Može li se šećer u krvi povećati zbog živaca i kako stres utječe na dijabetes?

Snažan stres ili živčani šok destruktivno djeluju na cijelo tijelo, postajući težak test. Nije iznenađujuće da takve promjene mogu dovesti ne samo do povećanja indeksa glukoze, već i do drugih promjena u funkcioniranju tijela. Da bismo shvatili da li se šećer u krvi može povećati na živčanom sistemu, neophodno je naučiti sve o tome što se događa s nervnim sistemom i kako stres utiče na nastanak bolesti.

Šta se događa sa nervnim sistemom kod dijabetesa?

Kod dijabetičara je konstatiran stabilan porast koncentracije glukoze u krvi. S godinama se patološko stanje samo pogoršava, a glukoza s protokom krvi će se širiti po cijelom tijelu. Tako se primjećuje izrazito negativan utjecaj na sve tkivne strukture, pa se stoga oštećenje živčanog sustava kod šećerne bolesti ocjenjuje kao stanje koje brzo napreduje. Endokrinolozi obraćaju pažnju na to da:

  • nakupljanje sorbitola i fruktoze formirane iz glukoze u području mozga utiče na nervni sistem,
  • ima negativan uticaj na stepen provodljivosti i strukturu nervnih tkiva,
  • pacijent razvije niz patoloških stanja koja se odnose na dijabetičku neuropatiju.

Povećanje razine šećera dovodi do niza komplikacija, i to difuzna periferna polineuropatija, autonomna neuropatija, mononeuropatija, encefalopatija i druga stanja.

Može li se šećer u krvi povećati zbog živaca?

Od živaca se nivo glukoze u krvi može zapravo povećati. Učinak hormona u stresnim situacijama očitovat će se, na primjer, u tome što kortizol stimulira proizvodnju glukoze u jetri što automatski inhibira njegov unos mišićnih grupa i izaziva ispuštanje u krv. Komponente poput adrenalina i norepinefrina potiču razgradnju glikogena i glukoneogenezu (stvaranje šećera). Razina glukoze takođe se može povećati, jer će norepinefrin potaknuti razlaganje masti i prodor glicerola u jetri, gdje je uključen u proizvodnju glukoze.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Vodećim uzrocima nastanka hiperglikemije tijekom stresa treba smatrati ubrzanje razgradnje glikogena i proizvodnju novih molekula glukoze u jetri. Pored toga, govorimo o stabilnosti tkivnih struktura na inzulin i povećanju šećera u krvi. Svaka od predstavljenih promjena približit će glikemiju stresa i ubrzati razvoj poremećaja metabolizma ugljikohidrata kod dijabetesa. Nivo šećera takođe može porasti zbog:

  1. u predstavljenom fiziološkom procesu učestvuju takozvani slobodni radikali,
  2. oni se prisilno formiraju tokom stresa, pod njihovim se uticajem inzulinski receptori počinju razgrađivati,
  3. kao rezultat toga vodi do produženih metaboličkih poremećaja. Štoviše, to ostaje tačno i nakon zaustavljanja utjecaja traumatičnog faktora.

Da li stres utiče na dijabetes?

Kao što znate, stres je reakcija tijela na pretjerani stres, negativne emocije, dugu rutinu i druge faktore nepovoljne s psihološkog stanovišta. Ovaj koncept znači i određene probleme i neugodne situacije, te oporavak nakon kirurških intervencija ili dugotrajnih bolesti koje su značajno oslabile organizam.

Štetni utjecaj stresa ne može se isključiti, uprkos činjenici da su stručnjaci primarno utjecali na razvoj bolesti nasljednog faktora.

Ima slučajeva kada su živčani šokovi ne samo privremeno povećali koncentraciju glukoze, nego i ispostavili da potiču pojavu dijabetesa.

U ovom se slučaju, kako kažu stručnjaci, može pojaviti patologija i prvog i drugog tipa.

Ne treba zaboraviti da stres doprinosi jačanju imuniteta i otvara vrata raznim infektivnim lezijama. Stručnjaci su utvrdili da je pretjerano visok otkucaji srca izravno povezan s pojavom prekomjerne težine i pojavom dijabetesa. Stoga se dijabetes i živci mogu smatrati izravno povezanima.

Posledice nervnog sloma

Posljedice nervnog sloma mogu biti ogromne ne samo u smislu razvoja dijabetesa, nego i izazivati ​​ozbiljne komplikacije. Dakle, periferni nervni sistem će patiti od nedostatka komponenti ili sa niskim stepenom osjetljivosti unutarnjih tkiva. U ovom slučaju govorimo o perifernoj neuropatiji koja može biti distalno simetrična i difuzno autonomna.

Stručnjaci obraćaju pažnju na to da:

  • u prvom slučaju primjećuje se oštećenje živčanih završetaka gornjih i donjih ekstremiteta. Iz tog razloga gube normalan stupanj osjetljivosti i pokretljivosti,
  • distalna neuropatija može biti senzorna (oštećenje senzornih živaca), motorna (motorički živci), senzimotorna (kombinacija dvije patologije). Drugi oblik je proksimalna amiotrofija koja se sastoji u propadanju nervno-mišićnog sistema tj.
  • difuzna neuropatija destabilizira funkcije unutrašnjih organa. U najtežim slučajevima moguć je potpuni prestanak njihovih funkcija.

U drugom slučaju govorimo o patološkim nepravilnostima u radu kardiovaskularnog sistema i gastrointestinalnog trakta. Genitourinarni sistem može patiti, što se očituje urinarnom inkontinencijom, čestim mokrenjem. Kao rezultat toga, često se razvija i seksualna nemoć. Djelomično je oštećenje drugih organa i sustava moguće, na primjer, odsutnost refleksa u zjenicama ili prisilno znojenje. S obzirom na težinu stanja, liječenje i prevenciju treba provoditi u potpunosti.

Liječenje i prevencija stresa

Kao dio rehabilitacijske terapije i prevencije dijabetesa propisani su sedativi. Ovisno o težini bolesti i karakternim osobinama, može se koristiti ekstrakt valerijane ili ozbiljni antidepresivi. Liječenje dijabetičkog oblika neuropatije uključuje uvođenje čitave liste mjera:

  • kontrola i stabilizacija pokazatelja šećera,
  • normalizacija kategorije težine za koju pacijent treba odabrati pojedinačni program,
  • upotreba komponenata vitamina B (mogu se koristiti i tablete i injekcije),
  • intravenska primjena lijekova koji sadrže alfa-lipoinsku kiselinu uz pomoć kojih se primjećuje obnova energetskog odnosa neurona. Dvonedjeljni tečaj ubrizgavanja ubuduće se zamjenjuje primjenom tableta.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Preporučuje se upotreba vitaminskih i mineralnih kompleksa kako bi se osigurala optimalna aktivnost mišića i krvnih sudova. Uz nastanak neuropatije potrebno je dobiti vitamin E, kao i elemente u tragovima poput magnezijuma i cinka. Po potrebi se može provesti i anestezija. Uz to, s oštećenjem unutarnjih organa, provodi se simptomatska terapija.

Pogledajte video: Cimet dijeta (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar