U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Dalacin. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju antibiotika Dalacin u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Dalacin analozi u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Koristite za liječenje akni (akni), šarlatske groznice, tonzilitisa i drugih infekcija kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav lijeka.

Dalacin - semisintetski antibiotik linkosamidne skupine, nastao iz linkomicina kada je 7- (R) -hidroksilna grupa zamijenjena 7- (S) -hlorom, aktivnim protiv aerobnih gram-pozitivnih mikroorganizama i širokog spektra anaerobnih bakterija. Većina gram-negativnih aerobnih bakterija, uključujući Enterobacteriaceae, rezistentna je na klindamicin.

Linkozamidi, poput makrolida (npr. Eritromicin), vežu se na 50S podjedinicu bakterijskog ribosoma i inhibiraju sintezu proteina u ranim fazama. Ovisno o osjetljivosti mikroorganizma i koncentraciji lijeka, klindamicin može djelovati bakteriostatički (uglavnom) ili baktericidno (u visokim koncentracijama).

Sledeći mikroorganizmi su in vitro osjetljivi na klindamicin:

1. Aerobni gram-pozitivni koci, uključujući: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis (sojevi koji proizvode i ne proizvode penicilinazu). Primijećeno je (in vitro) brzi razvoj rezistencije na klindamicin kod nekih sojeva otpornih na stafilokokni eritromicin. Streptococcus spp. (osim Streptococcus faecalis), Pneumococcus spp.

2. Anaerobni gram-negativni bacili, uključujući: Bacteroides spp. (uključujući grupu B. fragilis, B. disiens, B. bivius i B. melaninogenicus), Fusobacterium spp.

3. Anaerobni gram-pozitivni bacili koji ne stvaraju spore, uključujući Propionibacterium spp., Eubacterium spp., Actinomyces spp.

4. Anaerobni i mikroaerofilni gram-pozitivni koki, uključujući Peptococcus spp., Peptostreptoptococcus spp., Microaerophilic Streptococcus spp., Clostridia spp .: Clostridia su otporniji na klindamicin od većine drugih anaeroba. Većina Clostridium perfringens osjetljiva je na klindamicin, ali su druge vrste, poput C. sporogenes i C. tertium, često otporne na klindamicin, pa se moraju izvršiti testovi osjetljivosti.

5. Različiti organizmi, uključujući Chlamydia trachomatis, Toxoplasma gondii, Plasmodium falciparum i Pneumocystis carinii (u kombinaciji s primaquinom), Gardnerella vaginalis, Mobiluncus mulieris, Mobiluncus curtisii, Mycoplasma hominis.

Sljedeći mikroorganizmi su obično otporni na klindamicin: aerobni gram-negativni bacili Streptococcus faecalis, Nocardia spp., Neisseria meningitidis, sojevi Staphylococcus aureus rezistentni na meticilin i sojevi Haemophilus influenzae. Ukrštena rezistencija postoji između linkomicina i klindamicina.

Sastav

Clindamycin + pomoćne tvari.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene dolazi do brze i gotovo potpune (90%) apsorpcije dalacina. Ako se uzima oralno, apsorpcija klindamicina (kvantitativno) u velikoj mjeri ne ovisi o istodobnom gutanju hrane, ali gutanje hranom može usporiti apsorpciju. Postoji linearna veza između koncentracije klindamicina u serumu i doze uzimanog lijeka. 40-90% primenjenog leka veže se za proteine ​​u telu. Kindamicin ne prodire kroz netaknutu krvno-moždanu barijeru (BBB) ​​(čak i kod upale meninga, propusnost se lagano povećava). U nepromijenjenom obliku oko 10% lijeka se izlučuje iz tijela bubrezima, 3,6% - izmetom. Preostala količina izlučuje se kao neaktivni metaboliti, uglavnom sa žuči i izmetom. Kindamicin se ne izlučuje hemodijalizom i peritonealnom dijalizom.

Indikacije

Zarazne i upalne bolesti uzrokovane anaerobnim bakterijama osjetljivim na klindamicin ili sojevima gram-pozitivnih aerobnih bakterija, poput Streptococcus spp., Staphylococcus spp. i Pneumococcus spp., kao i serovati Chlamydia trachomatis osjetljivi na klindamicin:

  • infekcije gornjih disajnih puteva, uključujući tonzilitis, faringitis, sinusitis,
  • upala srednjeg uha, škrlatna groznica,
  • infekcije donjih disajnih puteva, uključujući bronhitis, pneumonija, empiem pleure i apsces pluća,
  • zarazne bolesti kože i mekih tkiva, uključujući akne (akne), furunculosis, infekcija potkožnog masnog tkiva, impetigo, apscesi, zaražene rane, specifični zarazni procesi na koži i mekim tkivima uzrokovani patogenima osjetljivim na ovaj lijek, kao što su erizipele i paronihija (panaritium),
  • zarazne bolesti kostiju i zglobova, uključujući osteomijelitis i septički artritis,
  • ginekološke zarazne bolesti, uključujući endometritis, infekcije potkožnog masnog tkiva, infekcije tkiva koje okružuju vaginu, apscesi jajovoda i jajnika, salpingitis i upalne bolesti karličnih organa, u kombinaciji sa antibakterijskim lijekom koji djeluje protiv gram negativnih aerobnih patogena (npr. gentamicin),
  • monoterapija cervikalnih infekcija izazvanih Chlamydia trachomatis,
  • zarazne bolesti trbušne šupljine, uključujući peritonitis i trbušne apscese (u kombinaciji s drugim antibakterijskim lijekovima koji djeluju na gram negativne aerobne bakterije),
  • septikemija i endokarditis,
  • infekcije usne šupljine, kao što su parodontni apsces i parodontitis,
  • toksoplazma encefalitis u bolesnika sa AIDS-om (u kombinaciji s pirimetaminom kod pacijenata sa netolerancijom na standardnu ​​terapiju),
  • Pneumocystis pneumonia u bolesnika sa AIDS-om (u kombinaciji s primaquinom kod pacijenata s netolerancijom ili rezistentnim na standardnu ​​terapiju),
  • malarija, uklj. uzrokovana multirezistentnim Plasmodium falciparum, kako u obliku monoterapije, tako i u kombinaciji s kininom ili hlorokvinom,
  • prevencija endokarditisa kod pacijenata sa povećanom osetljivošću na peniciline,
  • bakterijska vaginoza.

Oblici izdanja

Kapsule 150 mg i 300 mg (ponekad pogrešno nazvane tablete).

Čepići vaginalni 100 mg br. 3.

Gel za spoljašnju upotrebu 1% (Dalacin T).

Vaginalna krema 3% (ponekad se pogrešno naziva masti).

Otopina za intravensku i intramuskularnu primenu (Dalacin Ts fosfat) (injekcije u ampulama za injekciju).

Upute za upotrebu i režim doziranja

Da biste izbjegli komplikacije, primjenjujte se strogo prema uputama liječnika.

Odrasli: 600-1800 mg / dan oralno u 2, 3 ili 4 doze (jednake doze).

Djeca: 8-25 mg / kg tjelesne težine / dnevno kroz usta u 3-4 doze (jednake doze).

Kako bi se izbjegle iritacije jednjaka, kapsule treba uzimati s punom čašom vode.

Ako je izračunata doza jedna doza niža od sadržaja klindamicina u kapsuli ili postoji poremećaj gutanja, treba preporučiti parenteralne oblike lijeka.

Infekcije izazvane beta-hemolitičkim streptokokom: doze su navedene gore, liječenje treba nastaviti najmanje 10 dana.

Zarazne i upalne bolesti zdjeličnih organa: 900 mg iv klindamicin svakih 8 sati + iv prikladno antibakterijsko sredstvo koje djeluje protiv gram negativnih aerobnih patogena (na primjer, gentamicin u dozi od 2,0 mg / kg, a zatim 1,5 mg / kg svakih 8 sati za bolesnike s normalnom funkcijom bubrega), tijekom najmanje 4 dana, a nakon poboljšanja stanja pacijenta, barem 48 sati, a zatim prelaze na uzimanje klindamicina iznutra po 450-600 mg svakih 6 sati dnevno. Potpuni kurs terapije je 10-14 dana.

Infekcije klamidije trachomatis materice maternice: 450-600 mg oralno 4 puta dnevno tokom 10-14 dana.

Toksoplazmozni encefalitis u bolesnika sa AIDS-om: u bolesnika s netolerancijom na standardnu ​​terapiju, klindamicin se koristi u kombinaciji s pirimetaminom prema sljedećoj shemi: 600-1200 mg oralno svakih 6 sati tijekom 2 tjedna, zatim 300-600 mg oralno svakih 6 sati.Pirimetamin se propisuje u dozi od 25 -75 mg oralno svaki dan. Tipično, tijek terapije je 8-10 tjedana. Kada se koriste veće doze pirimetamina, treba propisati folinsku kiselinu u dozi od 10-20 mg / dan.

Pneumocystis pneumonija kod pacijenata sa AIDS-om: 300-450 mg oralno svakih 6 sati tokom 21 dana, a primaquine 15-30 mg oralno jednom dnevno tokom 21 dana.

Akutni streptokokni tonzilitis / faringitis: 300 mg oralno 2 puta dnevno tokom 10 dana.

Malarija: 10–20 mg / kg / dan oralno za odrasle i 10 mg / kg / dan za djecu svakih 12 sati u jednakim dozama u trajanju od 7 dana kao monoterapija, ili u kombinaciji s kininom (12 mg / kg svakih 12 sati) ili hlorokin (15-25 mg svakih 24 sata) tokom 3-5 dana.

Prevencija endokarditisa kod pacijenata s povećanom osjetljivošću na peniciline: 600 mg oralno za odrasle i 20 mg / kg za djecu 1 sat prije manjeg kirurškog ili stomatološkog zahvata ili bilo kojeg drugog postupka povezanog s rizikom od endokarditisa.

Stariji pacijenti: nema potrebe za izmjenom doze s normalnom (za određenu dob) funkciju jetre i bubrega.

Spolja. Tanki sloj gela nanosi se na zahvaćeno područje čiste suve kože 2 puta dnevno. Da biste postigli zadovoljavajuće rezultate, liječenje treba nastaviti 6-8 tjedana, a po potrebi možete nastaviti i do 6 mjeseci.

Jednostruka doza (1 puni aplikator (5 g kreme, otprilike 100 mg klindamicina)) daje se u vaginu, poželjno prije spavanja, 3 ili 7 uzastopna dana.

U pakovanju sa 20 g kreme nalaze se 3 plastična aplikatora, a u pakovanju sa 40 g 7 aplikatora namijenjenih za pravilno unošenje kreme u vaginu.

Pravila upotrebe lijeka

  1. Skinite poklopac tubice kreme. Zavijte plastični aplikator na navojni vrat cevi.
  2. Kada kotrljate cijev s suprotnog kraja, nježno istisnite kremu u aplikator. Aplikator je pun kada se njegov klip zaustavi.
  3. Odvijte aplikator iz epruvete i zamotajte poklopac.
  4. Dok ležite na leđima, povucite kolena na grudima.
  5. Držite aplikator vodoravno, pažljivo ga umetnite u vaginu što je dublje, a da ne izazove neprijatne senzacije.
  6. Polako gurajući klip do kraja, umetnite kremu u vaginu.
  7. Pažljivo uklonite aplikator iz vagine i odbacite ga.

Nuspojava

  • bolovi u trbuhu
  • mučnina, povraćanje,
  • proliv
  • ezofagitis
  • čir na jednjaku
  • pseudomembranski kolitis,
  • disbioza,
  • makulopapularni osip,
  • urtikarija
  • svrbež
  • generalizovani osip od ospica blage do umerene težine,
  • multiformni eritem,
  • eksfolijativni i vezikulo-bulozni dermatitis,
  • toksična epidermalna nekroliza,
  • anafilaktoidne reakcije
  • zabilježeni su slučajevi neutropenije (leukopenije) i eozinofilije prolaznog karaktera,
  • vaginitis
  • razvoj superinfekcije.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost na klindamicin, linkomicin ili bilo koju komponentu lijeka.

Trudnoća i dojenje

Kindamicin prelazi preko placente. Nakon unošenja nekoliko doza lijeka, koncentracija u amnionskoj tekućini bila je otprilike 30% koncentracije u majčinoj krvi. Kindamicin treba primjenjivati ​​u trudnica samo ako namjeravana korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod. Kindamicin se nalazi u majčinom mlijeku u koncentraciji od 0,7-3,8 µg / ml.

Ako je potrebno, sastanci tokom dojenja trebali bi prekinuti dojenje.

Posebna uputstva

U slučaju infekcija grlića materice izazvanih Chlamydia trachomatis, monoterapija klindamicinom je efikasna za potpuno izlječenje.

Slučajevi pseudomembranoznog kolitisa različite težine do opasnog po život opaženi su uz uporabu gotovo svih antibakterijskih sredstava, uključujući Dalacin, pa u svim slučajevima proljeva nakon uzimanja antibakterijskih lijekova treba razmotriti mogućnost ove dijagnoze. Antibakterijski lijekovi suzbijaju normalnu crijevnu floru, što može doprinijeti povećanoj reprodukciji klostridije. Dokazano je da su toksini koje proizvodi Clostridium difficile glavni uzrok kolitisa povezanog sa antibiotskom terapijom. Pseudomembranski kolitis može se pojaviti i kada se uzima klindamicin, a 2-3 tjedna nakon prestanka liječenja, manifestuje se proljevom, leukocitozom, vrućicom, bolovima u trbuhu (ponekad praćenim izlučivanjem iz fekalne krvi i sluzi). Nakon što se u blagim slučajevima dijagnosticira pseudomembranski kolitis, liječenje i upotreba smola za izmjenu jona (kolestiramin, kolestipol) dovoljne su za otkazivanje, u slučajevima umjerene težine i u težim slučajevima, nadoknadu gubitka tekućine, elektrolita i proteina, imenovanje antibakterijskog lijeka protiv Clostridium difficile, na primjer, vankomicin u dozi od 125-500 mg, ili bacitracin u dozi od 25 000 IU unutar 4 puta dnevno tokom 7-10 dana, ili metronidazol 250-500 mg 3 puta dnevno. Lijekovi koji smanjuju gastrointestinalnu pokretljivost ne smiju se propisati istovremeno sa klindamicinom.

Kada se koriste sva antibakterijska sredstva, uključujući klindamicin, moguć je prekomjeran rast mikroorganizama neosjetljivih na ovaj lijek, posebno gljivice slične kvascu. S razvojem superinfekcije treba poduzeti odgovarajuće mjere ovisno o kliničkoj situaciji.

Kindamicin se ne smije prepisivati ​​za liječenje meningitisa jer slabo prodire kroz krvno-moždanu barijeru (BBB).

Prilikom propisivanja lijeka u velikim dozama, potrebno je kontrolirati koncentraciju klindamicina u plazmi. Ako se liječenje provodi u dužem vremenskom razdoblju, tada treba redovito provoditi ispitivanja funkcije jetre i bubrega.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre i bubrega nema potrebe za izmjenom doze lijeka, jer se klindamicin praktično ne akumulira u tijelu ako se lijek uzima oralno u razmaku od 8 sati.

Interakcija lijekova

Utvrđeno je da se izražava in vitro antagonizam između dalacina i eritromicina. Budući da ovaj antagonizam može biti klinički značajan, te lijekove ne treba istodobno uzimati. Postoje dokazi o sličnoj interakciji s kloramfenikolom.

Utvrđeno je da Dalacin poremeti živčano-mišićni prijenos i, samim tim, može pojačati učinak drugih mišićnih relaksana perifernog djelovanja, stoga lijek treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika koji primaju lijekove ove skupine.

Istodobna upotreba opioidnih (opojnih) analgetika, koji imaju središnji inhibitorni učinak na respiratornu funkciju, može dovesti do izraženije respiratorne depresije sve do apneje.

Istodobna primjena antidijarejskih lijekova koji smanjuju gastrointestinalnu pokretljivost povećava rizik od pseudomembranoznog kolitisa.

Aminoglikozidi proširuju spektar antimikrobnog djelovanja klindamicina.

Analozi lijeka Dalacin

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Dalacin C fosfat,
  • Zerkalin
  • Klimitsin,
  • Clindamycin,
  • Klindatop,
  • Klindafer
  • Clindacin
  • Klines,
  • Klindovit.

Indikacije za upotrebu

Bakterijske infekcije izazvane osjetljivim mikroorganizmima: infekcije ENT organa (uključujući tonzilitis, faringitis, sinusitis, otitis media), respiratorne infekcije (bronhitis, pneumonija, apsces pluća, pleuralni empiem, fibrozirajući alveolitis), infekcije kostiju i zglobova ( osteomijelitis, septički artritis), gnojne infekcije kože i mekih tkiva (uključujući akne, groznice, flegmone, impetigo, panaritijum, zaražene rane, apscese, erizipele), sepsu (prevashodno anaerobnu), karlične infekcije i intraperitonealne infekcije ( uključujućiperitonitis, apscesi trbušnih organa uz istodobnu upotrebu lijekova koji djeluju protiv gram negativnih aerobnih mikroba), ginekološke bolesti (endometritis, adneksitis, kolpitis, apscesi jajovoda i jajnika, salpingitis, karlični peritonitis), infekcije usne šupljine (uključujući parodontal apsces), toksoplazmatski encefalitis, malarija (uzrokovana Plasmodium falciparum), pneumonija (uzrokovana Pneumocystis carinii), sepsa, endokarditis, klamidija, škrlatna groznica, difterija.

Dozni oblik

Kapsule 150 mg, 300 mg

Jedna kapsula sadrži:

aktivna supstanca - klindamicin hidroklorid 177.515 mg ili 355.030 mg (ekvivalentno 150 mg klindamicina ili 300 mg),

pomoćni sastojci: magnezijum stearat, kukuruzni skrob, talk, laktoza monohidrat,

Sastav školjke kapsule: titan dioksid (E 171), želatina.

Čvrste neprozirne želatinske kapsule sa poklopcem i bijelim tijelom, crnom tintom ispisanom markom "Pfizer" i oznakom "Clin 150". Sadržaj kapsula je bijeli prah (za dozu od 150 mg).

Čvrste neprozirne želatinske kapsule sa poklopcem i bijelim tijelom, crnom tintom ispisanom markom "Pfizer" i oznakom "Clin 300". Sadržaj kapsula je bijeli prah (za dozu od 300 mg).

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, klindamicin se brzo i gotovo u potpunosti apsorbuje (90% preuzete doze).

Istovremeni unos hrane praktično ne utječe na koncentraciju lijeka u krvnoj plazmi.

Koncentracije u serumu

U zdravih odraslih osoba, najveće koncentracije u plazmi su oko 2-3 mg / L i primećene su jedan sat nakon oralne primjene 150 mg klindamicin hidrohlorida ili 4–5 mg / L nakon oralne primjene od 300 mg. Zatim koncentracija u plazmi polako opada, ostajući iznad 1 mg / L duže od 6 sati. Koncentracija u plazmi povećava se linearno u skladu s povećanjem uzete doze. Izvještava se da su koncentracije u serumu nešto niže kod pacijenata s dijabetesom nego kod zdravih. Prosječni biološki poluživot klindamicina iz seruma je 2,5 sata.

Vezanje proteina plazme

Vezanje za proteine ​​u plazmi iznosi od 80 do 94%.

Cirkulacija u tkivima i telesnim tečnostima

Kindamicin se široko distribuira u vrlo visokim koncentracijama u izvanstanične i unutarćelijske tekućine i u tkivima. Difuzija u cerebrospinalnu tečnost je vrlo ograničena.

Kindamicin se metabolizira u jetri.

Otprilike 10% lijeka u aktivnom obliku se izlučuje urinom, a 3,6% izluči izmetom. Ostatak se izlučuje u obliku neaktivnih metabolita.

Serumske koncentracije klindamicina se ne mijenjaju kao rezultat hemodijalize ili peritonealne dijalize.

Farmakodinamika

Slijedeće granice osjetljivosti minimalne inhibicijske koncentracije (MIC) koriste se za razlikovanje osjetljivih organizama, organizama s intermedijarnom osjetljivošću i organizama sa srednjom osjetljivošću rezistentnih organizama:

S ≤ 2 mg / L i R> 2 mg / L

Prevalencija stečene rezistencije može se razlikovati za određene vrste ovisno o geografskoj regiji i vremenom, pa je poželjno imati informacije o regionalnim karakteristikama rasprostranjenosti rezistencije, posebno u liječenju teških infekcija. Ovaj podatak daje samo približnu predodžbu o vjerojatnoj osjetljivosti organizama na ovaj antibiotik.

Gram-pozitivni koki, uključujući:

-Streptokok koji ne pripadaju nijednoj od grupa

Gram-negativni bacili, uključujući:

Gram negativanaerobnibakterija

-Bez fermentacijegram negativanbacili

Kindamicin pokazuje aktivnost in vitro i in vivo protiv Toxoplasma gondii.

* Prevalencija rezistencije na meticilin iznosi otprilike 30 do 50% za sve stafilokoke i opaža se uglavnom u bolničkim uslovima.

Doziranje i primjena

Lijek se koristi iznutra, da se izbjegne iritacija jednjaka, kapsule treba isprati punom čašom vode (250 ml).

Uobičajena dnevna doza je 600-1800 mg / dan, podijeljeno u 2, 3 ili 4 jednake doze. Maksimalna dnevna doza je 2400 mg.

Pedijatrijski pacijenti

Doziranje od 8 do 25 mg / kg dnevno, podijeljeno u 3 ili 4 jednake doze.

Upotreba kod djece je indicirana ako mogu progutati cijelu kapsulu.

Stariji pacijenti

Farmakokinetičke studije nakon oralne ili intravenske primjene klindamicina nisu otkrile klinički važne razlike između mladih i starijih bolesnika s normalnom funkcijom jetre i normalnom (uzimajući u obzir dob) bubrežnu funkciju. S tim u vezi, prilagodba doze kod starijih bolesnika s normalnom funkcijom jetre i normalnom (uzimajući u obzir dob) bubrežnu funkciju nije potrebna.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

U bolesnika s bubrežnom insuficijencijom prilagođavanje doze klindamicina nije potrebno.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

U bolesnika sa hepatičkom insuficijencijom prilagođavanje doze klindamicina nije potrebno.

Doziranje za posebne indikacije

Liječenje beta-hemolitičkim infekcijama streptokokom

Preporuke doziranja odgovaraju gornjim dozama za odrasle i djecu. Liječenje treba nastaviti najmanje 10 dana.

Liječenje akutnog streptokoknog tonzilitisa ili faringitisa

Preporučena doza je 300 mg dva puta dnevno tokom 10 dana.

Bolničko lečenje upalnih bolesti karličnih organa

Terapiju treba započeti intravenskom otopinom Dalacin C fosfata (u dozi od 900 mg svakih 8 sati u kombinaciji s intravenskim antibiotikom odgovarajućeg spektra djelovanja protiv gram negativnih aerobnih mikroorganizama, na primjer, gentamicinom u dozi od 2,0 mg / kg, nakon čega slijedi doza od 1,5 mg / kg svakih 8 sati u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega). Intravensku primjenu lijekova treba nastaviti najmanje 4 dana i najmanje 48 sati nakon poboljšanja pacijentovog stanja.

Zatim biste trebali nastaviti uzimati Dalacin® oralno u dozi od 450-600 mg svakih 6 sati dnevno do završetka tečaja liječenja, s ukupnim trajanjem od 10-14 dana.

Infekcije kostiju i zglobova

Preporučena doza iznosi 7,5 mg / kg svakih 6 sati.

Prevencija endokarditisa kod pacijenata sa osetljivošću na penicilin

U odraslih bolesnika preporučena doza je 600 mg 1 sat prije postupka, u djece: 20 mg / kg 1 sat prije postupka.

Oblik i sastav

Dalacin je dostupan u sljedećim doznim oblicima:

  • Gel za vanjsku upotrebu 1%: proziran, bezbojan, viskozan (30 g u epruvetama, 1 epruveta u kartonskom paketu),
  • Vaginalna krema 2%: bijela (svaka 20 ili 40 g u epruvetama od polietilena ili aluminijske folije, u kompletu s 3 ili 7 aplikatora (respektivno), 1 set u kartonskoj kutiji),
  • Kapsule: želatinozne, tvrde, s tijelom i bijelim poklopcem, s oznakom "P&U 225" (150 mg svaki) ili "P&U 395" (svaki 300 mg), sadržaj kapsula je bijeli prah (8 ili 10 kom. U blisterima, 2 ili 10 blistera u kartonskoj kutiji),
  • Vaginalne supozitorije: čvrste, torpedne, s glatkom površinom, gotovo bijele ili bijele boje (3 kom. U trakama od laminirane folije sa ili bez aplikatora, 1 traka u kartonskom snopu).

Sastav gela od 1000 mg za spoljašnju upotrebu:

  • Aktivna supstanca: klindamicin (u obliku fosfata) - 10 mg,
  • Pomoćne komponente: metil paraben - 3 mg, alantoin - 2 mg, polietilen glikol - 100 mg, propilen glikol - 50 mg, karbomer 934P - 7,5 mg, rastvor 40% natrijum hidroksida - u dovoljnim količinama, pročišćena voda - u dovoljnim količinama do 1000 mg .

Sastav vaginalne kreme od 1000 mg:

  • Djelatna tvar: klindamicin (u obliku fosfata) - 20 mg,
  • Pomoćne komponente: cetil palmitat - 32,1 mg, stearinska kiselina - 21,4 mg, polisorbat 60 - 50 mg, sorbitan monostearat - 20 mg, propilen glikol - 50 mg, benzil alkohol - 10 mg, cetostearil alkohol - 32,1 mg, mineral ulje - 64,2 mg, pročišćena voda - u dovoljnim količinama.

Sastav 1 kapsula:

  • Djelatna tvar: klindamicin (u obliku hidroklorida) - 150 ili 300 mg,
  • Pomoćne komponente: talk, laktoza, kukuruzni škrob, magnezijum stearat, želatina, titanijum dioksid.

Vaginalni čepići 1. sastava:

  • Aktivna supstanca: klindamicin (u obliku fosfata) - 100 mg,
  • Pomoćne komponente: čvrsta masnoća (Witepsol H-32, mešavina monoglicerida, diglicerida i triglicerida) - oko 2400 mg.

Kontraindikacije

Dalacin je kontraindiciran u prisustvu preosjetljivosti na klindamicin, linkomicin ili pomoćne komponente lijeka.

Lijek u obliku kapsula treba uzimati s oprezom kod pacijenata sa gastrointestinalnim bolestima (anamneza), posebno s ulceroznim kolitisom, miastenijom gravisom (moguće oštećenjem neuromuskularnog prijenosa), teškim zatajenjem jetre.

Uz to, Dalacin u drugim doznim oblicima je kontraindiciran kod sledećih bolesti / stanja:

  • Anamneza povezanog sa antibioticima,
  • Starost: do 18 godina za vaginalnu kremu i čepiće, do 12 godina za gel za vanjsku upotrebu (nema podataka o efikasnosti i sigurnosti Dalacina u ovoj grupi bolesnika),
  • Preosjetljivost na linkomicin ili klindamicin u anamnezi (za gel za vanjsku upotrebu).

Doziranje i primjena

Dalacin u obliku kapsula uzima se oralno. Da bi se izbjegle komplikacije, preporučuje se upotreba strogo onako kako je propisao liječnik.

Kako bi se izbjegla iritacija sluzokože jednjaka, kapsule treba uzimati s punom čašom vode.

Lijek se obično uzima:

  • Odrasli: 600-1800 mg dnevno, učestalost uzimanja - 2-4 puta (u jednakim dozama),
  • Djeca: 8-25 mg / kg tjelesne težine dnevno, učestalost primjene je 3-4 puta (u jednakim dozama).

U liječenju infekcija uzrokovanih beta-hemolitičkim streptokokom, Dalacin se koristi u gore opisanim dozama. Trajanje terapijskog kursa je najmanje 10 dana.

Liječenje zaraznih i upalnih bolesti zdjeličnih organa započinje intravenskom primjenom klindamicina, u dozi od 900 mg svakih 8 sati, istovremeno s pogodnim antibakterijskim sredstvom najmanje 4 dana. Nakon poboljšanja pacijentovog stanja terapija se nastavlja najmanje još 2 dana nakon čega se Dalacin propisuje u obliku kapsula u jednoj dozi od 450-600 mg. Lijek se uzima svakodnevno svakih 6 sati. Potpuni kurs liječenja je 10-14 dana.

Ovisno o dokazima, Dalacin je propisan:

  • Toksoplazmozni encefalitis u bolesnika sa AIDS-om: u slučaju netolerancije na standardnu ​​terapiju, lek se uzima istovremeno s pirimetaminom prema sledećoj šemi: Dalacin - 600-1200 mg svakih 6 sati tokom 14 dana, zatim 300-600 mg s istom učestalošću upotrebe, pirimetamin - dnevno 25 -75 mg. U pravilu je kurs liječenja 8-10 tjedana. Kada koristite pirimetamin u većim dozama, treba propisati 10-20 mg folne kiseline dnevno,
  • Infekcije grlića materice uzrokovane Chlamydia trachomatis: 450-600 mg dnevno, doziranje 4 puta na dan, trajanje liječenja 10-14 dana,
  • Akutni streptokokni faringitis / tonzilitis: 10 dana, 300 mg 2 puta dnevno,
  • Pneumocystis pneumonia u bolesnika sa AIDS-om: tokom 21 dana, 300-450 mg svakih 6 sati istovremeno s primaquinom, 15-30 mg jednom dnevno,
  • Malarija: odrasli - 10-20 mg / kg dnevno, djeca - 10 mg / kg dnevno. Lijek se uzima u jednakim dozama svakih 12 sati, trajanje kursa je 7 dana. Također je moguće koristiti Dalacin istovremeno s kininom (svakih 12 sati pri 12 mg / kg) ili s klorokinom (svaka 24 sata po 15-25 mg), trajanje kursa je 3-5 dana.

Za prevenciju endokarditisa u bolesnika sa preosjetljivošću na peniciline propisan je Dalacin: za odrasle - 600 mg, za djecu - 20 mg / kg. Lijek treba uzimati sat vremena prije manje stomatološke ili hirurške intervencije ili bilo kojeg drugog postupka kod kojeg postoji rizik od razvoja endokarditisa.

Stariji pacijenti s normalnom funkcijom bubrega i jetre za određenu dob, kao i bolesnici s funkcionalnim poremećajima jetre i bubrega, ne bi trebali prilagoditi dozu.

U lečenju bakterijske vaginoze obično se propisuju:

  • Vaginalna krema: 5000 mg kreme (1 puni aplikator, otprilike 100 mg klindamicina) treba uvesti u vaginu. Postupak je najbolje obaviti prije spavanja. Trajanje kursa - 3 ili 7 dana,
  • Vaginalni čepići: 1 supozitorij se daje intravaginalno 1 put dnevno, poželjno prije spavanja. Kurs traje 3 dana.

Dalacin u obliku gela koristi se eksterno u liječenju akni vulgaris. Lijek se nanosi u tankom sloju na zahvaćeno područje (suva, čista koža). Višestruka upotreba - 2 puta dnevno. Preporučeno trajanje kursa je 6-8 nedelja. Prema indikacijama, upotreba Dalacina moguća je 6 meseci. Ako se nakon nekoliko mjeseci primjene gela, učinkovitost liječenja smanji, potrebna je pauza od 4 tjedna.

Nuspojave

Kada koristite Dalacin iznutra, mogu se razviti sljedeće nuspojave:

  • Digestivni sistem: mučnina, bolovi u trbuhu, ezofagitis, proliv i povraćanje, pseudomembranski kolitis, čir na jednjaku, žutica, disbioza, disfunkcija jetre, uključujući hiperbilirubinemiju,
  • Hematopoeza (hematopoetski sistem): zabilježeni su slučajevi eozinofilije prolazne prirode i leukopenije (neutropenija), kao i slučajevi trombocitopenije i agranulocitoze, međutim veza između primjene Dalacina i tih pojava nije utvrđena,
  • Alergijske reakcije: pruritus, urtikarija, makulopapularni osip, najčešće generalizirani osip protiv ospica umjerene i blage težine, rijetko - vezikulobulozni i eksfolijativni dermatitis, toksična epidermalna nekroliza, multiformni eritem, anafilaktoidne reakcije,
  • Ostalo: vaginitis.

Također tokom terapije mogu se pojaviti sljedeće nuspojave: razvoj superinfekcije, poremećen neuromuskularni prijenos.

Kada se liječi bakterijska vaginoza Dalacinom u obliku vaginalne kreme i čepića, može se razviti poremećaj iz nekih tjelesnih sistema:

  • Reproduktivni sistem: vulvovaginitis, vaginalna kandidijaza, krvarenje iz maternice, iritacija sluzokože vagine i vulve, vaginalne infekcije, trihomonas vaginitis, vaginalni bol, abnormalni porođaj, menstrualne nepravilnosti, vaginalni iscjedak, endometrioza,
  • Urinarni sistem: infekcije mokraćnih puteva, disurija, proteinurija,
  • Digestivni sistem: perverzija ukusa, nadimanje, mučnina, proliv, povraćanje, dispepsija, zatvor, halitoza, probavne smetnje,
  • Koža: eritem, svrbež, osip, kandidijaza kože, makulopapulozni osip, urtikarija,
  • Centralni nervni sistem: vrtoglavica, glavobolja, vrtoglavica,
  • Endokrini sistem: hipertireoza, glukozurija,
  • Respiratorni sistem: infekcije gornjih disajnih puteva, krvarenja iz nosa,
  • Tijelo u cjelini: gljivične infekcije, bakterijske infekcije, napuhanost, lokalizirana i / ili generalizirana bol u trbuhu, bol u donjem trbuhu, trbušni grčevi, odstupanje rezultata mikrobioloških analiza od norme, bolovi u leđima, alergijske reakcije i sl.
  • Lokalne reakcije: upalni edem i svrbež na mjestu ubrizgavanja.

Kod primjene gela za vanjsku upotrebu, mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  • Digestivni sistem: kolitis, bolovi u trbuhu, pseudomembranski kolitis, dispeptični poremećaji (mučnina, proliv, povraćanje),
  • Vid vida: peckanje u očima,
  • Integritet: najčešće - suva koža, pojačana proizvodnja lojnih žlijezda, iritacija kože, urtikarija, kontaktni dermatitis,
  • Ostalo: folikulitis izazvan gram-negativnom florom.

Posebna uputstva

S razvojem dijareje nakon primjene Dalacina oralno ili intravaginalno, treba razmotriti mogućnost razvoja pseudomembranoznog kolitisa. Bolest se može pojaviti i 2-3 nedelje nakon prekida terapije. Njegovi glavni simptomi uključuju: proljev, leukocitozu, vrućicu, bol u trbuhu (ponekad praćen izlučivanjem sluzi i krvi s izmetom). Po potrebi treba poduzeti dijagnostičke i terapijske mjere.S vanjskom primjenom lijeka, slučajevi kolitisa su rijetki, međutim, mora se paziti i u slučaju dugotrajne ili jake proljeva upotrebu gela treba prekinuti.

Za infekcije grlića materice prouzrokovane Chlamydia trachomatis, monoterapija kapsulom Dalacinom efikasna je za potpuno izlječenje.

Kada uzimate Dalacin unutra, moguć je pretjerani rast mikroorganizama neosjetljivih na lijek, posebno gljivica sličnih kvascima. U slučaju superinfekcije, ovisno o kliničkoj situaciji, moraju se poduzeti odgovarajuće mjere.

Kindamicin se ne treba prepisati za lečenje meningitisa.

Prilikom propisivanja Dalacina visokim dozama morate kontrolirati koncentraciju klindamicina u plazmi. Uz produženu terapiju potrebno je redovno obavljati testove rada bubrega i jetre.

Prije propisivanja Dalacina za liječenje vulvovaginitisa treba isključiti sljedeće moguće patogene: Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Candida albicans, Neisseria gonorrhoeae i Herpes simplex virus.

Mora se imati na umu da intravaginalna upotreba lijeka može uzrokovati pojačan rast mikroorganizama neosjetljivih na njegovo djelovanje, posebno gljivica sličnih kvascima.

Uz intravaginalnu upotrebu lijeka, treba izbjegavati seksualni kontakt, kao i upotrebu drugih vrsta proizvoda koji se intravaginalno primjenjuju (na primjer, špriceva, tampona).

Ne preporučuje se upotreba Dalacina u obliku kreme ili supozitorija tokom menstruacije. Početak terapije u ovom slučaju treba odgoditi do kraja menstruacije.

Dalacin sadrži komponente koje utiču na čvrstoću gumenih ili lateks proizvoda (vaginalni dijafragmi za kontrolu rađanja, kondomi). Upotreba takvih proizvoda tijekom terapije i u roku od 3 dana nakon upotrebe lijeka nije preporučljiva.

Izbjegavajte kontakt s gelom za vanjsku upotrebu na sluznici usta i očiju. Nakon nanošenja lijeka, temeljno operite ruke. U slučaju slučajnog dodira s osjetljivim površinama (ogrebotine na koži, očima, sluznici), isperite ih hladnom vodom.

Interakcija lijekova

Kindamicin se ne smije uzimati oralno istovremeno s eritromicinom i kloramfenikolom.

Postoji krstna rezistencija mikroorganizama na linkomicin i klindamicin.

Kindamicin treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika koji primaju druge periferne mišićne relaksate.

Istodobnom primjenom Dalacina iznutra s opioidnim (opojnim) analgeticima s središnjim inhibicijskim učinkom na respiratornu funkciju, moguć je razvoj izraženije respiratorne depresije do apneje.

Rizik od razvoja pseudomembranoznog kolitisa povećava se istodobnom primjenom Dalacina s antidijarejskim lijekovima koji smanjuju gastrointestinalnu pokretljivost.

Antimikrobni spektar klindamicina se proširuje aminoglikozidima.

Istodobna primjena vaginalne kreme i čepića s drugim lijekovima za intravaginalnu primjenu nije preporučljiva.

Analozi Dalacina su: Klindatsin, Klindes, Klindamitsin, Klindovit, Klindatop.

Kapsule Dalacin C

Cijena kapsula - od 1324 p.

Kapsule sadrže talk, laktozu i magnezijum stearat kao pomoćne komponente. U ljusci se koristi škrob, titanijum dioksid i želatina.

Prva su kapsule. Mogu biti mase od 150 ili 350 mg. Kapsule su čvrste, boja tijela i poklopca je ljubičasta ili bijela, boja pudera koji je unutra je bijela.

Rastvor za ubrizgavanje

Cijena Dalacina C u obliku otopine za injekcije iznosi od 587 r po ampuli.

U rastvoru za injekcije dodatne supstance su voda za injekcije, dinatrijev edetat, benzil alkohol.

Ampule mogu sadržavati 2, 4 ili 6 ml rastvora. Tečnost je bezbojna. Nalazi se u posudama od bezbojnog stakla klase I.

Interakcija s drugim sredstvima

Uputa za lijek kaže da može utjecati na farmakokinetiku drugih lijekova.

Dakle, ona može značajno pojačati efekat mišićnih relaksana na tijelo. Stoga se primjena ovih lijekova istodobno provodi pod strogim nadzorom liječnika. Doziranje oba lijeka se prilagođava pojedinačno.

Ako istodobno upotrebljavate lijekove protiv proljeva i Dalacin C, tada se povećava rizik od kolitisa.

Strogo je zabranjena upotreba proizvoda, upute o kojima je riječ u članku, u kombinaciji s kalcijevim glukonatom, barbituratima, eritromicinom, aminofilinom, ampicilinom, magnezijevim sulfatom.

Nuspojave

Prilikom uzimanja lijekova mogu se pojaviti mnogi neprijatni simptomi.

Liječenje ovim antibiotikom može uzrokovati:

  • Bol u trbuhu
  • Mučnina i povraćanje
  • Proliv
  • Ezofagitis
  • Disbakterioza
  • Trombocitopenija
  • Leukopenija
  • Agranulocitoza
  • Eozinofilija
  • Vaginitis
  • Kožni osip, osip i svrbež
  • Tijelo slabost
  • Vrtoglavica
  • Apnea
  • Povišen krvni pritisak

Uz dugotrajnu upotrebu kapsula, mogu se razviti čirevi jednjaka.

U rijetkim slučajevima, antibiotik može izazvati toksičnu epidermalnu nekrozu.

Alergijska reakcija na lijek može se pokazati kao anafilaktički šok.

Više o tome kako možete zaustaviti proliv možete saznati u članku: borba protiv dijareje.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja nisu registrirani.

Međutim, ako se ne pridržavate doziranja, rizik od anafilaktičkog šoka značajno se povećava. Da biste ga eliminirali, koriste se antihistaminici i glukokortikoidni lijekovi, kao i adrenalin. Učinkovitost hemodijalize u slučaju anafilaktičkih reakcija je nula. Ne postoji specifičan protuotrov za aktivnu tvar Dalacin C.

Pravila i uslovi skladištenja

Uputa o lijeku kaže da ga trebate staviti na tamno mjesto s normalnom vlagom. Temperatura skladištenja može biti od 15 do 25 stepeni Celzijusa.

Rok trajanja u obliku kapsula je 60 meseci.

Lijek u obliku otopine za injekcije može se upotrebljavati 24 mjeseca od datuma proizvodnje.

Akrikhin OJSC (RF) ili Pharmaprim LLC (Moldavija)
Cena - od 207 r

Aktivna supstanca ista je kao i predmetni lijek. Dostupno u obliku vaginalnih čepića ili kreme.

Pros:

  • Učinkovitije je kod bakterijske vaginoze, jer se primjenjuje lokalno
  • Krema je oblik koji je pogodan za nanošenje.

Protiv:

  • Upotreba čepića nije prikladna za sve
  • Nije dostupno u obliku tableta.

Clindamycin

Nizhpharm (Srbija)
Cena - od 167 r

Aktivna supstanca je isto hemijsko jedinjenje. Dostupno u obliku kapsula.

Pros:

  • Oblik doziranja (kapsule) prikladan je za upotrebu.
  • Cijena je niska.

Protiv:

  • Kontraindicirano u trudnoći
  • Iste nuspojave kao i Dalacin C.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Iznutra, odrasli: 150 mg svakih 6 sati, kod težih infekcija pojedinačna doza se može povećati na 300-450 mg leka. Djeca: 8-25 mg / kg / dan (ovisno o težini infekcije), podijeljeno u 3-4 doze.

U liječenju kolpita uzrokovanog Chlamydia trachomatisom propisuje se 450 mg 4 puta dnevno tokom 10-14 dana.

U / m ili u / u: odrasli - 300 mg 2 puta dnevno. Za umjerene infekcije - 150-300 mg 2-4 puta dnevno, za teške infekcije - 1,2-2,7 g / dan za 2-4 injekcije. Uz život opasne infekcije, iv doza se može povećati na 4,8 g / dan.

Deci je propisano 10-40 mg leka / kg / dan, podeljeno u 3-4 doze.

Za iv primjenu, razrijeđenu do koncentracije ne veću od 6 mg / ml, razrijeđena otopina se daje iv u kapljicama u trajanju od 10-60 minuta.

Plan razrjeđivanja i trajanje infuzije: doza, zapremina otapala i trajanje infuzije (respektivno): 300 mg - 50 ml - 10 min, 600 mg - 100 ml - 20 min, 900 mg - 150 ml - 30 min, 1200 mg - 200 ml - 45 minuta Unošenje više od 1,2 g tokom 1 sata infuzije se ne preporučuje.

Otopina se koristi u roku od 24 sata od datuma pripreme. U liječenju kolitisa izazvanog Clostridium difficile, odmah kombiniranom primjenom vankomicina u trajanju od 10 dana, u dozi od 500 mg - 2 g dnevno, podijeljenoj u 3 ili 4 jednake doze.

Pacijenti s teškom bubrežnom / jetrenom insuficijencijom zahtijevaju prilagođavanje doze.

Farmakološko djelovanje

Antibiotik iz grupe linkosamida. Ima širok spektar djelovanja, bakteriostatsko se veže za 50S podjedinicu ribosomalne membrane i inhibira sintezu proteina u mikrobnoj ćeliji. U odnosu na određeni broj gram-pozitivnih koka, moguće je baktericidno djelovanje. Aktivno protiv Staphylococcus spp. (uključujući penicilinazu koja proizvodi Staphylococcus epidermidis), Streptococcus spp. (isključujući Enterococcus spp), Streptococcus pneumoniae, Corynebacterium diphtheriae, anaerobe koji stvaraju spore i ne-spore i mikroaerofilne gram-pozitivne koke (uključujući Peptococcus spp. i Peptostreptococcus spp.), Clostridium perfringptas, Clostridium perfringptas, Clostridium perfringptas. (uključujući Bacteroides fragilis i Prevotella melaninogenica), Fusobacterium spp., Propionibacterium spp., Eubacter spp., Actinomyces spp.

Većina sojeva Clostridium perfringens osjetljiva je na lijek, no budući da su druge vrste klostridije (Clostridium sporogenes, Clostridium tertium) rezistentne na lijek, određivanje antibiotika preporučuje se za infekcije uzrokovane Clostridium spp.

Klinički neefikasan protiv Mycoplasma pneumoniae, Haemophilus influenzae, Helibacter pylori, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum.

Između Dalacina C i linkomicina postoji unakrsna rezistencija. Učinkovit u liječenju asimptomatske difterije (sedmični tečaj terapije, oralni).

Pogledajte video: Dalacin C 300mg Capsule. Skin infection or Bacterial infection क सबस अचछ दवई. How To Take. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar