Oktolipen ili Berlition - što je bolje?

Ideja zaštite jetre od izloženosti različitim štetnim faktorima (alkohol, lijekovi, toksini, virusi) odavno je relevantna. Istovremeno, većina hepatoprotektora (supstance koje štite jetru) ima malo učinka, odnosno izuzetno su skupa. Berlition i Oktolipen, koji su hepatoprotektori, imaju svoje karakteristike.

Mehanizam delovanja

Sastav oba lijeka uključuje istu aktivnu tvar - tioktičnu kiselinu. Glavna razlika između ovih lijekova je njihov proizvođač. Berlition proizvodi njemačka tvrtka Berlin-Chemie, no određeni udio u njemu proizvodi podružnica Berlin-Pharma. Oktolipen je isključivo domaći lijek, a proizvodi ga Pharmstandard.

Tioktična kiselina je važan spoj koji sudjeluje u metabolizmu masti, ugljikohidrata i proizvodnji energije. Berlition i Oktolipen imaju nekoliko efekata odjednom:

  • Suzbijanje oksidativnih procesa koji uništavaju ćelije jetre,
  • Snižavanje holesterola u krvi (sprečava vazokonstrikciju)
  • Ubrzavanje eliminacije toksina iz organizma.

Budući da je aktivna tvar u pripravcima ista, indikacije se takođe podudaraju:

  • Hepatitis A (žutica izazvana virusom)
  • Hiperlipidemija (povećani holesterol)
  • Alkoholna ili dijabetička polineuropatija (oštećenje živaca sa oštećenim senzacijom, ukočenost, trnce u krajnicima),
  • Ateroskleroza (taloženje plakusa holesterola na stijenkama krvnih žila),
  • Ciroza jetre (zamena funkcionalnog tkiva vezivnog tkiva),
  • Hepatitis nevirusnog porijekla (zbog lijekova, trovanja hemijskim spojevima, gljivicama itd.),
  • Masna degeneracija jetre (zamjena funkcionalnog tkiva organa masnoćom).

Kontraindikacije

Korištenje Berlitiona i Oktolipena ima dosta ograničenja:

  • Netolerancija na tioktičnu kiselinu,
  • Starost do 6 godina
  • Period dojenja

Tokom trudnoće ovi se lijekovi mogu upotrebljavati u slučaju života opasnog za majku.

Koje je bolje - Berlition ili Oktolipen?

Oba lijeka koriste se u dva slučaja: alkoholna ili dijabetička polineuropatija i oštećenje jetre različite prirode. Nije moguće pouzdano uporediti efikasnost ovih lijekova, jer su oni uvijek dio složene terapije. Općenito, i Berlition i Oktolipen imaju približno isti učinak. Važnu ulogu igra činjenica da je Berlition proizvela kompanija Berlin-Chemie, koja je popularnost stekla zahvaljujući svojim visokokvalitetnim i efikasnim proizvodima. U vezi s tim, mnogi ljekari i pacijenti smatraju da je njemački lijek efikasniji u poređenju s domaćim.

Ako vam materijalne mogućnosti ne omoguće kupovinu stranog lijeka, tada će Okolipen biti odlična zamjena za njega. U ostalim slučajevima, međutim, prednost treba dati Berlitionu.

U čemu je razlika?

Oktolipen je lijek na bazi tioktične kiseline u različitim dozama. Proizvodi se u Pharmstandardu, čiji se proizvodi uglavnom sastoje od jeftinijih stranih analoga lijekova (generičkih), vitamina i dodataka prehrani. Oktolipen je dostupan u tri oblika:

  1. 300 mg TC kapsule
  2. tablete 600 mg TK (maksimalna doza)
  3. ampule 30 mg / ml (u jednoj ampuli 300 mg TC)

Proizvođač, broj obrazaca za puštanje i troškovi sve su razlike između uvezenih Berlitiona i Oktolipena. Aktivna supstanca i doziranje gotovo su identični. Danas se izdaje samo u dva oblika:

  1. Tablete od 300 mg
  2. ampule od 25 mg / ml, ali s obzirom da je njihov volumen 12 ml, svaka od njih ima jednakih 300 mg kao volumen domaćeg protivnika.

Oralni oblici uzimaju 600 mg dnevno: Berlition ili Oktolipen kapsule, jedanput dva puta, Oktolipen tablete jedanput. Za maksimalnu asimilaciju tioktične kiseline, preporučljivo je uzimati ta sredstva pola sata prije jela, ne kombinirajući sa drugim lijekovima.

Ako istovremeno primate preparate kalcijuma, magnezijuma i željeza (uključujući i dio vitaminskih kompleksa), napravite interval najmanje 3-4 sata, i bolje je prenijeti njihov unos na drugu polovinu dana.

Infuzija ili tablete?

Zbog karakteristika metabolizma oralnih oblika, bioraspoloživost je manja, što uvelike ovisi i o unosu hrane. Stoga je bolje započeti kurs Oktolipena ili Berlition infuzijama (2-4 tjedna), a zatim preći na tradicionalne oblike. Sadržaj ampula (1-2 oboje natjecatelja) se razrjeđuje u fiziološkoj otopini i ubrizgava intravenski putem kapalica, oko pola sata jednom dnevno.

Uporedna tabela
OktolipenBerlition
Glavna aktivna supstanca
tioktična kiselina
Oblici i količina po pakovanju
karticu. - 600 mg (30 kom)karticu. - 300 mg
rastvor - 300 mg / amp.
10 kom5 kom
kape. - 600 mg (30 kom)
Prisutnost laktoze u tabeli.
NeDa
Zemlja porijekla
RusijaNemačke
Trošak
ispod1,5-2 puta veći

Ostavite Svoj Komentar