Kako se burdock pomaže u liječenju dijabetesa

Hemijski sastav biljke je jedinstven. Masna ulja u sastavu sjemenki zauzimaju impresivan dio - trideset posto. Oni su glavna komponenta ćelijskih membrana, neophodni za slatku bolest, kada se usporenje tkiva uspori. Korijen je posebno koristan. Sadrži različite supstance.

  1. Eterična ulja koja su korisna za omekšavanje i vlaženje kože, omekšavaju i vlaže suvu, dehidriranu kožu. Ojačaj nokte, kosu.
  2. Sastav uključuje gorke glikozide - arctiginin, arctiin. Oni sprečavaju razvoj onkologije.
  3. Tanini imaju protuupalni učinak.
  4. Sastav uključuje polisaharidni inulin, koji podržava pravilno funkcionisanje gušterače. To je veoma važno za slatku bolest.
  5. Sitosterol i stigmasterol - fitosteroli, koji su dio korijena repice, ne smiju se apsorbirati od štetnog kolesterola u crijevnu stijenku.

Korijen repinca pomaže kod kroničnog umora, koji se često javlja kod dijabetičara. Uz to se uz njegovu pomoć može riješiti žeđi koja ne prolazi osjećaj gladi. Ovo je aktivni borac sa hroničnim bolestima genitourinarnog sistema, česti nagoni za mokrenjem. Korištenjem korijena repice, rane i ogrebotine brže zacjeljuju. Isto se odnosi i na čireve na koži.

Stabljika i lišće korisni su i za dijabetes. Sadrže:

  • Vitamin C - snažni antioksidans koji je neophodan za održavanje imuniteta,
  • rutin ili vitamin P - aktivni pomoćnik za jačanje i elastičnost krvnih sudova,
  • karoten poboljšava vid.

Burdock ima blagotvoran utjecaj na opće stanje dijabetičara i pomaže minimizirati doziranje lijekova. Ovo se odnosi i na inzulin.

Narodni recepti sa burdockom za slatku bolest

Unatoč činjenici da se u ljekarni mogu kupiti lijekovi s reporom u sastavu, prikladno je kod kuće pripremiti ljekovite juhe i infuzije sami. Da biste to učinili, koristite samo prirodne sirovine.

Da biste pripremili dekociju korijena repe, isperite ih i temeljno nasjeckajte. Zatim se jedna kašika prelije sa nekoliko čaša vode. Smjesa se mora prokuhati na vatri, a potom nastaviti kuhati, smanjujući toplotu, 30 minuta. Nadalje, proizvod se hladi i filtrira. Pijte pire tri puta tokom dana - čašu, prije jela.

Burdovac možete kuhati na drugi način. Potrebno je samljeti pola žlice suhog lišća, korijena. Tada se sirovina prelije 250 mililitara ključale vode i kuha se u vodenoj kupelji petnaestak minuta. Juha se gnječi dok se potpuno ne ohladi, filtrira. Koristite proizvod treba pola sata prije jela - doručak, ručak i večera. Nakon mesec dana takvog tretmana, trebalo bi da napravite pauzu od mesec i po dana i ponovite kurs. Nekoliko puta godišnje možete koristiti sličnu metodu borbe protiv bolesti - do pet puta je sasvim prikladno.

Kada se slatka bolest tek pojavila, na samom početku je korisno uzeti biljnu kolekciju - u trećem dijelu čaše nakon obroka. Da biste ga pripremili morate miješati par dijelova lišća borovnice i mahuna graha. Ista količina korijena i šiba. Lanene semenke treba dodati na listu. Šest čajnih kašika za prikupljanje zahtijevat će sedam stotina pedeset mililitara tople vode. Sastav se kuha petnaestak minuta - vatra bi trebala biti minimalna. Potom se proizvod infuzija šezdeset minuta i filtrira.

Korisno je piti malu šalicu prije jela hranu, tri puta dnevno infuziju korijena repice. Da bi se to postiglo, oni se operu i usitne. Kašika se prelije sa nekoliko čaša vode, posuti da prokuha na vatri. Zatim biste trebali nastaviti kuhati proizvod na laganoj vatri još 30 minuta. Nakon što je ukiselio i filtrirao, pire je potrebno piti 3 puta dnevno u čaši prije jela.

Veliki repnjak pomaže u liječenju predijabetesa, blagog oblika slatke bolesti. Da biste pripremili dekociju, potrebno je uliti pola litra ključale vode u dvadeset i pet grama zdrobljenih korijena lomova. Posuđe je pokriveno i grijano u vodenoj kupelji pola sata. Nakon toga, lijek treba ubrizgati sat i pol. Potom se filtrira, a preostale sirovine iscijede, dodaju u čorbu. Zapreminu treba donijeti ključalom vodom do pet stotina mililitara. Pijte juhu u toplom obliku u pola čaše nekoliko puta dnevno.

Prije upotrebe u ljekovite svrhe infuzije i decokcije s burdockom, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. Na taj način postaje moguće izbjeći nuspojave.

Terapeutski učinak repice

  1. U kombinaciji sa nizom repice, ima anti-upalno i antialergeno djelovanje.
  2. Ponovljeni poremećaj metabolizma se obnavlja i probava se poboljšava.
  3. Burdock kod dijabetesa nezamjenjiv je zbog choleretic-efekta, kao i diuretskog efekta.
  4. Ublažite bol.
  5. Odličan lijek za bolesti grla, desni i zuba. Na listu trebaju dodati cistitis i kapljice, kao i enterokolitis.
  6. Ima blag laksativni učinak kod opstipacije.
  7. Poboljšava protok limfe, liječi ciste.
  8. Odličan lijek za zajedničke tegobe.
  9. Koristi se kao prebiotik koji podržava rast korisnih crevnih bakterija.

Kontraindikacije za liječenje repicom

Uprkos korisnosti burdock, ne mogu ga svi koristiti. Od kontraindikacija vrijedi istaknuti sljedeće.

  1. U slučaju pojedinačne netolerancije na biljke astera - burdock, ampulaciju i krizantemu, ne može se provesti tretiranje uzgojem.
  2. U trudnoći i dojenju, šipak je tabu.
  3. Ne možete kombinirati upotrebu sredstava iz burdocka s moćnim diureticima.

Ako vam je propisano da uzimate bilo koje lijekove, tada se bezuspješno treba konzultirati s liječnikom o doziranju sredstava od burdock.

Ostavite Svoj Komentar