Kontracepcija dijabetesa

Povijest ženske i muške kontracepcije datira tisućama godina. Mnoge moderne metode kontracepcije imale su svoje analoge prije mnogo stoljeća. Živimo u vremenu kada je seks između muškarca i žene moguć bez trudnoće. Trenutno postoji veliki izbor kontraceptiva, ovisno o vašim željama, načinu života i nedostatku kontraindikacija.

Međutim, pitanje kontracepcije kod dijabetesa tipa 1 nije uvijek dobro pokriveno od strane prisutnih ljekara, a na internetu postoji ogromna količina oprečnih informacija. Mnogo je pitanja na koja ne možete uvijek dobiti odgovore. Koliko su efikasne metode kontracepcije? Koja je metoda najefikasnija? Da li su dozvoljeni dijabetes? Mogu li dovesti do pogoršanja razine glukoze, do početka ili progresije dijabetičkih komplikacija? Koliko je "štetna" upotreba hormonskih lijekova? Kako odabrati metodu koja je prikladna za mene? Koliko će mi to biti sigurno? I mnoga druga pitanja. U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na većinu njih.

Kontracepcija (od novolat. „Contraceptio“ - pisma. - iznimka) - sprečavanje trudnoće mehaničkim, hemijskim i drugim kontraceptivima i metodama.

Odabirom metode kontracepcije, moramo pronaći savršenu ravnotežu između učinkovitosti metode, mogućih rizika i nuspojava, planova za naknadnu trudnoću i osobnih sklonosti.

Sve žene reproduktivne dobi sa ili bez šećerne bolesti dijele se u 2 kategorije: one koje žele zatrudnjeti i koje ne žele zatrudnjeti. Za žene koje planiraju trudnoću, vrlo je važno da to planiraju precizno zajedno s endokrinologom i akušer-ginekologom. Zapamtite da kada se trudnoća dogodi s visokom razinom glikoziranog hemoglobina i nedostatkom nadoknade za dijabetes, povećava se rizik od urođenih anomalija u djece, komplikacija trudnoće i porođaja. Zbog toga je vrlo važno planirati trudnoću i tokom razdoblja planiranja koristiti efikasnu i pogodnu metodu kontracepcije za vas. Za žene koje ne planiraju trudnoću, relevantno je i pitanje prikladne kontracepcije kako bi se izbjegla neželjena trudnoća.

Ne postoje kontracepcijske metode koje su apsolutno kontraindicirane kod dijabetesa. S obzirom na povećane štetne rizike za plod i majku tijekom neplanirane trudnoće, preferiraju se metode visokog stupnja djelotvornosti. Najvažniji medicinski aspekt koji određuje izbor kontracepcijske metode je postojanje komplikacija vaskularnog dijabetesa. Iz tog razloga vas treba pregledati liječnik prije nego što odaberete metodu zaštite. Ni u kojem slučaju ne smijete samostalno početi uzimati kontraceptive.

Prilikom odabira metode zaštite vrlo je važno uzeti u obzir i njezinu učinkovitost i sigurnost. Da bi se procijenila učinkovitost, koristi se indeks koji pokazuje koliko je žena od sto trudnica dobilo jednu ili drugu metodu kontracepcije u trajanju od jedne godine. Nijedna trenutno dostupna metoda nije 100% efikasna. Imajte na umu da će u nedostatku kontracepcije od 100 žena, više od 80 zatrudnjeti u roku od jedne godine. Pouzdanost većine metoda zaštite ovisi uglavnom o ispravnosti njihove uporabe.

Morate sami odrediti razdoblje u kojem je početak trudnoće nepoželjan - mjesec, godinu, 10 godina ili djecu uopće ne planirate. Postoji dugoročna i kratkoročna kontracepcija.

Za dugoročna kontracepcija uključuju intrauterine uređaje i potkožne implantate. Ove metode kontracepcije ne zahtijevaju vaše aktivno sudjelovanje i prilično su sigurne, uključujući i dijabetes tipa 1. Njihova instalacija traje nekoliko minuta, što osigurava dugoročnu pouzdanu kontracepciju.

Intrauterini sistemi.

Intrauterusni uređaj (IUD) je intrauterini sistem, to je mali uređaj napravljen od plastike s bakrom koji inhibira kretanje sperme u materničnu šupljinu, sprečavajući susret jajašca i sperme i sprečava da se oplođeno jaje pričvrsti na stijenku maternice. Prema statistici, 1 od 100 žena s ovom metodom kontracepcije zatrudni. Hormon progesteron iz ovog sustava se oslobađa polako, ali stalno, doprinoseći prorjeđivanju unutarnjeg funkcionalnog sloja stijenke materice (endometrija), što sprečava oplođeno jaješce da se pričvrsti na stijenku maternice, a također čini i da se cervikalna sluz deblja (ovo otežava spermiji da uđe u šupljinu materice, gdje se nalaze mogu oploditi jaje). Prednosti ove metode su dobra kontracepcijska učinkovitost, odsutnost potrebe za redovitim unosom, kao što je to slučaj sa tabletama. Spirala je postavljena na 5 godina. Nedostaci su rizik od problema poput infekcije, kao i obilnijih i bolnijih perioda. IUD se najčešće uspostavljaju za žene koje su rodile. Postojeći podaci otkrivaju iste indikacije za ugradnju intrauterinog uređaja kao i za žene bez dijabetesa. Ova metoda minimalno utječe na kontrolu dijabetesa.

Kontraceptivni implantati.

Implantat se ubacuje supkutano, a njegov učinak postiže se suzbijanjem ovulacije (izlazom jajeta iz jajnika). Kada ga koristite, 1 od 100 žena može zatrudnjeti. Instalira se pomoću lokalne anestezije već 3 godine. Prednosti su očite - visoka efikasnost, ugradnja jednom u 3 godine. Nedostaci su vjerovatnost pojave fleka i manje nuspojave koje se najčešće javljaju u prvih nekoliko mjeseci.

Potkožni implantati su također relativno sigurni za osobe s dijabetesom. Prema studijama, ovi lijekovi nisu utjecali na nivo glikoziranog hemoglobina i nisu doprinijeli napredovanju dijabetičkih komplikacija. Najčešći razlog napuštanja istih bio je periodično pjegavanje.

Za kratkoročna kontracepcija uključuju oralne kontraceptive kao i kontracepcijske flastere. Ovo su najčešći kontraceptivni sredstva. Međutim, 1 godinu nakon početka korištenja metode, samo 68% žena nastavlja unos u budućnosti, jer treba uzimati tablete dnevno, flastere se mijenjati tjedno i zvoniti mjesečno. U prisustvu šećerne bolesti tipa 1 bez vaskularnih komplikacija, koristi ove terapije prelaze njene rizike.

Oralni (oralni) kontraceptivi ili kontracepcijske tablete.

Ovo je jedna od najčešćih metoda kontracepcije. Postoji nekoliko grupa kontracepcijskih tableta: kombinirani lijekovi (koji sadrži 2 hormona - estrogen i progesteron) i samo koji sadrži progesteron lijekovi. Prije svega, ovi hormoni djeluju na jajnike, blokirajući izlaz jajašca (ovulacija prestaje). Osim toga, ovi hormoni cervikalnu sluz čine debljom, čine endometrijum tanjim, što sprečava pričvršćivanje oplođenog jajašca na stijenku maternice. Raspravljamo o svakoj grupi.

Epidemiološke studije su pokazale da je uzimanje kombinirani oralni kontraceptivi povezan s povećanim rizikom od vaskularnih bolesti. Naravno, uzimanje ovih lijekova može igrati ulogu u postojećim vaskularnim komplikacijama dijabetesa. Osim toga, prije njihovog imenovanja, potrebno je procijeniti pokazatelje sustava zgrušavanja krvi, jer povećava se rizik od stvaranja krvnih ugrušaka (krvnih ugrušaka).

Dakle, ove su tablete za kontrolu rađanja pogodne ako imate manje od 35 godina i nemate popratne vaskularne komplikacije i rizične faktore poput arterijske hipertenzije, pretilosti, pušenja i prisutnosti venske tromboze u prošlosti.

Kombinirani oralni kontraceptivi, ako se uzimaju u velikim dozama, utječu na potrebu za inzulinom, povećavajući ga, a u malim dozama taj je učinak minimalan.

Prema statistici, 1 od 100 žena koje redovno dobivaju ove tablete zatrudni. Njihove prednosti su dobra efikasnost, mali broj nuspojava, a koriste se i za bolna i teška razdoblja. A nedostaci su umjereni rizik od poremećaja krvarenja (krvnih ugrušaka), potreba za redovitim prijemom bez praznina, kontraindikacije za određene bolesti.

Lijekovi koji sadrže progesteron

Pripravci koji sadrže samo progesteron ili mini napitke (to jest „minimalne tablete“) dobro su pogodni za žene s dijabetesom tipa 1, jer ne utiču na kontrolu dijabetesa ili rizik od razvoja dijabetičkih komplikacija. Prema statistici, 1 od 100 žena koje redovno dobivaju ove tablete zatrudni. Nedostatak ove metode kontracepcije su takve moguće nepravilnosti menstrualnog ciklusa i činjenica da se one moraju uzimati u strogo određeno vrijeme. Oni djeluju uslijed djelovanja na gustoću sluzi u cervikalnom kanalu, prorjeđuje sluznicu maternice, a također blokiraju ovulaciju. Osim toga, ove lijekove često koriste dojeće žene, žene starije od 35 godina i pušači.

Morate ih koristiti prema pravilima prijema za zajamčenu zaštitu od trudnoće. Najčešći uzroci neuspjeha kontracepcije prilikom uzimanja kontracepcijskih pilula su preskakanje doza, uzimanje lijekova ili stanja koja utječu na učinkovitost akcije (na primjer, uzimanje antibiotika, povraćanje ili proljev).

Kombinovani oralni kontraceptivi

Kombinovani oralni kontraceptivi (COC) su tablete za kontrolu rađanja koje sadrže dve vrste hormona: estrogene i progestine. Estrogen u tabletama za kontrolu rađanja nadoknađuje nedostatak estradiola čija se prirodna sinteza potiskuje u tijelu. Tako se održava kontrola menstrualnog ciklusa. A progestin (progestogen) pruža uistinu kontracepcijski učinak COC-a.

Prije uzimanja hormonskih kontraceptiva, posavjetujte se s liječnikom i prođite hemostasiološkim pregledom. Ovo su krvni testovi za aktivnost trombocita, AT III, faktor VII i drugi. Ako se testovi pokažu lošima - ova metoda kontracepcije nije prikladna za vas, jer postoji povećan rizik od venske tromboze.

Trenutno su kombinirani oralni kontraceptivi vrlo popularni u cijelom svijetu, također među onim ženama koje pate od dijabetesa. Razlozi za to:

  • COC pouzdano štite od neželjene trudnoće,
  • žene ih obično dobro podnose,
  • nakon prestanka upotrebe tablete, većina žena zatrudni u roku od 1-12 mjeseci,
  • uzimanje pilula je lakše nego umetanje spirale, stavljanje injekcija itd.,
  • ova metoda kontracepcije ima dodatne terapijske i profilaktičke efekte.

Kontraindikacije za upotrebu kombiniranih oralnih kontraceptiva kod žena s dijabetesom:

  • dijabetes se ne nadoknađuje, tj. šećer u krvi ostaje stabilno visok,
  • krvni pritisak iznad 160/100 mm RT. Čl.,
  • krši se hemostatski sistem (obilno krvarenje ili povećana koagulacija krvi),
  • teške vaskularne komplikacije dijabetesa već su se razvile - proliferativna retinopatija (2 stabljika), dijabetička nefropatija u fazi mikroalbuminurije,
  • pacijent nema dovoljno vještina samokontrole.

Kontraindikacije za uzimanje estrogena kao deo kombinovanih oralnih kontraceptiva:

  • povećan rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i začepljenja krvnih žila (uzmite testove i provjerite!),
  • dijagnosticirana cerebrovaskularna nesreća, migrena,
  • bolesti jetre (hepatitis, Rotor, Dabin-Johnson, Gilbertovi sindromi, ciroza, druga oboljenja praćena zatajenjem jetre),
  • genitalno krvarenje, čiji uzroci nisu razjašnjeni,
  • tumori ovisni o hormonu.

Čimbenici koji povećavaju rizik od nuspojava estrogena:

  • pušenje
  • umjerena arterijska hipertenzija,
  • stariji od 35 godina
  • gojaznost iznad 2 stepena,
  • loša nasljednost u kardiovaskularnim bolestima, tj. u obitelji je bilo slučajeva koronarne bolesti srca ili šloga, posebno mlađih od 50 godina,
  • dojenje (dojenje).

Za žene s dijabetesom pogodni su kombinirani oralni kontraceptivi s malim dozama i mikro dozama.

COC s malim dozama - sadrže manje od 35 μg komponente estrogena. Tu spadaju:

  • monofazni: „Marvelon“, „Femoden“, „Regulon“, „Belara“, „Jeanine“, „Yarina“, „Chloe“,
  • trofazni: „Tri-Regol“, „Three-Merci“, „Trikvilar“, „Milan“.

Mikrodozni COC - sadrže 20 mcg ili manje estrogenske komponente. Tu se ubrajaju monofazni preparati „Lindinet“, „Logest“, „Novinet“, „Mercilon“, „Mirell“, „Jacks“ i drugi.

Za žene s dijabetesom, nova prekretnica u kontracepciji bio je razvoj KOK-a, koji sadrži estradiol valerat i dienogest, s dinamičkim režimom doziranja („Klayra“).

Svi kombinirani oralni kontraceptivi povećavaju razinu triglicerida u krvi. Ali to je nepovoljan faktor rizika samo za one žene koje su već imale hipertrigliceridemiju prije nego što su uzele tablete. Ako žena ima umjerenu dislipidemiju (oslabljen metabolizam masti), tada su COC relativno sigurne. Ali tijekom njihovog unosa, morate redovito uzimati krvni test za trigliceride.

Vaginalni hormonalni prsten NovaRing

Vaginalni put primjene steroidnih hormona za kontracepciju iz više je razloga bolji od uzimanja tableta. Koncentracija hormona u krvi održava se stabilnijom. Aktivne tvari nisu izložene primarnom prolazu kroz jetru, kao pri apsorpciji tableta. Stoga se kod upotrebe vaginalnih kontraceptiva može smanjiti dnevna doza hormona.

NovaRing vaginalni hormonalni prsten je kontracepcijski oblik u obliku prozirnog prstena, promjera 54 mm i debljine 4 mm u presjeku. Iz nje se svaki dan u vaginu ispušta 15 mikrograma etinil estradiola i 120 mikrograma etonogestrela, to je aktivni metabolit desogestrela.

Žena samostalno ubacuje kontracepcijski prsten u vaginu, bez učešća medicinskog osoblja. Mora se nositi 21 dan, a potom napravite pauzu od 7 dana. Ova metoda kontracepcije ima minimalan učinak na metabolizam ugljikohidrata i masti, približno isto kao i mikrodozirani kombinirani oralni kontraceptivi.

NovaRingov vaginalni hormonski prsten posebno je indiciran za upotrebu kod žena kod kojih je dijabetes kombiniran s pretilošću, povišenim trigliceridima u krvi ili oštećenom funkcijom jetre. Prema stranim istraživanjima, vaginalni pokazatelji zdravlja se ne mijenjaju od toga.

Ovdje će biti korisno podsjetiti se da su žene s pretilošću i / ili visokim šećerom u krvi zbog dijabetesa posebno sklone kandidiaznom vulvovaginitisu. To znači da ako imate mliječ, onda najvjerovatnije to nije nuspojava korištenja vaginalnog kontraceptiva NovaRing, već se pojavila iz drugih razloga.

Kontracepcijska zakrpa.

Kombinovana vrsta kontracepcije koja sadrži estrogen i progesteron.Ovaj flaster je pričvršćen na kožu. Prednosti ove vrste su jednostavnost upotrebe, efikasnost kao i lakši i manje bolni periodi. Nedostatak je ograničenje upotrebe određene kategorije osoba. Ne preporučuje se ženama starijim od 35 godina, pušačima, kao i ženama težinama većim od 90 kg, jer doza hormona može biti nedovoljna za sprečavanje trudnoće.

Za nehormonske metode uključuju kondome, dijafragme, spermicidne gelove, metodu prirodne kontracepcije. U slučaju da žena više ne planira djecu, moguće je koristiti metodu sterilizacije.

Barijerske metode.

Tu spadaju kondomi (muški, ženski), dijafragme. Sprečavaju ulazak sperme u maternicu. Njihova efikasnost je nešto niža. Kada koriste muški kondom, 2 od 100 žena mogu zatrudnjeti. Prednosti su nedostatak medicinskog rizika, kao i nuspojave. Pored toga, zapamtite da kondomi štite od seksualno prenosivih infekcija. Nedostaci su nedostatak pouzdanosti metode, potreba da se svaki put koristi, kao i mogućnost narušavanja integriteta strukture.

S medicinskog stajališta, metode barijere dobro su pogodne za sve žene s dijabetesom tipa 1 zbog malog broja nuspojava i učinaka na kontrolu dijabetesa. Kondomi, spermicidi i dijafragme su efikasne kontracepcijske metode ako se pravilno i kontinuirano koriste. Međutim, učinkovitost ovih metoda ovisi o vašoj posvećenosti ovoj metodi i redovnoj uporabi. Idealni su za žene koje ne žele uzimati hormonske lijekove koji planiraju trudnoću u sljedećih 3-6 mjeseci, a u rijetkim slučajevima i žene za koje je kontraindicirano korištenje drugih metoda zaštite.

I naravno, za žene koje nemaju stalnog seksualnog partnera, kondome treba koristiti za zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Ovo je jedina kontracepcijska metoda koja pruža zaštitu protiv ovih bolesti.

Prilikom odabira takvih metoda, liječnik bi trebao biti obaviješten o metodama hitne kontracepcije. Metode hitne kontracepcije koriste se ako ne želite zatrudnjeti: za vrijeme seksa bez kontracepcije, ako je kondom oštećen, ako vam nedostaju kontracepcijske pilule ili ako uzimate antibiotike koji smanjuju učinkovitost kontracepcijskih pilula.

Za žene koje ne žele više zatrudnjeti, hirurška sterilizacija je još jedno rješenje. Međutim, gore navedene metode nisu niže u efikasnosti sterilizacije i nisu hirurške. Ženska sterilizacija je hirurška metoda kontracepcije koja je zasnovana na stvaranju umjetne opstrukcije jajovoda. Sasvim je prikladno izvesti ga za vrijeme carskog reza. Sterilizacija kod žena ne mijenja hormonsku pozadinu. O ovom pitanju uvijek možete razgovarati sa svojim liječnikom tokom zakazane operacije. Moguća je i sterilizacija muškaraca - vazektomija, hirurška operacija u kojoj se kod muškaraca vrši ligacija ili uklanjanje fragmenta vaskularne mrene. Važno je ako imate redovnog seksualnog partnera.

Prirodne metode kontracepcije.

To uključuje prekinuti seksualni odnos i seks „sigurnih“ dana. Naravno, trebali biste razumjeti da ove metode imaju najmanju efikasnost. Da biste odredili „sigurne“ dane, potrebno je 3-6 redovnih ciklusa pomoću pokazatelja kao što su tjelesna temperatura, vaginalni iscjedak i posebni testovi za određivanje dana ovulacije. Prednost je izostanak nuspojava, osim visokog rizika od trudnoće.

Zaključno želim napomenuti da trudnoća treba biti ne samo poželjna nego i planirana, pa je tom pitanju potrebno pristupiti prilično ozbiljno. Trenutno postoji široko tržište kontraceptiva, a zahvaljujući tome možete seksati bez straha da ćete zatrudnjeti. Ovisno o vašim planovima trudnoće, vašim sklonostima, načinu života i prisutnosti dijabetičkih komplikacija, vi i vaš liječnik moći ćete odabrati idealan način zaštite za vas.

Primjena spirale kod dijabetesa

Skoro 20% žena sa šećernom bolešću radije koristi intrauterine kontraceptive, naime spiralnu, kao zaštitu od neželjene trudnoće. Takva spirala je mala struktura u obliku slova T, koja se sastoji od sigurne plastične ili bakrene žice, koja se postavlja izravno u maternicu.

Intrauterusni uređaji izrađeni su na način da isključuju bilo kakve ozljede sluznice maternice. Oni pružaju zaštitu od neželjene trudnoće bilo korištenjem najfinije bakrene žice ili malog spremnika s hormonom progestinom, koji se tokom upotrebe polako oslobađa.

Pouzdanost intrauterine kontracepcije je 90%, što je prilično visoka stopa. Pored toga, za razliku od tableta koje bi trebalo uzimati svakodnevno, spiralu je potrebno instalirati samo jednom i sljedećih 2-5 godina se više ne brine o zaštiti.

Prednosti upotrebe spirale kod dijabetesa:

  1. Spirala nema nikakvog utjecaja na šećer u krvi, što znači da ne uzrokuje povećanje koncentracije glukoze i ne povećava potrebu za inzulinom,
  2. Intrauterini kontraceptivi ne izazivaju stvaranje krvnih ugrušaka i ne doprinose začepljenju krvnih žila, praćenog razvojem tromboflebita.

Nedostaci ove metode kontracepcije:

  1. U bolesnika koji koriste intrauterine uređaje mnogo se češće dijagnosticira poremećaj ciklusa. Manifestira se pretjerano obilnim i dugotrajnim pražnjenjem (preko 7 dana) i često je praćeno jakim bolovima,
  2. Spirala povećava verovatnoću za razvoj ektopične trudnoće,
  3. Ova vrsta kontracepcije može izazvati teška upalna oboljenja ženskog reproduktivnog sistema i ostalih zdjeličnih organa. Vjerovatnoća razvoja upale posebno je povećana s dijabetesom,
  4. Spirala se toplo preporučuje ženama koje već imaju djecu. Kod neizvjesnih djevojčica može izazvati ozbiljne probleme sa začećem,
  5. Kod nekih žena spirala uzrokuje bol tokom odnosa,
  6. U rijetkim slučajevima uzrokuje oštećenje zidova materice, što može provocirati intrauterino krvarenje.

Kao što se može vidjeti iz gore navedenog, upotreba intrauterinskih uređaja nije zabranjena kod dijabetes melitusa. Međutim, ako žena ima upalne procese u maternici i dodacima ili neliječene genitalne infekcije, tada se unošenje intrauterinog uređaja strogo ne preporučuje.

Uz to, treba napomenuti da samo ginekolog može staviti spiralu u skladu sa svim pravilima. Svaki pokušaj samoinstalacije ove vrste kontracepcije može dovesti do strašnih posljedica. Medicinski specijalist također bi trebao ukloniti spiralu iz maternice.

Za one koji sumnjaju jesu li spirale pogodne za dijabetičare, trebalo bi reći kako djeluje ova metoda kontracepcije i koja je vrsta spirale najefikasnija.

Sve vrste intrauterinih uređaja:

  • Ne dozvolite implantaciju jajašca u zid materice.

  • Sprečavaju prolazak sperme kroz grlić maternice,
  • Krši proces ovulacije.

  • Uništiti spermu i jajne stanice.

Spirale koje sadrže progestin i bakar imaju približno jednaku pouzdanost, međutim, spirale s bakrenom žicom imaju duži radni vijek - do 5 godina, dok spirale s progestinom rade ne više od 3 godine.

Recenzije o korištenju intrauterinog uređaja za dijabetes vrlo su miješane. Većina žena pohvalila je ovu metodu kontracepcije zbog njene praktičnosti i efikasnosti. Upotreba spirale omogućava ženama da se osjećaju slobodnije i da se ne boje propustiti vrijeme uzimanja tableta.

Intrauterusni uređaj posebno je pogodan za pacijente s teškim dijabetesom u kojima je strogo zabranjeno koristiti hormonske kontraceptive. No, mnoge žene primjećuju da njegova upotreba može uzrokovati ozbiljne nuspojave, uključujući bol u glavi i donjem dijelu leđa, pogoršanje raspoloženja i izrazito smanjenje libida.

Osim toga, čitajući preglede pacijenata sa šećernom bolešću, ne može se zaboraviti prigovor na značajno povećanje težine nakon ugradnje spirale, kao i pojava edema, povećanog pritiska i razvoja komedona na licu, leđima i ramenima.

Međutim, većina žena zadovoljna je primjenom intrauterinog uređaja i uvjerena je da je takva kontracepcija za dijabetes najsigurnija i najefikasnija. O tome svjedoče brojni pregledi i dijabetičara i njihovih liječnika.

Ako iz jednog ili drugog razloga pacijentica s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 ne može koristiti spiralu za zaštitu od neželjene trudnoće, može koristiti druge metode kontracepcije.

Kontrole rađanja za dijabetes

Možda najpopularniji način zaštite od neželjene trudnoće kod žena širom svijeta su tablete za kontrolu rađanja. Mogu se koristiti i za dijabetes, ali to treba činiti s oprezom, poštujući sve preporuke liječnika.

Do danas su oralni kontraceptivi dostupni u dve vrste - kombinovani i sadrže progesteron. Sastav kombiniranih kontraceptiva uključuje dva hormona odjednom: estrogen i progesteron, hormoni koji sadrže apohesteron uključuju samo hormon progesteron.

Prilično je teško reći koja je skupina lijekova najprikladnija za dijabetes, a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

No, većina modernih kontracepcijskih pilula pripada skupini kombiniranih kontraceptiva, stoga je njihovo odabira za planiranje trudnoće ženama lakše odabrati najprikladniji lijek.

Dijabetes i trudnoća

Dijabetes i trudnoća

I danas su, nažalost, česti slučajevi kada žene oboljele od šećerne bolesti nemaju potpune informacije o kvalitetnim i pouzdanim metodama kontracepcije koje su za njih pogodne. Zato prema objektivnoj medicinskoj statistici:

  • u 77% slučajeva trudnoća kod žena sa dijabetesom nije planirana,
  • skoro svaka druga trudnoća završava se pobačajem,
  • više od 60% žena ima istoriju više pobačaja.

Zašto tako često žene moraju pribjegavati umjetnom prekidu trudnoće? Glavni razlog, u pravilu, su komplikacije povezane s dijabetes melitusom, zastrašujuće zbog njegovih mogućih pogoršanja. Govorimo o bolestima srca, vaskularnoj makro- i mikropatologiji, problemima gastrointestinalnog trakta, kao i problemima sa mokraćnim sistemom.

Metode kontracepcije za dijabetes tipa 1: A do Z

Povijest ženske i muške kontracepcije datira tisućama godina. Mnoge moderne metode kontracepcije imale su svoje analoge prije mnogo stoljeća.

Živimo u vremenu kada je seks između muškarca i žene moguć bez trudnoće.

Trenutno postoji veliki izbor kontraceptiva, ovisno o vašim željama, načinu života i nedostatku kontraindikacija.

Međutim, pitanje kontracepcije kod dijabetesa tipa 1 nije uvijek dobro pokriveno od strane prisutnih ljekara, a na internetu postoji ogromna količina oprečnih informacija. Mnogo je pitanja na koja ne možete uvijek dobiti odgovore.

Koliko su efikasne metode kontracepcije? Koja je metoda najefikasnija? Da li su dozvoljeni dijabetes? Mogu li dovesti do pogoršanja razine glukoze, do početka ili progresije dijabetičkih komplikacija? Koliko je "štetna" upotreba hormonskih lijekova? Kako odabrati metodu koja je prikladna za mene? Koliko će mi to biti sigurno? I mnoga druga pitanja. U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na većinu njih.

Kontracepcija (od novolat. „Contraceptio“ - pisma. - iznimka) - sprečavanje trudnoće mehaničkim, hemijskim i drugim kontraceptivima i metodama.

Odabirom metode kontracepcije, moramo pronaći savršenu ravnotežu između učinkovitosti metode, mogućih rizika i nuspojava, planova za naknadnu trudnoću i osobnih sklonosti.

Sve žene reproduktivne dobi sa ili bez šećerne bolesti dijele se u 2 kategorije: one koje žele zatrudnjeti i koje ne žele zatrudnjeti. Za žene koje planiraju trudnoću, vrlo je važno da to planiraju precizno zajedno s endokrinologom i akušer-ginekologom.

Zapamtite da kada se trudnoća dogodi s visokom razinom glikoziranog hemoglobina i nedostatkom nadoknade za dijabetes, povećava se rizik od urođenih anomalija u djece, komplikacija trudnoće i porođaja. Zbog toga je vrlo važno planirati trudnoću i tokom razdoblja planiranja koristiti efikasnu i pogodnu metodu kontracepcije za vas.

Za žene koje ne planiraju trudnoću, relevantno je i pitanje prikladne kontracepcije kako bi se izbjegla neželjena trudnoća.

Ne postoje kontracepcijske metode koje su apsolutno kontraindicirane kod dijabetesa. S obzirom na povećane štetne rizike za plod i majku tijekom neplanirane trudnoće, preferiraju se metode visokog stupnja djelotvornosti.

Najvažniji medicinski aspekt koji određuje izbor kontracepcijske metode je postojanje komplikacija vaskularnog dijabetesa. Iz tog razloga vas treba pregledati liječnik prije nego što odaberete metodu zaštite.

Ni u kojem slučaju ne smijete samostalno početi uzimati kontraceptive.

Prilikom odabira metode zaštite vrlo je važno uzeti u obzir i njezinu učinkovitost i sigurnost. Da bi se procijenila učinkovitost, koristi se indeks koji pokazuje koliko je žena od sto trudnica dobilo jednu ili drugu metodu kontracepcije u trajanju od jedne godine.

Nijedna trenutno dostupna metoda nije 100% efikasna. Imajte na umu da će u nedostatku kontracepcije od 100 žena, više od 80 zatrudnjeti u roku od jedne godine.

Pouzdanost većine metoda zaštite ovisi uglavnom o ispravnosti njihove uporabe.

Morate sami odrediti razdoblje u kojem je početak trudnoće nepoželjan - mjesec, godinu, 10 godina ili djecu uopće ne planirate. Postoji dugoročna i kratkoročna kontracepcija.

Za dugoročna kontracepcija uključuju intrauterine uređaje i potkožne implantate. Ove metode kontracepcije ne zahtijevaju vaše aktivno sudjelovanje i prilično su sigurne, uključujući i dijabetes tipa 1. Njihova instalacija traje nekoliko minuta, što osigurava dugoročnu pouzdanu kontracepciju.

Kontracepcija dijabetesa

Svake godine tretmani dijabetesa postaju sve efikasniji. To vam omogućuje da u potpunosti spriječite vaskularne komplikacije ili odgodite vrijeme njihova pojavljivanja. Tako se ženama s dijabetesom povećava dužina razdoblja porođaja.

Dijabetes može otežati odabir ispravne metode kontracepcije.

Istovremeno sve žene s dijabetesom trebaju pažljivo planiranje trudnoće.Možete započeti začeti tek kada vam je razina šećera u krvi vrlo blizu normalne, odnosno postignuta je izvrsna kompenzacija dijabetesa.

Neplanirana trudnoća s dijabetesom prijeti ozbiljnim komplikacijama i za ženu i za njeno buduće potomstvo. To znači da je pitanje kontracepcije kod dijabetesa vrlo važno. Mnogo mu pažnje posvećuju i ljekari i njihovi pacijenti sa dijabetesom.

Odabir najprikladnije metode kontracepcije težak je zadatak. O ovom pitanju odlučuje se individualno za svaku ženu. Ako pati od dijabetesa, tada nastaju dodatne nijanse. U današnjem članku naučit ćete sve što vam je potrebno da zajedno sa svojim liječnikom odredite kontracepciju za dijabetes.

U nastavku su opisane samo moderne učinkovite metode kontracepcije. Pogodni su za žene s dijabetesom, ovisno o njihovim individualnim indikacijama. Nećemo raspravljati o ritmičkoj metodi, prekinutom seksualnom odnosu, tuširanju i drugim nepouzdanim metodama.

Prihvatljivost metoda kontracepcije za žene s dijabetesom

Intrauterusni kontraceptivi

Intrauterusne kontraceptive koristi do 20% žena s dijabetesom. Jer ova opcija kontracepcije pouzdano i istovremeno reverzibilno štiti od neželjene trudnoće. Ženama je vrlo ugodno da ih ne treba svakodnevno pažljivo nadzirati, kao prilikom uzimanja kontracepcijskih pilula.

Dodatne prednosti intrauterinih kontraceptiva za dijabetes:

  • ne pogoršavaju metabolizam ugljikohidrata i masti,
  • Ne povećavajte vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka i začepljenja krvnih žila.

Nedostaci ove vrste kontracepcije:

  • žene često razvijaju menstrualne nepravilnosti (hiperpolimeroreja i dismenoreja)
  • povećani rizik od ektopične trudnoće
  • češće se javljaju upalne bolesti karličnih organa, posebno ako je kod dijabetesa šećer u krvi stalno visok.

Nerođenim ženama se ne preporučuje korištenje intrauterinih kontraceptiva.

Dakle, naučili ste koji su razlozi za odabir jedne ili druge metode kontracepcije za dijabetes. Žena reproduktivne dobi moći će odabrati sebi odgovarajuću opciju, budite sigurni da će raditi sa liječnikom. Istovremeno budite spremni da ćete morati isprobati nekoliko različitih metoda dok ne odlučite koja vam najviše odgovara.

Planiranje trudnoće

Ako unaprijed vodite računa o pripremama za začeće bebe, možete izbjeći mnoge nevolje i, što je važno, sačuvajte svoj miran i pozitivan stav. Gdje započeti?

    Potrebno je normalizovati nivo glukoze u krvi.

Identificirati i izliječiti ginekološke i ekstragenitalne bolesti.

Uvjerite se da je postignuta nadoknada dijabetesa i da će ostati najmanje tri (a u idealnom slučaju šest) mjeseci prije planirane začeća.

Ako se ta pravila pažljivo poštuju, nema sumnje da će se učestalost komplikacija trudnoće i porođaja značajno smanjiti.

Vrste kontracepcije

Do danas je dokazano da kod dijabetes melitusa primjena hormonskih lijekova koji sadrže estrogen kao kontraceptiva nije poželjna. Ali ne treba se brinuti zbog toga, jer postoji mnogo drugih načina i metoda sprečavanja neželjene trudnoće.

  • Barijerske metode (kondom, vaginalna dijafragma) - jednostavna metoda, ali njegova efikasnost je mala.
  • Prekinuti odnos - efikasnost je takođe niska i postoji rizik od razvoja seksualnih poremećaja.
  • Hemijske metode (lijek Pharmatex) - nažalost, moguće su alergijske reakcije, učinak je prilično kratkotrajan, međutim, rizik od razvoja spolno prenosivih infekcija znatno je smanjen.
  • IUD (intrauterini uređaj) je invazivna metoda kontracepcije koja je vrlo učinkovita, brzo reverzibilna (trudnoća može nastupiti odmah nakon uklanjanja uređaja), pogodna u smislu nedostatka komunikacije izravno s spolnim odnosom, ali postoji opasnost od razvoja izvanmaternične trudnoće.
  • Mirena - Intrauterini uređaj koji sadrži levonorgestrel je veoma efikasna, ali invazivna metoda. Ima minimum kontraindikacija i ima terapeutski efekat.

Hormonski sustavi oslobađanja odlikuju se parenteralnom primjenom i prikladnim načinima upotrebe (tjedne, mjesečne i dugoročne). Na primjer, NovaRingov sistem otpuštanja je elastičan prozirni prsten koji žena može samostalno ući u vaginu.

COC (kombinirani oralni kontraceptivi) je vrlo djelotvorna metoda kontracepcije, ima dodatne terapijske efekte, vrlo je reverzibilna, kada se lijek prekine, trudnoća nastupi prilično brzo. Međutim, metoda zahteva visoku samodisciplinu.

Optimalna kontracepcija za dijabetes

Optimalna kontracepcija za dijabetes

Koje su prednosti i odlike najsavremenije metode zaštite - kombinovanih oralnih kontraceptiva?

COC (kombinirani oralni kontraceptivi) mogu se propisati ženama s dijabetesom tipa 1 i 2, bez obzira na prisustvo vaskularnih ili drugih komplikacija. Nadalje, nisko ili mikrodozirani COC s udjelom etinil estradiola nižim od 30/20 μg može se uspješno koristiti kod pacijenata u stanju kompenzacije ili subkompenzacije metabolizma ugljikohidrata.

Šta danas imamo? Najčešće liječnici preferiraju jednofazne mikrodozirane tablete, među kojima postoje takva imena kao što su Novinet, Logest, Mercilon, Lindinet, Mirell, Jess.

Zanimljiva činjenica

Prvo oralno kontracepcijsko sredstvo registrirano je 1960. godine. U narednim godinama, svi napori farmaceutske industrije bili su usmjereni na minimiziranje nuspojava kombiniranih oralnih kontraceptiva. Kao rezultat toga, postignut je značajan uspeh u razvoju novih tehnologija kontracepcije, uključujući prelazak sa kombiniranih oralnih kontraceptiva visoke doze na lijekove male doze.

Pored toga, pojavili su se lijekovi poput kombiniranih kontracepcijskih sredstava za ubrizgavanje, kombiniranih hormonskih flastera i vaginalnih prstenova, kontracepcijskih pilula i implantata samo za progestogen. Do danas više od 70 miliona žena širom svijeta bira hormonske kontraceptive. Takva popularnost je opravdana, prije svega, stupnjem pouzdanosti ove metode - 99%.

U svakom slučaju, savjetovanje s ginekologom-endokrinologom je apsolutno neophodno, jer je ljekar specijalista koji će svakoj ženi moći preporučiti optimalnu metodu kontracepcije. A slušati njegovo mišljenje znači voditi računa o svom zdravlju i zdravlju svoje bebe. A šta bi moglo biti važnije za buduću majku?

Pogledajte video: Dijabetes, dehidracija i previše žvakaćih guma uzrokuju loš zadah (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar