Upute za upotrebu Vitagamma (Vitagamma)

Oblik doziranja - otopina za intramuskularnu primjenu: prozirna, crvena, s karakterističnim specifičnim mirisom od 2 ml u ampulama, 5 ampula u ladici ili blister trak ambalaži, 1 ili 2 palete / pakiranju u pakiranju od kartona (kada koristite ampule bez točkice ili prstena Kvarovi u paketu opremljeni su nožem za ampule ili aparatom za skariranje).

Aktivne tvari u 1 ml otopine:

  • piridoksin hidroklorid - 50 mg,
  • tiamin hlorid - 50 mg,
  • lidokain hidroklorid - 10 mg,
  • cijanokobalamin - 0,5 mg.

Dodatne komponente: kalijum heksacijanoferrat, benzil alkohol, natrijum hidroksid, natrijum polifosfat, voda za injekcije.

Farmakodinamika

Farmakološko djelovanje Vitagamma određeno je svojstvima sastavnih sastojaka:

  • vitamin b1 (tiamin): posjeduje antioksidativno djelovanje, inhibira glikolizu proteina, sudjeluje u regulaciji nervnih impulsa,
  • vitamin b6 (piridoksin): potreban je za sintezu neurotransmitera (dopamin, norepinefrin, itd.), reakcije dekarboksilacije, ponovno i deaminaciju aminokiselina, ubrzava regenerativne procese u živčanom tkivu i sprečava nakupljanje amonijaka,
  • Vitain B12 (cijanokobalamin): sudjeluje u sintezi mijelinskog tkiva, potrebnoj za normalnu hematopoezu.

Aktivne komponente, djelujući u kombinaciji, poboljšavaju funkciju motornih, autonomnih i senzornih živaca, kao i regulišu metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata, doprinose njegovoj normalizaciji.

Indikacije za upotrebu

Prema uputama, Vitagamma je namijenjen za liječenje neuroloških bolesti uzrokovanih dijagnosticiranim nedostatkom vitamina B1, B6 i B12.

Kao dio složene terapije, lijek se koristi za simptomatsko liječenje različitih bolesti nervnog sistema, poput:

  • polineuropatija (uključujući dijabetičku i alkoholnu),
  • neuralgija
  • neuritis i polineuritis (uključujući one popraćene bolom), uključujući retrobulbarni neuritis,
  • periferna pareza (uključujući živce lica).

Kontraindikacije

  • tromboza i tromboembolija,
  • obilno krvarenje
  • eritrocitoza,
  • eritremija
  • arterijska hipotenzija,
  • teški oblici dekompenziranog zatajenja srca,
  • šok uslovi
  • trudnoća i dojenje,
  • uzrasta dece
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

  • sklonost stvaranju krvnih ugrušaka,
  • Wernicke encefalopatija,
  • neoplazme (benigne ili maligne), praćene megaloblastičnom anemijom i nedostatkom vitamina B12,
  • teška angina pektoris,
  • predmenopauzalni i menopauzalni period kod žena,
  • stariji od 65 godina.

Nuspojave

Lijek se pretežno dobro podnosi, u rijetkim slučajevima: akne, znojenje, tahikardija, alergijske reakcije (svrbež, kožni osip, urtikarija), sistemske reakcije (Quinckeov edem, nedostatak daha, anafilaktički šok).

U slučaju vrlo brzog davanja, moguća su sledeća: glavobolja, aritmija, uznemirenost, vrtoglavica, tahikardija ili bradikardija, kardijalgija, povraćanje, konvulzije.

Interakcija lijekova

Otopine koje sadrže sulfite uništavaju tiamin, a bakarni ioni čija je pH vrijednost veća od 3, ubrzavaju njegovu razgradnju.

Vitamin B6 u terapijskim dozama smanjuje učinak levodope.

Vitamin B12 nekompatibilne sa solima teških metala.

Kao i drugi vitamini skupine B, cijanokobalamin se brzo razgrađuje u otopinama koje sadrže tiamin (niske koncentracije iona gvožđa prisutnih u preparatu pomažu da se ovo spriječi).

Analozi Vitagamme su: Compligam B, Vitaxone, Binavit, Milgamma.

Recenzije o Vitagamma

Većina recenzija Vitagamma bilježi njegovu učinkovitost, razumnu cijenu i dobru toleranciju. Ponekad ukazuju na bolne injekcije.

Često se otopina Vitagamma ne koristi predviđenom svrhom. Uključena je u sastav maski koje pospješuju rast kose ili se koristi za brzi oporavak nakon bolesti i ozljeda, posebno sportaša.

Cijena Vitagammu u ljekarnama

Cijena Vitagamma nije poznata, jer u ljekarnama nema lijeka.

Približna cijena analoga: Milgamma (10 ampula po 2 ml svaka) - 299–831 rubalja, Binavit (10 ampula od 2 ml) - 162-300 rubalja.

Obrazovanje: Državni medicinski univerzitet Rostov, specijalnost "Opća medicina".

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Ljudski stomak čini dobar posao sa stranim predmetima i bez medicinske intervencije. Poznato je da želučani sok otapa čak i kovanice.

Nekada je zijevanje obogatilo tijelo kiseonikom. Međutim, ovo gledište je opovrgnuto. Naučnici su dokazali da zijevanjem čovjek hladi mozak i poboljšava njegove performanse.

74-godišnji australijski stanovnik James Harrison postao je darivatelj krvi oko 1.000 puta. Ima rijetku krvnu grupu, čija antitijela pomažu novorođenčadi koja boluje od teške anemije u preživljavanju. Tako je Australijanac spasio oko dva miliona djece.

Najrjeđa bolest je Kuru. Samo su predstavnici plemena Fore u Novoj Gvineji bolesni od nje. Pacijent umire od smijeha. Vjeruje se da je uzrok bolesti jedenje ljudskog mozga.

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Da bismo izgovorili i najkraće i najjednostavnije riječi, koristimo 72 mišića.

Ako je vaša jetra prestala raditi, smrt bi nastupila u toku jednog dana.

Prema statističkim podacima, u ponedjeljak se rizik od ozljeda leđa povećava za 25%, a rizik od srčanog udara - za 33%. Budite oprezni.

Dobro poznati lijek "Viagra" prvobitno je razvijen za liječenje arterijske hipertenzije.

Prosječni životni vijek lefti je manji od pravaša.

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Pored ljudi, samo jedno živo biće na planeti Zemlji - psi, pati od prostatitisa. Ovo su zaista naši najverniji prijatelji.

Američki naučnici sproveli su eksperimente na miševima i zaključili da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze krvnih sudova. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga sok od lubenice. Kao rezultat toga, posude druge grupe bile su bez holesterola.

Karijes je najčešća zarazna bolest na svetu sa kojom se čak ni grip ne može boriti.

Prema statističkim podacima, oko 80% žena u Rusiji pati od bakterijske vaginoze. U pravilu ovu neugodnu bolest prate bijeli ili sivkasti odljevi.

Nuspojave

Ponekad liječenje Vitagammom dovodi do razvoja pojačanog znojenja,tahikardija, akne. Moguća manifestacija kože alergijske reakcijena primjer svrbež, urtikarijaosip. Također, nisu isključene neke sistemske reakcije: otežano disanje, anafilaktički šok, Quinckeov edem.

Kada se lijek prebrzo daje, pacijenti mogu doživjeti vrtoglavica i glavoboljapovraća se razvija tahikardija, aritmija, bradikardijakonvulzivno stanjekardijalgija i uzbuđenje.

Oblik za puštanje, pakiranje i sastav Vitagamma

Rješenje za i / m administraciju1 ml1 amp
lidokain hidroklorid10 mg20 mg
piridoksin hidroklorid50 mg100 mg
tiamin hidroklorid50 mg100 mg
cijanokobalamin500 mcg1 mg

2 ml - ampule od tamnog stakla (5) - konturna plastična ambalaža (1) - paketi od kartona.

Farmakološko djelovanje

Farmakološki učinak određuje se svojstvima koja čine komponente lijeka. Vitamini B 1, B 6 i B 12 regulišu metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti, doprinose njegovoj normalizaciji, poboljšavaju funkciju motornih, senzornih i autonomnih živaca.

Tiamin (B 1) sprečava glikolizu proteina, ima antioksidativno delovanje, a u regulaciji su uključeni nervni impulsi.

Piridoksin (B 6) sudjeluje u sintezi neurotransmitera (dopamin, norepinefrin itd.), Reakcijama dekarboksilacije, de- i transaminacijom aminokiselina, sprječava nakupljanje amonijaka i ubrzava regenerativne procese u živčanom tkivu.

Cijanokobalamin (B 12) je neophodan za normalnu hematopoezu, uključen je u sintezu mijelinskog tkiva.

Indikacije Vitagamma

  • neurološke bolesti uzrokovane dokazanim nedostatkom vitamina B 1, B 6 i B 12,
  • kao dodatak za simptomatsko liječenje bolesti nervnog sistema različitog porijekla: neuritisa i polineuritisa (uključujući i one popraćene bolom), uklj. retrobulbarni neuritis, periferna pareza (uključujući facijalni živac), neuralgija, polineuropatija (dijabetična, alkoholna itd.)
ICD-10 kodovi
ICD-10 kodIndikacija
G51Poremećaji živčanog sustava lica
G51.0Bell-paraliza
G60Nasljedna i idiopatska neuropatija
G61Upalna polineuropatija
G62.1Alkoholna polineuropatija
G63.2Dijabetička polineuropatija
H46Optički neuritis
M79.2Neodređena neuralgija i neuritis

Nuspojava

U nekim slučajevima mogu se pojaviti pojačano znojenje, tahikardija, akne. Opisani su slučajevi razvoja kožnih alergijskih reakcija (svrbež, urtikarija i druge vrste osipa na koži), kao i sistemske reakcije (kratkoća daha, Quinckeov edem, anafilaktički šok).

U slučaju vrlo brzog davanja lijeka, može se pojaviti sljedeće: vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, tahikardija ili bradikardija, aritmija, konvulzije, uznemirenost, kardijalgija.

Interakcija s drugim lijekovima

Tiamin se uništava u otopinama koje sadrže sulfite.
Terapeutske doze vitamina B6 smanjuju učinak levodope. Ioni bakra, pH vrijednosti veće od 3, ubrzavaju razgradnju tiamina.
Vitamin B12 nije kompatibilan sa solima teških metala.
U otopinama koje sadrže tiamin cijanokobalamin (poput ostalih vitamina B skupine) brzo se uništava (niske koncentracije iona gvožđa prisutne u preparatu mogu to spriječiti).

Cijena Vitagamma, gdje kupiti

Možete kupiti Vitagamma u ampulama od 2 ml po cijeni od 12 rubalja po 1 komadu.

Cijena Vitagamma u ampulama od 2 ml za 10 komada je od 130 rubalja.

Obrazovanje: Diplomirala je na Državnom osnovnom medicinskom fakultetu u Rivnu i diplomirala farmaciju. Diplomirala je na Državnom medicinskom univerzitetu u Vinnici. M. I. Pirogov i na njemu zasnivan staž.

Iskustvo: Od 2003. do 2013. godine radila je kao farmaceut i menadžer apotekarskog kioska. Nagrađivana je pismima i odlikovanjima za dugogodišnji savjestan rad. Članci o medicinskim temama objavljivani su u lokalnim publikacijama (novinama) i na raznim internetskim portalima.

Farmakoterapijska grupa

Farmakološki učinak određuje se svojstvima koja čine komponente lijeka. Vitamini B1, B6 i B12 regulišu metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti, doprinose njegovoj normalizaciji, poboljšavaju funkciju motornih, senzornih i autonomnih živaca.
Tiamin (B1) sprečava glikolizu proteina, ima antioksidativno delovanje, a u regulaciji su uključeni nervni impulsi.
Piridoksin (B6) sudjeluje u sintezi neurotransmitera (dopamin, norepinefrin, itd.), Reakcijama dekarboksilacije, de- i transaminacijom aminokiselina, sprječava nakupljanje amonijaka i ubrzava regenerativne procese u živčanom tkivu.
Cijanokobalamin (B16) je neophodan za normalnu hematopoezu, uključen je u sintezu mijelinskog tkiva.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, pojačavaju se simptomi nuspojava lijeka, provodi se simptomatska terapija.

Interakcija s drugim lijekovima

Tiamin se uništava u otopinama koje sadrže sulfite.
Terapeutske doze vitamina B6 smanjuju učinak levodope.
Ioni bakra, pH vrijednosti veće od 3, ubrzavaju razgradnju tiamina.
Vitamin B12 nije kompatibilan sa solima teških metala. U otopinama koje sadrže tiamin cijanokobalamin (poput ostalih vitamina B skupine) brzo se uništava (niske koncentracije iona gvožđa prisutne u preparatu mogu to spriječiti).

Ostavite Svoj Komentar