Režim terapije dijabetesa inzulinom

Budući da je dijabetes melitus tipa 1 karakterističan za apsolutni nedostatak inzulina, nadomjesna terapija inzulina provodi se u svim fazama bolesti. I iz istog razloga, liječenje šećerne bolesti tipa 1 tabletiranim lijekovima za snižavanje šećera, posebno sulfonamidima i, posebno, biguanidima, apsolutno je kontraindicirano čak i u kratkom periodu privremene remisije dijabetesa tipa 1 na početku bolesti.

Načelo liječenja pacijenta oboljelog od dijabetesa tipa 1 je egzogena primjena inzulina, bez koje se garantira razvitak hiperglikemijske, ketoacidotske kome.

Cilj liječenja je postizanje normoglikemije i osiguravanje normalnog rasta i razvoja organizma s obzirom da je glavni kontingent bolesna djeca, adolescenti i mladi.

Kada se postavi dijagnoza dijabetesa tipa 1, treba odmah započeti terapiju inzulinom.

Pravodobno započeta i dobro isplanirana terapija inzulinom omogućava u 75–90% slučajeva postizanje privremene remisije (medeni mjesec), a zatim stabiliziranje toka bolesti i odlaganje razvoja komplikacija.

Inzulinska terapija dijabetesa tipa 1

Preporučljivo je provesti insulinsku terapiju za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1 u režimu višestrukih injekcija. Postoje različite mogućnosti za višestruke injekcije inzulina. Dvije od ovih mogućnosti liječenja su najprihvatljivije.

Višestruki način ubrizgavanja

1. Inzulin kratkog djelovanja (Actrapid, Humulin R, Insuman Rapid) prije glavnih obroka, inzulin srednjeg djelovanja (Monotard, Protafan, Humulin NPH, Insuman Bazal) prije doručka i prije spavanja.

2. Inzulin kratkog djelovanja (Actrapid, Humulin R, Insuman Rapid) prije glavnih obroka, srednje dugotrajni inzulin (Monotard, Protafan, Humulin NPH, Insuman Bazal) neposredno prije spavanja.

Dnevna doza inzulina kratkog djelovanja raspoređuje se na sljedeći način: 40% se daje prije doručka, 30% prije ručka i 30% prije večere. Pod nadzorom glikemije na dan (6.00), treba prilagoditi dozu inzulina s produljenim djelovanjem (SDI) koja se daje prije spavanja, a dozu SDI-a primijenjenu prije doručka prilagoditi prema razini glikemije prije ručka (13.00). Doza inzulina kratkog djelovanja (ICD) podešava se pod kontrolom postprandijalne glikemije.

Insulin za dijabetes

Trenutno se proizvode pripravci od goveđeg, svinjskog i ljudskog inzulina, od kojih se prva razlikuje od ljudske tri aminokiseline, druga po jedna, pa je zato stopa stvaranja antitijela na prvu veća nego na drugu.

Pročišćavanje preparata inzulina ponovljenom kristalizacijom i kromatografijom koristi se za proizvodnju takozvanog „monopique“ insulina, koji iako nečistoće proteina sadrži nečistoće u obliku hemijskih modifikacija molekule inzulina - mono-desamido inzulin, monoarginin inzulin itd., Kao i ima kiselo okruženje, što doprinosi razvoju štetnih lokalnih reakcija na pripravke inzulina.

Dodatnim pročišćavanjem takvog pripravka primjenom ionsko-izmjenjivačke kromatografije eliminiraju se ove nečistoće i dobiva se takozvani „monokomponentni“ inzulin koji sadrži samo inzulin i ima, u pravilu, neutralan pH. Svi preparati humanog insulina su monokomponentni.

Trenutno se goveđi, svinjski i ljudski inzulini mogu proizvoditi koristeći genetski inženjering i polusintetički.

Pripravci inzulina podijeljeni su u 3 skupine, ovisno o trajanju njihovog djelovanja:

1. Kratko delujući (jednostavan, rastvorljiv, normalan, polusilen) - inzulin u trajanju od 4-6 sati.

2. Prosječno trajanje (srednjeg) djelovanja (traka, NPH) - do 10-18 sati.

3. Dugoročno djelovanje (ultra traka), u trajanju od 24-36 sati

Pripravci inzulina za primjenu inzulinske šprice sadržani su u bočicama u koncentraciji od 40 PIECES u 1 ml otopine, a za primjenu s inzulinskim olovkama, u takozvanom patronu s koncentracijom od 100 PIECES u 1 ml (NovoRapid-Penfill).

Injekcije inzulina obično se rade posebnim inzulinskim špricama u potkožnoj masti. Preporučena mjesta za samostalnu primjenu inzulina su područje trbuha, bedara, stražnjice i podlaktice.

Prosječna dnevna doza inzulina kod dijabetesa tipa 1 je 0,4–0,9 U / kg tjelesne težine.

Kada je doza veća, to obično ukazuje na inzulinsku rezistenciju, ali češće predoziranje inzulina. Manja potreba je uočena tijekom razdoblja nepotpune remisije šećerne bolesti.

U nadoknadi stanja, 1 jedinica inzulina smanjuje glikemiju pri vrhuncu djelovanja za oko 1,5-2 mmol / L, a jedna jedinica hljeba (XE) (12 g ugljikohidrata) povećava je za oko 3 mmol / L.

Sheme inzulinske terapije za dijabetes tipa 1

Trenutno se u kliničkoj praksi koriste 2 glavne šeme inzulinske terapije šećerne bolesti tipa 1:

1. "Tradicionalna" terapija insulinomkada se inzulin kratkog djelovanja ubrizgava dva puta dnevno inzulinom srednjeg djelovanja.

U „tradicionalnoj“ terapiji inzulinom inzulin se daje 0,5 sati prije jela, prije doručka i večere (intervali između ovih obroka trebaju biti oko 12 sati), sa 60–70% dnevne doze primijenjene ujutro i 30–40% uvečer. Učinkovitost liječenja produljenim lijekovima povećava se ako se istovremeno daje jednostavan inzulin koji sprečava značajno povećanje glikemije nakon doručka i večere.

Kod brojnih bolesnika, režim trostrukog davanja inzulina tokom dana je najefikasniji: IPD se propisuje s ICD-om ujutro prije doručka, a ICD se primjenjuje prije večere (u 18-19 sati) i samo noću (u 22–23 sata), prije spavanja, drugo jednom dnevno SPD.

Smjese (mješavine) inzulinskih pripravaka pogodne su za tradicionalnu inzulinsku terapiju jer se sastoje od gotove mješavine inzulina kratkog djelovanja i NPH-a, koja se ubrizgava u špricu 2 puta dnevno prije doručka i večere.

Obično postoje 4 vrste smjesa ove vrste koje sadrže 10, 20, 30 ili 40% jednostavnog inzulina (na primjer, Humulins M1, M2, M3 ili M4, respektivno) u smjesi s IPD (Isofan).

Farmakokinetičke karakteristike ovih inzulinskih pripravaka određuju se s jedne strane jednostavnim inzulinom - ovi lijekovi počinju djelovati 30 minuta nakon primjene, a s druge strane produljenim inzulinom, koji pruža "spljošten" vrhunac djelovanja, koji se protežu u vremenu od 2 do 8 sati nakon primjene inzulina. , trajanje djelovanja (12-16 sati) određuje samo produženi inzulin.

Glavni nedostatak tradicionalne inzulinske terapije je potreba za strogim pridržavanjem stabilne prehrane i fizičke aktivnosti. Ova je okolnost jedan od glavnih razloga zašto se posljednjih godina mnogi pacijenti s dijabetesom odlučuju preći na intenzivnu inzulinsku terapiju, što život pacijenta čini manje reguliranim, što poboljšava njegovu kvalitetu.

2. Intenzivna terapija insulinom:

• uvođenje inzulina sa srednjim dejstvom dva puta dnevno nadopunjuje se kratko delujućim insulinom, obično se daje pre 3 glavna obroka,

• koncept „bazalnog-bolusa“ - učestalo davanje („bolus“) jednostavnog inzulina pre obroka vrši se na pozadini inzulina dugog delovanja koji se ubrizgava u večernjim satima („osnovni“).

Intenzivna terapija uključuje i liječenje inzulinskim dozatorom (pompom) - uređajem koji automatski dovodi inzulin do potkožne masti. Inzulinska pumpa zasad je jedini uređaj koji omogućuje kontinuirano, svakodnevno subkutano davanje inzulina u malim dozama u skladu s unaprijed programiranim vrijednostima.

U toku su radovi na kompleksu opreme koji se naziva "vještački gušterača". Kada integriramo inzulinsku pumpu s aparatom koji stalno mjeri šećer u krvi (poput stalnog trošenja glukometra), inzulin se daje u skladu s podacima o razini šećera u krvi, koje glukometrom prenosi u pumpu. Dakle, „umjetni gušterača“ imitira rad pravog gušterače što je točnije moguće, pružajući izuzetno fiziološku nadoknadu za dijabetes.

Intenzivna inzulinska terapija za dijabetes tipa 1.

Sa početkom serijske proizvodnje posebnih, takozvanih inzulinskih olovki s atraumatskim injekcijskim iglama koje su pogodne za čestu primjenu inzulina, režim učestalog davanja inzulina (intenzivna inzulinska terapija) postao je privlačniji za mnoge pacijente s dijabetesom.

Princip intenzivne inzulinske terapije dijabetesa tipa 1 je da se uz pomoć jutarnjih i večernjih injekcija intermedijarnog inzulina stvara određena pozadinska (bazalna) razina insulinemije između obroka i noću, i 30 minuta prije glavnog obroka (3-4 puta dnevno) daje se odgovarajuća dijetalna doza jednostavnog inzulina. U pozadini režima intenzivnog inzulinskog liječenja, za razliku od tradicionalnog, dnevna doza produženog inzulina je znatno manja, a postoji i više nego obična.

Umjesto dvije injekcije intermedijarnog inzulina, u večernjim satima možete davati inzulin s jednim djelovanjem dugog djelovanja, što će osigurati bazalni nivo insulinemije noću i tokom dana između obroka, prije nego što je glavni obroci uveden jednostavan inzulin (koncept „bazalni bolus“).

Indikacije za upotrebu ljudskog insulina kod dijabetesa. Budući da humani pripravci inzulina imaju najmanje imunogenosti, posebno je preporučljivo propisati ih trudnicama sa dijabetesom ili brzo nadoknaditi akutne metaboličke poremećaje u djece za koju je poznato da vrlo aktivno reagira na unošenje stranih proteina. Imenovanje humanog inzulina indicirano je i pacijentima alergičnim na druge vrste inzulina, kao i za lipoatrofiju i lipohipertrofiju inzulina.

Komplikacije inzulinske terapije šećerna bolest se manifestira u obliku hipoglikemijskih reakcija, inzulinske rezistencije (sa potrebom za inzulinom većom od 200 jedinica / dan), alergija, lipoatrofije ili lipohipertrofije na mjestu ubrizgavanja inzulina.

Lipohipertrofija uzrokuje svakodnevno uzimanje inzulina na istom mjestu. Ako se inzulin ubrizgava u isti dio tijela ne više od 1 puta tjedno, lipohipertrofija se ne razvija. Učinkovita terapijska metoda za liječenje lipohipertrofije ne postoji, a ukoliko predstavlja izrazit kozmetički nedostatak, uklanja se hirurškim putem.

Kako liječiti dijabetes tipa 1 kod odraslih i djece

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Dokazano je: dijabetes tipa 1 kod ljudi je hronična bolest. Za simptome je karakteristična visoka glukoza u krvi. Da bi se šećer u potpunosti asimilirao na staničnoj razini, tijelu je potreban inzulin - hormon koji proizvodi gušterača. Beta ćelije pacijenata samo djelomično pokrivaju potrebu za tim ili ga uopće ne proizvode. A za liječenje dijabetesa liječnik propisuje insulinsku terapiju. Lijek koji se daje injekcijom eliminira nedostatak hormona i normalizira razgradnju i apsorpciju glukoze.

Razvoj bolesti izaziva uništavanje beta ćelija otočića Langerlans. Prva faza njihove smrti obično ne utiče na metabolizam ugljikohidrata u tijelu. No kad se predkliničko razdoblje preporodi, proces se više ne može zaustaviti. Stoga metode za izliječenje dijabetesa tipa 1 zauvijek ne postoje. Liječenje dijabetesa tipa 1 je održavanje optimalne razine šećera u krvi. Ali govoriti o tome može li se dijabetes izliječiti nije praktično.

Liječenje lijekovima

Injekcije hormona nisu toliko liječenje dijabetesa tipa 1, koliko zbog snižavanja razine šećera. Što se prije otkriva bolest, to će se osoba bolje osjećati. Uostalom, prvi put se produkcija hormona nastavlja, međutim, u manjoj mjeri.

  1. Pozadina - zamjenjuje proizvodnju hormona tokom dana.
  2. Produljeno - omogućava vam nadoknadu ugljikohidrata koji dolaze s hranom.

Dijetalna terapija

Uz ispravnu terapiju, ne morate slijediti nikakvu strogu dijetu. Lijekovi za liječenje dijabetesa potpuno nadoknađuju pristigle ugljikohidrate.

U fazi odabira doze hormona, poželjno je napustiti brze ugljikohidrate. Ubuduće bi ih ujutro trebalo svesti na minimum. Istovremeno, zabranjeno je odbijati hranu od ugljikohidrata: to ne utječe na to da li se dijabetes tipa 1 može izliječiti. Pravilna prehrana od vitalnog je značaja za pacijente, jer odsutnost šećera izaziva aktivno sagorijevanje masti. Kada se podijele, toksični ketoni uzrokuju mučninu i jake glavobolje.

Usklađenost s prehranom uključuje izračun takozvanih krušnih jedinica - XE. 1 XE - 10 ... 12 g glukoze. Za odrasle je pogodna formula prema kojoj se 1-2 jedinice inzulina ubrizgavaju u svaki XE. Za djecu se doza izračunava različito. Pored toga, tijekom godina svaki XE obuhvaća veću količinu hormona.

Fizička aktivnost

Sport je neophodan za lečenje dijabetesa. Naravno, ovo nije način izliječenja dijabetesa tipa 1, ali stres može pomoći smanjenju šećera u krvi.

Važno je pratiti nivo glukoze prije treninga, u sredini i na kraju. S 5,5 mmol / L ili manje, tjelesno obrazovanje može biti opasno, tako da biste trebali imati užinu s nekim ugljikohidratnim proizvodom, na primjer, hljebom ili voćem. Pad šećera na 3,8 mmol / l nosi rizik od pada u hipoglikemijsku komu, pa klasu treba odmah prekinuti.

  • lako trčanje
  • aerobika
  • kratki setovi vježbi snage,
  • okreti, čučnjevi,
  • istezanje.

Ove komponente zajedno čine program za liječenje dijabetesa tipa 1.

Karakterizacija lijekova za terapiju insulinom

  1. Humalog, Novorapid. Vrijedi nakon 15 minuta, a vrhunac se javlja nakon 30-120 minuta.
  2. Humulin, Actrapid. Počinje za trideset minuta, u roku od 7-8 sati.
  3. Humulin NPH, protafan NM. Vrijedi nakon 1-2 sata, 16-20 sati.
  4. Lantus i levemire. Nema specifičan vrhunac delovanja, istovremeno doprinosi apsorpciji glukoze oko jedan dan.
  5. Tresiba je farmakološka novost koja djeluje u krvi i do dva dana.

Ali kombinirani lijekovi se obično ne koriste za liječenje dijabetesa tipa 1. Oni su potrebni samo u drugom obliku, i to u fazi potrebe za inzulinom.

Liječenje dijabetesa ovisnog o insulinu kod djece

Kada se utvrdi bolest, dijete se prvo liječi u bolnici, a zatim ga treba redovno posmatrati. Da li se dijabetes može izliječiti kod djece? Kao i odrasli, ne, ali uravnotežena prehrana, fizički odgoj, terapija inzulinom i svakodnevna rutina nadoknađuju dijabetičke procese i umanjuju rizik od komplikacija.

Dijeta uključuje smanjenje broja pekarskih proizvoda, žitarica, životinjskih masti. Dijete treba jesti 5-6 puta na dan, s najvećim opterećenjem ugljikohidrata za doručak i ručak.

  1. Jednostavno, ili brzo djeluje - djeluje nakon 20-30 minuta, aktivnost se opaža i do tri sata nakon injekcije (Actrapid NM, Humulin redovit itd.) U pravilu je bistra tekućina koja pršti prije glavnih obroka.
  2. Lijekovi s prosječnim trajanjem terapijskog učinka. Vrijedi nakon 1-3 sata (Semilent, Aktrafan NM, Humulin N, itd.)
  3. Insulini dugog djelovanja (Insulin-Ultralong) potiču apsorpciju glukoze i do jednog i pol dana.

Ali čak ni poštivanje svih ovih točaka neće uticati na to da li je moguće izliječiti dijabetes kod djeteta. Cijeloga života morat će se pridržavati režima ubrizgavanja.

Doziranje inzulina

  1. Optimalna količina produženog inzulina održava normalnu razinu šećera prije i 2,5 sata nakon injekcije.
  2. Lijek dugog djelovanja daje se 1-2 puta dnevno u vrijeme koje preporuči specijalista.
  3. Jednostavni inzulin daje se prije obroka kako bi se kompenzirao unos ugljikohidrata. S pravom količinom za nekoliko sati, pokazatelj glukoze će se povećati na 3 mmol / L.
  4. Nakon 4 sata, sadržaj glukoze treba biti isti kao i prije obroka.

Kako se prave dijete za dijabetes?

Dijabetes melitus - bolest zasnovana na nesposobnosti tijela da apsorbuje dovoljnu količinu glukoze. Takvi metabolički problemi nastaju najčešće na pozadini pothranjenosti. Dijeta protiv dijabetesa može poboljšati stanje osobe s dijabetesom, a ishranu treba odabrati pravilno. To će biti glavni uvjet za uspješno liječenje.

Kako jesti u liječenju dijabetesa?

Dijabetes se dijeli na inzulinski ovisan (prvi tip) i neinzulinski ovisan (drugi tip). Da bi liječenje bolesti bilo bez obzira na njen oblik bilo uspješno, potrebno je pažljivo odabrati sustav prehrane, s kojim je moguće normalizirati metabolizam. Dijabetička dijeta se ponekad naziva i dijetom broj 9. Prema ljekarima, medicinska ishrana je izuzetno korisna za prevenciju ove bolesti, a pacijenti koji primaju liječenje moći će da uzimaju manje lijekova.

Dijetalnu terapiju za dijabetes trebao bi razviti liječnik. U ovom se slučaju sigurno uzimaju u obzir karakteristike bolesti, kao što su, na primjer, težina i vrsta dijabetesa. Dijeta za dijabetičare treba biti individualna. S ovom dijagnozom dijeta neće nužno biti sastavljena samo od monotonih i dosadnih jela. Naprotiv, mogu biti veoma sofisticirani i ugodni. Trebat će samo poštivati ​​neke principe, u skladu sa kojima se trebate pridržavati novog elektroenergetskog sustava.

Iz ishrane će biti isključena slana i začinjena hrana, pržena hrana, dimljeno meso, konzervirana hrana i alkohol. Unos šećera treba biti minimalan. Ako se oblik dijabetesa smatra teškim, bolje je u potpunosti eliminirati šećer. Ako se stupanj bolesti smatra umjerenim ili blagim, može se dozvoliti neka hrana koja sadrži šećer. Ali istovremeno ćete morati stalno pratiti nivo glukoze u tijelu.

Prema istraživanjima, stanje dijabetesa mijenja se još gore pod utjecajem masnoća koje u organizam unose u velikim količinama. Stoga treba kontrolirati konzumaciju masti, trebat ćete se ograničiti na takvu hranu ne manje strogo nego na slatku. Prehrana za dijabetes mora biti pravilno raspoređena. Dobro je ako jedete 5 puta dnevno: takav sistem pozitivno utiče na nivo glukoze u krvi.

Kako treba načiniti dijetu za dijabetes tipa 1?

U liječenju dijabetesa tipa inzulina ovisnog tipa treba povećanu pažnju obratiti na ispravnost razvoja terapije insulinom. Lekar na dijeti bira optimalnu kombinaciju lijekova i sistem po kojem će pacijent jesti. Kao rezultat toga, fluktuacije u nivou glukoze u krvi trebaju biti smanjene, rizik od različitih komplikacija smanjen. Dijeta u liječenju dijabetesa ovisnog o insulinu ima važnu ulogu. Mora ga sastaviti specijalista, jer je ova vrsta dijabetesa opasnija, a liječi se uglavnom lijekovima, odnosno unošenjem inzulina.

Kako bi dali najpreciznije procjene količine inzulina i hrane pojedene, nutricionisti su razvili uvjetni koncept koji se zove "jedinica za hljeb". Prema usvojenom sistemu jedinica za hljeb, jedan od njih je jednak 10-12 g ugljikohidrata (ovo je otprilike jedna naranča ili komad hljeba). Ako se zna da 30 g crnog kruha i prosječna (u veličini) jabuka, te pola čaše zobene pahuljice ili heljde odgovaraju jednoj jedinici kruha, oni se mogu prilično uspješno kombinirati i distribuirati.

Jedinica za hljeb može povećati šećer u krvi za 2,8 mol / l. Da bi tijelo apsorbiralo potrebne su dvije jedinice inzulina. Za bolesnike s dijabetesom koji primaju inzulin važno je promatrati dnevni unos ugljikohidrata, što odgovara primijenjenom lijeku.

Ako se mjera ne slijedi, razina šećera u krvi će se povećati ili smanjiti, dolazi do hiperglikemije ili hipoglikemije.

Nakon uvođenja takvog koncepta kao jedinice za hljeb, postalo je prikladnije stvoriti meni za dijabetičare, ako želite, neke namirnice koje sadrže ugljikohidrate mogu se lako promijeniti u druge.

Općenito, osoba bi trebala primati 18-25 XE (jedinica za hljeb) dnevno. Bolje ih je podijeliti u 6 obroka: za večeru, ručak i doručak, dijabetičare - 3-5 jedinica, za popodnevni obrok ili ručak - 1-2 jedinice, i tako dalje.

Ako specijalista sastavi dijetu za pacijente s dijabetesom tipa 1, glavni zadatak bit će pravilno izračunati koliko ugljikohidrata ima u proizvodu. Za pacijente koji nisu prekomjerni težinom, dijeta dijabetesa neće sastojati u jedenju određene hrane, već u količini koju pojedu.

Podložno određenim pravilima, osoba s dijabetesom ovisnim o inzulinu moći će jesti hranu na gotovo isti način kao i zdravi ljudi, osim sa nekoliko razlika:

  1. Za jedan obrok osoba ne bi trebala konzumirati puno ugljikohidrata. 70-90 g. Biće dovoljno.
  2. Prije svakog obroka, dozu inzulina i količinu XE (jedinica kruha) treba izračunati što je moguće tačnije.
  3. Iz prehrane uklonite slatka pića: gazirane tečnosti, slatki konzervirani sokovi, čaj sa šećerom.

Dijeta dijabetesa tipa 2

Konstantno prejedanje, pretilost najčešće postaju glavni uzročnici dijabetesa drugog, ne-inzulinski ovisnog oblika. Pri provođenju dijetalne terapije za dijabetes, zadaci većinom su normalizacija metabolizma ugljikohidrata. Da bi stanice tijela bile osjetljivije na inzulin, prehranu za dijabetičare treba kombinirati sa redovnom fizičkom aktivnošću.

Kod dijabetesa tipa 2, većina pacijenata ima prekomjernu težinu. Za njih se dijetalna prehrana mora odabrati pojedinačno, uzimajući u obzir spol i starost osobe, njegovu uobičajenu fizičku aktivnost. U slučaju bolesti drugog tipa, prehrana za dijabetičare trebala bi pridonijeti gubitku kilograma. Za pacijente se izračunava optimalni broj kalorija. Dakle, po kilogramu tjelesne težine iznosit će 25 kalorija za odrasle muške pacijente i 20 za ženske. Na primjer, ako žena teži 70 kg, tada je za nju određena norma kalorija - 1400 (dnevno).

Ako je osobi s dijagnozom dijabetesa, mora se stalno pridržavati dijeta. Stoga, kada ga sastavljate, morate pokušati učiniti dijetu heterogenom, jela trebaju biti ukusna. U tom slučaju trebali biste pokušati ograničiti upotrebu hrane s visokim unosom kalorija, što doprinosi činjenici da će nivo glukoze u krvi porasti.

Što je dijeta broj 9?

Za dijabetičare postoje različiti prehrambeni sistemi. Riječ je o francuskoj dijeti za dijabetes i čuvenom sistemu nazvanom "stol broj 9" koji se dobro pokazao. Ova dijeta namijenjena je umjerenom do blagom dijabetesu. Uz dijabetes drugog tipa, dijeta br. 9 može se koristiti u hrani svaki dan i dovoljno dugo.

Tabela br. 9 je dijeta za bolesnike sa šećernom bolešću koja ima malu energetsku vrijednost. Preporučuje se konzumiranje proteina u uobičajenoj količini, ograničavaju masti i značajno smanjuju unos ugljikohidrata u organizam. Holesterol, šećer, sol trebaju biti potpuno isključeni iz prehrane.

Dijabetesna hrana

Pacijentima je dozvoljeno da u prehranu uključuju sljedeće proizvode:

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

  • pšenični hljeb, raženi, sa mekinjama,
  • supe (od povrća, gljiva), okroška, ​​supa od cikle, juhe od ribe nemasnih sorti,
  • paradajz i krastavci, tikvica, tikvice, patlidžan, pečeni ili kuhani kupus, a po mogućnosti sir,
  • meso pilića, zečeva, govedina bez masti, teletina,
  • ne više od 2 jaja u 7 dana (samo protein),
  • riba - sorte sa niskim udjelom masti u pečenom ili kuvanom obliku, mogu biti malo konzervirane (ali ne i u ulju),
  • obrano mlijeko, sir, mliječni proizvodi,
  • žitarice (proso, heljda, ječam, biserni ječam, zob),
  • nezaslađene bobice i voće,
  • specijalni proizvodi na sorbitolu ili saharinu,
  • krompira u količini koja se uklapa u dnevni unos ugljikohidrata,
  • čajevi, povrtni, voćni decokcije.

Šta se ne može jesti s dijabetesom?

Uz ovu bolest, sljedeći proizvodi su zabranjeni:

  • mesne juhe, jer imaju mnogo masnoće,
  • masno meso (janjetina, svinjetina, guska, patke), kobasice i dimljeno meso,
  • kolači od maslaca i lisnato tijesto,
  • masna riba, kavijar, konzervirana u ulju,
  • slani sirevi, skut, vrhnje, puter,
  • tjestenina, bijeli pirinač, kaša,
  • slano i kiselo povrće,
  • datulje, smokve, banane, grožđe, jagode,
  • bezalkoholna pića, gazirana pića.

Koji su proizvodi dozvoljeni i zabranjeni? Ovo je jedno od najvažnijih pitanja za dijabetes. Popisi proizvoda koji su ovdje navedeni kao dozvoljeni ili zabranjeni su savjetodavne prirode. Kompletna lista proizvoda je specijalista nutricionista za razvoj pojedinačnog sistema ishrane.

Razlike između vrsta inzulinske terapije

Izbor terapije inzulinom za dijabetes tipa 1 provodi polazni endokrinolog u skladu s karakteristikama pacijentovog tijela.

Ako pacijent nema problema s prekomjernom težinom, a u životu nema pretjeranih emocionalnih stresova, tada se propisuje inzulin u količini od 0,5–1 jedinica jednom dnevno u odnosu na jedan kilogram pacijentove tjelesne težine.

Do danas su endokrinolozi razvili sledeće vrste terapije insulinom:

  • pojačano
  • tradicionalni
  • djelovanje pumpe
  • osnova za bolus.

Značajke primjene intenzivne terapije inzulinom

Intenzivirana inzulinska terapija može se nazvati osnovom bolusne terapije inzulinom, u skladu s određenim karakteristikama primjene metode.

Značajka intenzivirane inzulinske terapije je ta što djeluje kao simulator prirodne sekrecije inzulina u tijelu pacijenta.

Ova metoda se koristi kada je potrebna terapija insulinom dijabetesa tipa 1. Upravo u liječenju ove vrste bolesti takva terapija daje najbolje kliničke pokazatelje, a to je klinički potvrđeno.

Da biste ispunili ovaj zadatak, potreban je određeni popis uvjeta. Ovi uslovi su sljedeći:

  1. Inzulin se mora ubrizgati u pacijentovo tijelo u količini dovoljnoj da utiče na iskorištavanje glukoze.
  2. Insulini uneseni u tijelo moraju biti u potpunosti identični insulinama koje proizvodi gušterača pacijenta oboljelog od dijabetesa.

Navedeni zahtjevi određuju posebnosti inzulinske terapije koja se sastoji u odvajanju lijekova koji se koriste na kratke i produžene insuline.

Insulini dugog djelovanja koriste se za primjenu inzulina ujutro i navečer. Ova vrsta lijekova u potpunosti oponaša hormonske proizvode koje proizvodi gušterača.

Korištenje inzulina s kratkim vremenskim djelovanjem je opravdano nakon jela u obroku s visokim udjelom ugljikohidrata. Doziranje korišteno za unošenje tih lijekova u tijelo ovisi o broju hljebnih jedinica koje se nalaze u hrani i određuje se strogo pojedinačno za svakog pacijenta.

Upotreba intenzivne terapije inzulinom za dijabetes melitus tipa 1 uključuje redovita mjerenja glikemije prije jela.

Značajke upotrebe tradicionalne inzulinske terapije

Tradicionalna inzulinska terapija je kombinirana tehnika koja uključuje kombiniranje inzulina kratkog i produženog djelovanja u jednoj injekciji.

Glavna prednost korištenja ove vrste terapije je smanjiti broj injekcija na minimum. Najčešće se broj injekcija tijekom liječenja u skladu s ovom tehnikom kreće od 1 do 3 dnevno.

Nedostatak korištenja ove metode je nemogućnost potpuno simulacije aktivnosti gušterače. To dovodi do činjenice da je prilikom upotrebe ove metode nemoguće u potpunosti nadoknaditi kršenje metabolizma ugljikohidrata osobe.

U procesu primjene ove metode pacijent prima 1-2 injekcije dnevno. Kratke i duge insuline unosimo istovremeno u tijelo. Insulini sa prosječnim trajanjem izlaganja čine oko 2/3 ukupne doze ubrizganih lijekova, a trećina dnevne doze su kratko djelujući inzulini.

Liječenje šećerne bolesti tipa 1 tradicionalnom vrstom inzulinske terapije ne zahtijeva redovito mjerenje glikemije prije jela.

Značajke primjene inzulinske terapije pumpom

Inzulinska pumpa je elektronički uređaj koji je osmišljen za pružanje supkutane subkutane primjene inzulinskih pripravaka koji imaju kratko ili ultra-kratko djelovanje.

Kada se koristi ovakva vrsta terapije, lek se daje u mini dozama.

Elektronski inzulinski pumpni sistem može se izvesti u različitim režimima. Glavni načini rada pumpe su sljedeći:

  1. Kontinuirana primjena lijeka u organizam u obliku mikrodoza sa baznom stopom.
  2. Unošenje lijeka u organizam bolusom brzinom kojom pacijent programira učestalost ubrizgavanja lijeka.

U slučaju prve metode primjene inzulina dolazi do potpune imitacije lučenja hormona u gušterači. Ovakav način primjene lijekova omogućava ne korištenje dugih djelovanja inzulina.

Upotreba druge metode unošenja inzulina u organizam opravdana je prije jela ili u vrijeme kada postoji porast glikemijskog indeksa.

Shema terapije insulinom pomoću pumpe omogućava kombinaciju brzina da simulira proces izlučivanja inzulina u ljudskom tijelu, koje ima zdrav pankreas. Kada koristite pumpu, treba menjati kateter svaka 3 dana.

Upotreba elektronske pumpe omogućava vam rješavanje problema s imitacijom procesa prirodne sekrecije inzulina u ljudskom tijelu.

Provođenje terapije insulinom u djetinjstvu

Terapija inzulina kod dece treba individualni pristup i zahteva veliki broj faktora i individualnih karakteristika detetovog tela pri izboru tehnike.

Prilikom odabira vrste terapije inzulinom za dijabetes tipa 1 u djece se daje prednost dvo- i trostrukoj primjeni lijekova koji sadrže inzulin u djetetovom tijelu.

Značajka terapije inzulinom kod djece je kombinacija inzulina različitog razdoblja djelovanja kako bi se smanjio broj injekcija dnevno.

Za djecu čija je starost veća od 12 godina, preporučuje se uporaba intenzivirane metodologije terapije.

Značajka djetetovog tijela je povećana osjetljivost na inzulin u usporedbi s tijelom odrasle osobe. To zahtijeva endokrinologa da postepeno prilagođava dozu inzulina koju dijete uzima. Ako se djetetu dijagnosticira prva vrsta šećerne bolesti, tada bi prilagodba trebala biti unutar raspona od 1-2 jedinice po injekciji, a najveća dopuštena granica jednokratnog prilagođavanja ne smije biti veća od 4 jedinice.

Za ispravnu procjenu prilagođavanja potrebno je pratiti promjene u tijelu nekoliko dana.

Prilikom prilagođavanja endokrinolozi ne preporučuju istovremeno mijenjanje doza povezanih s jutarnjom i večernjom primjenom inzulina u dječijem tijelu.

Izvođenje tretmana inzulinom i rezultati takvog tretmana

Prilikom posjete liječniku-endokrinologu puno se pacijenata brine kako se provodi liječenje inzulinom i koji se rezultati mogu postići primjenom terapije lijekovima koji sadrže inzulin.

U svakom pojedinačnom slučaju, endokrinolog razvije tačan režim liječenja. Trenutno su razvijene posebne olovke za špriceve za pacijente kako bi se olakšala terapija. U nedostatku potonjeg, možete koristiti inzulinske šprice sa vrlo tankom inzulinskom iglom.

Liječenje bolesnika s dijabetesom inzulinom provodi se prema sljedećoj shemi:

  • Prije obavljanja supkutane primjene inzulina u tijelo, treba provesti miješanje mjesta ubrizgavanja.
  • Jelo treba obaviti najkasnije 30 minuta nakon primjene lijeka.
  • Maksimalna doza pojedinačne primjene ne smije prelaziti 30 jedinica.

Upotreba olovke za štrcaljke je poželjnija i sigurnija. Upotreba olovaka za vrijeme terapije smatra se racionalnijim iz sljedećih razloga:

  1. Prisutnost igle sa posebnom oštrinom u olovci šprice smanjuje bol tokom injekcije.
  2. Prikladni dizajn olovke za olovku omogućava vam da uređaj koristite u bilo koje vrijeme i bilo gdje, ako je potrebno, za ubrizgavanje inzulina.
  3. Neki modeli modernih olovki za špriceve opremljeni su bočicama inzulina. To omogućava kombinaciju lijekova i upotrebu različitih terapijskih režima u procesu liječenja.

Režim liječenja dijabetesa ubrizgavanjem insulina uključuje sljedeće komponente:

  • Prije jutarnjeg obroka, bolesniku s dijabetesom potrebno je davati inzulin kratkog ili dugog djelovanja.
  • Davanje inzulina prije ručka treba uključivati ​​dozu koja se sastoji od kratkotrajnog pripravka.
  • Injekcija prije večernjeg obroka trebala bi sadržavati inzulin kratkog djelovanja.
  • Doza lijeka koja se daje prije spavanja trebala bi uključivati ​​lijek sa produženim oslobađanjem.

Injekcije u tijelo mogu se provesti u nekoliko područja ljudskog tijela. Stupanj apsorpcije u svakom svom području.

Najbrža apsorpcija se javlja kada se lijek daje pod kožu u trbuhu.

Komplikacije terapije insulinom

Provođenje terapije u obliku lečenja, kao i svaki drugi tretman, može imati ne samo kontraindikacije, već i komplikacije. Jedna od manifestacija komplikacija nastalih insulinskom terapijom je alergijska reakcija u području injekcija.

Najčešća pojava alergija povezana je s oslabljenom tehnologijom ubrizgavanja kada se koriste lijekovi koji sadrže inzulin. Uzrok alergije može biti uporaba tupih ili debelih iglica prilikom ubrizgavanja, koja nisu namijenjena primjeni inzulina, osim toga, uzrok alergije može biti pogrešno područje ubrizgavanja i neki drugi faktori.

Druga komplikacija terapije insulinom je smanjenje šećera u krvi i razvoj hipoglikemije u tijelu. Stanje hipoglikemije patološko je za ljudski organizam.

Pojava hipoglikemije može se pokrenuti kršenjem izbora doziranja inzulina ili produženim postenjem. Često se glikemija javlja kao posljedica osobe koja ima veliko psihološko opterećenje.

Još jedna karakteristična komplikacija za terapiju inzulinom je lipodistrofija, čiji je glavni znak nestanak potkožne masti u području ubrizgavanja. Kako bi se spriječio razvoj ove komplikacije, treba promijeniti područje ubrizgavanja.

U videu u ovom članku jasno je prikazan postupak primjene inzulina upotrebom olovke za špriceve.

Insulin koji se koristi u pedijatrijskoj praksi

Moderni inzulinski pripravci, ovisno o podrijetlu, dijele se u dvije skupine - životinjske i ljudske (polusintetički i biosintetski inzulini). 80 godina govedina i svinjski inzulini korišteni su za liječenje dijabetesa, koji se po sastavu od ljudske razlikuju za tri, odnosno za jednu aminokiselinu. Štaviše, imunogenost se maksimalno izražava u goveđem insulinu, minimalno, prirodno, u ljudskom. Ljudski inzulini korišteni su posljednje dvije decenije i doslovno su revolucionirali liječenje bolesnika s dijabetesom.

Nakon primanja humanog inzulina semisintetskom metodom, aminokiselina alanina u 30. položaju svinjskog B lanca svinjskog zamijenjena je treoninom, koji je u ovom položaju u ljudskom inzulinu. Polusintetički inzulin sadrži malu količinu nečistoća somatostatina, glukagona, polipeptida pankreasa prisutnih u svinjskom inzulinu, što je supstrat za proizvodnju ove vrste ljudskog inzulina. Biosintetski inzulin nema te nečistoće i ima manju imunogenost. Kada se pretvori u ćeliju, pekarski kvas ili E.coli rekombinantna DNK koja sadrži gen humanog inzulina uvodi se genetskim inženjeringom. Kao rezultat toga, kvasac ili bakterije počinju sintetizirati ljudski inzulin. Insulini ljudskog genetskog inženjeringa su progresivniji oblik i treba ih smatrati lijekovima prvog reda prilikom odabira metode liječenja. U Rusiji se poslednjih godina preporučuju primenu samo humanih genetski inženjernih inzulina za upotrebu kod dece i adolescenata.

Moderni genetski modificirani inzulini variraju u trajanju djelovanja:

  • ultra kratko djelujući insulini,
  • kratko delujući insulini („kratki“ insulin),
  • srednje dugotrajne insuline ("produženi" inzulin),
  • mešane insuline.

Njihove farmakokinetičke karakteristike predstavljene su u tabela 1.

Posljednje desetljeće otvorilo je novu eru u terapiji inzulinom: govorimo o dobivanju analoga ljudskih inzulina s novim farmakokinetičkim svojstvima. Uključuju ultra kratko djelujuće insuline (Humalog i NovoRapid) i proširene bezvične analoge ljudskog inzulina (Detemir i Lantus).

Posebno mjesto u liječenju dijabetesa u djetinjstvu i adolescenciji zauzimaju inzulini ultra kratkog djelovanja - Humalog i NovoRapid. Vrhunski analozi inzulina dobivaju se zamjenom aminokiselina odgovornih za procese samo-povezivanja molekula inzulina, što dovodi do ubrzanja njihove apsorpcije iz potkožnog depoa. Dakle, humalog je dobiven međusobnom izmjenom položaja aminokiselina prolina i lizina na 28. i 29. poziciji u lancu B, novopapid - zamjenom aminokiseline prolina u istoj 28. poziciji sa asparaginom. To nije promijenilo biološku aktivnost inzulina, već je dovelo do korisne promjene njegovih farmakokinetičkih svojstava. Uz potkožnu primjenu, Humalog i NovoRapid imaju brži početak i vrhunsko djelovanje, paralelno s razinom post-prehrambene hiperglikemije i kraćim trajanjem, što omogućava primjenu ovih lijekova neposredno prije obroka, izbjegavajući (po želji) česte zalogaje. Kada se koriste analozi ljudskih inzulina, povećavaju se mogućnosti za kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata, što se ogleda u smanjenju gliciranog hemoglobina, a učestalost teške hipoglikemije opada.

Najnovije dostignuće u području terapije insulinom bilo je uvođenje u kliničku praksu insulina lantus, što je prvi bezvični analog ljudskog inzulina 24-satnog djelovanja. Dobiva se zamjenom aminokiseline asparagin glicinom na 21. mjestu A lanca i dodavanjem dvije aminokiseline arginina u terminalnu aminokiselinu u B lancu. Rezultat je promjena pH vrijednosti otopine inzulina nakon njegovog unošenja u potkožnu masnoću sa 4,0 na 7,4, što uzrokuje stvaranje mikroprecipitata, koji usporava brzinu apsorpcije inzulina i osigurava njegovu stalnu i stabilnu razinu u krvi tijekom 24 sata.

Lantus se može davati u bilo koje doba dana, kod adolescenata je poželjno uveče. Njegova početna doza je 80% ukupne dnevne doze produženog inzulina. Daljnja titracija doze vrši se prema šećeru u krvi navečer i noću. Razina glikemije nakon doručka, u popodnevnim i večernjim satima, reguliše se inzulinom kratkog ili ultra kratkog djelovanja. Imenovanjem Lantusa izbegavaju se dodatne injekcije kratkog inzulina u ranim jutarnjim časovima kod većine adolescenata sa fenomenom „jutarnje zore“, uzrokuju značajno smanjenje jutarnje glikemije, a takođe smanjuju labilnost metabolizma ugljikohidrata kod mnogih pacijenata.

Detemir inzulin je i nevični analog produženog djelovanja, čiji je produžavajući učinak postignut vezanjem lanca od 14 ostataka masnih kiselina na 29. poziciju B-lanca. Detemir se daje dva puta dnevno.

Sastav miješanih inzulina uključuje inzulin srednjeg trajanja i kratkog djelovanja u različitim omjerima - od 90 do 10 do 50 do 50. Mješoviti insulini su praktičniji jer se njihovom primjenom može smanjiti broj injekcija koje se provode pomoću olovki špriceva. Međutim, u dječjoj praksi nisu našli široku primjenu u vezi s potrebom mnogih pacijenata da prilično često mijenjaju dozu kratkog inzulina, ovisno o glikemijskim indeksima. Ipak, stabilnim tokom dijabetesa melitusa (posebno u ranim godinama bolesti) uz pomoć miješanog inzulina može se postići dobra kompenzacija.

Režimi terapije insulinom

Postojeće opće preporuke o režimu terapije inzulinom samo su osnova za razvoj individualnog režima koji bi trebao uzeti u obzir fiziološke potrebe i postojeći način života svakog djeteta.

Najrašireniji je režim pojačanog (ili polazno-bolusnog), koji se sastoji u primjeni kratkog inzulina prije svakog glavnog obroka i produženog inzulina od jednog do tri puta dnevno (vidi sliku 2). Najčešće se produžuje inzulin dva puta - u večernjim i jutarnjim satima. Istovremeno se pokušavaju oponašati bazalnu sekreciju uz pomoć produženog inzulina, a postakomentarnu sekreciju uz pomoć inzulina kratkog djelovanja.

Slika 2. Grafičko obrazloženje za osnovni-bolus princip terapije inzulinom.

Uvođenje treće injekcije produženog inzulina naziva se optimizacijom terapije bazalnim insulinom. Pitanje potrebe i vremena treće injekcije odlučuje se na osnovu glikemijskog profila. Ako se glikemija povećava prije večere normalnom brzinom 1,5-2 sata nakon ručka, daje se dodatna injekcija produženog inzulina prije ručka (vidjeti slike 3, 4). U pravilu se ova situacija javlja pri kasnoj (u 19.00-20.00) večeri. Uz ranu večeru (u 18.00) i uvođenje druge injekcije produženog inzulina prije spavanja, često se primjećuje hiperglikemija u 23.00. U ovoj situaciji dobar učinak daje imenovanje dodatne injekcije produženog inzulina prije večere.

Slika 3. Intenzivirana inzulinska terapija.

Ova šema omogućava da se u određenoj mjeri pristupi fiziološkoj sekreciji inzulina kod zdravih ljudi. Uz to, omogućuje se proširivanje načina života i prehrane pacijenta s dijabetesom. Njegov psihološki nedostatak je potreba za čestim ubrizgavanjima i čestim kontrolama glikemije, no to se u današnje vrijeme izravnava zahvaljujući modernom tehnološkom napretku (prikladne olovke za špriceve s atraumatskim iglicama i glukometri s automatskim uređajima za bezbolno ubodanje prstiju). Povećanje epizoda hipoglikemijskih reakcija, za koje se ponekad krivi pojačana terapija inzulinom, nije toliko posljedica korištene šeme kao posljedice želje ljekara da postignu normoglikemiju. Prilikom rješavanja ovog pitanja, uvijek biste trebali tražiti kompromis, trudeći se održati minimalni nivo glikemije koji ne izaziva česte hipoglikemijske reakcije. Ova razina glikemije za svako dijete sasvim je individualna.

Slika 4. Optimizacija intenzivne terapije insulinom.

Kod djece prve dvije godine života, pojačana shema koristi se rjeđe.

Tradicionalna shema terapije insulinom sastoji se u unošenju inzulina kratkog i produženog djelovanja dva puta dnevno - prije doručka i večere. Njegova je primjena moguća kod velikog broja djece u prvoj do dvije godine bolesti, rijetko s dužim trajanjem šećerne bolesti (vidjeti Sliku 5).

Slika 5. Tradicionalni režim terapije insulinom.

Ako se prije ručka daje mala doza kratkog inzulina, takav se plan može neko vrijeme umjetno produžiti povećanjem doze produženog inzulina prije doručka i malom preraspodjelom prehrane (prijenos jedne ili dvije jedinice hljeba s ručka na ručak).

Slika 6. Nekonvencionalni režimi terapije insulinom.

Pored toga, postoji niz nekonvencionalnih shema (vidi sliku 6):

  • samo produženi inzulin ujutro i uveče,
  • jedan produženi inzulin samo ujutro,
  • produženi i kratki inzulin ujutro i samo kratki inzulin uveče,
  • samo kratki inzulin prije doručka, ručka i večere itd.

Te se sheme ponekad koriste kod pacijenata s kratkim periodom dijabetes melitusa s djelomičnim očuvanjem funkcije β-stanica.

U svakom slučaju, izbor režima terapije insulinom nije određen toliko željom doktora ili porodice pacijenta, koliko optimalnim profilom davanja inzulina, koji omogućava kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata.

Doza inzulina

U djetinjstvu je potreba za inzulinom, izračunato na 1 kg težine, često veća nego u odraslih, što je posljedica veće brzine autoimunih procesa, kao i aktivnog rasta djeteta i visokog nivoa kontra-hormonskih hormona tokom puberteta.Doza inzulina varira ovisno o dobi i trajanju bolesti.

U prvoj do dvije godine od početka bolesti potreba za inzulinom prosječno iznosi 0,5-0,6 U / kg tjelesne težine. 40–50% u prvim mjesecima dolazi do djelomične remisije bolesti, kad se nakon postizanja kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata, potreba za inzulinom smanjuje na minimalno 0,1-0,2 U / kg, a kod neke djece čak i s potpunim ukidanjem inzulina dok slijede dijetu uspijevaju održati normoglikemiju. (Napad remisije tim je vjerojatniji da što prije se postavi dijagnoza dijabetesa i započne terapija inzulinom, veći je kvalitet primijenjenog inzulina i veća kompenzacija za metabolizam ugljikohidrata.)

Pet godina nakon trenutka dijabetesa, u većine bolesnika β-stanice potpuno prestaju funkcionirati. U ovom slučaju, potreba za inzulinom obično raste na 1 U / kg težine. Tijekom puberteta raste još više i dostiže kod mnogih adolescenata 1,5, ponekad 2 jedinice / kg. Nakon toga doza inzulina smanjuje se u prosjeku 1 U / kg. Nakon dugotrajne dekompenzacije šećerne bolesti potreba za inzulinom može dostići 2-2,5, ponekad 3 IU / kg, nakon čega slijedi smanjenje doze, u nekim slučajevima i do početne.

Omjer produženog i kratkog pomaka inzulina: od prevladavanja produženog inzulina u djece prvih godina života do prevladavanja kratkog inzulina u adolescenata (vidjeti tabela 2).

Kao i kod odraslih, djeci je potrebno još jedan komad inzulina po jedinici hljeba ujutro nego na ručak i večera.

Treba naglasiti da su to samo opći obrasci, potreba svakog djeteta za inzulinom i omjer inzulina različitog trajanja imaju svoje individualne karakteristike.

Komplikacije inzulinske terapije

  • Hipoglikemija je stanje uzrokovano niskom glikemijom u krvi. Najčešći uzroci hipoglikemijskih stanja: predoziranje inzulina, pretjerani fizički napor, preskakanje ili nedovoljan unos hrane, konzumiranje alkohola. Pri odabiru doze inzulina treba tražiti kompromis između želje za postizanjem metabolizma ugljikohidrata bliskog normoglikemiji i rizika od hipoglikemijskih reakcija.
  • Hronično predoziranje inzulina (Somogy sindrom). Prekomjerni inzulin i hipoglikemija potiču izlučivanje kontransularnih hormona, koji izazivaju posthipoglikemijsku hiperglikemiju. Za potonju je karakterističan visok stupanj hiperglikemije (obično iznad 16 mmol / l) i dugotrajna otpornost na inzulin, koja traje od nekoliko sati do dva dana.
  • Alergija na inzulin. Razlikovati između lokalnih alergijskih reakcija na inzulin (oticanje kože, hiperemija, zadebljanje, svrbež, ponekad bol na mjestu ubrizgavanja) i generalizirane alergije (alergijski kožni osip, vaskularni edem i bronhospazam, akutni anafilaktički šok). Posljednjih godina, s poboljšanim kvalitetom inzulina, alergije na ove lijekove su izuzetno rijetke.
  • Lipodistrofija naziva se promjena potkožne masti na mjestu ubrizgavanja inzulina u obliku njegove atrofije (atrofični oblik) ili hipertrofije (hipertrofični oblik). Uvođenjem humanog inzulina u kliničku praksu, učestalost lipodistrofije značajno se smanjila.

Izgledi za poboljšanje inzulinske terapije u Rusiji

Uvođenjem analoga ljudskog insulina proširuju se mogućnosti postizanja kompenzacije, poboljšavajući tok bolesti u djece i adolescenata koji imaju dijabetes.

Inzulinske pumpe, koje se već nekoliko godina koriste u inostranstvu, pojavile su se na domaćem tržištu danas, ali njihova je upotreba ograničena zbog njihove velike cijene.

Trenutno se u inozemstvu provode studije o učinkovitosti i sigurnosti upotrebe inhaliranih vrsta inzulina koje su povezane s nadom da postoji mogućnost odbijanja stalne primjene kratkog inzulina prije obroka.

Pitanje kliničke uporabe transplantacije otočkih stanica ostat će otvoreno dok se ne nađu sredstva zaštite presađenih stanica od istog autoimunog procesa koji utječu na njihove β-stanice. Trenutno se transplantacija β-ćelija u inozemstvu provodi samo kod pacijenata s uznapredovalim hroničnim zatajivanjem bubrega, istovremeno s transplantacijom bubrega i imenovanjem imunosupresiva. Svi ostali transplantacijski radovi su istraživačke prirode i provode se na volonterima. Međutim, kanadski istraživači uspjeli su dobiti prve ohrabrujuće rezultate.

V. A. Peterkova, doktor medicinskih nauka, profesor
T. L. Kuraeva, dr. Med
E. V. Titovich, kandidat medicinskih nauka
Institut za pedijatrijsku endokrinologiju GU ENTs RAMS, Moskva

Pogledajte video: SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar