Bundeva za dijabetes tipa 2: koristi i kontraindikacije

Drugi stadijum dijabetesa karakterizira povišena razina inzulina. Ako se ta razina ne održi u ravnomjernom stanju, tada višak glukoze može ozlijediti krvne žile, što će imati vrlo neugodne posljedice.

Kao tretman održavanja za pacijente sa dijabetesom propisane su injekcije insulina. Osim toga, morate pažljivo voditi računa o doziranju i sastavu prehrane, isključujući namirnice koje na bilo koji način mogu utjecati na razinu šećera u krvi i metabolizam ugljikohidrata.

Najprikladniji izvor koji ima potreban mineralni i vitamin kompleks su proizvodi koji sadrže puno škroba.

Bundeva se smatra najprikladnijim povrćem za inzulinsku dijetu.

Za šta je tikvica korisna i koje su kontraindikacije za dijabetes tipa 2? Koje dijelove proizvoda možete jesti i koje su metode kuhanja? Vredi izdvojiti.

Vrste bundeve

U ruskim trgovinama možete pronaći stočnu hranu i slatku bundevu. Ove dvije vrste se međusobno razlikuju u nekim karakteristikama:

  1. Tip hrane - plodovi su prilično krupni, sa gustom kožom i gustom pulpom. Hrana za bundeve uglavnom se koristi kao hrana za kućne ljubimce. Međutim, za dijabetičare je takođe odličan način da dobiju dovoljno i unose vitamine koje vaše tijelo treba. Ovaj razred ima malo šećera, ali najviše od pektina i drugih korisnih vitamina i minerala. Sjemenke velike bundeve posebno su korisne za dijabetes tipa 2. Mogu se osušiti, a zatim dodati hrani kao aktivnom prirodnom dodatku. Supstance sadržane u sjemenkama savršeno podržavaju radnu funkciju gušterače, žučnog mjehura i jetre.
  2. Izgled deserta - sitni plodovi svijetle boje i izražene arome. Zbog visokog sadržaja karotena i esencijalnih ulja, desertna bundeva uz redovnu upotrebu savršeno povećava imunitet. Međutim, s povećanom razinom šećera, ovu je sortu bolje ne konzumirati, jer u suprotnom može dovesti do još većeg porasta.

Je li buča za bolesnike ovisne o insulinu korisna ili štetna?

Da biste shvatili da li je bundeva korisna za dijabetes, trebate razumjeti svojstva ovog proizvoda i sadržaj korisnih tvari u njemu. Najvažnija je kvaliteta mala količina šećera i kalorija jer je prekomjerna tjelesna težina koja često dovodi do pojave bolesti.

Čim nivoi inzulina u tijelu počnu da se povećavaju, očitanja šećera počinju opadati, što će dovesti do smanjenja broja molekula kisika koji uništavaju beta ćelije.

Kod dijabetesa, bundeva daje sledeći pozitivan efekat:

  • Sprečava pojavu ateroskleroze, koja pogađa krvne sudove,
  • Ne dozvoljava da se razvije anemija zbog sadržaja potrebnog vitaminsko-mineralnog kompleksa tj.

Vitaminsko-mineralni kompleks koji sadrži bundeva uključuje vitamine grupe B, PP, C, beta-karoten, puno Mg, Ph, K, Ca, Fe. Kod dijabetesa tipa 2 možete piti sok od bundeve, prelivati ​​salate sa uljem, jesti kašu u sirovom i termički obrađenom obliku i sjemenke.

Sok od bundeve kod šećerne bolesti smanjuje lučenje i toksičnost organizma, poboljšava rad krvnih žila, sprečava pojavu holesterola i može se koristiti kao pomoćnik u korištenju statina.

Sok od bundeve ne treba piti u teškim slučajevima bolesti. Potrebna je konsultacija liječnika.

Uz to, sok u velikim količinama može podstaći razvoj žučnih kamenaca.

Kaša od bundeve, pored svih navedenih kvaliteta, dobro utiče na stanje gastrointestinalnog trakta. Ulje sjemenki bundeve sadrži veliku količinu nezasićenih masnih kiselina - oni su sjajna alternativa životinjskim masnoćama.

Sadrže puno cinka, magnezijuma, zdravih masti, vitamina E. Tako bogat set minerala omogućava uklanjanje nepotrebne vode i štetnih tvari, a vlakna pomažu u poboljšanju metabolizma u tijelu. Sama sjemenke su vrlo ukusne i sasvim pogodne za užinu.

Što se tiče nanošenja štete organizmu ovisnom o insulinu od jedenja bundeve, ne dolazi do posebnog efekta. Jedina važna stvar je da šećer sadržan u povrću može povećati ionako visoku razinu glukoze u krvi.

Takođe, nevolje mogu nastati zbog prečestog konzumiranja jela od bundeve u svakodnevnoj hrani zbog prekomjerne količine ugljikohidrata. Već oslabljeni organizam može reagirati na takvu gluhoću alergijskom reakcijom i naglim skokom u razvoju bolesti.

Zbog toga je kod dijabetesa vrlo važno stalno nadzirati nivo šećera u krvi, ako je buča prisutna u ishrani. Da biste to učinili, sat vremena nakon jela, potrebno je uzeti uzorak krvi, a zatim ponoviti još dva puta sa istim satima pauze.

Na temelju prethodnog, vrijedno je napomenuti da su blagodati prehrane s bundevom vrlo velike, ali pogrešnom, prekomjernom upotrebom povrća, tijelo može nanijeti veliku štetu.

Načini za pravljenje bundeve

Bundeva za dijabetes tipa 2 može se koristiti kao hrana. Međutim, da li je moguće jesti sirovu buču? Definitivno da. Štoviše, upotreba dijabetesa je prioritet, jer sirovo povrće sadrži sve potrebne tvari, a nakon termičke obrade većina ih nestaje.

Sok od bundeve vrlo je dobro piti kao samostalno piće, a u kombinaciji s sokovima od rajčice ili krastavca. Ova kombinacija poboljšava raspoloženje i blagotvorno deluje na organizam u celini, ispunjavajući je potrebnim elementima u tragovima.

Za miran i opuštajući san uveče, možete dodati sok od malo meda.

Kao prilog, bundeva se može kuhati u pire krumpiru, kuhati odvojeno ili u kombinaciji s drugim povrćem. Pored glavnih jela, bundeva je pogodna i za pravljenje deserta, koji će kod dijabetesa tipa 2 biti pravi sjaj na stolu.

Nutricionisti također nude veliki set žitarica s voćem i povrćem koji sadrže malu količinu šećera. Tako će za dijabetičare razna jela od bundeve činiti odličnu prehranu za održavanje vitalnih funkcija tijela.

Recept za jela od bundeve

Dijabetes i bundeva su apsolutno kompatibilni koncepti. Kako bi izbjegli napredovanje bolesti, stručnjaci su razvili posebnu prehranu koja vam omogućava da zasitite organizam svim potrebnim vitaminima i mineralima i ne nanesete štetu.

Naravno, recepti za jela od bundeve za dijabetičare nisu tako raznovrsni i vješti kao za zdrave ljude, ali čak i korištenje medicinski odobrenih proizvoda omogućava vam stvaranje vrlo ukusnog dnevnog menija.

Bučna krem ​​supa

Za kuhanje će vam trebati dvije šargarepe, dva sitna luka, tri komada krompira, zelje - trideset grama peršuna i kilantro, jedna litra pilećeg bujona, tri stotine grama bundeve, nekoliko kriški raženog hljeba, dvije žlice biljnog ulja i malo sira.

Ogulite i nasjeckajte sve povrće. U šerpu stavite mrkvu, bundevu, luk i bilje i pržite ih na ulju četvrt sata. Istovremeno prokuhajte luk i dodajte mu sjeckani krompir. Potom spustite pasivirano povrće i kuhajte dok ne skuha.

Jednom kada bundeva omekša, juhu će biti potrebno odliti u posudu, a povrće promućkati posebnom mlaznicom za blender u pire krumpiru. Potom ulijte malo čorbe, dovodeći supu do stanja ne baš guste kisele pavlake. Poslužite s raženim krekerima i naribanim sirom, ukrasite grančicom cilantroa.

Pečena bundeva u foliji

Bundeva se iseče na nekoliko delova i položi u foliju oguljenu. Za zaslađivanje je najbolje koristiti zaslađivač, možete dodati malo cimeta za ukus i staviti u rernu na dvadesetak minuta. Poslužite na stolu, ukrašavajući listovima metvice.

Ovo su samo neki recepti koje bundeva može ponuditi. Međutim, ne zaboravite da za dijabetičare tipa 2 ne biste trebali zloupotrebljavati jela iz ovog povrća. Endokrinolog treba utvrditi tačnu normu.

Kako se zaštititi od bolesti bundevom?

Bundeva se može jesti ne samo protiv dijabetesa, već i kao profilaktički i za održavanje zdravlja organizma.

Bukva je zahvaljujući svojim životnim svojstvima:

  1. Poboljšava probavni sistem,
  2. Uklanja holesterol i druge štetne materije,
  3. Poboljšava rad jetre, bubrega i pankreasa,
  4. Čisti tijelo od toksina
  5. Pomaže u jačanju imunološkog sistema,
  6. Ubrzava metabolizam
  7. Umirujuće.


Dakle, bundeva i dijabetes tipa 2 sjajni su jedni za druge, pomažući tijelu da povrati snagu i usmjeri ih protiv bolesti.

Pogledajte video: More Than an Apple a Day: Preventing Our Most Common Diseases (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar