Berlition: upute za upotrebu, analozi i recenzije, cijene u ljekarnama Rusije

Ocjena 4.1 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Berlition 600 (Berlithion): 11 pregleda ljekara, 5 pregleda pacijenata, upute za upotrebu, analozi, infografika, 2 obrasca za puštanje, cijene od 390 do 1140 rubalja.

Ljekari recenziraju berlition

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Originalni preparat tioktične kiseline. Sastavna komponenta u kompleksnom liječenju dijabetesa. Vrlo je efikasna u liječenju sindroma dijabetičkog stopala. Usporava napredovanje dijabetičke polineuropatije i angiopatije.

Cijena je visoka, što je prirodno za originalni lijek poznatog proizvođača.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Koristim za polineuropatije, metaboličke sindrome. Lijek djeluje dobro kod starijih pacijenata sa pratećim simptomima. Povoljno je da se nakon intravenske primene dejstvo na oblik tablete može zadržati.

Cijena po kursu je prilično skupa. Smanjuje šećer, zahtijeva kontrolu hipoglikemije.

Lijek je testiran na istoriji.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Pogodan oblik lijeka. Visok nivo dokaza o aktivnoj supstanci. Pogodno za liječenje komplikacija dijabetesa: neuropatije i mikroangiopatije. Došlo je do poboljšanja osjetljivosti tijekom primjene tečaja kod većine pacijenata.

Razvoj individualne netolerancije tokom dugog razdoblja uzimanja lijeka.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dostojna droga na tržištu! Primjenjuje se kod pacijenata sa inzulinskom rezistencijom, metaboličkim sindromom, polineuropatijama kod šećerne bolesti. U svakodnevnoj praksi koristim ga kod pacijenata sa neplodnošću i u pripremi za IVF (ukoliko postoje indikacije!). Očekivani rezultati opravdavaju trošak!

Potreban je dugi tečaj Nepodržava alkohol! Ako se pravilno koristi, nuspojave su minimalne.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Minus: prilično skupo.

Dobar lijek s dobrom efikasnošću. Morao sam to više puta koristiti u liječenju bolesnika sa dijabetičkim stopalom, dijabetičkom polineuropatijom, angiopatijom. Što prije započne liječenje ovim lijekom, to će biti i bolji učinak. Kursno lečenje je neophodno najmanje jednom u šest meseci.

Ocjena 2.5 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Preparat tioktične kiseline može pomoći u održavanju perifernog živčanog tkiva kod dijabetesa, ali dugoročni unos koji se redovno ponavlja je vrlo važan. Preporučljivo je koristiti lijek što je prije moguće, što je moguće i njegova profilaktička svrha.

Dosta skupi, mnogi loši proizvodi koji sadrže ovu supstancu proizvode se u inozemstvu po nižim troškovima

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek je tioktična kiselina, koriste ga pacijenti koji imaju dijabetičku polineuropatiju, postiže se dobar terapeutski učinak. Propisujemo 600 mg otopine na 200,0 0,9% NaCl intravenski 10 dana, zatim unutar 1 mjeseca, 300 mg 2 puta 30 minuta prije jela.

Lijek se koristi u kombinaciji sa vaskularnim, vitaminima, neurotropnim lijekovima.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek tioktična kiselina koristi se u složenom liječenju metaboličkog sindroma, stvara osnovu za efikasnije liječenje erektilne disfunkcije u bolesnika s istodobnim dijabetes melitusom, gojaznošću.

Nije kompatibilno s alkoholom. Pametni lijek za pametne pacijente.

Potreban je kurs liječenja. Lijek je neophodan ne samo za terapeute, neurologe i endokrinologe, već i za urologe i androloge.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Učinkovitost uzimanja lijeka u dozi od 300 mg s različitim mononeuropatijama. Trajni terapeutski učinak u kombiniranoj terapiji polineuropatije.

Za najbolji učinak liječenja preporučljivo je podvrgnuti se lijeku (2-3 puta godišnje), počevši od intravenske injekcije, završavajući s recepcijom u obliku tableta. Kod pacijenata sa šećernom bolešću bolje je propisati lijek u ranim fazama bolesti da bi se spriječio razvoj komplikacija perifernog nervnog sistema.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Alpha Lipoic Acid, endogeni antioksidans s dokazanom efikasnošću. Odličan izbor za liječenje lezija perifernog nervnog sistema (neuropatije, polineuropatije i drugi).

Kroz vrijeme korištenja Berlitiona, treba se suzdržati od pijenja alkoholnih pića, oni smanjuju efikasnost lijeka. Ako alkohol i Berlition uzimate u velikim dozama, može se razviti ozbiljno trovanje s velikom vjerovatnoćom smrti.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Postoji doza od 300 mg, što je vrlo pogodno za upotrebu kod pacijenata BEZ dijabetes melitusa i uz lagano oštećenje perifernih živaca, jer doza od 600 mg kod ove kategorije pacijenata može značajno smanjiti nivo glukoze u krvi i na taj način pogoršati podnošljivost postupaka liječenja.

Vremenski testiran preparat tioktične kiseline dobrog kvaliteta.

Pregledi pacijenata Berlition

Moj brat nije napravio kapaljku, lekar mu je propisao da uzima Berlition mesec dana. Pio je ujutro 2 tablete na prazan stomak. Veoma dobro za tijelo, bez nuspojava. Noge su postale bolje, bolovi su odlazili i opće stanje se poboljšavalo. Sada se liječi ovim tabletama čim počne bol u stopalima. Otprilike 1 put u pola godine. Efektivna medicina i nema problema.

Uzimao sam "Berlition" jednom dnevno 300 mg, kako mi je preporučio ljekar. Imam polineuropatiju nepoznate etiologije. Osmog dana prijema počela je jaka intoksikacija, zimica, vrlo jaka glavobolja, vrućica. Odvratan lijek, za mene poput otrova. Novac bačen i šteta!

Moj otac ima dijabetes tipa 2, bolestan je 4 godine. Savjetovan je da se kopa u bolnici. Propisali su Burlititon intravenski. U početku sam mislila da ovaj lijek smanjuje šećer. Ali tada je doktor objasnio da tablete Amaril smanjuju šećer, a Berlition utiče na nervna vlakna. Doista, prije kapuljača, otac se neprestano žalio na podrhtavanje nožnih prstiju, a nakon što se pojavila osjetljivost kapalica. A onda smo ga još dva mjeseca pili u kapsulama. Mislimo na jesen još jednom leći.

Tata je propisao kurseve svakih šest meseci za lečenje komplikacija dijabetesa. Lijek je jako skup, preporučena upotreba je intravenska kapaljka na fiziološkoj otopini. Ali se efikasnost njegove upotrebe uopće ne očituje! Nekoliko godina su udovoljili preporuci lekara - uboli su ga, a zatim ih uzimali u tabletama još mesec dana. Rezultat je nula. Prešli smo na jednostavan, poznat od davnina, ksantinol nikotinat. Cijena jednostavno nije usporediva, ksantinol košta novčić u usporedbi s berlicijom. Rezultat se pojavio nakon dvije sedmice upotrebe. Od tada je Berlition napušten u korist ksantinol nikotinata.

Ovo je majčin recept za dijabetes. Šećer u krvi bio je 21 na početku lijeka. Nakon 8 kapi, palo je na 11. Ali na početku liječenja bile su snažne nuspojave - noge su izgorjele, glava. Napravili su kratak odmor, kao da se naviknuo. Doktor je objasnio da upotreba pilula i droga može djelovati vrlo različito. I to u ranoj fazi, lijek može usporiti apsorpciju inzulina. Tada polako ulazi u ćelije i proces započinje. Pa ipak, cijelo vrijeme nisu sjedili na ovom lijeku, prebacili su se na tradicionalnije. Mama je iz nekog razloga stalno osjećala nelagodu. Ali šećer je opao, to je činjenica.

Kratak opis

Lijek njemačkog farmaceutskog koncerna Berlin Chemi nije ništa drugo do tioktična (alfa-lipoinska) kiselina - endogeni antioksidans koji inaktivira slobodne radikale i koristi se u medicini kao hepatoprotektor. Prema modernim konceptima, ova supstanca pripada vitaminima („vitamin N“), čije su biološke funkcije povezane s njegovim učešćem u procesu oksidativne dekarboksilacije alfa-keto kiselina. Prisutnost sulfhidrilnih grupa, koje su spremne da "navoje" svima onima koji imaju nesreću da se nalaze oko štetnih slobodnih radikala, daje antioksidativna svojstva molekuli tioktične kiseline. To pogoduje efikasnom oporavku proteinskih molekula oštećenih oksidativnim stresom. Dakle, tioktična kiselina ima pozitivan učinak na metabolizam proteina, ugljikohidrata, kolesterola i djeluje kao detoksikator za trovanje tabletama za spavanje i soli teških metala. Najvažniji biološki učinci tioktične kiseline uključuju: optimizaciju transmembranske cirkulacije glukoze uz istodobnu aktivaciju oksidacijskih procesa, suzbijanje procesa oksidacije proteina, antioksidacijski učinak, smanjenje masnih kiselina u krvi, inhibiciju procesa odvajanja masti, smanjenje ukupne koncentracije holesterola u krvi, povećanje koncentracije proteina u krv, povećana otpornost stanica na gladovanje kisikom, pojačani protuupalni učinak kortikosteroida, holeretika, spazam političke i detoksikacijske učinke.

Zbog toga se tioktična kiselina (berlition) naširoko koristi za bolesti jetre, arterijsku hipertenziju, aterosklerozu i dijabetesne komplikacije. Kada se berlition koristi kao hepatoprotektor, doza i trajanje farmakoterapijskog kursa vrlo su važni. Klinička ispitivanja koja su provedena tijekom četiri desetljeća pokazala su da doza od 30 mg nije pomogla u liječenju ciroze jetre i virusnih hepatitisa, ali desetostruko povećanje i primjena unutar šest mjeseci definitivno poboljšava biohemiju jetre. Ako kombinirate oralni i injekcijski oblik berlicija (a lijek je dostupan u obliku tableta i koncentrata za pripremu otopine za infuziju), tada se željeni rezultat može brže postići.

Dakle, možemo reći da je berlition, zbog antioksidativnog dejstva i lipotropnog dejstva, jedan od ključnih lekova za lečenje lezija jetre, uključujući cirozu, hepatitis i hronični holecistitis. Lijek se može primijeniti i u kardiološkoj praksi kod pacijenata koji pate od aterosklerotske degeneracije vaskula, koronarne srčane bolesti, arterijske hipertenzije. Nuspojave s Berlitionom vrlo su rijetke i nisu nerešiv problem za daljnju upotrebu lijeka.

Farmakologija

Tioktična (alfa-lipoinska) kiselina je endogeni antioksidans izravnih (veže slobodne radikale) i indirektnih efekata. To je koenzim dekarboksilacije alfa-keto kiselina. Pomaže u smanjenju koncentracije glukoze u krvnoj plazmi i povećanju koncentracije glikogena u jetri, također smanjuje otpornost na inzulin, sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata i lipida, potiče razmjenu kolesterola. Zbog svojih antioksidativnih svojstava tioktična kiselina štiti stanice od oštećenja produktima raspada, smanjuje stvaranje krajnjih proizvoda progresivne glikozilacije proteina u živčanim ćelijama kod šećerne bolesti, poboljšava mikrocirkulaciju i endoneuralni protok krvi, te povećava fiziološki sadržaj antioksidanata glutation. Doprinoseći smanjenju koncentracije glukoze u krvnoj plazmi djeluje na alternativni metabolizam glukoze u šećernoj bolesti, smanjuje nakupljanje patoloških metabolita u obliku poliola i, samim tim, smanjuje edem živčanog tkiva. Zbog svog sudjelovanja u metabolizmu masti tioktična kiselina povećava biosintezu fosfolipida, posebno fosfoinozida, čime se poboljšava oštećena struktura staničnih membrana, normalizira metabolizam energije i provođenje živčanih impulsa. Tioktična kiselina eliminira toksične učinke alkoholnih metabolita (acetaldehid, piruična kiselina), smanjuje prekomjerno stvaranje molekula slobodnih kisikovih radikala, smanjuje endoneuralnu hipoksiju i ishemiju, slabeći manifestacije polineuropatije u obliku parestezije, peckanja, bolova i ukočenosti ekstremiteta. Dakle, tioktična kiselina ima antioksidativno, neurotrofno dejstvo, poboljšava metabolizam lipida.

Upotreba tioktične kiseline u obliku etilendiaminske soli može smanjiti ozbiljnost mogućih nuspojava.

Farmakokinetika

Sa uključenjem / uvođenjem tioktične kiseline Cmaks u krvnoj plazmi nakon 30 min iznosi oko 20 μg / ml, AUC - oko 5 μg / h / ml. Ima efekat "prvog prolaska" kroz jetru. Nastajanje metabolita nastaje kao rezultat oksidacije i konjugacije bočnih lanaca. Vd - oko 450 ml / kg. Ukupni plazma klirensa je 10-15 ml / min / kg. Izlučuje se bubrezima (80-90%), uglavnom u obliku metabolita. T1/2 - oko 25 minuta

Obrazac za puštanje

Koncentrat za otopinu za infuziju, zelenkasto žut, proziran.

1 ml1 amp
tioktična kiselina25 mg600 mg

Pomoćne tvari: etilendiamin - 0,155 mg, voda d / i - do 24 mg.

24 ml - ampule tamnog stakla zapremine 25 ml (5) s bijelom etiketom koja označava liniju lomljenja i tri trake (zeleno-žuto-zeleno) - plastične palete (1) - paketi od kartona.

Lijek je namijenjen primjeni infuzije.

Na početku liječenja lijek Berlition 600 propisuje se intravenski u dnevnoj dozi od 600 mg (1 ampula).

Prije upotrebe, sadržaj 1 ampule (24 ml) se razrijedi u 250 ml 0,9% -tne otopine natrijevog klorida i ubrizgava se intravenski, polako, u periodu od najmanje 30 minuta. Zbog fotoosjetljivosti aktivne tvari priprema se infuzijska otopina neposredno prije upotrebe. Pripremljena otopina mora biti zaštićena od izloženosti svjetlosti, na primjer, aluminijskom folijom.

Kurs liječenja Berlition 600 je 2-4 tjedna. Kao naknadna terapija održavanja koristi se tioktična kiselina u oralnom obliku u dnevnoj dozi od 300-600 mg. Trajanje kursa i potrebu za njegovim ponavljanjem određuje lekar.

Predoziranje

Simptomi: mučnina, povraćanje, glavobolja.

U težim slučajevima: psihomotorna uznemirenost ili zamagljena svijest, generalizirane konvulzije, teški poremećaji acidobazne ravnoteže, laktacidoza, hipoglikemija (do razvoja kome), akutna nekroza skeletnih mišića, DIC, hemoliza, suzbijanje koštane srži, zatajenje više organa.

Liječenje: Ako postoji sumnja na intoksikaciju tioktičnom kiselinom (na primjer, primjena više od 80 mg tioktične kiseline na 1 kg tjelesne težine), preporučuje se hitna hospitalizacija i hitna primjena mjera u skladu s općim načelima usvojenim u slučaju slučajnog trovanja. Terapija je simptomatska. Liječenje generaliziranih napada, laktične acidoze i drugih opasnih po život posljedica intoksikacije treba provesti u skladu s načelima moderne intenzivne njege. Ne postoji specifičan protuotrov. Hemodijaliza, hemoperfuzija ili metode filtracije sa prinudnim uklanjanjem tioktične kiseline nisu efikasne.

Interakcija

Zbog činjenice da je tioktična kiselina sposobna stvarati helatne komplekse sa metalima, treba izbjegavati istodobnu primjenu s preparatima željeza. Istodobna primjena lijeka Berlition 600 s cisplatinom smanjuje učinkovitost lijeka.

Tioktična kiselina formira slabo topiva složena jedinjenja sa molekulama šećera. Lijek Berlition 600 inkompatibilan je sa otopinama glukoze, fruktoze i dekstroze, Ringerovom otopinom, kao i s otopinama koje reagiraju s disulfidnim i SH-skupinama.

Lijek Berlition 600 pojačava hipoglikemijski učinak inzulina i hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu uz istodobnu upotrebu.

Etanol značajno smanjuje terapijsku efikasnost tioktične kiseline.

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže Berlitionu? Propisujte lijek u sljedećim slučajevima:

  • fibroza i ciroza jetre,
  • alkoholna polineuropatija,
  • hronični hepatitis
  • dijabetička polineuropatija,
  • masna jetra,
  • toksični učinak metala.

Uputa za upotrebu Berlition, doziranje

Tablete i kapsule propisane su iznutra, ne preporučuje se žvakanje ili mljevenje tokom upotrebe. Dnevna doza uzima se jednom dnevno, otprilike pola sata prije jutarnjeg obroka.

U pravilu je trajanje terapije dugo. Tačno vrijeme prijema liječnika određuje individualno. Doziranje lijeka:

  • Za dijabetičku polineuropatiju - 1 kapsula Berlition 600 dnevno,
  • Za bolesti jetre - 600-1200 mg tioktične kiseline dnevno (1-2 kapsule).

U težim slučajevima se preporučuje pacijentu Berlition u obliku otopine za infuziju.

Berlition u obliku koncentrata za pripremu otopine za infuziju koristi se za intravensku primjenu. Kao otapalo treba koristiti samo 0,9% natrijum-hlorida, 250 ml pripremljene otopine daje se pola sata. Doziranje lijeka:

  • U teškom obliku dijabetičke polineuropatije - 300-600 mg (1-2 tablete Berlition 300),
  • Kod težih bolesti jetre - 600-1200 mg tioktične kiseline dnevno.

Za intravenozno davanje (injekcije)

Na početku liječenja Berlition 600 se propisuje intravenski u dnevnoj dozi od 600 mg (1 ampula).

Prije upotrebe, sadržaj 1 ampule (24 ml) se razrijedi u 250 ml 0,9% -tne otopine natrijevog klorida i ubrizgava se intravenski, polako, najmanje 30 minuta. Zbog fotoosjetljivosti aktivne tvari priprema se infuzijska otopina neposredno prije upotrebe. Pripremljena otopina mora biti zaštićena od izloženosti svjetlosti, na primjer, aluminijskom folijom.

Kurs liječenja je 2 do 4 sedmice. Kao naknadna terapija održavanja koristi se tioktična kiselina u oralnom obliku u dnevnoj dozi od 300-600 mg.

Nuspojave

Imenovanje Berlition-a može biti popraćeno sledećim nuspojavama:

  • Kršenje probavnog trakta: napadi mučnine, povraćanja, poremećaji stolice, dispepsija, promjena ukusa,
  • Disfunkcije centralnog i perifernog nervnog sistema: osjećaj težine u glavi, dvostruki vid u očima (diplopija), kao i konvulzije,
  • Kršenja funkcija kardiovaskularnog sistema: hiperemija kože lica, tahikardija, osjećaj stezanja u grudima,
  • Alergijske reakcije: osip, svrbež na koži, urtikarija, ekcem. Na osnovu uvođenja velike doze, u nekim slučajevima se može razviti anafilaktički šok,
  • Ostali poremećaji: pogoršanje simptoma hipoglikemije i posebno, pojačano znojenje, pojačana glavobolja, oslabljen vid i vrtoglavica. Ponekad pacijenti imaju poteškoće s disanjem, a pojavljuju se simptomi trombocitopenije i purpure.
  • Na početku tečaja liječenja primjena lijeka može izazvati porast parestezije praćen osjećajem puzanja po koži.

Ako se otopina daje prebrzo, možete osjetiti težinu u glavi, grčeve i dvostruki vid. Ovi simptomi nestaju sami i ne zahtijevaju prekid lijeka.

Kontraindikacije

Berlition je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • Bilo koje tromesečje trudnoće,
  • Preosjetljivost pacijenata na Berlition ili njegove komponente,
  • Period dojenja
  • Istodobna upotreba sa rastvorom Dekstroze,
  • Primjena kod pedijatrijskih bolesnika,
  • Istovremena upotreba s Ringerovim rastvorom,
  • Individualna netolerancija prema Berlitionu ili njegovim komponentama.

Interakcija lijekova

Kemijska interakcija tioktične kiseline opaža se u odnosu na ionske komplekse metala, čime je smanjena efikasnost preparata koji ih sadrže, na primjer, Cisplatin. Iz istog razloga, nakon što se ne preporučuje uzimanje lijekova koji sadrže magnezijum, kalcijum, željezo. U suprotnom, smanjuje se njihova probavljivost.

Berlition je najbolje uzimati ujutro, a pripreme s metalnim jonima - nakon ručka ili uveče. Isto je učinjeno i sa mliječnim proizvodima koji sadrže velike količine kalcijuma. Ostale interakcije:

  • koncentrat je nespojiv s otopinama Ringera, dekstroze, glukoze, fruktoze zbog stvaranja s njima slabo topljivih molekula šećera,
  • ne koristi se sa rešenjima koja su u interakciji sa disulfidnim mostovima ili SH-grupama,
  • alfa-lipoična kiselina pojačava djelovanje inzulina i hipoglikemijskih lijekova, zbog čega njihovo doziranje mora biti smanjeno.

Analozi Berlition, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Berlition možete zamijeniti analognim aktivnom supstancom - to su lijekovi:

Prilikom odabira analoga važno je shvatiti da se upute za upotrebu Berlition 600 300, cijena i recenzije lijekova sa sličnim učincima ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ljekarnama u Moskvi: Berlition tablete 300 mg 30 kom. - 724 rubalja, Berlition 300 conc.d / inf. 25 mg / ml 12 ml - 565 rubalja.

Rok trajanja tableta je 2 godine, a za koncentrat - 3 godine, pri temperaturi vazduha ne većoj od 25C. Lijek se može čuvati u hladnjaku, uz izbjegavanje smrzavanja.

3 komentara za “Berlition”

Ovaj lijek neočekivano je pomogao u liječenju polineuropatije nakon teškog virusa ospica + Epstein-barr. U početku su se simptomi pogoršavali, a potom je uslijedilo značajno olakšanje.

Lijek mi je pomogao, nisam ni očekivao. Propisali su mi za liječenje dijabetičke neuropatije, bol je bila nepodnošljivo mučena. Nakon 2 kursa sve je prošlo.

Propisao mi je Berlition 300 nakon žalbe na oštar miris znoja. Čini se da je riječ o sitnici, jer ništa ne boli, ali nelagodu muči. Higijenski postupci nisu se dugo spremali, posteljinu je trebalo mijenjati 2 puta dnevno. I nakon dvije sedmice uzimanja pilula, neprijatna nota u mirisu znoja je nestala!

Pogledajte video: Берлитион 600 Ампулы (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar