antikoagulansima. Ne jedi grejpfrut i ne pij sok od grejpfrura dok tretiraš tabletama. Ova kombinacija može premašiti koncentraciju aktivne tvari u krvi.

Sledeće nuspojave mogu se pojaviti tijekom uzimanja Simvastatina:

  • probavni problemi
  • nesanica
  • glavobolje
  • kršenje ukusa i vida (rijetko),
  • povećana ESR, smanjenje trombocita i crvenih krvnih zrnaca.

Tijekom terapije Atorvastatinom, pacijenti mogu osjetiti tinitus, probleme sa pamćenjem i osjećaj stalnog umora.

Na pozadini uzimanja Simvastatina mogu se javiti glavobolje.

Hemodijaliza je indicirana u slučajevima prevelike doze simvastatina. Takav postupak bi bio beskoristan u sličnoj situaciji s Atorvastatinom.

Što je jeftinije

Cijena lijekova ovisi o državi proizvodnje i doziranju.

Simvastatin se proizvodi u mnogim zemljama, uključujući Rusiju, Francusku, Srbiju, Mađarsku i Češku. Cijena paketa od 30 tableta od 20 mg iznosit će 50-100 rubalja. Cijena pakiranja lijeka (20 kom. Za 20 mg) proizvedenog u Češkoj iznosi oko 230-270 rubalja.

Atorvastatin ruske proizvodnje može se kupiti u ljekarnama po ovoj cijeni:

  • 110 rub - 30 kom. 10 mg svaki
  • 190 rub - 30 kom. 20 mg svaki
  • 610 rub - 90 kom. 20 mg svaki.

Što je bolje - atorvastatin ili simvastatin

Samo lekar koji govori o lečenju može reći koji je lek bolji nakon pregleda pacijenta, ali postoje neke važne karakteristike lekova:

  1. Brzi pozitivni efekat može se postići Atorvastatin, as sadrži aktivnu supstancu sa snažnijim efektom.
  2. Simvastatin izaziva manje nuspojava, što je prednost i ovog leka. Ako se pravilno koriste, toksične komponente se praktično ne akumuliraju u tijelu.
  3. Kao rezultat kliničkih analiza lijekova dokazano je da Simvastatin smanjuje štetni kolesterol za 25%, a Atorvastatin za 50%.

Tako bi za dugotrajno liječenje patologija trebalo da se daje prednost Atorvastatinu, a za prevenciju vaskularnih poremećaja bolje je koristiti Simvastatin.

Statini - šta je to?

Ovi lijekovi zauzimaju prvo mjesto u broju pacijenata koji ih uzimaju. Mehanizam djelovanja lekova za snižavanje lipida zasnovan je na inhibiciji enzima složenog naziva „HMG-CoA reduktaza“, koji provociraju proizvodnju novog holesterola u jetri.

Statini popravljaju oštećene sudove kada ateroskleroza još nije identifikovana, ali se u zidovima već nakuplja „loši“ holesterol. Poboljšavaju lijekove i reološke mogućnosti krvi: smanjuju viskozitet, sprečavaju pojavu krvnih ugrušaka.

Najefikasniji lijekovi za kolesterol su nova generacija atorvastatina, cerivastatina, rosuvastatina i pitavastatina.

Statini ne samo da smanjuju koncentraciju štetnog holesterola, nego i povećavaju sadržaj korisnog. Rezultat upotrebe lijekova ove grupe može se vidjeti u roku od mjesec dana nakon redovnog uzimanja. Statini se propisuju jedanput dnevno, noću, dopuštena je kombinacija u jednoj tableti i kardiološka sredstva.

Samo-liječenje statinima je neprihvatljivo, jer se preporuke liječnika temelje na rezultatima biokemijskih ispitivanja krvi, posebno na indikacijama LDL-a. Kada ovaj parametar ne pređe 6,5 mmol / l, smanjuje se korekcijom prehrane i načina života. Ako ove mjere nisu dovoljne, nakon šest mjeseci liječnik propisuje statine.

Nepozvanom potrošaču nije lako razumjeti: rosuvastatin i atorvastatin - koja je razlika između ovih i drugih sličnih lijekova-inhibitora enzima koji sintetizira kolesterol? Rosuvastatin je lijek nove generacije koji se povoljno uspoređuje sa svojim prethodnicima.

U dozama ekvivalentnim atorvastatinu ima izraženiji efekat. Važan argument biće njegova niža toksičnost.

Možete saznati više o tome kako pravilno uzimati statine iz video zapisa.

Lijekovi koji produžavaju život

Ukoliko se terapija bez lijekova pokaže da nije djelotvorna, tradicionalno je glavna indikacija za imenovanje inhibitora bila hiperholesterolemija (uključujući visok sadržaj kolesterola genetske prirode).

Danas su statini propisani čak i sa normalnim holesterolom:

  1. Pacijenti sa ishemijskom bolešću srca,
  2. Nakon infarkta miokarda
  3. Nakon bilo koje operacije na koronarnim arterijama (stentiranje, obilazna operacija),
  4. Ako je pacijent doživio moždani udar,
  5. Sa dijabetesom s visokim LDL-om.

Djelovanje statina mnogo je šire od jednostavne normalizacije kolesterola u globalu - to su lijekovi koji produžuju život. Odlučujući faktor u imenovanju statina je aktivno progresivna ateroskleroza. Sve ove patologije, kao i nasljedna predispozicija, povećavaju rizik od oštećenja krvnih žila.

Ova klasa lijekova kontraindicirana je kod hepatitisa, ciroze i drugih patologija jetre. Statini se ne preporučuju tokom trudnoće i tokom dojenja. Žene u rodnoj dobi ne smiju se uzimati ako nisu zaštićene pouzdanim kontraceptivima. Ne propisivajte statine ako se otkriju alergijske reakcije.

Statini nemaju negativan utjecaj na ostale procese - razmjenu proteina, ugljikohidrata, purina, pa ih mogu sigurno koristiti dijabetičari, bolesnici s gihtom i drugim bolestima.

Nuspojave

Takvi lijekovi u proizvodnji podvrgavaju se najstrožoj kontroli nuspojava. Na primjer, rosuvastatin proučavan je dvije godine, atorvasin, lovastatin i simvastatin 3-5 godina. Osim uvjerljive statistike o prevenciji srčanih udara, postoje i drugi plusevi.

Rizik od štetnih učinaka kod dugotrajnog liječenja statinima ne prelazi 1%. Među tim efektima:

  • Poremećaj spavanja
  • Oštećenje sluha
  • Slabost i bol mišića i zglobova,
  • Raspad mišića
  • Promjena u percepciji ukusa,
  • Tahikardija
  • Kapi krvnog pritiska,
  • Smanjenje koncentracije trombocita,
  • Nosebleeds
  • Dispeptički poremećaji
  • Kršenja ritma crevnih pokreta i mokrenja,
  • Smanjena seksualna aktivnost,
  • Pojačano znojenje
  • Alergija

Više od 1% pacijenata može osjetiti vrtoglavicu, bol u grudima, kašalj, oticanje, visoku osjetljivost na aktivno sunčevo zračenje, iritaciju kože (od crvenila do ekcema).

Pročitajte više o tome da li uvijek treba uzimati statine - na ovom videu

Kompatibilnost s drugim lijekovima

WHO i American Heart Association preporučuju statine kao bitnu komponentu u liječenju bolesti koronarnih arterija ako je rizik od komplikacija dovoljno visok. Imenovanje ove kategorije pacijenata znači samo da niži holesterol nije dovoljan.

Standardna terapija uključuje:

  • b-blokatori (poput bisoprolola, atenolola, metoprolola),
  • Sredstva protiv trombocita (u obliku aspirina, aspirina, trombozne guze),
  • ACE inhibitori (perindopril, kvadripril, enalapril),
  • Statini

Brojna istraživanja potvrđuju sigurnost upotrebe ovih lijekova u kombinaciji.

U nekim slučajevima, kombinacija različitih lijekova u jednoj tableti (na primjer, pravastatin + aspirin) smanjuje rizik od srčanog udara (samo 7,6%) u usporedbi s odvojenom uporabom ovih lijekova (9% za pravastatin i 11% za aspirin).

Tradicionalno su statini propisivani preko noći, odvojeno od drugih vrsta lekova. Danas farmaceuti nude kombinaciju više lijekova u jednoj tableti, što je ljekarima preferirana opcija. Među tim lijekovima su dupleksor, kaduket, koji u jednoj tableti kombinira atorvastatin i amlodipin.

Prolazi test i novo sredstvo za kompleksne efekte - Polypill.

Ako vrijednosti kolesterola prelaze 7,4 mmol / l, statini se kombiniraju s fibratima (alternativna skupina lijekova za snižavanje holesterola). Koji su statini najučinkovitiji i najsigurniji u određenom slučaju, odlučuje liječnik, analizirajući sve moguće rizike.

Neprihvatljivo je uzimati statine s tabletama soka od grejpa, jer sadrži komponente koje inhibiraju apsorpciju statina. Povećavanje njihove razine u krvi opasno je nakupljanjem toksina.

Nekompatibilno liječenje ovom skupinom lijekova s ​​alkoholnim pićima i nekim antibioticima: poput klaritromicina i eritromicina, koji stvaraju dodatno opterećenje na jetri.

Ostali antibiotici prilično su kompatibilni s lijekovima koji snižavaju kolesterol. Stanje jetre treba nadzirati svaka 3 mjeseca, navodeći u krvnim testovima pokazatelj pokazatelja jetrenih enzima.

Koristi i štete statina

Proučavajući recepte, svaki zdrav pacijent razmišlja o učinkovitosti lijekova: koliko će koristi statina premašiti moguću štetu o kojoj se toliko govori? Informacije o novim lijekovima s najmanje nepoželjnih posljedica pomoći će otklanjanju sumnji.

Sledeće prednosti govore u prilog njihovoj efikasnosti:

  • 40% smanjenja smrti od srčanih bolesti tijekom 5 godina.
  • Smanjite vjerovatnoću za razvoj srčanog udara i moždanog udara za 30%.
  • Smanjenje holesterola za 45-55% (uz redovitu i produženu upotrebu). Da biste analizirali dinamiku, morate mjesečno provjeravati razinu kolesterola u krvi.
  • Upotreba terapijske doze statina najnovije generacije ne proizvodi toksične efekte. Dugo se vjerovalo da statini mogu povećati rizik od razvoja karcinoma jetre, dijabetes melitusa tipa 2, katarakte, demencije. Moderna istraživanja odbacila su ovu zabludu i dokazala da slične posljedice nastaju iz drugih razloga. Od 1996. Danska prati dijabetes. Vjerojatnost komplikacija dijabetesa poput retinopatije, polineuropatije smanjena je za 40 i 34%.
  • Veliki izbor sličnih lijekova različitih troškova sa zajedničkim aktivnim sastojkom. Tematski forumi se često pitaju: simvastatin ili atorvastatin - što je bolje? Prva opcija je predstavnik prirodnih statina, druga je moderna sintetička. Uz sve razlike u strukturi i metaboličkim putovima, lijekovi imaju sličan farmakološki učinak. Oni se značajno razlikuju u cijeni: simvostatin je mnogo jeftiniji od atorvastatina.

Među nedostacima se mogu primijetiti visoke cijene krsta, rosucarda, leskol fortea i ostalih originalnih statina najnovije generacije, za svako ime navedenih lijekova uvijek možete odabrati generički uz pristupačnu cijenu.

Izvorni pogled francuskog profesora Debreua na problem "prednosti i nedostatke liječenja statinima" pogledajte u videu

Statins pregled

Popis statina - lijekova čija se imena najčešće nalaze u liječničkim receptima, prikazan je u tablici.

Naziv i koncentracija osnovne tvari

Lijekovi prve generacije

Lijekovi druge generacije

Lijekovi treće generacije

Lijekovi četvrte generacije

Aktivna komponentaGdje proizvodeProsječni trošak, rub.
SimvastatinVasilip (10, 20, 40 mg)U Sloveniji444
Simgal (10, 20 ili 40)U Izraelu i Češkoj461
Simvakard (10, 20, 40)U Češkoj332
Simlo (10, 20, 40)U Indiji302
Simvastatin (10, 20.40)U Ruskoj Federaciji, Srbiji125
PravastatinLipostat (10, 20)U Ruskoj Federaciji, Italiji, SAD-u170
LovastatinHolletar (20)U Sloveniji323
Kardiostatin (20, 40)U Ruskoj Federaciji306
FluvastatinLeskol Forte (80)U Švajcarskoj, Španiji2315
AtorvastatinLiptonorm (20)U Indiji, u Rusiji344
Liprimar (10, 20, 40, 80)U Njemačkoj, SAD-u, Irskoj944
Tulipan (10, 20, 40)U Sloveniji, Švedskoj772
Torvacard (10, 40)U Češkoj852
Atoris (10, 20, 30, 40)U Sloveniji Ruska Federacija859
RosuvastatinCrestor (5, 10, 20, 40)U Ruskoj Federaciji, Engleskoj, Njemačkoj1367
Rosucard (10, 20, 40)U Češkoj1400
Rosulip (10, 20)U Mađarskoj771
Tevastor (5, 10, 20)U Izraelu531
PitavastatinLivazo (1, 2, 4 mg)U Italiji2350

Raspon cijena za statine je impresivan, ali generički lijekovi gotovo nisu niži od originalnih lijekova s ​​liste, tako da svako može odabrati analog za sebe u skladu sa svojim proračunom.

Metode korekcije nivoa holesterola

Ako je kolesterol malo povišen i nema određenog rizika od zatajenja srca, pokušajte normalizirati nivo prehrane. Zanimljivo je da neke biljne namirnice sadrže prirodne statine. U tom smislu najviše su proučavane mogućnosti bijelog luka i kurkume.

Osim njih, pravilna prehrana uključuje nježnu termičku obradu proizvoda (pečenje, kuvanje, pečenje ili kuhanje). Masna i pržena hrana isključena je, postoje ograničenja u broju jaja, mliječnih proizvoda i kravskih proizvoda.

Holesterol je od vitalnog značaja za tijelo kao građevinski materijal za stanice, pa je važno ne isključiti, već samo ograničiti potrošnju određenih vrsta proizvoda.

Korisna su biljna vlakna (povrće, žitarice, mahunarke) i polinezasićene masne kiseline--3 (crvena riba, riblje ulje) koje normaliziraju metabolizam holesterola.

Ako gornje metode ne daju željeni rezultat, propisuju se lijekovi za smanjenje lipida.

Zaključno, vrijedi naglasiti da uz sav razumljiv strah pacijenata od uzimanja statina - lijekova za snižavanje kolesterola - i rašireno mišljenje o štetnim učincima takvog liječenja, njihova je svrha apsolutno opravdana u slučaju ozbiljne ateroskleroze s ozbiljnim posljedicama, jer ovi lijekovi mogu prilično produljiti život i poboljšati njen kvalitet.

Naravno, pilulu je lakše piti, ali s blago povišenim kolesterolom bez i najmanjeg znaka oštećenja krvožilnog sustava, ipak je bolje samo održavati zdrav način života i periodično pratiti kolesterol.

Profesor E. Malysheva uvjerljivo govori o statinima koji produžuju život

Akcijska tablica atorvastatina

Klinički efekti atorvastatina
Grupa bolesnikaKlinički efekat
Odrasli bez koronarne bolesti s kombinacijom faktora rizika (porodična anamneza rane bolesti koronarnih arterija, ovisnost o duhanu, alkoholizam, hiperlipidemija, hipertenzija, dob)Smanjenje rizika:

  • Razvoj angine pektoris i potreba za revaskularizacijom.
  • Stroke.
  • Infarkt miokarda.
Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji nemaju bolest koronarnih arterija u kombinaciji sa faktorima rizika (hipertenzija, pušenje, alkoholizam, albuminurija, retinopatija)Smanjenje rizika:

  • Stroke.
  • Infarkt miokarda.
Pacijenti s klinički značajnom koronarnom bolešću srcaSmanjenje rizika:

  • Hospitalizacija zbog zastojne srčane insuficijencije.
  • Fatalni i nefatalni moždani udar.
  • Nefatalni infarkt miokarda.
  • Razvoj angine pektoris i potreba za revaskularizacijom.

Rosuvastatin

Ovo je sintetički statin s dokazanim terapeutskim svojstvima, koji se smatra najekonomičnijim za dugoročnu upotrebu. Rosuvastatin je indiciran za upotrebu kod pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, sekundarnom hipertenzijom, moždanim udarom, aterosklerozom. Statin se takođe smatra sigurnim, ali manje efikasnim od atorvastatina.

Njegova formulacija je tipična za farmakološku grupu statina. U prvoj fazi uzimaju se lijekovi do 10 mg dnevno. U nedostatku nuspojava, dnevna doza se može povećati na 40 mg. Slična količina ove vrste sigurnog statina preporučuje se pacijentima koji imaju visok holesterol u krvi, genetski utvrđen, kao i za nasljednu hiperholesterolemiju.

Rosuvastatin efikasno zaustavlja porast LDL-a. Njegova sposobnost brzog rastvaranja u vodi praktično ne utječe na funkcionalnost stanica jetre. Brojni eksperimenti dokazali su sigurnost upotrebe ovog djelotvornog lijeka za rad jetre. U usporedbi s lipofilnim statinima, Rosuvastatin se smatra blažim i sigurnijim lijekom. Osim toga, ne uništava mišićna vlakna.

Pozitivna dinamika terapije rosuvastatinom uočena je već na početku liječenja. Nakon mjesec dana redovne upotrebe, lijek dostiže maksimalnu efikasnost. Prema STELLAR-u, pri dnevnoj dozi od 40 mg zabilježeno je smanjenje LDL-a za više od polovine, praćeno povećanjem HDL-a za 10%.

Uporedne studije LUNAR-a pokazale su blagu superiornost Rosuvastatina, uzetog od 40 mg dnevno, nad Atorvastatinom, s dnevnom normom od 80 mg. Kvantitativni pokazatelji pada LDL-a bili su 47, odnosno 43%. Što se tiče "dobrog" holesterola, dnevni unos 40 mg rosuvastatina povećao je HDL za 12%, dok porast sličnih lipoproteina iz 80 mg Atorvastatina nije bio veći od 6%.

Popularno strano naučno izdanje objavilo je rezultate najnovijih medicinskih nalaza, prema kojima navedeni lijekovi pozitivno djeluju na funkcioniranje bubrega.

Postoji veliki broj lijekova koji imaju istu djelatnu tvar kao Rosuvastatin, pa se stoga mogu koristiti alternativno. Prije upotrebe svakako se preporučuje posavjetovati se s liječnikom. Ove alternative uključuju:

Zamjenici Simvastatina

Strukturni analozi ovog oblika statina:

Da li je moguće smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i visokog kolesterola, bez uzimanja lijekova sa nuspojavama? Odgovor je potvrdan i sastoji se od časova fitnesa, kao i pravilne prehrane. Osoba je toliko navikla da liječi zdravstvene probleme pilulama da zaboravlja na snagu vlastitog tijela. Zamjena traženja panaceje u obliku pilula može biti barem pravilna prehrana.

Pažnja! Sve su doze približne i za svaku su osobu individualne, tako da prije nego što započnete uzimati bilo koji lijek, morate se posavjetovati s liječnikom.

Statini za jetru, tačnije, njihova primena sprečava pojavu akutnog zatajenja jetre. Istovremeno smanjuje rizik od vaskularne patologije.

Statini za dijabetes tipa 2 preporučuju se za prevenciju bolesti krvožilnog sistema i efikasnog rada srca. Lijekovi dobro djeluju na snižavanje holesterola u krvi.

Statini ne snižavaju samo lipoproteine ​​niske gustine u krvi. Redovnom i pravilnom upotrebom ovih lijekova zaustavio se upalni proces u arterijama zahvaćenim holesterološkim plakovima.

Najnovija generacija statina pomaže tijelu da ukloni loš kolesterol. To se događa zbog blokade jetrene funkcije, koja je dizajnirana kako bi se proizvela.

Pregledi pacijenata

Olga, 37 godina, Veliki Novgorod

Nakon srčanog udara, tata je propisao Simvastatin za snižavanje holesterola. Liječenje je trajalo 4 mjeseca i za to vrijeme nije bilo nuspojava. Neosporni plus lijeka je cijena, minus - niska efikasnost. Ponovljena analiza pokazala je da se nivo lošeg holesterola poprilično smanjio. Tata se uznemirio jer je imao velike nade za lijek. Vjerujem da simvastatin pomaže u blažim slučajevima, a ne u naprednijim. Sada se liječimo drugim lijekom.

Maria Vasilievna, 57, Murmansk

Na sljedećem pregledu ljekar je rekao da je holesterol malo povišen i preporučio je uzimanje statina. Uzela je Simvastatin, slijedila dijetu i pridržavala se malo fizičke aktivnosti. Nakon 2 mjeseca prošla sam drugu analizu u kojoj su se svi pokazatelji vratili u normalu. Ne žalim zbog toga što sam pio lijek, iako su mnogi upozoravali na njegovu štetnost i beskorisnost s mojom krvnom grupom. Drago mi je što je rezultat postignut. Preporučujem!

Galina, 50, Moskva

Bila sam uplašena kada sam od liječnika čula da ima kolesterol više od 8. Mislila sam da će liječenje biti dugo i teško. Atorvastatin je bio propisan. Nisam se nadao drogi, ali uzalud. Nakon 2 mjeseca liječenja, kolesterol se smanjio na 6. Nisam očekivao da će lijek pomoći. Želim napomenuti da sam pio strogo po preporuci ljekara i da nema nuspojava.

Oba lijeka se aktivno koriste u kardiologiji za liječenje i prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.

Ljekari recenziraju Atorvastatin i Simvastatin

Egor Alexandrovich, 44, Moskva

Ja retko prepisujem Simvastatin, jer Smatram to drogom prošlog stoljeća. Sada postoje moderni statini koji su efikasniji i sigurniji. Na primjer, atorvastatin. Ovaj lijek ne samo da može sniziti nivo lošeg kolesterola, već i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Pogodan oblik puštanja.

Lyubov Alekseevna, 50, Khabarovsk

U medicinskoj praksi pokušavam pacijentima propisati Atorvastatin ako nema kontraindikacija. Vjerujem da ovaj lijek djeluje nježnije, ne narušavajući rad unutrašnjih organa i tjelesnih sistema. Pacijenti se rijetko žale na nuspojave, što je važno. Uostalom, uglavnom penzioneri dolaze sa sličnim problemom, koji već imaju hronične bolesti.

Pogledajte video: Wet'n'Wild NOVITETI Photofocus. HIT ILI MIT? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar