Hirudoterapija - liječenje dijabetesa pijavica

Medicina još ne može izliječiti tako složenu bolest kao što je dijabetes.

Istovremeno, razvijeni su proizvodi za njegu koji održavaju prilično visok kvalitet života dijabetičara.

Uporedo sa glavnim vrstama terapije - uzimanjem potrebnih lijekova i dijeta, postoje različiti oblici potpornih postupaka. Jedan od takvih tretmana su često propisane terapijske pijavice za dijabetes.

Šta je hirudoterapija

U prijevodu s latinskog jezika, pojam znači liječenje pijavicama. Da bi se osigurala intervencija nisu pogodni svi pojedinci, već samo posebni - medicinski. U ovom slučaju ih je lako prepoznati i imaju sljedeće strukturne razlike:

  1. krug koji se sastoji od usisnih čašica i nalazi se na segmentu glave pojedinca,
  2. izduženog oblika
  3. prisutnost dvije uske paralelne trake na vrhu, u pravilu su isprekidane,
  4. Područje leđa pijavica je obično obojeno u smeđu, crnu, crvenkastu ili maslinasto zelenu boju.

Pojedinci koji se koriste u ljekovite svrhe imaju specifične žlijezde slinovnice. Potonji proizvode posebnu vrijednu tvar koja se zove hirudin - ulazi u krvotok i utiče na stepen koagulacije. Prije pružanja hirudoterapije, važno je osigurati da se ona može provesti i za to dijabetičari imaju određene indikacije.

Indikacije za liječenje pijavicom

Dopušteno je koristiti ga u odgovarajuće svrhe kod hipertenzivnih bolesti srca, varikoznih vena, ako pogoršavaju tok dijabetesa. Ostale indikacije su tromboflebitis, ateroskleroza, nedovoljna cirkulacija krvi.

Hirudoterapija se izvodi kod ishemijske bolesti srca, infarkta miokarda, kao i u slučaju posljedica moždanog udara. Ništa manje značajni dokazi su:

  • bolesti povezane sa reumatizmom,
  • patologije nervnog sistema (neuritis, glavobolja, epilepsija),
  • oštećenja oka, poput katarakte ili glaukoma, raznih povreda,
  • borba protiv celulita, resorpcija ožiljaka, oteklina, obezbeđivanje protiv starenja,
  • kožne nepravilnosti, na primjer, akne, ekcemi, psorijaza.

Hirudoterapija se također provodi u slučaju gastrointestinalnih tegoba, koje često prate dijabetes melitus. To može biti gastritis, pankreatitis, holecistitis, sklonost zatvoru. Ništa manje efikasna terapija u slučaju ginekoloških abnormalnosti (endometrioza, pogoršanje materice) i u liječenju neplodnosti, sa upalom prostate - uopšte na polju urologije. Takođe je važno da se upoznate sa kontraindikacijama za hirudoterapiju kako biste izbjegli pojavu neželjenih reakcija.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Kome je postupak zabranjen

Stručnjaci za ograničenja nazivaju hemofiliju, trudnoću, akutni stadij moždanog udara (posljedice, naprotiv, direktna su indikacija za terapiju). Liječenje pijavicama je neprihvatljivo za tešku anemiju, trajnu hipotenziju, hemoragični oblik dijateze.

Ne zaboravite na dijagnoze kao što su leukemija, pojedinačni stupanj imuniteta na komponente slina pijavice.

Neprimjereno je provoditi hirudoterapiju u slučaju akutne faze srčanog udara, u prisustvu neoplazme koja ima malignu prirodu. Treba ga smatrati manje nepoželjnim u slučaju uspostavljenog pejsmejkera, za vrijeme menstruacije, kao i kod djece mlađe od 12 godina.

Prednosti hirudoterapije za dijabetes

Kompletan kurs omogućava vam da postignete brojne efekte. Prije svega, govorimo o normalizaciji pokazatelja krvnog tlaka. Pruža antitrombotske efekte i aktiviranje lokalnog imuniteta, kao i rad sistema uopšte. Ispravna hirudoterapija za dijabetes tipa 2 je ključ za smanjenje odnosa „lošeg“ holesterola.

Primjena terapije i liječenja pijavicama je efikasna zbog analgetskog učinka u području usisavanja. Dodatno:

  • obnavljanje struktura tkiva koje oblažu posude iznutra,
  • resorpcija ranije razvijenih krvnih ugrušaka,
  • normalizacija algoritama napajanja,
  • smanjeni simptomi encefalopatije.

Od posebnog je značaja hirudoterapija za prevenciju komplikacija kod dijabetesa tipa 2. Ovo posebno vrijedi za poremećaje koji su povezani s krvnim žilama, a posebno krvarenja iz očiju. Zbog toga pijavica s dijabetesom može dobro i trebala bi biti dio tijeka oporavka.

Kako je hirudoterapija

Pijavice srednje dobi najbolje su za provođenje - optimalne su veličine i omogućavaju oslobađanje pljuvačke u potrebnoj količini. Specijalizirana pijavica može prosječno težiti od jedan do pet grama. Čuvaju se u staklenim posudama (na primjer tegle ili čaše), u kojima se puni najobičnija voda sobne temperature.

Prije obavljanja hirudoterapije, potrebno je provjeriti pijavica, koje nužno moraju biti zdrave spolja, ne ispumpane krvi. U slučaju, na primjer, laganog pritiska na tijelo uz pomoć tupog predmeta, oni bi ga trebali odgovoriti na komprimiranje. Prije instaliranja pijavica preporučuje se obrađivanje područja njihovog budućeg postavljanja. Imajte na umu da:

  • Izvodi ga sredstvo za čišćenje bez mirisa. Inače, pijavica jednostavno neće stvoriti zalogaj.
  • Kako bi se olakšao predstavljeni postupak, područje kože dodatno se tretira slatkom vodom ili sirupom.
  • Ako postoji dlaka potrebne dužine, preporučuje se prvo uklanjanje dlačica.

Trajanje jedne sesije za dijabetičare određuje specijalista i može biti od pet do 40 minuta. Trajanje ovisi o specifičnom području distribucije pojedinaca, kao i o indikacijama za hirudoterapiju (na primjer, da biste se riješili varikoznih vena). U jednoj sesiji možete koristiti od 1 do 10 pijavica. Istovremeno, preporučuje se početi s malom količinom, a tokom daljnjih sesija - dovesti do potrebnog omjera.

Na području do kojeg je pijavica ušla, ostaje manja rana. Nakon potpunog zasićenja krvlju, pojedinac uvijek nestaje sam. Zatim se nakon sesije stavi u teglu sa slanom vodom.

Važno je razumjeti da je, kao dio hirudoterapije za dijabetes, kidanje pijavica od epiderme jednostavno neprihvatljivo. Činjenica je da to može uzrokovati jaka krvarenja. Ako trebate ukloniti pijavicu, nego što sisa samostalno, preporučuje se da glavu jednostavno zalijete slanom vodom - to će postići efekt. Da biste povećali efikasnost kursa, morate znati tačno gdje ih smjestiti.

Gdje staviti medicinske pijavice

Kod dijabetes melitusa tipa 2, najčešći učinak će se pokazati kada se insistira na takvim mjestima:

  1. u karličnom predelu - na gornjem delu kokciksa i na vrhu križnice,
  2. kralježak - između 11 i 12 prstenastih, kao i između 12 i prvog lumbalnog dijela duž svoje osi,
  3. na xiphoid procesu navedenog područja, kao i na četiri cm ispod točke,
  4. u hepatobilijarnoj zoni - na desnoj granici sternuma.

Informacije o tome gdje staviti pijavice mogu vam izbjeći nuspojave i povećati efikasnost kursa. U slučaju dijabetesne bolesti, terapija uključuje od sedam do 10 postupaka koji se provode svakih pet dana.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOGIST sa iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Zašto dijabetičari trebaju hirudoterapiju?

Ljudi su znali za korisne efekte liječenja pijavicama od davnina.

Danas se u vezi s medicinskim trendovima koji imaju za cilj naj nježnije liječenje bolesti, hirudoterapija povećava. Kako upotreba ove metode liječenja utječe na stanje pacijenata s dijabetesom?

Dijabetes nepovoljno utječe na cijeli endokrini sistem čovjeka. Disfunkcija pankreasa vremenom uzrokuje poremećaje u funkcionisanju drugih delova endokrinog sistema. A problemi s opskrbom krvlju, što često prate dijabetes, dovode do problema u radu mnogih unutrašnjih organa.

Medicinske pijavice pomažu u borbi s neravnotežom endokrinog sustava i krvožilnog sustava. Njihova upotreba omogućava nam normalizaciju ne samo makro- već i mikrocirkulacije unutrašnjih organa i žlijezda.

Obnavljanje cirkulacije krvi dovodi do normalizacije metaboličkih procesa - i na ćelijskom nivou i na nivou celih organa i sistema ljudskog tela.

Kao rezultat toga, nestaje zastoj krvi, smanjuje se rizik od anemije, značajno se poboljšava stanje vena i arterija.

Kao rezultat, rad ne samo endokrinog sustava, već i ostalih organa, uključujući i probavni i genitourinarni sistem, a što je vrlo važno za bolesnike s dijabetesom, poboljšava opterećenje srčanog mišića, sprječavajući njegovo prerano trošenje. Ali njihova upotreba nije samo korisna za ovo.

U procesu hranjenja krvlju pijavica proizvodi složene enzime koji se u krvotok unose kao antikoagulansi. Sastav takozvane "sline" ima nekoliko desetina spojeva.

Učinkovitost hirudoterapije za dijabetes temelji se, između ostalog, i na činjenici da je jedna od supstanci pijavice pljuvačka supstanca slična inzulinu.

Tako, pijavica, jedenjem, smanjuje količinu glukoze u krvi.

Redovna hirudoterapija takođe doprinosi resorpciji krvnih ugrušaka, prorjeđivanju krvi. Pijavice stabiliziraju pritisak osobe, lagano zaustavljajući hipertenziju. Hirudoterapija je efikasna i protiv vaskularne encefalopatije, kao i za smanjenje holesterola.

Štoviše, svi gore navedeni efekti hirudoterapije na organizam idu prilično glatko, bez naglih promjena, tipičnih za mnoge umjetne lijekove. Tako se smanjuje opterećenje na tijelu dijabetičara.

Redovita upotreba hirudoterapije za dijabetes pouzdano dovodi do smanjenja razine šećera - to su rezultati medicinskih ispitivanja.

Ovaj tretman je najefikasniji za pacijente sa dijabetesom tipa II koji su zajedno s endokrinim poremećajima pretili.

Za istraživanje je odabrana skupina osoba oboljelih od dijabetesa kojima je uz uobičajene lijekove i postupke propisana i hirudoterapija.

Kao rezultat toga, 10% pacijenata uspjelo je u potpunosti da se "ukloni" iz lijekova koji sadrže inzulin, a za dodatnih 30% njihova upotreba je bila značajno ograničena. Poboljšanje se dogodilo čak i kod pacijenata s razvijenom sekundarnom rezistencijom na pripravke inzulina.

Pijavice u šećernoj bolesti, praćene angiopatijom, posebno su dobre. Terapija ima pozitivan učinak na vid pacijenata, sprečavajući njegovo značajno propadanje. Ulcerozne lezije na nogama, koje se razvijaju sa dijabetesom, također su značajno smanjene, a u nekim je slučajevima moguće zaustaviti gangrenousni proces i spasiti ud pacijenta.

Sve to čini liječenje pijavicama kod dijabetes melitusa prilično efikasnim pratećim alatom. Ali postavlja se pitanje - kako pravilno preuzeti takav tretman?

Terapije

Hirudoterapija za dijabetes trebala bi se odvijati prema određenoj šemi. Važno je nekoliko stvari:

  • pijavica site
  • trajanje postupka
  • učestalost hirudoterapije.

Činjenica je da efekti na različite točke tijela utječu na različite grupe organa, a učinak istih može se pojačati primjenom pijavica s jasnom periodičnošću. Kod dijabetesa se obično postavljaju na četiri područja ljudskog tijela, a moguća je i istovremena i uzastopna instalacija pijavica - tokom jedne ili više seansi.

Pijavice se sadi u kralježnici, obično između torakalne i lumbalne regije ili na samom dnu torakalne regije. Efikasno ih je upotrebljavati i u području karlice, na mestu gde se palpira kraj kralježnice.

Pijavice su instalirane na grudima. U ovom slučaju, usisna točka je nekoliko centimetara ispod procesa na kifofiji. Jedan kurs hirudoterapije obično se sastoji od sedam sesija. Po potrebi se može povećati za tri sesije, ali u svakom slučaju se više od 10 postupaka ne praktikuje bez pauze.

Pauza je od 4-5 dana između svakog postupka, a između kurseva treba proći barem šest mjeseci.

U slučaju da pacijent takvu terapiju dobro podnosi, naznačena je sljedeća metoda hirudoterapije. Tri pijavice su priložene u jednoj sesiji, sa pauzom od tri dana između svake sesije.

Trajanje tečaja je od deset do petnaest sesija, nakon čega se preporučuje pauza od 3-4 mjeseca. Za postupke se koriste sterilne medicinske pijavice, umjetno uzgajane u te svrhe. U njihovim crevima nema patogena koji mogu izazvati infekciju ljudi.

Obično se pijavica koristi samo jednom. Nakon postupka, potrošeni materijal se uništava stavljanjem u posebno otapalo i dezinfekcijsku otopinu.

Pijavica za hirudoterapiju

Pijavice se obično transplantiraju izravno iz epruveta na kožu koja je prethodno očišćena od vlasi i navlažena šećernim sirupom ili običnom vodom. Uklanjanje pijavice nije potrebno - nakon zasićenja krvlju će se isključiti.

Istovremeno se mjesto zahvaćeno pijavicom tretira antiseptikom. Činjenica je da će se u čašici neko vrijeme malo krvariti normalno je. Ako se krv ne zaustavi u roku od jedne do dvije minute, potrebno je rane liječiti lijekom koji pojačava koagulaciju krvi, ali takva je potreba izuzetno rijetka.

Kontraindikacije

Kao i skoro svaki drugi postupak, i hirudoterapija ima određene kontraindikacije, u kojima je bolje suzdržati se od pijavica.

Postoji relativno širok popis bolesti i disfunkcija tijela u kojima ne vrijedi koristiti ovu metodu liječenja.

Postupak može naštetiti osobi ako ima urođene ili stečene probleme s koagulacijom krvi. U ovom će slučaju hirudoterapija sline antikoagulansom pogoršati problem, a zaustavljanje krvi biće vrlo, vrlo problematično.

Ako osoba pati od teške anemije, koja se očituje u značajnom smanjenju broja crvenih krvnih zrnaca, liječenje pijavicom može pogoršati njegovo stanje. Koštana srž takve osobe možda se neće moći nositi s nadoknadom crvenih krvnih zrnaca izgubljenih tokom postupka, a bit će potrebna hitna hospitalizacija i dugotrajna rehabilitacija pacijenta.

Budući da upotreba pijavica smanjuje krvni pritisak, zabranjeno ih je koristiti za pacijente koji pate od hipotenzije. Još veće smanjenje pritiska može biti smrtonosno za takve ljude.

Ne rade hirudoterapiju tijekom trudnoće, kao ni za vrijeme hranjenja - to će se negativno odraziti na stanje fetusa i majke.

Konačno, liječenje pijavicama je kontraindicirano ako osoba ima čireve i neoplazme, osobito maligne prirode.

U svim ostalim slučajevima kompetentno liječenje pijavicama neće naštetiti organizmu. Indicirana je hirudoterapija za dijabetes tipa 2, uključujući komplikacije.

Kompatibilnost lijekova

Ali postoje grupe lijekova čija upotreba ne dopušta sigurnu hirudoterapiju.

Ako se uzimaju antikoagulansi, takav tretman treba napustiti - to može dovesti do problema nakon odvajanja pijavica.

U vrijeme hirudoterapije, također je vrijedno odustati od protuupalnih lijekova i analgetika, posebno jer takav tretman dobro uklanja upalu bez dodatnih lijekova.

Ako vam je potrebno smanjenje bola, bolje je davati prednost lijekovima iz grupe paracetamola. Kortikosteroidi se također ne smiju kombinirati s liječenjem pijavicom. Ova kombinacija može povećati rizik od infekcije tokom ili neposredno nakon sesije.

Postoje i drugi lijekovi i dodaci prehrani, čiji je prijem nepoželjan prilikom podvrgavanja hirudoterapiji. Opći popis takvih lijekova ima više od šezdeset naziva, tako da prije početka sesije morate konzultirati stručnjaka.

Srodni videozapisi

O liječenju dijabetesa hirudoterapijom u videu:

Jedinstveni učinak pijavica na ljudsko tijelo, omogućava vam da ih upotrebljavate kao moćno stimulativno i podržavajuće sredstvo za dijabetes. Naravno, pijavica s dijabetesom ne može zamijeniti tradicionalno liječenje, prehranu i umjereno vježbanje, ali bit će izvrstan dodatak ovim metodama liječenja, poboljšavajući kvalitetu života i blagostanja pacijenata.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: Krv od Kornjace Pijavice Pijenje Sopstvene Mokrace LECENJE Na Tradicionalan Nacin (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar